Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Augusti (2019)
>>


kryssningsfartyg Oasis of the Seas

största kryssningsfartyg Oasis of the Seas passerar på lördagskvällen Stora Bält. Frågan är: kommer man under bron?

Egentligen borde det inte gå. Fartyget är 72 meter högt och Stora Bältbron har en höjd på 65 meter. Lösningen är en teleskopsskorsten som konstruerats speciellt för passeringen under bron. Skorstenen kostade 15 miljoner att tillverka och när den fälls ner blir fartyget 65,85 meter högt.

- Genom att gå för full maskin kommer fartyget komma så långt ner i vattnet att bron kan passeras med en uppskattad marginal på en och en halv meter, säger Marie Angselius på PR-byrån MS&L Nordic.

Fartyget är 360 meter långt och 65 meter brett. Under byggandet av Oasis of the Seas gick det bland annat åt smått otroliga 241 kilometer rör, 5310 kilometer elektriska kablar och 600 000 liter färg. Ombord finns bland mycket annat en riktig park med över 12 000 växter.

Just nu är fartyget på väg från Åbo mot sin slutdestination Fort Lauderdale i USA. Beräknad passering vid Stora Bältbron är 21.30 på lördagskvällen.
31 Oktober 2009  | Länk | Värdens Största | 0 kommentar
Oasis of the Seas

Världens största kryssningsfartyg Oasis of the Seas är färdigt.
Fartyget har byggts i Åbo och har en passagerarkapacitet på hela 6.400 personer. Fartyget är 361 meter långt - den största exportprodukt som byggts hittills i Finland.





LÄS ÄVEN OM U-Båt 137..........nogg.se/subbmarin864....Ny info att läsa





Beställaren Royal Caribbean tänker använda det flytande fritidspalatset i Florida och tror trots den internationella ekonomiska krisen inte att det ska bli en dålig affär.

En besättning på 2.100 personer ska skeppa runt resenärerna i den karibiska övärlden. Ombord finns bland annat skridskobana och en klättervägg. Spelhallen har 470 automater. 30.10.2009

29 Oktober 2009  | Länk | Värdens Största | 0 kommentar
Goda Muffins

Vetemjöl 2,5 dl

Grahamsmjöl 1,8 dl
0,2 dl
1,5 tsk
0,5 tsk
8,0 styck
50,0 gram
1,5 styck
0,8 dl
0,5 dl
50,0 gram


Havrekli

Bakpulver

Salt

Oliver (svarta kärnfria)

Fetaost

Ägg

Filmjölk

Olivolja

Spenatblad (färsk)

Muffinsformar (stora)



TILLAGNING
1. Sätt ugnen på 180ºC.
2. Blanda mjöl med havrekli, bakpulver och lite salt i en bunke. Grovhacka oliver och lägg i bunken. Smula ner fetaost.
3. Vispa ägg poröst i en annan bunke.
Blanda med filmjölk, olja och spenatblad.
Blanda detta med mjölblandningen.
Fördela i stora muffinsformar.
Sätt in i ugnen i cirka 30 minuter.



29 Oktober 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Ugnsbakad aubergine

Ugnsbakad aubergine



6 personer Ingredienser
1,5 dl kallpressad olivolja

3 st auberginer, sköljda och halverade på längden
havssalt och svartpeppar
Fyllning:
2 st gula lökar, finhackade

4 st vitlöksklyftor

1 tsk mald kummin

5 st mogna tomater, hackade

1 msk torkad oregano

havssalt och nymald svartpeppar

0,5 tsk strösocker

1,5 dl vatten
3 msk persilja, färsk, slätbladig, hackad

1 msk tomatpuré, utrörd i 1,5 dl hett vatten
Tillagning
1/Hetta upp hälften av olivoljan i en stor stekpanna. Lägg i 3 auberginehalvor och fräs dem gyllenbruna runt om. Låt rinna av på hushållspapper. Gör likadant med de resterande
halvorna. Lägg halvorna med skalet nedåt i en ugnsfast form, krydda.
2/Hetta upp resten av oljan i en gryta. Tillsätt lök och fräs sakta tills den börjar få färg. Blanda ner vitlök och kummin och bryn i 2–3 minuter. Tillsätt tomater, oregano, salt, peppar, socker och vatten. Täck med lock och låt koka i 15 minuter. Rör om.
3/Rör i persiljan och fördela därefter fyllningen på auberginehalvorna. Häll över den utspädda tomatpurén och ugnsbaka i 45 minuter i 190 grader. Ös auberginerna en gång under tiden. Serveras het eller rumstempererad.
27 Oktober 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
1997 SJ-biljett kan bokas på nätet.

Järnvägshistoriska nedslag1856 Statens Järnvägar, SJ, bildas.

1871 Stockholms central invigs.

1939 Riksdagbeslut om att alla enskilda järnvägar ska övertas av staten. Frivilliga överenskommelser görs med de olika bolagen.

1988 Statens Järnvägar delas upp i Banverket och affärsverket SJ.

1990 Premiär för X 2000.

1995 Ett riksdagsbeslut från 1994 öppnar för fri konkurrens. Bara ett par procent av trafiken går till andra operatörer. Först flera år senare börjar SJ förlora avtal i större omfattning.

1997 SJ-biljett kan bokas på nätet.

2000 Affärsverket SJ delas upp i sex bolag. Nya SJ AB får ansvar för persontrafiken. De andra är SJ Green Cargo (gods), Jernhusen (fastigheter), TraffiCare (service), EuroMaint (system/underhåll) och Unigrid (it). Öresundstågen sätts i trafik. SJ svarar bara för 40 procent av persontrafiken i landet.

