Charity begins at home
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
29
30
<<
November (2019)
>>


Universums materia, tid och rum

”Det kan vara så att det är bara jag som existerar i en oändlig världsrymd. Ni andra är bara illusioner eller bilder ur min egen fantasi.”

Det är ungefär vad jag minns att jag yttrade en kall och stjärnklar januarikväll när jag kan ha varit 12-13 år. Jag hade gått en kvällsrunda en med klasskompis. Vi hade fascinerats av den gnistrande stjärnhimlen i den klara och bitande kalla januarikvällen i början av vårterminen. Vi hade funderat över rymdens oändlighet och plötsligt insett vår fattningsförmågas begränsning. Min följeslagare hade yttrat att det vore enklare att leva om man hade varit en okomplicerad grabb på bondlandet utan djupare intellektuella intressen och grubblerier. Så övermodigt tänkte jag och några av mina närmaste kamrater, som hamnat på en av storstadens bakgårdar Hökarängen, där vi ansåg att den genomsnittliga intelligensnivån långt ifrån var påfallande hög (jämförd med vår egen). Min kamrat hajade till inför mitt oväntade utspel, där jag, som om jag vore en arrogant och människofientlig gud, ifrågasatte, inte bara min väns existensberättigande, utan hela existensen av hans kropp och själ. Det dröjde inte länge innan jag släppte min teori och betraktade människorna omkring mig som livs levande och vi avslutade vår kvällsvandring som jordnära varelser som såg fram emot att snart få krypa ned i en varm säng hemmavid.
(Från "Tystnaden sjunger själv" Melampyrum förlag 2011)
30 Augusti 2011  | Länk | Filosofi | 0 kommentar
Opera Fantastica i Eskilstuna och på Konserthuset.

I egenskap av körsångare i Opera Viva, kan jag rekommendera ett besök på Konserthuset söndagen den 2 oktober. Vid två föreställningar (kl 14 och 17) framförs kända operastycken av en storkör om ett par hundra hundra personer och Eskilstuna Symfoniorkester under ledning av Jan Åke Hillerud Sopranen Katarina Wedin och tenoren Per-Håkan Precht medverkar. Konserten ges även i Eskilstuna konserthall den 1 okt kl 14 och 17. Repetitionerna med Hillerud är en sällsam kombination av musikalitet, pedagogik och drastiskt humoristiska infall. För oss deltagare i storkören är varje repetitioni sig en föreställning av hög klass.
För ytterligare information se www.operafantastica.se
25 Augusti 2011  | Länk | Musik | 1 kommentar
Sensommartripp till Sundsvall och Umeå

Med gamle skolkamraten Bertil Ö gick resan mot rubr. städer. Först en heldags mottagning på Sophiahemmet på fredagen och iväg så snabbt som möjligt vid 16 tiden mot Sundsvall. Efter en delvis illegal körning nåddes målet på tidtabell kl. 20.30, som var Baltic Hotel hundra meter från Casinot, där en middag var bokad kl 21. Hotellpaketet omfattade en skaplig två-rätters middag och några spelmarker, som snabbt slängdes ut på ett bord och inbringade en förmögenhet om 400 SEK. "Vårdad" klädsel var anbefalld, men vi i våra kavajer stack av mot mängden av fritidsskjortor, T-shirts och gympadojor. Alltså knappast någon James Bond atmosfär, även om vi fick en en skaplig Dry Martin (stirred).Vid en "bandit", lyckades jag rätt hyfsat och förlorade endast en hundring på någon timmes spel. Man kan finna en barnslig fascination av apparatens snurrande, blinkande och tutande, medan vinster och förluster plingar fram på skärmen. Bredvid mig satt en luggsliten pensionär, förmodligen i min egen ålder, och matade sin bandit med femhundringar, påhejad av speldjävulen. På lördagen kördes de 27 milen till Umeå snabbt och smidigt på de fina, glest trafikerade, Norrlandsvägarna. Vi gjorde ett studiebesök på den genom TV så välbekanta dansbanan i Täfteå, som var fullpackad med landsbygdens söner och döttrar i en nykter och skötsam omgivning, som det såg ut. Men vem vet vad som försiggår i de många husvagnarna ...Man körde med tredanser damernas och tre danser herrarnas enligt direktiv från en upplyst skylt. Välarrangerat och väldresserat. Alla de kända ansiktena från TV- programmen dök upp efter hand. Dansbanan i Täfteå verkar vara synnerligen svensk i enkulturellt avseende, kanske borde SD göra ett studiebesök där. Det blev för oss en rätt så tidig kväll, med avslutning hemma hos min dotter Petra i centrala Umeå. Som hårdrocksdrottning av Umeå, ville hon inte bli sedd med oss i Täfteå, och det kan man lätt först.
21 Augusti 2011  | Länk | Resor | 0 kommentar
"Charlottes bok", en mäktig uppgift

