Bokstaven dödar, men anden ger liv
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Januari (2020)
>>


Om det epidemiska tiggeriet:

På en sträcka om c:a hundra meter vid Götgatan-Folkungagatan kunde jag idag den 26 februari 2014 konstatera att närmare ett tiotal tiggare av ett välbekant östeuropeiskt ursprung satt utposterade vid affärer och längs husväggarna. De verkar ständigt öka i antal och allt mer sällan ser jag någon lägga några mynt i de skramlande pappersmuggarna. De ”svenska” bettlarna verkar vara ett utdöende släkte i denna blodiga konkurrens. Många försäljare av Situation Stockholm verkar ha kastat in handduken. Några hundra meter från dem som skramlar med muggar sitter trots allt en gubbe med tovigt vitt långt hår och dito skägg. Kanske är han i själva verket 10-15 år yngre än jag själv. Han sitter lugnt med muggen framför sig och försöker inte med pockande hälsningsfraser och meningar som yttrycker ett tack på förhand dra till sig uppmärksamhet. Kanske får han in några kronor mer per dag än de utländska medtävlarna? Känslan är att tiggartätheten i vissa delar av centrala Stockholm närmar sig nivån i städer som Calcutta och Bombay. Kan denna tiggeriverksamhet verkligen löna sig för så många? En inhemsk tiggare kan ju dryga ut inkomster från socialbidrag, förtidspension etcetera, men gästtiggarna uppges försörja familjer i hemländerna. Dessutom ska de betala för resor och uppehälle och boende i slumartade illegala skjulområden. Man kan också notera att en del obskyra figurer, som cirkulerar i krokarna, verkar vilja ha sin del av dagens myntsamling.
26 Februari 2014  | Länk | Samhälle | 0 kommentar
Quo vadis?

Quo vadis? – "Vart går du?" –(ursprungligen Domine quo vadis? Herre vart går du?) enligt legenden om Petrus som möter Jesus på Via Appia, strax utanför Roms stadsmur). Det finns också en film med samma namn.
Min mamma berättade en del s.k. roliga historier. Den här hörde jag första gången när jag var ett litet barn:
”Vart går du”? ”På bio”. ”Vad ska du se där”? ”Quo vadis”. ”Vad betyder det”?
”Vart går du”? ”På bio”. ”Vad ska du se där?” ”Quo Vadis”. ”Vad betyder det”. Vart går du?” ”På bio”. ”Vad ska du se där”? ”Quo vadis”. ”Vad betyder det”? o.s.v. i oändlighet.
24 Februari 2014  | Länk | Ordspråk och talesätt | 0 kommentar
”Den breda vägen”

Cornelis Vreeswijk sjunger i Lasse Liten Blues (Billånaren med mera, Lasse Liten, körde ihjäl sig under en biljakt): ”Prästen sa vid graven ungefär så här. Han gick den breda vägen som åt helvete bär …”
CV lär ha inspirerats av den kända bibeltexten från Matteusevangeliet 7 kapitlet, verserna 13 - 14. Efter att ha uppmanat människorna att handla mot andra människor som de själva vill bli behandlade, säger Jesus:
"Gå in genom den trånga porten. Ty den port är vid och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går in genom den. Men den port är trång och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den."

20 Februari 2014  | Länk | Religion | 0 kommentar
Amatörskaldens morgonpsalm

Till Herren Gud Allsmäktig, himmelens och jordens skapare:
Inför den nya dag som randats, bland de dagar som är räknade.
Lär mig ge mer glädje än sorg till dem jag möter.
Hjälp mig att ge ett överskott av godhet över ondska,
i min dagliga gärning, trots dess ringa värde.
Hindra mig för att lägga ett sandkorn
i ditt segrande rikes maskineri.
Få mig att minnas mitt gudomliga ursprung,
så att varje dag blir den glädjens dag den förtjänar.

16 Februari 2014  | Länk | Poesi | 0 kommentar
Paulus I kor 13:9: Ty vår kunskap är ett styckverk och vårt profeterande är ett styckverk