2005 Nya snabba regionaltåg och renoverade X 2000-tåg sätts i drift.
25 Oktober 2009  | Länk | Tåg | 0 kommentar
Panerad fisk med kyld ingefärssås

Panerad fisk med kyld ingefärssås
Dagens recept

Okej, det kan låta lite stöddigt, men det här är faktiskt en fiskrätt som snudd på alla kommer att gilla. Frasig yta, goda tillbehör och en underbar sås som du serverar kall.
Riven färsk ingefära, lime och en gnutta chili som smaksätter den kalla såsen leder tankarna till det asiatiska köken. Wokgrönsaker och ris förstärker den känslan.





Gör så här:



1. Skala och riv ingefäran. Tvätta och riv det yttersta skalet från en limefrukt. Pressa därefter ut saften från frukten. Finhacka chilin. Blanda allt med majonnäs och crème fraiche. Smaka av med salt och ställ kallt.



2. Panera fisken i vetemjöl, uppvispat ägg och ströbröd. Stek filéerna
i lika delar smör och rapsolja. Salta och peppra lätt.



3. Stek wokgrönsakerna hastigt i olja. Lägg grönsakerna som grund och fisken ovanpå. Bjud såsen i skål och bjud extra lime till. Ris är bästa tillbehöret.



Recept

För 4 personer



600 g kapkummel- eller hokifilé



1 ägg



1 1/2 dl vetemjöl



2 dl ströbröd



salt och peppar



smör och rapsolja



Till såsen:



1 dl majonnäs



2 dl mager crème fraiche



1 limefrukt



2 msk färskriven ingefära



1 liten bit chili



salt



Att äta till:



wokgrönsaker



ris



lime
25 Oktober 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Ny Båtled

Presenterar
DEN SVENSKA HURTIGRUTTEN
Med rederiets nya fartyg M/S Saga Lejon
Sveriges största skärgårdsbåt

Kryssningar från Stockholm – Nyköping – Västerås - Västervik – Dalarö - Norrtälje – Vaxholm - Norrköping


Royal Stockholm Cruise Line

Box 274

601 04 Norrköping



Bokningstelefon 011-127801

bokningen@royalcruiseline.se

Gruppbokning 011-105202

Ekonomi avdelning 011-238661

--------------------------------------------

För bokning av charter, konferenser, temakvällar

samt övriga stora arrangemang ring

Joakim Wahlin på 011-105202

jocke.wahlin@royalcruiseline.se

24 Oktober 2009  | Länk | Sv. Hurtigrutten | 0 kommentar
Kristins äppelkaka med äggtoddygrädde!

Kristins äppelkaka med äggtoddygrädde!

KAKAN
2,½ dl. vete mjöl
2,½ dl. socker
1 tsk. Bakpulver

Blandas väl.
Äppelklyftorna ni skurit till.
Lägg i en smord form och det andra strös över,
100 gram smält smör.
Gräddas i 200 grader i 20 minuter!

Äggtoddygrädden:
2 dl tjockgrädde (vispas för sig)
2 äggulor + knappt 1 dl socker (vispas för sig
Och vänds ned i grädden)
1 tsk. Vaniljsocker, (blandas i sist)
24 Oktober 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
kockarna är från Operakällaren

Axmar Bruk 0297-32 000
Axmarbrygga Havskrog


och kockarna är från Operakällaren
i Stockholm...

***************************************************

Om Axmarbrygga

Axmar Brygga Havskrog är en fiskrestaurang med konferens- och festlokaler som ligger på gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland, i Axmarbruk som grundades 1671.

I slaggstensbyggnaden där restaurangen och konferens/festlokalerna är inhysta lagrades tidigare, från 1870-talet till början av 1900-talet, stångjärn och säd.

Den prisbelönta havskrogen är belägen vid ett vackert naturreservat som har en orörd skärgård och ett rikt djurliv att erbjuda. Matgästerna sitter antingen på den inglasade bryggan eller inne i restaurangen i trivsam 1800-talsmiljö med öppen spis och skimrande slagstensväggar som vacker inramning. På sommaren hålls även den icke-inglasade delen av bryggan öppen där maten kan avnjutas till vågornas brus.

Det är svårt att tänka sig en mer storslagen plats att förlägga konferensen, festen, representationsmiddagen eller farmors födelsedag till. Vid beställningar rymmer restaurangen drygt 270 matgäster. Det största konferensrummet rymmer 60 personer.

Axmar Brygga Havskrog betygsätts årligen av White Restaurangguide och Sveriges Bästa Bord vilket borgar för hög kvalité. Så varför inte, vilket drygt 50.000 besökare gör årligen, besöka Axmarbrygga Havskrog; restaurangen som förutom en kulinarisk upplevelse även ger er en 350-årig resa i tiden.

*******************************************************************

Ulflykter & Sevärt i omr. kring Norrsundet - Axmar.


Bergmans Fisk - Saltharsfjärdens Fiskeläge
Sillvik & Lindöns Naturområde
Saltharsfjärdens Havsbad
Arbetarmuseum & Friluftsteater 0297-23 000
Totrabadet - Hamrångefjärden
Kastellet Norrsundet
Axmar Bruk 0297-32 000
Axmarbrygga Havskrog
Gåsholma Café 0297-31 012
Trollharens Fisk
Hamrånge Församling




24 Oktober 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Sik i panna

Sik i panna



Purjolök
Rökt sik Gravad helst..
Kokt kall potatis
Margarin
Knäckebröd
Smör

Stek purjolök och potatis i en stekpanna med mycket margarin.
När potatisen fått fin färg så skär man ner små bitar av siken i stekpannan.
Smaka av och salta mera om siken är "fjollsaltad" vid rökning.

