Berger des pyrénées
Startsidan Blogg Fotoalbum Kira och Tassa Vänner Gästbok Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
November (2019)
>>


Carins pannacotta

En god och superenkel pannacotta!!

4 port Panacotta:

Lägg 2 msk bär i botten på 4 glas,

blanda 4 dl grädde,

1 dl gelésocker

och 1 tsk vaniljsocker i en kastrull

och låt koka i ½ minut.

Häll panacottan försiktigt över bären,

ställ i kylskåp 3-4 timmar.

Garnera med ytterligare en masked bär......MUMS!!

3 Februari 2011  | Länk | Mat & Sånt | 3 kommentarer
Runebergstårta

Denna är 8 personer.
Tid för tillagning ca 45 minuter.

200 g smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl ströbröd
1 dl riven mandel
1 dl vispgrädde
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
hallonsylt
Glasyr:
Florsocker
Citronsaft

Rör smöret med sockret tills det är luftigt. Vispa äggen och blanda ner dem i smöret tillsammamns med ströbröd, mandel, grädde, mjölk och bakpulver. Häll den färdiga smeten i en form med löstagbar kant.
Sätt ugnen på 200° och grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
Ta ut kakan och bred på hallonsylt.
Grädda kakan ytterligare tills den är färdig.
Rör ut 1 dl florsocker med lite citronsaft och ringla denna över hallonfyllningen.

Tillägg: Man kan även grädda dem i små separata formar som på bilden.
6 Februari 2008  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Laxfilé med sesamstuvad bladspenat

4 port.
Superenkelt och gott att stuva spenat på detta sätt. Det blir både sås och grönsaker i ett.

4 laxfiléer a 150 gr.
100 gr färsk spenat
1 dl sesamfrön
2½ dl mellangrädde
salt och peppar

Sätt ugnen på 150 grader. Smöra en form och lägg i laxen. Salta och peppra.
Stek laxen i ugn ca 15 minuter eller tills den nätt och jämt är genomstekt.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de har fått fin färg.
Skölj spenaten. Koka upp grädden. Blanda i spenaten och låt koka under lock ca 1 minut.
Vänd ner sesamfröna och smaka av med salt och peppar.
Servera laxen med sesamstuvad bladspenat, kokt potatis och citronklyftor.
8 November 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Äppelgröt

Äppelgröt

10-12 port

1½ liter vatten

1½ tsk salt

2-3 äpplen, rivna eller i små bitar.

1 dl krossat linfrö

1 dl solrosfrön

2 msk kanel

2 dl russin

ca: 7 dl havregryn.

8 November 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Duktig kocka

I dag har min nästan 10-åriga dotter varit chef i köket!

Hon har bjudit på middag med efterrätt och jag har inte hjälpt till med annat än den varma ugnen och disken.

Jag tyckte att brödet var godast, så det ska hon få göra fler gånger.

Här kommer recepten:

 

Morotsbröd

1 pkt jäst

5 dl ljummet vatten

1 tsk salt

1 msk socker

2 msk olja

mjöl

4-5 rivna morötter

Jäs degen 15 minuter

Forma degen till runda bullar, jäs ytterligare 15 minuter.

Grädda i 225 grader

 

 

Grönsakssoppa

Potatis

Morötter

Purjolök

Palsternacka

Selleri

Skalas och hackas. Koka i vatten med salt, lagerblad och kryddpeppar.

Tillsätt buljongtärning efter smak. Bryt i några stänger spagetti.

 

 

Fruktsallad

½ melon

3 äpplen

3 bananer

1 burk ananas

3 apelsiner

Skölj, skala och hacka frukten.

Blanda allt i en skål, ät och njut!

Dotterns inspiration kom från en temavecka i skolan "elevens val". Där hade hon valt att arbeta med kost och hälsa.

30 Oktober 2007  | Länk | Mat & Sånt | 3 kommentarer
Porterstek

Portioner: 6-8
Tid: 2 timmar

Ingredienser:
1 ¼–1 ½ kg benfritt nötkött
av fransyska, bog, högrev
1 flaska (33 cl) porter
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
10 torkade enbär
8 svartpepparkorn
1 msk torkad rosmarin
2 lökar
1 morot

Sås:
8 dl spad från steken
2 dl mellangrädde
5 msk vetemjöl

Porterstek är mycket gott eller rättare sagt, såsen är ljuvlig. Den gör hela rätten. Visste man inte kunde man mycket väl tro att såsen är en trendig mexikansk mole, en bitter chokladsås. Till råga på allt blir det mycket sås som man på barnavis ska mosa kokt potatis i...

Koka upp porter, saft, soja, kryddor samt lök och skivad morot i en kastrull som kommer att rymma köttet.

Torka av köttstycket och lägg det i grytan.
Det är bra om köttstycket får ligga trångt och kokspadet åtminstone når halvvägs upp på köttet.

Koka sedan i 30 minuter under lock. Vänd det och stick ned en kötttermometer mitt i köttet. Koka alla ingredienser tills köttets innertemperatur är 72 grader.

Låt gärna köttet ligga kvar i spadet i 15–20 minuter.

Sila av kokspadet och mät det. Späd med vatten till 8 dl.

Vispa ut mjölet i ungefär hälften av grädden till en slät smet.

Häll spadet, mjölredningen och grädden i en kastrull och koka upp under omrörning och låt puttra några minuter.

Servera köttet i tunna skivor med såsen, kokt potatis samt kokta morötter, haricots verts eller andra favoritgrönsaker.

En klick svartvinbärsgelé är också gott till.
15 April 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Varm tomatsoppa med kallrökt lax och gräddfilsdipp

Perfekt picknick-soppa!

En varm, smakrik soppa där du själv väljer hur mycket lax och gräddfilsdipp du vill smaksätta med, eller om soppan ska vara helt vegetarisk.
- 2 st burkar skalade tomater
- 0,5 gul lök
- 5 dl grönsaksbuljong
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl crème fraiche
- 1 tsk socker
- salt och peppar
- 100 g kallrökt, strimlad lax
- Milko Gräddfilsdipp Dill & Gräslök

Tillagning: Skär löken i bitar och mixa tillsammans med burktomater och grönsaksbuljong. Häll soppan i en kastrull och vispa i tomatpuré och crème fraiche. Koka upp och låt koka sakta i cirka 10 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar och mixa sedan soppan slät och häll upp i en termos. Strimla lax och packa ner tillsammans med gräddfilsdippen.

Vid servering: Häll soppan i en kåsa, en mugg eller tallrik. Lägg i laxen och toppa med en klick gräddfil.
11 April 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Snabblagad ingefärsgryta

Portioner: 4

500 g färsk skinka i bit
2 gula lökar
2 morötter
4 dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk soja
1-2 msk färskriven ingefära
1/2 tsk salt
1-2 krm grovmald svartpeppar
1 dl matlagningsgrädde
1-2 msk vetemjöl

Gör så här
Skär köttet i tunna strimlor. Skala och skiva löken. Skala och skär morötterna i tunna strimlor.
Koka upp vattnet med kalvfond, soja, ingefära, salt och peppar i en gryta. Lägg i lök och morötter och låt koka upp på nytt.
Tillsätt köttet och låt puttra under lock ca 10 min. Blanda grädden med mjölet och rör i grytan. Låt koka ytterligare några min.

