Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Oktober (2019)
>>


Löst ankare träffade mötande bil

Löst ankare träffade mötande bil



Mannen som körde bilen med ett släp med båt på hade förmodligen inte märkt att ankaret till båten hängde och slängde i en draglina 20-30 meter efter fordonet.
Det gjorde däremot kvinnan i en mötande bil som fick hela vänstersidan uppskrapad av ankaret. Själv klarade sig dock kvinnan från skador.
Olyckan inträffade på tisdagseftermiddagen på gamla väg 45 mellan Uddevalla och Trollhättan i riktning mot Trollhättan.
- Hon fick dörrar och skärmar skadade. Även däck fick bytas efter att ha punkterats,


tänk på att binda fast allt i er Båt innan ni tar hem den via vägen
30 September 2009  | Länk | Ankare | 0 kommentar
Stack med gödselstack

Stack med gödselstack i natt




Mycket kan man stjäla men det här tar nog ändå priset. Efter att ha bott i Stockholm under en lång tid valde Greta att bosätta sig på gården där hon växte upp. Men det blev inte riktigt som hon tänkt sig.



Stack med gödselstack, Undrar om någon sett min stack ring i såfall 114 14

Mitt i den dalsländska idyllen bor Greta. Gården på hennes barndomshem, det var här hon växte upp och det är hit hon alltid längtar tillbaka. Men gården ligger ensligt och Greta har upprepade gånger drabbats av inbrott och stölder.
Men den senaste stölden fick nästan Greta att tappa hakan. Något hade tagit hennes gödselstack.

Greta har polisanmält alla stölder och tänker även polisanmäla sin gödselstack. Mest för att det ska komma in i statistiken, något större hopp om att få tillbaka sina saker har hon inte.
29 September 2009  | Länk | jödselstack på vift | 0 kommentar
Sambon hittade Ulf Larsson död i hallen

Sambon hittade Ulf Larsson död i hallen



Skådespelaren Ulf Larsson blev 53 år.
I går hittades han död i hemmet av sin fästmö Lillemor Torsslow.
– Vi är förtvivlade, jag älskade honom så mycket, säger hon.
Ulf Larsson skickade i går ett sista sms-meddelande till sin älskade. Det var lika kärleksfullt som vanligt:
– Han skrev: ”Välkommen hem lunchen är klar, jag älskar dig”,
29 September 2009  | Länk | Ulf Larsson | 0 kommentar
Ägaren bor vist i Schweiz i dag

Här är Biltemas nya lyxjet

Sten-Åke Lindholm är doldisen som blivit miljardär på lågprisvaruhuset Biltema. Han är även flygfantast. Det senaste tillskottet till bolagets flotta är ett av världens mest exklusiva privatflygplan, en Falcon 7-x. Prislapp: 350 miljoner kronor.
28 September 2009  | Länk | född i Linköping Biltema | 0 kommentar
De här bjässarna väger runt 45.000 ton

Sugen på en elbil modell större?

Grävskoporna i Bagger-klassen rymmer garanterat hela familjen - bara i ett skovelhjul - och har rejält med benutrymme. Kruxet är bara att de drivs med el - en maskin kräver 16,56 megawatt med el.Världens största grävskopor tillhör den tyska Bagger-klassen. De används i dagbrott, öppna grunda gruvor där främst brunkol bryts.


De här bjässarna väger runt 45.000 ton, vilket framstår som en overklig siffra. Men översatt till mer begripliga mått motsvarar det 28.125 Volvo V70. De är knappt hundra meter höga, alltså halvvägs till taket på Turning Torso.

Sin storlek till trots är Baggergrävarna mobila. De drivs av tolv larvfotsband, där varje band är 3,6 meter brett, 2,4 meter högt och 14 meter långt. En av de största, Bagger 288, flyttades 2001 från Hambachbrottet till Garzweilergruvan i Tyskland, en sträcka på 22 kilometer. Resan tog dock tre veckor och kostade cirka 75 miljoner kronor att genomföra.

Familjens bjässe är dock Bagger 293, som klarar att flytta 240.000 kubikmeter jord, grus eller kol på en dag. Med den kapaciteten tar det strax över två dagar att flytta en jordmassa motsvarande hela Globenarenan i Stockholm.

Låter det intressant som fordon bör också nämnas att man inte kan köra den ensam, det behövs ytterligare fyra personer för manövreringen.

Pris runt 700 miljoner dollar till köpet...

28 September 2009  | Länk | Bagger 293 kolgrävmaskin | 0 kommentar
Grillad Mat

Grillade pilgrimsmusslor, avokado m couscoussallad




10 person(er) Ingredienser

Couscoussallad
1 st vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk olivolja
saffran
3 dl libanesisk couscous eller vanlig
0,5 tsk salt
6 dl vatten
2 st röda paprikor
4 st salladslökar
0,75 dl pressad citron
1 dl pressad apelsin
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar från kvarn
Grillat
20 st stora pilgrimsmusslor
3 st mogna avokadofrukter
3 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar från kvarn


Tillagning

Pilgrimsmusslor köper man bäst hos fiskhandlaren. De säljs djupfrysta, styckvis och kan gärna vara stora, men utan rom.
Beräkna minst en mussla per gäst. De grillas bara någon minut på grill eller i grillpanna. Välmogen avokado likaså. Till detta serveras en guldgul sallad gjord på stora, libanesiska couscousgryn. Den typen av couscous finns i orientaliska affärer. Hittar du dem inte går salladen bra att göra på vanliga couscousgryn.

1. Couscoussallad: Låt den finhackade vitlöken fräsa snabbt i lite olivolja utan att den tar färg.

2. Tillsätt saffran, couscous (libanesisk), salt och vatten
(mängden varierar beroende på couscoustyp). Låt det sjuda ca 30 minuter (libanesisk) och häll av i ett durkslag. För vanlig couscous, låt koka upp, dra det från värmen och låt svälla ca 5 minuter.
Vispa kraftigt och se till så att den vanliga couscousen inte blir klumpig.

3. Dela paprikorna och ta bort kärnorna. Lägg dem i kokande vatten och låt koka ca 5 minuter. Lägg dem sedan i isvatten. Ta bort det tunna skalet och tärna dem smått.

4. Ansa, skölj och skiva salladslöken så tunt som möjligt. Blanda ner den tillsammans med övriga ingredienser i couscousen. Smaka av med salt och peppar.

5. Grillat: Dela avokadon och ta bort kärnorna. Skär avokadon i totalt 12 bitar och ta bort skalet.

6. Vänd runt avokadobitar och pilgrimsmusslor i olivolja, salt och peppar.

7. Grilla pilgrimsmusslorna (på grill eller i grillpanna) 1-2 min/sida, därefter avokadon samma tid. Servera gärna omgående tillsammans med couscoussalladen på buffébordet.
27 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Rostad pumpagryta med vita bönor

Rostad pumpagryta med vita bönor


4 person(er) Ingredienser

1 st butternutpumpa, medelstor
(går lika bra med palsternacka)
2 dl grönsaksbuljong
1 burk vita bönor
1 st rödlök
200 g sockerärtor
2 st vitlöksklyftor
2 st färska tomater
1 dl ketchup
2 dl crème fraiche
färsk koriander

Tillagning

En svensk snabbvariant av en sydamerikansk vardagsgryta. De färdiga vita bönorna gör tillagningen snabb och koriandern piffar enkelt upp ketchupen som tillbehör.
Skala och klyfta pumpan i grova bitar. Baka pumpan i ugn i ca 15 minuter, 200°. Under tiden, koka upp grönsaksbuljongen och tillsätt vita bönor. Skala och klyfta rödlöken. Tärna tomaterna och blanda med ketchupen och den färska koriandern. När pumpan varit i ugnen 15 minuter, tillsätt de klyftade rödlöksbåtarna och baka i ytterligare 5 minuter. Rör ned pumpan och rödlöksbåtarna i börngrytan. Pressa i två vitlöksklyftor och blanda i strimlade sockerärtor. Servera med korianderketchupen och en tjock skiva lantbröd.
27 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Rödfärgad cykeltjuv greps av polis

Rödfärgad cykeltjuv greps av polis



Polisen i Växjö hade inga större problem att spåra och gripa en man i 25-årsåldern som försökte stjäla en cykel i centrala Växjö. Han blev sprejad med rödfärg i ansiktet och lätt att identifiera.
Natten till lördagen kom han fram till några kvinnor och försökte stjäla en av deras cyklar. Då tog en av kvinnorna fram en sprejburk med rödfärg och mannen fick en dusch, rapporterar lokala medier.
När han försvunnit därifrån ringde kvinnorna polisen. En polispatrull fanns i närheten och den kunde sedan spåra och lätt känna igen gärningsmannen.
Han anhölls misstänkt för försök till rån.
26 September 2009  | Länk | Röd Målad tjuv | 0 kommentar
Är 900 årr något att fira

Klostervänner!

www.vretakloster.nu

Nästa år firar vi att klostret i Vreta grundades för 900 år sedan.

Det blir föreläsningar och konserter mm under hela året och

söndagen den 30 maj 2010 kommer den stora festdagen att

äga rum.



Men vi nöjer oss inte med denna festdag utan vill passa på

tillfället att samla så många som möjligt av våra klostervänner

från Sverige och andra länder till ett speciellt program som

börjar fredagen den 28 maj omkring kl 16.00 och fortsätter hela

lördagen den 29 maj. Sedan är givetvis alla välkomna till firandet

söndagen den 30 maj, ett firande tillsammans med Vreta klosters

församling och inbjudna honoratiores.



Det är vår stora förhoppning att få se er i Vreta vid detta tillfälle och vi

hoppas att ni redan nu

reserverar den 28 – 30 maj 2010 i almanackan.



Se ett preliminärt program!
26 September 2009  | Länk | Vi firar 900 år 2010 i Vreta Kloster | 0 kommentar
Sverige säljer 27 år gammalt kött till Polen

gammalt kött säljs även i Sverige


Åldrig mat från försvarets beredskapslager säljs också i Sverige. Kött med bäst-före-datum 2003 bjuds ut på svenska hemsidor. Till djurfodertillverkare bl.a.
Här i Sverige...? Vill ni ge er Katt eller hund sådant kött..??

