Startsidan Blogg Fotoalbum känsla Gästbok
Debatt Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Augusti (2020)
>>


Sjuk av religion?

16:22

Sjuk av religion? 
negativitet sägs överväga. 
Tro måttligt, 
lev i samhället, 
bli en bra medborgare. 
må bra 

Vi undersökte även data över pappornas religiositet, men sambandet är mycket starkare mellan mödrars och barns religiositet. Ett barns religiositet förutsägs till stor del av hur religiöst moderns hemland var, om man ska sammanfatta. 
- Martin Ljunge. 

- Vi analyserade barnens självupplevda hälsa i landet dit de flyttat, i relation till andelen religiösa i mödrarnas hemland. Eftersom religion i regel överförs inom familjen, kan man förhoppningsvis se någon form av kausalitet. Barnens hälsa kan ju rimligen inte påverka graden av religion i moderns tidigare land.
– Det visar sig att de barn vars mödrar kommer från mer religiösa länder i regel har sämre självupplevd hälsa, vilket är ett mått på hur man mår i allmänhet.
- Martin Ljunge

– Enligt tidigare forskning kan man sammanfatta hälsoeffekterna av religion som varierade. Men enligt denna studie tycks de negativa effekterna överväga. På plussidan korrelerar religiositet med social gemenskap, minskad konsumtion av alkohol, tobak och droger samt en sinnesro som gör att man kan se världen som sammanhängande och livet som del av något större. På den negativa sidan finns lägre tillit, fatalism, lägre kognitiv förmåga, mindre motion och en stress som kan relateras till inre konflikter. En religiös person kan fokusera mer på evigheten och mindre på dagen, vilket kan tänkas missgynna hälsan.
- Martin Ljunge

– Utbildning är en av de starkaste faktorerna som påverkar hälsa. Det vi har hittat är en nästan lika stark effekt som att ha gymnasieutbildning. 
- Martin Ljunge.

- forskning och framsteg - 

21 November 2017  | ********NYHETER******** | 0 kommentar
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)
12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Seija Lensu                                             Skaffa en gratis hemsida