Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Augusti (2019)
>>


Bohuskusten hotas av miljökatastrof

Bohuskusten hotas av miljökatastrof


En ny inventering skall göras av miljöriskerna med alla de cirka 300 vrak som ligger längs de svenska kusterna. Ett hotat område är den bohuslänska kusten.

RelateratHär finns minst 20-talet vrak som anses som direkta miljöhot och flera av dem läcker redan olja. Kommuner, regionpolitiker och riksdagsledamöter har sedan länge krävt åtgärder mot vraken som i flera fall innehåller stora mängder olja.

Det fartyg man främst fruktar skall läcka olja är S/S Skytteren, som är ett valkokerifartyg på 13 000 ton som sänktes av besättningen utanför Lysekil 1942 med 6000 kbm olja i tankarna ska börja läcka. enligt fiskare och kustbevakning läcker det redan ut olja ur fartyget 1 kbm olja om dygnet läcker ut.

- Skulle större mängder komma ut handlar det om en miljökatastrof för hela Bohuskusten, säger riksdagsmännen Kent Olsson (M) och Lars Tysklind (FP) som motionerat om åtgärder i frågan.


Den nya inventering som skall göras leds av Sjöfartsverket som fått regeringens uppdrag att titta på miljöhotet. Uppgifter om cirka 300 vrak finns i en databas men man vet däremot inte hur stort miljöhot de utgör. Projektet utförs i tre etapper där man först samlar information, sedan bedömer vilka vrak som utgör störst miljörisk och slutligen vidtar åtgärder. Den slutliga åtgärdslistan väntas innehålla mellan 25 och 30 vrak. Slutrapport skall lämnas till regeringen i januari 2011.


På västkusten finns en inventering där man hittat ett 20-tal vrak som kan vara ett direkt miljöhot. Flera av dem har legat sedan andra världskriget på 40-talet. Utredningen har gjorts av länsstyrelsen, Chalmers och med stöd av rederier och oljebolag. Den rapporten visar att åtgärder behöver vidtas snarast möjligt.


Samtidigt har flera bohuslänska riksdagsmän motionerat om åtgärder för att sanera miljöfarliga vrak.

- Vi kan inte vänta hur länge som helst, menar Kent Olsson (m) från Lysekil. Det finns en inventering gjord på västkusten som är en bra bas att stå på.

- Det är bra att Sjöfartsverket tar initiativ och att det nu händer något, menar Lars Tysklind.
28 Februari 2010  | Länk | vrak på västkusten | 0 kommentar
Mordbrandsattentat mot Norrskensflamman 3 mars 1940

Mordbrandsattentat mot Norrskensflamman var ett mordbrandsattentat mot den kommunistiska tidningen Norrskensflammans redaktion i Luleå, natten till den 3 mars 1940. Attentatet var det största politiska attentat som utförts i Sverige under 1900-talet. Fem människor dödades, varav två barn, och ytterligare fem personer skadades. Tidningshuset ödelades helt. Ansvariga var stadsfiskal Ebbe Hallberg, kapten Uno Svanbom, tre andra officerare och en journalist på Norrbottens-Kuriren, Hedenström. Attentatet planerades i tidningen Norrbotten-Kurirens redaktionslokaler.

Den 3 mars 1940 står att läsa:(3 mars 2010 70 år sedan)

"Tryckeriaktiebolaget Norrskenets fastighet vid Kungsgatan nedbrann natten till i dag, och eldsvådan har efter allt att döma krävt fem människoliv. I fastigheten inrymdes även kommunisttidningen Norrskensflammans redaktion och tryckeri samt bostäder. Elden tros vara anlagd av nationalsocialistiska element."

På natten den 3 mars 1940 tog sig fem män in på Norrskensflammans tryckeri och apterade en sprängladdning i tryckpressen. En våldsam brand bröt ut. Klockan 03.17,ringde en person till brandkåren och slog larm. Trots att brandkåren var på plats inom några minuter gick huset, som redan var övertänt, inte att rädda.. Från tredje våningen hördes rop på hjälp. Brandkåren kunde inte hjälpa de instängda eftersom deras stege fattade eld. "Med sammanknutna lakan kunde dock de nödställda, fru Vivianne Åström och hennes två söner i 18-årsåldern, bageriarbetaren T Häll och redaktör Filip Forsberg fira sig ner till marken,"


Flamman är känd för att ha utsatts för ett av de grövsta inhemska terroristattentaten i Sveriges historia, en mordbrand mot redaktionen 1940 som dödade fem människor. Orsaken var den anti-kommunistiska hetsstämning som följde på tidningens (och hela SKP:s) ställningstagande mot Finland och för Sovjetunionen under finska vinterkriget.


