|
|
|
Må
|
Ti
|
On
|
To
|
Fr
|
Lö
|
Sö
|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
September (2020) |
|
|
|
(4) |
|
(3) |
|
(5) |
|
(9) |
|
(8) |
|
(4) |
|
(12) |
|
(8) |
|
(7) |
|
(7) |
|
(12) |
|
(21) |
|
(21) |
|
(10) |
|
(8) |
|
(13) |
|
(31) |
|
(58) |
|
(51) |
|
(52) |
|
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(217) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(0) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
(1) |
|
|
|
|
Inlägg: 344 |
Kommentarer: 4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Kryddig lammgryta med röda linser
Kryddig lammgryta med röda linser
2 person(er) Ingredienser 250 g lammstek, benfri
1 st vitlöksklyfta, pressad
0,75 msk ingefära, riven. färsk (ca 3/4 msk 1 tsk chilipulver
1 msk olja
1 tsk kinesisk soja
2 krm salt
1,5 dl vatten 40 g bladspenat, färsk
0,5 dl mini fraiche, (5%)
Tillbehör: 0,75 dl linser, torkade, röda (60 g) 2 st tomater
0,5 st rödlök, strimlad
Tillagning I bästa lammtider måste även den som vill äta smalt kunna njuta av lammkött. Välj gärna rostbiff eller annan benfri del från lammsteken. 1. Skär köttet i smala strimlor. Blanda det med vitlök, ingefära, chilipulver olja och soja. 2. Bryn köttet i en stekpanna med släpplätt-beläggning. Salta och häll i vattnet. Låt grytan sjuda 10 minuter. Tillsätt spenat och mini fraiche och låt grytan sjuda någon minut. Smaka av med salt. 3. Tillaga linserna enligt beskrivningen på påsen. Servera grytan med kokta röda linser och tomatsallad med rödlök.
|
31 Augusti 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Köttfärspaj med aubergine och fetaost
Köttfärspaj med aubergine och fetaost
6 person(er) Ingredienser Pajdeg: 4 dl fullkornsvetemjöl, (Kungsörnen)
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk vatten, kallt 1 st pajform, rund, ca 28 cm i diameter Fyllning: 1 st aubergine, stor
1,5 tsk salt
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1,5 msk olivolja
600 g nötfärs
2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
0,5 dl mynta, hackad, färsk 200 g fetaost
2 st ägg, stora
Garnering: färsk mynta Tillagning Servera pajen med en sallad på tomater, finstrimlad salladslök och en dressing på olivolja, rödvinsvinäger och lite dijonsenap. 1. Blanda mjöl och smör i en skål eller i en matberedare. Nyp ihop eller kör snabbt i matberedaren till en smulig deg. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en fast deg. Tryck ut den i ett jämnt lager i botten och upp på kanterna i pajformen och nagga botten. Ställ den i kylen minst 30 min. 2. Skala auberginen och skär den i skivor. Strö på salt och lägg dem i ett durkslag ca 30 min så att vattnet dras ur. 3. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna. Tillsätt löken och stek utan att det tar färg ca 1 min. 4. Öka värmen och finfördela ner köttfärsen i lökblandningen. Krydda med sambal oelek och salt. Låt alltsammans fräsa ca 5 min. Blanda ner finhackad mynta och låt det sedan svalna. 5. Skölj snabbt aubergineskivorna i kallt vatten och torka av dem med hushållspapper. Hetta upp 1/2 msk olja i en stekpanna och stek skivorna ca 1/2 min på varje sida. 6. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Sänk värmen till 175°. 7. Lägg hälften av aubergineskivorna i botten på pajformen. Tärna fetaosten och blanda ner drygt hälften av den i köttfärsblandningen. Blanda även ner äggen och bred ut allt i pajformen ovanpå auberginen. Lägg resten av auberginen samt fetaosten ovanpå och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min. 8. Servera pajen ljummen, garnerad med färsk mynta, tillsammans med en tomatsallad.
|
29 Augusti 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Äppelpaj med mandelmassa
Äppelpaj med mandelmassa
pajdeg:
125 g smör eller margarin
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 st ägg
fyllning:
6 st äpplen
250 g mandelmassa
3 st hela ägg 1 dl mjölk
3 msk farinsocker
Tillagning
Mandel och äpplen är en säker kombination. Den här festliga pajen med mandelmassa är lätt att lyckas med. Ugn: 225 grader 1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samman ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ gärna in formen i kylskåp i 20-30 minuter.
