Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Augusti (2019)
>>


Salami- och fetaostinbakad kycklingfilé

Salami- och fetaostinbakad kycklingfilé


Ingredienser
4 st kycklingfilé(er)

1 msk smör, eller rapsolja till stekning
salt och peppar

8 skiva(or) salami, tunt skivad
125 gram fetaost

8 st soltorkade tomater

färsk basilika

Tillagning

1. Sätt ugnen på 150 °C. Stek kycklingen några minuter på vardera sidan så att den får en fin stekyta. Krydda med salt och peppar. Lyft upp köttet och skär ett snitt igenom det.

2.Stoppa in skivor av salami och ost tillsammans med soltorkade tomater (som du klippt i mindre bitar) och en kvist basilika i snittet. Lägg kycklingen i en form och ugnsbaka i ca 20 minuter eller tills köttet är klart.

3.Skiva köttet på diagonalen och lägg upp det på ljummen sallad av färsk spenat, cocktailtomater, rödlök, selleri, paprika, fetaost och valfria kokta bönor eller linser som värmts i stekpanna.

4.Servera exempelvis med en enkel sås på yoghurt, vitlök och chili som körs i en mixer några sekunder tills den fått
en jämn konsistens.
28 Juli 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
FILBUNKE

Filbunken är ju en enkel men mycket trivsam rätt som jag gärna bjuder utländska gäster på ifall middagen inte är av det överdådiga slaget. Mjölkprodukter kan dock, hur nyttiga de än är, ha sina sidor.

Ingredienser
1 l standardmjölk
1 dl vispgrädde
1 dl filmjölk

1. Hetta upp mjölken tillsammans med vispgrädden till ca 90 grader. Den får inte koka.

2. Fyll diskhon med kallt vatten, ställ ner kastrullen och låt mjölken svalna till rumstemperatur, ca 22 grader.

3. Vispa ner filmjölken och häll upp blandningen i portionsskålar. Täck över skålarna och låt dem stå i rumstemperatur minst ett dygn tills filbunken har tjocknat.

4. Kyl skålarna och servera sedan med kanel och socker, krossade pepparkakor eller färska bär.
24 Juli 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Chipotleburgare med hickorysås och coleslaw

Chipotleburgare med hickorysås och coleslaw

Ingredienser
Coleslaw
0,25 st vitkålshuvud
0,5 st rödlök(ar)
0,5 dl majonnäs

1 dl gräddfil

2 msk vitvinsvinäger

salt och nymalen svartpeppar

Burgare
2 st chipotle-chili

600 gram nötfärs

4 msk hickorysås, (eller barbequesås)
salt och nymalen svartpeppar

Servera med
1 st avokado
1 st tomat(er)

0,5 st rödlök(ar)
4 st hamburgerbröd

Tillagning
1. Gör coleslawsalladen först: Strimla vitkålen, gärna med en osthyvel, och skiva rödlöken tunt. Lägg i en bunke och blanda med majonnäs, gräddfil och vitvinsvinäger. Salta och peppra och låt stå ett tag.
2. Halvera chipotlechilin och skrapa ur fröna (eller spara några om du vill ha heta hamburgare). Finhacka och blanda med nötfärsen i en bunke. Tillsätt hickorysås och smaksätt med salt och peppar.
3. Forma till 4 burgare och grilla 4-5 minuter på varje sida.
4. Tärna avokado och tomat och strimla rödlöken fint. Lägg mellan hamburgerbröden med burgarna och servera med coleslaw.
22 Juli 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Grekisk sallad med stora vita bönor

Grekisk sallad med stora vita bönor


Matigt med bönor


Du behöver:

0,5 gurka
1 liten röd paprika
1 liten gul paprika
1 rödlök
100 g fetaost
12 svarta oliver
1 burk stora vita bönor
0,5 kruka mynta
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar


Dressing:

2 msk olivolja
1 tsk honung
2 msk citronjuice
1 tsk dijonsenap
1 krm salt

Gör så här:

1. Blanda ihop dressingen. 2. Skala, halvera och skiva gurkan. Strimla paprikan, skiva löken tunt och smula fetaosten. Blanda allt i en stor skål, salta och peppra. 3. Lägg upp allt på ett stort fat, toppa med oliver och ringla över dressingen. Riv över myntan.
18 Juli 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Müslipanerad laxburgare med äppelröra

Müslipanerad laxburgare med äppelröra

Ingredienser
Antal burgare 4


Laxfilé (färsk)
600,0
gram


Salt
1,0
tsk


Ägg (gula)
8,0
styck


Koriander (färsk)
50,0
gram


Skal från citron
1,0
styck


Sambal oelekpasta
1,0
tsk


Grädde
2,0
msk


Müsli
2,0
dl


Romansallat (baby)
0,5
kruka


Hamburgerbröd
4,0
styck


Jordgubbar?
4,0
styck


Grillspett av trä









Röra:




Crème fraiche
2,0
dl


Rödlök
0,5
styck


Äpple (helst rött)
1,0
styck


Vitlök
2,0
klyftor



Lägg i meny Lägg i inköpslistan


Tillagning

Riv citronskal. Skinna av laxen, skär i bitar och lägg i matberedare. Tillsätt salt, äggulor, koriander, citronskal, sambal oelek och grädde. Mixa väl. Sätt in i kylskåp i cirka 1 timme. Sätt på grillen.


Röra: Finhacka rödlök, vitlök och äpple. Tillsätt salt och blanda med crème fraiche.


Burgare: Häll ut müsli på en tallrik. Forma burgare av laxsmeten. Vänd burgarna i müslin.


Grilla burgarna cirka 2 min på var sida. Riv sallat och lägg på brödets undre del. Lägg på röra och sedan laxburgare. Lägg på locket. Toppa t.ex. med en jordgubbe på en grillpinne.

Kommentar

Koriander är en krydda som inte alla tycker om. Använd i så fall någon annan bladkrydda. Använd gärna någon smakrik müsli med ingredienser av bl.a. nötter.
16 Juli 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Laxboller - norska laxqueneller

Laxboller - norska laxqueneller
Ingredienser
Antal portioner 2


Laxfilé
800,0
gram


Ägg
1,0
styck


Potatismjöl
2,0
msk


Mjölk
5,0
dl


Salt & peppar









Tillbehör:




Grön minisparris
300,0
gram


Stekfläsk (rimmat)
200,0
gram


Potatis
800,0
gram



Lägg i meny Lägg i inköpslistan


Tillagning

Skala och koka potatis.
Finstrimla fläsk.
Ansa sparris.


Mixa i matberedare fisk, ägg, potatismjöl, mjölk, salt och peppar till jämn fin smet. Tillsätt inte all mjölk med en gång. Smeten skall vara ganska fast.


Koka upp vatten i en bred kastrull. Ta av kastrullen från plattan när bullarna skall läggas i.


Blöt händerna. Lägg en stor klick smet i handen och forma med hjälp av en stor fuktad sked en fin och jämn quenell (avlång bulle). Blöt hand och sked ofta, men se till att det inte kommer vatten i bunken med smet.


Lägg ner bullarna försiktigt med skeden i kastrullen med hett vatten. Lägg inte ner fler bullar än att de får plats bredvid varandra.


Koka upp vattnet igen och stäng av värmen. Låt bullarna ligga kvar i 10 minuter. Vänd dem en gång efter halva tiden.


Stek fläskskivorna några minuter.
Tillsätt sparrisen mot slutet.


Ta ut qunellerna med hålslev och låt vattnet rinna av. Servera med tillbehör.

Kommentar

Bullarna skall bara bli genomvärmda av vattnet. Kokas bullarna blir de sega och faller lätt sönder.

