Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Augusti (2019)
>>


Rösti

• 750 g kokt kall potatis
• 3 msk smör, margarin eller olja
• 1/2 tsk salt

• Välj en fast potatissort som bibehåller fasonen. Annars blir det lätt mos av rätten. Riv potatisen grovt eller skär den i små tärningar. Bryn hälften av matfettet i en rymlig stekpanna. Fördela potatisen jämnt i pannan, salta och platta till med stekspaden. Stek på svag värme tills kakan går att vända, cirka 5 minuter. Stjälp upp den på ett lock eller en stor tallrik. Lägg resten av matfettet i stekpannan och låt det smälta innan kakan får glida tillbaka i pannan med den ostekta sidan nedåt. Stek ytterligare 5 minuter och servera direkt ur pannan. Med rå potatis: Gör på samma sätt som i receptet ovan, men beräkna stektiden till 8-10 minuter på varje sida. Gott till: Parmaskinka eller annat kallskuret, stekt fläsk, stekt korv, älgstek, renstek eller som egen rätt med sallad och bröd till
28 Oktober 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Ät dig smart


Kalorieinnehåll:

1 ägg = 73 kalorier
1 gram bär = 0,4 kalorier
1 portion spenat = 15 kalorier
1 portion kokt
eller stekt fisk = 241,6 kalorier
10 stycken cashewnötter = 93 kalorier
Mörk choklad (1 ruta) = 27,4 kalorier
1 tsk senap = 8,6 kalorier



Att en kost med lite frukt och grönsaker, och mycket fett är dåligt för din kropp, det vet du. Men, forskning visar också att en dålig kost också har effekter på din hjärna. Nu listar Viktklubb.se några livsmedel som är bra för din hjärna.
Lägg till dessa livsmedel till din kost så hjälper de dig att hålla kroppen stark och hjärnan ung. Det här är mat som du kan hitta i matbutiken, och de är dessutom inte särskilt dyra.


1. Ägg är näringsrika och påverkar den delen av hjärnan som är ansvarig för minnet och inlärning. Ägg innehåller också selen, som har visat sig förbättra hjärnans funktioner. Ägg innehåller också protein som är bra för hjärnan. Några ägg i en omelett med grönsaker är ett bra sätt att ge kroppen och hjärnan bränsle på morgonen.


2. Bär är också bra för hjärnan. Och det finns många olika sorters bär som kan tillföras dina flingor, müsli eller yoghurt. Du kan också ta med dig en handfull mängd till jobbet som ett sött mellanmål. Bär innehåller en massa antioxidanter som hjälper att förbättra koordination och minne. Blåbär och jordgubbar har dessutom en hög nivå av vitamin C som är bra mot förkylningar.


3. Spenat är rikt på vitamin A och E, magnesium och järn. Dessutom innehåller det antioxidanter. Spenat ska hålla hjärnan ung, samtidigt som det sägs lindra spänningshuvudvärk och migrän. Ha i lite bladspenat i din sallad eller lägg på mackan.


4. Fisk är en proteinkälla som innehåller omega-3, något som är nödvändigt för hjärnfunktionen och dess utveckling. DHA är den Omega-3 fettsyra som är mest känd för att hålla din hjärna ung, och för att minska risken för demens och stroke. Den hjälper också till att förbättra minnet. Försök att äta fisk åtminstone två gånger i veckan.


5. Nötter är kända för att ha en hög dos av Omega-3, men de är också en god källa till antioxidanten vitamin E. Forskning har också påvisat att mörk choklad innehåller antioxidanter. Detta ger oss alltså en anledning till att njuta av mörk choklad, någon gång ibland. Både nötter och choklad är något som är lätt att överäta så här är det att äta med måtta som gäller.


6. Gul senap är också rikt på antioxidanter. Dessutom sparar du 80 kalorier om du byter från majonnäs på mackan, till en tesked med senap istället.
28 Oktober 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Mitt Nya hus ligger på min privata Ö



Nere i Medelhavet.

Golvyta 2500 Kvm. i 2 plan
Stor Pool 50 meter lång.
Huset ligger högt upp på
ett berg, med fri sikt 360
grader. Kostade mig 250
miljoner inkl. lustyacht...
26 Oktober 2010  | Länk | Mitt nya hus | 0 kommentar
Lingonglass au four på Pepparkaksbotten.

Lingonglass au four på
Pepparkaksbotten.