Ät sedan med Bregott på Knäckebröd samt drick ett väl kylt Ljust öl.
24 Oktober 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Mamma Ullas Budapestrulle

Ullas Budapestrulle


8 bitar Ingredienser
6 st äggvitor
0,5 tsk saft, av pressad citron
3 dl strösocker
2 msk marsanpulver, (för kallrörd vaniljsås)
Fyllning
3 dl vispgrädde
420 g persikor
1 st banan
Tillagning
Klassisk favorit som här bakas med marsanpulver och utan nötter.
Perfekt när man har fått äggvitor över. Fruktfyllningen kan enkelt varieras efter årstid och smak. Marängsmeten spritsas ut vilket gör att den inte spricker när den rullas ihop.
1. Sätt ugnen på 175°. Vispa äggvitorna med citronsaft och 1 dl av sockret till skum på medelhastighet. Tillsätt sedan resterande socker och fortsätt vispa på högsta hastighet till styvt skum.
2. Spritsa ut smeten med 1 cm mellanrum på ett smort och lätt mjölat bakplåtspapper. Lämna en kant på ca 3 cm runt om. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt stå ca 5 minuter innan den stjälps upp på ett sockrat bakplåtspapper. Låt kallna.
3. Vispa grädden ganska hårt. Låt persikorna rinna av väl. Skär dem i små bitar. Skär bananen i tärningar och blanda med grädden.
Bred ut över marängen och rulla försiktigt ihop från långsidan.
Pudra över florsocker strax före servering.
23 Oktober 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Crème caramel från Venezuela

Crème caramel från Venezuela


8 person(er) Ingredienser
Till formen
2 dl strösocker
0,5 dl vatten
Smet
5 dl mjölk
6 st ägg
1 burk söt kondenserad mjölk, (397 g)
1 msk vaniljsocker
3 msk mörk rom


Garnering
1 msk pistachnötter, hackade
Tillagning
Maritas absoluta favoritdessert är crème caramel eller flan som det heter på spanska. Denna underbart goda skapelse fick hon under en resa i Venezuela. Kocken klottrade ned receptet på en papperslapp.
För att den ska bli så lik originalet som möjligt bör den göras i en avlång sockerkaksform som rymmer 1 liter. Vi på redaktionen håller med, det är en sällsynt god crème caramel.
1. Sätt ugnen på 175° och ställ samtidigt in en liten långpanna fylld med vatten (vattenbad) mitt i ugnen. Koka socker och vatten i en stekpanna eller tjockbottnad kastrull. Koka tills det blir gyllenbrun caramel, 5-10 min, det tar längre tid i kastrull.
2. Häll caramellen i en liten avlång form, 1 liter - OBS! formen blir snabbt het. Vicka på formen så att caramellen kommer upp en bit på kanterna.
3. Vispa ihop ingredienserna till smeten och häll den i formen.
4. Grädda i vattenbad ca 50 min i mitten av ugnen. Lägg ett bakplåtspapper över formen så att ytan inte blir mörk. Låt sedan svalna. Var noga med att lossa kanterna innan efterrätten stjälps upp. Garnera eventuellt med lite grovhackade pistaschnötter.
23 Oktober 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Ät mindre och minska på kalorierna

Fredagsmys – utan att sabba vikten!

Ät mindre och minska på kalorierna – sex enkla tips 4
Tröstmaten som inte gör dig tjock ”Ät det du är sugen på.” 9
Smarrig banankaka! – 4 smala recept till eftermiddagsfikat. 0
Fredagsmys – utan att sabba vikten Bästa tipsen från Viktklubbarna
Så sparar du pengar och handlar nyttigt Här är dietistens tips. 1
NJUT av godis och mat – utan att gå upp i vikt Synda med stil! 9
”Jag var totalt sockerberoende!” Så gick Anna ner 13 kilo
Ät som vanligt – och gå ner i vikt! Läs om knepen på Viktklubb 0
Snygg rumpa snabbt! 5 övningar du fixar framför tv:n.
”Chips eller godis – vilket är bäst?” Dietisten svarar läsarna
Bloggat om artikeln
Visar inlägg från de 3 högst rankade bloggarna


nyttiga snacks att ta till i stället för chipsen:

”*Popcorn (Americans best är med smörsmak men innehåller ändå bara 330 kcal/100 gram).

* Morötter/gurkstavar/blomkål/ rättika/vitkål/palsternacka

* Skiva eller hyvla potatis tunt och lägg på en plåt. Krydda med salt/peppar/paprikapulver eller grillkrydda och rosta i ugnen. Behövs ingen olja. Smakar lite som chips.

* Jag dippar oftast i tomatalsa. Gott och väldigt kalorisnålt!”


Kattan är inne på samma spår och tipsar om ”morotsstavar eller övriga grönsaker dippade i mild naturell yoghurt i stället för gräddfil till just dipp. Vi brukar dricka en av icas lightsafter med 3 kcal/100 ml till. Annars funkar alltid en fruktsallad med yoghurtglass till, det uppskattas av min dotter i alla fall.”


Även signaturen Stella Hallon tipsar om grönsaker att dippa: ”om man tycker om selleri är det urgott att dippa selleri i lättyoghurt med vilken dipsmak som helst! Nästan inga kalorier alls!”


Mulan tycker att skaldjur är den bästa maten: ”Jag säger bara räkor. Rosta grovt bröd, räkor, lättmajonäs, sallad och tomat. Brukar spara mitt mellanmål så jag har kvar kalorier till kvällen.”


