Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Oktober (2019)
>>


750 st. mc cyklar på Torget i Sundsvall...

2008 körde 51 Mc åkare ihjäl sig i Sverige, hur många blir det 2009 ??
******************************************************************
Mc:ins dag 30/5-2009 i Sundsvall, som besöktes av minst 750 Mc cyklar,
hur många av dessa blir inblandade i allvarliga olyckor i sommar? Varför
gör polisen inget åt deras farter och körningar på bakhjulen inom
tättbebyggt område som inne i Centrum? Talade med en polis i centrum
om dessa marodörers framfart, Vi kan inget göra upplyste polisen mig?
Inget göra? Men när någon bilist råkar köra 30 km/över rådande fart gräns
då mister han sitt körkort, medans knutten får köra vidare! Var ligger rättvisan
i detta beslut av Justitieminister Beatris Ask ? Samma trafik regler för alla
trafikanter ska gälla! När ja åkte in till centrum med Buss 4, blev Bussen omkörd
när vi väntade på grönt ljus, Mc killarna körde över heldragna linjen och trängde
sig förbi, när det slog om till grönt skulle de visa sina konster och körde på
bakhjulen i full fart till nästa ljus. på några sekunder...Jag tog den enas reg, nr:
och gav detta till polisen, där blev det total stopp, tyver sa polisen VI kan inte
göra något?? Vi får inte ta dem osv. Och förresten så kör de ifrån oss sa polisen!?
= Laglöst i Sundsvall och andra städer! Mc killarna respekterar inga lagar över huvud taget, ta i från dem körkorten direckt så fort det åker fortare en 50 km/tim inne i stan. Det är vad som händer dig som kör personbil..Då ingriper Polisen..
30 Maj 2009  | Länk | 750 Mc på Mc dagen i Sundsvall 30/5-2009 | 0 kommentar
Vöx P1800 ska få en V8 på 600 Hk,

Omskriven i hela världen

Bildextra Här kan du se alla olika varianter av Vöcks P1800 Mattias Vöcks superbygge av en Volvo P1800 har uppmärksammats i hela världen.

Under den vackra ytan ska bilen husera modern teknik – från Volvo.

Bilen får sportbilsprestanda med 600 hästkrafter.

Mattias Vöcks kommande projekt – en Volvo P1800 i modern tappning har uppmärksammats i hela världen.

Bilen har bland annat blivit omskriven i tidningar i USA, England, Tyskland, Frankrike och Tjeckien.

Den legendariske bilbyggaren arbetar till vardags med att tillverka supersportbilar för svenska Koenigsegg. Därför är han kapabel att omvandla den klassiska bilen till ett modernt fordon med sportbilsprestanda.

Vöx P1800 ska få en V8, donerad från en Volvo XC90. Planen är att den turbomatade motorn ska ge mellan 500-600 hästkrafter. Den höga prestandan kräver att bilen byggs om en del, grundtanken är dock att till stor del bibehålla ett originalutseende.
30 Maj 2009  | Länk | Super Volvon | 0 kommentar
MacAlister Ketch i betong

MacAlister Ketch

Båten är byggd av Ferro cement kyklignät + galvade armeringsjärn galvade 2 tums vattenrör till Spant. Längd: 13,6 meter Bredd: 3,63 meter vikt 9,5 ton Pris: omk. 370.000 kronor eller 29,950 Pund


MacAlister Ketch Segelbåt byggd av Betong och galvade järnrör och kyklingnät sedan läggs betongen på, först utifrån där efter inifrån kan ta 24 tim att gjuta färdigt skrovet då detta
måste göras i en sväng utan paus..sedan ska betongen brinna = härda i några veckor fuktigt

kolla in på www.google.se ferrocement
29 Maj 2009  | Länk | Ferro Cement byggd båt | 0 kommentar
Lars och Lottas falukorvstips

Lars och Lottas falukorvstips


Ingredienser för 3 port.

1 dl purjolök(ar) skivad
500 gram falukorv
2 st tomat(er)
3 msk matlagningsgrädde
2 msk dill
2 msk senap
100 gram pepparrotsost


Tillagning
Rör ihop ost, finhackad purjolök, senap, finklippt dill och grädde. Skiva tomaterna.
Gör en djup skåra i korven och fördela fyllningen. Stoppa ner tomatskivorna.
Slå in korven väl i folie. Lägg in mitt i ugnen i 200 grader ca 20-25 minuter.
Ät med kokt potatis eller potatismos.
29 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Grillad fläskfilé med bacon- och kaprisvinägrett

Grillad fläskfilé med bacon- och kaprisvinägrett



Ingredienser för 20 port.
2 kg fläskfilé(er)
flingsalt
nymald svartpeppar
140 gram bacon
1 dl olivolja
0,5 dl balsamvinäger
2 msk flytande honung
3 msk kapris


Tillagning
1. Sätt ugnen på 125 grader. Putsa filéerna från hinnor. Grilla eller bryn dem hastigt runtom så de får vacker färg. Salta och peppra.

2. Lägg köttet i en form och låt steka klart i ugnen till en innertemperatur av 67 grader. Tag ut köttet och låt det vila inlindat i folie. När det kallnat kan du lägga in det i kylen över natten.

3. Tärna baconet fint och bryn det utan fett i en panna tills det blir krispigt. Låt det rinna av på hushållspapper.

4. Vispa ihop olja, balsamvinäger och honung. Rör i bacon och kapris. Smaka av med lite salt och peppar.

5. Skiva köttet tunt, lägg upp på två vackra fat och skeda dressingen över. Garnera gärna med kryddgrönt.
29 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Morsdags Frukttårta

Frukttårta

Ingredienser
1 tårta

Fyllning:

2 dl vispgrädde
2 st bananer
1 st citron, 1 msk pressad saft
1 dl passoã, (passionsfruktlikör)


Garnering:

2 dl vispgrädde
250 g physalis
300 g vindruvor, kärnfria, blåa
Gelé:
4 st gelatinblad
1,25 dl vatten
0,75 dl grenadin, eller outspädd hallonsaft

Grenadin färgar gelén vackert röd, koncentrerad hallonsaft går också bra.
Gör så här
1. Vispa grädden fast till fyllningen. Skala och mosa bananen tillsammans med citronsaften. Blanda bananen med grädden. Dränk in tårtbottnarna med likören eller saften. Lägg ihop bottnarna med banangrädde emellan.
2. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten ca 5 min. Koka upp vatten och grenadin i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i lagen. Låt lagen svalna tills den blivit trögflytande.
3. Vispa grädden fast till garneringen. Bred ett tunt lager på tårtan. Fyll resten av grädden i en spritspåse. Skala ca hälften av physalisen. Fördela physalis, med och utan skal, och vindruvor i en stor hög mitt på tårtan. Skeda gelén över frukten. Spritsa grädden runt om tårtan
28 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Club Sandwich

Club sandwich

Ingredienser 4 portioner

500 g kycklingfilé
2 msk olivolja
1 msk citron, pressad
1 msk färsk rosmarin, hackad
3 krm svartpeppar
4 krm salt
1 st vitlöksklyfta, pressad
1,5 tsk gult senapsfrö

Dressing:

2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
2 st sardeller
1 st vitlöksklyftor
2 tsk fransk senap
1 dl färsk parmesanost, riven

Tillbehör:

2 st ciabattabröd
1 st sallad, i kruka
2 st tomater
1 st knipplökar
1 st avokado
8 st parmaskinka, i tunna skivor



Gör så här

1. Blanda samman olivolja, pressad citron, rosmarin, peppar, salt, pressad vitlök och grovt stött senapsfrö i en skål. Gör 2-3 tvärgående snitt på varje kycklingfilé och lägg dem i skålen och blanda om. Ställ dem svalt att marinera, helst 1-2 timmar men minst 1/2 tim.

2. Dressing: Blanda crème fraiche med majonnäs i en skål. Rör ner finhackade sardeller, pressad vitlök, senap och parmesanost. Låt stå svalt.

3. Skär skivor av ciabattabröden snett så att skivorna blir stora. Grilla dem på båda sidor på grill eller i grillpanna tills de får lite färg. Tag upp kycklingfiléerna ur marinaden och stek dem på grill eller i grillpanna på inte alltför hög värme, ca 5 min på varje sida, till en innertemperatur på 68°.

4. Lägg upp grillat bröd på tallrikar. Lägg på skuren sallad, tomatskivor, strimlad lök, avokadobitar och dressing.

5. Lägg på grillad kycklingfilé i skivor. Stek parmaskinka ca 1/2 min så den blir lite krispig och toppa med den samt en grillad brödskiva.
28 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Gino – med mörk choklad

Gino – med mörk choklad

Ingredienser 6 personer

2 st äpplen
2 st apelsiner
2 st mandariner
2 st kiwi
1 dl björnbär
1 dl jordgubbar
200 g choklad, mörk, 70%
turkisk yoghurt



Klassiker i GI-skepnad.

Eftersom vit choklad normalt innehåller mer socker än mörk choklad gör vi en variant av denna klassiska dessert. I originalreceptet ingår banan, men eftersom vi vill hålla nere kolhydratinnehållet byter vi den mot andra frukter och bär.



