Chokladpaj med kolatäcke
Deg:
75 gr smör
2 dl vetemjöl
2 msk socker
1 äggula
Fyllning:
200 gr mandelmassa
50 gr smör
2 msk kakao
1 ägg
1 äggvita
Kola:
75 gr smör
½ dl vispgrädde
½ dl socker
½ dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
Garnering: vit blockchoklad.
Hacka ihop smör, mjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, 22 cm. Ställ in formen i kylen, ca 15 minuter.
Fyllningen: Riv mandelmassan fint. Smält smöret och rör ned kakaon. Blanda ner kakaosmöret, ägget och äggvitan i den rivna mandelmassan. Häll smeten i pajskalet och grädda i 175 grader, ca 15 minuter. Låt svalna.
Kolan: Blanda smör, grädde, socker, sirap, vaniljsocker och kakao i en kastrull. Sjud under omrörning, tills den tjocknar, 5-6 minuter. Häll kolan över fyllningen och jämna ut till ett täcke. Låt pajen kallna.
Garnera med hyvlade flisor av vit blockchoklad och pudra sist över lite kakao. Kan om man vill serveras med vispad grädde. (Ca: 10 bitar)