Ett minnesmonument har upprättats i Luleå på den plats där tidningshuset låg
28 Februari 2010  | Länk | attentat | 0 kommentar
GI Viktkolls nöttårta med mandariner


GI Viktkolls nöttårta med mandariner


3 dl blandade nötkärnor
2,5 dl sötningsmedel, Hermesetas, eller råsocker
3 st äggvitor

Fyllning:
5 dl vispgrädde

2 msk kakao

2 st mandariner

Tillagning
1. Värm ugnen till 150°. Mal nötterna och blanda dem med sötningmedel.
2. Vispa äggvitorna till ett riktigt hårt skum och vänd försiktigt ned i
nötblandningen.
3. Rita upp fyra rundlar, ca 18-20 cm i diameter på bakplåtspapper. Bre ut smeten på dem och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.
4. Lossa bottnarna omedelbart med en vass kniv. Låt svalna på plåten.
5. Vispa grädden till skum. Lägg samman bottnarna med vispad grädde
emellan.
6. Spritsa resten av grädden över tårtan och garnera med mandarinklyftor. Pudra över kakao.
28 Februari 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Ansjovis- och vitlöksmarinerad strömming

Ansjovis- och vitlöksmarinerad strömming


4 person(er) Ingredienser
600 g strömming, filéer
Marinad
125 g ansjovis, ask, filéer

3 dl gräddfil

2 st vitlök, klyfta, pressad
Panering
2 dl ströbröd, eller grovt rågmjöl
2 msk smör, till stekning

Tillbehör
potatismos

morötter

Tillagning
Riktigt färsk strömming är otroligt gott. Eddies recept är enkelt. Fiskfiléerna läggs i en marinad med smak av ansjovis och vitlök som ger sälta och god smak.
1. Häll av ansjovisspadet. Mosa ansjovisen och blanda ingredienserna till marinaden. Mixa eventuellt samman med mixerstav. Klipp bort ryggfenorna på strömmingsfiléerna. Lägg ner fisken i marinaden och låt marinera några timmar.
2. Ta upp filéerna ur marinaden en och en. Vik ihop och vänd dem i ströbröd. Stek dem i smör, ca 3 min per sida. Servera med potatismos, morötter och sallad.
28 Februari 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Fläskfiléspett Fajita

Fläskfiléspett Fajita


4 portioner Ingredienser
500 g fläskfilé

3 msk olivolja

2 st vitlöksklyftor, pressade
1 tsk mald spiskummin

0,5 tsk mald koriander

1,5 tsk chilipulver

1 st röd paprika

1 st grön paprika

flingsalt

nymald peppar

tortillabröd

Tillagning
Förbered spetten i god tid, sen behövs bara 10 minuter i ugnen.
1 Putsa fläskfilén fri från senor och hinnor. Skär köttet i små kuber. Blanda kött, olja, vitlök och kryddor i en skål. Låt marinera minst 3 timmar i kylen.
2 Kärna ur paprikorna och skär i mindre bitar. Varva kött och paprika på spett.
3 Sätt ugnen på 250 grader och grillelement. Grilla spetten i övre delen av ugnen cirka 10 minuter. Eller grilla dem över glöd på utegrillen. Krydda med salt och peppar.
4 Servera spetten på varma tortillabröd med dina favorittillbehör.
28 Februari 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
STEKT SILL MED GRÄDDKOKT LÖK

STEKT SILL MED GRÄDDKOKT LÖK

Skrivet av gi-anna under kategorin Recept 6 Kommentarer Permalink
Ett läckert sillrecept från Birgitta Höglund.



2 Saltsillfiléer per person
2 Gula Lökar
Smör
3 dl Grädde
Vitkål
Broccoli

Vattna ur sillfiléerna över natten. Annars är de för salta för att ätas.
Lägg dem i en bunke med kallt vatten och ställ in i kylen.

Häll bort vattnet, torka av sillen och panera ev. i grovt rågmjöl. (Annas tillägg: eller sesamfrön om du inte kan hantera denna mängd kolhydrater)

Strimla löken, bryn försiktigt i smör. Salta, peppra och låt det puttra.
Häll över grädde o koka tills det tjocknar.
Koka klyftad Vitkål och Broccoli.

Stek sillen i smör på hög värme ca 1,5 min på varje sida.



Jag har panerat sillen i lite grovt Ekologiskt rågmjöl, men är du känslig mot mjöl, ta bara bort det.
På bilden syns också några klyftor Gul Mandelpotatis (fotograferade det här receptet innan jag hittat Annas Blogg ;) men de plockar ni också bara bort och njuter av Broccoli o Vitkål till.

En riktigt gammaldags rätt full av "modernt" Omega-3 från viltfångad fisk.



