Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Oktober (2019)
>>


Äppelpannkaka!

Äppelpannkaka!


Ingredienser (4 portioner/st.)

2 st äpplen
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
3 st ägg
3 msk smält smör
Tillbehör: hallonsylt och lättvispad grädde

Gör så här

Häll mjölet och saltet i en bunke och blanda.
Tillsätt hälften av mjölken under omrörning. Vispa till en slät smet.
Tillsätt äggen under vispning. Tillsätt 2 dl av mjölken.
Ställ smeten åt sidan så att den får svälla något. Spä med resten av mjölken om det behövs.
Smält smöret och vispa ner i smeten. Låt smeten stå och dra i ca 30 minuter i kyl.
Skala och skär äpplena i pyttesmå tärningar och blanda ner i smeten. Stek pannkakorna i lite smör och servera med sylt och grädde. Garnera eventuellt med färsk frukt.
29 September 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Fem hälsotips med blåbär

Fem hälsotips med blåbär

Blåbär hör till de svenska superbären och har en rad nyttiga egenskaper som är viktiga för hälsan. Här hittar du fem goda skäl till att använda blåbär i baket och matlagningen.


1. Blåbär sägs vara bra för synen. Det upptäcktes under andra världskriget när man förstod att soldater som åt blåbärssylt fick bättre mörkerseende.
2. Blåbär förbättrar korttidsminnet, balansen och koordinationen. Försök med blåbär pågår för att se om det kan hjälpa mot demenssjukdomar.
3. Blåbär sägs stärka hjärtkärlsystemet och se till att kroppens olika delar får tillräckligt med syre. Bären sänker också kolesterolhalten.
4. Blåbär är rikt på fibrer och forskning har visat att blåbären kan skydda mot inflammationer och sjukdomar i tarmen.
5. Antioxidanter i blåbär bidrar till att skydda huden mot skador från fria syreradikalier.
22 September 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Skogssvamprisotto

Skogssvamprisotto

Risotton är också ett perfekt tillbehör till kyckling, lamm eller stekt fisk. Laga då halva mängden till 4 personer.

4 port

Det här behöver du:

Svampen:

1 l skogsvamp, tex kantarell, skogschampinjon eller karl-johan
smör att steka i
1 liten rödlök, halverad och skivad
1 vitlöksklyfta, fint hackad
1 kvist rosmarin, repad och hackad
4-5 kvistar timjan, repad
salt och peppar

Risotto:

1 l ljus kycklingbuljong el. vatten och buljongtärning
1 dl tärnad rotselleri
1 banancharlottelök el 1 gul lök, hackad
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, fint hackad
4 dl avorioris el annat risottoris
3 msk creme fraiche
1 dl riven lagrad Prästost
2 dl färska örter tex körvel och bladpersilja, grovt hackade
Riktigt god balsamico
(1 dl rostade pinjenötter)

Tillbehör:
Till exempel kokta små morötter eller vaxbönor

Gör så här:

Ansa svampen och dela stora svampar. Karl-johan skärs i mindre bitar. Fräs svampen i smör ett par minuter och tillsätt sedan lök, vitlök och hackade örter samt krydda med salt och peppar. Väljer man karl-johan bör den stekas lite längre, ca 15 minuter på medelhög värme. Ställ svampen åt sidan.

Värm buljongen i en kastrull. Stek rotselleri och lök i olivolja i en kastrull. Tillsätt riset och vitlöken som får fräsa med tills det är blankt. Slå på buljong så det täcker riset och sjud under omrörning. Slå på mer buljong i omgångar tills riset är al dente.

Vänd ner hälften av svampen, creme fraiche och avsluta med resterande buljong. Smaka av med salt och peppar. Vänd till sist ner osten.

Fördela risotton i varma tallrikar och toppa med resterande svamp, lite extra riven prästost och rikligt med hackade örter. Slå på en god balsamico och toppa ev med pinjenötter.

Servera med sommarmorötter eller vaxbönor.

11 September 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar
Köttfärsomelett i långpanna

Köttfärsomelett i långpanna

Ingredienser
Fyllning
400 gram köttfärs

salt och peppar

2 st vitlöksklyfta(or)

1 st gul lök(ar)

3 msk vatten

1,5 msk tomatpuré


Botten
4 st ägg

1 dl grädde

2 msk smör


Täcke
2 dl riven ost

1 dl grädde

0,5 dl crème fraiche

10 st cocktailtomater
Tillagning
1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Hacka lök och vitlök och bryn i stekpanna. Tillsätt köttfärsen och bryn tills den är genomstekt. Salta och peppra. Häll i vattnet, tomatpurén och hackad färsk timjan och låt puttra tills vätskan kokat bort.

3. Vispa äggen med grädde och oregano och häll i en smörad gratängform.
Grädda i ugnen i cirka 5 min. Ta ut och lägg på fyllningen. Höj värmen till 225.

4. Fördela köttfärsen i pajformen. Blanda grädde, crème fraiche och ost i en separat bunke och häll smeten över köttfärsen. Fördela skivade coctailtomater över pajen. Grädda ca 10 minuter eller tills osten smält och den fått lite färg.
1 September 2010  | Länk | Meny Mat och Bak recept | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Bo Ask                                             Skaffa en gratis hemsida