8 person(er) Ingredienser
Pepparkaka
25 g smör

1,5 tsk pepparkakskrydda

0,5 dl vatten
1 st ägg

1 dl farinsocker

1 dl vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat

2 msk gräddfil

0,5 dl lingonsylt

2 msk smör och ströbröd, till formen
Lingonglass
0,75 dl strösocker

3 st äggulor

1,5 dl lingonsylt

3 dl vispgrädde

Maräng
3 st äggvitor

1 dl florsocker

Tillagning
En dessert som går att förbereda. Kaka och glass kan göras i förväg och förvaras i frysen. Gratinera med marängtäcke strax före servering.
1. Pepparkaka: Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och rör ner kryddor och vatten. Låt koka upp.
2. Vispa ägg och farinsocker i en skål. Rör ner smör- och kryddblandningen. Sikta ner vetemjöl och bikarbonat. Blanda ner gräddfil och lingonsylt.
3. Häll upp smeten i en smord och bröad avlång 1 1/2-litersform.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 15 min. Vänd upp kakan och låt svalna.
4. Lingonglass: Vispa socker och äggulor i en kastrull. Låt smeten sjuda till en kräm på låg värme. Dra bort från plattan och fortsätt vispa tills smeten svalnat. Rör ner lingonsylten.
5. Vispa grädden och vänd ner den. Klä en 1 1/2-litersform med plastfolie och häll i smeten. Låt stå i frysen minst 5 timmar.
6. Vid servering: Sätt ugnen på 250°. Lägg pepparkaksbotten på glassen och vänd upp med botten ner på ett ugnssäkert fat.
Ta bort plasten.
7. Vispa upp äggvitan och vispa efter hand ner florsockret och fortsätt vispa till en styv maräng. Täck glassen med marängen och ställ in den mitt i ugnen ca 5 min tills den fått färg. Passa noga
24 Oktober 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
ÅT HAMBURGARE BLÅSTE RÖTT!

Åt hamburgare och blåste rött


En yrkeschaufför blåste positivt sedan han ätit hamburgare. Nu ger förvaltningsrätten i Malmö mannen körkortet åter.
– Det har varit ett flertal fall där alkolås registrerat sådant som inte beror på alkoholförtäring, säger Wayne Jones vid Rättsmedicinalverket.
Andra förare ska ha blåst positivt efter ha ätit praliner och intagit hostmedicin.
Resonemanget får dock underkänt av Bo, överläkare i trafikmedicin vid Transportstyrelsen.
22 Oktober 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Nyttig Mat

Maten som gör gott
Specialkosten i studien innehöll antioxidanter, livsmedel med lågt glykemiskt index (GI), fullkornsprodukter, kostfiber och probiotika.

Bland matvarorna fanns fet fisk, sojaprotein, blåbär, mandel, kanel, vinäger, fullkornsbröd.

Antioxidanter hämmar bildandet och verkningarna av oxiderande föreningar. Finns i frukt och grönsaker.

GI är ett sätt att ange hur snabbt och högt blodsockernivån stiger av kolhydrater. Långsamma kolhydrater, som finns i livsmedel med lågt GI, ger jämna glukosvärden.

Probiotika är levande mikroorganismer, bakterier med positiv verkan på tarmfloran, och finns exempelvis i yoghurt.
16 Oktober 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Bosses Älgkött Bullar

1 kg. malet Älgkött

½ Kg. Malet Fläskkött

3-4 dl. riven Paprikaost 60% (Boxholm)

ca. 3 dl tjock grädde

3 ägg, salt & vitpeppar, citronpeppar

1 st. fin hackad stor gul lök.

Stekes på svag värme i smör.

Lingonsylt , hemlagat potatismos
11 Oktober 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Saffransfilé med fänkål och apelsin




4 portioner Ingredienser
500 g fläskfilé

smör till stekning

flingsalt

nymald peppar

1 st fänkålsstånd, stort

1 st apelsin

0,5 g saffran

0,5 dl färskpressad apelsin
2 st vitlöksklyftor, pressade
2 msk pernod, kan uteslutas

Tillagning
Gyllengul filé med spännande smak av saffran, apelsin och fänkål. För den som vill får köttet extra skjuts om man flamberar det med en skvätt pernod. Potatismos är gott till.
1 Ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt. Putsa filén fri från senor och hinnor. Sätt ugnen på 200 grader.
2 Bryn filén runtom i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en ugnsfast form.
3 Skär fänkål och apelsin i klyftor och lägg runt köttet.
4 Blanda saffran, apelsinsaft och vitlök. Ringla saffransdressingen över köttet och fänkålen.
5 Stek i mitten av ugnen tills köttet är genomstekt och fänkålen mjuk, cirka 25 minuter. Ös ett par gånger under tiden. Flambera eventuellt.
6 Flambering: Ta ut formen. Stäng av fläkten. Droppa pernod över köttet. Tänd på.
1 Oktober 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Bo Ask                                             Skaffa en gratis hemsida