Smala efterrätter fanns det också gott om. Yuni tipsar: ”Gör bitar av ett äpple, vänd bitarna i kanel och kardemumma, kör in i ugnen 200 grader cirka 20 min, tills bitarna blivit mjuka. Servera med minikeso. Supergod efterrätt, som äppelpaj, fast bara nyttigheter!”


Signaturen Lingon har många tips på kalorisnåla godsaker: ”Nåt jag brukar ta till i stället för ostbågar är riskakor med ostsmak. Supergott men lätt! Gräddfil och lök är en annan favorit. Skivad banan pudrad med 1–2 tsk kakao är smaskigt. Portionsförpackningar med ostkaka innehåller inte så mycket kcal så det brukar jag kosta på mig och så har jag önos (utan tillsatt socker) sylt till. En päronhalva i juice med EN after eight på i ugnen en sväng tills chokladen smält lite är inte superfarligt kalorimässigt men det gör jag inte så ofta (för då sitter man ju där med en hel förpackning över som lockar ;)”


Till sist kom receptet på den här varma fruktsalladen från Helen: ”Egentligen kan man välja sina egna favoritfrukter.

Kiwi, äpple, hallon, päron, blåbär och jordgubbar.

1 tsk margarin, vitblockchoklad.

Gör så här: Smörj en ugnsform med margarinet, lägg i frukten och riv lite blockchoklad över. In med kompotten i ugnen och grädda i 3 minuter. Ställ ugnen på grill...

Trevlig Helg och hoppas det smakar...”
23 Oktober 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Älgstek med vinbärssås

Älgstek med vinbärssås






Älgstek (mörad)
800,0
gram


Salt & peppar









Sås:



Portvin
1,0
dl


Grädde (matlagnings-)
4,0
dl


Viltfond (konc)
3,0
msk


Vinbärsgelé
3,0
msk


Arrowrot
1,5
tsk







Tillbehör:



Steklök/smålök
12,0
styck


Broccoli (färsk)
1,0
huvud


Potatis
0,8
kilo



Tillaga i ugnens nedre del i 2,5-3,5 tim.
Häll vatten på plåten, ös steken då och då.
Stek tills innertemperatur 65 grader. (70 =välstekt. 60= steken på bilden).
Ta ut steken och låt den vila i 10-15 min.


Skala lök och lägg den på gallret i ugnen 1 timme innan steken är färdig.


Skala och koka potatis under tiden.


Skär broccoli i mindre bitar och koka den i ca 5 minuter minuter.


Sås:

Häll portvin i en kastrull och koka ner tills nästan all vätska försvunnit.
Tillsätt grädde, fond och gelé. Koka upp.
Blanda arrowrot med lite vatten och vispa ner i såsen. Låt småkoka i 3 minuter.
Smaka av med lite steksky, salt, peppar.
22 Oktober 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Kanaldagen i BergSlussar läggs ned

Kanaldagen i BergSlussar läggs ned

Det blir ingen mer Kanaldag i Berg. Och inget flottäventyr. Barncancerstiftelsen i Östergötland har beslutat att lägga ned arrangemanget.

Larre Edman, ordförande för barncancerstiftelsen i Östergötland, förklarar att Kanaldagen vuxit från år till och år och blivit alltför omfattande och arbetskrävande för den ideellt arbetande stiftelsen.

Den första Kanaldagen genomfördes för åtta år sedan och har kommit att innehålla bland annat flottäventyr, barnens dag-firande och olika aktiviteter utmed kanalen.

Som berättade tidigare i oktober ska barncancerstiftelsen fortsätta att ordna Barnens dag-firande, men arrangemanget flyttas till Trädgårdsföreningen och sker i samarbete med kommunen och cityföreningen.
22 Oktober 2009  | Länk | kanal dagen läggs ner ? | 0 kommentar
avlivades tre älgar i en trädgård

På tisdagseftermiddagen avlivades tre älgar i en trädgård i Vikingstad.


Skotten gick rakt in i husväggen, och in i grannens garagevägg. Händelsen har polisanmälts.



Han hörde en smäll och gick upp till husets över- våning och tittade ut. Då segnade en älg ner någon meter nedanför. På gatan stod en man och sköt.

Sedan följde ytterligare en avlivning, mot husets ena långsida.

Närgångna älgar
- Jag blev inte rädd, men det är lite konstigt att de inte meddelar på förhand. En känslig person kunde ha tagit väldigt illa vid sig, säger Martin Sävenhed.efter att ha hört att det skjutits skarpt i trädgården.

Avlivningen skedde för att skydda boende i området från älgarna, som vandrat runt i Vikingstad under ett par månaders tid.

De har ätit äpplen i folks trädgårdar och varit närgångna.

Hans och Monica berättar att folk känt sig skrämda.

Tillstånd från polisen

Enligt polisen höll älgarna i måndags till i en lekpark och gjorde utfall mot barn. Då fattades beslut om att avliva dem.

För att skjuta i tättbebyggt område krävs polistillstånd, och det hade alltså den 74-årige kommunale skyddsjägare som anlitats för uppdraget.

- Men till syvende och sist är skytten ansvarig för vad som händer - om och hur och när man ska skjuta, säger jägaren själv.

På långsidan i tegelväggen syns ett kulhål, liksom i grannens garagevägg, som vetter mot trädgård. Tre älgar, en ko och två kalvar, föll i trädgården.

"Känns obehagligt
Monica kom hem just när två av dem lastats för avfärd.

- Även om det är skyddsjakt så känns det obehagligt att de skjuter in bland husen. Man undrar om det får gå till så, säger hon.