Servera ingefärsgrytan med äggnudlar och strimlad kinakål.
11 April 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Stekta spättafiléer med gurksallad

Portioner: 4

10-12 potatisar, ca 1 kg eller 1 kg färskpotatis
1 gurka
1 knippe rädisor
2 dl gräddfil
1 1/2 tsk salt
2 krm peppar
600 g spättafiléer
1 1/2 msk flytande margarin

Gör så här
1. Skrapa eller skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
2. Skölj och halvera gurkan på längden. Gröp ur kärnorna med en liten sked och skär gurkan i halvmånar.
3. Skölj och skiva rädisorna.
4. Smaksätt gräddfilen med 1/2 tsk av saltet och hälften av pepparn. Blanda i gurka och rädisor.
5. Stek spättafiléerna i margarinet ca 3 minuter per sida. Krydda med resten av saltet och pepparn.
6. Servera spättan med gurksalladen, potatis och bröd.

För alla: Byt ut gräddfilen mot äkta majonnäs utrörd i lite kallt vatten och stek fisken i mjölkfritt margarin om du inte tål mjölk eller laktos.
Tips!
Salladen är också god att servera till grillad fisk t ex laxkotletter. Smaksätt den då gärna med färskriven pepparrot.

Gröna tipset: Servera grönsaksbiffar till den som vill äta grönt tillsammans med salladen och potatisen.

11 April 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Pastawok med korv och majs

Portioner: 4

280 g pasta t ex fjärilar
400 g mager korv max 7% fetthalt
1/2 msk flytande margarin
4 tomater
1 burk (300 g) majs
2 dl lättcrème fraiche

Gör så här
Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enligt förpackningens anvisning. Skär korven i strimlor. Skölj och tärna tomaterna. Låt majsen rinna av. Woka korven i flytande margarin. Låt pastan rinna av och vänd ner i woken tillsammans med majs och tomater. Tillsätt crème fraichen och låt puttra några minuter.
Servera pastawoken med en blandad sallad.

För alla: Pasta ersätts med glutenfri pasta om du inte tål gluten. Byt ut lätt crème fraichen mot havre- eller sojabaserad gräddprodukt om du inte tål mjölk eller laktos. Fräs korven då i olja i stället för flytande margarin.
Tips!
Pressa gärna ner några vitlöksklyftor i woken för extra god smak.
11 April 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Kyckling i mustsås

Kyckling i julmustsås serverad med ugnstekt potatis och morötter.

Gott och lite annorlunda
Tid: 25 minuter
4 portioner
Du behöver:
4 st kycklingfiléer
smör eller margarin att steka i
2 dl crème fraiche (låg fetthalt går utmärkt)
2 dl must (julmust eller påskmust)
1 hönsbuljongtärning eller några msk kycklingfond
1 tsk malen ingefära
1 tsk rosmarin
1 msk äkta soya
Gör så här:
Använd en stekpanna med lock.
Bryn kycklingen i matfett på båda sidor i en stekpanna. Lägg över filéerna på ett fat.
Blanda crème fraiche, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i stekpannan.
Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 min.
Servera gärna med ugnsstekt potatis och morötter kryddat med rosmarin som på bilden.
3 April 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Laxfilé med bakad potatis samt ägg- och räkröra

Tid: 25 minuter, 4 portioner

Du behöver:
4 bitar laxfilé à 140 g
salt
Ägg- och räkröra:
1 ½ dl crème fraiche
½ dl majonnäs
2 hårdkokta ägg
1/4 röd lök
2 msk hackad dill
150 g skalade räkor
salt
Bakad potatis:
4 st bakpotatisar
50 g smör
1 tsk pressad vitlök (färsk eller på burk)
några dillkvistar
Gör så här:
Lägg laxfilébitarna i en ugnsfast form och salta ordentligt. Ställ in i ugnen och stek i 200 grader i 15-20 minuter.
Gör under tiden ägg- och räkröran.
Blanda crème fraiche och majonnäs. Hacka ägg och röd lök och rör ner. Blanda i dill och räkor. Smaka av med salt.
Baka potatisen i mikron. Lägg potatisarna på en tallrik som tål hög värme. Gör hål med en provsticka och kör i mikron på full effekt i ca 8-10 minuter. Känn med provsticka att de är klara.
Skär smöret i mindre bitar och blanda med vitlök. Lägg några dillkvistar över.
Servera med sallad.

3 April 2007  | Länk | Mat & Sånt | 1 kommentar
Salt potatisbakelse


Kaka
4 ägg
4½ dl socker
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
200 gr smält margarin

smörkräm
200 gr smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl marsankräm

Övrigt
300 gr mandelmassa
kakao

Vispa ägg och socker poröst. Blanda sedan ihop
dom övriga Indgridienserna med varandra.
Sedan blandas allt ihop, och hälles I smörad och bröad långpanna. Grädda i 175-200 grader varm ugn i 15-20 min.

Blanda sedan ihop smörkrämen, och bred den på sockerkakan när den kallnat. Riv mandelmassan över smörkrämen Skär direkt efter i rutor fryses innan paketering. Sikta kakao över vid servering.



2 April 2007  | Länk | Mat & Sånt | 1 kommentar
MOROTSBRÖD


2 medelstora morötter
50 g smör eller margarin
5 dl morotsjuice
50 g jäst
1½ tsk salt
2 msk socker
13-14 dl vetemjöl

1. Skala och finriv morötterna

2. Smält fettet i en kastrull. Häll i morotsjuicen och värm till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Häll i juiceblandningen och rör tills jästen löst sig.

3. Tillsätt morötterna, salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs den övertäckt ca 30 minuter.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i två längder och skär varje längd i 10 bitar. Forma till runda bullar och lägg på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa ca 30 minuter. %. Värm ugnen till 225 grader.

5. Grädda bullarna i mitten av ugnen 10-12 minuter.

6. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
2 April 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Åsa´s Saffranslängd med vit choklad


Ingredienser till 2 längder

200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 kuvert saffran à 1/2 g
salt
2 dl socker
13-14 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör eller margarin
200 g vit choklad
1/2 dl socker
1 ägg och pärlsocker till garnering


Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C.
2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner saffran med salt och socker.
3. Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
4. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 175° C. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm.
6. Bre ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den vita chokladen (hackad) och hälften av sockret. Vik samman degen två gånger till en längd.
7. Gör likadant med den andra halvan av degen. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
8. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter.


Går att göra småbullar i pappersformar också. Rulla då ihop degen inte vik två gånger. Grädda då kortare tid.
2 April 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Äppelkaka

Äppelkaka med nötter

 

8 pers

 

8-10 stora äpplen

1 dl grovt hackade hasselnötter

4 stora ägg

1 ½ dl socker

5 dl gräddfil

½ dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

 

 

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg ut klyftorna i en ugnssäker form. Strö över nötterna. Vispa samman ägg och socker. Rör ner gräddfil, vetemjöl och vaniljsocker. Häll smeten över äpplena.

Grädda i 200 grader på nedersta falsen, ca 40 min.

Servera glass eller vispad grädde till.

 

29 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Marängtårta


1 paket (= 2st) marängbottnar
ca: 400 gr hallon/jordgubbar
1 paket vaniljvisp
Chokladsås och bär till garnering

Vispa vaniljvispen och blanda med bären.
Varva blandningen och marängbottnarna i en form med löstagbar botten (klädd med plastfolie).
Låt frysa minst fyra timmar.
Tag fram den ca: två timmar innan serveringen, och garnera med chokladsås och bär.
26 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Lindas Saffranshjärtan!


½ l mjölk
100 gr margarin
100 gr smör
1 dl socker
1 nypa salt
2 påsar saffran (stött)
50 gr (= 1 påse) torr jäst
1 ägg
ca 14-16 dl mjöl (där får man nog prova sig fram)

Låt jäsa i 30 min.

26 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
IGELKOTTAR


125 g kokosfett smältes
2 dl florsocker
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
ca 1.2 -1.3 liter rice crispies

Alla ingredienser blandas ihop. Lägg i muffinsformar och ställ i kylen för att stelna och förvara dem även där.
26 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Hjärtebröd

Bröden bakas i förväg och väntar i frysen. Inför serveringen tinas de och kan eventuellt värmas 3-4 min i 225 graders ugn.