Vill du öka Omega3 i din mat? Ät mer fisk. Lägg till Birgittas Blogg som favorit

http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/

27 Februari 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Häxfingrarna

4 port Häxfingrar



20 prinskorvar

20 skållade och halverade mandlar

4 kycklingben
grillkrydda

1 kg potatis, mjölig sort

20 g smör

3 1/2 dl mjölk

salt och malen vitpeppar
ev riven muskotnöt
grön hushållsfärg
ogräs (persilja)

1. Benknotorna: Skär loss skinnet på kycklingbenet och tryck ner det så att benet blottas. Krydda med grillkrydda och stek i ugnen på 225° i 20 minuter eller tills köttsaften har en klar färg.

2. Potatismoset: Koka potatisen mjuk. Mosa den med hjälp av en elvisp. Blanda i smör. Koka upp mjölken, häll den över potatisen och vispa hastigt till en luftig konsistens. Krydda med salt, peppar och lite muskot. Färga med grön hushållsfärg till önskad nyans.

3. Häxfingrarna: Skär några snitt en bit in på korven. Det ska föreställa hudveck. Stick in en halv skållad mandel i ena änden. Den ska föreställa nagel. Stek korvarna.

4. Arrangera portionerna på fyra varma tallrikar. En klick mos, en benknota och en "hand" av häxfingrar. Dekorera med lite ogräs (persilja).
27 Februari 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Rostas med svamp och rostade rotfrukter

Rostas med svamp och rostade rotfrukter


2 person(er) Ingredienser
4 st potatisar, i klyftor

2 st rödbetor, skalade och i klyftor
2 st morötter, skalade och i bitar

1 st röd lök, i klyftor

2 tsk olja

0,5 tsk salt

250 g tournedos av rostas
0,5 msk smör

0,5 tsk salt

2 krm peppar

150 g rucola

Svamp
100 g svamp, skivad stekt
1 msk färsk timjan, hackad
0,5 msk smör

1 krm salt

Tillagning
När rotfrukterna är som bäst kan man passa på att ugnsrosta dem.
Läs på köttetiketten så att köttet kommer från Sverige.
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Lägg ut potatis, rotfrukter och lök på ett ugnssäkert fat.
Häll över olja och salta. Sätt in fatet mitt i ugnen ca 20 minuter.
3. Stek köttet 2 minuter per sida i smör, salta och peppra.
Stek svamp och timjan i smör. Salta.
4. Blanda de ugnsbakade rotfrukterna och potatisen med rucola.
Lägg svampen på köttet och servera.

DETTA ÄR ROSTAS

Tournedos av rostas står det på köttetiketten till rostasbitarna som används i receptet ovan. Rostas är den näst möraste nötköttdetaljen efter oxfilén. Det är en del av rostbiffen. Ofta styckas rostasfilén ut och säljs till ett högre pris än själva rostbiffen. Rostasfilén är dock
mycket billigare än oxfilé och nästan lika mör. Köper man en hel rostbiff ingår rostasfilén.
21 Februari 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Mustig gulaschgryta

Mustig gulaschgryta


8 person(er) Ingredienser

3 kg högrev eller benfri märgpipa
3 msk smör till stekning

4 st gula lökar

2 tsk salt

2 msk paprikapulver

1 st citron, finrivet skal

2 tsk torkad timjan

1 tsk torkad mejram

4 st finriven vitlök, klyftor
2 tsk stött kummin, hel

1 tsk cayennepeppar

3 msk olivolja

2 l vatten
4 st mörk oxbuljong, tärningar

Tillbehör:
8 st paprika, gul och röd
4 st bröd

6 dl matyoghurt

Tillagning

Den mustiga gulaschgrytan värmer gott och passar både till vardag och fest. Olivoljan förhöjer smakerna. Servera med nybakat bröd, en klick yoghurt och ett kraftigt rödvin. Laga en riktigt stor sats som räcker till många eller spara och frys in. Perfekt att ta fram när det är bråttom, bara att tina och värma. Gulaschen får en försiktig hetta av cayennepeppar. Du som gillar ordentligt stark mat dubblar mängden.
1. Putsa köttet och skär det rent från fett, senor och hinnor. Skär det i bitar, ca 2 x 2 cm. Fräs köttet i omgångar i smör i het panna. Lägg över det i en rymlig gryta efter hand. Vispa ur stekpannan med vatten och häll det över köttet.
2. Skala och grovhacka löken. Lägg den i grytan tillsammans med salt, paprikapulver, citronskal, timjan, mejram, vitlök, kummin, cayennepeppar, olivolja, vatten och smulade buljongtärningar. Rör om och koka upp.
3. Låt grytan sjuda på låg värme under lock 1 1/2–2 timmar tills köttet är riktigt mört. Låt grytan kallna. Frys ev in 3/4 i tre formar till senare tillfälle.
4. Strimla röd och gul paprika som får sjuda med ca 2 min före servering. Servera med bröd och yoghurt.
21 Februari 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
En god tårta med smak av Baileys och Kahlua

