Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Oktober (2019)
>>


Kryddig lammgryta med röda linser

Kryddig lammgryta med röda linser


2 person(er) Ingredienser
250 g lammstek, benfri

1 st vitlöksklyfta, pressad

0,75 msk ingefära, riven. färsk (ca 3/4 msk
1 tsk chilipulver

1 msk olja

1 tsk kinesisk soja

2 krm salt

1,5 dl vatten
40 g bladspenat, färsk

0,5 dl mini fraiche, (5%)

Tillbehör:
0,75 dl linser, torkade, röda (60 g)
2 st tomater

0,5 st rödlök, strimlad

Tillagning
I bästa lammtider måste även den som vill äta smalt kunna njuta av lammkött. Välj gärna rostbiff eller annan benfri del från lammsteken.
1. Skär köttet i smala strimlor. Blanda det med vitlök, ingefära, chilipulver olja och soja.
2. Bryn köttet i en stekpanna med släpplätt-beläggning. Salta och häll i vattnet. Låt grytan sjuda 10 minuter. Tillsätt spenat och mini fraiche och låt grytan sjuda någon minut. Smaka av med salt.
3. Tillaga linserna enligt beskrivningen på påsen. Servera grytan med kokta röda linser och tomatsallad med rödlök.
31 Augusti 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Köttfärspaj med aubergine och fetaost

Köttfärspaj med aubergine och fetaost


6 person(er) Ingredienser
Pajdeg:
4 dl fullkornsvetemjöl, (Kungsörnen)

3 dl vetemjöl

150 g smör

2 msk vatten, kallt
1 st pajform, rund, ca 28 cm i diameter
Fyllning:
1 st aubergine, stor

1,5 tsk salt

1 st gul lök

2 st vitlöksklyftor

1,5 msk olivolja

600 g nötfärs

2 tsk sambal oelek

1 tsk salt

0,5 dl mynta, hackad, färsk
200 g fetaost

2 st ägg, stora

Garnering:
färsk mynta
Tillagning
Servera pajen med en sallad på tomater, finstrimlad salladslök och en dressing på olivolja, rödvinsvinäger och lite dijonsenap.
1. Blanda mjöl och smör i en skål eller i en matberedare. Nyp ihop eller kör snabbt i matberedaren till en smulig deg. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en fast deg. Tryck ut den i ett jämnt lager i botten och upp på kanterna i pajformen och nagga botten. Ställ den i kylen minst 30 min.
2. Skala auberginen och skär den i skivor. Strö på salt och lägg dem i ett durkslag ca 30 min så att vattnet dras ur.
3. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna. Tillsätt löken och stek utan att det tar färg ca 1 min.
4. Öka värmen och finfördela ner köttfärsen i lökblandningen. Krydda med sambal oelek och salt. Låt alltsammans fräsa ca 5 min. Blanda ner finhackad mynta och låt det sedan svalna.
5. Skölj snabbt aubergineskivorna i kallt vatten och torka av dem med hushållspapper. Hetta upp 1/2 msk olja i en stekpanna och stek skivorna ca 1/2 min på varje sida.
6. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Sänk värmen till 175°.
7. Lägg hälften av aubergineskivorna i botten på pajformen. Tärna fetaosten och blanda ner drygt hälften av den i köttfärsblandningen. Blanda även ner äggen och bred ut allt i pajformen ovanpå auberginen. Lägg resten av auberginen samt fetaosten ovanpå och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min.
8. Servera pajen ljummen, garnerad med färsk mynta, tillsammans med en tomatsallad.
29 Augusti 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Äppelpaj med mandelmassa

Äppelpaj med mandelmassa


pajdeg:

125 g smör eller margarin

3,5 dl vetemjöl

0,5 dl florsocker

1 st ägg


fyllning:

6 st äpplen

250 g mandelmassa

3 st hela ägg
1 dl mjölk

3 msk farinsocker

Tillagning

Mandel och äpplen är en säker kombination. Den här festliga pajen
med mandelmassa är lätt att lyckas med.
Ugn: 225 grader
1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samman ingredienserna till
pajdegen. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, cirka 22
centimeter i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ gärna in formen
i kylskåp i 20-30 minuter.

2. Kärna ur och klyfta äpplena. Riv mandelmassan och blanda den med
äggen och mjölken.

3. Häll smeten i pajformen. Tryck ner äppelklyftorna i smeten. Strö
över farinsockret. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Servera
gärna med vaniljsås eller lättvispad grädde.
28 Augusti 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Fläskfile´ med mozzarella Ost

Fläskfile´ med mozzarella

Ingredienser
600 gram fläskfilé(er)

150 gram körsbärstomater

100 gram champinjoner

0,3 dl basilika, grovhackad

1 st vitlöksklyfta(or), pressad
125 gram mozzarella

Såsen
2,5 dl vatten

1,5 msk kalvfond

1,5 dl rött vin

1 msk balsamvinäger

1 nypa(or) socker

Tillagning
Bryn filen runt om ismör och krydda med salt och peppar.
Stek klart den i ugnen 150 grader till innertemp 65 grader.
Rulla in den i folie.
Dela körsbärstomater och campinjoner.
Stek champinjonerna i smör, blanda mer vitlök, basilika och tomater smaka av med salt och peppar.
Skiva köttet och lägg upp på ett ugnsäkert fat
Strö över röran och toppa med skivad mozzarella.