 

Det här behövs till ca 60 bröd:

9 dl ljummet vatten

1½ dl matolja

75 gr jäst

3 tsk salt

2,1 liter vetemjöl (1260 gr)

1 dl vetemjöl till utbakning

1 uppvispat ägg

vallmofrö

 

Gör så här:

1. Värm vattnet till 37 grader. Häll i oljan. Rör ut jästen i vätskan i hushållsmaskin eller degbunke. Tillsätt saltet och det mesta av mjölet, tills degen släpper från kanterna. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa 30 minuter under bakduk.

 

2. Placera degen på mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar. Kavla ut en del i taget till ca 2 cm tjocklek. Tryck ut hjärtan med pepparkaksmått. Låt brödet jäsa på plåt med bakplåtspapper 30-40 minuter under bakduk.

 

3. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen ca 12 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Servera samma dag eller frys in dem.

 

26 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Garbohattar

Ca 30 st 

300 gr margarin rumsvarmt

1 ½ dl socker

2 ½ dl majsenamjöl

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

 

Blanda ihop alla ingredienserna

Klicka ut i små brödformar

cirka halva formen

Grädda ca 20 min i 175 grader varm ugn

26 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Fransk chokladtårta

Det gäller att våga ta ut kakan medan den
fortfarande är kladdig...

ca 12 bitar

200 g smör eller margarin
200 g mörk blockchoklad
4 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl vetemjöl
matfett och mjöl till formen

Garnering
florsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en rund bakform som
mäter ca 24 cm i diameter.

Smält matfettet. Bryt blockchokladen i mindre bitar och lägg ner
dessa i fettet. Rör om tills chokladen smält.

Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. Blanda därefter ner
socker och vaniljsocker. Blanda till sist ner bakpulvret och
vetemjölet till en slät smet.

Häll smeten i bakformen och grädda kakan i ca 30 minuter.
Kakan ska vi prov med en sticka fortfarande vara lite kladdig i mitten.
Låt den svalna en stund i bakformen innan den stjälps upp att kallna.

Sikta kakan med florsocker. Servera gärna med färsk frukt
och lättvispad grädde.

22 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
FRASIGA DRÖMMAR

Ugn: 175 grader

100 gr smör
2 dl socker
1 dl olja
4 dl vetemjöl
2 msk potatismjöl
1 tsk hjortronsalt
2 dl cornflakes


Rör smör och socker pösigt. Blanda i oljan. Tillsätt de övriga ingredienserna. Formas till bollar. Gräddas ca 15 min mitt i ugnen.
22 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Daimtårta

glutenfri

4 ägg
4 dl socker
1 hg mandel
1 hg hasselnötskärnor
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker, mala mandeln och nötterna. Blanda bakpulvret i den malda mandeln. Rör ihop alltsammans, Klä en långpanna med bakplåtspapper. Gräddas i 175 grader, 10-15 minuter.

Fyllning:
6 dl grädde vispas med
1 msk kakao

4-5 små daim rives över tårtan.

Ev. ett tunt lager av sylt på varje botten.

22 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Chokladbollar


Portioner: 30

100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk kallt starkt kaffe
pärlsocker eller annan garnering

Smält smöret och låt puttra en kort stund.

Rör ihop socker, kakao, havregryn, kaffe och smöret. Ställ in i kylskåp så att smeten stelnar lite, ca 1 timme.

Forma bollar. Rulla i pärlsocker (gärna mångfärgat), kokos eller annan garnering. Servera till kaffet.

FÖR ALLA? Vid laktosintolerans: Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin. Vid glutenintolerans: Byt ut havregrynen mot samma mängd glutenfri müsli. Passar dig som inte tål ägg.
22 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Cheesecake á la Tiramisú


4-6 port

BOTTEN:
100 gr smör eller margarin
ca 100 gr digestivekex
½ dl hackade nötkärnor

FYLLNING:
175 gr blockchoklad
1 ½ dl vispgrädde
225 gr mascarponeost eller kesella gourmet
1 msk starkt kaffe
½ dl florsocker

GARNERING:
225 gr mascarponeost
1 dl matlagningsyoghurt
15 gr blockchoklad
pecannötter
kokos

1. Smält matfettet. Blanda med krossade kex och hackade nötter.
2. Tryck ut smulmassan i en form, gärna med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter.
3. Smält chokladen till fyllningen i vattenbad eller mikrovågsugn. Vispa grädden till hårt skum.
4. Blanda mascarpone med kaffe, florsocker och den smälta chokladen. Rör till sist ner den vispade grädden.
5. Häll fyllningen i formen. Ställ kallt någon timme.
6. Blanda mosad mascarpone med yoghurt. Bred smeten över fyllningen.
7. Garnera med riven choklad, skalade pecannötter och rostad kokos


( du kan använda kex med ingefärssmak, eller blanda ½ tsk ingefära i kexen. )

22 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Amerikanska brownies


200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
50 g smör
2 ½ dl socker
3 ägg
½ tsk salt
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 dl hackade valnötter
Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen tillsammans med grädde och smör i en kastrull, på svag värme. Ta kastrullen från värmen. Rör ner socker, uppvispade ägg, salt, vetemjöl, vaniljsocker och nötter. Lägg bakplåtspapper i en form ca 20 x 30 cm. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna i formen innan den skärs i rutor.

22 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Västerbottensoppa


4 port

4 dl vatten
5 dl mjölk
2 hönsbuljongtärningar
1 krm kummin
1 msk smör
1 msk vetemjöl
150 gr västerbottenost
10 rädisor
1,5 dl vispgrädde
2 msk finhackad gräslök

Koka upp vatten och mjölk med buljongtärningarna. Blanda samman smör och mjöl. Vispa ner i buljongen. Skär osten och rädisorna i små tärningar. Vispa grädden. Tillsätt grädden i den heta buljongen så att soppan blir fluffig. Lägg i kummin, ost och rädistärningarna. Strö över gräslök.

20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Västerbottenspaj.


150 g margarin
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Hacka ihop pajdegen och låt den vila kallt i en timme.
Förgrädda 10 min, 200grader.

Fyllning:
3 dl riven västerbottensost
200 g fetaost i tärningar
4-5 soltorkade tomater (klipps i stänger)
2 pressade vitlöksklyftor
1 knippe persilja
2 dl grädde
3 äggulor
malen vitpeppar

Fördela tomater i formen samt västerbottensost och fetaost. Lägg vitlöken och hackad persilja i en skål. Häll på grädden och äggulorna. Vispa lätt. Krydda med vitpeppar. Slå fyllningen i pajskalet.
Grädda i 30 minuter, 200 grader.
Serveras med romröra.
20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Tinas salsa


5 tomater
3 scharlottenlök eller vanlig lök
½ dl olivolja
2 vitlöksklyftor
½ dl äppelcidervinäger
3/4 dl råsocker
1 msk ingefära
1 spansk peppar
1 dl torkade aprikoser
ev 2 kanel stänger
3 dl vatten och 1 msk kycklingbuljong

Dela tomaterna i mindre bitar och skiva lök fint, krossa vitlök och hacka
den spanka pepparn i småbiter.
Bland tomater, lök, vitlök, kanelstänger, spanska pepparn, aprikoserna och
ingefäran i pannan.
Tillsätt kycklingbuljong, vinäger, socker, vatten och koka upp. Grovkrossa med ballongvisp, salta och peppra efter smak. Låt koka till simmigkonsistens ca 15-20 min. Serva kall eller varm till
grillat. Går bra att frysa.
20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Tagliatelle á la puttaneska

(gatflickans pasta )

4 port

350 gr bandspagetti

Sås: 2-3 pressade vitlöksklyftor
1 burk ansjovisfiléer (50 gr )
1 msk (oliv) olja
1 burk krossade tomater ( 400 gr )
½ dl chilisås
1 krm chilipeppar
1 msk kapris
10 kärnfria, svarta oliver
1 tsk oregano
1 tsk salt
½ dl hackad persilja eller basilika

1. Fräs ihop pressad vitlök och ansjovis i olja några min, tills ansjovisen smälter.
2. Tillsätt tomater, chilisås, chilipeppar och kapris. Låt såsen koka ca 5 min.
3. Blanda ner oliver delade i halvor. Smaka av med oregano och salt. Rör till sist ner hackat kryddgrönt.
4. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
5. Servera pastan tillsammans med såsen. Strö riven parmesanost över rätten.


