Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Augusti (2019)
>>


Saftigt saffransbröd


50 bullar Ingredienser

150 g smör

6 dl mjölk

1 g saffran

1 msk strösocker

50 g jäst

1 st ägg

0,5 tsk salt

11 dl vetemjöl

9 dl vetemjöl special

125 g smör

1,5 dl strösocker

2 tsk kardemumma, stött
1 st ägg, till pensling

Garnering
75 g smör, smält
2 dl strösocker

Tillagning

Bullarna blir saftiga och goda då smör och socker blandas in efter första jäsningen.
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37°.

2. Stöt saffranet med socker och blanda ner i degvätskan.

3. Finfördela jästen i en bunke och häll den fingerljumna degvätskan över. Tillsätt ägg.

4. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

5. Rör smör och socker poröst. Tillsätt kardemumma. Arbeta ner smör- och sockersmeten i degen med elvispens degkrokar.

6. Ta upp degen och baka ut den till bullar.

7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckta ca 20 min.

8. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna.

9. Pensla med smält smör och doppa i socker
20 November 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Fisk- och skaldjursgryta med tomat, stjärnanis och pernod


Ingredienser
500 gram fisk, ex lax, torsk, ekologiska
4 st havskräftor, burfångade eller 150 g räkor
1 st gul lök(ar)

3 st vitlöksklyfta(or)

1 st fänkål

1 st purjolök(ar)

1 st morot
olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk råströsocker
2 msk Pernod

2 st stjärnanis

2 msk fiskfond

1 l vatten

1 burk(ar) hela tomater
2 dl torrt vitt vin
0,5 st citron(er), saften

salt och nymald vitpeppar
0,5 kruka(or) basilika

Tillagning

1. Skär fisken i stora fyrkantiga bitar. Skala havskräftsstjärtarna eller räkorna (behåll skalet på stjärtfenan) och dela dem på längden om de är stora.

2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär fänkålen i strimlor. Snitta och skölj purjolöken, skär den i strimlor. Skala och skär moroten i slantar.

3. Häll olivolja i en stor gryta och fräs lök och vitlök sakta utan att det tar färg. Lägg i fänkål, purjolök och morot och låt fräsa ytterligare i någon minut.

4. Tillsätt tomatpuré och råströsocker. Slå över pernod och lägg i stjärnanis. Häll i fiskfond, vatten och tomater. Låt koka sakta i ca 10 minuter. Häll i vinet och koka ytterligare i ca 10 minuter.

5. Lägg i fisken först i 1 minut och sedan havskräftorna och låt alltsammans sjuda sakta i ca 3 minuter. Smaka av med lite citronsaft, salt och peppar. Strö över rikligt med basilikablad och servera
15 November 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Blåbärspaj



Blåbärspaj 4 personer:

3/4 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
75 gram smör
1 msk potatismjöl
1 paket djupfrysta blåbär (om det inte finns färska)

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda socker, mjöl och bakpulver.
3. Smält smöret och häll över det. Blanda ihop till en smidig deg.
4. Tryck ut degen i en liten pajform, sikta över potatismjölet. Tillsätt blåbären och grädda pajen i ugnen, 175 grader i ca 30 minuter.
13 November 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Ingefärsmarinerat stekt fläsk - Shogayaki



Lagom till två personer som ensamrätt, annars beräknat till fyra personer.

Ingredienser:
4 skivor à 80 gr skinka, bogfläsk el liknande

Till marinaden:
1 bit (c:a 4x5 cm) ingefära
ev vitlök
3 msk soja
1 1/2 msk sake eller vitt vin
1 1/2 msk socker
1 msk olja

Gör så här:
Om det finns senor eller fett, skär några snitt i det – annars drar fläsket ihop sig under stekning. Bulta gärna köttet lite mört.

Skala ingefäran och riv den fint. Riv även ev vitlök. Gör i ordning marinaden. Låt sedan köttet dra i marinaden i 20 minuter.

Hetta upp en stekpanna på hög värme, ta upp fläskbitarna och låt marinaden rinna av ordentlig innan du lägger dem i pannan. Vänd på bitarna när de fått fin färg och dra sedan ner värmen något. Häll i marinaden och skaka stekpannan under stekningen, så ger marinaden köttet en fin glans
13 November 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
gris rulle

