Taurus och Totti
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
December (2023)
>>


inte som alla andra

Scenario 1 Tänk er att ni är hund. I köket hemma har matte ställt ut en stol mitt på golvet, dessutom är det goda godiset uttaget ur kylskåpet. Det visar sig snart att matte vill att ni (hunden) ska gå runt stolen för att få sitt godis. Detta upprepas fyra gånger, gå runt stolen = få sitt godis. Ja, tänk er nu att ni är hund, vad skulle ni göra när matte återigen (för femtegången under en välldigt begränsad tidsrymd) pekar mot stolen?? Om JAG var hund hade jag glatt traskat ytterligare ett varv runt stolen för att få en väldigt lättförtjänt godisbit. Min gissning utan att nu faktiskt vara hund är att de flesta hundar skulle göra just så, gå runt stolen och hämta in sin belöning. Men Taurus är inte som alla andra, femte gången när matte visar att hon vill att han ska gå runt stolen väljer han istället att hoppa upp på stolen och sitter sedan där och envist tittar på sin matte!

Tyvärr finns det ingen film på detta lilla träningspass, då skulle matte kunna roa sig med att analysera scenariot. Gjorde jag något annorlunda denna gången? Vad i omgivningen skilde sig mellan repetitionerna? Finns det några andra ledtrådar till beteendet? Att belöna ett beteende ska ju leda till att förstärka det aktuella beteende....så man kan tycka att fyra belöningar efter varandra under en mycket kort stund skulle leda till att "gå runt stolen" blir betydligt mer intressant än det var innan vi började träna. Men tydligen fungerar det inte så i Taurus värld :-) "Nä, nu har jag gått runt den där stolen fyra gånger nu måste hon vilja något annat!" eller det mer troliga är nog att han tänker " nu har jag gjort det där fyra gånger, men sitta på stolen var länge sen...kunde vara roligt, det gör jag!!" Eller så tänker han inte alls...

Scenario 2 Matte och båda hundarna är påväg ut på morgonpromenad. Ut ur trapphuset med riktning mot parken på andra sidan vägen. I parken finns det en liten damm och i dammen bor det maaassor av änder. Ibland, får änderna för sig att de ska korsa vägen och kolla vad det finns för ätbart på andra sidan. Nu hade en and bestämt sig för att traska tillbaka till dammen, och bilen som kom körande på vägen fick snällt stanna och vänta på att anden traska över. Hihi... Matte har två hundar med sig och får två helt olika reaktioner. Hund nummer ett (ni kan ju gissa vem senare) tycker att den där anden som gungar fram två meter bort var ju fruktansvärt intressant!! Inte en alltför oväntad reaktion för att komma från en hund. Även om hunden bort granne med gräsänderna hela sitt liv så är de faktiskt rätt så facinerande djur, speciellt om de kommer nära och det gör de inte så ofta när man kommer med två hundar:-) Lyckan är total när det nu finns en på så nära håll som två meter!!!

Hund nummer två, bryr sig inte det minsta om att det går en and inom jaktavstånd. Däremot, det har ju stannat en bil bara fyra meter bort!! Förstår ni, den har stannat! Kan ju bara betyda en sak, den ska hämta oss! Vi ska få följa med OCH det sitter med största sanolikhet nån i bilen som bara väntar på att stiga ut och komma och hälsa! Jippi!!! Eller så skulle bilen bara stanna till en kort stund för att undvika att bli and-mördare...men man vet ju aldrig :-)

Den där pinschern är inte riktigt som alla andra men han är ju charmig på sitt vis :-)

10 November 2010  | övrigt | 2 kommentarer
"Men matte det kunde ju vara Joanna som skulle ner till min fästmö och hälsa på och DET kan jag inte missa", menar Taurus.. Kul historier från Nybro. Jag skrattade gott. Här har vi en fästmö som gått halva dräktigheten och mår bra. Vi hoppas på minst sju Tessaurusar runt Lucia, hihi Kram från Tessa och EvaCarin

Webbplats: http://evacarins-shiatsu.se
Skrivet av EvaCarin den 11 November 2010 15:18
Azlans svar - ja, men har du provat att springa runt stolen fyra gånger??? Klart att man gör något som inte innebär att man blir snurr i huvudet en gång till! Och seriöst - det kunde faktiskt vara någon man känner i bilen! Vilket brukar betyda att det är något roligt på gång!!! Änder har man ju sett till leda . . . ;)

Webbplats: http://www.nifesoj.se
Skrivet av Josefin den 11 November 2010 01:19
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)
hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Annika Olsson                                             Skaffa en gratis hemsida