( Bandspagettin kan bytas ut mot någon annan typ av pasta. )
20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Spättarullader med räkor och vitvinssås


Löjrom, räkor och spröda månar av smördeg förhöjer smaken ytterligare och ger fisken ett extra lyft

Det här behöver man för 6 personer:
1 kg spättafiléer
500 g oskalade räkor
150g löjrom
1 citron, salt

Vitvinssås:
1+2 msk smör
1 liten gul lök
3 dl torrt vitt vin
2 fiskbuljongtärningar
1½ msk vetemjöl
7-8 dl vispgrädde
½-1 tsk salt
¼ kryddmått cayennepeppar

Tillbehör:
Kokt pressad potatis eller ris, nybakade halvmånar av fryst smördeg.

1. Börja med såsen som kan göras helt färdig flera timmar i förväg och bara behöver kokas upp vid serveringen.
2. Hacka löken fint och fräs den lätt i ca 1 msk smör utan att den får färg. Tillsätt vinet och fiskbuljongtärningarna och koka ihop det hela tills ca 1dl återstår.
3. Sila bort löken från buljongen. Blanda 1½ msk mjöl med ca 2 msk smör till en jämn massa. Tillsätt smör och mjölblandningen klickvis i buljongen tillsammans med ett par dl av grädden. Koka upp såsen under ständig vispning och tillsätt resten av grädden. Koka på ganska stark värme och vispa mycket utefter botten på kastrullen.
4. När såsen kokat ihop till ca 2/3 och blivit lagom tjock är det dags att smaka av. Börja med salt, ca ½ tsk, och cayennepeppar, som bör användas med stor försiktighet eftersom styrkan lätt slår igenom efter en stund.
5. Såsen kan även ”stramas till” med 1-3 tsk citronsaft och därefter rundas av genom att vispa i 1-2 msk smör. Såsen är klar för servering.
6. Skär ev bort det vita skinnet på spättafiléerna. Rulla sedan filéerna till rullader och lägg dem tätt i en smord låg vid panna. Täck fisken med lock och ställ i kylen tills den ska kokas. Rensa räkorna och baka smördegsdekorationerna av fryst smördeg som tas ut med mått till små halvmånar.
7. Så här långt kan du förbereda flera timmar i förväg. Strax före serveringen: Salta fisken med ca 1 tsk och kläm saften av ½ citron över. Slå på vatten så att det knappt täcker fisken, koka upp och koka mycket sakta under lock 5-8 minuter.
8. Lägg upp spättarulladerna med hjälp an en genombruten stekspade på ett varmt uppläggningsfat. Se till att inget spad följer med. Strö en del av räkorna över, täck med den heta såsen och garnera med resterande räkor, löjrommen och smördegshalvmånarna. Servera med kokt ris eller nykokt pressad potatis.

20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Spagettigratäng


6-8 pers

1 pkt bandspagetti (500g)
1 grillad kyckling
2 paprikor, röd och grön
300 g skalade räkor
2 dl riven Västerbottenost eller Prästost

sås
3 msk smör
1 tsk curry
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 buljongtärning
3 ½ dl vatten
1 tsk paprikapulver
salt och peppar

Koka pastan enligt anvisningarna och lägg den i en smord ugnsfast form. Skär kyckling och paprika i små bitar. Smält smöret och låt curryn brynas en stund. Tillsätt vete mjöl och övriga ingridienser till såsen och låt sjuda i 5 min. Rör ner kyckling, paprika och räkor i såsen och häll den över pastan. Strö över riven ost och gratinera i 200 grader i 20-25 minuter. Serveras med en god grönsallad.

20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Sommarsås


4 personer

½ liter jordgubbar
1 salladslök alternativt ½ purjolök
2 msk pressad lime/citron
2 msk olja
1 msk farinsocker
2 msk finhackad persilja
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
½ krm cayennepeppar

Skär jordgubbarna i bitar, finhacka löken.
Blanda ihop alltsammans.
Låt stå i kylen någon timme.
20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Små ostpajer


Ca 20 st

Pajdeg:
200 gr mjukt smör
4 dl vetemjöl
3 msk vatten

Fyllning:
2 förp. Ädelost á 140 gr grovriven
2 dl finhackad gul lök
4 ägg
1½ dl kaffegrädde
1½ dl gräddfil
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 påse parmesanost á 50 gr
ca 1 krm nymalen vitpeppar

Tillbehör:
20 små aluminiumformar eller en stor form med löstagbar botten.
Gör så här:
Sätt på ugnen på 250 grader. Blanda ingridienserna
till pajdegen väl i en bunke. Rulla degen till en längd och skär den i 20 småbitar. Tryck ut degen i varje form så den täcker formen helt invändigt. Blanda ost och lök, fördela i formarna. Ställ på ugnsplåt. Vispa ihop ägg, grädde, gräddfil, kryddor och parmesanosten väl i en bunke. Fördela blandningen över osten i formarna. Grädda ca 15 minuter mitt i ugnen. Täck med folie om det blir för mycket färg på slutet. Servera dom varma.


20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
SENAPSBIFFAR FRÅN NEW ORLEANS


4 port

500 gr kassler
2-3 msk senap
1-2 äpplen
2-3 tomater
ca 75 gr ost

Skär kasslern så att du får 8 skivor. Bred senap på skivorna. Skala äpplena och ta ur kärnhusen med en äppelpip eller skalkniv så att äpplena förblir hela. Skär dem i skivor.
Skiva tomaterna. Lägg en äppelskiva och en tomatskiva på 4 av kasslerskivorna och lägg resten av kasslerskivorna ovanpå.
Lägg skivad ost ovanpå alltsammans. Ställ biffarna i en ugnssäker form, eller i en stekpanna som tål ugnsvärme. Stek i 225 grader, 20-25 min. Servera med kokt pressad potatis, smaksatt med hackad persilja, och kokt broccoli. Bröd och en blandad fruktsallad passar som efterrätt.


20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Rödspättafileér i dragonsenapssås


Tillagas i micron

4 port

12 rödspättafileér eller annan färsk fiskfilé
1 liten gul lök
1msk smör
3 msk fransk senap
½ dl vitt vin
2 dl creme fraiche
1 tsk dragon
½ tsk salt

Skölj hastigt av fiskfiléerna och låt dem rinna av väl. Skala och finhacka löken. Lägg den och matfettet i en form. Täck formen. Fräs löken på full effekt (max 800w ) 2-3 minuter.
Tillsätt senap, vin, creme fraiche och dragon i formen och rör om. Salta lätt på fisken. Rulla ihop och lägg dem i formen. Täck formen Koka fisken på full effekt 6-8 minuter Låt rätten stå ett par minuter innan servering.
Servera med ris och sockerärter.

20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
RÄKSOPPA


Det här är en soppa med kraft och must, där skaldjurssmaken ändå finns med. Vad man bör vara observant på redan från början är hur pass salta räkorna är. Oftast behöver soppan några extra saltkorn på slutet för att höja upp och ta fram de övriga smakerna.
Salt är en oerhört viktig krydda men ska användas med viss försiktighet.