Baileys & Kahlua tårta

Tårta med Baileys & Kahlua
Dela: facebook twitter Mejla
En god tårta med smak av Baileys och Kahlua

Tid: 1 ½ timme effektiv tid

12 personer

Ingredienser:
Botten:
75 g mörk blockchoklad
100 g margarin eller smör
1 ½ dl strösocker
3 ägg
¾ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
Fyllning 1:
1 dl aprikosmarmelad
Fyllning 2:
3 dl vispgrädde
3 msk baileys (likör)
1 msk strösocker
Garnering:
75-100 g hackad mandel
2-3 msk kahlua (kaffelikör)
1-2 dl vispgrädde
10-15 st vindruvor och/eller flagad choklad

Gör så här:
Smält chokladen. Rör matfett och socker poäst. Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. Blanda i chokladen och mjöl blandat med bakpulver.


Häll smeten i en smord och bröad, rund form, ca 18 cm i diameter. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 50 minuter. Låt kallna.


Dela kakan. Bred marmelad på en av bottnarna. Vispa grädden. Smaksätt med Baileys och socker. Bred 1/3 av den ovanpå marmeladen och resten runtom tårtans kant och ovanpå.


Blanda den hackade mandeln med så mycket Kahlua att den blir kladdig och garnera kanten med den.

Vispa grädden och använd resten av Kahluan för att smaksätta den. Spritsa eller klicka ut grädden ovanpå tårtan. Garnera med vindruvor och/eller flagad choklad (skär med osthyvel).



Fyllning 1: Bred på aprikosmarmelad

Planeringstips:
Låt gärna den hackade mandeln stå och safta sig i kahluan några timmar eller över natten så absorberas all vätska av mandeln. På så sätt får mandeln mer kahlua-smak och fäster ännu lättare på sidan av tårtan.

Hållbarhet och förvaring:
Förvara tårtan i kylskåp. Där håller den sig minst 5 dagar, men är godast efter ca 1 dygn så gör gärna tårtan kvällen före servering.

20 Februari 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
www.parlrallyt.com

Stort intresse för årets Pärlrally 2010, Intresset för årets Pärlrally ligger återigen på topp. Redan i mitten av februari var antalet anmälda deltagare över 120 stycken. I år kommer flera bilar som inte tidigare skådats i rallyt. Ett exempel är tysken Klaus Siehs fina Kaelble K410Z från 1951.Intresset för Pärlrallyt växer för varje år. År 2000 startade 75 ekipage i rallyt och 2009 kom hela 173 ekipage till start. Årets upplaga är begränsad till 150 ekipage och redan i mitten av februari hade man fått in 120 anmälningar. Det gäller således att agera om man vill få en plats på startlinjen.

Många av deltagarna är ekipage som återkommer år efter år, men det finns också många intressanta nykomlingar i startlistan. Ett litet axplock av dessa är; Jonas Bergström med en Volvo LV95 från 1939, Thomas Brorsson och hans Scania LBS140 1971, Martin Forsgård kommer med, förutom sin LBS140, även en Scania-Vabis LS76, Klaus Sieh styr hit med sin Kaelble, Ralf Thomas, också han från Tyskland, dyker upp med något så ovanligt som en Scania L141 från 1979, Gerrit Schotte från Holland kommer med två Volvo, bland annat en LV101 från 1949 och sist men inte minst, deltar en 55 år gammal VW Buss T1 som rattas av Christer Gravert.

Rallyt som är öppet för alla lastbilar, bussar, brandbilar och andra kommersiella fordon av årsmodell 1980 och äldre körs i år lördagen den 21 augusti. Redan på fredagen förväntas ekipagen att samlas på startplatsen som är Scanias anläggning på Trintegatan i Helsingborg.

På plats kan de deltagande besättningarna prata gammelbilar samtidigt som de njuter av den grillbuffé som Scania-Bilar dukar upp.

Dagen efter Pärlrallyt, den 22: e augusti, genomförs den stora Vallåkraträffen med massor av bilar att titta på. Det gör att helgen den 21 och 22 augusti kan bli en riktig storhelg för den bilintresserade.