Nu ska Livsmedelsverket granska försäljningen.


25 september 2009
Sverige säljer 27 år gammalt kött till Polen

Tidigare avslöjades att upp till 27 år gammalt och härsket kött har exporterats till Polen. Där serverades det på restauranger och i skolors matbespisningar.
Nu visar det sig att gammal militärmat säljs också i Sverige. Ett företag erbjuder lapskojs med sista förbrukningsdatum 2003.
- Köparna får använda det till vad de vill, antingen äta det eller ha till kattmat. Vi upplyser om att det är utgånget datum, säger Ivar, ägare till Active Life som säljer militärt överskottsmateriel,
Svenska staten avvecklade sina beredskapslager av köttkonserver i slutet av 1990-talet.
26 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Här gör de must av dina äpplen

Här gör de must av dina äpplen

Med fallfrukt och finfrukt kan du lätt göra din egen must. Vi tipsar som sex musterier.
Gott till mat

Äppelmust är en god måltidsdryck som enkelt kan förvaras, antingen om du fryser den eller väljer att tillsätta konserveringsmedel.
Har du mycket frukt räcker musten hela året.
Ungefär 10 kg ger 6 liter färdig must.
EKO På olika platser i Sverige finns musterier gör de musten åt dig medan du väntar. Vi har valt ut ett antal musterier på olika geografiska platser i Sverige, men det finns fler.


Titta in på Sveriges pomologiska sällskaps hemsida så får du veta mer.

I Stockholmstrakten:
Rosenhill musteri, ligger på Ekerö en bit utanför Stockholm förbi Drottningholm Ta med minst 20 kg äpplen. Tel. 08 - 560 200 60

På Gotland:
Halfvede musteri har också en gårdsbutik, ligger på Gotland. Ta med minst 40 kg äpplen. Tel. 076-8091129

I Östergötland:
På Brunneby musteri säljer du dina äpplen för 1 kr. kilot och får köpa must för de i butiken sedan. Tel 0141-40 204...Musteriet ligger ca. 6 km Öster om Borensberg vid väg 34 mellan - Linköping - Motala (vid Brunneby kyrka) 1 km före AKVEDUKTEN under Göta Kanal

I Södermanland:
På Stallarholmen vid Mälaren gör de råmust av dina äpplen på lördagar. Du måste ta med minst 50 kg äpplen och ta med egna plastdunkar.
Tel. 0152 - 421 60

I Värmland:
På Gärdets musteri kan du sälja dina äpplen på söndagar. Sedan kan du köpa deras egen must. Tel. 0570-460388

I Hälsingland:
Här finns Hå Saftfabriken, (Straxt sydost om Bollnäs vägen mot Hällbo, eller kör upp i Kilafors mot Hällbo)

tänk på att äpplen som växer så här långt norrut innehåller mer syra än andra. Går bra att lämna in sina äpplen för att få must med sig hem. Tel. 0278-80004
25 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Biff à la Lindström steg-för-steg

Biff à la Lindström steg-för-steg


Meddelande till honom/henne

Biff à la Lindström är en svensk specialitet, som troligen har ett ryskt ursprung. Det är goda saftiga biffar, som smakar gott med en öl till.



Biff à la Lindström

4 portioner, cirka 45 minuter

3/4 dl havregryn
1 msk potatismjöl
1 1/2 dl vatten
1 msk kalvfond
1 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 gul lök
400 g nötfärs
1 dl inlagda rödbetor, finhackade
2 msk kapris, finhackad
2 msk smör
Sås:
2 dl vatten
2 msk kalvfond
1 1/2 msk brun redning, Maizena
salt, svartpeppar


1 Blanda havregryn, potatismjöl, vatten och kalvfond i en bunke. Låt det stå och svälla, cirka 10 minuter. Blanda ner ägg, salt och svartpeppar.

2 Skala och finhacka löken. Stek den i lite smör utan att den tar färg, cirka 2 minuter. Låt den svalna och blanda sedan ner den i havregrynsblandningen.

3 Vänd ner nötfärs, rödbetor och kapris i lökblandningen och blanda väl.

4 Rulla färssmeten till 8 jämnstora bollar och platta ut till biffar, cirka 1 1/2 cm tjocka och lägg dem på smörpapper.

5 Hetta upp smör på god värme och stek biffarna, några i taget, cirka 3 minuter på varje sida. Lägg upp på serveringsfat.

6 Blanda vatten och kalvfond i en kastrull. Red av med brun redning. Låt sjuda 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

25 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Här får ni att läsa

MINA HEMSIDOR


http://medlem.spray.se/fartygslover/

www.nogg.se/miljolover

www.nogg.se/subbmarin864

www.123minsida.se/alltomfartyg

www.nogg.se/historieforskare

www.nogg.se/fartygslover

23 September 2009  | Länk | Mina Hemsidor | 0 kommentar
Kreolskans vardagsgryta

Kreolskans vardagsgryta

www.nogg.se/historeforskare

4 person(er) Ingredienser

600 g fläskkarré, i tärningar
1 st kabanosskorv
2 tsk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymalen
0,5 tsk mejram
1 msk vetemjöl
100 g syltlök
150 g svarta oliver, urkärnade
0,5 dl ättiksgurka, hackad
2,5 dl mellangrädde
1 st röd paprika, strimlad

Tillagning

1. Skär korven i skivor. Bryn fl äskkarrén i olja i en tjockbottnad gryta. Tillsätt korven. Krydda med salt, peppar och mejram.

2. Strö över mjölet. Rör ner syltlök, oliver och gurka. Slå över grädden. Koka under lock i 10 min.

3. Blanda ner paprika. Servera med ris och sallad.
23 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Bondomelett med oliver & parmesan

Bondomelett med oliver & parmesan


1 person(er) Ingredienser
Omelettsmet:
2 st ägg
2 msk riven ost
2 msk mjölk
0,5 krm salt
Fyllning:
1 st rödlök
0,5 st fänkål
1 st liten paprika
1 st tomat
12 msk olivolja
salt
peppar
Garnering:
oliver
2-3 st flagor parmesan
timjankvistar
Tillagning
Servera omeletten nygräddad direkt ur pannan. Sätt gärna den nästan färdiga omeletten under grill 225 grader, så den blir gyllenbrun.
1. Skala och skiva löken och fänkålen. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skär tomaten i klyftor.
2. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Lägg i grönsakerna och stek i 3-5 minuter, rör om då och då. Salta och peppra.
3. Blanda ihop ägg, ost, mjölk och salt med en gaffel bara så att det blir välblandat. Häll omelettsmeten över grönsakerna. Lyft eller stick i omeletten så att lös smet kan rinna ner och stelna. Omeletten är färdig när den stadgat sig men fortfarande är krämig på ytan.
4. Garnera omeletten med oliver, parmesan och timjan.
23 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Mazarinkaka med Citrus

Ingredienser

75 g smör

1,5 dl socker

2 st ägg

100 g mandel
bittermandlar, 2-3 stycken

2 st kokta potatisar, (medelstora)

1 st apelsin, rivet skal från

1 st lime, rivet skal från

Glasyr:

florsocker, 1,5-2 dl

1 msk vatten

20 st skållade mandlar, cirka

Tillagning

Denna mazarinkaka är inspirerad av den klassiska Kronans kaka, där den kokta potatisen gör att kakan blir saftig. Här har vi en variant med citrussmak. Kakan är glutenfri.

1 Mal mandlarna och bittermandlarna. Riv potatisen fint.

2 Rör smör och socker poröst. Rör ner ett ägg i taget. Blanda ner mandeln,
potatisen och citrusskalen.

3 Smöra och bröa en form med löstagbar kant (cirka 22 centimeter i dia-
meter). Häll smeten i formen och grädda i ugn, 175 grader, i 30– 40 minuter.

4 Glasyr: Skålla mandeln och skala den. Blanda florsocker och vatten till en glasyr.

5 Glasera kakan och dekorera den med skållad mandel.
23 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
SKANDAL NU IGEN, AV BAJEN FANSEN

Bajs på buss stoppar Bajens fans


Hammarby krigar för varje poäng i fotbollsallsvenskans botten. Men de får färre fans som stöttar på bortamatcherna under de avslutande omgångarna. Bajen fans ställer med omedelbar verkan in alla organiserade resor till bortamöten då svineriet på bussfärderna blivit för stort.

En riktig skitsak har fått supporterklubbens ordförande Daniel att agera:
"En person uträttade sina behov på sätet på en buss och det var inte kiss.