Små fiskbullar formas med små skedar och tillagas på samma sätt, men skall ligga kortare tid i vattnet.
16 Juli 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Grillad Torsk med rökt paprika

Torsk med rökt paprika
Torsk är en fantastisk god fisk.


6 portioner

Ingredienser:
1 kg torskfilé med skinn, en hel filé
1 liter vatten
1 dl salt
3 msk rökt paprikakrydda (se
recept intill)
2 kvistar bladpersilja
1 litet knippe gräslök
olivolja

Tillagning:
1. Blanda vatten och salt. Lägg i torsksidan och låt den ligga i rimlagen i 20 minuter för en jämn sälta.
2. Ta upp fisken och torka av den. Skär bort benraden och dela ryggbiten på mitten. Lägg köttsidorna mot varandra, bind ihop hårt med bindgarn.
3. Rulla torskrullen i paprikakryddan.
4. Stick in två grova spett och en termometer genom fisken och grilla över öppen eld.
5. När torsken har en innertemperatur på 45 grader, lyft bort den från grillen och rulla den i finskuren persilja, gräslök och olivolja.
6. Servera gärna något med fänkål till torsken.
Rökt paprikakrydda
Den här kryddan passar bra till grövre fisk som torsk eller piggvar men kan också vara god till fläsk i alla dess former.

Ingredienser:
1 citrongräs
1 tsk chiliflakes
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk hel svartpeppar
1 msk kummin

Tillagning:
1. Skiva citrongräset tunt och torka på plåt i ugnen på 100 grader i cirka 1 timme.
2. Blanda resterande kryddor och mixa fint i matberedare eller kryddkvarn.
6 Juli 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Livsfarligt lämna hund i varm bil

Livsfarligt lämna hund i varm bil
Sommarvärmen kan bli rena döden för din hund.
Varje år drabbas ett tiotal hundar av värmeslag efter att ha lämnats i varma bilar.
I går avled en hund efter att en familj lämnat hunden i den varma bilen i fyra timmar.
- De hade öppnat en bakruta, men det räcker absolut inte, säger Ulrika Wahlberg, vakthavande polisbefäl i Luleå,
Temperaturen stiger snabbt i en bil som står i solen. För en kvarlämnad hund blir det rena dödsfällan. De senaste dagarna har polisen larmats om att hundar lämnats i stekheta bilar i bland annat Boden, Mariestad, Falkenberg och Sigtuna.
- Huvudregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen för man kan inte bedöma temperaturen själv, säger Ann-Sofie Lagerstedt, professor och veterinär på Sveriges lantbruksuniversitet.
Handlar om minuter
Även med en ruta nedvevad eller vatten i bilen kan det bli livsfarligt för hunden. Enligt Lagerstedt handlar det om minuter snarare än timmar innan bilen blir så varm att den blir livsfarlig för hunden.
När hundens kroppstemperatur når 42–43 grader finns risk för att den drabbas av värmeslag. Då sker en cirkulationskollaps, viktiga organ slutar fungera och hunden dör.
Hittar du en hund som mår dåligt i en varm bil gäller det att kyla ned den så fort som möjligt.
- Vira in hunden med kalla, våta handdukar, få fram vatten så snabbt som möjligt och åk sedan till en veterinärklinik, säger Lagerstedt.
Gamla och långhåriga hundar är särskilt känsliga för värmen.
Hund avled
På söndagen avled en hund efter att ha stängts inne i en varm bil i fyra timmar.
Familjen hade varit på en nöjespark i Boden och öppnat en bakruta på bilen.
Familjemedlemmarna chockades när de hittade hunden död och fick hjälp att kontakta en veterinär.
De misstänks nu för djurplågeri.
– De hade öppnat en bakruta, men det räcker absolut inte
5 Juli 2010  | Länk | Hund | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Bo Ask                                             Skaffa en gratis hemsida