|
|
|
Må
|
Ti
|
On
|
To
|
Fr
|
Lö
|
Sö
|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
September (2020) |
|
|
|
(4) |
|
(3) |
|
(5) |
|
(9) |
|
(8) |
|
(4) |
|
(12) |
|
(8) |
|
(7) |
|
(7) |
|
(12) |
|
(21) |
|
(21) |
|
(10) |
|
(8) |
|
(13) |
|
(31) |
|
(58) |
|
(51) |
|
(52) |
|
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(217) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
|
|
|
Inlägg: 344 |
Kommentarer: 4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Fyllda Katrinplommon gott och billigt
Billig Mat.
Katrinplommon/Sviskon gör hål och tryck ner en ½ stekt kycklinglever i varje knyte,
tryckes ner i plommonet sedan viras ett långt bacon runt plommonet
och låses med en tandpetare. Håll på tills plåten/grytan är full. Eller kyckling levern är slut.
Fyll långpannan sedan in i ugnen i 20 min 200 grader/eller fyll i halva
grytan med kyckling buljongen i med knytena på med locket ställ platan
på 3:an ca. 5 minuter, dra sedan ner till 2:an i ca. 20 minuter.
Serveras med hem gjort potatismos. Och en god sallad till.
|
21 Juni 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Viktora & Daniel Bakelse
Prinsessbakelser
1 paket tårtbottnar, färdigbakade
1,5 dl vaniljkräm, tjock
1 dl hallonsylt, fast
50 g mango, fryst och tinad
3 dl vispgrädde
400 g mandelmassa
karamellfärg, röd och grön Tillagning Extra snabbfixade prinsessbakelser, här smaksatta med vaniljkräm, mango och hallonsylt. 1 Ta ut rundlar som är cirka 5 centimeter i diameter ur tårtbottnarna. Lägg först ut de nedre bottnarna på en bricka med bakplåtspapper. Vänd dem så att bottnen är uppåt, det blir då enklare att bre på fyllningen utan att sockerkaksbottnen smular sönder. 2 Bred vaniljkräm i ett jämnt lager över de nedersta bottnarna och lägg ut mangobitar jämnt över vaniljkrämen. Lägg på mellanbottnarna och bred ett jämnt lager hallonsylt över dem. Toppa med översta tårtbottnarna. 3 Vispa grädden relativt fast och bred den i ett rejält lager över hela bakelserna. Forma gärna grädden till en liten kupol på toppen för att få en rund form på bakelsen. 4 Dela mandelmassan i två delar och färga en del rosa och den andra delen grön. Dela båda marsipanbitarna i två delar. Kavla ut varje del till en tunn (cirka 3 mm tjock), rund platta. Plattan måste vara cirka 15 cm större i diameter än själva bakelsen. 5 Täck bakelserna med marsipanen, använd dig av dina händer och en palett för att få så få veck som möjligt. Skär bort överflödig marsipan med en palett. Dekorera varje bakelse med en ros, prinsesskrona eller geléhallon. Pudra florsocker över bakelserna och servera.
|
20 Juni 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
det är farligt att äta och dricka lightprodukter
Passa dig för lightfällan
det är farligt att äta och dricka lightprodukter? Och hur påverkar det viktminskningen? Viktklubbs dietist Josefine Jonasson reder ut lightbegreppet och passar på att varna för vissa produkter.
Alla har vi säkert köpt en lightläsk eller en magrare ost för att äta nyttigt. Senast på tapeten är lightfällan fullkorn som numera finns i allt från pasta till kakor.
– Att du äter kex som innehåller fullkorn behöver inte innebära att du får i dig mindre kalorier. Det som avgör är mängden du äter, säger Josefine.
Inga kalorier alls Lightprodukter delas in i två grupper av livsmedel. Den ena är lightprodukter som innehåller lite eller inget socker och den andra är fettreducerade lightprodukter.
Är det bättre att äta sockerreducerade lightprodukter än originalet om man vill gå ner i vikt?
– Tittar man bara på energiintaget och med hänsyn taget till viktnedgång är det en fördel att välja exempelvis lightläsk framför sötad läsk eller saft. Dessa innehåller i princip inga kalorier alls.
Är det farligt att dricka läsk?
– Att dricka en läsk eller ett par glas saft då och då är ingen fara, det är fortfarande inom rimliga gränser. Att överkonsumera flera liter per dag rekommenderas inte, för vi vet inte riktigt vet vad som händer vid ett alltför stort intag.
Ät inte mer ost Josefine tycker att man bör vara extra uppmärksam på lätt fruktyoghurt eftersom den innehåller lika mycket eller mer kalorier än naturell standardyoghurt. Det beror på att man har tillsatt socker eller sötningsmedel som ger energi.
– Det är viktigt att tänka på att fettreducerade lightprodukter innehåller mindre fett än motsvarande originalprodukt. Det behöver alltså inte betyda att produkten i sig är mager. Majonnäs innehåller 80 procent fett, lättmajonnäs cirka 32 procent. 32 procent är nästan lika mycket som creme fraiche innehåller och den ser man som väldigt fet.
Är det bättre att äta lightprodukter som innehåller mindre fett än originalet, om man vill gå ner i vikt?
– Det är inte ett måste att välja magrare mejeriprodukter. Det kan göra att du äter mer bara för att du tror att du sparar massa
kalorier. Väljer du nyckelhålsmärkt ost i stället för den vanliga, sparar du lite kalorier om du äter lika många skivor som tidigare. Tar du en extra skiva av den magra osten, har du fått i dig mer kalorier än om du hade ätit lika många skivor av originalet, säger Josefine.
– Vill du däremot minska energiintaget kan det vara ett bra sätt att välja lättare mejeriprodukter.