Det här behöver man för 4 personer:

400 g oskalade räkor
2+1 msk smör
1 liten gul lök
½ morot
1 liten knippa persilja
2 msk tomatpuré
2 msk mjöl
5 dl fiskbuljong (tärning)
2 dl torrt vitt vin
2-3 dl vispgrädde
¼ kryddmått cayennepeppar
ev 2-3 msk konjak
ev ½-1 tsk salt

1. Skala räkorna. Spara skalen som ska ge smaken åt soppan. Koka upp fiskbuljongen. Tag fram och mät upp övriga ingredienser.
2. Skala löken och moroten. Skär dem i mycket små (obs små! ) tärningar. Skölj och hacka persiljan fint.
3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt grönsakerna och persiljan. Fräs ett par minuter utan att de får färg. Tillsätt tomatpurén och räkskalen. Rör om. Pudra över mjölet. Späd med buljong och vin i omgångar under uppkok och vispning.
4. Koka soppan 8-10 min. Tillsätt grädden och smaka ev. av med salt och konjak. Samt cayennepeppar med stor försiktighet (styrkan kommer fram i efterhand). Låt koka i ytterligare ca 5 min. Runda av med att vispa i ca 1 msk smör.
5. Sila soppan genom finmaskig sil. Kolla smaken, framförallt sältan. Servera soppan rykande het med de skalade räkorna i. Låt dem ligga några minuter i den heta soppan för uppvärmning, men de får inte koka, då blir de lätt sega. Torrt vitt vin passar bra till.

20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Rostbiff á la wok


4 port

300 gr rostbiff eller innanlår
2 pkt wokgrönsaker ( á 400 gr )
2 msk olja

SÅS:
3 dl tomat juice
½ dl soja
1 msk strösocker
1 tsk sambal oelek
½ msk fransk ljus senap
2 vitlöksklyftor
salt

1. Skär köttet i strimlor. Tina grönsakerna.
2. Värm oljan i en wokpanna eller stor stekpanna.
3. Lägg köttet i wokpannan och fräs det några minuter. Rör om så att alla strimlorna blir brynta och tillagade.
4. Tillsätt grönsakerna och låt dem fräsa med under omrörning.
5. Blanda samman ingredienserna till såsen. Pressa vitlöken i denna. Häll såsen i wokpannan och låt allt småputtra några min. Smaka ev. av med lite salt.
6. Servera rätten tillsammans med ris och en blandad sallad med citrondressing.


( den här rätten kan man även göra på kyckling eller fläskfilé. Sambal oelek kan ev bytas ut mot chilisås, som kryddas lite extra. )

20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Rosépeppargravad röding i tunnbrödsrulle


Här är fisken gravad med rosépeppar. Andra alternativ är rivet skal av en lime eller 2 tsk krossade enbär.
Fisken behöver bara ligga ca ½ timme för att få smak om man har små filéer, större kan ligga längre. Ska den ätas bara gravad, bör den frysas först.

Det här behövs för 4 pers:
4 portionsrödingar
1 msk smör
Gravning:
1 msk salt
1 msk strösocker
1 msk krossad rosépeppar
Fyllning:
4-8 mandelpotatisar
4 msk smör
2 msk söt grovkornig senap
4 mjuka tunnbröd
2 msk hackad gräslök
1 påse blandad sallad (150 gr)
4 ark aluminiumfolie

Gör så här:
1. Rensa och filéa fisken. Torka av filéerna. Blanda gravningen och strö den över fisken. Låt stå 30 minuter.
2. Koka potatisen mjuk. Bred smör och senap på brödet och mosa potatisen grovt ovanpå.
3. Hetta upp 1 msk smör i en stekpanna. Torka av fisken och bryn den hastigt i smöret. Lägg den ovanpå potatisen. Strö över gräslök och sallad.
4. Vik ihop till rullar med hjälp av folien. Ät direkt och servera gärna med öl.


20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Rosépepparbiffar


Jättegoda små biffar med pepprig sås. Pasta eller kokt potatis till. Den goda såsen kan göras något ”smalare” genom att man byter ut créme fraichen mot matlagningsgrädde plus redning.

4 portioner
600 gr nöt eller blandfärs
½ dl vispgrädde
½ dl vatten
2 msk ströbröd
1 liten gul lök
salt
¾ msk krossade rosépepparkorn
2 ägg
1 köttbuljongtärning, smulad

Sås:
1 msk rosépepparkorn
1 msk smör eller margarin
½ köttbuljongtärning
2 ½ dl vispgrädde
1 dl créme fraiche
1 msk tomatpuré
soja
ev.salt

1. Blanda grädde, vatten och ströbröd och låt det svälla en sund. Skala och riv eller finhacka löken.
2. Blanda alla ingredienser till färsen väl och smaka av kryddningen. Forma små biffar och lägg dem på en vattensköljd skärbräda eller bakpapper.
3. Stek biffarna i matfett på medelvärme. Lägg upp dem på ett fat och varmhåll.
4. Fräs pepparen till såsen med matfettet i en kastrull ett par minuter. Smula ner buljongtärningen, rör i grädde och créme fraiche. Låt såsen puttra i fem minuter. Smaka av såsen med tomatpuré, soja och ev. salt. Häll såsen över biffarna. Servera.

20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Potatispannkaka


4-6 port

1½ kg potatis
1 ägg
5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
½ kg rimmat fläsk

Riv de råa potatisarna. Vispa ägg och mjöl till en smet som blandas med den rårivna potatisen. Skär fläsket i tärningar, slå smeten i en långpanna, strö fläsktärningarna över. Grädda i 250-275 grader i ca 30 minuter. Pannkakan ska vara ljusbrun. Servera med lingonsylt.




20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Pepparrotsgratinerad kassler

4 port

10-12 råskalade potatisar
2 msk smält smör
300 gr kassler
ett par tag med pepparkvarnen
lite örtsalt
1 ask krämig pepparrotsost (ca 125 gr )
2 ½ dl grädde

Skiva potatisarna mycket tunt och strimla kasslern. Bred ut skivorna i en lätt smord form varvat med kasslerstrimlorna och lite peppar och salt mellan varven. Rör ut pepparrotsosten med grädde och bred över gratängen. Droppa lite flytande fett på ytan.
Gratinera på 200 grader tills potatisen känns lagom mjuk, 40-50 minuter. Skydda ytan med bakplåtspapper, så att den inte bränns.

16 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Pepparbiff av köttfärs


500 gr nötfärs
½ msk krossad rosépeppar
½ msk grovmalen svartpeppar
smör
salt
1 dl madeira eller rödvin
1 dl buljong
2 msk smör
1 kg blandade grönsaker t.ex. Paprika, squash, bakpotatis
2 msk olivolja
salt

Sätt ugnen på grill 275 gr. Forma färsen till biffar. Blanda pepparsorterna . Strö pepparblandningen över biffarna, tryck till lite så att det fastnar. Skiva grönsakerna i ½ cm tjocka skivor. Lägg grönsaksskivorna på en plåt. Pensla på halva mängden olivolja. Salta. Grilla grönsakerna i ca 10 minuter. Vänd efter halva tiden.
Smält fettet i en stekpanna. Det ska bli nötbrunt, men inte brynt. Stek biffarna på ganska stark värme. De ska helst inte bli genomstekta. Salta när köttet vänds i pannan. Håll biffarna varma.
Häll vinet i stekpannan och skaka om, späd med buljongen. Klicka i smöret. Vid serveringen hälls skyn över biffarna.
(eller gör en grönpepparsås )
Servera med potatis
16 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Pastasallad


(4 rejäla portioner!)