För ett år sedan trodde jag att jag hade skrivit färdigt en roman. Titeln skulle ha varit "En tvivelaktig historia", som skulle ha varit del 1. Del 2 hade jag tänkt ge ut separat, som "Charlottes bok", men ändrade mig efter goda råd från en lektör, som jag gärna lyssnar på. Nedan en sammanfattning av boken, så långt jag kan se den i dagsläget. Del 2 har en biblisk ton med ett bundet, delvis egenkonstuerat orimmat versmått. Varje ord måste vägas på guldvåg. Hoppas bli färdig under hösten.

”Charlottes bok”
Sammanfattning:

Romanen skiftar mellan högt och lågt och handlingen rör sig på flera plan. Den omfattar en omvälvande period från femtiotalet till nuet, som politiskt och socialt har stöpt om samhället. Denna utveckling avspeglas hos huvudpersonen i del 1, en man från högreståndsmiljö. Han är en dubbelnatur med en kritisk och delvis cynisk livssyn, men mottaglig för personliga förändringar. Han får en privilegierad uppväxt, som ändrar karaktär efter moderns självmord. I slutet av gymnasietiden inleds en platonisk relation till en mystisk flicka i klassen (Charlotte), som kommer att agera som hans goda genius och skyddsängel, trots att de inte kommer att träffas förrän femtio år senare under dramatiska omständigheter. Ynglingen/mannen tar studenten, blir reservofficer och blir senare en framgångsrik men skrupelfri försvarsadvokat. Han har gift sig ung med en överklassflicka, men äktenskapet är dömt att misslyckas. Den unga hustrun (Elisabeth), som är kylig och formell radikaliseras i protest mot sin ärkekonservativa familj och dras in i vänsterkretsar. Hon hamnar i frontlinjen via en FNL-grupp. Konfrontationer mellan mannen och kretsarna runt hans fru inträffar. Hustrun har en karismatisk och marxistiskt orienterad väninna (Marie-Louise) som spelar en nyckelroll i handlingen. Hon kommer trots en personlig familjekatastrof att utvecklas till en behaglig och klok kvinna, som paradoxalt nog den kritiske mannen kommer att dras till på äldre dagar. Han känner ibland Charlottes närvaro som en transcendent påverkan och hon blir en ”evig följeslagare”, vilket får en försonande inverkan på honom. Hans reserverade och självsäkra inställning mildras. Relationen till Marie-Louise fördjupas och låter mannen som tvivlade uppleva en ljusning i tillvaron, när han anar möjligheten till en kärleksrelation av en typ han aldrig tidigare i sitt liv fått uppleva. I samband med Charlottes dramatiska bortgång har han fått i sin ägo en bok med anteckningar. Innehållet i denna ”Charlottes bok” kommer till sist att avslöjas i del 2.


10 Augusti 2011  | Länk | Litteratur | 0 kommentar
En man av vikt

"Han var en man av vikt, svår att komma förbi". Ett exempel på de många skämt, vitsar och tvetydigheter som pappa Bertil lämnade efter sig. Ännu drygt 30 år efter hans frånfälle, dyker hans formuleringar upp. Plötsligt förra lördagen insåg jag ovanstånde citats giltighet för mig själv. Har länge blundat för min tresiffriga vikt. Ligger visserligen en bra bit från toppnoteringen, men det är dags att agera. På lördagen den 30 juli var det fest och dans, som även ryckte med mig. Jag insåg att jag borde vara "lättare på foten" för dels att smidigare manövrera och dels ha roligare. Min dotter Beatrice skriver ofta om viktproblem på sin blogg och jag har då och då kritiserat henne för att ämnet i sig är utjatat och att det är svårt att tillföra något nytt i viktdebatten, där experter och amatörer ständigt brer ut sig om mål och metoder. Men nu verkar det som vi har ett gemensamt mål och har efter 8 dagar med enkla åtgärder (som inte ska beskrivas här idag) lämnat ifrån oss uppemot 3 kg per skalle. Tvåsiffrigt nästa inom en vecka ... Charmen sitter inte alltid i rondören.
7 Augusti 2011  | Länk | Personligt | 0 kommentar
Att profilera sig och samtidigt vara korrekt

..."Du skriver dikter, filosoferar
och vet exakt vad som ej är rätt.
Händer något du kommenterar
och skyltar fåfängt med ditt porträtt..."