Light är ett hjälpmedel Josefine understryker att det alltid är upp till var och en att välja hur och vad man vill äta eller dricka:
– Så länge du vet vad du gör så kan lightprodukter vara ett hjälpmedel vid viktnedgång, men några mirakel, det är det inte.
|
19 Juni 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Nudelsallad med räkor och mango
Nudelsallad med räkor och mango
Tillagningstid 25 minuter
1 portion=318 kcal
Protein: 36 %
fett: 20 %
kolhydrater: 43 %
Ingredienser:
1 paket glasnudlar
2 msk sesamolja
4 msk sweet chili sås
2 msk thailändsk fisksås
250 g cocktailtomater
15 g färsk koriander
1 mango
300 g tigerräkor (råa)
salt och svartpeppar
Gör så här:
Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten och klipp dem så att de går isär något. Låt rinna av. Häll oljan, chilisåsen och fisksåsen i en rundbottnad panna, vispa ihop och värm upp. Vänd fort ned nudlarna i några minuter, tag av från spisen. Skär tomaterna i klyftor. Vänd ned tomaterna och koriandern. Smaka av nudlarna med salt och peppar. Skala mangon, tag bort kärnan och skär i tunna skivor. Halstra räkorna i het, torr panna. Salta och peppra. Servera den rumstempererade nudelsalladen med de varma räkorna och mangon.
|
13 Juni 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Skolavslutningarna ska vara i kyrkan, guds ord behöver alla.
Skolavslutningarna ska vara i kyrkan, guds ord behöver alla.
Vi bor i Sverige och där får invandrare rätta sig efter våra traditioner och lagar annars kan de flytta hem igen! Vi behöver få ha våra traditioner för att må bra här i kalla norden. Här ska det fjantas med invandrare, de äter inte fläskkött då ska de ha special mat osv. får vi special mat om vi kommer till deras hemländer nej, det får vi inte! Åker vi till deras hemländer och bränner ner deras skolor och bränner deras bilar, för att vi inte trivs med deras lagar. Vi får rätta oss efter deras lagar när vi besöker deras hemländer annars blir vi utvisade på livstid, lika borde det vara här i Sverige för invandrarna. Jag tycker att vi Svenskar måste slå näven i bordet och säga ifrån. Nu får det vara nog, ska de bo i vårt trevliga Sverige, får de rätta sig efter våra lagar och traditioner, annars kan de dra hem till sina hem länder igen! ”Arg äkta Svensk”
|
9 Juni 2010
| Länk
| sverige
| 0 kommentar
|
|
|
|
MOCKATÅRTA
Marängbottnar 8 st äggvita(or) 300 gram socker, (3 1/2 dl) 2 msk potatismjöl
Mockakräm 0,5 dl pulverkaffe, + 2 msk hett vatten 300 gram smör, rumsvarmt 4 dl florsocker 1 msk vaniljsocker 8 st äggula(or) Chokladmousse 250 gram mörk choklad 2 msk pulverkaffe 4 dl vispgrädde
Dekoration kanderade violer, och rosenblad eller färska bär Tillagning 24 bitar
1. Marängbotten: Värm ugnen till 110 grader. Det är viktigt att bunke och vispar är väl rengjorda för att marängen ska bli luftig. Separera äggula och äggvita. Spara gulorna för sig och lägg vitorna i en rymlig skål. Blanda ner hälften av sockret och vispa med elvisp tills vitorna är hårda och fasta. Blanda resten av sockret med potatismjölet, häll ner i äggvitan och fortsätt att vispa tills sockret har löst sig.
2. Lägg bakplåtspapper i två långpannor. Fördela smeten till två avlånga bottnar i varje panna. Jämna ut med en slickepott. Sätt plåtarna ungefär i mitten av ugnen och grädda i två timmar med varmluft. Har du inte varmluftsugn, höj värmen till 125 grader och byt plats på plåtarna efter halva tiden. Låt bottnarna stå kvar i ugnen medan de svalnar.
3. Mockakräm: Lös upp kaffepulvret i vattnet och låt det kallna. Rör smöret poröst med florsocker och vaniljsocker. Tillsätt gulorna en i taget och häll till sist i kaffet, lite åt gången så att det går ihop med smöret.
4. Chokladmousse: Smält choklad i mikron på full effekt i en minut. Rör om i chokladen, mikra 30 sekunder och rör om igen. Upprepa tills chokladen har smält. Lös upp kaffepulvret i chokladen och låt svalna. Vispa grädden tills den är fast, men inte för hård. Låt stå framme i rumstemperatur i minst 30 minuter. Nu är chokladen och grädden närmare varandra i temperatur och kan blandas utan att moussen riskerar att skära sig.
5. Lägg samman bottnarna med mousse emellan. Spritsa mockakrämen ovanpå tårtan. Så här långt kan du förbereda dagen innan.
6. Dekorera med kanderade violer och rosenblad eller färska bär.
|
6 Juni 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Frukt och marängsviss
Frukt och marängsviss Tillagningstid 15 minuter
1 portion = 211 kcal
Ingredienser Antal portioner: 10
3.8 dl vaniljvisp 12 % fett 1.5 dl lemon curd 400 gram galiamelon 150 gram konserverade persikor 4 st kiwi i skivor 120 gram maräng
Instruktioner Vispa vaniljvispen så att den är tjock. Blanda i lemon curd. Dela melonen på mitten och gröp ur kärnorna. Gör kulor med ett kuljärn eller skär melonen i tärningar. Låt persikorna rinna av och skär dem i klyftor. Skala och skär kiwin i skivor. Varva maränger, vaniljvisp och frukt på ett fat. Garnera med citronmeliss
|
5 Juni 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|