Bokstaven dödar, men anden ger liv
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
13
14
15
16
17
18
19
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
December (2019)
>>


Alla människors lika värde?

Idag hördes en ledande kristdemokrat flera gånger upprepa ett mantra: ”Vi står upp för alla människors unika och lika värde”. Om alla människor är unika är de rimligtvis olika. Som olik andra individer kan olika personer ha skiftande betydelser för familj, vänner och samhälle. Politikerns uttalande från sin höga piedestal är en motsägelse och satsen ovan är falsk. Politikerna är också falska eftersom dogmen alla människors lika värde i praktiken inte förpliktigar till någonting ur praktisk politisk synpunkt. Möjligen är vi lika inför lagen, men att hävda sin rätt är olika svårt för medborgarna. Brottslingar är olika värda ur moralisk synpunkt och döms efter olika mallar beroende på brottet, asylsökande bedöms olika beroende på deras mer eller mindre väl dokumenterade bakgrund och deras förmåga att fly från hemlandet. Våra medborgare får sin sociala och ekonomiska ställning i relation till utbildning, erfarenhet och duglighet.
Apropå alla människors påstådda lika värde: Jag hörde för länge sedan en präst säga att han önskar träffa både Stalin och Hitler i paradiset. I så fall är Guds nåd utanför vår fattningsförmåga och möjligen är vi lika inför Gud, antingen vi är troende eller inte.
25 April 2015  | Länk | Samhälle | 0 kommentar
Vetenskap och existentiella frågor

Vetenskapen kan inte besvara existentiella frågor. Den kan till exempel inte förklara ”intet” eller det eviga. Analyser av tid och rum hamnar i en oändlig regress, en motsägelse. Filosofi, religion och poesi har möjligheter till aningar om andra dimensioner.

”Du som fanns före bergen och molnen,
Före havet och vindarna.
Du vars begynnelse är före alla tings Och vars glädje och sorg är äldre än stjärnorna.
Du som har vandrat evigt ung över vintergator
Och genom de stora mörkren mellan dem.
Du som var ensam före ensamheten
Och vars hjärta var fullt av ängslan långt före något
mänskohjärta – glöm inte mig”.
Ur Aftonland av Per Lagerkvist
15 April 2015  | Länk | Filosofi | 0 kommentar
Den yttersta dagen – Dagermans sista drama (1952)

Jag har just läst en bok med Dagermans viktigaste senare dramer. Efter den Yttersta Dagen tog den svåra skrivkrampen överhanden före självmordet den fjärde november 1954. Detta drama i bondemiljö råder det delade meningar om. Jag finner det fängslande och inte stillastående som någon kritiker har hävdat. Andemeningen kan illustreras med några rader ur författarens förord, som anger dramats kärnpunkter:
”Dödens närhet, själarnas avstånd, den mänskliga handlingens ofattbara betydelse”.
”Domens dag, viskar någon. Nej viskar pjäsen tillbaka, den yttersta dagen är inte domens dag utan förlåtelsens. Själv vill jag gärna föreställa mig domens dag som ett bondedrama, som slutar i lycklig förvirring med att fåren och getterna fria från ondskans förhävelse och godhetens högmod, tillsammans går ut att beta på de himmelska ängarna. Om ”Den yttersta dagen” skänker någon åskådare en sådan framtidsvision är den inte skriven förgäves.
7 April 2015  | Länk | Litteratur | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Thomas Wahlberg                                             Skaffa en gratis hemsida