Det smärtar i hjärtat att inte kunna genomföra de resor som vi planerat när Bajen behöver vårt stöd som mest men bussvärdarna och de reseansvariga orkar inte med svineriet som pågår ombord på bussarna", skriver Daniel på supporterorganisationens hemsida.
I sitt inlägg beskriver även hur Hammarbysupportrar stulit DVD-filmer från en bensinstation.
22 September 2009  | Länk | STÄNG AV BAJEN FANSEN | 0 kommentar
Han besöker sålunda 967.7 hem per sekund

Är jultomten död?Följande beräkningar bör vara behjälpliga vid bedömningen huruvida tomten finns eller ej:Det finns ca 2 miljarder barn på jorden. vilket reducerar antalet till 15% eller 378 miljoner. Med ett världsgenomsnitt på 3.5 barn per hushåll är det sålunda 108 miljoner hushåll att besöka, om vi kan anta att det finns minst ett snällt barn i varje hem. (Kanske 2 på Gotland, men det höjer ju inte genomsnittet.)Jultomten har, pga. jordens olika tidszoner och rotation, ca 3.5 timmar på sig att jobba, om vi antar att han reser västerut, vilket ju blir mest logiskt. Han besöker sålunda 967.7 hem per sekund. Det betyder alltså att för varje kristet hem med minst ett snällt barn, har tomten ca 1/1000 sekund till att parkera släden, springa ut och hoppa ner genom skorstenen, dela ut julklappar, hoa 3 gånger, klämma 2 snapsar, upp genom skorstenen igen, i släden och iväg till nästa hus.Om vi antar att alla hem som ska besökas är jämnt fördelade är det ca 1 km mellan varje hus i genomsnitt. Tomten färdas sålunda ca 100 miljoner km, toabesök och andra pauser räknas ej. Med andra ord flyger tomtens släde ungefär 1000 km per sekund eller 3000 gånger ljudets hastighet. Som jämförelse kan nämnas att den snabbaste farkost som människan hittills skapat, rymdsonden Ulyssevs, färdas ca 50 km per sekund.Som kuriosa kan nämnas att en normal frisk ren kan komma upp i en hastighet av ungefär 30 km i timmen. Lasten i släden är ett annat intressant objekt. Om vi antar att varje barn får klappar motsvarande 1 kg, har släden en last på 500 000 ton, tomtens vikt ej medräknad.På land kan en normalstark ren dra ungefär 200 kilo. Även om vi antar att de speciella flygande renarna kan dra en vikt tio gånger denna, kommer inte släden ur fläcken, om inte tomten skaffar fram ca 360 000 dragvilliga renar. Detta kommer att ge släden en samlad vikt på ca 600 000 ton.600 000 ton, som flyger med 1000 km per sekund alstrar ett enormt luftmotstånd. Detta kommer att hetta upp renarna, ungefär som när en meteorit som inträder i jordatmosfären. De två ledarrenarna kommer då att absorbera en energi motsvarande 14 300 trilliarder joule per sekund, eller 14 300 trilliarder watt. Ledarrenarna kommer helt enkelt att brinna upp omedelbart och de bakomvarande kommer att utsättas för en ljudvallsbang och därefter själva brinna upp. Alla renarna kommer att möta sina anfäder på mindre än 4.26 tusendels sekund, dvs. när tomten når till sitt femte hus.Detta är dock hypotetiskt, för då släden accelererar från 0 till 1000 km/s på 1/1000 sekund, kommer alla i släden att bli utsatta för en g-kraft 17 500 gånger större än tyngdkraften. En tomte på ca 150 kg (vikten uppskattad efter existerande kopior) skulle naglas fast i bakre delen av släden motsvarande en vikt av ca 3 miljoner kg, vilket ögonblickligen skulle krossa varje ben i hans kropp och förvandla honom till en våt fläck.Slutsatsen torde bli att om tomten någonsin levat så är han definitivt död nu.Vi hoppas att han kommer ändå!
21 September 2009  | Länk | ÄR TOMTEN DÖD ? | 0 kommentar
Mot ljud mot högljudd STERIO

Tänk va ljuvligt det låter när en sådan maskin får jobba, synd fartygen slutade
använda dessa motorer. De kunde köras på allt som brann, men inte vatten.
Den är effektiva mot höga ljud från dagens STERIOANLÄGGNINGARs ljud då tysnar
oljudet i våningen under när jag drar på för fullt, med ljudet ja har inspelat av
en 2 cylindrig tändkula i arbete...Köp cd från http://www.llaurin.se/
i Lysekil från SKANDIA Muséet köp deras tändkule musik...
20 September 2009  | Länk | Tändkule ljud | 0 kommentar
Pot-au-feu Fransk Mat

Pot-au-feu är en maträtt som kan lagas på en mängd olika sätt, men som egentligen mer är en soppa. Det passar utmärkt att laga pot-au-feu nu när alla svenska primörer är som bäst och jag brukar låta kyckling få koka med. Enklast är det att laga i en lergryta för att behålla alla smaker och saftigheten i kycklingen. I Frankrike kan man få pot-au-feu ren som en soppa eller mer som en gryta (den varianten jag lagar) tillsammans med fisk, pilgrimsmusslor, gåsleverpaté, vaktel eller kyckling. Det finns en hel mängd olika varianter, men en sak har de gemensamt - det är fantastiskt gott!!!

Hemma hos oss länsas tallrikerna till sista biten potatis när detta serveras, och barnen tittar gärna efter om det eventuellt finns mer....

Pot-au-feu (4 personer)
16 st färskpotatisar
1 knippe små gula lökar, skurna i klyftor
1 knippe späda morötter, halverade
1 fänkål, skuren i bitar
4 vitlöksklyftor, halverade
4 bitar kyckling (helst bröstfilé)
1 msk olivolja
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1 kvist rosmarin
bladpersilja, hackad

* Stek kycklingfiléerna i en stekpanna så att de får färg.
* Lägg alla grönsakerna i en lergryta och sätt in i 200-graders ugn i ca 15 minuter.
* Efter 15 minuter tillsätt vatten, kalvfond och repad rosmarin till grönsakerna och lägg kycklingfiléerna ovanpå.
* Sätt in lergrytan i ytterligare 40-50 minuter tills potatisen känns lagom mjuk.
* När grytan är färdig så toppa med hackad bladpersilja.
20 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Gustav Adolfs-bakelsens hemort är Göteborg

Gustav Adolfs-bakelsens hemort är Göteborg.

Flera konditorsläkten strider om äran att, någon gång på 1890-talet, ha lancerat bakverket.
Det är inte utförandet utan utsmyckningen som är karakteristiskt för bakelsen.
Den prydes av kungens pipskäggiga profil, präglat i marsipan. Gustav Adolfs-bakelserna, som ursprungligen hörde ihop med skolungdomens 6 november-firande, har spritt sig till många städer och är numera det mest påtagliga minnet av hjältekonungen.

Gustav Adolfs bakelser, ca 12 st

3 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl (120g) vetemjöl
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda samman mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Gädda i ugn, 250°, ca 5 minuter.
Stjälp upp kakan på galler och dra bort bakplåtspapperet.
Om det inte lossnar, pensla med lite kallt vatten.
Ta med runt mått ut 24 bottnar. Lägg ihop bakelserna två och två med vinbärsgelé och gräddkräm emellan.
Arbeta mandelmassan smidig. Kavla ut den till en rektangulär kaka.
Sporra ut breda remsor och lägg runt bakelserna.
Spritsa eller lägg vispad grädde ovanpå.
Garnera till sist med chokladfigurer utskurna i smält blockchoklad.

Fyllning:
svart vinbärsgelé och gräddkräm

Gräddkräm:

3 dl kaffegrädde
2 äggulor
1 msk socker
1 msk maizena
2 tsk gelatinpulver
2 dl vispgrädde
2 tsk vanillinsocker

Blanda grädde, äggulor, socker och maizena i en tjockbottnad kastrull.
Sjud krämen under omrörning tills den blir tjock.
Rör ut gelatinpulvret i lite varmt vatten och blanda ner. Låt krämen svalna.
Vispa grädden till hårt skum och blanda ner i krämen, smaksätt med vanillinsocker.

Garnering:

350 g mandelmassa
2 dl vispgrädde
12 chokladfigurer
20 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Radiokaka / Tårta

Radiokaka


Ingredienser: 10 portioner

2 ägg
3 dl florsocker
200 gr mörk blockchoklad
150 gr kokosfett
180 gr små barnkex eller fingerkex
Gör så här
1. Klä en avlång bakform med folie eller plastfilm.
2. Smält kokosfett och blockchoklad i en skål i mikron eller i en skål täckt med plasfilm som sätts över en kastrull med hett vatten.
3. Vispa ägg och florsocker vitt och pösigt, blanda i chokladsmeten.
4. Bred ett lager chokladsmet i botten på formen. Lägg ett lager kex ovanpå smeten. Varva sedan chokladsmet och kex tills det är slut. Sista lagret ska vara chokladsmet.

Ställ i kylskåp minst sex timmar, servera i 1,5 cm tjocka skivor.
Tillagningstid: Radiokaka 40 minuter
20 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Brev till SIBYLLA i Sköllersta/Kumla

Korv

Brev till SIBYLLA i Sköllersta/Kumla

Tjener nere i Sköllersta. Vad har ni gjort åt er goa grillkorv, den smakar potatismjöl, fy bubblan o ja som ville ha korv, fick potatis istället. Varför förstöra en go korv på detta viset? En grillkorv ska ha äkta skin/fjälster den här korven saknar det mesta av smak. van vid att korv ska smaka korv. Potatis har ja gott om innan.
Fixa till korven som den smakade på 50 - 60 talet då va det korv av kött, ej potatis smak, som denna vidriga korv ni har mage att kalla GRILL KORV. Köpte inte ni Solbergs chark i Gävle en gång
de kunde det här med korv. något som ni inte kan! De gjorde bl.a. frukost korv som de sålde till olika kiosker i Gävle. Och som de blev kända för...Den korven va kanon god.


Den här artikeln handlar om maträtten korv.

Olika korvar.
traditionell korvtillverkning.




Salami i skivor.
Grillkorv.
Korta ölkorvar.
Tysk leverkorv.
Bratwurst.En korv är ett långsmalt objekt med cirkulär omkrets och rundade ändar. Med korv avses vanligen en livsmedelsprodukt som innehåller kött.

Korv består av skinn och fyllning. Skinnet kan vara animaliskt, det vill säga rengjorda tarmar från slaktdjur (kallas fjölster eller fjälster), kollagen, eller tillverkat av till exempel sojaprotein eller viskos. Fyllningen i en korv består oftast av köttblandningar som är kryddade med för korvtypen specifika kryddor. Vid manuell korvstoppning används ofta ett redskap som kallas för korvhorn på vilket fjälstret träs upp. I allmogesamhället tillverkades korvhorn ofta av kohorn, numera är de vanligen av rostfritt stål.

Korv innehåller en stor mängd energi, i form av bland annat fett. Detta uppgår ofta till över 200 kilokalorier per hundra gram.

Det finns även ett brett utbud av vegetariska korvalternativ, ofta tillverkade av sojaprotein.

