Bokstaven dödar, men anden ger liv
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Januari (2020)
>>


Allmänna opinionen av Bertil Wahlberg

Med anledning av Knausgårds artikel om de svenska "cykloperna", visas här Bertil Wahlbergs målning, Allmänna Opinionen från sextiotalet. Enögdheten var utbredd redan på den tiden.
23 Maj 2015  | Länk | Politik och litteratur | 0 kommentar
Den fria viljan

Man väljer inte fattigdom, utanförskap med mera, hävdar debattörer, som oftast kommer från vänsterkanten. (Man kan inte heller förbjuda fattigdom anser många, som i många fall kommer från den breda politiska mittfåran). De som åsyftas är ofta dem vi ser omkring oss på gator och torg, tiggande romer, som blir allt fler och fler. Resten av den fattiga världen behandlas mer diffust när det gäller möjligheten att välja, men synpunkter på hur dessa miljarder människor skall leva och administreras saknas inte alls. Tyckarna menar som kontrast att vi som är priviligierade däremot har en fri vilja – vi kan ”se” dessa människor med oblida eller blida ögon och eventuellt agera därefter. Tyckarna har därigenom delat in människor i ”vi och dom”. Vi har en fri vilja, ”dom” har det inte, utan är helt utelämnade till determinismens kalla principer.
Som en person med påverkan från existentiella och kristna tänkare, tror jag på den fria viljan. Man kan i varje ögonblick välja att göra en eller flera alternativa handlingar. Ju bättre val man gör och ju tidigare man gör dem, desto fler goda alternativ står alltid till buds för oss. Ett dåligt val kan vara att lämna sin familj och sin hembyggd vind för våg för att sysslolös sitta på gator och torg i väder och vind och hoppas på att någon av oss med friare vilja ska bidra med någonting. ”Tyckarna” har redan omdömet klart. Tiggarna har inget annat val, vilket innebär att de frånkänns innehav av en fri vilja – en mycket nedlåtande attityd, som bidrar till att permanenta misär och alienation.
14 Maj 2015  | Länk | Filosofi | 0 kommentar
En variant av den Flygande Holländaren

Efter att ha lyssnat till partidebatten den 10 maj:
11 Maj 2015  | Länk | Politik | 0 kommentar
Går det att förbjuda fattigdom?

Det är mycket man skulle önska att det gick att förbjuda, till exempel krig, fattigdom och svåra sjukdomar. Med anledning av det likt malign sjukdom expanderande och infiltrerande fenomenet, som utgör det utifrån kommande tiggeriet, har yrvakna politiker och medborgare börjat oroa sig och röster har hörts för att hejda, begränsa, eller till och med stoppa företeelsen. Motargumenten tycks hela tiden försvagas. Den yttersta antitesen till att förbjuda tiggeri är att det inte går att genomföra, för att man inte kan förbjuda fattigdom. Om man kunde det, skulle vi givetvis förbjuda miljarder av jordens befolkning att vara fattiga. Vi kan tyvärr inte förbjuda fattigdom, men vi kan med politiska åtgärder lindra den i viss omfattning för vissa grupper av individer.
Tiggeri från rännstenen kan inte bota fattigdom. Det håller kvar människor i utanförskap och misär, även om smärre penningsummer kan lindra för dagen. Med påståendet att man inte kan förbjuda fattigdom skulle hur många skadliga förhållningssätt som helst kunna rättfärdigas. Man kan inte förbjuda stöld, rån eller många andra egendomsbrott, för att vi inte kan förbjuda fattigdom. Med fattigdomsargumentet kan man stödja allt som ligger en varmt om hjärtat, till exempel invasioner av mindre önskvärda individer från fattiga till rika länder, i värsta fall militärt eller genom kriminella nätverk. Det går alltså inte att förbjuda allt som är skadligt eller allt man tycker illa om. Man kan inte heller förbjuda okunnighet, falskhet eller ren stupiditet, vilket i och för sig är beklagligt…
1 Maj 2015  | Länk | Samhälle | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Thomas Wahlberg                                             Skaffa en gratis hemsida