50 g. soltorkade tomater (i olja går också bra!)
3 msk. Zeta balsamvinäger (man får såklart ta det märke man vill men jag tycker denna är godast!)
3 msk. Bertolli olivolja (se ovan!)
300 g. pasta (ex. penne rigate)
300 g. färska champinjoner
2 chalottenlökar
2 vitlöksklyftor
3 msk. torkad, smulad timjan (färsk är lika god!)
2 krm. salt
1 krm. mellanmalen svartpeppar
50 g. riven, färsk parmesanost
2 krukor ruccolasallad (eller 1 påse!)

Koka pastan.
Skölj och hacka champinjonerna.
Stek dem sedan i lite olivolja. Smula över timjan.
Hacka charlottenlökarna. Dessa ska vara råa, alltså inte stekas med svampen.
Har du torkade tomater ska dessa läggas i blöt i ljummet vatten ca 20 min.
Blanda ner alla övriga ingredienser i en skål.
Om man vill göra pastasalladen ännu ”matigare” kan man steka kycklingfiléer och blanda i. Antal efter önskemål.

Gillar man oliver kan man ha i svarta eller gröna. Antal efter tycke och smak.
16 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Pastasallad med lax.


200 g pasta, (penne)
70 g ost, 17% tärnad
400 g lax, kokt
2,5 msk röd lökar, finhackad
1 st röd paprika, strimlad
0,25 st isbergssallad, strimlat
2 st tomater, i klyftor

Dressing:
3 msk olivolja
3 msk balsamvinäger
1 msk färsk oregano, hackad (el. 0.5 tsk torkad)
2 st vitlöksklyftor, pressade, små
1 krm senap
0,5 krm peppar, grovmalen

Tillagning:

1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll över i ett durkslag och spola av med kallt vatten.

2. Rör ihop ingredienserna till dressingen. Blanda pastan med övriga ingredienser – förutom tomatklyftorna.

3. Häll över dressingen och blanda väl. Vänd ner tomatklyftorna strax före serveringen.

4. Servera med bröd eller rulla in fyllningen i stora tortillas eller tunnbröd.

Receptet är för 4 personer.

16 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Carinas PASTASALLAD


1 låda kokt pasta, 600 gr
1 röd lök
20 körsbärstomater, eller
5 stora tomater
2 gul paprika
oliver
2 burkar fetaost, ca 350 gr

vinägrett:
2 vitlöksklyftor
10 kvistar färsk persilja
färsk basilika
6 msk olivolja
3 msk vinäger
3 msk vatten
svartpeppar

Jag använde fullkornspasta, men det är en smaksak. Vi använder bara det i vanliga fall så därför blev det fullkorn. Oliverna hoppade vi över.
Vinägretten smakade jag av innan jag hällde det över pastasalladen. Vill minnas att jag blandade i lite mer vinäger, men smaka av för säkerhetsskull innan ni blandar ihop.
Jag använde vitvinsvinäger, men man kan nog även använda balsamvinäger.

16 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Pastagratäng med kyckling


4 portioner

250 g pasta, gärna farfalle eller penne
500 g färsk broccoli, eller 1 paket (300 g) djupfrysta broccolibuketter
250 g grillat kycklingkött i bitar
100 g ädelost
4 dl matlagningsgrädde
Salt och svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Låt broccolin koka med de sista två minuterna.
Häll av vattnet.
Varva pasta, broccoli och kycklingbitar i en ugnsfast form.
Salta och peppra mellan lagren.
Mosa ädelosten och blanda med grädde.
Häll gräddblandningen över pastan i formen.
Grädda i cirka 15 minuter, eller tills gratängen fått fin färg.
Servera gärna med en tomatsallad.

Tips!
En perfekt rätt att laga av rester. Kycklingen kan ersättas med annat tillagat kött, till exempel fläskkarré.
16 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 1 kommentar
NUBBESALLAD


8 pers

2 dl gräddfil
3 dl majonäs
8 msk kaviar
2 röda lökar
2 dl purjolök
1 dl hackad dill
2 burkar matjessill
12 kokta kalla potatisar
6 kokta kalla ägg
Rör ihop, och servera knäckebröd, ost och öl


16 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Ugnsstekta öringsfiléer


4 personer
ca: 600 gr filéad öring
1 ½ tsk salt
1 krm peppar
ca ½ dl ströbröd
1 msk smör
2 ½ dl mellangrädde
1 msk pressad citron
¾ dl hackad dill
Tillbehör:
citronskivor
nykokt mandelpotatis
tomatsallad
tunnbröd

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Salta, peppra och vänd fiskfiléerna i ströbröd. Smörj en ugnssäker form och lägg i fisken.
2. Häll grädde och citronsaft runt om fisken. Strö över hackad dill och stek i övre delen av ugnen ca 20 minuter.
3. Servera med citron, mandelpotatis, tomatsallad med finhackad lök och citronvinägrett samt tunnbröd.

16 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Pinnglass

Pinnglass 18 st

De här är de enklaste och godaste små pinnglassar man kan tänka sig.
När man tar ut dom ur frysen, så värmer man dom i handen en stund, så lossnar dom lättare.

Små plastglas (typ engångs snapsglas)
Diskade glasspinnar
5 dl vispgrädde
2 tsk vailjsocker
4 äggulor
strössel, praliner eller annat gott att smaksätta och dekorera med.

1.Häll grädden i en bunke och vispa tills den är styv. Vispa ner äggulor och vaniljsocker.
2.Häll lite strössel i botten på varje glas. Fyll glasen upp till kanten med grädden.
3.Stick i en glasspinne. Ställ in dom i frysen minst två timmar.

Här kommer lite bilder från dagens glasstillverkning!

















Oops! Kira vill smaka!

24 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 2 kommentarer
Mangosalsa


Passar till fisk, men också till kyckling.

1 mogen mango
2 dl matyoghurt
2 msk mango chutney
2 msk hackad gräslök
salt

Gör så här

Skala mangon och skär bort kärnan. Hacka fruktköttet. Blanda ihop alla ingredienser till såsen.

24 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Laxsnurror


ca 25 st

400-500 g kallrökt lax (tunna skivor)
250 g philadephiaost
1,5 tsk wasabi (japanskt, liknande pepparrot)
3 msk finhackad dill
plast- och aluminiumfolie

Lägg plastfolie på en skärbräda. Fördela laxskivorna på brädan,
omlott i en rektangel. Blanda ihop ost, wasabi och dill. Bred
blandingen på laxen. Rulla ihop laxen till en rulle från långsidan.
Vira in rullen i plastfolie. Vira sedan in rullen i aluminiumfolie
och snurra ihop ändarna (för stadga). Förvara paketet i kyl/frys.
Precis innan servering skärs rullen i skivor. (Går nog lättare om
Den fortfarande är mycket kall när den skärs).



24 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Köttgryta med äpple och paprika


4 port

2msk olja
2 gula lökar
400gr grytbitar av nöt
2 tsk paprikapulver
½-1 tsk salt
1 krm peppar
2-3 dl buljong (tärning + vatten )
1-2 äpplen
1 röd paprika

Hetta upp oljan i en gryta. Skala och hacka löken. Lägg i köttet och löken i grytan. Tillsätt paprikapulver. Fräs under omrörning några minuter. Krydda med salt och peppar. Tillsätt buljongen och sjud under lock 40 minuter. Skala och klyfta äpplena. Kärna ur och tärna paprikan. Lägg i äpple och paprika i grytan. Sjud ytterligare ca 15 minuter eller tills köttet är mört. Späd ev med mer buljong.
Servera med kokt ris och sallad




24 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
KÖTTFÄRSGRATÄNG

# 500 g köttfärs
# smör
# 1 msk vetemjöl
# 1 burk (400 g) krossade tomater
# 1-2 dl buljong (från tärning)
# 1 krossad vitlöksklyfta
# 1 tsk basilika
# 1 tsk oregano
# 2 krm svartpeppar
# 1 1/2 tsk salt
# 8-10 skalade/skivade potatisar
# 1 dl riven ost
Så här gör du:
Bryn köttfärsen. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt tomater, buljong, vitlök, kryddor och salt. Lägg hälften av potatisskivorna i en smord ugnssäker form. Häll på köttfärsröran. Täck med resten av potatisskivorna. Strö över osten.
Ställ in gratängen i 225 graders ugnsvärme cirka 35 minuter eller tills potatisen är mjuk.