Ytterligare upplysning om Pärlrallyt finner man på www.parlrallyt.com. Där kan man även göra sin anmälan på elektronisk väg.
18 Februari 2010  | Länk | Pärlrallyt | 0 kommentar
Minisemlor

Minisemlor


40 semlor Ingredienser
50 g smör

2,5 dl mjölk

25 g jäst

2 krm salt

0,75 dl strösocker

1 tsk stött kardemumma

1 st ägg

8-9 dl vetemjöl, (480-540g)
Pensling:
1 st ägg, uppvispat
Fyllning:
200 g mandelmassa

1 dl matlagningsgrädde

2 msk ev likör el konjak
3 dl vispgrädde

florsocker

Tillagning
1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°.
2. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om så att jästen löser sig.
3. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och större delen av mjölet.
4. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa övertäckt 30 min.
5. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till 40 runda bullar.
6. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåtar. Låt jäsa övertäckt 30 min.
7. Grädda mitt i ugnen 5–7 min. Låt svalna på galler under bakduk.
8. Skär ett lock i varje bulle och gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och matlagningsgrädde. Smaksätt ev med likör eller konjak. Fyll bullarna med blandningen.
9. Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker
14 Februari 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Sverige röstade ja till att tillåta köttklister

”Klistrat kött finns redan”

Sverige röstade ja till att tillåta köttklister.

Men bara om varorna märks ordentligt.

Om drygt tre månader kan hoplimmat kött vara verklighet.



Köttklistret är ett högst naturligt ämne, fibrin, som bildas i kroppen när ett protein, fibrinogen, reagerar med ett enzym, trombin.

Livsviktig process
För kroppen är det en livsviktig process som får blodet att koagulera.

Nu kan samma process användas för att limma ihop kött av olika slag till nya former och konsistenser.

Det handlar inte om några nya, syntetiska substanser utan högst desamma som vi redan äter när vi sätter tänderna i en biff.

Och det är inte troligt att fibrinet skulle användas för att sätta ihop små filébitar till en hel filé. Det finns inga problem med avsättningen på de fina delarna av ett djur som filé, biff, entrecôte, kotlett eller skinka.

Men eftersom vi konsumenter ratar resten av slaktkropparna kan det finnas en ren miljövinst med fibrinet. Kan de mindre ädla delarna piggas upp så att vi käkar dem också så skulle vi i Sverige kunna minska köttimporten ganska drastiskt.

I nuläget exporterar vi framdelskött och importerar ännu mer finkött.

Skinka och schnitzlar
Redan i dag äter vi kött som klistrats ihop av mindre bitar. Det finns knappt en smörgåsskinka att köpa som inte är hopklistrade småbitar. Den frysta schnitzeln är hoppressat kött och ingen köpt chicken nugget består av annat än småslamsor kycklingkött.

Skillnaden är att man i dag använder potatismjöl eller någon annan stärkelse för att klistra ihop bitarna.

Att Sverige tillsammans med andra länder trumfat igenom att varorna ska märkas borde garantera att ingen som inte vill behöver äta prima kött, låt vara sammansatt, eftersom tillsatsen inte ska vara tillåten i restaurangkök eller storkök
10 Februari 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Helstekt hjortytterfilé med enbärssås

Helstekt hjortytterfilé

Helstekt hjortytterfilé med enbärssås, rårörda lingon och östgötska kantarellfyllda kroppkakor



6 personer
Det här behövs:
1-1 ½ kg hjortytterfilé eller annan ytterfilé av vilt
nymald peppar

Kroppkakor:
750 g mjölig, kokt kall potatis
120 g eller ca 2 – 2 ½ dl mjöl beroende på potatissort
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk socker

Fyllning:
ca 200 g förvällda kantareller
2 st finhackade gula lökar
salt och peppar
(2 tsk malen kryddpeppar)

Enbärssås:
2 dl rödvin
2 ½ dl viltfond eller 2 ½ dl vatten+2 msk koncentrerad viltfond
3 dl vispgrädde
6-8 enbär
50 g smör
ca 1 msk maizena utblandad i lite kallt vatten
salt och peppar
1 msk gin

Rårörda lingon:
300 g färska eller frusna bär som är tinade
1 ¾ dl strösocker

Garnering:
Smörfrästa kantareller

Gör så här:
1. Kroppkakor: Pressa eller mal den kokta kalla potatisen. Blanda med mjöl, ägg, salt och socker till en deg som formas till en rulle, låt vila. Fyllning: Skär ner kantarellerna och fräs dem med löken i en smörad panna, låt rinna av i ett durkslag och häll upp dem i en bunke. Smaka av med salt och peppar samt ev. malen kryddpeppar.
2. Hetta upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Rulla ett litet prov av degen och sjud den i 10 min, blir den för lös tillsätts mera mjöl i degen. Dela upp rullen i 12-16 bitar och rulla till bollar. Tryck ett hål med tummen i varje boll och fördela ut rikligt av fyllningen, knip igen hålen så att inte fyllningen ramlar ut när de tillagas. Lägg ner dem i vattnet och låt dem sjuda i ca 10 minuter, ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av.
Servera dem kokta eller stekta i smör.