Innehåll
1 Olika sorters korvar
1.1 Falukorv
1.2 Gustafskorv
1.3 Lyoner
1.4 Prinskorv
1.5 Spickekorv
1.6 Varmkorv
1.7 Wienerkorv
1.8 Bratwurst
1.9 Salami
1.10 Ölkorv
1.11 Fläskkorv
1.12 Grillkorv
1.13 Medisterkorv
1.14 Medwurst
1.15 Leverkorv
1.16 Blodkorv
1.17 Grynkorv
1.18 Värmlandskorv
1.19 Hackkorv
1.20 Isterband
1.21 Knackkorv




Olika sorters korvar

Falukorv
Falukorv är en köttprodukt. Som typiskt svensk ingrediens ingår den i många maträtter och är namnskyddad. Falukorv måste till 40 procent bestå av nöt- och fläskkött[1]. I samband med Falukalaset firas Falukorvens dag i Falun.

Vid Falu koppargruva användes linor av tvinnad oxhud för att hissa upp kopparmalmen. Oxarna kom från Småland i stora konvojer och slaktades vid framkomsten till Falun. Köttet saltades sedan, och röktes. Under 1500- och 1600-talet lärde tyskarna, som hade stort inflytande vid gruvan, svenskarna att göra god korv av det rökta oxköttet.

På 1870-talet tog Anders Olsson, far till Melker Olsson, upp traditionen att röka kött i sitt enkla slakteri. Den rökta korven utvecklades omkring 1890 till falukorv. Melkers är än idag ensamma om att tillverka falukorv i Falun.


Gustafskorv
En basturökt korv med 80% kötthalt. (Hästkött) Originalet tillverkas i Gustafs utanför Borlänge.


Lyoner
Lyoner är en finmald korv av köttfärs, vars ursprung förmodligen är i den franska staden Lyon. Typisk är dess ringform, som i Tyskland är synonymt med "Lyoner", vars båda änder sammanbundits. Korven förknippas i Tyskland i synnerhet med det till Frankrike gränsande Saarland. En slaktare i Lyon lär ha varit först med att färga korvskinnet rött, varför den kom att kallas Lyoner. I Tyskland kallas falukorv alltså Lyoner och i Österrike Extrawurst.


Prinskorv
Prinskorv är en liten korv som är populär på julbordet i Sverige. Prinskorv serveras oftast stekt och kryddas många gånger med senap. Det svenska namnet härleds såsom en mindre variant av "Frankfurtern" (så kallad Nürnberger[2]), eller Wienerkorven, som populariserades i Sverige av Prinsessan Sibylla.


Spickekorv
Spickekorv är påläggskorv som saltas (lagts i saltlag) i några veckor och sedan hängts upp för torkning, vilket ger ett tjockt yttre saltlager. Det är en klassisk korv där saltningen fungerade som konserveringsmetod. Spicken betyder att köttet just är torkat och saltat.[3] Numera är korven sällsynt i charkdiskarna. [4]


Varmkorv
Varmkorv är en kokt eller grillad smal korv, 10-20 centimeter lång. Den serveras vanligen i skuret korvbröd med tillbehör som ketchup, senap, gurka, rostad lök med mera, På franska varmkorvar så går brödet runt korven och är inte skuret. Varmkorv med bröd har blivit en svensk klassiker. Den serverades första gången under Konst- och industriutställningen på Djurgården i Stockholm 1897.[källa behövs]

Några typer av varmkorv är grillkorv, wienerkorv och röd korv (danska pølser).

En varmkorv med bröd och mos ovanpå kallas i Västsverige för en halv special. Moset läggs alltså överst och täcker nästan hela korven och brödet. En hel special är samma sak, fast med två korvar.


Wienerkorv
Wienerkorv är en smal korv som finns i nästan alla kiosker med snabbmat.

Wienerkorv heter på tyska Wienerwurst, men de kallas i Wien och på vissa andra platser i Österrike för Frankfurter.

Receptet för wienerkorven togs fram 1805 av slaktaren Johann Georg Lahner (1772-1845) från Gasseldorf i Franken. Lahner genomgick slaktarutbildning i Frankfurt och flyttade sedan till Wien. I Wien utvecklade han korvreceptet, huvudsakligen bestående av grisfläsk, och namngav korven efter sin lärostad till Frankfurter.

Frankfurtern gjorde ett segertåg i världen, men kallas allmänt för wienerwurst. Korven populariserades i Sverige i modern tid av Prinsessan Sibylla, som härstammade från Tyskland. Därav leder också varumärket Sibylla sitt ursprung.


Bratwurst
Bratwurst är en tysk korv av fläskkött, lamm eller nötkött. Den är oftast kryddad med vitlök, muskot, kryddnejlika, kummin och i vissa fall mejram. Den serveras stekt eller grillad, ofta med bröd, potatismos, stark senap och ibland, oftast i Tyskland, med varm surkål. Namnet härstammar från det gamla högtyska ordet bräte som betyder fint hackat kött. brat- i bratwurst uppfattas ofta felaktigt som det tyska verbet braten, steka. Bratwursten har antagligen sitt ursprung i Thüringen där den är känd som Thüringer. Det äldsta kända receptet är från 1432.[5]


Salami
Salami är ett samlingsnamn på lufttorkade, saltade och kryddade italienska, spanska och ungerska ungefär 6 – 8 centimeter tjocka korvar. Salamin görs på malt kött (mestadels fläsk- eller nötkött), bacon och kryddor. Den förseglas med sockerlösning på utsidan, hängs och röks. Alternativa köttsorter kan vara vitsvin, kalkon, kyckling, häst eller lamm. Salami används som smörgåspålägg, kan serveras som förrätt och är en viktig ingrediens i det ungerska och italienska kökets grytor, fyllningar, pastarätter och soppor. Den serveras i tunna skivor, ju starkare smak, desto tunnare skivor. Salamin är smaksatt med olika kryddor, beroende på sitt ursprungsland. Kryddor som ofta används är svartpeppar, vitpeppar, kryddpeppar, paprika, vitlök, muskotnöt, koriander, vin och konjak.

Italiensk salami
Spansk salami, Salchichón, är kryddad med hela svartpepparkorn.
Ungersk salami: Vintersalamin är kryddad med salt, vitpeppar, kryddpeppar och mild sötpaprika. I delikatesssalamin används vitlök, svartpeppar, vitpeppar, söt och stark paprika, kryddpeppar, muskotnöt, vin eller konjak, socker och salt som kryddor. I paprikasalami används söt paprika, stark paprika, svartpeppar, vitpeppar, vitlök och muskotnöt. Stark paprikasalami innehåller nötkött, fläsk, stark paprika, brödkummin och socker.
Skivad salami har givit upphov till uttrycket salamitaktik.


Ölkorv
Ölkorv påminner mycket om salami, men är oftast smalare och i längd från enstaka centimeter till några decimeter. Oftast innehåller ölkorv fett fläsk, griskött eller nötkött, ibland även kött av får, älg eller häst. Korven är i allmänhet hårt rökt och torkad, vilket gör den mycket hållbar. Kryddningen och saltningen är kraftigare än i annan korv. Vanliga smaksättningar är chilipeppar, enbär, ost, bacon, peppar och vitlök.

Ölkorv serveras som snacks, oftast till öl, men kan även användas som smaksättare i exempelvis grytor. Ölkorv blev vanligt i Sverige under mitten av 1990-talet och kom troligen från Tyskland.


Fläskkorv
Fläskkorv är en form av korv beredd av fläskkött som traditionellt säljs rå, men numera finns även färdigkokt och som då endast behöver värmas. Den serveras ofta med rotmos och är vanlig på julbordet. Andra namn på denna form av korv är julkorv, värmlandskorv och i Skåne kokekorv, benämningar som också kan avse olika varianter av fläskkorven.


Grillkorv
Grillkorv är en typ av varmkorv som grillas. Den traditionella svenska grillkorven har en neutral smak och kan kryddas efter grillning. Den serveras ofta med senap, ketchup, stekt lök, bostongurka och korvbröd. Grillkorv är en vanlig beståndsdel i matsäcken vid utflykter där den ibland grillas över öppen eld. Även brödet kan grillas lätt.

Grillkorv säljs även i vanliga korvkiosker och i ökande utsträckning till exempel på bensinmackar. Där grillas den i speciellt utformade elgrillar. I dagligvaruhandeln har på senare tid mer kryddiga korvar som chorizo och bratwurst börjat säljas.


Medisterkorv
Medisterkorv påminner om falukorv och förekommer främst i Skåne och Danmark. Jämfört med falukorven är medisterkorven något smalare. Köttfärsen är grövre och fetthalten är något lägre. Namnet kommer av tyskans Mett, "(hackat) svinkött utan fett" och svenskans "ister".


Medwurst
Medwurst är en prickig påläggskorv, som förekommer såväl kokt som rökt. Namnet kommer från tyskans Mettwurst[6], "korv av (hackat) svinkött utan fett".


Leverkorv
Leverkorv består av svinlever, fett, bacon och andra köttsorter samt kryddor som mejram och timjan. Korven är ofta mjuk och bredbar. Se även leverpastej.


Blodkorv
Blodkorv är liksom blodpudding gjord av grisblod. Den är vanlig i de södra delarna av Sverige. Korven innehåller blod av nöt och gris, isterflott, vetemjöl, lök och salt.


Grynkorv
Grynkorv är en västgötsk matig korv som består av fläskkött, nötkött, korngryn, potatis och kryddor. Grynkorv äts kokt eller stekt.


Värmlandskorv
Värmlandskorven är, som namnet antyder, populär i Värmland där den även går under namnet potatiskorv. Den innehåller förutom fläsk och nötkött även stora mängder potatis och lök. Korven kokas och äts med potatis eller rotmos samt senap.


Hackkorv
Hackkorv är en värmländsk maträtt med gamla traditioner. Innehåller förutom kött även lever, hjärta och korngryn.


Isterband
Isterband är en rökt grovkornig korv med syrlig smak ofta förknippad med Småland och att den äts tillsammans med dillstuvad potatis.


Knackkorv
Knackkorv är ett finlandssvenskt ord för en korv som i stora drag motsvarar rikssvenskans varmkorv eller wienerkorv.
19 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Han jagar sina offer på nattbussen i Värmland bl.a.

