Bokstaven dödar, men anden ger liv
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
31
<<
Maj (2020)
>>


”Den som denna boken stjäl ...”


När jag var mycket liten, kanske från femårsåldern och några år uppåt, hörde och uppfattade jag en del uttryck och talesätt från föräldrar och andra vuxna och la dem på minnet. Jag minns en vers som skulle kunna användas som Ex Libris med tanke på hur få utlånade böcker som återlämnas:
Den som denna boken stjäl
Honom går det aldrig väl
Han skall äta halm och hö
Och på fjärde dagen dö
30 Mars 2021  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Var det värre förr?


Despoten kejsare Caligula funderade på att utnämna sin favorithäst Incitatus till konsul. Det är väl inget mot det man gör i våra dagar - utnämner åsnor till ministrar.
19 Februari 2021  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Hyllning till "humorn" ur Beredskapso&#776;vning (2010)

Mot stelhetens allvar, högdragen ävlan,
snarstucken surhet och smulgråtens snyft,
mot tråkighets terror och streberns tävlan
ett verkningsfullt vapen bör hållas lyft.
Dess slipade klinga skär hål på, punkterar,
tomma paroller och falsk pretention.
Den glädje och samhörighet genererar.
Ja, humor förhindrar alienation!
Just, så kan lidande, sorg och smärta
lättare lindras, bäras, förgå,
driver demoner ut ur ditt hjärta,
hjälper dig jämvikten återfå.
9 Juni 2018  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Svinhugg går igen, inte bara i Kille

Kille är ett kortspel med gamla rötter många hundra år tillbaka. Första gången namnet Kille nämnde var 1833. Det finns många associationer som dyker upp, även om man inte spelar Kille. Har man kortet kavall, säger man kavall förbi. Värdshus förbi, kan då innehavaren av kortet värdshus säga. Då måste kavallspelaren hoppa över. och vända sig till nästa spelare.
”Svinhugg går igen” är en term som ofta används, när något dumt eller farligt upprepas. I spelet Kille, kan innehavare av kortet husu (svin) säga frasen för att förhindra byte av kort.
Cavalle och Potta finns i Kille,
och i Sahara finns det Gnu,
hos dileranter finns det dille,
men i mitt hjärta finns blott Du…

Visan sjöngs av Bergseleverna 1872
till musik Skrattvisan ur Orfeus i Underjorden

”Proletären gärna ville?
dricka punsch och spela kille”

(Versen för bokstaven P i alfabetet av Falstaff Fakir (Axel Wallengren 1865-1896), från 1894.)


8 Augusti 2017  | Länk | Allmänt | 1 kommentar
Djupens randiga rovriddare

Rubriken syftar på abborren, kanske den vackraste och mest fascinerande fisken i sjöar och hav i vårt territorium. Under skärgårdssomrarna på norra Yxlan under barn-och ungdomstiden, var abborren vårt viktigaste och mest lättillgängliga byte. Under femtio- och sextiotalet drog vii ofta iväg med aktersnurran till djupgrynnorna vid Gräsköfjärdens södra del. Vi metade med levande agn, den smäckra blåvitskimrande löjan. Vid sexmetersgrynnorna halade vi in den ena kraftiga, muskulöst kämpande, abborren efter den andra. Vikten kunde variera mellan tre och tolv hekto. En sommar var plötsligt den stora abborren borta från våra grynnor. Under senare årtionden har tillgången varierat. Bifogade bild visar en fångst i förrgår med två nät lagda i en vik på södra Södermöja.
27 Juli 2013  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
S: Valentins dag har ett gammalt ursprung

Alla hjärtans dag har en koppling till den kristne martyren S:t Valentin, som skall har lidit martyrdöden den 14 feb. Årtalet är osäkert, men tiden handlat om de första århundradena efter Kristus. Sedan medeltiden har i många länder personligt/romantiska meddelanden utväxlats den 14 februari.

Det moderna standard poemet associerat med S: Valentins dagen har sitt ursprung från en samling barnkammarrim från 1784:

The rose is red, the violets blue,
The honeys sweet, and so are you.
Thou art my love and I am thine;
I drew thee to my Valentine:
The lot was cast and then I drew,
And Fortune said it shoud be you.[

"Roses are red" med Bobby Vinton (1936-) kom ut 1964 och hamnade på världens hitlistor.
13 Februari 2012  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Vita nätter

Vita nätter (med rättade småfel; lätt att skriva fel på småtimmarna)