Gör så här
1 Sätt ugnen på 275°. Riv chokladen och låt den torka en stund, så blir den extra knaprig vid gratinering.
2 Skiva frukterna och lägg dem tillsammans med bären i en ugnssäker form. Strö över den rivna chokladen och grilla/gratinera i het ugn tills chokladen fått färg. Det tar inte många minuter.
3 Servera genast med en klick turkisk yoghurt.

28 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Vardagsgott med rabarber

Vardagsgott med rabarber

Ingredienser 4 4 portioner

3 st rabarber, späda stänglar
1 msk socker
1 msk smör
1 msk socker
6 st kanellängd, skivor
ricottaost, keso eller vispgrädde



Gör så här
1 Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och
skär rabarbern i 8 cm långa bitar. Smält smör och stek dem på medelvärme i stekpannan, strö över socker.
2 Skär längden i 3 cm tjocka skivor, rosta i ugnen tills de får fin färg. Låt svalna.
3 Lägg ricotta, keso eller vispad grädde på kanelskivorna, toppa med rabarbern och njut!
28 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Veal Sweetbreads with Sweet & Sour Sauce

Veal Sweetbreads with Sweet & Sour Sauce of Golden Raisins & Pine Nuts
Prep

Time: one hour and 15 minutes
Serves: 5-6
Directions:


Put raisins, onion, vinegar and sugar in nonreactive pot until syrupy. Set aside. Put chicken stock, wine, garlic and thyme in pot. Bring to boil then reduce to simmer. Poach sweetbreads until medium-rare then remove and cool. When cool to touch, remove membranes and veins and portion.
When ready to serve, heat oil and butter in pan. Season sweetbreads and dust with wondra. Put in pan and brown on all sides. Meanwhile saute fennel until al dente in a little butter. Add in haricot vert and bacon. Season to taste.
Heat saor (raisin, onion and vinegar mixture) and add in pine nuts. When sweet breads are done, remove and season with salt and pepper.
To plate put down vegetables, top with breads and a little saor.

1 cup golden raisins
1 small onion, minced
1 cup white balsamic vinegar
Sugar to taste
2 cups chicken stock
1 cup white wine
2 cloves garlic
1 sprig thyme
1 lobe sweetbreads, soaked overnight in salt water
1/4 cup oil
1/2 stick butter
Wondra to taste
1 bulb fennel, thin sliced
1 lb haricot vert, blanched and shocked
2 T rendered bacon, chopped
1/4 cup pine nuts, toasted
28 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Slaktade kon och stal köttet i hage i Finja

Slaktade kon och stal köttet

”De har tagit de fina bitarna”

På natten band tjuvarna fast kon i ett träd – och slaktade djuret.
150-200 kilo kött skars bort.
– De har tagit de fina bitarna, säger Krister.

Den fräcka köttstölden misstänks ha ägt rum natten till måndagen i en hage på Möllerödsfältet utanför Finja söder om Hässleholm i Skåne.

Tydligt snitt
Polisen gjorde först bedömningen att det 600 kilo tunga djuret angripits av rovdjur, men i går inspekterades djurkroppen av länsstyrelsen. De konstaterade att människor ligger bakom dödandet.
– Man ser tydligt ett snitt rakt över strupen, säger Krister.

Tjuvarna har skurit bort stora delar av kons framparti och delar av partierna ovanför bakbenen. Stora delar av ryggen och filén är också borta,

Blodspår på träd
På trädstammen bredvid kon finns spår av rep som surrats fast. Stammen var även täckt av blod – vilket tyder på att blod forsat ut från kons avskurna strupe.

Emma, som hyr hagen av kommunen, säger:

– Vi ska hålla lite mer uppsikt framöver och kanske också kontakta grannar.
28 Maj 2009  | Länk | Ko slaktad i Finja ute i Hagen! | 0 kommentar
SAAB återanställer i Trollhättan

Saab öppnar för återanställningar i Trollhättan igen
2009-05-28

Saabs beslut att mer än fördubbla produktionstakten efter semestrarna innebär att ett antal av de uppsagda får tillbaka sina jobb. Hur många är ännu inte klart.

Saab märker ökad efterfrågan

- Det kommer att ta några veckor att komma fram till hur många som behövs för att klara taktökningen. Vi kommer att följa reglerna för återanställning, säger IF Metalls klubbordförande.

I mitten av april avslutades förhandlingarna som innebar att 701 anställda av de cirka 4 200 fick gå. Alla utom ett 50-tal tjänstemän var metallare.

Nu bygger Saab runt 100 bilar per dag och planerar att öka takten till 200 bilar per dag i mitten av augusti. Sedan december i fjol kör fabriken bara ett dagskift.

Även den fördubblade takten innebär oerhört låga volymer. För drygt ett år sedan byggdes mer än dubbelt så många. Runt 27 bilar i timman, i tvåskift. Då slutade året på drygt 93 000 sålda bilar.

28 Maj 2009  | Länk | SAAB ÅTER ANSTÄLLER IGEN! | 0 kommentar
Catamaran Seglare

Douce France Cat
27 Maj 2009  | Länk | Häftig Seglare | 0 kommentar
Grillad entrecôte med grönsakspaket

Grillad entrecôte med grönsakspaket och rödvinssmör

Ingredienser
Grillad Entrecôte:
200 200 gr entrecôte / pers
Potatis och purjolöksknyte:
6 6 stora potatisar
1 1 purjolök
3 3 msk smör
salt och peppar
Grönsaksknyte:
morötter
sockerärtor
morötter
champinjoner
rödlök
chili
smör
salt och peppar
Rödvinsmör:
500 500 gr rumstempererat smör
4 4 rödlökar
50 50 cl rött vin
salt
svartpeppar

Annons: Annons: Gör så här
1. Salta och peppra köttet. Grilla 3-4 minuter på varje sida.

2. Potatis och purjolöksknyte: Skala potatisen samt skölj purjolöken.

3. Skär sedan båda i 1 cm tjocka skivor. Riv loss ca: 30 cm folie papper och lägg en hög av dom skurna grönsakerna samt smöret i och knyt om. Linda ytterligare 2 lager folie runt.

4. Tillagas sedan över den glödande kolbäddden i ca: 20 minuter.

5. Grönsaksknyte: Skär upp allt utom chilin i tre / fyra cm stora bitar.

6. Finhacka chilin och blanda med dom övriga grönsakerna.

7. Riv loss ca 30 cm folie papper och lägg en hög av dom skurna grönsakerna samt smöret i och knyt om.

8. Linda ytterligare 2 lager folie runt. Tillagas sedan över den glödande kolbäddden i ca: 20 minuter

9. Rödvinsmör: Hacka rödlöken fint.

10. Sautera sedan i en kastrull utan att ta färg. Efter fem minuter häll i hälften av vinet och rör om.

11. Späd sedan efter med mer vin efterhand som det kokar bort.

12. När allt vin är bortkokat och löken torr, låt den svalna innan den blandas med smöret.

13. Smaka av med salt och peppar.
27 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Grillad lövbiff fylld med vitlöksost

Grillad lövbiff fylld med vitlöksost

Ingredienser 8 portioner

8 st lövbiffar
300 g färskost, med vitlök
grillspett, blötlagda



Gör så här

1 Fyll lövbiffarna med färskosten och vik ihop på mitten.

2 Försegla köttet med grillspett. Salta och peppra. Grilla köttet på hög värme, 1-2 minuter på varje sida. Det blir jättegott med grillade hela vitlökar till. Låt dem ligga kvar på grillen ca 10 minuter.

3 Servera lövbiffarna med bakad potatis eller klyftpotatis och en krispig grönsallad.
27 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Quinoasallad med mango och räkor

Quinoasallad med mango och räkor

Ingredienser 4 portioner

400 g skalade räkor
6 dl röd eller svart quinoa, koka enligt beskrivningen
1 paket sockerärtor
2 st avokado
2 dl alger, tillaga enligt förpackningen
2 st mangofrukter, alt frysta ett paket bitar
250 g blandad sallad, såsom rucola, mangold
1 st fänkål
1 paket körsbärstomater
1 st dill i kruka
1 st citrongräs


Både gott, nyttigt och samtidigt ursnabbt och lättlagat!

Gör så här
1/Tillaga quinoa, alger och skala räkorna. Tärna mangon och avokadon. Skär fänkålen i bitar. Sockerärtorna kan vara antingen råa eller så kokar du dem i 2–4 minuter.
2/ Blanda quinoa med sallad, fänkål, sockerärtor, alger, klippt dill, mango, räkor (spar några att dekorera med), tomater (spar några att dekorera med). Pressa över citron.
27 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
RING POLISEN 114 14 Om ni ser honom...

Andreas, 25, har varit borta i två veckor

Har du sett Andreas?
Kontakta polisen i Ånge på 114 14.

Foto: POLISEN Trots många dagars sökande är han fortfarande försvunnen
25-årige Andreas Hulin gick ut i skogen utanför Ånge med en ryggsäck.

Nu har han varit spårlöst försvunnen sedan den 14 maj – trots att polisen sökt med hundar, helikoptrar och skallgångskedjor.

Sista gången som någon såg Andreas Hulin, 25, var den 14 maj.