3. Hjorten: Sätt ugnen på 125o. Putsa bort fett och senor från ytterfiléerna. Bryn köttet i stekpannan och krydda dem med nymalen peppar. Kör dem sedan i ugnen ca 20 min eller tills innetemperaturen är 58˚. Vira in dem i folie och låt dem vila i ca 30 min. Strax innan servering saltas de lätt innan de skärs upp (trancheras).

4. Såsen: Koka ihop rödvin, fond, enbär och grädde till nästan hälften. Tillsätt smöret, mixa i en blender eller med en stavmixer så att enbären blir finhackade . Låt såsen koka upp och red av med maizenamjöl och smaka av med salt, peppar och gin.

5. Rårörda lingon: Blanda samman lingon och socker. Rör tills sockret har löst sig.

6. Upplägg: Hjorten trancheras och läggs upp på tallrik. Såsa köttet och servera kroppkakorna med smörfrästa kantareller, lingonen och garnera med färska örter.
6 Februari 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Wilhelm Gustloff år 1939 i Danzig.

Wilhelm Gustloff (fartyg)

Wilhelm Gustloff år 1939 i Danzig.

Wilhelm Gustloff.Wilhelm Gustloff, tyskt passagerarfartyg, byggt av Blohm & Voss, sjösatt den 5 maj 1937, förlist efter torpedering den 30 januari 1945. Räknat efter antalet människor som förolyckats ombord på ett enda fartyg är detta den största fartygskatastrofen i världshistorien, med bortåt 10 000 döda. Fartyget fick sitt namn efter den mördade nazistiska politikern Wilhelm Gustloff och tillhörde fritidsorganisationen Kraft durch Freude.




Katastrofen

Strax efter nio på kvällen den 30 januari 1945 torpederades det tyska passagerarfartyget Wilhelm Gustloff vid Stolpmündebankarna i södra Östersjön av sovjetiska ubåten S 13. Fartyget hade samma dag avgått från Gotenhafen/Gdynia i Danzigområdet i en eskorterad konvoj bestående av två torpedbåtar och de mindre fartyget Hestia, som dock splittrades på grund av svår sjögång och nedisning på en av torpedbåtarna som måste vända mot hamn. Fartyget gick med släckta lanternor när ett radiomeddelande om möte med några tyska minsvepare som gick på kontrakurs i samma farled mottogs. Fartygets kapten beslutade att man under en kort stund skulle tända navigationsljusen för att underlätta mötet med minsveparna, något som skulle komma att visa sig vara ödesdigert. Ubåtschefen Aleksandr Marinesko trodde att fartyget var tyska passagerarfartyget Cap Arcona, varför han gav order om torpedattack. Man avlossade fyra torpeder varav tre träffade målet. Den första torpeden träffade manskapsmässen och dödade därmed nästan samtliga av dem som hade till uppgift att hantera fartygets räddningsutrustning. Läget förvärrades av att nödanropet utgick på fel radiokanal samt att tillskyndande fartyg inte kunde förtöja långsides med haveristen för att överföra skeppsbrutna, eftersom de människor som låg i vattnet då skulle ha blivit ihjälklämda. Över tusen räddades men det fanns inte kapacitet att rädda så många som var ombord.

Att så många passagerare var ombord, flerdubbelt antal tillåtna, berodde på krigssituationen, där ryska trupper var mycket nära och hemska historier om ryssarnas framfart fanns. Därför tog man med så många flyende civila man kunde få in. Fartyget var byggt som kryssningsfartyg och det fanns många allmänna utrymmen där folk kunde få plats förutom hytter med mera. Häromåret fick Heinz Schön kontakt med inskeppningsofficeren som hade ansvar för att registrera alla som hade gått ombord på Wilhelm Gustloff. Han fick då veta att hon tagit ombord --inte 6 600 människor som tidigare antagits-- utan 10 582. Det skulle innebära att över 9000 människor omkom i Östersjön den mörka, kalla januarinatten.

Efterverkningar

Ubåtens befälhavare Marinesko fick efter kriget en av Sovjetunionens finaste utmärkelser, då han utnämndes till Sovjetunionens hjälte.

I Tyskland har man inte talat mycket om denna och fler liknande katastrofer. Man räknar dem som en del av alla de dödade civila i kriget, något som varit för svårt att tala om. Först de senaste åren, t ex med en bok av Günter Grass har en öppning skett. Vraket av Wilhelm Gustloff vilar i dag på 47 meters djup i Östersjön. Vraket är belagt med dykförbud. Koordinater: 55°07′N 17°42′O / 55.117, 17.7
5 Februari 2010  | Länk | sänkning | 0 kommentar
20 meter lång båt sjönk till botten

20 meter lång båt sjönk till botten



En pråm har fått slagsida och tar in vatten vid bryggan nära restaurang Sjömagasinet i Göteborg.
- Vi håller på att länspumpa, säger Hans Thorn vid Stor-Göteborgs räddningstjänst.