Hittar offren – på bussen

”VÄLDIGT AGGRESSIV” Vid alla överfallen har mannen hittat sina offer på nattbussen från centrala Karlstad. Här har han hittat sina offer – som han har följt efter och försökt våldta. Vet du vem mannen på bilden är? Kontakta polisen på 114 14. Be att få tala med polisen i Värmland.
Misstänkt för serieöverfall på minst tre kvinnor fångad på övervakningsfilmen
Vid minst två tillfällen har den här mannen försökt våldta unga kvinnor.

Han jagar sina offer på nattbussen.

Nu behöver polisen i Värmland hjälp att hitta honom.

Den unga kvinnan hade stigit av nattbussen i utkanten av Karlstad den 1 februari i år. Hon visste inte att hon var förföljd.

– Den här mannen har stigit av bussen på samma hållplats som hon och följt efter henne. Han trängde sig in i hennes lägenhet, slog omkull henne och försökte våldta henne. Han var väldigt aggressiv, säger förundersökningsledare Jonny Thomann på polisen i Värmland.

Men kvinnan kämpade emot och skrek så högt att mannen tog till flykten.

Steg på vid Stora torget i Karlstad
Ett par månader senare var det dags igen. Tillvägagångssättet var det samma.

– Han stiger på nattbussen på Stora torget inne i stan och sätter sig bredvid en ensam kvinna. Ganska omgående börjar han tafsa och kommer med sexuella anspelningar. När kvinnan stiger av följer han efter.

Satt gränsle över kvinnan
Den här gången förstod en annan passagerare, en kvinna, vad som höll på att hända.

– Hon hoppade av bussen på nästa hållplats och gensköt mannen. När hon kom fram hade han slagit omkull sitt offer och satt grensle över henne på marken i en park. Hon lyckades avbryta övergreppet.

Vid ytterligare ett tillfälle, i mitten av sommaren, antastade samma man en kvinna på nattbussen. Den gången kastade busschauffören av honom.

”Inte från Karlstad”
Men innan dess fångades han på bussens övervakningskamera.

Nu vill polisen ha hjälp att identifiera honom.

– Vi misstänker att han kanske inte är från Karlstad, utan kommer hit oregelbundet och begår sina brott, säger Jonny Thomann.

Mannen är misstänkt för två fall av försök till våldtäkt och ett fall av sexuellt ofredande. Vid samtliga tillfällen har han uppträtt aggressivt.

– Dessutom kan det finnas ett mörkertal, kvinnor som utsatts för mannen, men som inte anmält.
19 September 2009  | Länk | Letar på Bussen efter offer | 0 kommentar
Rattfulla ska förlora lappen minst 2 år

Rattfulla ska förlora lappen minst 2 år


Förlorar man körkortet på grund av rattfylleri ska man i framtiden bli av med körkortet i minst två år. Det föreslår regeringen. Som det ser ut i dag kan man få tillbaka lappen redan efter tre månader. Man vill även göra det billigare att delta i ett så kallat alkolåsprogram.
Döms man för rattfylleri idag kan man välja på att bli av med körkortet eller delta i ett alkolåsprogram. Genom att installera ett alkolås i bilen och gå på täta provtagningar och läkarbesök kan man få behålla körkortet. Programmet är tvåårigt och kostar 60 000 kronor men det har visat sig att det mest är de med höga inkomster som deltar.

Enligt SR vill regeringen nu ändra på detta och sänka kostnaden för programmet samtidigt som man förlänger spärrtiden så att denna är lika lång som ett alkolåsprogram.

– Nu väljer många att vara utan körkortet i tre, fyra månader och ta bussen i stället, säger Åsa Torstensson till Sveriges Radio.

Regeringens förslag kommer i januari och man vill att ett tvåårigt alkolåsprogram i framtiden ska kosta 33 000 kronor istället, och ett ettårigt alkolåsprogram ska kosta runt 20 000 kronor.

Åsa Torstensson motiverar förslaget med att man vill se möjligheten att människor väljer ett alkolåsprogram, då detta underlättar möjligheten att behålla ett socialt sammanhang och jobbet. Hon säger också att det skapar bra förutsättningar för att statens kostnader vad det gäller sjukskrivning och sjukvård minskar.

- Men att vi framförallt långsiktigt också minskar antalet trafikanter med alkohol i kroppen.
19 September 2009  | Länk | Ny Lag på gång | 0 kommentar
För att åka erbjöds hon 10 000 dollar av Migrationsverket.

ENSAMSTÅENDE MAMMA Janfia och barnen ska utvisas till Irak. Att hennes äldste son är försvunnen, att hon tillhör en kristen minoritet, att hennes make kanske är död och att hon inte har någon släkt kvar i Irak räcker inte.

((Please: Hjälp mamman att få stanna i Sverige..Please.))

Hon utvisas utan sin son

RYMDE HEMIFRÅN Sedan tolvårige Ronsy rymde hemifrån har ingen i familjen sett honom och hans mamma vet inte ens om han mår bra.
Foto: privat De får pengar om de lämnar Sverige
Enligt ett regeringsbeslut har asylsökande från bland annat Irak, Afghanistan och Somalia rätt att söka ersättning från svenska staten på omkring 10 000 dollar per familj om de självmant lämnar Sverige efter att Migrationsdomstolen har gett avslag på deras asylansökan. Om man inte reser självmant överlämnas ärendet till polisen som verkställer utvisningen och man får då inga pengar.Källa: Migrationsverket
Janifa, 37, får 10 000 dollar om hon åker ifrån försvunne Ronsy
Ensamstående mamman Janifa, 37, ska utvisas – trots att tolvårige sonen är spårlöst försvunnen.

För att åka erbjöds hon 10 000 dollar av Migrationsverket.

– Jag kom till Sverige för att skydda mina barn, inte för att sälja min son, säger hon.

I slutet av maj rymde tolvårige Ronsy hemifrån. Han hade fått veta att familjen troligen skulle utvisas – och hoppades att de skulle få stanna om han försvann.

”Vi är alla förlorade”
Sedan dess har Janfia, 37, och Ronsys två småbröder inte sett honom. Janfia säger att hon inte vet var sonen är eller om han mår bra.

– Han trodde nog att det skulle hjälpa oss, men i stället är vi alla förlorade, säger Janifa.

Hon sitter med händerna knäppta över magen och kämpar mot tårarna.

Familjen bor på ett stödboende i Stockholm och i soffan utanför sovrummet läser nioårige sonen läxan – en svensk barnbok.

Janfia har fått avslag på sin asylansökan.

När hon besökte Migrationsverket fick hon veta att hon kommer att utvisas, även om sonen inte har kommit tillbaka. Om hon reste frivilligt erbjöds familjen motsvarande 10 000 dollar.

Prästen Håkan Sandvik var med som stöd för Janfia under samtalet.

– Så det du säger är alltså att den tolvårige pojken får bli i Sverige, resten av familjen ska skickas ut? frågar han handläggaren på en ljudupptagning av samtalet som vi har lyssnat på.

– Det är så som Migrationsverket ser det, ja, svarar handläggaren.

”Djupt inhumant”
Advokat Helen Westlund, Janfias juridiska ombud, är mycket upprörd:

– Det här är exceptionellt. Att man kan tänka sig att skicka i väg en mamma när man inte vet vad som har hänt barnet är djupt inhumant.

Får det gå till så här, att en mamma utvisas utan sin tolvårige son?

– Jag har aldrig hört talas om en liknande situation. Det är väldigt svårt att få en helhetsbild på bara den här beskrivningen, men vi kommer förstås att titta närmare på det här, säger Johan Rahm, presschef på Migrationsverket.
18 September 2009  | Länk | utvisas | 0 kommentar
Chili- och fikoninbakad fläskfilé

Chili- och fikoninbakad fläskfilé




3 st ancho-chilli, torkade

2 dl fikon, torkade ( 150 g)

2 bit(ar) fläskfilé(er), á 400 g, mittbitar

50 gram smör

salt och peppar

2 förpackning smördeg, kyld (500 g) eller 3 plattor fryst smördeg
1 st ägg

Tilbehör
1 kg brysselkål

3 st fikon, färska



Tillagning
1. Koka upp vatten och blötlägg chilin. Ta upp chilin och ta bort skaft och kärnor. Skär i bitar och mixa tillsammans med fikon och 1 dl av chilivattnet till en jämn pasta.

2. Putsa fläskfilén fri från hinnor och senor. Bryn köttet i smör på medelstark värme, i 2-3 minuter. Salta och peppra rejält. Låt filéerna kallna och stick in en köttermometer mitt i en av filéerna.

3. Värm ugnen till 200 grader. Rulla ut en bit smördeg. (Tina och kavla ut smördegen om du använder frysta plattor.) Bred ut fikonpasta jämnt på smördegen och lägg på filén. Vik in degen och nyp ihop skarvarna väl. Skär ett grunt rutmönster med en vass kniv ovanpå rullen. Dekorera skarven med blad som du sporrat ut ur överbliven deg. Pensla med uppvispat ägg. Gör likadant med den andra filébiten.

4. Lägg paketen på en plåt och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter tills köttet uppnått önskad temperatur (ca 70 grader för genomstekt kött). Placera plåten högre upp i ugnen om smördegen inte hunnit få färg när köttet börjar närma sig rätt temperatur.

5. Skär av roten på brysselkålen och skala av bladen. Koka upp vatten i en stor gryta. Fyll en skål med kallt vatten och isbitar. Häll ner brysselkålsbladen i det kokande vattnet. Häll av vattnet efter 30 sekunder och doppa bladen i det iskalla vattnet. På så sätt behåller brysselkålen sin gröna färg. Skär klyftor av fikonen.

6. Skär upp den inbakade fläskfilén med en vass kniv. Lägg ut brysselkålen på ett vackert fat, lägg fläskfilén ovanpå och dekorera med färska fikon.
18 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Socker är extra skadligt i Läsk

NU BLIR DET SKATT PÅ LÄSK!

Socker är extra skadligt i flytande form
Det finns tydliga samband mellan läsk och viktökning. En förklaring är att hjärnan har svårt att registrera kalorierna i socker i flytande form. Därför dröjer det innan läsk ger mättnadskänsla.