Klockan var runt sju på kvällen och Andreas sågs gående mot ett elljusspår vid Myggvallens idrottsplats i Fränsta i Västernorrland.

Sedan var han borta, som uppslukad av skogen.

100-tals frivilliga
Två dagar senare, fredagen den 16 maj, anmälde oroliga anhöriga honom försvunnen och sedan dess har ett febrilt och massivt sökande efter Andreas pågått.

– Vi har sökt med fotpatruller, med mc-patruller och med helikopter. Anhöriga till Andreas har samlat ihop 100-tals frivilliga och gått skallgång i området, men ingenting har gett resultat, säger Iva Strand, biträdande närpolischef i Ånge.

– Vi vet inte vad som hänt, om det inträffat en olycka eller något annat. Vi misstänker dock inget brott.

Har mobilen avstängd
Andreas Hulin hade sin mobil med sig när han lämnade sin lägenhet men polisen har inte kunnat spåra telefonen. Andreas har inte haft den påslagen sedan han försvann.

– Vi fortsätter att söka med hjälp av frivilliga. Det är viktigt för alla att få svar på vad som hänt, säger Iva Strand.

Andreas Hulin är 25 år och nästan två meter lång. Han beskrivs som ganska smalt byggd med mörkblondt hår. Hur han var klädd när han försvann vet polisen inte men man misstänker att han hade med sig en ryggsäck med okänt innehåll.

27 Maj 2009  | Länk | SER NI HONOM RING 114 14 | 0 kommentar
Tirpiz av stickor

Här ser ni ett mästerligt bygge gjort av tändstickor
Tyska Slagskeppet som bara blev drygt 1 år gammalt
och ligger sänkt i en Norsk fjord...
27 Maj 2009  | Länk | Slagskeppet Tirpiz gjord av tändstikor | 0 kommentar
Melkers bästa torskrecept

Melkers bästa torskrecept


4 torskfiléer (ca 180 gram styck) från Barents hav
Tioprocentig saltlag, dvs 1 deciliter salt till 1 liter vatten
500 g räkor med skal
2 st ägg, kokas i 8 minuter, kyls snabbt ner och skalas
1/2 gurka skalad, skuren i bitar
1 bit pepparrot, skalad och riven på rivjärn
1 deciliter vitt vin
2 deciliter fiskfond
1 dl grädde
20 g osaltat smör
2 citroner
600 g färskpotatis
1 knippe gräslök, finskuren
2 dillstjälkar, finskuren
Salt och vitpeppar
Så här gör du:
1. Torsken rimmas i saltlagen i 1 timme. Den tillagas i ugn cirka tio minuter, 150 grader.
2. Såsen görs genom att koka ihop fiskfond, vitt vin, och grädde till hälften. Tillsätt smör och smaka av med salt och peppar.
3. Lägg upp fisken på tallriken med 1/2 ägg, räkor, gurktärningar, riven pepparrot, finskuren gräslök och dill samt 1/2 citron.
4. Skumma upp såsen med stavmixer så den känns luftig och fräsch.
5. Servera med färskpotatis.

Melkers enkla favorit:

Se till att få tag i en riktigt, fin färsk torsk. Räkna med 180 gram till person.
Lägg den i saltlag (se ovanstående recept) en timme. Ugnsbaka den sedan i tio minuter, i 150 grader. Servera med en fräsch sallad och en klyfta citron.
26 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Alkoholfri vargtass görs av äppeldryck

Alkoholfri vargtass görs av äppeldryck ? vodka blir bäst

Vargtass, varm

Ingredienser 12 portioner

Vargtass

4 dl lingondryck, outspädd
6 dl vatten
350 ml vodka, eller drickfärdig äppeldryck
1,5 dl lingon, frysta
2 st lime

Västerbottensklämma

6 st kakor, rektangulära, mjukt tunnbröd
6 dl västerbottensost, grovriven lagrad
3 st schalottenlök, finhackad
1 dl persilja, finhackad
1 tsk svartpeppar, grovmald
12 st körsbärstomater
12 st gurk, skivor
12 st tandpetare


Alkoholfri vargtass görs av äppeldryck i st f vodka, garnerad och serverad som originalet - möjligen bör man kanske byta namn på
den till lammtass.
När det gäller klämman är det viktigt att du väljer en riktigt lagrad västerbottensost.


Gör så här
1. Vargtass: Blanda lingondryck, vatten och vodka, hetta upp och servera i glas (eller slå på termos). Garnera med lingon och tunna limeskivor. Bjud varm västerbottensklämma till.
2. Västerbottensklämma: Sätt ugnen på 250°. Lägg ut tunnbrödet på arbetsbänken. Blanda ost, lök, persilja och svartpeppar i en bunke.
3. Fördela blandningen på tunnbrödet och rulla ihop var och en.
Dela varje rulle på mitten och lägg dem med skarven nedåt på en ugnsplåt. Värm rullarna i mitten av ugnen 5-6 minuter inför serveringen. Garnera varje rulle med en gurkskiva och en körsbärstomat på en tandpetare.
26 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Kungskrabba med citronvinägrett

Kungskrabba med citronvinägrett

Ingredienser 4 portioner

4 st kungskrabba, fina bitar av klon, ca 10 cm klo/bit
20 g färsk körvel, ca 2 msk hackade
20 g färsk dragon, ca 1 msk hackad
2 st schalottenlök
10 g färsk chili, ca 1 cm
1 dl olivolja
1 st citron



Gör så här
1 Koka klorna 2 minuter i saltat vatten, kyl i kallt vatten.
2 Klipp upp klorna i sidorna med sax, försiktigt så att du får fina filéer av krabban och att skalet går att använda till serveringen (se bild). Skär filébitarna i fina skivor.
3 Hacka schalottenlök, chili och de färska örterna och blanda dessa med olivolja och saft från citronen.
4 Lägg tillbaka krabbköttet i skalen och häll över olivoljeblandningen. Smaka till med salt, peppar och färska örter.
26 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Ön HANÖ i Hanöbuckten är Till Salu

Han blåser nytt liv i försäljningen av Hanö

”Jag ser det som en utmaning att fullfölja affären”


Nu väcker mäklaren Hansi nytt liv i försäljningen av Hanö.

– Det blir en nystart inom kort, slår han fast.
Den första uppgiften blir att samla delägaren till ett stormöte.


Nytt försök.
Nu görs ett nytt
?
och möjligen sista
?
försök att sälja Hanö. Sölvesborgsmäklaren Hansi Robertsson har tagit över försäljningen och han ska inom kort träffa öns alla delägare. Enligt mäklaren finns det både svenska och utländska intressenter
.

Mäklaren som tidigare hade uppdraget att sälja Hanö har slutat på Svensk Fastighetsförmedling. Så nu har uppdraget hamnat på Hansi Robertssons skrivbord.

–Jag ser det som en utmaning att fullfölja affären, betonar han.
–Möjligheten att få sälja Hanö får jag nog bara en gång under mitt yrkesliv som mäklare.

Som vi tidigare berättat stannade fjorårets försäljning av sedan en av delägarna, Jan i Stockholm, motsatt sig planerna. Egentligen är det hans 17-åriga dotter som är en av öns åtta delägare, men eftersom hon är omyndig förvaltar Jan hennes egendom.

Dottern har ärvt en sjättedel av Hanö av sin mor, Agneta, som avled för sex år sedan.

Jan har i flera intervjuer betonat att hustrun var mycket mån om Hanö. Och genom Hanö har dottern ett mycket starkt band till sin moder. Det bandet vill inte Jan kapa.
–Jag känner till historien. Och jag har full insyn i den, säger Hansi Robertsson.
–Det är just därför jag vill träffa alla delägarna vid ett tillfälle så att vi kan prata igenom både gammalt och nytt.
–Men naturligtvis har ägarna bollen. Det är deras inställning som avgör om det lönt att gå vidare.
Enligt Hansi, känd som en mycket framgångsrik mäklare, finns det en lista på intressenter som vill köpa Hanö. Det rör sig, säger han, om såväl svenska som utländska köpare.
– Det här projektet behöver en nystart. Det har visserligen gått i stå men som jag ser det finns här mer att hämta.

26 Maj 2009  | Länk | Ö Till Salu, HANÖ i Hanöbukten | 0 kommentar
korvetterna HMS Malmö, HMS Stockholm och HMS Trossö

Svensk militär grep pirater

Operationen i Adenviken
Sverige ingår i EU-styrkan EUNAVFOR. Uppgiften är att skydda fartyg lastade med mat och förnödenheter från FN-organet World Food Program i Adenviken utanför Somalia.

Tre svenska fartyg, korvetterna HMS Malmö, HMS Stockholm och HMS Trossö, med besättning och underhållspersonal på totalt 152 personer är på plats i vattnen utanför Somalia.

På varje korvett finns en skyddsstyrka på sju personer. Deras uppgift är att skydda fartyg, såväl förbandets egna eller de båtar som eskorteras.

Skyddsgrupperna består av specialutbildade prickskyttar, ammunitionsröjningsledare, arbetsdykare eller militärpoliser
Sköt varningsskott med kanon innan gripandena
Svensk militär har gjort sitt första väpnade ingripande mot pirater i Adenviken.

Sju pirater greps i natt under eldstrid till havs.