4 port
Det här behöver du:
2 kg rimmad grissida
2 röda äpplen
timjan
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
ca 300 g pumpa
3 morötter
3 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
timjan
salt och peppar
Gör så här:
Ta bort svålen från grissidan. Hacka äpplena och vitlöken i mindre bitar. Lägg ut grissidan platt och lägg äpple, vitlök och färsk timjan i mitten och rulla ihop till en rulle.
Bind rullen med bindgarn så att den håller formen. Stek rullen så att den får fin färg runt omkring. Baka sen i ugnen i 160 grader tills den är riktigt mör, det tar cirka 1 1/2 timme.
Skala under tiden morötterna och pumpan. Skär ner i grova bitar och lägg tillsammans med den skalade vitlöken och lite timjan i en ugnssäker form. Krydda med salt, peppar och ringla över oljan. Baka i ugnen så att morötterna och pumpan blir lite rostade och mjuka, i 180 grader i ca 25 min.
Vid serveringen tar du bort bindgarnet från grissidan och skär upp i centimetertjocka skivor.
11 November 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
KALOPS




Ingredienser
600 gram nötkött

1 msk smör

2 st gul lök(ar)

3 st morot/morötter

1 bit(ar) selleri

10 st kryddpepparkorn

2 st lagerblad

1 tärning(ar) oxbuljong, mörk

5 dl vatten

salt

peppar

Maizena redning för bruna såser

potatis(ar)

rödbetor

1,5 dl konserverade röda kidneybönor

Tillagning
1. Bryn köttbitarna gyllenbruna. Skär grönsakerna i bitar och låt dem bryna med i någon minut.

2. Slå på vatten så allt täcks. Tillsätt buljong, lagerblad och låt allt koka tills köttet är mört, ungefär 1,5 timme. Rör ned maizenaredningen, avsköljda bönor och smaka av med salt och peppar.

Familjetips! Minska eventuellt på lagerbladsmängden och ta färre kryddpepparkorn för en mildare smak
11 November 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Lammfärsbiffar med grekisk sallad



Ingredienser

500 gram lammfärs

0,75 dl grädde

2 st ägg

1 tsk salt

peppar

1 st vitlöksklyfta(or), pressad
1 tsk oregano

smör

olivolja


Sallad
0,5 huvud isbergssallad

4 st tomat(er)

0,5 st gurka

1 st röd lök(ar), stor

2 dl kalamata oliver

150 gram fetaost

3 msk balsamvinäger

4 msk olivolja

salt och peppar

färska örter
Tillagning
1. Blanda ihop färssmeten och låt stå 5 minuter. Klicka ut i stekpanna och stek i smör blandat med olivolja.

2. Skär sallad, tomat, gurka i bitar. Skiva rödlöken. Blanda i en salladsskål och tillsätt oliver och fetaostbitar. Blanda ihop vinäger med olivolja, salt och peppar och häll i. Blanda runt och dekorera med färska örter.

3. Servera lammfärsbiffarna med salladen.
3 November 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Allure of the Seas

Fakta/Allure of the Seas

Rederi: Royal Caribbean

Bruttoton: 220 000

Längd: 360 meter


Motorer på omk 130.000 Hk
Antal däck: 18

Total höjd: 72 meter över havsytan

Passagerare: 5400 (två per hytt)

Antal hytter: 2700 i 37 olika hyttkategorier

Besättningsmedlemmar: 2100 från 65 länder

Sätts i trafik: November/december 2010

Systerfartyg: Oasis of the Seas (lev. Oktober 2009)
1 November 2010  | Länk | Nytt Fartyg från Åbo | 0 kommentar
Kajsa Vargs KALOPS


8 person(er) Ingredienser

1,2 kg högrev, eller märgpipa, benfri i grytbitar
2 st gula lökar

1 st morot

2 msk smör

2 st lagerblad

5-6 st kryddpepparkorn

5-6 st vitpepparkorn

2 msk tomatpuré

2 msk kinesisk soja

2 msk vetemjöl

2 st oxbuljongtärningar, mörka

1 l vatten
1-1,5 tsk salt

MORÖTTER
500 g morötter

1 msk smör

2 msk persilja, hackad
TILLBEHÖR
inlagda rödbetor, kokt potatis
Tillagning
Receptet ska ha påträffats första gången i Cajsa Wargs kokbok från 1755. Låt grytan koka länge, så att köttet blir riktigt mört.

1. Skala lök och morot. Skär löken i klyftor och moroten i bitar.

2. Hetta upp en stekpanna. Lägg i smör och låt det bli nötbrunt. Bryn köttet och löken i omgångar och lägg över i en stor gryta efter hand.

3. Tillsätt kryddor, tomatpuré och soja. Pudra över mjölet, smula i buljongtärningarna och späd med vattnet. Salta. Rör om väl.

4. Koka upp kalopsen och låt den småkoka med locket på glänt 1 ½-2 timmar. Tillsätt morotsbitarna, som får koka med den sista halvtimmen.

5. Morötter: Skala och skär morötterna i mindre bitar och koka dem i saltat vatten så att de fortfarande har tuggmotstånd. Häll av vattnet och blanda morötterna med smör och persilja.

6. Servera kalopsen med morötter, rödbetor och kokt potatis.
1 November 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Bo Ask                                             Skaffa en gratis hemsida