Kalorierna i läsk ersätter inte andra kalorier utan läggs ovanpå det vanliga kaloriintaget.
17 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Bräserad vildsvinskarré

Bräserad vildsvinskarré

Dagens recept
Vildsvinen blir bara fler och fler. På sina håll har de blivit en plåga men väl i köket är de ett välkommet tillskott.



Utan vildsvin går rätten att laga på vanlig fläskkarré.





Gör så här:



1. Skala och skär morot, lök och rotselleri i bitar. Skär det rökta fläsket i bitar. Putsa och krydda karrén med salt och peppar. Bryn grönsaker och kött med smör i rymlig gryta. Tillsätt timjan, lagerblad och kalvfond. Fortsätt med vatten upp till halva karrén. Sjud en timme under lock.



2. Riv potatis och hacka svamp. Blanda och forma till plättar som steks ett par minuter per sida i lika delar smör och rapsolja. Lägg kakorna på plåt och kör dem i 200 graders ugn 5 minuter före servering.



3. Sila av 3 deciliter vätska från grytan när köttet är klart. Koka upp med grädde och red av med maizena. Sjud såsen 5 minuter innan såsen smakas av och färgas med sojakulör.



Recept

För 4 personer
800 g vildsvinskarré
(eller vanlig fläskkarré)



150 g rökt sidfläsk



1 gul lök



1 morot



1 bit rotselleri



3 timjankvistar



2 lagerblad



1 msk konc. kalvfond



smör



salt och peppar



Till såsen:
3 dl sky från grytan



2 dl grädde



maizena



sojakulör



Till röstin:
12 potatisar



200 g kantareller



smör och rapsolja
16 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
LAG OM REGULATOR FÖR Mc cyklarna

Mc cyklarna bör få en reglator in satt,

typ som dagens Långtradare har så de bara kan köra max 80 km/tim. Då hjälper det inte att de gasar på för inget händer! Fixa sedan bättre ljuddämpare så dessa inte hörs..Kräv framfarts Skatt inom städernas gränser av Mc cyklarna på 1000 kronor kontant.och 500 kronor för varje Moped i centrum och yttreområdena efter KL.18 till KL. 0.6:30 varje natt året om..Och höga böter om detta inte efterlevs.. Förbjud all Mc trafik i storstädernas centrum och bötfäll dem som trottsar förbudet även mopedknuttarna som kör utan hjälm och som kör trimmat..beslgta mopeden i minst 5 år! förbjud dem ta körkort för bil, tills de fyllt 30 år. Då kanske deras hjärnor växt i fatt förståndet.
16 September 2009  | Länk | Moped busar | 0 kommentar
92 lådor, var och en innehållande 12 flaskor vodka.= 1104 flaskor



Vodkarånare hotade chauffören med kniv på (P) plats på E4:an vid Ödeshög!

En lastbilschaufför rånades tidigt i morse på en lastbilsparkering i Ödeshög. När han försökte hindra förövarna hotades han med kniv. Bytet blev 92 lådor med vodka.

Lastbilen var på väg från Danmark till Riga med en last vodka och den lettiske chauffören hade tagit en paus för att sova i Ödeshög vid Östgötaporten utefter E 4:an. Strax efter klockan fem på morgonen väcktes han av att lastbilen gungade till.

När chauffören klev ur sitt fordon såg han att kapellet skurits sönder och bakom stod en mindre lastbil parkerad. Han övermannades plötsligt av en person bakifrån som sedan hotade med en kniv innan rånarna försvann från platsen i sitt fordon med bytet,

92 lådor, var och en innehållande 12 flaskor vodka.= 1104 flaskor, undrar vem som ska ha fest i helgen?

Håkan, polisen i Mjölby säger att man varit på platsen för att säkra spår och ska kontrollera alla bevakningsfilmer från närområdet.

Lastbilschauffören har uppgett för polisen att förövarnas lastbil var i dåligt skick, militärgrön i en matt nyans, troligtvis en Ford med enskild förarhytt och täckt flak, 10 till 15 år gammal. Rånarna uppges vara två mörkhyade män, mellan 30 och 40 år. Personen som överföll chauffören är kraftigt byggd med kortklippt hår.



16 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Kackerlackor i kartong hälsning från Rosengård Malmö

Kackerlackor i kartong hälsning från Rosengård Malmö

En toppchef inom det skandalomsusade norska bolaget Acta uppvaktades i förra veckan i hemmet med en kartong levande kackerlackor. Han uppmanades skynda på renoveringsarbetet i bolagets nedgångna hyreshus på Rosengård i Malmö.

Kapitalförvaltningsbolaget Acta äger genom andra bolag de omtalade hyreshusen i Herrgården på Rosengård. Lägenheterna är så illa underhållna och nedgångna att miljönämnden i Malmö under hot om vite beordrat ägaren att inom 3 månader sanera och renovera hundratals badrum, toaletter och kök.

Ett av de mer uppmärksammade problemen är kackerlackorna i lägenheterna.

I onsdags i förra veckan fann Acta-chefen ett mystiskt paket utanför sin villa på en ort norr om Stockholm. Polis tillkallades och fann 21 levande kackerlackor, berättar Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra i sin nätupplaga.

Med krypen åtföljde en skriftlig uppmaning:

"Sätt direkt igång med renoveringsarbetet vid fastigheterna i Rosengård i Malmö."


15 September 2009  | Länk | Ohyra i lägenheterna | 0 kommentar
Tranbärssmoothie med hallon och avokado

Tranbärssmoothie med hallon och avokado


0.5 st avokado
1 dl frysta hallon eller jordgubbar
1 dl tranbärsjuice

Tips

Avokado är bland det fiffigaste man kan använda i en smoothie. Förutsatt att avokadon bara är mogen så får man den mildaste, lenaste och mest mättande smoothien i världen med hjälp av avokado.

Dekorera gärna som på bilden med hackade nötter och färska blåbär.

Annons:Gör så här
1. Mixa alltsammans slätt i en mixer eller matberedare.

2. Låt tranbärsjuicen avgöra hur tjock du vill ha din smoothie.
15 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
ÖLÄNSKA KROPPKAKOR MED LINGON

Färdigt på: 1 tim 10 min

Ingredienser

1 kg rå potatis
250 g kokt potatis
3/4 dl vetemjöl
3/4 dl kornmjöl
200 g rimmat sidfläsk
1 st gul lök
2 msk kryddpeppar, grovmald
100 g smör

Gör så här

1. Riv den råa potatisen, lägg den i en duk och krama ur så mycket vätska som möjligt. Lägg därefter potatisen i en bunke.

2. Pressa den kokta potatisen. Lägg den i bunken med den rivna potatisen. Tillsätt mjölet och kornmjölet. Blanda allt till en fin och smidig deg.

3. Skär fläsket i tärningar och finhacka löken. Fräs det tillsammas i en stekpanna så att fläsket blir knaprigt. Tillsätt kryddpeppar.

4. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Rulla under tiden degen till en rulle och skär den i jämnstora, ganska tjocka bitar. Gör en liten grop i varje degbit som du fyller med lite lök och fläsk.

5. Förslut gropen med handen och rulla försiktigt till en rund kaka. Lägg ner kroppkakorna i det kokande vattnet och låt koka i ca 40 min. När kroppkakorna är klara flyter de upp till ytan.

6. Skira smöret: Smält smöret i kastrull utan att bränna det. Häll över det i en kanna och låt vila en liten stund, så att "slaggämnena" lägger sig på botten. Häll av den klara delan av smöret till serveringen och häll bort det grumliga.

7. Lägg upp kroppkakorna på tallrikar med det skirade smöret och lingonsylt.
15 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Bosses ROTMOS & FLÄSKLÄGG

kolrot , potatis , morötter , celleri rot , bladcelleri , stor Palsternacka ,
Purjolök ,

Tärna upp rötterna och koka dem ihop med köttet, tills köttet blir mört o gott
spara buljongen.

ta fram matberedaren lägg i lite åt gången av rötterna och kör det till fint mos
töm o börja om igen. blir moset inte krämigt häll då i lite bulljong i taget.

Låt Affären stycka upp Fläskläggen i bitar.

kryddpeppar lite salt 1 lagerblad

skriv sedan i min gästbok vad ni tyckte om moset...
15 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Bosses Goda Älgköttbullar



Ingredienser

400 g älgfärs
200 g fläskfärs
150 gram Boxholms PaprikaOst riven
1½ dl tjock Grädde
2 st. rivena charlotten lök

smör till stekning

1½ tsk salt
2 ägg
1½ krm quatre épices (nejlika, muskot, ingefära, peppar)


Rårörda lingon:

2 dl lingon
0.5 dl socker
1 bit pepparrot, fint riven

Tips
potatispuré är gott till med lite vitlök i.

Gör så här

3 dl grädde

2. Stek löken i lite smör och låt den svalna.

3. Blanda färs och salt. Tillsätt mjölk, stekt lök, ägg och kryddor. Blanda allt till en jämn smet.

4. Rulla köttbullar och stek dem i smör, bara precis så att de får en gyllenbrun färg. Låt dem gå färdigt i ugn.

5. Lägg köttbullarna i en kastrull och täck med grädde, sjud 5 minuter så att grädden kokar in något.

6. Rör lingonen med socker så att sockret löser sig, krydda med pepparrot.
15 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
FLYGANDE JAKOP

Antal portioner: 4 Färdigt på: 30 min

Ingredienser

2 st grillad kyckling
4 dl grädde
2½ dl chilisås
1 tsk curry
1 krm svartpeppar
5 st bananer
3 paket bacon klippta i bitar o brynta
1 dl salta jordnötter (stötta)

Annons:Gör så här

1. Bena ur och lägg kycklingköttet inkl. skinnet i en form. Vispa grädden hårt blanda i chilisåsen, curry och svartpeppar. Häll blandningen över kycklingen. Bananerna ska vara under Grädden, Skiva bananerna och lägg på.

2. Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca. 20 minuter. Strimla och stek baconet. Strö över bacon och jordnötter före servering. Servera med kokt ris och sallad.
15 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Keith Floyds Kock i Tv på 1980 talet är Död

Keith Floyds Kock i Tv på 1980 talet är Död 65 år 14.09.09


”Han berikade många människors liv. Det är mycket sorgligt”
Tv-kocken Keith Floyd har avlidit.

Han blev 65 år gammal.

– Han berikade många människors liv. Det är mycket sorgligt, säger kocken Marco Pierre White till BBC.

Enligt Timesonline och BBC avled den kände kocken i en hjärtattack hemma hos sin livskamrat i Dorset i går.

Spökskrivaren till Floyds biografi James Steen lämnade beskedet om dödsfallet, uppger BBC. Floyd fick i juni diagnosen tarmcancer.

Keith Floyd blev känd som tv-kock under 80-talet och hans programserier har sänts i svensk tv.

– Vad han gjort för att inspirera en nation, jag vet inte vilken annan man som gjort vad han har gjort, säger kocken Marco Pierre White till BBC.

– Han var mycket duktig vid spisen, han var mycket säker. Han var en kock med naturbegåvning. Men hans mycket speciella talang var att han kunde uttrycka sig väl och inspirera med ord. Han talade på ett sätt som alla kunde förstå, säger Marco Pierre White.
15 September 2009  | Länk | Keith Floyd är död | 0 kommentar
Mötande bilister tror chaffisarna ser på Tv.

Många ringde till programmet ”ring P1” på måndagen den 14/9-2009.

Och var bestörta på att chaffisarna sitter och ser på TV, när de kör sina jätte stora långtradare längs våra europavägar. Nu har ju tekniken gått framåt sedan dessa personbilsförare tog sina körkort. Jag uppmanar alla personbils förare att någon gång ta sig en titt i en långtradarhytt och se vad där i finnes. Där finns bl.a. en dator en back tv skärm en mobiltelefon GPS det finns en monitor/tvskärm där chauffören kan se olika moment från motorn, typ värme och åtgången av dieseln oljetryck luft i däcken och om det mot förmodan är halt på vägen mm. En modern hytt fungerar som ett kontor med allt vad dit hör. Det kan även finnas ett komplett kök som drivs av gasol inkl. frys/kyl. Det ända som i dag saknas är en toalett, och det finns även en kaffebryggare som brukar stå på för jämnan + 1 stereo + AC. Och om nu chaffisen blir sömnig finns det 2 sängar bakom förarstolen 90 x 2.5 meter, madrass på 15 cm tjocklek där vid sängen brukar det finnas en TV med parabol, parabolen placeras utanför när bilen står still på någon P plats. Duscha får chaffisen fortfarande göra på någon mack, dusch är väl nästa innegrej i hytten, annars så har han nästan all teknisk utrustning med sig i hytten, de har numera även en farthållare så de slipper trycka på gaspedalen hela tiden som är ju så arbetsamt . Och snart finns troligen något datakör som gör att bilen kör utan chaffis som under tiden kan sova eller se på TV. Så slipper chaffisen sitta och sova bakom ratten! Sveriges bästa hytter görs uppe i Umeå av Volvo. Scania gör sina hytter i Oskarshamn på fd. Be-Ge..Och bilen sätts ihop i Södertälje och alla vet väl var Volvo sätter ihop sina lastbilar, Göteborg. Volvo tillverkar i dag världens starkaste serietillverkade lastbil, på hela 700 Hk, i en rak 6 cylindrig motor med turbo Volvo FH 16. Scania håller sig till sina V8 motorer på 14 liters slagvolym som de gjort sedan 1966.
14 September 2009  | Länk | Hytt intriör i tunglastbil | 0 kommentar
Grillade Baconburgare med Smörstekta Kantareller

Grillade Baconburgare med Smörstekta Kantareller



I helgen grillade vi baconburgare. Att ha bacon i hamburgarna ger dem både smak och saftighet. Hamburgaren monterades med en vitlökssås, ost och smörstekta kantareller och serverades med potatischips och ugnsrostade morötter till.

Baconburgare:

1 kg nötfärs
1 paket bacon
salt, peppar
grillolja, glace efter smak
Kör bacon i mixer tills det är finfördelat.
Blanda med nötfärsen.
Salta, peppra och blanda. Forma hamburgare och grilla.
Vitlökssåsen gjordes enligt nedan:

4dl crème fraiche
2 stora vitlöksklyftor
1 liten knippe persilja
Salt
Svartpeppar
limepeppar
Hacka vitlöken och blanda med crème fraiche och kryddor. Låt stå en stund före servering. Den hackade vitlöken (istället för riven eller pressad) för att såsen får extra sting.
12 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Auberginelasagne

Auberginelasagne




Det finns gott om fina auberginer att köpa nu. Jag passade på att göra denna goda lasagne med aubergine under helgen. Det är en smakrik vegetarisk lasagne som är supergod.

Receptet har sitt ursprung i en av mina favorit kokböcker Kärlek Oliver och Timjan men jag anpassade det en aning efter tillgång och tid.

4 stora portioner:

2 stora auberginer
400g Mozarella
1 bukett basilika
8 lasagneplattor
4dl färdig tomatsås
4oog krossade tomater
2dl mjölk
1dl riven parmesanost (eller annan ost av parmesantyp)
Salt
Peppar
ev. vitlök

Skölj äggplantorna och skiva dem i ½cm tjocka skivor. Varva dem med salt i ett durkslag och låt stå i ½-1timme. (detta för att saltet ska dra ur lite av vätskan ifrån auberginen).
Sätt ugnen på 175°.
Sprid ut aubergineskivorna på plåtar (med bakplåtspapper) och sätt in i ugnen tills de börjar få färg (ca 20min) och blivit lite mjukare.
Varva tomatsås, aubergine, mozarella, kryddor och lasagneplattor.
Avsluta med tomatsås överst. Häll mjölken längs sidorna och strö över parmesanosten.
Ställ in i ugnen på 175°-200° och grädda i ca 40minuter.
Låt gärna lasagnen stå till sig en stund och servera den ljummen. Den går även utmärkt att frysa.
12 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Ugnsrostad Ratatouille

Ugnsrostad Ratatouille




Något som är så väldigt gott så här års, när tillgången till grönsaker är som bäst, är ratatouille.

Ratatouille är en franska grönsaksröra som förmodligen går att variera i det oändliga men här är min version.

Till ca 2liter:

2 auberginer (ca 750g)
4vitlöksklyftor
1purjolökar (alternativt en gul lök)
2 squash
3-4 paprikor (röda och gula)
5 tomater
1 burk krossade tomater (à 400g)
Olivolja
Salt och peppar
Skär auberginen i cm-stora skivor och varva dem med salt i ett durkslag.
Låt stå ½-1 timme.

Sätt ugnen på 175°.

Skär under tiden upp resten av grönsakerna i 3-5 cm stora bitar.
Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt.
Krama ur aubergineskivorna lätt och dela dem i mindre bitar.
Häll lite olja i en långpanna och blanda alla grönsakerna i den.
Tillsätt krossade tomater, salta och peppra en aning och ställ in i ugnen ca 45 minuter-1 timme. Jag brukar känna på auberginen om den är färdig.
Jag gjorde en stor sats och frös in en del. Det är utmärkt som tillbehör till fisk, grillat kött, som bas till en soppa och inte minst som ett extremt lyxigt pålägg på varma smörgåsar.
12 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
PEPPAR STEK

Ingredienser

4 bitar oxfilé à 250 g
2 msk vitpeppar rostats i ugn. 150 grader i 10 min, stöt den sedan grovt i mortel.
0.5 msk grönpeppar
1 st schalottenlök (skalad, finhackad)
0.5 msk estragon finhackad
2 msk konjak
1 dl rödvin
2 dl grädde
3 dl reducerad kalvfond

Gör så här

1. Fräs schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparen. Slå i lite olja, slå på kalvfond, rödvin, konjak. Låt koka ihop i ca 10 min. Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i ca 10 min.

2. Rulla kanterna på oxfilé bitarna
12 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Famberade bananer med mandel

Antal portioner: 4 Ingredienser

4 st bananer
2 msk smör
3 msk farinsocker
3 msk honung
1/2 dl mörk rom

Annons:Gör så här

1. Skala bananerna och dela dem på längden. Smält smöret i en stor stekpanna och tillsätt socker och honung.

2. Lägg ner bananerna och låt dem steka i sockerlagen tills de är mjuka, 3-5 min. Värm rommen i en kastrull. Stäng av köksfläkten och häll på rommen. Tänd omedelbart och låt spriten brinna upp.

3. Strö över flagad mandel och servera med glass.
12 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Bannaner i Apelsinsås

Antal portioner: 4 Ingredienser

1/2 1/2 dl strösocker
50 50 g smör
4 4 st bananer, fina
1/2 1/2 dl apelsinjuice, ospädd
2 2 dl grädde

Annons:Gör så här
1. Smält socker och smör i en stekpanna.

2. Lägg i de skalade bananerna. Låt dem steka på medelvärme tills de får fin färg. Sockret får inte brännas. Vänd dem försiktigt.

3. Slå i apelsinjuice och ös såsen över bananerna med en sked. Servera ljumma med grädde.
12 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Äppelkaka på franskt vis

Äppelkaka på franskt vis

Fixa äppelkaka som efterrätt till helgmiddagen. Här hittar du receptet på en äkta Tarte Tatin.
Inte blir den vacker med sin smulande deg och lätt brända kanter, men vem bryr sig när smaken av första skeden får smaklökarna att domna av välbehag. Den franska äppelkakan Tarte Tatin är bara så underbart god.
Man måste vara lite fransk till kynnet för att acceptera kakans utseende. Den smular sig lätt, för att inte säga faller sönder i kanterna, men det mesta täcks trots allt av läckert karamelliserade äpplen. Servera kakan ljummen med kyld vaniljsås och du kommer att sjunka ner med ett behagligt flin i soffhörnan.

