|
|
|
Må
|
Ti
|
On
|
To
|
Fr
|
Lö
|
Sö
|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
Mars (2024) |
|
|
|
(4) |
|
(3) |
|
(5) |
|
(9) |
|
(8) |
|
(4) |
|
(12) |
|
(8) |
|
(7) |
|
(7) |
|
(12) |
|
(21) |
|
(21) |
|
(10) |
|
(8) |
|
(13) |
|
(31) |
|
(58) |
|
(51) |
|
(52) |
|
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(217) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
|
|
|
Inlägg: 344 |
Kommentarer: 4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Gustav Adolfs-bakelsens hemort är Göteborg
Gustav Adolfs-bakelsens hemort är Göteborg.
Flera konditorsläkten strider om äran att, någon gång på 1890-talet, ha lancerat bakverket. Det är inte utförandet utan utsmyckningen som är karakteristiskt för bakelsen. Den prydes av kungens pipskäggiga profil, präglat i marsipan. Gustav Adolfs-bakelserna, som ursprungligen hörde ihop med skolungdomens 6 november-firande, har spritt sig till många städer och är numera det mest påtagliga minnet av hjältekonungen.
Gustav Adolfs bakelser, ca 12 st
3 ägg 1 1/2 dl socker 2 dl (120g) vetemjöl 1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda samman mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Gädda i ugn, 250°, ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på galler och dra bort bakplåtspapperet. Om det inte lossnar, pensla med lite kallt vatten. Ta med runt mått ut 24 bottnar. Lägg ihop bakelserna två och två med vinbärsgelé och gräddkräm emellan. Arbeta mandelmassan smidig. Kavla ut den till en rektangulär kaka. Sporra ut breda remsor och lägg runt bakelserna. Spritsa eller lägg vispad grädde ovanpå. Garnera till sist med chokladfigurer utskurna i smält blockchoklad.
Fyllning: svart vinbärsgelé och gräddkräm
Gräddkräm: 3 dl kaffegrädde 2 äggulor 1 msk socker 1 msk maizena 2 tsk gelatinpulver 2 dl vispgrädde 2 tsk vanillinsocker
Blanda grädde, äggulor, socker och maizena i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den blir tjock. Rör ut gelatinpulvret i lite varmt vatten och blanda ner. Låt krämen svalna. Vispa grädden till hårt skum och blanda ner i krämen, smaksätt med vanillinsocker.
Garnering:
350 g mandelmassa 2 dl vispgrädde 12 chokladfigurer
|
20 September 2009
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|