Att kulan tog i två väggar var ett medvetet val, berättar jägaren.

- Man kan inte skjuta i ett villasamhälle utan att ha något bakom som fångar upp kulan. Hade det inte funnits där hade jag inte skjutit.

Bör man inte meddela dem som är i huset att det kommer att beskjutas?

- Det fungerar inte så. Vi har legat i beredskap en tid för att försöka komma åt dem, och nu infann sig rätt tillfälle. Jag kunde ju inte gå in och fråga när älgarna stod i trädgården.

Borde du inte ladda försiktigare och sikta i bogen, så kulan bromsas upp?

- Men samtidigt ska man skjuta så att den fälls snabbt, och då ska man skjuta i huvudet.

Polisanmäld jakt
Jägaren pratade med de boende efteråt och lämnade sina kontaktuppgifter till bägge de berörda grannfamiljerna.

Händelsen har nu anmälts till polisen, dock inte av Sävenheds.

- Jag har förståelse för att folk blir skärrade om man inte är insatt. Det blir ju lite stökigt på en skjutplats, men vi städade upp efter oss, säger jägaren.

Två jägare hade förberett sig för uppdraget, och en kollega till den jägare som sköt anlände strax efteråt och hjälpa till att röja upp.

- Vi tyckte att vi hade lyckats med uppdraget när vi åkte därifrån.
22 Oktober 2009  | Länk | Jakt olycka i sandlådan | 0 kommentar
Lastbilsolyckan på E4:an gav dramatiska scener

Sprayburkar exploderade och for som fyrverkerier och granater i luften.


Lastbilsolyckan på E4:an gav dramatiska scener och stor materiell förstörelse.



En knapp kilometer norr om Östgötaporten hade en lastbil i norrgående riktning kört in i en stillastående lastbil.

Förarhytten krossades
I den kolmörka natten upptog det stillastående ekipaget halva den ena körfilen och halva vägrenen.

Vid sammanstötningen krossades passagerarsidan i förarhytten på den påkörande lastbilen. Som tur var satt ingen person där. Vidare fläktes lastutrymme upp båda fordonen.

Den påkörande föraren chockades av händelsen och fördes med ambulans från platsen. De båda personer som hörde till det andra fordonet behövde inte sjukhusvård. Det är oklart vad de befann sig när det smällde.

"For grejer överallt i luften"
Räddningstjänsten möttes av en fullt utvecklad lastbilsbrand. Det brann i det påkörande fordonet som efter olyckan fortsatt färden 100-150 meter framåt.

- Sprayburkar exploderade. Det for grejer överallt i luften. Vi fick informationen när vi åkte till olycksplatsen att lastbilen skulle vara lastad med morötter. Det var den också men det fanns även sprayburkar för deodorant, berättar insatsledaren Mats Jansson.

Den stillastående lastbilen var lastad med datorer och TV-skärmar (plasma). Den dyrbara lasten blev delvis förstörd.
22 Oktober 2009  | Länk | spray-olycka | 0 kommentar
Minusgrader och halka på vägarna


Kallt och halka på vägarna

Kallare än vanligt
Minusgrader och halka på vägarna.

Regn och snöskurar.

Med andra ord: hösten är definitivt här.

– De närmaste dagarna är väldigt kalla för årstiden, säger Daniel Fredriksson, meteorolog på Storm.

På flera håll i landet har det under dagen kommit snö. Och natten var kall med lokal ishalka på många vägar.

Pajala i Norrland slog rekord för säsongen med noteringen 22 minusgrader. Mest snö i hela landet har orten Katterjåkk med hela 32 centimeter.

Under dagarna som följer kommer det bli kallt och blåsigt väder på sina håll.

– Det kommer vara minusgrader under nattetid på de flesta platser i landet, och några plusgrader på dagarna om man ser på landet som helhet, säger Daniel Fredriksson.

Dock ligger ett högtryck över Norge som även sträcker sig in över landet och för med sig ganska fint väder med sol under onsdag och torsdag med temperaturer på runt 5 grader.

Men nordvindar sveper samtidigt ner över landet och för med sig kyla.

På med vinterdäcken
Och under nätterna kommer temperaturen att krypa ner på minusgrader i stora delar av landet under hela veckan.

– Det kommer in mindre regnskurar över Svealand och Gotland. Och när det blir blött på marken och kallt på nätterna finns risken för lokal halka, säger Daniel Fredriksson.

Vägverket har under gårdagen och i dag varnat för lokal ishalka över större delarna av landet.

– Väderläget börjar gå åt det hållet, så det kan vara bra att börja tänka på att byta till vinterdäck nu, säger Daniel Fredriksson.

Många olyckor
Men på fredag kommer det riktiga ruskvädret. Ett lågtryck från öster glider in över Sveriges östra och södra delar.

– Som det ser ut kan det bli jobbigt väder, med nederbörd i form av regn och snö, säger Daniel Fredriksson.

På flera håll i landet har det även under dagen varit flera trafikolyckor.

I Västerås krockade fyra bilar på grund av halkan tidigt på tisdagsmorgonen. Även i Nora, Sundsvall, Örebro och Falkenberg har bilister krockat och kört av vägen under morgonen.
13 Oktober 2009  | Länk | Halka | 0 kommentar
Långtradare länsad på skor vid Herrbeta

Lastbil länsad på skor



En lastbil som stod parkerad vid Herrbeta mellan Linköping och Norrköping drabbades av inbrott under natten mellan söndag och måndag.


Lastbilschauffören larmade polisen strax före klockan 8 sedan han upptäckt att tjuvar tagit sig in i lastutrymmet.

