Startsidan Blogg Gästbok Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Juli (2020)
>>


JullistaJag har sett den på ett par ställen redan, men nu lånar jag jullistan från Frugan!Skulle du kunna tänka dig att jobba på julafton?
Nej absolut inte. Det är faktiskt ett viktigt kriterium när jag funderar (eller drömmer) om framtida sysselsättning. Inget vårdjobb till mig, tack.

Bakar du något till jul? vad?
Mja, sedan mormor slutade baka har jag försökt baka något eget varje år åtminstone. Lussekatter i första hand, sedan kan det bli någon eller några av mormors sjuttielva goda julkaksorter. Knäck och ischoklad har jag försökt mig på och misslyckats kapitalt med de senaste åren så nu ger jag banne mig upp. De är inte så goda ändå. Aladdinasken, de romerska bågarna och after eighten är way better! Och saffranskolan från Åre chokladfabrik som jag köpte förra året och redan börjat leta efter för att inte bli utan i år.. :)

Vilket föredrar du, lussekatter med eller utan russin?
Med. Såklart!

Vill du ha egenproducerat julgodis eller köpt?
Som framgår i bakningsfrågan är köpegodis way better ;)

Hur ser din adventsljusstake (den man tänder varje söndag) ut?
Jag har en röd klassiker i plåt med hjärtan för vanliga kronljus, men jag gillar den inget vidare. Jag föredrar en egenskapad historia med fyra röda blockljus på rad på en avlång bricka av något slag. Förra året hade jag guldstenar runt dem. Det blir nog återanvändning av dem i år också. De röda blockljusen inhandlades iallafall så sent som för någon timme sedan :)

Fönsterprydnad - stjärna eller elljusstake?
Båda. Men i år blir det mest stjärnor, det är svårt att balansera runt både katter, stakar och massor med blommor i fönstren..

Vill du ha julkort med brevbäraren eller som e-post?
Med brevbäraren. Jag tänker inte säga att det är roligt med e-julkort för det känns ganska opersonligt och trist. Hellre ett sms då, med några personliga hälsningsord. Sedan har jag iofs aldrig fått några e-kort heller, vad jag kan minnas..

Vilka färger har ni till jul? Klassiskt röd/grön/vit? Guld/isblå?…?
Jag är inne på riktigt klassiskt rött i år, med tillägg av julgrönt, guld och silver. Men det varierar litegrann år från år.

När julpyntar du hemma?
Jag har ju redan hängt upp en julstjärna i vardagsrummet (inte i fönstret dock), en ljusslinga med blåa stjärnor och röda ljuspyramider och gardinlänger i köket som ska kompletteras med juligare kappa sedan. Men egentligen tycker jag inte om att pynta före första advent. Eller första december, beroende på vilket som inträffar först!

Har varje julprydnad sin bestämda plats år ut och år in?
Under de första 15 åren av mitt liv, ja. Sedan började vi flytta runt så mycket så det har knappt blivit mer än en jul på varje ställe. Men min gröna foliestjärna som följt med mig sedan barndomen har alltid brukat hänga i mitt sovrum förr. Och så har vi haft sådana där tomtebilder som man kan fästa på fönster och speglar som alltid suttit på badrumsspegeln. Nu för jag vidare den traditionen med egna stickers..

Vad bara MÅSTE hänga/finnas i granen?
Röda, silvriga och guldiga julgranskulor. Och en ljusslinga. Hos mamma måste alla gamla pynt hängas i granen, såklart.

Har du ett färgtema i granen?
Nja.. jag försökte, men jag misslyckades. Jag håller mig som sagt till de röda, silvriga och guldiga kulorna bara. De är säkra kort :)

Levande gran eller plastgran?
Sedan förra året har jag en plastgran. Men jag önskar att jag kunde ha en stor äkta disneygran. Kanske nån gång!

Hur ser din julfrukost ut?
Jag är lite dålig på det där med julfrukost. Det brukar bara bli nån vörtmacka med smör. Och på sin höjd en skinkskiva, men jag tycker inte att skinkan platsar på mackor egentligen.

