Hemmagjort bregott
Smör eller bregott ja det ska vara det nyttigaste för kroppen och man slipper alla andra konstiga tillsatser som finns i lättmargarin. Men varför betala dyrt om man kan göra själv hemma och få det både godare och billigare?
Jag har använt följande recept:
500 g riktigt smör, 2,5 dl rapsolja 2,5 dl vatten 1/2 tsk salt. Låt smöret bli rumstempererat och vispa det sen med elvisp tills det börjar vitna i färgen. Värm upp en del av vattnet och lös upp saltet. Häll i vattnet lite i taget och vispa slätt. Häll i oljan och vispa till en jämn smet (det blir ganska rinnigt men stelnar sen) Häll upp i fina burkar och lägg in en i kylen och resten i frysen.
Jag ändrade dock lite denna gång och tog 2 dl olja och 3 dl vatten och det fungerar bra det med.
Med min ändring alltså 2 dl olja och 3 dl vatten gäller detta 100 g = 603 kcal en portion (5 g) blir 30 kcal
Jag kan förstås inte sluta experimentera och idag tog jag 2 dl olja och 4 dl vatten, fungerade bra det med. Mer bregott mindre kcal bara plus :) har precis smakat lite nu när det stått i kyl en stund, lika gott som sist. 531 kcal per 100 g och en portion (5 g) blir 27 kcal om man följer detta :)
|