"Nätterna de vita och dagarna de gula, de lekte mina ögon så ruggiga och fula ..."
Så kan det bli när sömnlösheten sätter in, det visste Nils Ferlin och det vet jag av egen och upprepad erfarenhet sedan början av åttiotalet. Årstidens ljusa småtimmar spelar in. På vintern är sömnen bättre. Ökande ålder ska ju vara korrelerad till sämre sömn ( och mindre behov av sömn). Ju äldre man blir, borde ett lugn infinna sig efter hand med stigande livsvisdom, men det sambandet förefaller osäkert. Man kan ju försöka stiga upp ur sängen och göra något för att bryta dödläget, som nu när jag satt mig vid datorn. Sömnmedel brukar det vara försent att inta efter midnatt, p.g.a. risk för "hang-over". Vid allt högre ålder tränger sig de eviga existentiella frågorna gärna på, när man borde sova för att samla nya krafter. Sömnlöshet kan vara konstruktivt, om man ser det från den ljusare sidan. Plötsliga insikter och nya idéer kan träda fram, t.e.x uppslag till romaner, noveller och essäer. Just nu i natt, när jag slumrat in för några ögonblick drömde jag att telefonen ringde. Det var min döde farbror Rune, som hade något att meddela. Den drömmen inträffade redan för nio år sedan. På min fråga om hur det var på den andra sidan, svarade han glatt: "Det finns ingen annan sida". Detta påstående har jag tagit upp i min pågående skrivning av romanen "Charlottes bok", som handlar om transcendenta upplevelser och sammanhang. Nu, kl 05.20, är det nog dags att i alla fall försöka få några timmars sömn ...
14 Juli 2011  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Vita nätter

"Nätterna de vita och dagarna de gula, de lekte mina ögon så ruggiga och fula ..."
Så kan det bli när sömnlösheten sätter in, det visste Nils Felin och det vet jag av egen och upprepad erfarenhet sedan början av åttiotalet. Årstiden ljusa småtimmar spelar in. På vintern är sömnen bättre. Ökande ålder ska ju vara korrelrelad till sämre sömn ( och mindre behov av sömn). Ju äldre man blir, borde ett lugn infinna sig efter hand med stigande livsvisdom, men det sambandet förefaller osäkert. Man kan ju försöka stiga upp ur sängen och göra något för att bryta dödläget, som nu när jag satt mig vid datorn. Sömnmedel brukar det vara försent att inta efter midnatt, p.g.a. risk för "hang-over". Vid allt högre ålder tränger sig de eviga existentiella frågorna gärna på, när man borde sova för att samla nya krafter. Sömnlöshet kan vara konstuktivt, om man ser det från den ljusare sidan. Plötsliga insikter och nya idéer kan träda fram, t.e.x uppslag till romaner, noveller och essäer. Just nu i natt, när jag slumrat in för några ögonblick drömde jag att telefonen ringde. Det var min döde farbror Rune, som hade något att meddela. Den drömmen inträffade redan för nio år sedan. På min fråga om hur det var på den andra sidan, svarade han glatt: "Det finns ingen annan sida". Detta påstående har jag tagit upp i min pågående skrivning av romanen "Charlottes bok", som handlar om transcendenta upplevelser och sammanhang. Nu, kl 05.20, är det nog dags att i alla fall försöka få några timmars sömn ...
14 Juli 2011  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
I den härliga vår

Våren kommer oemotståndlig. Idag hade Opera Viva konsert i Stefanskyrkan. Trots att vädret var strålande och att många redan börjat påskledigheten, hade vi en entusiastisk publik, som gärna hade kunnat vara lite större. Musiken har den stora fördelen att den raderar ut betydelsen av ålder, när man lever med i denna höga konstform. Som typisk amatöroperakör är de flesta av oss, män såväl kvinnor, man kallar bedagade. Men när vi rycks med av musikens krafter blir vi odödliga, eller åtminstone för ett ögonblick, befriade från känslan av att befinna oss i Kronos våld. Just den här konserten bestod av en blandning av andlig högstämdhet, pastoral harmoni, existentiellt drama och sinnliga tongångar. Moses bön, Voyagers chorus, Didos klagan, den sensuella barcarolen ur Hoffmans äventyr och ett gladerotiskt potpurri ur Vita hästen, är några exempel på vad vi ägnade oss åt denna soliga vårdag, då våren håller andan inför ett crescendo av värme och växtkraft.
16 April 2011  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Konsert i vårens tecken

Våren kommer oemetståndlig. Idag hade Opera Viva konsert i Stefanskyrkan. Trots att vädret var strålande och att många redan börjat påskledigheten, hade vi en entusiastisk publik, som gärna hade kunnat vara lite större. Musiken har den stora fördelen att den raderar ut betydelsen av ålder, när man lever med i denna höga konstform. Som typisk amatöroperakör är de flesta av oss, män såväl kvinnor, man man kallar bedagade. Men när vi rycks med av musikens krafter blir vi odödliga, eller åtminstone för ett ögonblick, befriade från känslan av att befinna oss i Kronos våld. Just den här konserten bestod av en blandning av andlig högstämdhet, pastoral harmoni, existentielltt drama och sinnliga tongångar. Moses bön, Voyagers chorus, Didos klagan, den sensuella barcarolen ur Hoffmans äventyr och ett gladerotiskt potpurri ur Vita hästen, är några exempel på vad vi ägnade oss åt denna soliga vårdag, då våren håller andan inför ett crescendo av värme och växtkraft.
16 April 2011  | Länk | Allmänt | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Thomas Wahlberg                                             Skaffa en gratis hemsida