- Det var en lastbil som hade fått påhälsning. Chauffören upptäckte det på morgonkvisten, säger Mikael Lindqvist, säger vakthavande befäl vid östgötapolisen.

Tjuven eller tjuvarna hade tagit fyrtio kartonger skor som skulle till en Stadiumbutik i Norrköping. Polisen hade inga spår efter gärningsmännen på morgonen.
12 Oktober 2009  | Länk | Herrbeta Rastplats | 0 kommentar
Liljeholmens Folkhögskola Rimforsa vid sjön Åsunden







www.kgh.nu/.../sve/ostergotland/liljeholmen.html


Liljeholmen är naturskönt beläget vid norra
stranden av sjön Åsunden i Kinda kommun i
södra Östergötland (invid väg 34) . Skolan bedriver
långa och korta kurser, lämpar sig
utmärkt för konferenser, fester, bröllop,
övernattning. I närheten finns gott om
natur- och kultursevärdheter som Kinda
kanal byggd på 1700 talet.,
Trollegater/Grottor kör upp vid KINDA hotell
mot Ulrika, Följ skyltningen. Kisa Emigrantmuseum.
Vintertid ett av södra Sveriges största
aplina centra - Tolvmannabacken i Kisa.
10 Oktober 2009  | Länk | Liljeholmen | 0 kommentar
Ny "vägvisare" för båtfolket i Roxen invigd

Ny "vägvisare" för båtfolket i Roxen invigd
Under Kanaldagen i Berg, söndagen den 25 maj, invigs under högtidliga former
”General Boy” – båtfolkets nya vägvisare till Kinda kanal och Göta kanal, där farlederna till de båda kanalerna möts i Roxen. Invigningen förrättas av kanaldirektör Claes-Göran Österlund på Göta kanalbolag och kanaldirektör Lars Lööw på
Kinda kanal.

Media är välkomna att delta i invigningen på Roxen

Söndag 25 maj, kl 13.00

Båt avgår från kajen i Roxen vid slusstrappan. Skeppare är roxenfiskaren Anders Nilsson, som också kör turister över Roxen med cykelbåten RoxenSnabben.

Välkommen!
För ytterligare information, se bifogade fakta, eller välkommen att kontakta:

AB GÖTA KANALBOLAG AB KINDA KANAL
Claes-Göran Österlund Lars Lööw

070-572 87 86 070-209 92 01



Vägvisare på Roxen
Placering: Vid skärningspunkten Göta kanal – Kinda kanal
( N 58° 30’ 06” E 15° 37’ 00” )

GENERAL BOY - ett av de första fartygen som trafikerade Kinda Kanal.
Generallöjtnant Johan Fredrik Boy satt med i det nybildade Kinda Ångfartygs AB.
Han tog initiativ och beställde ett ångfartyg från Motala Mekaniska Werkstad AB.
Året var 1861 och det beställda fartyget byggdes med stålskrov i delar. Det var det enda sättet att transportera fartyget till Järnlunden som då var en insjö, innan Kinda kanal stod färdigt.

Delarna fraktades från Motala på Göta kanal till Berg eller Linköping, därifrån gick färden vidare på landsväg med oxar och vagn till Brokind för att där monteras ihop till färdigt fartyg.

Den lilla ångslupen döptes till GENERAL BOY efter den initiativtagande generalen och blev sjösatt den 5 oktober samma år.

Källa: www.hjulsbrovarvet.se
10 Oktober 2009  | Länk | vägvisare på Roxen | 0 kommentar
Cordon Bleu med ärtor och potatismos

Cordon Bleu med ärtor och potatismos
En fransk klassiker med lövbiff/vikt kycklinfilé (finns att köpa på LIDELS) och stark ost.





Antal portioner: 4 Ingredienser

4 skivor lövbiff av nöt, ca 125-150 g per styck
8 skivor stark ost
4 skivor rökt skinka
dijonsenap, ca 1 tsk per biff
flingsalt, 1 krm per biff
3 msk neutral olja till stekning

Dubbelpanering

3 st ägg
2 dl mjöl
4 dl ströbröd

Potatismos

300 g skalad potatis, kokas i 1 liter vatten samt ½ msk finsalt
1.5 dl mjölk
2 msk smör
0.5 dl hackad persilja
2 st rivna vitlökar

Det gröna

1 paket frysta ärtor, 250 g
1 st finhackade schalottenlökar
salt och peppar

Till servering

1 st citron, skuren i klyftor

Tips

Mise en Place
Flingsalt
Vitpeppar på kvarn
smakskedar i vatten
Stor 24 cm stekpanna
Djupa skålar till mjöl, ägg och ströbröd
2 grytor, en till ärtor och en till potatismos
Elvisp
4 tallrikar+bestick

Köris
Sätt pannan på spisen, häll i oljan.
Fixa ihop biffarna, lägg allteftersom i stekpannan stek 5-7 minuter på varje sida
Under tiden biffarna steks gör moset
Finhacka löken
Lägg ärterna, löken och smör i en kastrull

Gör så här
1. Lägg ut lövbiffarna på skärbrädan, salta. Bred på senapen, lägg två skivor ost och en skiva skinka. Vik ihop.

2. Vispa ägget i en skål. Häll upp mjölet i en annan skål och smaksätt med salt och peppar. Häll ströbrödet i en tredje skål. Doppa lövbiffarna i mjölet, sedan i ägget och till sist i ströbrödet. Se till att hela köttbiten blir täckt.