Blanda ingridienserna till såsen i en kastrull, koka upp under omrörning och låt sjuda i ca 5 minuter. Red av såsen med maizena,

Sätt in fatet i ugnen
225 grader i 15 minuter eller till osten smält ner.
Serveras med klyftpotatis och en god sallad
19 Augusti 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Var på vildsvinsjakt – sköt helt fel djur

Jägaren sköt familjens häst

Var på vildsvinsjakt – sköt helt fel djur

Alla djur är jämlika, men några är jämlikare än andra.

Hur mycket SPRIT hade jägaren satt i sig? Ser fel på Vildsvin och Häst

Jägaren satt på sitt pass under vildsvinsjakten – men sköt en häst.
– Det kunde lika gärna varit en människa, säger hästens fodervärd.
Det är säsong för vildsvinsjakt och därför satt en jägare på pass nära Hampetorp utanför Örebro på lördagskvällen. Vid gärdet där han satt finns en hästhage angränsande – och jägaren gjorde ett fatalt misstag.
– Han får syn på någonting som rör sig, kastar upp bössan och bara skjuter. Han träffar vår häst som går där med ett vitt täcke på sig, säger hästens fodervärd
17 Augusti 2010  | Länk | Skulle skjuta vildsvin. | 0 kommentar
Grov macka med avokado och räkor

Grov macka med avokado och räkor

• 4 port • Tar 20 minuter

Du behöver:
4 rågkusar
500 g räkor med skal
4-6 rädisor
2 avokado
½ ask ärtskott
½ citron
salt, peppar

Gör så här:
1. Skala räkorna och skiva rädisorna.
2. Mosa avokadon, pressa över lite citron och smaka av med salt och peppar. Dela och rosta bröden. Fördela avokadomoset på rågkusarna.
3. Lägg i ärtskott, rädisor, räkor och lägg ihop rågkusen.
16 Augusti 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Sjörövarspett

Sjörövarspett


Ingredienser

4 bit(ar) laxfilé, styckefryst
8 st grillpinnar
3 msk soja


Sås
1 dl japansk soja

1 dl strösocker

1 msk sesamfrö


Smaksättning
1 tsk vitlöksklyfta(or), hackad
1 tsk sambal oelek

Tillagning
1. Sätt ugnen på 175 grader. Tina laxfiléerna, dela dem längs med och trä de långsmala laxbitarna på spett. Häll soja på ett litet fat och rulla spetten i sojan.

2. Lägg spettet i en ugnssäker form och stek i ugnen tills laxen är genomstekt, ca 10 minuter.

3. Sås: Blanda soja, socker och sesamfrön i en kastrull. Tillsätt gärna en eller flera av smaksättarna. Sjud blandningen i 5 minuter. Låt såsen svalna och stelna till en sirap. Häll sirapen över spetten och servera.
15 Augusti 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Lammkotletter i apelsin- och konjakssås

Lammkotletter i apelsin- och konjakssås (1 portion = 460 kcal) 4 portioner

Du behöver:

400 gram lammkotlett med fettet bortskuret

2 msk margarin

Salt och peppar

100 gram morötter i tärningar

1 msk koncentrerad tomatpuré

1 tsk fänkålsfrö

0,5 msk vetemjöl

1 dl pressad apelsin

3 dl vatten

0,5 st köttbuljongtärning

2 msk konjak

1 tsk socker

Potatis:

800 gram potatis i tjocka skivor

1 röd chilifrukt, finhackad

3 klyftor vitlök, pressade

2 msk olivolja

Sallad:

150 gram blandad sallad

200 gram tomat i skivor

200 gram gurka i skivor

100 gram champinjoner i skivor

Gör så här: Stek kotletterna i hälften av margarinet. De ska bara få färg. Salta och peppra. Ta upp köttet och lägg det åt sidan. Stek lök och morot i resten av margarinet. Rör ner tomatpuré, fänkålsfrö, mjöl, pressad apelsin och slutligen vatten och buljongtärning. Låt såsen koka ihop i 5 minuter.