Svenskarna sköt varningsskott med kanon och kulspruta mot piraterna.

Strax före halv två natten till i dag slog fartyget A/V Antonis larm om att hon höll på att angripas av pirater som sköt med granatgevär.


Sköt med kanon
De svenska korvetterna HMS Malmö och HMS Stockholm beordrades att ingripa, och när HMS Malmö kom till platsen pågick kapningsförsöket.

Det svenska fartyget öppnade eld med kanon och kulspruta. Även en av styrkans specialutbildade prickskyttar deltog i ingripandet.
26 Maj 2009  | Länk | HMS STOCKHOLM grep Pirater | 0 kommentar
Bismarck sjönk klockan halv elva den 27 maj 1941

Historia

Beställd 16 november 1935

Byggnadsvarv Blohm + Voss

Kölsträckt 1 juli 1936

Sjösatt 14 februari 1939

Tagen i bruk 20 augusti 1940

Öde Sänkt den 27 maj 1941 i Atlanten 48°10′ N 16°12′ V

Tekniska data
Deplacement 41 700 - 50 900 ton
Längd 251 m
Bredd 36,0 m
Djupgående 10,2 m
Maskin 12 st Wagner överhettade ångpannor; 3 st Brown-Boveri växlade turbiner; 3 st trebladiga propellrar (110 MW)
Fart 30,1 knop
Räckvidd 9 280 nm vid 16 knop
Besättning 2 221
Bestyckning 8 x 380 mm (4 x 2)
12 x 150 mm (6 x 2)
16 x 105 mm (8 x 2)
16 x 37 mm (8 x 2)
12 x 20 mm (12 x 1)


Helikoptrar / flygplan fyra Arado Ar 196, en dubbeländad katapult
Bismarck, tyskt slagskepp, sjösatt den 14 februari 1939. Det hade ett deplacement på 41 700 ton (fullt utrustad låg hon på 50 960 ton), huvudbestyckningen utgjordes av åtta stycken 38 cm kanoner och besättning bestod av 2 221 man. Den 24 augusti 1940 var Bismarck färdig att sättas i drift. Då det gick till sjöss i maj 1941 var det ett dödligt hot mot den atlantiska konvojtrafiken. Fartygets namn är en hyllning till Otto von Bismarck.



Förlisningen
Under en artilleriduell den 24 maj 1941 i Danmarksundet väster om Island med två fartyg ur den brittiska flottan lyckades Bismarck sänka HMS Hood efter en träff midskepps på babord sida. En granat träffade en av Hoods ammunitionsdurkar, och den följande explosionen delade Hood i två bitar som sjönk inom tre minuter. Endast tre av dess besättningsmedlemmar överlevde. Efter detta fick slagskeppen Prince of Wales, King George V och Repulse, kryssarna Norfolk, Suffolk och Dorsetshire och hangarfartygen Victorious och Ark Royal samt ett antal jagare i uppdrag att förfölja och sänka Bismarck.


Dorsetshire plockar upp Bismarcks besättning efter förlisningen.
Efter att ett spaningsplan upptäckt Bismarck på morgonen den 26 maj attackerades skeppet sent samma kväll av 15 st Swordfish-torpedplan från hangarfartygen Victorious och Ark Royal. Bismarck träffades av två eller tre torpeder, varav en träffade aktern och Bismarcks roder låstes i en vinkel som gjorde fartyget omöjligt att manövrera. Bismarck blev därigenom en lätt måltavla och på morgonen den 27 maj attackerades det manöverodugliga fartyget av slagskeppen Rodney och King George V, assisterade av kryssarna Norfolk och Dorsetshire. Enligt engelsmännen sänkte de henne efter en cirka två timmar lång eldstrid med såväl tung artillerield men framför allt torpedbeskjutning på kort avstånd från kryssaren Dorsetshire. Men enligt tyska uppgifter sprängde tyskarna Bismarck på order av fartygschefen Kapitän zur See Ernst Lindemann, och/eller öppnade bottenventilerna. Detta senare stöds av att vraket på botten inte imploderat av vattentrycket, vilket tyder på att Bismarck varit vattenfylld när hon sjönk.

Bismarck sjönk klockan halv elva den 27 maj 1941. Av dess ca 2 100 besättningsmän överlevde endast 115 fartygskatastrofen.
Bestyckning

Huvudartilleriet bestod av åtta 38 cm SK C/34 kanoner fördelade på fyra torn. En pjäs vägde 111 ton och varje torn vägde 1056 ton. Tornens båda kanoner kunde eleveras, laddas och avfyras oberoende av varandra. Slutstycket utgjordes av en horisontell kilmekanism. Utgångshastigheten var 820 m/s och projektilerna vägde 800 kg. Största elevation var 30°, vilket gav en skottvidd av 36 520 meter. Eldhastigheten var två till tre skott per minut från varje eldrör.
Sekundärt artilleri bestod av tolv 15 cm SK C/28 fördelade på sex dubbeltorn. Tornen var placerade bordvarts. Varje kanon vägde nio ton och ett torn vägde 116 ton. Eldhastigheten var sex till åtta skott per minut från varje eldrör. Projektilerna vägde 45 kg och hade en räckvidd på cirka 22 000 meter. Det tertiära artilleriet utgjordes av sexton 10,5 cm C/33 i dubbeltorn. Dessutom var fartyget beväpnat med sexton 3,7 cm C/30 luftvärnskanoner med en eldhastighet på ungefär 30 skott per minut, arton två cm luftvärnsautomatkanoner C/30 och C/38 som hade en eldhastighet på 200 skott per minut och eldrör.
25 Maj 2009  | Länk | Bismarks fall och undergång | 0 kommentar
sänktes den 9/4-1940 vid Dröbak i Oslofjorden

Historia
Byggnadsvarv Deutsche Werke, Kiel

Kölsträckt 15 augusti 1935
Sjösatt 8 juni 1937
Tagen i bruk 20 september 1939
Öde Sänktes av torpeder i Oslofjorden den 9 april 1940

Tekniska data
Deplacement 14 050 ton (18 200 ton fullastad)
Längd 205,9 m
Bredd 21,3 m
Djupgående 7,7 m
Maskin 3 × Blohm & Voss ångturbiner

Fart 32,5 knop
Räckvidd 8 000 nm vid 20 knop
Besättning 1 600
Bestyckning 8 × 20,3 cm kanoner
12 × 10,5 cm L/65 C/33 kanoner
6 × 4 cm lv-kanoner
8 × 3,7 cm L/83 lv-kanoner
32 × 2 cm MG L/64 lv-kanoner
12 × 53,3 cm torpeder
Helikoptrar / flygplan 3 × Arado Ar 196

Blücher var en kryssare i Kriegsmarine som sänktes i Oslofjorden vid Drøbak under inledningsskedet av Operation Weserübung, den 9 april 1940.
Natten mellan den 8 och 9 april stävade Blücher, i spetsen för Kampfgruppe V, uppför Oslofjorden. Förutom Blücher bestod gruppen av kryssarna Lützow och Emden samt tre torpedbåtar och ett antal mindre fartyg. Gruppens uppgift var att inta Oslo.
När den tyska styrkan närmade sig Oscarsborgs fästning avfyrade den underbemannade besättningen Moses och Aron, två av sina tre 28 cm Krupp-tillverkade kanoner modell 1892. Bägge granaterna träffade Blücher som fattade eld. Samtidigt öppnade lätta och medelsvåra norska kanonbatterier på fastlandssidan eld mot Blücher och Lützow. Blücher fick dessutom problem med styrningen och tvingades manövrera i det trånga Drøbaksundet med hjälp av sina propellrar. När Blücher befann sig i höjd med Norra Kaholmen avfyrade därvarande underjordiska torpedbatteriet två 45 cm Whitehead-torpeder, tillverkade i Österrike-Ungern 1906. Bägge torpederna träffade Blücher, en i förskeppet, den andra midskepps. Lützow och Emden vände söderut och gick mot Moss.
Blücher var därmed helt oförmögen att manövrera och dessutom spred sig branden ombord. Klockan 06.21 sjönk den 18 200 ton tunga Blücher strax söder om Askholmen. Omkring 1 000 tyska soldater och sjömän miste livet i samband med förlisningen. Ytterligare 1 400 ombordvarande lyckades rädda sig i land.
Sänkningen av Blücher fördröjde de tyska invasionstruppernas intåg i Oslo så pass länge att det norska kungahuset, regeringen och försvarsledningen hann fly huvudstaden och gavs utrymme att organisera landets väpnade motstånd.
Blücher vilar i dag på 90 meters djup i Oslofjorden. Fartyget drevs med brunkolstjära.
24 Maj 2009  | Länk | Blycher sänkt i Oslofjorden 1940 | 0 kommentar
Disasters Stockholm - Andrea Doria 25/7-1956

Den 25 juli 1956, närmar kust Nantucket, Massachusetts på väg till New York City, Andrea Doria kolliderade med öster-bunden MS Stockholm av Svenska American Line i det som senare blev en av historiens mest kända sjöolyckor. Slog i sidan, Andrea Doria omedelbart började luta kraftigt styrbord, som lämnade hälften av hennes livbåtarna obrukbara. Den därav följande brist på livbåtarna kunde ha lett till betydande förluster av människoliv, men förbättrade kommunikationer och snabba reaktioner från andra fartyg avvärjt en katastrof liknande skala till Titanic katastrof av 1912. 1660 passagerare och besättning har räddats och överlevt, medan 46 människor dog till följd av kollisionen. [1] De evakuerade lyx liner vält och sjönk följande morgon efter 11 timmar.