Fransk äppelkaka
Cirka 6 personer
Till fyllningen:
5 äpplen
50 g smör
1,5 dl strösocker
Till degen:
2,5 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk strösocker
2 äggulor
Att äta till:
vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde

1. Hacka samman degen i matberedaren. Börja med mjöl och smör som körs till grynig massa, tillsätt socker och äggulor och kör ihop. Stjälp upp degen på arbetsbänken och ta ett par tag så den går ihop helt. Lägg degen kallt i plastpåse under tiden fyllningen förbereds. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skär äpplena i stora klyftor, cirka 5-6 per äpple. Ta bort kärnhusen. Sätt en cirka 25 centimeter vid stekpanna på spisen (pannan måste även klara att stå i het ugn). Smält samman smör och socker i pannan och lägg i äppelklyftorna när sockerblandningen kokar. Låt allt steka samman på medelvärme. Äppelbitarna ska hinna karamelliseras, vilket tar 10-15 minuter under varsam omrörning.
3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper så håller den ihop bättre. Lyft pannan med karamelliserade äpplen från spisen. Täck pannan med degen. Du kan lyfta degen på plats med bakplåtspapper eller genom att rulla upp degen på kaveln och sedan placera den på pannan.
Jämna till degen längs kanterna och sätt in pannan i 200 graders ugn och grädda kakan 20 minuter. Därefter sänks värmen till 150 grader och kakan får grädda färdigt ytterligare 20 minuter.
4. Ta ut kakan, lossa den med kniv längs kanterna och stjälp upp den på ugnsfast fat. Det här momentet kräver viss försiktighet så du inte bränner dig på det varma sockret. Servera kakan ljummen med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.
12 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
BESÖKS FÖRBUDET ÄR INTE LAGLIGT!



BESÖKS FÖRBUDET GÄLLER INTE NÄR INTE PERSONALEN TAGIT SPRUTAN ÄNNU!

Sjukhus Personalen har ju familjer och barn på dagis/skola som kan smittas,
där efter tar personalen med sig smittan in på sjukhuset..
Besöksförbudet kan inte anses vara lagligt, om de själva drar in smittan
på våra sjukhus med sin personal. Vem ANSVARAR för att personalen tar
med smittan in ? Men det är väl som vanligt när det gäller sjukvården ingen
vill ta på sig ANSVARET om något händer...

12 September 2009  | Länk | SVININFLUÄNSAN | 0 kommentar
Nu är de hemma igen

Discovery landade på Edwards Air Force Base i Kalifornien
Efter 14 dagar i Rymden med Svenske Fuglesang ombord
12 September 2009  | Länk | Fuglesang landar 12.09.09 | 0 kommentar
Nu är de nere igen

Efter 14 dagar i Rymden, är de hemma igen och allt gick bra!
12 September 2009  | Länk | Fuglesang landar 12.09.09 | 0 kommentar
Misstag satte Varnhem i lågor !

Misstag satte Varnhem i lågor


Nyheten lär till och med ha stått i New York Times. Den om hur brandkåren brände ner en stor del av den lilla byn Varnhem i Sverige. Den 21 maj är det 30 år (1979) sedan den fruktansvärda branden. 21 hus totalförstördes inom loppet av en timme. 150 svin brann inne när en lantgård blev lågornas rov. Värden för över 10 miljoner kronor gick till spillo. Men ingen människa skadades.

Fast femton personer blev hemlösa. Bland dem Karl-Johan Larsen med familj. PÅ första sida står han framför ruinerna av den drömvilla familjen renoverat sedan 1974. Det var bara två rum kvar att tapetsera när det började brinna.
Det var Skara brandkår som hade ansvaret för eldsvådan.ring någon annan brandkår om det börjar brinna.......

Några brandmän, med vice brandchefen som befäl, hade tänt på en rivningsfärdig lada. Det var ett extraknäck utanför jobbet som man gjorde för att få 2000 kronor till kaffekassan.
Men det hade blåst hårt hela natten och vinden hade inte mojnat när kåken skulle brännas. Ändå tände man på. Plötsligt såg brandmännen hur stora glödande flagor steg upp mot skyn och flög iväg mot trähusen i västlig riktning.

Snart var katastrofen ett faktum. Elden hoppade från övervåning till övervåning mellan husen. 50 brandmän bekämpade elden.
Berit Johansson, kassörska i snabbköpet, var en av dem som intervjuades
– Alla frågar sig hur brandkåren kunde ta sig till att tända på ladugården just den dagen. Det var ett otroligt blåsväder. Ingen skulle ju kunna tänka sig att ens tända på den minsta lilla skräphög en sådan dag.

Vice brandchefen tog på sig hela ansvaret. Även om han påstod att det var säkert just när man tände på ladugården. Men just då vände vinden...

Eftersom bygden ibland användes av militären för övningar fanns det en tilläggsskylt under en stoppskylt vid ett par vägar. Den hade texten ”Gäller bandfordon”. Efter branden hade någon målat in ett ”r” före a i bandfordon. Det fick stå kvar i många år.
11 September 2009  | Länk | BRÄNDER | 0 kommentar
M/S Valborg ll

M/S VALBORG ll långt före de högg upp henne i Sjötorp
11 September 2009  | Länk | Göta Kanal | 0 kommentar
Häftiga Flygplan

Antonov 225 - Från Ukraina Världens största Frakt Flygplan
11 September 2009  | Länk | Häftiga Flygplan | 0 kommentar
Krämig kyckling med inlagd gurka

Krämig kyckling med inlagd gurka

4 person(er) Ingredienser
2 st kycklingfiléer
olivolja till stekning
flingsalt
nymald peppar
1,5 dl ättiksgurka, fintärnad
2 dl turkisk yoghurt
1 msk tahini, sesampasta
2 st vitlöksklyftor, pressade
2 msk bladpersilja, hackad
valnötter till garnering
Tillagning
Olika röror är ett måste, den här med kyckling och saltgurka är ett vanligt inslag på det libanesiska mezebordet.
1 Stek kycklingfiléerna i olivolja på båda sidor, cirka 5 minuter per sida. Krydda med salt och peppar. Låt kallna och skär kycklingen i små bitar.
2 Blanda kyckling, gurka, yoghurt, tahini, vitlök och persilja. Smaka av med salt och peppar.
3 Låt smakerna mogna i kylen före servering. Lägg upp i en skål och garnera med valnötter.
10 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Ceviche med räkor och ett glas gott vin

Ceviche med räkor



4 person(er) Ingredienser
0,5 kilo oskalade räkor
1 st blodgrape eller grape rosé
2 st klyftor vitlök
2 st bananer
Marinad:
olivolja
0,5 knippe finhackad dill
salt och peppar
lite strimlad sallad
Tillagning
1. Filéa grapefrukten genom att först skära av det yttre skalet. Skär sedan ut filéerna med en vass kniv mellan hinnorna. Skiva löken tunt. Blanda räkor, grape och vitlök. Låt dra i kylen i en timme.
2. Häll av vätskan, tillsätt olivoljan. Blanda med dill och bananer skurna i slantar. Smaka av med salt och peppar. Lägg lite grönsallad i botten av ett glas och lägg sedan i cevichen. Servera med rostat bröd.
10 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Wretabrödet med Kryddäpplen

5 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
4 dl gryn, blandade, fröer, nötter och torkade frukter
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
8 dl filmjölk
0,5 dl olja
2 dl sirap, mörk eller svart
Äpplen
2 st äpple(n), stora
1 tsk ingefära, mald
1 tsk kardemumma, mald
1 tsk kanel, mald


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda alla torra ingredienser i en degblandare. Häll på fil, olja och sirap och blanda väl.

3. Klyfta äpplena och vänd dem i kryddorna. Rör ner dem i smeten och häll upp i väl smorda formar.

4. Baka i 1 timme och 40 minuter för de stora formarna och 1 timme för de små.
10 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 1 kommentar
Kärleksmums kakor

Färdigt på: 30 min
Ingredienser

Till 1 plåt:

5 st ekologiska ägg
4 dl strösocker
4.5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao av god kvalitet
300 g smör
2 dl vatten
200 g knäckchoklad (alt. mjölkchoklad eller mörk kvalitets choklad)
Glasyr och garnering:
2 dl vispgrädde
2 msk espressokaffe
200 g mörk kvalitets choklad 70%
2 dl kokosflingor till garnering

Tips
När det står varmluftsugn i receptet, men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen i din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.

Annons:Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt.

3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.

4. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten.

5. Smält smöret och blanda det med vattnet, rör ner det i smeten.

6. Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten.

7. Hacka knäckchokladen grovt och strö över smeten.

8. Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka. Låt svalna.

9. Koka upp grädden, häll i espressokaffet och rör i 200 gram finhackad mörk choklad.

10. Låt glasyren svalna något och bred den över kakan.

11. Strö över kokos och servera skuren i rutor.
9 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Västerbotten Hamburgare

Västerbottensost-burgare

4 portioner Ingredienser
600 g köttfärs
1 st gul lök, riven
1 st ägg
2 tsk salt
1 tsk sambal oelek
0,5 tsk dijonsenap
4 st västerbottensost, rejäla skivor
8 st brödskivor, rostade
4 st rökt fläsk i tunna skivor, knaperstekta
2 st saltgurkor, klyftade
2 st tomater, skivade
1 st rödlök, skivad

Tillagning
Både nöt- och älgfärs går bra att använda. Västerbottensost står sig mycket väl i den internationella konkurrensen.
1) Rör ihop färs, lök, ägg och kryddor, forma till 4 burgare och grilla eller stek.
2) Lägg en ostskiva på varje burgare.
Servera i bröd tillsammans med fläsk, saltgurka, tomat, lök och dijonsenap.
Coleslaw och ugnsrostad potatis är gott till.
9 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
SVAMPAR KAN VARA GIFTIGA

Svampdag
Vad: Stor svamputställning med svamprådgivning och föreläsningar.

Var: Rudans fritidsområde i Haninge.

När: Söndag den 13/9 klockan 11.00.

Kostnad: 20 kr.
6 September 2009  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Bo Ask                                             Skaffa en gratis hemsida