Räddningstjänsten larmades strax före klockan nio på fredagsmorgonen om den sjunkande pråmen som ligger förtöjd vid bryggan vid Adolf Edelsvärds gata, nära restaurang Sjömagasinet I Göteborg.
- Den är 20 meter långt och sex meter bred, säger Hans Thorn.
Pråmen har fått slagsida och ligger och tar in vatten.


Kommer sjunka
Räddningstjänsten håller på att länspumpa och har även dykare på plats. Till en början trodde räddningstjänsten att man kunde rädda båten men nu ser det mörkt ut. Pråmen tar in mer vatten än räddningstjänsten först trodde om det ser ut som om den kommer att sjunka.
Pråmen var tom när den fick slagsida och började ta in vatten och ingen person har kommit till skada.
5 Februari 2010  | Länk | pråm | 0 kommentar
Fastlåst med kedja – av pappa

Fastlåst – av pappa


dottern Lao Lu, 2, står fastlåst vid en lyktstolpe när hans pappa har kunder i sin rickshaw. Anledningen: förra månaden kidnappades Lao Lus 4-åriga syster och pappan är rädd att sonen också ska försvinna.

Föräldrarna har inte råd med dagis
Ingen förskola.

Ingen barnvakt.

Då återstår en fängslande idé.

2-åriga Lao Lu kommer ingenstans. Det är själva vitsen med att ha kedjat fast honom vid en lyktstolpe.

När hans pappa Chen Chuanliu går till jobbet som rickshawförare i Peking finns det ingen som kan se efter lille Lao.

Och sedan hans storasyster, 4-åriga Ling, försvann förra månaden tar Chen Chuanliu inga risker:

– Min fru är sjuk och kan inte ta hand om honom och jag måste jobba. Så när jag får kunder låser jag fast honom vid stolpen, säger han till The Sun.

– Det verkar brutalt men hellre det än att mista honom.

Det är vanligt att barn kidnappas i Kina på grund av de strikta barnbegränsningslagar som finns.

Pappa Chen tjänar motsvarande 54 kronor om dagen – och har inte råd att betala för en dagisplats.

– Jag har inte ens ett foto av Ling för att efterlysa henne. Jag kan inte mista min son också
5 Februari 2010  | Länk | fastlåst | 0 kommentar
Dumpat Ryskt kärnavfall utanför Gotland

Dumpat Ryskt kärnavfall utanför Gotland


Rysk militär misstänks ha dumpat kemiska stridsmedel och radioaktivt avfall i havet utanför Gotland i början på 90-talet, enligt Uppdrag granskning i SVT. Den dåvarande S-regeringen informerades för omkring tio år sedan – men ingenting hände.

Hos den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) finns tre topphemliga rapporter om dumpningen från Kontoret för särskild inhämtning (KSI), den allra hemligaste delen av Must.

Rapporterna – från november och december 1999 samt juni 2000 – handlar om att rysk militär mellan 1991 och 1994 vid flera tillfällen misstänks ha dumpat känsligt material nattetid från båtar över en "rygg", en förhöjning, på Östersjöns botten, i svensk ekonomisk zon utanför Gotland.

De kemiska stridsmedlen och det radioaktiva materialet ska ha kommit från den enorma flottbasen Karosta i den lettiska staden Liepaja.

Ingen agerade
Försvaret berättade om de misstänkta dumpningarna vid ett säkerhetsmöte med representanter för Säkerhetspolisen, Försvarets radioanstalt, Tullverket, Inspektionen för strategiska produkter och Must.

Informationen ledde inte till något agerande.

Varken på försvarsdepartementet, statsrådsberedningen eller utrikesdepartementet (UD) finns tillgängliga handlingar om dom rapporterade dumpningarna.

En mycket centralt placerad källa uppger för Uppdrag granskning att legendaren Bertil Lundin, en av Sveriges främsta spioner, informellt informerade UD.

Gick i taket
Sven Olof Pettersson var dåvarande utrikesministern Anna Lindhs politiske rådgivare. I programmet tillfrågas Pettersson om vad Lindh fick veta.

– Att ryssarna hade sänkt ammunition och kemiska stridsmedel i Östersjön långt in i modern tid, svarar han.

Enligt Sven Olof Pettersson blev hon "oerhört upprörd" och ville ha saken utredd. Men beskedet UD fick av Försvarsdepartementet var att utan den exakta positionen skulle det bli för dyrt att undersöka ett så stort område i Östersjön.