2. Kärna ur och klyfta äpplena. Riv mandelmassan och blanda den med äggen och mjölken.
3. Häll smeten i pajformen. Tryck ner äppelklyftorna i smeten. Strö över farinsockret. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Servera gärna med vaniljsås eller lättvispad grädde.
|
28 Augusti 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Fläskfile´ med mozzarella Ost
Fläskfile´ med mozzarella
Ingredienser 600 gram fläskfilé(er)
150 gram körsbärstomater
100 gram champinjoner
0,3 dl basilika, grovhackad
1 st vitlöksklyfta(or), pressad 125 gram mozzarella
Såsen 2,5 dl vatten 1,5 msk kalvfond 1,5 dl rött vin 1 msk balsamvinäger 1 nypa(or) socker Tillagning Bryn filen runt om ismör och krydda med salt och peppar. Stek klart den i ugnen 150 grader till innertemp 65 grader. Rulla in den i folie. Dela körsbärstomater och campinjoner. Stek champinjonerna i smör, blanda mer vitlök, basilika och tomater smaka av med salt och peppar. Skiva köttet och lägg upp på ett ugnsäkert fat Strö över röran och toppa med skivad mozzarella.
Blanda ingridienserna till såsen i en kastrull, koka upp under omrörning och låt sjuda i ca 5 minuter. Red av såsen med maizena,
Sätt in fatet i ugnen 225 grader i 15 minuter eller till osten smält ner. Serveras med klyftpotatis och en god sallad
|
19 Augusti 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Var på vildsvinsjakt – sköt helt fel djur
Jägaren sköt familjens häst
Var på vildsvinsjakt – sköt helt fel djur
Alla djur är jämlika, men några är jämlikare än andra.
Hur mycket SPRIT hade jägaren satt i sig? Ser fel på Vildsvin och Häst
Jägaren satt på sitt pass under vildsvinsjakten – men sköt en häst. – Det kunde lika gärna varit en människa, säger hästens fodervärd. Det är säsong för vildsvinsjakt och därför satt en jägare på pass nära Hampetorp utanför Örebro på lördagskvällen. Vid gärdet där han satt finns en hästhage angränsande – och jägaren gjorde ett fatalt misstag. – Han får syn på någonting som rör sig, kastar upp bössan och bara skjuter. Han träffar vår häst som går där med ett vitt täcke på sig, säger hästens fodervärd
|
17 Augusti 2010
| Länk
| Skulle skjuta vildsvin.
| 0 kommentar
|
|
|
|
Grov macka med avokado och räkor
Grov macka med avokado och räkor
• 4 port • Tar 20 minuter
Du behöver: 4 rågkusar 500 g räkor med skal 4-6 rädisor 2 avokado ½ ask ärtskott ½ citron salt, peppar
Gör så här: 1. Skala räkorna och skiva rädisorna. 2. Mosa avokadon, pressa över lite citron och smaka av med salt och peppar. Dela och rosta bröden. Fördela avokadomoset på rågkusarna. 3. Lägg i ärtskott, rädisor, räkor och lägg ihop rågkusen.
|
16 Augusti 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Sjörövarspett
Sjörövarspett
Ingredienser
4 bit(ar) laxfilé, styckefryst 8 st grillpinnar 3 msk soja
Sås 1 dl japansk soja 1 dl strösocker 1 msk sesamfrö
Smaksättning 1 tsk vitlöksklyfta(or), hackad 1 tsk sambal oelek Tillagning 1. Sätt ugnen på 175 grader. Tina laxfiléerna, dela dem längs med och trä de långsmala laxbitarna på spett. Häll soja på ett litet fat och rulla spetten i sojan.
2. Lägg spettet i en ugnssäker form och stek i ugnen tills laxen är genomstekt, ca 10 minuter.
3. Sås: Blanda soja, socker och sesamfrön i en kastrull. Tillsätt gärna en eller flera av smaksättarna. Sjud blandningen i 5 minuter. Låt såsen svalna och stelna till en sirap. Häll sirapen över spetten och servera.
|
15 Augusti 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Lammkotletter i apelsin- och konjakssås
Lammkotletter i apelsin- och konjakssås (1 portion = 460 kcal) 4 portioner
Du behöver:
400 gram lammkotlett med fettet bortskuret
2 msk margarin
Salt och peppar
100 gram morötter i tärningar
1 msk koncentrerad tomatpuré
1 tsk fänkålsfrö
0,5 msk vetemjöl
1 dl pressad apelsin
3 dl vatten
0,5 st köttbuljongtärning
2 msk konjak
1 tsk socker
Potatis:
800 gram potatis i tjocka skivor
1 röd chilifrukt, finhackad
3 klyftor vitlök, pressade
2 msk olivolja
Sallad:
150 gram blandad sallad
200 gram tomat i skivor
200 gram gurka i skivor
100 gram champinjoner i skivor
Gör så här: Stek kotletterna i hälften av margarinet. De ska bara få färg. Salta och peppra. Ta upp köttet och lägg det åt sidan. Stek lök och morot i resten av margarinet. Rör ner tomatpuré, fänkålsfrö, mjöl, pressad apelsin och slutligen vatten och buljongtärning. Låt såsen koka ihop i 5 minuter.