I Andrea Dorias Lastrum fanns det bilar, bl.a, en prototyp av Chrysler Norseman
www.google.se
Chrysler Norseman var en koncept bil, som byggdes 1956. Det var en fyra-sätet Coupe. Även designad av Chrysler Corporation är stylisterna, faktiska byggandet ingicks ut till italienska tränare uppbyggnad företaget Ghia. Ghia redan hade erfarenhet av konstruktion av låga volymer fordon och enstaka prototyper, har byggt mycket framgångsrikt Lincoln Futura konceptet föregående år. Det tog Ghia hantverkare långt över ett år att bygga upp komplexa Norseman.
24 Maj 2009  | Länk | Andrea Doria 25/7-1956 | 0 kommentar
Fartyget var sjukhusskepp under första världskriget.

Typ Ångfartyg

Systerfartyg RMS Olympic, RMS Titanic

Fartygsnummer NB 433
Historia
Beställd 23 november 1911
Byggnadsvarv Harland & Wolff i Belfast

Kölsträckt 1912

Sjösatt 26 februari 1914

Tagen i bruk 1915
Öde sänkt 21 november 1916 av en mina

Tekniska data
Tonnage 48 158 gross ton
Längd 275,8 m
Bredd 28,7 m
Djupgående 18m
Maskin 2 fyrcylindriga trippelexpansions ångmaskiner på 32000 hkr och en ångturbin på 18000 hkr.
Fart 21 knop

HMHS Britannic var ett fartyg på 48 158 ton hos rederiet White Star Line. "HMHS" står för His/Her Majestys Hospital Ship. Britannic var ett systerfartyg till RMS Titanic, byggt några år senare (1914) med en del ändringar i ritningarna med tanke på systerfartygets öde. Bland annat var hon nästan 20 meter längre. Britannic hann aldrig inträda i atlanttrafik utan rekvirerades av brittiska amiralitetet till sjukhusfartyg. Hon sänktes i Medelhavet nära Kykladerna av en tysk mina 21 november 1916 och omkring 30 personer omkom vid fartygskatastrofen. Tidningsartiklar från tiden för fartygets byggnad nämner att fartyget från början skulle ha döpts till RMS Gigantic men att namnet ändrades efter Titanic-katastrofen.
Vraket lokaliserades 1976 på 120 meters djup av en expedition ledd av Jacques-Yves Cousteau
24 Maj 2009  | Länk | HMS Britannic | 0 kommentar
Hundra tals ton Kviqsilver ligger på Nordsjöns botten

Den här Ubåten sänktes den 9/2-1945, utanför den Norska ön Fedje med 65-80 ton kviqsilver i 1852 st. stålflaskor ombord. Ubåten var på väg till Japan via syd Afrika. Japanerna sände en Ubåt till Tyskland för att hämta liknande last, den kom inte tillbaks till Japan. Så den sänktes nog den också men var har jag inga uppgifter på! Ubåt 864 ligger i 3 delar på 150 meters djup utanför ön Fedje väst om Mångstad på västlandet i Norge där den nu håller på att rosta sönder, så det hastar att lyfta upp flaskorna med Kviqsilveret i innan detta kommer ut i Nordsjön.. Det har även kommit fram genom www.bellona.no att det ligger ett 50 tal Tyska Ubåtar sänkta längs Norska kusten och som har Kviqsilver till BALLAST...Så det kan röra sig om flera hundra ton med kviqsilver i Norska vatten efter kriget. Ni bör veta att Tyskarna byggde omk. 4000 U-båtar som samtliga hade Kviqsilver som BALLAST, så det bör ligga åtskilliga ton ute i Nordsjöns vatten, vad händer när dessa U-Båtar har rostat sönder? Ett 15 tal av dessa U-Båtar sänktes efter krigets slut norr om Irland av Axelmakterna! Men största delen av dessa 4000 U-Båtar ligger i Nord Atlanten...(Läs mera i min Hemsida om U Båt 864)
23 Maj 2009  | Länk | Tyska U-Båten 864 Läs detta | 0 kommentar
gamla mopeder i Hjorted


Hjorteds Mopedmuseum öppnar för säsongen


En samling av udda och originella mopeder från olika tidsepoker finns uppställda i Hjorteds Mopedmuseum där Bosse Ellergren bjuder på ett intressant besöksmål i sommar.
I fjor uppfördes ett nytt stycke kulturhistoria vid den vackra sjön Hjorten, 3,5 mil sydväst om Västervik. Entusiasten och Hjortedsbon Bosse Ellergren har skapat ett museum på landsbygden med sin passion för veteranmopeder.


- Det blev en mycket lyckad säsong med 1 400 besökare. Känslor och minnen väcks inne på museet då de flesta har haft någon relation till mopeden. Den räddade bland annat ungdomarna på landsbygden som kunde med moppens hjälp ta sig till ungdomarna i grannbyn, säger Bosse Ellergren.


Visst är det nostalgi i Hjorteds mopedmuseum där samlaren har över 100 uppställda eller upphängda mopeder från olika tidsepoker. Den äldsta cykeln är från 1902 och 1914 sattes en hjälpmotor på. Bosse har varit och hämtat den från England. Cykeln som varit med i rallyt London-Brighton är den äldsta veteranen i samlingen.




Nästan samtliga mopeder är i körklart skick. Bekanta märken som svensktillverkade Svalan, Monark, Husqvarna och Kärnan men också mopeder från Ryssland, Italien, Österrike, England med flera.


- Det finns intresse för gamla prylar och veteranmopeder har varit mitt så länge jag kan minnas och när jag samlat på mig 100-talet mopeder började det att bli svårt med förvaringsutrymmen för dessa. Då kom jag på idén att dela glädjen med många andra med intresse för kult, så jag bestämde mig för att bygga ett museum på vår tomt i Hjorted, berättar Bosse Ellergren som öppnar museet i helgen och håller öppet till och med september månad.


Till mopeddagen på lördag 23/5-2009 kommer Bosse Ellergren att ha ett antal mopeder utställda på Kulbacken i Västervik.

23 Maj 2009  | Länk | Hjorteds Mopedmuséum | 0 kommentar
http://www.mellanfjarden.se/

Kör till Gnarp i Norra Hälsingland på E4:an ta där av Mot Mellanfjärden >>>>

Vem vill vara utan nubbeströmming till midsommar, gravlax till jul eller pepparlaxen till påskbordet? För att inte tala om surströmmingen till lyskvällen i augusti!

Den 13:e juni 2007 öppnades, i vår regi, fiskbutiken i Mellanfjärden. Vi erbjuder lokal fisk efter tillgång så som varmrökt pepparlax, böcklingfiléer, sik, gravrökt lax, makrillfiléer, räkor med mera. Allt är hemgravat och vi röker fisken i vårt eget rökeri. Vi erbjuder även inläggningar efter ortens gamla beprövade recept.

Öppettider
Fiskbutiken är öppen året runt!
Under högsäsong är butiken öppen hela veckan.
Under lågsäsong håller butiken öppet på förmiddagar, sedan sker försäljning från bil och vagn någonstans i kommunen eller närområdet.

Varmrökt välkomna!

Kontakt
Butiken: 0652 - 161 90
Lasse: 073 - 034 25 29
Annica: 073 - 037 30 84
E-post: kullen12@tyfonmail.se
22 Maj 2009  | Länk | Köp FISK i Mellanfjärden | 0 kommentar
En färd på sagolika Göta Kanal 190 km. lång!

Vinn en resa på Göta Kanal

______________________________________________
Kolla först in mina BILDER om Göta Kanal här på min Hemsida så förstår ni
hur underbart det är, Landskapet och människorna kring kanalen Själv är jag
upp växt vid kanalen från 50 talet och fram mot 1975. Jag har fått uppleva
skut trafiken med sina tändkule motorers dunkande, fram till mitten på 70 talet, sedan blev det ni båtägares tur, att ta över Göta Kanal till 100% från Maj till september...i den måttliga farten på 4,7 knop....
______________________________________________

Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Vad är mer svenskt än att stilla glida fram på Göta kanal? Här får du chansen att vinna en tvådagarsresa för två personer med m/s Diana på Göta kanal i sommar.
Värde: 8 350 kronor.

Du behöver bara svara på frågan härintill och skriva en motivering på max 10 ord om varför du gillar Göta kanal.

I vinsten ingår:
* Två dagars och en natts kryssning med m/s Diana mellan Söderköping och Motala (eller omvänd väg).
* Två 2-rättersluncher, en 3-rättersmiddag och frukostbuffé ombord.
* Dubbelhytt på huvuddäck.
* Bussresa tillbaka till avgångsorten.