3. Stek gyllenbrunt i olja ca 5-7 minuter på varje sida. Tänk på att inte ha för varmt stekjärn.

4. Potatismos och ärtor: Koka potatisen mjuk. häll i mjölk och smör, vispa med elvisp tills att den är riktigt fluffig. Blanda i vitlöken och persiljan, smaksätt med salt och peppar. Värm på ärtorna i lite vatten och en kula smör, salta och peppra. Blanda ner finhackad schalottenlök. Servera.
10 Oktober 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Snabb cheesecake med passionsfrukt

Snabb cheesecake med passionsfrukt
Underbart syrligt och gott.



Antal portioner: 4 Ingredienser

2 dl crème fraiche
2 dl Philadelphiaost, 200 g
3 tsk vaniljsocker med riktig vanilj
1 st lime, rivet skal (zest) samt saft från ½lime
8 st digestivekex

Till servering

malen kanel eller kardemumma
2 2 st passionsfrukter


Tips

Mise en place:
Skål att vispa cremen i
Elvisp
Alla ingredienser framtagna och uppmätta
Skedar
Skål att krossa kexen i
Rivjärn

Gör så här

1. Vispa creme fraichen och philadelphiaosten, smaksätt med socker och lime. Krossa digestivekexen. Varva kexsmulor och limecremen i glas, toppa med lite malen kardemumma och passionsfrukten.
10 Oktober 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Medelhavskost kan skydda mot depression

Medelhavskost kan skydda mot depression

Personer som äter mycket fisk och grönsaker och skippar köttet löper mindre risk att bli deprimerade. Det menar forskarna bakom en spansk studie där kopplingarna mellan god mental hälsa och den så kallade medelhavsdieten undersökts, skriver Dagens Medicin.

I studien fick 10.094 friska universitetsstudenter svara på en enkät om sina kostvanor. Det visade sig att den femtedel som åt medelhavskost i högst grad hade 30 procent lägre risk att drabbas av depression, jämfört med den femtedel som åt sådan kost i lägst utsträckning.

De goda effekterna menar forskarna beror på att de olika ingredienserna i medelhavsmaten, som till exempel olivolja, underlättar bindningen av serotonin till receptorer i hjärnan, vilket i sin tur skulle kunna minska risken för depression, skriver Dagens medicin.
8 Oktober 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
10 000 kronor för en frukost? Ja, tack!

10 000 kronor för en frukost? Ja, tack!


Bränn din resebudget redan till frukost.
Eller vad sägs om rysk vodka, gåslever och kaviar till det blygsamma priset av 10 000 kronor.


Spanarna på bokningssajten hotels.com har snappat upp några fina men vulgärt dyra snabbmatstips. Är du ute efter en budgetresa, sluta läsa nu! Annars är det fritt fram att låta pengarna flöda:


Dyraste frukosten
På Ritz Carlton i Moskva kan du beställa "Tsarens frukost". För den nätta summan av 10 000 riksdaler avnjuts gåslever och kaviar tillsammans med fin rysk vodka.
För dig som hoppat på GI-tåget finns ett alternativ på Le Parker Meridien i New York. En "Zillion Dollar Frittata" på sex ägg, en hummer och 280 gram Sevrugakaviar går loss på 6750 kronor.


Dyraste mellanmålet
Sugen på ett lättare mellanmål innan lunch? Varför inte slå till på en tryffelbagel på hotell Westin. 6700 kronor får du hosta upp för en bagel med mjukost, vit tryffel, marmelad på Rieslingvin toppad med guldfolie.


Dyraste hamburgaren
Kungen av snabbmat är förstås hamburgaren. Och har du en sisådär 33 400 kronor över kan du avnjuta en köttfärsbiff från japanska Kobe med svart tryffel och gåslever parkerad mellan två bröd. Var undrar du? I Las Vegas förstås! På hotell Mandalay Bay.


Något att skölja ner kalaset med...
För 48 500 kronor kan du beställa en av världens dyraste drinkar på hotell Burj Al Arab i Dubai. "27.321" ett namn att lägga på minnet.
Eller kanske en Martini on the rocks är mer i din smak? På Algonguin Hotel i New York serveras den med diamanter istället för is och kostar 67 000 kronor.
5 Oktober 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Ölrekord på Oktoberfest

Ölrekord på Oktoberfest
Besökarna var färre i år - bara 5,7 miljoner mot sex miljoner förra året - men kalaset blev ändå toppen enligt arrangörerna bakom årets oktoberfest i tyska München.

21 september 2009

Öl i överflöd - nu firar vi Oktoberfest!
De som kom drack nämligen mer öl per person än förra året. Totalt gick det åt 6,5 miljoner liter öl, en halv miljon liter mer än 2008. De alkoholfria dryckerna ökade också, med tio procent. Törsten tillskrivs delvis det faktum att tvåveckorsfestivalen i år ägde rum i sommartemperaturer. Antalet gripanden, 716 stycken, var också en ökning. Att besökarna blev färre tros bero både på lågkonjunktur och på terrorhot som togs på allvar och ledde till omfattande säkerhetspådrag.
5 Oktober 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Färsbiffar med citron och gräslökssås

Färsbiffar med citron och gräslökssås


2 person(er) Ingredienser

0,5 st lök, gul
1 st morot, liten
150 g nötfärs, mager (10 % fett)
0,5 tsk salt
0,5 krm svartpeppar
1,5 dl lagalätt, (Kelda 5%)
2 tsk smör
0,5 tsk soja
1 tsk honung
0,25 st citron, strimlat skal + pressad saft
2 msk gräslök, hackad