Lägg tillbaka köttet samtidigt som du smakar av med konjak och socker. Låt kotletterna koka färdigt i såsen. Stek potatis, chili och vitlök i olja i en stekpanna. Salta. Lägg potatisen i en ugnsfast form och stek dem färdigt i ugnen, 225 grader, i ca 30 minuter. Servera med sallad gjord på blandade salladsblad, tomat, gurka och champinjoner.
9 Augusti 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Blåbärssylt med basilika och lime

Blåbärssylt med basilika och lime


1 liter sylt Ingredienser
2 l rensade blåbär
3 st pressad limesaft

2 tsk limeskal, rivet

2 msk basilika, finhackad
6 dl sylt- el strösocker
Tillagning
Nya smaker har smugit sig in i denna traditionella sylt. Gott och annorlunda!
1. Koka bär och limesaft i en gryta ca 10 min. Ta grytan från värmen och tillsätt limeskal och basilika.
2. Rör ner sockret lite i taget. Koka upp och koka på svag värme ca 5 min. Ta bort eventuellt skum.
3. Ös upp sylten i rena varma syltburkar.
8 Augusti 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
strömming med broccolimos

strömming med broccolimos


Prova något nytt till den stekta strömmingen- smakrik fyllning och potatismos med broccoli.





Det här behövs till 4 personer:







600 g strömmingsfiléer
salt och peppar
1/2 dl rågmjöl
2 msk smör eller margarin


Pepparrotsfyllning:



4 tsk pepparrot, finriven
3 msk svensk senap
1/2 äpple, skalat, finhackat


Broccolimos:




700 g potatis, skalad
100 g broccolibuketter
1 1/2 dl mjölk 3%
salt, peppar och socker
2 klyftor vitlök












Gör så här:



Sätt ugnen på 250º. Klipp bort ryggfenan på filéerna. Lägg hälften av filéerna med skinnsidan nedåt. Lägg på fyllningen och täck varje med en filé med skinnsidan uppåt. Salta och peppra. Vänd strömmingen i mjöl. Lägg smöret i en liten långpanna och sätt in den i ugnen. Låt stå tills smöret smält och fått en ljusbrun färg. Lägg i strömmingen. Sätt in i mitten av ugnen och stek ca 20 minuter. Vänd fisken efter halva tiden.

Broccolimos: Koka, ånga av och pressa potatisen och de hela vitlöksklyftorna.
Koka broccolibuketterna mjuka i mjölken. Mixa allt till en slät massa.
Häll blandningen i potatisen och vispa till ett fluffigt mos. Smaka av med salt, peppar och socker. Servera strömmingsflundrorna med broccolimoset och lättkokta grönsaker.
7 Augusti 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Våra nyttiga Blåbär

Våra nyttiga Blåbär


1 Blåbär sägs vara bra för synen. Det upptäcktes under andra världskriget när man förstod att soldater som åt blåbärssylt fick bättre mörkerseende.

2. Blåbär förbättrar korttidsminnet, balansen och koordinationen. Försök med blåbär pågår för att se om det kan hjälpa mot demenssjukdomar.

3. Blåbär sägs stärka hjärtkärlsystemet och se till att kroppens olika delar får tillräckligt med syre. Bären sänker också kolesterolhalten.

4. Blåbär är rikt på fibrer och forskning har visat att blåbären kan skydda mot inflammationer och sjukdomar i tarmen.

5. Antioxidanter i blåbär bidrar till att skydda huden mot skador från fria syreradikalier.

6. Blåbär äter du om du har diabetes + gör the på blåbärs riset väldigt nyttigt
och sänker ditt blodsocker.
5 Augusti 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Skaldjurstårta med parmesan

Skaldjurstårta med parmesan
En festlig paj som är suverän till kall öl. Den går faktiskt att laga utan spis. Äter man den på en klippa i skärgården blir det en ren bonus.

6 portioner

12 skivor kavring
4–6 msk smör, rumstempererat
300 g kall kokt färskpotatis
1 kg färska räkor, oskalade
1 knippa dill
1 knippa gräslök
400 g kall kokt vit fisk
2 dl kesella
2 dl crème fraiche
1 1/2 dl parmesan, finriven
1 citron, saft
1 + 2 msk forellrom
salt
svartpeppar
4–6 cocktailtomater

Mixa brödet till smulor och blanda med smör till en deg. Klä en smord
pajform, gärna med löstagbara kanter. Ställ i frysen en stund. Skär potatisen i cirka 1 centimeter tjocka skivor och täck botten av
pajformen.Skala räkorna (spara några till
dekoration) och hacka dem i grova bitar. Hacka dillen och strimla gräslöken. Blanda i en bunke hackade räkor, kokt fisk (som smulas ner), kesella, crème fraiche, parmesan, dill, gräslök (spara lite till dekoration), citronsaft, en matsked forellrom, salt och peppar. Blanda allt väl. Bred ut smeten i pajformen. Garnera tårtan med resten av
räkorna, forellrom, delade cocktailtomater och gräslök. Förvara tårtan
i kylen före servering, minst ett par timmar och gärna över natten.
1 Augusti 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Bo Ask                                             Skaffa en gratis hemsida