|
|
|
Må
|
Ti
|
On
|
To
|
Fr
|
Lö
|
Sö
|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
April (2024) |
|
|
|
(7) |
|
(29) |
|
(47) |
|
(37) |
|
(38) |
|
(37) |
|
(54) |
|
(42) |
|
(34) |
|
(37) |
|
(38) |
|
(47) |
|
(35) |
|
(20) |
|
(13) |
|
(20) |
|
(14) |
|
(19) |
|
(29) |
|
(5) |
|
(3) |
|
(5) |
|
(2) |
|
(9) |
|
(5) |
|
(8) |
|
(4) |
|
(5) |
|
(9) |
|
(3) |
|
(2) |
|
(5) |
|
(9) |
|
(11) |
|
(10) |
|
(9) |
|
(16) |
|
(13) |
|
(12) |
|
(15) |
|
(13) |
|
(17) |
|
(18) |
|
(18) |
|
(20) |
|
(23) |
|
(23) |
|
(18) |
|
(10) |
|
(25) |
|
(19) |
|
(22) |
|
(21) |
|
(32) |
|
(69) |
|
(22) |
|
(37) |
|
(20) |
|
(38) |
|
(49) |
|
(18) |
|
(44) |
|
(34) |
|
(47) |
|
(77) |
|
(37) |
|
(42) |
|
(18) |
|
(27) |
|
(15) |
|
(8) |
|
(15) |
|
|
(13) |
|
(194) |
|
(151) |
|
(44) |
|
(28) |
|
(72) |
|
(12) |
|
(7) |
|
(28) |
|
(132) |
|
(83) |
|
(31) |
|
(142) |
|
(95) |
|
(118) |
|
(15) |
|
(5) |
|
(129) |
|
(62) |
|
(27) |
|
(92) |
|
(5) |
|
(0) |
|
(124) |
|
(37) |
|
(7) |
|
|
|
|
Inlägg: 1653 |
Kommentarer: 2214 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Spättarullader med räkor och vitvinssås
Löjrom, räkor och spröda månar av smördeg förhöjer smaken ytterligare och ger fisken ett extra lyft
Det här behöver man för 6 personer: 1 kg spättafiléer 500 g oskalade räkor 150g löjrom 1 citron, salt
Vitvinssås: 1+2 msk smör 1 liten gul lök 3 dl torrt vitt vin 2 fiskbuljongtärningar 1½ msk vetemjöl 7-8 dl vispgrädde ½-1 tsk salt ¼ kryddmått cayennepeppar
Tillbehör: Kokt pressad potatis eller ris, nybakade halvmånar av fryst smördeg.
1. Börja med såsen som kan göras helt färdig flera timmar i förväg och bara behöver kokas upp vid serveringen. 2. Hacka löken fint och fräs den lätt i ca 1 msk smör utan att den får färg. Tillsätt vinet och fiskbuljongtärningarna och koka ihop det hela tills ca 1dl återstår. 3. Sila bort löken från buljongen. Blanda 1½ msk mjöl med ca 2 msk smör till en jämn massa. Tillsätt smör och mjölblandningen klickvis i buljongen tillsammans med ett par dl av grädden. Koka upp såsen under ständig vispning och tillsätt resten av grädden. Koka på ganska stark värme och vispa mycket utefter botten på kastrullen. 4. När såsen kokat ihop till ca 2/3 och blivit lagom tjock är det dags att smaka av. Börja med salt, ca ½ tsk, och cayennepeppar, som bör användas med stor försiktighet eftersom styrkan lätt slår igenom efter en stund. 5. Såsen kan även ”stramas till” med 1-3 tsk citronsaft och därefter rundas av genom att vispa i 1-2 msk smör. Såsen är klar för servering. 6. Skär ev bort det vita skinnet på spättafiléerna. Rulla sedan filéerna till rullader och lägg dem tätt i en smord låg vid panna. Täck fisken med lock och ställ i kylen tills den ska kokas. Rensa räkorna och baka smördegsdekorationerna av fryst smördeg som tas ut med mått till små halvmånar. 7. Så här långt kan du förbereda flera timmar i förväg. Strax före serveringen: Salta fisken med ca 1 tsk och kläm saften av ½ citron över. Slå på vatten så att det knappt täcker fisken, koka upp och koka mycket sakta under lock 5-8 minuter. 8. Lägg upp spättarulladerna med hjälp an en genombruten stekspade på ett varmt uppläggningsfat. Se till att inget spad följer med. Strö en del av räkorna över, täck med den heta såsen och garnera med resterande räkor, löjrommen och smördegshalvmånarna. Servera med kokt ris eller nykokt pressad potatis.
|
20 Mars 2007
| Mat & Sånt
| 0 kommentar
|
|
|
|