Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Oktober (2019)
>>


Världens största Willys

Världens största Willys


Biltokige shejkens jeep är sju meter hög och körbar

Att äga världens största Dodge pickup var tydligen inte nog för shejk Hamad bin Hamdan Al Nahyan i Abu Dhabi.
Nu har han också låtit bygga världens största Willys jeep.
Ute i öknen utanför Abu Dhabi står en Willys Jeep – 7 meter hög! Egentligen är den en kopia av originalet från andra världskrigets dagar. Men kopian är fullt körbar.
Förarplatsen är dold bakom grillen på jeepen som väger 4,4 ton - utan motor.
Dodge i jätteformat
Dodge Power Wagon-pickupen i jätteformat finns i muséet. Bilen väger 50 ton och även den är stor som en flerfamiljsvilla. Från marken syns inte att flaket egentligen rymmer en fyrarumslägenhet. När luckan till flaket fälls ut blir den som en balkong till den dolda bostaden.
Skulle han tröttna på att bo på flaket kan han alltid flytta in i husvagnen formad som en jordglob. Vagnen är exakt 1 miljon gånger mindre än jorden och ändå rymmer den en bostad på flera våningar.
Bilar STORT intresse
Att shejkens STORA intresse är bilar, fordon, allt som rullar, framgår med önskvärd tydlighet. Exempelvis har han en privat bilsamling på mer än 200 fordon i sitt bilmuseum i en pyramidliknande byggnad öppen för allmänheten.
1983 köpte han sju stycken Mercedes 500 SEL, en för varje veckodag. Bilarna lät han lacka i regnbågens alla färger, en bil i varje nyans. Både invändigt och utvändigt. Till och med M16-automatkarbinerna i bagagerummet lackades.
Hamad bin Hamdan Al Nahyan har också deltagit i utvecklandet av terrängfordon (vilket är hans specialitet) tillsammans med Renault och Nissan. Och det lär han ha gjort kostnadsfritt.
Inte bara bilar
Uppenbarligen är inte shejken från Abu Dhabi som vi andra. Förutom mycket pengar och inflytande så verkar shejken vara något av en udda figur.
Han bekostar både inköp av utrustning för njuroperation och utbildning av medicinsk personal till sjukhus i Marocko. I Australien äger han köttfarmer med tusentals kvadratkilometer betesmark. Dessutom är han en stor beundrare av arabiskt poesi.
En annan udda sak med Hamad bin Hamdan Al Nahyan är att han har låtit gräva in sitt namn i släktens ö Futaisi Island utanför Abu Dhabi. Bokstäverna är 500 meter höga det rinner vatten genom namnet. Fenomenet syns tydligt om man zoomar in ön på Google Maps.
12 April 2010  | Länk | Willys | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Bo Ask                                             Skaffa en gratis hemsida