I Andra testamentet har jag beskrivit några omständigheter runt mitt avhandlingsarbete, därav rubriken.
...
Det fanns inom den medicinskt akademiska världen en utbredd mentalitet att publicera allt, som det överhuvudtaget fanns siffror på. Med hjälp av en driven statistiker kunde man köra analyser och undergrupper mot varandra och få ett stjärnfall av signifikanta resultat, som man kunde spekulera i och beskriva i artiklar och rapporter.
”Publish or perish”,
var mottot och antalet ”pek” (läs pekoral) var viktigare än kvalitet. Självklart var kraven mycket höga för publicering i ett mindre antal välrenommerade tidskrifter, men det fanns gott om nya tidningar, som behövde material att trycka. I nödfall kunde man skriva i något av de otaliga häften, som läkemedelsindustrin eller lokala föreningar gav ut.
Utan att nämna några namn, kan jag avslöja att mer än en gång diskuterade jag mer eller mindre intressanta resultat med överordnade forskare.
”Inte signifikant? Vi kanske kan ta bort några resultat, som verkar litet tveksamma. Eller varför inte köra några patienter ytterligare. Har vi ingen annan statistiker att rådfråga.”
På Karolinska Sjukhuset träffade jag ett stort antal kollegor i doktorandbranschen och gick efter hand på ett stort antal disputationer. En del opponenter var kritiska och ibland rent sarkastiska på ett sätt, som påminde om censorerna vid den gamla tidens studentexamen.
Vid en disputationsakt sågade opponenten avhandlingen redan p.g.a. formuleringar i förordet.
”The aim of the study became…”
“Jaså, det var så det gick till. Du utförde en massa experiment och konstruerade hypotesen efteråt, när du såg resultaten.”
Respondenten hämtade sig aldrig från denna inledande salva och hans fortsatta försvar blev svagt. Han godkändes ändå, liksom en överväldigande majoritet av doktoranderna.
Under en disputationsmiddag hörde jag ett elakt tal av en handledare, som kopplade på en overheadprojektor och visade en serie bilder över hur man snabbt och enkelt yxar till en avhandling. Denna kunde bestå av följande delar:

• Introduction

• Results

• Discussion of Introduction

Den maliciöse akademikern hade räknat ut att det var så den nybakade doktorn hade arbetat, och en hel del andra doktorander också, för den delen.

Så småningom blev även jag mogen att skriva min ”bok”, d.v.s. en sammanfattning på avhandlingsarbetet, som bestod av sex originalarbeten. Jag satt vid min elektriska skrivmaskin på kvällar, helger och under ett par månaders barnledighet, samtidigt som de två sista artiklarna skulle slutgiltigt färdigställas.
Mina kladdiga ark med rättelser och överstrykningar lämnades till en sekreterare på Koagulationslaboratoriet, som smattrade in materialet i sin jättelika skrivautomat. Jag lät trycka skriften i den löjligt stora upplagan av 900 exemplar, varav några travar fortfarande belamrar mina förråd.
Avhandlingen skulle först godkännas av fakultetsnämnden innan den fick ”spikas”, d.v.s. hängas upp på kårhuset på en särskild anslagstavla.
På titelbladet brukade man skriva dedikation och något tänkvärt citat. Det var min gamla farmor som harangerades för sitt engagemang för mig och andra delar av släkten. Minnet av fader Bertil, som avlidit året innan, fick också en notis.
Min mor blev sårad över att själv inte ha blivit omnämnd. Det valda citatet, som liksom avhandlingen var på engelska, var i sammanhanget mångtydigt och kommer från Paulus första korinterbrev. Det anspelade på vår osäkerhet att närma oss ”das Ding an sich.”:

For we know in part and we prophesy in part
12 Februari 2014  | Länk | Personligt | 0 kommentar
Marseljäsen-en blodtörstig nationalsång som eldar massorna

Jämför den av mig approximativt översatta texten till Frankrikes nationalsång med vår vänliga, ”Du gamla du fria ..”

Framåt fäderneslandets barn
Ärans dagar har kommit
Mot oss tyranniets blodiga fana höjd
Hör ni hur i bygderna
Den vilde soldaten ryter
Han kommer oss in på bara kroppen
För att strypa våra söner och makor
Till vapen, medborgare
Bilda era slagordningar
Låt oss ständigt marschera
Ett orent blod skall vattna våra fåror.
6 Februari 2014  | Länk | Samhälle | 0 kommentar
Rex regi rebellis

Från Fältskärns berättelser av Zacharias Topelius förs legenden vidare om en ring med inskriptionen Rex regi rebellis (som betyder kungen gör uppror mot sig själv). Det handlade om en gammal finsk bondekung, Perttilä, som fått ringen av en döende man. Denne hade tagit ringen från en staty av Jungfru Maria. Den farliga ringen hade kraften från helgonen men också från avgrundens makter. Paralleller finns i Sagan om ringen. Inskriptionen vill varna för den risk en framgångrik person kan innebära för sig själv. I min bok Andra testamentet, använde jag Rex regi rebellis som en devis för innehållet. Boken visar hur författarens krokiga vägar genom livet uttrycker risken man kan ha att exponera sig för sina dunklare krafter.
1 Februari 2014  | Länk | Ordspråk och talesätt | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Thomas Wahlberg                                             Skaffa en gratis hemsida