Ovanstående är en pamflett, på "polskerytm" (samma som Wallin använder i "Dödens ängel". Den skrev jag i ett inspirerat ögonblick , med synska inslag, ned redan den 17 juni 1967 och är en reaktion på hyckleri, med eller utan politiska förtecken. Hela dikten är publicerad i "Andra testamentet" (2006, se bokomslag).
I dagsläget, mot bakgrunden av den apokalyptiska händelsen i Norge, känner jag att dikten får en viss akualitet. Den ena skribenten efter den andra framträder i media med egna teorier, påhopp på meningsmotståndare, eller tvärsäkra påståenden, om vad som kan ha utlöst dådet. Från vänster spekulerar man om att misstro och kritik mot invandringspolitiken och allmän intolerans skulle ha fått den norske bärsärken att agera. Från kretsar med bruna nyanser tror man att den "generösa" invanringspolitiken är boven i dramat. Alltså diametralt motsatta förklaringar, som i sin beskäftiga ytlighet utmanar de krafter, som önskar göra en noggrann analys av händelseförloppet och bakgrunden. Man frapperas av att vissa kulturpersoner, journalister och politiker vädrar morgonluft och snabbt visar sig på arenan med sina typiska brösttoner och svepande förklaringar. Kanske är det kändisskapet, som kommer i första rummet och inte omtanken om medmänniskorna.
3 Augusti 2011  | Länk | Politik och litteratur | 0 kommentar
St Peterline till st Petersburg, korrektion

Mitt förra blogginlägg innehöll ett fel, som delvis berodde på oklar information på hemsidan från rederiet och delvis på en liten miss av undertecknad vid köpet via internet. Det är som bekant lätt att göra en felaktig knapptryckning och därmed en felbokning. Jag trodde att vi köpt en guidad busstur för priset 20 EUR per person, men det rörde sig bara om biljett till shuttlebussarna. Den guidade turen kostar 331 SEK per vuxen, vilket jag gärna hade betalat för att få se mer av st Petersburg. Man behöver inte visum om man använder sig av shuttlebussarna, varför man måste boka dessa om man inte har beställt den guidade turen.. Hamnen ligger nära centrum och det tar endast 6-7 minuter att komma fram med bussen. Priset 110 EUR för fyra vuxna och ett barn kan tyckas högt mot bakgrund av den korta bussresan och det var nog det som fick mig att tro att vi köpt rundtur med guide.
Men rätt ska vara rätt och st Peterline ska inte svärtas ned i onödan.
2 Augusti 2011  | Länk | Resor | 0 kommentar
Med st Peterline till st Petersburg, en liten rysare

Lockad av en massiv reklamkampanj gjorde min nära familj och jag en sjöresa till st Petersburg 20-22 juli. Princess Anastasia var knappast i klass med t.ex. Birka Paradise. Hytterna var påfallade trånga. Buffetmålen var godkända och inkluderade en sekt, en stor vodka och obegränsat med vitt och rött vin, som var upphällda i glas och därför omöjliga att närmare identifiera. Varning däremot för cafeterian, som severade ynkliga, smaklösa räkmackor och trista snålt tilltagna snabbrätter. Det ryska ölet är det inget fel på. Däremot är rysk service ett kapitel för sig. Kommunisttidens likgiltighet och liknöjdhet har ännu inte tvättats bort. Ett lågvattensmärke var receptionen med en totalt ovillig och till synes okunnig personal. En dubbelvarning måste utfärdas för rundturs biljetterna á 20 EUR, som betalas vid bokningen. Vi fick aldrig ut några biljetter ombord trots upprepade besök i receptionen och hamnade i stället i kön till shuttlebussarna. Vi fick själva improvisera en liten stadstur i de vackra, pampiga, men ogästvänliga delarna av centrala Petersburg. Vinterpalatset är lika imponerande, som jag minns det från kursresan 1969. Bankomater och resturanger är sällsynta i dessa delar av staden. Vi hittade i alla fall en turistfälla, där man påstod sig ta kort. Efter en slarvigt och långsamt serverad lunch, skulle vi betala. Det tog oss fyrtio minuter innan det fjärde kortet lyckligtvis fungerade, under livligt parlamenterande med personalen, som vägrade ta svenska pengar, men gärna tog emot Euro, enligt en speciell gangsterkurs.
På det hela taget; trots allt en rolig resa med trevligt umgänge och varma sköna stunder på de olika däcken. Slutintrycet blir ändå att jag inte kan rekommendera st Peterline, som jag tror kommer få svårt att fylla sina båtar på lång sikt om man inte gör en rejäl uppryckning inom serviceområdet. Jag har kontaktat rederiet med mina klagomål, men har inte fått svar.
1 Augusti 2011  | Länk | Resor | 1 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Thomas Wahlberg                                             Skaffa en gratis hemsida