Tillbehör

350 g potatis, kokt
200 g grönsaker, kokta

Tillagning

Färsen ska arbetas väl för att biffarna ska hålla ihop. Lagalätt är en ny mejeriprodukt som är nästan som gräddmjölk men innehåller även stärkelse.
1. Skala och finhacka löken. Skala och grovriv moroten.
2. Blanda färsen med lök, morot, salt, peppar och 1/2 dl
gräddmjölk till en jämn färs.
3. Forma 4 avlånga biffar. Stek dem i smör i en stekpanna ca 3-4 minuter på varje sida.
4. Häll i resten av gräddmjölken i pannan. Krydda med
soja, honung och citronsaft.
5. Låt skyn koka ihop någon minut. Strö över citronskal
och gräslök. Servera biffarna med potatis och grönsaker.
Ca 400 kcal per portion, varav 13 g fett.
5 Oktober 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Provencalsk grönsaksgratäng

Provencalsk grönsaksgratäng
Ingredienser
500 gram zucchini, späd

500 gram plommontomater, ca 8 stycken
2 st silverlök

4 st vitlöksklyfta(or)

1 kruka(or) basilika

0,5 kruka(or) timjan

5 st ägg

1 dl riven ost, stark

salt och peppar



Tillagning
1. Skala lök och vitlök, stek dem mjuka i olivolja. Hacka örterna. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skiva zucchini och tomat i 1/2 cm tjocka skivor. Smörj en ugnsfast form och lägg ett lager zucchini och tomat i botten, varva sedan sorterna. Lägg på den brynta löken och häll över hälften av örterna salt och peppar. Fortsätt att varva resten.

3. Knäck äggen, salta och peppra och lägg i resten av örterna. Vispa äggen lätt och häll över grönsakerna, grädda i ugnen ca 60 minuter. Äts ljummen eller varm.
5 Oktober 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Bakad sötpotatis med marinerad feta och oliver

Bakad sötpotatis med marinerad feta och oliver

2 person(er) Ingredienser
2 st sötpotatisar, 400-500 g (eller 1 stor)
Fyllning:
100 g fetaost, 16%
3 dl vatten
1 tsk olivolja
1 krm svartpeppar, nymald
2 krm timjan, smulad och torkad
10 st svarta kärnfria oliver, inlagda i vatten
Garnering:
4 st timjankvistar
Tillbehör:
75 g salladsblad, färska
1 tsk lime- eller citronsaft, färskpressad

Tillagning

En het potatis är bland det godaste som finns. Det går också bra att använda bakpotatis eller vanlig potatis men sötpotatisen med den salta fetaosten smakar något alldeles extra. Kokande vatten hälls över den grekiska fetaosten och då blir den mjukare i konsistensen och något mindre salt.
1. Baka potatisarna mjuka i mikrovågsugn ca 10 min eller i 200° ugn ca 50 min.
2. Lägg osten i en skål. Koka upp vattnet och häll det över osten. Låt stå ca 5 min. Ta upp osten och bryt eller skär den i små bitar.
3. Blanda olivolja, peppar och timjan i en skål. Vänd ner osten.
4. Servera oströran i de bakade potatisarna, toppa med oliverna och garnera med timjankvistarna. Blanda salladsbladen med citronsaften och servera vid sidan av.
4 Oktober 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Snaska dig smal......

Snaska dig smal
- hungrig mellan målen?
Det är lätt att bli irriterad och tjurig om man inte äter mellanmål. Och när man blir sådär våldsamt hungrig är det inte ovanligt att man äter snabbmat eller godis. Det här kan vara en anledning till att människor kommer ifrån sin vanligtvis hälsosamma livsstil.
För även om du äter frukost, lunch och lagar middag så har du kanske överseende med småätande, och tyvärr så är det oftast godis och snabbmat som finns tillgängligt.
Men, du kan undvika att stå vid godishyllan om du planerar lite. Välj några olika saker som du kan mixa och ha redo när suget sätter in. Nyckeln till bra snacks är en balans av protein, fiber och bra fett som håller blodsockernivån stabil och hungern borta.
– För en del räcker det med en frukt till mellanmål. Andra behöver en macka. Om man behöver mer än en frukt kan det vara bra att välja något som innehåller protein, det gör att man håller sig mätt längre. Exempelvis kokt ägg, keso och bär/frukt, knäckemacka med skinka eller några nötter. Tänk bara på mängden- 10-12 stycken räcker, säger Josefine
Frukt är alltid ett bra val eftersom de är fyllda med vitaminer och fibrer. För ett balanserat mellanmål kan du ha lite frukt tillsammans med till exempelvis yoghurt. Eller varför inte göra en god fruktsallad, med inslag av bär som innehåller mycket antioxidanter, vilka är bra för kroppen.
– Men alla behöver inte mellanmål, många klarar sig bra genom att stå över. Ett mellanmål behöver inte vara så avancerat eller stort - det är just ett mål mellan måltiderna. Det viktigaste är att känna efter själv vad man behöver, säger Josefine, dietist på
4 Oktober 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Hand sprit stoppade bussen i Östersund

Handsprit stoppade buss




Alkolåset kände av spriten – stoppade bussen
Busschauffören hade använt handsprit – då blev stadsbussen stående.

Alkolåset kände av spriten och vägrade låta chauffören starta fordonet.

– Det har hänt i ett fall att en chaufför inte kunde starta bussen, säger vd för Stadsbussarna i Östersund.

Det var bussens alkolås som sade ifrån när chauffören hade tvättat sina händer och bussen blev stående. Därför har man nu i Östersund valt att inte förse sina bussförare med handsprit i fortsättningen.
1 Oktober 2009  | Länk | sprit stoppade bussen | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Bo Ask                                             Skaffa en gratis hemsida