– Att man gör det på 90-talet är något helt annat än att det skedde på 40-talet eller kanske i början av 50-talet. Det fanns inga internationella regelverk, internationella miljöfrågor hade inte alls den fokus som det fick på 60- och 70-talet, säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, till Uppdrag granskning.

"Rör alla Östersjöländer"
"Det viktigaste nu är inte att hitta en syndabock. Det viktigaste är att lokalisera var de dumpade tunnorna ligger och identifiera dess innehåll", säger Rolf K Nilsson, moderat riksdagsledamot från Gotland, i ett pressmeddelande.

Han anser inte att det är enbart en svensk angelägenhet, även om tunnorna är dumpade i den svenska zonen.

"Stämmer uppgifterna om de skedde dumpningarna är detta något som rör samtliga Östersjöländer", säger Rolf K Nilsson som tillägger att det nu finns chans för Ryssland att verkligen visa sin goda vilja.

Presschefen Anatolyj Kargapolov vid Rysslands ambassad i Stockholm vill inte kommentera uppgifterna innan de har utretts noggrant i Moskva.
4 Februari 2010  | Länk | kärnavfall | 0 kommentar
Försvunnen man satt 18 timmar på buss

Försvunnen man satt 18 timmar på buss



Den 53-årige man med Downs syndrom som varit anmäld försvunnen sedan 19 tiden kvällen före, satt hela tiden på en stadsbuss i Linköping.



53-åring spårlöst försvunnen

Försvunnen man satt 18 timmar på buss, 2 inlägg Mannen gick på sin vanliga buss strax efter 17 på måndagen. Han skulle åka till hemmet i Vidingsjö.

Men så blev det inte riktigt. Bussen fick ett fel och föraren beslutade tillsammans med bussbolaget att bussen skulle ersättas.

Den nya bussen kördes till hållplatsen Bergdalsgatan vid Folkungavallen. När den nya bussen kom var den gamla tömd. Passagerarna från den första bussen och föraren fortsatte i den nya.

Men ingen upptäckte att den 53-årige mannen fortfarande satt i den trasiga bussen.

En timme senare kom en bärgare och bärgade den trasiga bussen till Rejmes på Vigfastgatan på Kallerstad.

- Så vitt jag fått veta så har tre personar varit inne i den första bussen utan att mannen upptäcktes. Det torde ha varit de båda bussförarna och mannen med bärgningsbilen, säger Mattias Näsström, pressansvarig på Veolia Transport.

Väl på Rejmes blev bussen stående till på förmiddagen på tisdagen innan en mekaniker gick in i bussen. Då fann han den 53-årige mannen som nu har första till Universitetssjukhuset för kontroll.

- Jag hoppas att han mår bra, så bra man kan må efter att ha tillbringat en natt i en buss, säger Mattias Näsström.

Polisen har letat efter mannen sedan 19-tiden på måndagskvällen.
2 Februari 2010  | Länk | violia | 0 kommentar
Strömmingsburgare

Strömmingsburgare


4 person(er) Ingredienser

600 g strömmingsfilé

0,5 dl tomatpuré

2 msk potatismjöl

1 tsk salt

1 msk rapsolja

0,5 st isbergssalladshuvud

8 st hamburgerbröd

2 dl creme fraiche smaksatt med paprika och chili

Tillagning

20 min
Ett smart och gott sätt att få i barnen den nyttiga strömmingen.
1. Dra skinnet från strömmingen. Lägg den i en matberedare och mixa den. Tillsätt tomatpuré, potatismjöl och salt. Forma färsen till burgare och pensla dem med oljan.
2. Grilla burgarna ca 5 min per sida.
3. Strimla salladen. Värm bröden på grillen ca 1 minut. Servera strömmingsburgarna i bröden med creme fraiche och rikligt med sallad.

ca 590 kcal per portion:
28 g fett • 31 g protein • 64 g kolhydrater
1 Februari 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Dumlebrulee

Dumlebrûlée


6 person(er) Ingredienser
3 dl vispgrädde

1 dl mjölk

15 st dumlekolor
1 tsk vaniljsocker

4 st äggulor

Garnering:
3 msk strösocker

Tillagning
Servera gärna färgstarka, färska bär eller frukter till brûléen.
1. Sätt ugnen på 150°. Ställ in en liten långpanna med vatten mitt i ugnen.
2. Koka upp grädde, mjölk, kolor och vaniljsocker. Vispa tills kolorna löst sig. Ta kastrullen åt sidan och låt svalna. Blanda ner äggulorna i smeten.
3. Häll smeten i 6 ugnssäkra portionsformar à ca 1 1/2 dl. Ställ formarna i vattenbadet och grädda ca 1 timme. Låt formarna kallna.
4. Strö socker på ytan och bränn med en brännare tills sockret smält och fått fin färg.
1 Februari 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Bo Ask                                             Skaffa en gratis hemsida