Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Oktober (2019)
>>


Vulkanen Katla kan också få utbrått

Utbrottet kan väcka jättevulkanen
Islänningarna är oroliga för att det nu pågående vulkanutbrottet ska väcka grannvulkanen, den mycket större Katla, till liv.
- Det kan bli en kraftig explosion, säger en seismolog.

Vulkanen Katla är belägen strax norr om Eyjafjallajökull, vars utbrott har pågått sedan natten till onsdag 14/4-2010. De isländska farhågorna om att också Katla nu ska få ett utbrott har en historisk grund.
- Det man är oroliga för är att efter Eyjafjallajökulls tre tidigare kända utbrott så har Katla åtminstone två gånger fått utbrott ett par månader eller ett år efter. Det kan finnas en koppling mellan vulkanerna, säger en seismolog vid Uppsala universitet.
Större konsekvenser
Forskarna vet i dag inte hur en koppling mellan vulkanerna ser ut rent geologiskt, mer än att de rent statistiskt utlöses efter varandra. Men ett eventuellt Katla-utbrott kan få långt större konsekvenser än de vi ser i dag från Eyjafjallajökull.
- Glaciären ovanför Katla är större och vulkanen är större och har en större magmakammare. Det kan därför bli en väldigt kraftig explosion. Det finns dessutom mycket is som smälter och det skapar stora mängder vatten. Vid det senaste utbrottet 1918 kom stora störtfloder och mycket aska som ett resultat.
Katla är inte Islands största vulkan, men däremot en av de som har haft kraftigast utbrott. Eftersom utbrotten kommer med 80-100 års mellanrum befarar forskarna att det snart är dags igen.
Inga tecken ännu
- Vi har inte kunnat se några skalv under Katla än så länge. Och man måste påpeka att vi har väldigt fin utrustning som vi har fått användning av de här månaderna. Redan i december, januari såg vi jordbävningar under Eyjafjallajökull. Nu har man därför kunnat gå ut med varningar innan utbrotten och det kommer man nog kunna göra om något ska hända med Katla också,
16 April 2010  | Länk | vulkan | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Bo Ask                                             Skaffa en gratis hemsida