Kanalen Byggdes av Baltzar von Platen även han som grundade Motala och
Motala Verkstad som gjorde alla slussportar och broar + en del Skutor som trafikerade kanalen. Så även Fartyget Skiblandner på sjön Mjösa i Norge och
Fartyget Thomée som en i dag trafikerar Storsjön vid Östersund...
Under den fantastiska resan genom Östergötland på den historiska kanalen
Som byggdes med start 1810 från Sjötorp vid vänern, till Mem vid Slätbaken
och invigdes 1832, kanalens längd blev 190 kilometrar med 58 Slussar högsta
pungten är sjön Viken väst Karlsborg med sina 91½ meter över havet. Ni passerar kanalens 2 Akvedukter, 1 straxt öster om Borensberg byggdes 1993, sedan den älsta vid Ljungsbro som byggdes från 1969 till 1971 då den blev helt färdig på grund av byggfusk av byggherren..Cloetta chokladfabrik finns i Ljungsbro..
hinner du bland annat uppleva: Borenshults slusstrappa med fem slussar. Den handmanövrerade slussen i Borensberg/Husabyfiol som det hette förut. Carl-Johans slusstrappa med sju sammanlänkade slussar, kanalens längsta. Vreta kloster medeltids kyrka från 1011 talet väl värt ett besök (som utflykt om man önskar). Och så naturligtvis att sitta på däck och bara njuta av landskapet som sakta passerar revy.


Fråga:
En annan benämning på Göta kanal?
1. Sveriges gröna band.
X. Bandet genom Sverige.
2. Sveriges blå band.

Gör så här: Skriv ditt svar och en motivering på max 10 ord om varför du gillar Göta kanal. Skicka ett sms med startord EXP KANAL till 72200 (Exempel: EXP KANAL X Göta kanal är världens vackraste). Skicka till 72200. Ditt svar måste vara inne senast 31 maj kockan 24.00. Av dem som svara rätt på frågan väljer en jury ut den bästa motiveringen.
22 Maj 2009  | Länk | Vinn kryssning på Göta Kanal | 0 kommentar
Så Blåser SCAN sina kött kunder

Köttföretagen lurar oss tro att allt är filé

Bara fläskfilé är fläskfilé.

Kvantum i Sundsvall säljer NATURKÖTT? Vad är det för kött? Är allt annat

kött falskt då kanske framställt på kemisk väg vem vet...

Hur gick det här till?

Hur kan en gris plötsligt bestå av nästan enbart filé?

Jag tror nog att man kan börja kalla det något slags rekord i lurendrejeri.

Köttföretagen har helt gått bananas och kallar precis vad som helst för filé.

Scan har uppfunnit två nya filéer på nassarna.

De har exempelvis något som de kallar traktörstek och när man hittat förstoringsglaset och tillräckligt starkt ljus så kan man läsa att traktörsteken kommer från ytterfilén.


Och vad är då en ytterfilé?

Det är benfri kotlettrad.

Sedan har de hittat på ädelfilé som visar sig vara – tadam! en bit skinka.

Jamen, vad är det här?

För min del kan de få kalla sitt kött för Traktör hit och Gourmet dit och Kalles och Mammas och Ädel så mycket de bara orkar.

Men de ska banne mig inte lura oss att tro att vi köper filé när vi köper en bit skinka eller kotlett.

Det finns bara ett slags filé på grisen!

Nu är det inte bara Scan som oblygt ägnar sig åt rent bedrägeri. Nybergs chark gör likadant och de har uppfunnit ännu en filé på kossorna dessutom.


Den kallar de nötytterfilé trots att det i själva verket handlar om biffraden.

I Livsmedelsverkets anvisningar för märkning står det så tydligt, man måste vara rejält korkad för att inte fatta det, att livsmedel inte får märkas så att konsumenterna blir vilseledda. Som ett exempel anges att man inte får kalla något för hackad fläskkotlett om det inte är just kotlett man hackat.

Men att kalla fläskkotletten för filé går tydligen bra?

Kan inte dönickarna på Livsmedelsverket kvickna till någon gång och checka sina egna anvisningar?


Därefter vore det lämpligt om de nöp Scan och de andra hårt i örat.
21 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Någon som känner igen killen till vänster ?

Han hette Lasse och bodde ihop med sina föräldrar i Ljungsbro
i slutet av 1960 talet fram till några år in på 70 talet.
Kallades (Stockholmarn). Han var ihop med tösen bredvid sig på
bilden hon hette Yvonne och hon bodde i Härna området på
andra sidan kanalen i Ljungsbro. Hör av er till undertecknad om
ni känner igen pojken, han måste vara kring 50-55 år i dag...
18 Maj 2009  | Länk | vem är han till vänster i bilden | 0 kommentar
Ät Fett och bli smal...

Ät fett – bli smal i vår

En vecka med smarta dieten Fettdoktorns nya, läckra recept. 14

Jägaren Jonas rasade 92 kilo på ett år.

Annika Dahlqvist från Njurunda Bommen/Sundsvall bjuder på feta menyer


Fettdoktorn: Du går ner 2 kilo i veckan
Gå en lättare vår till mötes.

Med kött, smör och grädde.

– Gå ner två kilo i veckan, säger läkaren Annika Dahlqvist.

Har du bannlyst köttet och grädden för att bli av med övervikt?

Det behövs inte. Extrakilona försvinner lika lätt med fett – om du skippar kolhydraterna.

– Det bästa sättet att göra det på är att öka på fettet. På så sätt får du tillräckligt med energi, säger Annika Dahlqvist.

Är kontroversiell
Den kolhydratsnåla dieten höjer inte blodsockret. Det innebär att du slipper ökat insulin, som i sin tur lagrar fett och blockerar fettförbränning.

Kroppen börjar förbränna fett i stället för socker, enligt läkaren och hälsobloggaren.

Hennes kostråd är kontroversiella.

Majoriteten av läkarkåren anser att vi ska undvika mättat fett – som finns i kött och smör.

De menar att mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Annika Dahlqvist kritiserar i sin tur användandet av kolesterolsänkande mediciner.

”Övergångsbesvär”
– Den nyfikne kan testa dieten själv, säger läkaren som i förra veckan släppte sin nya receptbok till anhängarna.

Börja med att äta mer naturligt fett och minska sedan gradvis på kolhydraterna.

– Man kan känna övergångsbesvär. Det beror på att man inte är van vid att bränna fett i stället för socker.

– Men ge inte upp. Efter några dagar eller i värsta fall veckor går det ner.
18 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Bacon lindad Gädda

Ingredienser

1 st gädda (ca 1½ kg, fjällad, rensad och urtagen)

Saltlake 5 %
9.5 dl vatten
50 g salt

2 st citroner
200 g dill
4 st schalottenlökar
10-12 skivor bacon
smör
1 st stort folieark
salt

Tips
Receptet ger 6-8 portioner.

Annons: Gör så här
1. Lägg gäddan i femprocentig saltlake i minst 6 timmar.

2. Sätt ugnen på 200°. Salta fisken in- och utvändigt. Skär citronerna i skivor. Grovhacka dillen. Skala och skiva löken.

3. Fyll gäddan med citron, dill och lök. Linda baconskivorna runt fisken.

4. Gnid in foliearket med smör. Lägg fisken på arket och vik ihop till ett paket, se till att det är riktigt tätt. Stek i mitten av ugnen 30–35 minuter
18 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
E4:barens Korvstoganoff med Ris

Det här behöver du :
1 ring falukorv
2 burkar passerade tomater
4 dl. tjockgrädde
1 köttbuljongtärning
2 stora paprikor
6st charlottenlök
Aromia´s grovkrossad vitlök
Cayennepeppar
Salt & Peppar
Vetemjöl till redning

GÖR SÅHÄR :
Skär falukorven i strimlor & bryn tills de fått fin färg. Fräs löken + paprika i en större gryta, tillsätt de passerade tomaterna, buljongen, kryddorna & vattnet, låt koka upp! Häll i den brynta falukorven i grytan och låt puttra 5-10min, smaka av med salt & peppar, red av stroganoffen med vetemjöl o. vatten! Servera med nykokt ris!
17 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Honung Apple Bundt Cake

Honung Apple Bundt Cake
Tisdagen den 30 september 2008
Jag gjorde den här kakan för att få till Rosh Hashana, så viktiga smaker var äpplen och honung. Jag använde ungefär 1 / 4 kopp bass trä honung och 1 / 2 kopp bovete honung. Den bovete är en mycket mörk, starkare smaksatt honung, vilket sannolikt kommer att påverka smaken. Ja, jag försöker säga, inte använder billig honung.