Brukar du göra något aktivitet på julafton, t.ex. gå en promenad, spela sällskapsspel osv?
Vi brukar tända ljus på kyrkogården och på kvällen åker vi till min morbror och kusinens mamma. Dessförinnan tycker jag inte att man hinner så mycket mer än äta frukost, förbereda julmaten och öppna paket/fika? Julafton går så sabla fort!

Dricker ni köpeglögg eller hemmagjord?
Vi dricker vanligtvis inte glögg, om vi inte får nån gratisflaska från Ica men igår köpte jag en flaska Dufvenskroks(?) lingon & blåbärsglögg för det lät så spännande. Jag hoppas den är drickbar...

Vad av dessa saker brukar ni ha i glöggen, mandel, hasselnötter eller russin?
Ingenting. En pepparkaka till kanske funkar..:)

Finns det någon frukt som är ett MÅSTE till jul?
Det finns inga måsten egentligen, men clementiner KÄNNS ju juliga, så om de finns hemma gör det ingenting. Förresten. En apelsin med nejlika är ju också julig, men det har bara pysslats ihop några få gånger under min levnadstid, man får så ont i tummen av nejlikan ju :P

Vilken är din favoritjulskiva?
Oj. Jag minns inte ens vilka jag har ju. Bara de klassiska julfavoriterna finns med tror jag inte det spelar så stor roll vem artisten som framför den är..

Vilken är din favoritjullåt?
Klassikerna, som sagt. Gläns över sjö och strand, Jul jul strålande jul... ja, ni vet.

Vad skulle du inte vilja vara utan på julbordet, vad är ett absolut måste?
Rödbetssalladen och de hemmagjorda köttbullarna! Prinskorv och julskinka är ju juligt så det förslår, men jag äter inte så mycket av det...

Nämn tre rätter du lagar helt själv till julbordet?
Hrm. Jag brukar köpa rödbetssalladen eftersom mamma gör allt annat (vilket inte är så mycket egentligen.. vi har bara potatis, jansson, köttbullar, prinskorv, rödbetssallad och skinka).

Föredrar du vörtbröd med russin eller utan?
Med! Är den utan så kan det lika gärna vara.

Risgrynsgröt eller Ris ā la malta?
Både och, men de är inte jul för mig och inte tokgott heller. Det brukar bjudas ris ā la malta hos morbror på julaftonsbesöket som jag äter ibland dock.

Vill du ha dopp i grytan eller inte på julbordet?
Det har vi aldrig haft så det funkar finfint utan. (jag vet inte ens vad det är, typ)

Dricker du julmust eller mumma till julbordet?
Julmust! Morabryggarns helst!

Vilket är ditt bästa julrecept som du har fått av din mamma eller svärmor?
Har nog inte fått något recept av henne. Inspiration till köttbullarna som hon brukar ha senap i är nog det närmaste ett recept jag kommer. Däremot har jag ju mormors alla julkakerecept..

Tittar du varje år på Kalle´s julafton?
Vi brukar som bäst hinna se någon minut på slutet eftersom vi äter vid den tiden..

Vilken snutt är favoritsnutten ur Kalle´s julafton?
Tomteverkstaden.

Har du sett Karl-Bertil Jonsson´s jul?
Jadå. Men det är inget måste.

Har ni tomte hemma?
Nej..

Köper du julklappar till många?
Nej, bara föräldrarna..

Tycker du att julklapparna skall vara inslagna i affären eller vill du göra det själv?
Jag älskar att slå in paket så om någon affär får för sig att göra det är det bäst att de gör en riktig outstanding inslagning för att jag inte ska bli sur ;)

Roligast att få i sin julklapp?
Jag lånar frugans svar; Något jag önskat mig, eller något som det verkligen finns en tanke bakom.

Vad skulle den ultimata julklappen vara till dig i år?
En trisslott med den där vinsten som skulle göra mig ekonomiskt oberoende kommer nog alltid vara drömmen. Men i övrigt känns det ärligt talat inte som att jag önskar mig något sådär innerligt jättemycket i år. Jag börjar ha det jag vill ha och behöver, liksom.

20 November 2009  | Listor & test | 0 kommentar
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)
12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & sandra linnéa                                             Skaffa en gratis hemsida