Berger des pyrénées
Startsidan Blogg Fotoalbum Kira och Tassa Vänner Gästbok Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
April (2024)
>>


Porterstek

Portioner: 6-8
Tid: 2 timmar

Ingredienser:
1 ¼–1 ½ kg benfritt nötkött
av fransyska, bog, högrev
1 flaska (33 cl) porter
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
10 torkade enbär
8 svartpepparkorn
1 msk torkad rosmarin
2 lökar
1 morot

Sås:
8 dl spad från steken
2 dl mellangrädde
5 msk vetemjöl

Porterstek är mycket gott eller rättare sagt, såsen är ljuvlig. Den gör hela rätten. Visste man inte kunde man mycket väl tro att såsen är en trendig mexikansk mole, en bitter chokladsås. Till råga på allt blir det mycket sås som man på barnavis ska mosa kokt potatis i...

Koka upp porter, saft, soja, kryddor samt lök och skivad morot i en kastrull som kommer att rymma köttet.

Torka av köttstycket och lägg det i grytan.
Det är bra om köttstycket får ligga trångt och kokspadet åtminstone når halvvägs upp på köttet.

Koka sedan i 30 minuter under lock. Vänd det och stick ned en kötttermometer mitt i köttet. Koka alla ingredienser tills köttets innertemperatur är 72 grader.

Låt gärna köttet ligga kvar i spadet i 15–20 minuter.

Sila av kokspadet och mät det. Späd med vatten till 8 dl.

Vispa ut mjölet i ungefär hälften av grädden till en slät smet.

Häll spadet, mjölredningen och grädden i en kastrull och koka upp under omrörning och låt puttra några minuter.

Servera köttet i tunna skivor med såsen, kokt potatis samt kokta morötter, haricots verts eller andra favoritgrönsaker.

En klick svartvinbärsgelé är också gott till.

       
15 April 2007  | Mat & Sånt | 0 kommentar
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)




hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Agneta Ärlestig                                             Skaffa en gratis hemsida