Honung Apple Bundt Cake

2 1 / 2 kopp alla ändamål mjöl
1 tesked baking soda
1 tesked bakpulver
1 tesked salt
1 tesked kanel
1 / 4 tesked alla krydda
1 / 2 kopp socker
1 kopp vegetabilisk olja
2 ägg
3 / 4 kopp honung
1 tesked vaniljsocker
2 1 / 2 cups Rivna äpplen (3 till 4 äpplen)
strösocker för damning
1. Förvärma ugnen till 325 grader F (300 ° F för konvektion). Fett och mjöl en 9 tums Bundt pan.
2. I en medelstor skål, rör ihop mjöl, bakpulver, baking soda, salt, kanel och kryddpeppar. Ställ åt sidan.
3. I en stor skål, rör ihop socker och olja. Vispa i ägg tills smeten är ljus, utseende citron ostmassa. Rör i honung och vanilj.
4. Fold mjöl blandning på bara tills fuktad. Fold äpplena i försiktigt. Det behöver inte vara helt jämn.
5. Täck beredda pan och grädda i 50-65 minuter, eller tills tandpetare kommer ut rena. Kyl i 15 minuter i pannan innan du tar.
6. Låt svalna helt, damm med strösocker, tjäna.
17 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Vildsvinsstek med äppelsky

Vildsvinsstek med äppelsky

- 4 personer –
600g vildsvinsstek, uppbunden
4 dl sky
2 msk mörkt muskovadosocker
2 msk äppelcidervinäger
1 st äpple, grönt syrligt och fintärnat
majsmjöl

Gör så här:
Bryn steken och stek den klar i 110°C varm ugn, foliera och låt sedan vila. Koka ihop skyn, muskovadosocker och vinäger, red av något med majsmjöl, smaka av med salt och vitpeppar. Sila skyn och vänd i äppeltärningarna. Servera tillsammans med örtkokt potatis och t ex syrad rödkål.
17 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Bosses Kryddiga Älgköttbullar

Bosses Kryddiga älgköttbullar

Ingredienser:
8 port.
500 g köttfärs av älg
250 g fläskfärs av Gris
2 msk Sharwood´s hot currypasta
3-4 finhackade salladslökar
2ägg
3 dl riven Boxholms vitlöksost
2 msk tomatpuré
Salt och peppar

Tillagning:

Smaksätt köttfärsen med salt och peppar efter eget tycke och blanda ner resterande ingredienser. Rulla 18 köttbullar till golfbollstorlek, platta till dem något. Låt färsen vila i kylen i en ½ timme. Stek i omgångar på spisen eller i ugnen, 6-8 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna.

Servera med krämig mangodip:

Blanda 2-3 msk valfri sharwood´s mango Chutney, 50 g kesella, 50 g philiadelphiaost samt lite pressad lime. Ett magrare alternativ är att byta ut även philadelphiaosten mot kesella.
17 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Lammstek

Lammstek med timjansky, sockerärtor och potatisgratäng
1st lammstek
Salt och nymald vitpeppar
2 msk timjan
4-5 vitlöksklyftor hackade
Finhackad persilja
1 lit lammfond eller kalvfond
alt. buljong från köttärning
100g smör
Potatisgratäng:
1/2 kg potatis
4 vitlöksklyftor
3dl grädde
2dl mjölk

200g sockerärtor

Timjansky:
Sky från steken, färsk timjan

Gör så här:
Lägg lammsteken i en form och krydda med salt, peppar, timjan, hackad vitlök och persilja. Häll buljongen/fonden runt köttet. Tillaga steken i 125 grader, ca 30-40 minuter tills köttet är rosa (550). Ös med skyn. Tag ut köttet, linda in i alufolie och låt vila 15-20 minuter. Potatisgratäng: Skala och skiva potatisen, lägg i en smord eldfast form. Salta, peppra och pressa vitlöken"mellan varven". Häll på grädden, mjölken och klicka lite smör överst. Ställ in i 1750 varm ugn ca 1 timme. Värm hastigt sockerärtorna i lite vatten och en klick smör med salt och nymalen vitpeppar. Sila av skyn och koka ihop den. Vispa några klickar kallt smör. Smaka av med salt, peppar och timjan.


17 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Vildsvinsragu

Vildsvinsragu med rökt fläsk
och smålök

- 4 personer –
700g strimlad vildsvinsbog
100g rökt sidfläsk
300g champinjoner
300g steklök
5 dl rött vin
viltfond

Gör så här:
Strimla fläsket, klyfta champinjonerna och skala löken, Bryn kött och grönsaker, tillsätt vin, fond och vatten så att det täcker. Koka ragun tills köttet känns mört och red eventuellt av något. Smaka av med salt och vitpeppar.
17 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Surströmmingstallrik

Fakta om Surströmming


Öppnad surströmmingsburk med ofiléade strömmingar i saltlag.Surströmming är strömming som konserverats genom fermentering. Den rensade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa då strömmingen genom autolys, d v s genom egna enzymer, och tillsammans med bakterier bildar starkt luktande syror som propionsyra, smörsyra och ättiksyra ur enkla sockerarter i fisken. Det bildas också vätesulfid. Strömmingen läggs sedan på konservburkar för att efterjäsa.





Historik

Jäsning av livsmedel är en mycket gammal konserveringsmetod som funnits i årtusenden. Man tror att surströmming är en rätt med mycket gamla anor, men att konserveringsmetoden i Sverige blev mycket vanlig under 1500-talet då saltbrist uppstod på grund av kung Gustav Vasas krigföring. Man saltade då in strömmingen med mindre salt än vanligt, och effekten blev därmed en jäsning av fisken. Andra typer av fet fisk som lax och öring kan också konserveras på detta sätt. Det som idag kallas gravlax var nog ursprungligen en mer surströmmingsliknande rätt. I Norge kallas fisk som konserverats genom fermentering rakfisk (från fornnordiskans rakr – blöt) och i norska källor förekommer denna benämning så tidigt som 1348.


Produktion och försäljning

Surströmmingstillverkningen har sitt centrum kring Höga kusten, men tillverkas längs hela Norrlandskusten från Utvalnäs i söder till Kalix i norr, ofta i små familjeföretag i fiskelägen. Den säljs och konsumeras dock i hela landet.

Surströmming saluförs traditionellt sett inte förrän surströmmingspremiären, som äger rum den tredje torsdagen i augusti. Fram till år 1998 var surströmmingspremiären lagstadgad för att myndigheterna ville försäkra sig om att den saluförda fisken verkligen var tillräckligt mogen. I dag upprätthålls dock traditionen av surströmmingstillverkarna på egen hand.


Konsumtion

En klassisk surströmmingsklämmaSurströmming luktar mycket kraftigt, och smaken är ganska salt.

De klassiska tillbehören till surströmmingen är kokt potatis (ofta mandelpotatis), rå, eller smörfräst gul lök eller rå röd lök och hårt eller mjukt tunnbröd med smör. Även gräddfil, tomat och dill kan förekomma. Att lägga ihop tillbehören på ett tunnbröd, och sedan rulla ihop, brukar kallas för en klämma.

Vanliga drycker till surströmming är öl, snaps, och mjölk, men även must och svagdricka.

Eftersom syrorna som ger surströmmingen dess karakteristiska lukt är fettlösliga, kommer alla fettrika livsmedel (som till exempel smör) som står i närheten av surströmmingsfatet att smaka av surströmming efteråt.
17 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Jätte Kebab rulle

Costas Dasios from Patras made the pork kebab weighing 1,850kgs on a 1.73-metre steel skewer, according to the Kathimerini newspaper.

Around 150kgs of spices and 100kgs of salt were used to add taste to the kebab and a two-ton natural gas tank was used to cook it.

Mr Dasios said: "The citys poor will be the first to get a taste."

The previous world record was held by a restaurateur from Cyprus named Sami Eid.

He made a kebab in Limassol, Cyprus in June 2001 weighing 1,503.66kgs.
16 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Helgrillad aprikosfylld fläskkarré med rub

Ingredienser för 4 Pot.
1,5 kg fläskkarré, ,i bit med ben
Rub
100 gram torkade aprikoser
100 gram nötter, , t.ex. hasselnöt eller valnöt
1 kruka(or) salvia, , hackad
Örtblandning
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, grovmalen
1 tsk torkad salvia
1 tsk rosmarin
2 tsk Colmans senapspulver
1 tsk vitlök, rostad
Glaze
1 dl torkade aprikoser
1 dl honung
0,5 dl balsamvinäger
0,25 dl soja
2 st vitlöksklyfta(or)


Tillagning
1. Hacka aprikoserna till glazen, blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Koka cirka fem minuter och mixa i matberedare eller med stavmixer. Låt svalna.

2. Skär en ficka längs med benet på fläskkarrén. Blanda ingredienserna till fyllningen och peta in den i fickan med fingrarna.

3. Blanda kryddorna och gnid in i köttet. Sätt en stektermometer mitt i köttet och placera köttet på grillen.

4. Pensla fläskkarrén med glaze under hela grilltiden. När kärntemperaturen är 70 grader är köttet färdigt, det tar upp emot 1 timme. Ta det från grillen och låt vila 5-10 minuter innan det skärs upp.

5. Servera med exempelvis grillade cocktailtomater på kvist.

15 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Langos med vitlökssmör

Langos med vitlökssmör, rödlök, crème fraîche, räkor och svart "stenbitsrom" - om man nu inte vill kosta på sig löjrom förstås

Langosbröden:
25 g jäst
25 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
2 tsk socker
7 dl vetemjöl (lite till utbakning)
cirka 0,5 liter olja till friteringen

Smält smöret i en kastrull. Sätt till lite av mjölken så blandningen blir 37 grader. Smula jästen i en degbunke och häll vätskan över. Rör till jästen är ordentligt smält. Tillsätt resten av mjölken, saltet och sockret.
Blanda i lagom mycket mjöl så att degen släpper bunken och arbeta degen kraftigt. Lägg över en bakduk och jäs på varm plats minst en timma. Det finns även färdigt mjöl att bara tillsätta jäst och vatten.
14 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Kräftströmming i ugn

Ingredienser för 4 pot 1 dl dill, hackad
4 msk dillfrö
5 msk tomatpuré
1 dl Öl
vitpeppar




Tillagning:

1. Klipp bort fenorna längs ryggsidan på strömmingen. Lägg ut strömmingsfiléerna med köttsidan upp på arbetsbänken. Salta lätt och peppra och rulla sedan ihop dem med köttsidan utåt och lägg dem tätt i en ugnssäker form.

