Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Oktober (2019)
>>


Pirater som kapat oljetanker jagas

Pirater som kapat oljetanker jagas. 2010-04-05


Misstänks ha tagit fartyg med råolja värd en miljard
Somaliska pirater misstänks ha kapat en tanker lastad med råolja värd upp till en miljard kronor.
Nu har Sydkorea skickat ett krigsfartyg på jakt efter tankern.
Oljetankern Samho Dream var på väg från Irak till USA när piraterna slog till i Indiska oceanen, mellan Jemen och Somalia.
Ombord finns 24 besättningsmän – från Sydkorea och Filippinerna – samt råolja värd upp till 160 miljoner dollar, närmare en miljard svenska kronor.
Pirater ombord
Enligt det sydkoreanska utrikesdepartementet fick marinen på söndagen ett samtal från tankern om att tre somaliska pirater hade bordat skeppet. Sedan bröts kontakten.
– Vi tror att fartyget, Samho Dream, har tagits av somaliska pirater, baserat på information från vår sista kommunikation med fartyget, säger en tjänsteman till sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.
Oljetankern tillhör Samho Shipping Co, som är baserat i Sydkorea, och tros ha kapats cirka 150 mil sydöst om Gulf of Adenviken. Passagen förbinder Röda havet med Indiska oceanen, ses som en av världens farligste farleder.
Skickat jagare efter fartyget
Nu har den sydkoreanska marinen skickat en jagare efter tankern.
– De behöver lite mer än en dag för att komma ifatt tankern, säger Kim Young-sun, talesman vid utrikesdepartementet.
Vad besättningen på jagaren ska göra när de når fram är oklart, eftersom skottlossning mot skeppet riskerar att sätta eld på oljan eller få den att läcka ut i havet.
Oljan gör att besättningen på tankern inte kan bära vapen eller ens tända cigaretter på däck.
Ingen kontakt med piraterna
Än har de somaliska piraterna inte hörts av, men även om de gör det tänker Sydkoreas regering inte förhandla med dem.
– Regeringen kommer inte att delta i några förhandlingar eftersom vi tror att ett sådant steg kan riskera livet på gisslan ytterligare. Samho Shipping har hand om alla förhandlingar, regeringen spelar bara en stödjande roll, säger en källa vid utrikesdepartementet till Yonhap.
Det här är bara en i en lång rad av fartygskapningar i området.
Ofta krävs – och betalas – miljontals dollar i lösensumma. Sedan 2006 har fyra sydkoreanska fartyg kapats av pirater, alla har dock släppts,Koreanskt krigsfartyg
hann ikapp piraterna

Oljefartyg värt en miljard har kapats Somaliska pirater misstänks ha kapat en tanker med råolja värd upp till en miljard kronor


Oljetanker värd en miljard kapades i helgen
Det sydkoreanska krigsfartyg som jagat en kapad supertanker har hunnit ikapp piraterna.
Örlogsfartyget håller sig dock på avstånd för att inte riskera besättningens liv.
Den koreanska oljetankern Samho Dream kapades av pirater i de ökända vattnen mellan Somalia och Jemen i söndags. Tankern var på väg från Irak och har råolja för 160 miljoner dollar i lasten.
Fanns i regionen
Sedan flera sydkoreanska fartyg kapats i Adenviken har landet örlogsfartyg i området och ett av dessa tog omedelbart upp jakten på piraterna.
Tidigt i morse hann det tungt beväpnade krigsfartyget upp tankerna men enligt brittiska BBC:s korrespondent i Korea finns inga planer på att borde det kapade fartyget.
Stora risker
Ett ingripande skulle helt enkelt innebära för stora risker för de 24 i besättningen och en olycka skulle kunna leda till att olja läcker ut i havet.
I stället kommer fartyget att lägga sig på säkert avstånd och följa efter supertankern som uppges vara på väg mot Somalias kust.
Än så länge har inga krav om lösesumma ställts av kaparna.

5 April 2010  | Länk | kapad olje tanker | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Bo Ask                                             Skaffa en gratis hemsida