24 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
KYCKLINGSALLAD


Ca 4 port

1 stekt eller grillad kyckling
1 paket bacon
2-3 avokador
4 stjälkar bladselleri
1 endive och isbergssallad
en bit purjolök
200 gr champinjoner
1-2 röda paprikor
½ citron
ev. några msk vinägrettsås


Ädelostsås:
1½-2 dl majonäs
1½-2 dl creme fraiche
150 gr smulad ädelost
ev. hackade valnötter, ca 1 dl


Rör ihop såsen, täck över den och ställ kallt. Strimla bacon, stek den knaprig och lägg på hushållspapper. Bena upp kycklingen och skär köttet i fina bitar. Skiva skalad, urkärnad avocado och champinjoner och häll över lite pressad citron. Strimla endive, sallad, paprika och purjolök tunt. Varva alltsammans i en salladsskål och garnera med endivetoppar och selleriblad. Fukta eventuellt med lite vinägrettsås.
24 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Kycklingpaj med chilisås

4 port

PAJDEG:
100 gr margarin eller smör
2 ½ dl vetemjöl
1-2 msk vatten

FYLLNING:
1 kall grillad eller kokt kyckling
1 gul paprika
1 röd paprika
1 msk margarin eller smör
½ påse djupfryst smålök (150 gr )
2 msk vetemjöl
2 ½ dl mellangrädde
1 dl chilisås
1 burk ananas i skivor (220 gr )
1-2 tsk italiensk salladskrydda
½ tsk salt
2-3 krm svartpeppar


PENSLING:
1 uppvispat ägg

1.Hacka samman ingredienserna till pajdegen, gärna i en matberedare. Låt degen ligga kallt ca 30 minuter.

2.Bena ur och ta bort skinnet från kycklingen. Skär den i mindre bitar. Skölj, kärna ur och skär paprikan i små bitar.

3.Fräs paprikan i matfettet. Tillsätt löken. Strö över mjöl och späd med grädde. Tillsätt chilisås och låt stuvningen koka ett par min.

4.Skär ananasen i bitar. Tillsätt ananas och kyckling i stuvningen. Smaka av med italiensk salladskrydda, salt och peppar. Häll den i en ugnssäker form.

5.Kavla ut degen till en platta lika stor som formen. Du kavlar enklast mellan 2 bitar plastfilm.

6.Lägg pajlocket över kycklingstuvningen. Pensla locket med ägg.

7.Grädda pajen i ugnen i 225 grader 25-30 min. Servera pajen med en grönsallad med gurka.

( Det går bra att frysa pajen )
Kokt kall kyckling kan läggas i en sojamarinad någon timme innan köttet läggs i stuvningen och tillagas.
15 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Kycklinggryta

4 personer

½ dl vatten
½ tsk citron
1 burk creme fraiche
1 grillad kyckling
1-2 bananer
hackad mandel curry

Vatten, citron och creme fraiche blandas och värmes, kan puttra lite.
Stycka och skär kycklingen i bitar. Blanda ner kycklingen och bananen.
Salta och krydda extra om det behövs.
Strö över hackad mandel.
Servera med ris.
15 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Kycklingfyllda pastarullar


4 portioner

4 kycklingfiléer
200 g champinjoner
1 gul lök
en klick Svenskt Smör
salt och peppar
1 paket färska lasagneplattor
5 dl Pastagrädde
1 dl riven Västerbottensost®

Sätt ugnen på 200°. Strimla kyckling, hacka lök och svamp. Fräs i smör. Krydda med salt och peppar Skär avlånga bitar av pastan, ca 10 cm breda. Beräkna 2 pastarullar per person. Lägg en sträng fyllning på varje bit och rulla ihop till ett rör. Lägg i smord form med skarven nedåt. Häll på nästan all pastagrädde och täck med riven ost. Grädda i ca 20 minuter. Värm resten av pastagrädden och servera vid sidan om tillsammans med en härlig sallad.
8 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 1 kommentar
Kräftstjärtar med sting

4 port.

200 gr kräftstjärtar i lag
4 msk lätt cremefraiche –vitlök
1 tsk hummerfond
peppar

till servering: rostat bröd, sallad, endive och tomatklyftor.

Blanda mycket väl avrunna kräftstjärtar med créme fraiche och hummerfond. Låt stå kallt en stund före servering. Lägg kräftstjärtarna på tallrik och servera med rostat bröd.
Strimla endiven och dekorera med sallad och tomater.
8 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Kreolsk räkrätt


4 port

1 kg oskalade räkor
2 bananer
5 skivor ananas
1 grön paprika
1 gul lök
ca 3 vitlöksklyftor
2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
salt
3 dl grädde


Fräs lök, vitlök, paprika och kryddor i stekpanna.
Tillsätt lite grädde och låt puttra ca 10 minuter.
Fräs bananer, ananas och räkor tillsammans.
Blanda alltsammans och tillsätt resten av grädden,
salta efter smak.
Servera ris och sallad till.
8 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Gyllene Romans


1½ paket Philadelfiaost (300 gr)
1 burk crème fraiche
2 ägg
1 lök (gul eller röd)
salt och peppar
150–200 gr löjrom
1 citron till garnering
salta kex

Hårdkoka äggen. Blanda osten med creme fraiche och
mosa i äggen, samt den finhackade löken. Salta och peppra efter smak.
Platta till smeten så den liknar en tårta. Lägg rom
ovanpå och garnera med halva citronskivor runt om.
Servera med salta kex.
8 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Chokladpaj

Chokladpaj med kolatäcke

 

Deg:

75 gr smör

2 dl vetemjöl

2 msk socker

1 äggula

 

Fyllning:

200 gr mandelmassa

50 gr smör

2 msk kakao

1 ägg

1 äggvita

 

Kola:

75 gr smör

½ dl vispgrädde

½ dl socker

½ dl sirap

1 tsk vaniljsocker

1 msk kakao

 

Garnering: vit blockchoklad.

 

 

Hacka ihop smör, mjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, 22 cm. Ställ in  formen i kylen, ca 15 minuter.

 

Fyllningen: Riv mandelmassan fint. Smält smöret och rör ned kakaon. Blanda ner kakaosmöret, ägget och äggvitan i den rivna mandelmassan. Häll smeten i pajskalet och grädda i 175 grader, ca 15 minuter. Låt svalna.

 

Kolan: Blanda smör, grädde, socker, sirap, vaniljsocker och kakao i en kastrull. Sjud under omrörning, tills den tjocknar, 5-6 minuter. Häll kolan över fyllningen och jämna ut till ett täcke. Låt pajen kallna.

