Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
April (2021)
>>


Varg i Halmstad...

Halmstad  

 
 
 

 

Vargen nådde de djupa skogarna

Vargen som rört sig i södra Halland och Skåne är med största säkerhet nu inne i skogarna öster om Halmstad. Senast sågs den springande i diket längs vägen i Sperlingsholm på fem, tio meters håll från en bil.

- Visst drog vi en liten suck av lättnad över att den kunnat ta sig förbi det hinder som motorvägen utgör. Vi fick samtal från några personer som såg den i lördags kväll, vid 20.30-tiden, i Sperlingsholm. Slutsatsen blir att den tagit sig under E 6 genom underfarten som finns här, säger rovdjursspåraren Tommy Berglund, som tillsammans med kollegan Martin Broberg haft en minst sagt hektisk avslutning på veckan samt helg.

De har fått flera hundra samtal om och kring vargen och dess beteende. Överhuvudtaget präglades veckoslutet av nyheter om gråben. Igår bekräftade länsstyrelsen i Stockholms län att det var vargar som rev och dödade en tamhund i Roslagen vilket väckte stor uppmärksamhet på riksplanet.

För de båda rovdjursexperterna i Halland och Västra Götaland har det i stort sett varit dygnet-runt-jobb i helgen. Vargen, som högst troligt är densamma som vållade rubriker i Helsingborg, travade efter sin skånska resa norrut längs kusten och HP kunde i lördags visa bilder på den från Mellbystrand. Sedan dess har den tagit sig över Lagan. Den observerades därefter i Laxvik och natten mot lördagen inne i Halmstad, springande på Laholmsvägen. Efter detta har den styrt kosan österut och tagit sig över Nissan ända tills E 6 satte stopp för vandringen. Men Sperlingsholmsvägens tunnel under motorvägen erbjöd till slut en möjlighet att komma vidare in mot skogen.

- Efter rapporterna i lördags kväll har vi inte hört något och det är ett gott tecken sett ur vargens perspektiv. Nu kan den fortsätta att leta efter ett revir och en varghona på en lämplig plats, säger Tommy Berglund.

Han har också fått del av den utmärkta bild som Björnar Selboskar tog i Mellbystrand i fredags när den hoppar fram ur skogen vid Hökhultsvägen.

- Vi är till åtminstone 70 procent säkra på att det är en hanne, även om huvudet inte är så massivt som det oftast är på hannar.

Tommy Berglund intygar att vargen väckt mycket stor uppståndelse.

- Det är mycket känslor i svallning och till oss har det vällt in observationer och samtal med alla möjliga frågor. Folk undrar om man ska vara rädd och liknande.

På frågan om vilken väg vargen nu väljer att lubba är han lite tveksam:

- Vi har tidigare sett att unga hannar vandrar söderut längs västkusten för att sedan återvända längs ostkusten i sitt sökande, men inget är säkert.

18 April 2011  | Våren / Sommaren 2011 | 0 kommentar
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)
12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Mrs.. Lilla... Bofink                                             Skaffa en gratis hemsida