Lägg tillbaka köttet samtidigt som du smakar av med konjak och socker. Låt kotletterna koka färdigt i såsen. Stek potatis, chili och vitlök i olja i en stekpanna. Salta. Lägg potatisen i en ugnsfast form och stek dem färdigt i ugnen, 225 grader, i ca 30 minuter. Servera med sallad gjord på blandade salladsblad, tomat, gurka och champinjoner.
|
9 Augusti 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Blåbärssylt med basilika och lime
Blåbärssylt med basilika och lime
1 liter sylt Ingredienser 2 l rensade blåbär 3 st pressad limesaft
2 tsk limeskal, rivet
2 msk basilika, finhackad 6 dl sylt- el strösocker Tillagning Nya smaker har smugit sig in i denna traditionella sylt. Gott och annorlunda! 1. Koka bär och limesaft i en gryta ca 10 min. Ta grytan från värmen och tillsätt limeskal och basilika. 2. Rör ner sockret lite i taget. Koka upp och koka på svag värme ca 5 min. Ta bort eventuellt skum. 3. Ös upp sylten i rena varma syltburkar.
|
8 Augusti 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
strömming med broccolimos
strömming med broccolimos
Prova något nytt till den stekta strömmingen- smakrik fyllning och potatismos med broccoli.
Det här behövs till 4 personer:
600 g strömmingsfiléer salt och peppar 1/2 dl rågmjöl 2 msk smör eller margarin
Pepparrotsfyllning:
4 tsk pepparrot, finriven 3 msk svensk senap 1/2 äpple, skalat, finhackat
Broccolimos:
700 g potatis, skalad 100 g broccolibuketter 1 1/2 dl mjölk 3% salt, peppar och socker 2 klyftor vitlök
Gör så här:
Sätt ugnen på 250º. Klipp bort ryggfenan på filéerna. Lägg hälften av filéerna med skinnsidan nedåt. Lägg på fyllningen och täck varje med en filé med skinnsidan uppåt. Salta och peppra. Vänd strömmingen i mjöl. Lägg smöret i en liten långpanna och sätt in den i ugnen. Låt stå tills smöret smält och fått en ljusbrun färg. Lägg i strömmingen. Sätt in i mitten av ugnen och stek ca 20 minuter. Vänd fisken efter halva tiden.
Broccolimos: Koka, ånga av och pressa potatisen och de hela vitlöksklyftorna. Koka broccolibuketterna mjuka i mjölken. Mixa allt till en slät massa. Häll blandningen i potatisen och vispa till ett fluffigt mos. Smaka av med salt, peppar och socker. Servera strömmingsflundrorna med broccolimoset och lättkokta grönsaker.
|
7 Augusti 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Våra nyttiga Blåbär
Våra nyttiga Blåbär
1 Blåbär sägs vara bra för synen. Det upptäcktes under andra världskriget när man förstod att soldater som åt blåbärssylt fick bättre mörkerseende.
2. Blåbär förbättrar korttidsminnet, balansen och koordinationen. Försök med blåbär pågår för att se om det kan hjälpa mot demenssjukdomar.
3. Blåbär sägs stärka hjärtkärlsystemet och se till att kroppens olika delar får tillräckligt med syre. Bären sänker också kolesterolhalten.
4. Blåbär är rikt på fibrer och forskning har visat att blåbären kan skydda mot inflammationer och sjukdomar i tarmen.
5. Antioxidanter i blåbär bidrar till att skydda huden mot skador från fria syreradikalier.
6. Blåbär äter du om du har diabetes + gör the på blåbärs riset väldigt nyttigt och sänker ditt blodsocker.
|
5 Augusti 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|
|
Skaldjurstårta med parmesan
Skaldjurstårta med parmesan En festlig paj som är suverän till kall öl. Den går faktiskt att laga utan spis. Äter man den på en klippa i skärgården blir det en ren bonus.
6 portioner
12 skivor kavring 4–6 msk smör, rumstempererat 300 g kall kokt färskpotatis 1 kg färska räkor, oskalade 1 knippa dill 1 knippa gräslök 400 g kall kokt vit fisk 2 dl kesella 2 dl crème fraiche 1 1/2 dl parmesan, finriven 1 citron, saft 1 + 2 msk forellrom salt svartpeppar 4–6 cocktailtomater
Mixa brödet till smulor och blanda med smör till en deg. Klä en smord pajform, gärna med löstagbara kanter. Ställ i frysen en stund. Skär potatisen i cirka 1 centimeter tjocka skivor och täck botten av pajformen.Skala räkorna (spara några till dekoration) och hacka dem i grova bitar. Hacka dillen och strimla gräslöken. Blanda i en bunke hackade räkor, kokt fisk (som smulas ner), kesella, crème fraiche, parmesan, dill, gräslök (spara lite till dekoration), citronsaft, en matsked forellrom, salt och peppar. Blanda allt väl. Bred ut smeten i pajformen. Garnera tårtan med resten av räkorna, forellrom, delade cocktailtomater och gräslök. Förvara tårtan i kylen före servering, minst ett par timmar och gärna över natten.
|
1 Augusti 2010
| Länk
| Meny Mat och Bak recept
| 0 kommentar
|
|
|