2. Blanda tomatpurén med dill, dillfrö och öl. Smaka av med salt och peppar. Slå blandningen över strömmingarna och täck formen med folie.

3. Grädda strömmingen 20 minuter i 200 graders ugn. Ta ut och låt strömmingen kallna. Servera gärna med kokt potatis, knäckebröd och en lagrad ost.

13 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Sill i romsås med färskpotatis

Ingredienser för 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port.
1 burk(ar) matjessill
1 burk(ar) röd stenbitsrom
2,5 dl gräddfil
2 msk gräslök, hackad
3 msk dill
4 port kokt färskpotatis
4 port blandad sallad


Tillagning
Hacka dill och gräslök. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Dekorera med dill. Passar bra till kokt färskpotatis eller på en knäckemacka med kall kokt potatis.

Näringsvärde per portion:
Kcal: 335
Kolhydrater: 35 g
Protein: 13 g
Fett: 16 g

Energifördelning:
Kolhydrater: 42 E%
Protein: 15 E%
Fett: 43 E%

13 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Kokt Torsk med äggsås

Ingredienser för 2 port.
2 dl fiskbuljong
0,5 dl matlagningsgrädde
400 gram sejfiléer
2 msk vetemjöl
1 msk smör
2 msk persilja, hackad
2 st ägg, hårdkokta
salt
1,5 dl mjölk
vitpeppar
Garnering
dillkvist(ar)


Tillagning
1. Fräs smör och vetemjöl i en liten kastrull. Späd med fiskbuljong, mjölk och grädde och låt såsen puttra i ca 5 minuter så att mjölsmaken försvinner. Smaksätt med salt och peppar. Drag kastrullen åt sidan och håll såsen varm. Det går bra att byta ut halva mängden grädde mot mjölk för att få ett smalare alternativ.
2. Krydda fisken med salt och peppar. Sjud torsken i portionsbitar i välsaltat vatten ca 5 minuter eller till en kärntemperatur av 60 grader. Det går också bra att steka torskfiléer i en stekpanna.
Tillsätt hackat ägg och persilja i såsen strax innan servering. Servera den nykokta torsken med ägg och persiljesås samt potatis. Garnera med en liten dillkvist.

13 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Lax Rullar

Ingredienser för 2 port.

½ huvud sallad, gärna krispsallat
200 gram philadelphiaost, cream cheese med yoghurt
4 skiva(or) tunnbröd, mjukt, gärna fullkorn
200 gram kallrökt lax, i skivor
1 st röd lök(ar)
3 msk kapris
svartpeppar, nymalen


Tillagning
1. Skölj, torka och riv sallaten.

2. Bred cream cheese på bröden och fördela sallat och lax ovanpå.

3. Skiva rödlöken tunt och strö på den samt kaprisen.

4. Peppra generöst och rulla ihop till tajta rullar. Linda in hårt i smörgåspapper.

13 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Honungsstekta Köttbullar


Kryddig couscous och honungsstekta köttbullar

Ingredienser 4 portioner

125 g blandad torkad frukt
1 st hel kanelstång
1 st köttbuljongtärning
5 dl vatten
3 dl couscous
1 msk rapsolja
1 tsk mald spiskummin
Köttbullar
450 g färdiga köttbullar
1 msk smör
1,5 tsk garam masala
0,5 msk flytande honung
0,5 dl bladpersilja, hackad
0,25 st citron
1 tsk pressad citronsaft
Till servering
5 dl rödkål, finstrimlad
1 st apelsin
0,5 st gurka


Couscous är snabbmat. Blanda den med torkad frukt i olika färger som ädelstenar, gott och mättande. Färdigköpta köttbullar förenklar.


Gör så här

1. Skär den torkade frukten i småbitar. Koka frukten, kanelstång, buljongtärning i vattnet ca 5 min. Ta kastrullen från värmen och rör ner couscous, olja och spiskummin. Låt alltsammans svälla 5 min under lock.
2. Stek köttbullarna några minuter i smör tillsammans med garam masala. Häll över honung, persilja och citron och fortsätt att steka på medelvärme till vacker färg.
3. Servera köttbullarna med couscousen och en rödkålssallad.
13 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Mumsig Kladkaka

Mumsig kladdkaka

Ingredienser 1 kaka

2 st ägg
1 dl råsocker
1,5 dl dinkelmjöl, siktat
100 g smör
100 g 70-procentig chokladkaka
100 g blandade nötter, t ex cashew, valnöt, hasselnötter
sesamfrön


Tillbehör:
grädde och bär



Gör så här

1/Sätt ugnen på 250 grader.
2/Rör ihop ägg och råsocker. Smält smör och choklad. Blanda ihop detta. Blanda sedan ned dinkelmjölet.
3/Bröa formen och häll i kaksmeten. Lägg på nötterna. Sätt in i ugn och grädda i 10 minuter. Servera gärna med vispgrädde och bär.
13 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Sultans Smörgåstårta

Sultans smörgåstårta

Ingredienser 10 portioner

2 st tekaksbottnar
1 st smördeg, 275 g
200 g färskost, t ex creme bonjour
0,5 st isbergssalladshuvud
Boccadellifyllning
200 g skinka, rökt
6 st ägg, hårdkokta
1 st lök, liten, gul
2 dl bostongurka
3 dl majonnäs
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
Garnering
12 st skinka, skivor, rökt
3 st tomater
6 st ägg, hårdkokta
1 dl majonnäs
0,5 st gurka
400 g räkor, skalade
1 st citron
1 tsk dill


En av konditori Sultans bästsäljare är smörgåstårtan med boccadellifyllning. Frasigast är tårtan samma dag den görs men kan naturligtvis förberedas en dag innan. Du som vill förenkla kan använda färdig majonäs.


Gör så här
1. Dela tekakan på längden till 2 bottnar med sågtandad kniv.
2. Sätt ugnen på 225°. Rulla ut smördegen på en plåt, grädda mitt i ugnen ca 13 minuter. Låt kallna. Skär kanterna på tekaksbottnarna och smördegsbotten
så att de blir lika stora.
3. Skölj och strimla isbergssalladen.
Koka äggen till fyllning och garnering; lägg äggen i en vid kastrull, täck med vatten, koka upp och koka ca 7 minuter.
Spola dem kalla. Skala. Gör majonnäs enligt recept.
4. Boccadellifyllning: Tärna skinkan fint, skala och hacka löken.
Hacka de skalade äggen, gärna med en ägghackare.
5. Blanda skinka, lök, ägg, bostongurka och majonnäs.
Smaka av med salt och peppar.
6. Lägg en tekaksbotten på ett uppläggningsfat. Täck ev runt om med remsor av bakplåtspapper.
Fördela hälften av fyllningen på brödet. Strö strimlad
isbergssallad längs kanterna.
7. Bred på färskosten på smördegen.
Lägg på den med osten uppåt. Strö på isbergssallad längs kanterna och lägg på den andra tekaksbottnen.
8. Bred på resten av fyllningen och garnera. Vik skinkskivorna dubbla, ställ dem längs kanten.
Lägg en tomatklyfta i varje båge.
9. Skala och klyfta äggen, lägg en klyfta mellan varje skinkskiva.
Resten av äggklyftorna läggs mitten av tårtan. Skiva gurkan, snitta skivorna och vik dem 2 och 2, ställ på äggen.
10. Klicka ut majonnäsen på äggen i mitten. Lägg över rikligt med skalade räkor. Garnera med citron och dill.



Tekaksbotten
Receptet kan dubblas.
Det här behövs till 2 bottnar:
25 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 msk strösocker
6-7 dl vetemjöl (ca 375 g)
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull,
tillsätt mjölken och låt bli fingervarmt,
37°.
2. Fördela jästen i en bunke, häll på mjölken och vispa tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig ca 5 minuter med
köksmaskin, längre för hand.
Låt jäsa övertäckt 30 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord.
Kavla degen till en rektangel 30x40 cm. Lägg på bakpappersklädd plåt. Nagga med en gaffel, låt jäsa ca 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 225°.
5. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna på galler.


Majonnäs
Lite smalare och friskare blir majonnäsen om en del av oljan ersätts med lätt creme fraiche.
Det här behövs till ca 4 dl:
3 äggulor
1 msk vinäger eller pressad citron
1/2 tsk salt
1 msk dijonsenap
1 krm peppar
2 dl majsolja
2 dl lätt creme fraiche
Gör så här:
1. Vispa ihop äggulor, vinäger, salt, senap och peppar i en bunke.
2. Vispa i oljan droppvis med elvisp.
Vänds sedan i creme fraichen.
13 Maj 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Bo Ask                                             Skaffa en gratis hemsida