 

Garnera med hyvlade flisor av vit blockchoklad och pudra sist över lite kakao. Kan om man vill serveras med vispad grädde. (Ca: 10 bitar)

1 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 2 kommentarer
Cheesecake á la Tiramisú

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4-6 port

BOTTEN:
100 gr smör eller margarin
ca 100 gr digestivekex
½ dl hackade nötkärnor

FYLLNING:
175 gr blockchoklad
1 ½ dl vispgrädde
225 gr mascarponeost eller kesella gourmet
1 msk starkt kaffe
½ dl florsocker

GARNERING:
225 gr mascarponeost
1 dl matlagningsyoghurt
15 gr blockchoklad
pecannötter
kokos

1. Smält matfettet. Blanda med krossade kex och hackade nötter.
2. Tryck ut smulmassan i en form, gärna med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter.
3. Smält chokladen till fyllningen i vattenbad eller mikrovågsugn. Vispa grädden till hårt skum.
4. Blanda mascarpone med kaffe, florsocker och den smälta chokladen. Rör till sist ner den vispade grädden.
5. Häll fyllningen i formen. Ställ kallt någon timme.
6. Blanda mosad mascarpone med yoghurt. Bred smeten över fyllningen.
7. Garnera med riven choklad, skalade pecannötter och rostad kokos

( du kan använda kex med ingefärssmak, eller blanda ½ tsk ingefära i kexen. )

1 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Amerikanska brownies


 

 

 

 

 

 

 

 

 

200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
50 g smör
2 ½ dl socker
3 ägg
½ tsk salt
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 dl hackade valnötter
Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen tillsammans med grädde och smör i en kastrull, på svag värme. Ta kastrullen från värmen. Rör ner socker, uppvispade ägg, salt, vetemjöl, vaniljsocker och nötter. Lägg bakplåtspapper i en form ca 20 x 30 cm. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna i formen innan den skärs i rutor.

1 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
14 dagars-sallad

1 kg vitkål
1 kg morötter
1 röd paprika
1 purjolök

1 dl olivolja
1 dl vitvinsvinäger
1 krm salt
½ dl socker
1 tsk Italiensk salladskrydda

Riv/strimla vitkål, morötter, paprikan och purjolöken.
Blanda olja, vinäger, salt, socker och kryddor i en kastrull. Koka upp och häll det kokande över salladen. Blanda.

Håller sig minst en vecka eller två i kylen. Ta bara fram det som går åt för tillfället.
31 Januari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Italiensk filégratäng


4 portioner Ugn: 225 grader

1 fläskfilé
2 tsk soja
1 tsk paprikapulver
smör till stekning

200 gr champinjoner eller annan färsk svamp
1 krm salt
75 gr soltorkade tomater
½ krm peppar
3 dl köttbuljong
1 tsk soja
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
25 gr gorgonzola eller ädelost
1 krm svartpeppar
bladpersilja
1. Skär filén i strimlor. Bryn hastigt i en het stekpanna. Blanda köttet med soja och paprikapulver.
2. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek svampen i smör i en stekpanna. Salta och peppra.
3. Skär tomaterna i bitar. Blanda svamp och tomater med köttet i formen.
4. Blanda buljong, soja, vispgrädde och vetemjöl i en kastrull. Låt det koka upp.
5. Smaka av såsen med salt och peppar. Häll såsen över köttet och ställ in i ugnen 20 minuter.
6. Ta ut formen och strö över gorgonzola och lite bladpersilja. Servera med kokt ris eller potatis.

28 Januari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Gratinerade kotlettmedaljonger

4 benfria kotletter
1 tsk salt
1 krm peppar
50 gr rökt skinka
2 dl creme fraiche
½ dl chilisås
2 tsk franska örtkryddor

1. Salta och peppra kotletterna på båda sidorna. Lägg dem i en smord eldfast form.
2. Finhacka skinkan och blanda samman den med creme fraiche, chilisås och örtkryddor. Fördela blandningen på kotletterna.
3. Stek mitt i ugnen ( 225 grader ) ca 15-20 minuter. Bjud klyftpotatis och grönsaker till.
22 Januari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
INDONESISK GRYTA

3-4 pers

500 g skinka el. bog
1 gul lök

Marinad

½ dl soja
1 ½ dl äppeljouice
1 ½ tsk curry
½ tsk mald ingefära
2 st pressade vitlöksklyftor
2 msk vinäger
1 msk vetemjöl

Skär skinkan i strimlor, hacka löken. Häll ingredienserna på köttet & löken, marinera i 1-2 timmar. Rör ner mjölet i den
kalla grytan och låt grytan sjuda under lock i 15 minuter.
Servera med ris,bananskivor, russin, jordnötter, ananas, mango chutney, sambal olek !

22 Januari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Fru bråttoms pastasås.


Här kommer en snabblagad sås med korv.
4 portioner

300 gr falukorv
½ msk smör eller margarin
1 burk krossade tomater
1 tsk oregano
1 krm svartpeppar
½ tsk salt

1.Tärna falukorven fint. Fräs upp tärningarna snabbt i lite fett.
2.Tillsätt de krossade tomaterna. Sjud några minuter.
3.Smaksätt såsen med oregano, peppar och salt. Servera såsen till nykokt pasta. Bjud gärna riven ost till.
18 Januari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Fransk potatissallad


Ingredienser:

0,6 kg kokt färskpotatis
2 msk vitvinsvinäger
4 msk olivolja
1 st vitlöksklyfta(or)
1 msk ljus fransk senap
vitpeppar
salt
3 msk persilja, finhackad
3 msk gräslök, hackad

Tillagning:

1. Koka potatisen och låt den svalna. Dela den i större bitar.

2. Blanda samman dressingen. Slå dressingen över potatisen och rör om mycket försiktigt så potatisen inte trasas sönder.

3. Ställ potatissalladen kallt någon halvtimme före servering.

18 Januari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
FLYGANDE JACOB

8 pers. 225 C i ugn

3 st grillade eller stekta kycklingar
4-5 st bananer
2-2½ dl chilisås
1 dl salta jordnötter
1 tsk italiensk salladskrydda
4 dl vispad grädde
2 pkt bacon
Salt och peppar

Rensa kycklingen från ben. Smörj en ugnssäker form. Häll kycklingen i formen och krydda med lite salt och peppar + salladskryddan. Skala bananerna och skär dom i mindre bitar. Vispa grädden, blanda i chilisåsen. Klicka ut smeten och bananerna på kycklingen. Gratinera i ugnen ca 20 min. Skär bacon i bitar och knaperstek. Låt baconet sedan rinna av på ett hushållspapper efter stekning. När gratineringen är klar tillsätt bacon och nötter. Servera ris till.
17 Januari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Fiskfärs med paprika – hollandaise

4 – 6 port.

400 g färsk eller fryst fiskfile´
1½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1msk potatismjöl
3 ägg
3dl grädde
1 dl mjöl
Ugn 175
Garnering: räkor, citronmeliss
Sås: 1 röd paprika, vatten, 1 påse hollandaise
Lägg fram alla ingredienserna i köket så att de får rumstemp.
Skär fisken i mindre bitar.

Lägg i fisken i matberedaren tillsammans med salt, peppar, potatismjöl och
ägg.

Sätt igång maskinen och späd samtidigt med grädde och mjölk. Kör tills
smeten är slät och porös, ca 2 minuter.

Lägg smeten i en väl smord bröad form som rymmer ca 1½ L. Jämna till ytan
och täck formen med folie. Grädda i ugnen i ca 60 minuter. Låt färsen stå
ca 10 minuter innan den stjälps upp.

Servera med pressad eller kokt potatis och kokta grönsaker.
17 Januari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Fiskpaté med avocadosås.

En härlig bjudpaté med smak av rökt lax. Här serveras den med en kall avocadosås med räkor. En varm vitvinssås eller hummersås passar också till en varm eller kall paté.

8-10 pers
800 gr gädd eller torskfilé
6 ägg
5 dl visp eller mellangrädde
½ dl potatismjöl
2 tsk salt
½ tsk peppar
150 gr rökt lax
1 dl hackad gräslök

Avocadosås:
4 avocado
2 msk pressad citron
4 dl lätt-creme fraiche
200 gr skalade räkor
salt, peppar

1. Dela fisken i bitar och kör den till färs i en mixer. Tillsätt ägg, grädde, potatismjöl. Salt och peppar. Mixa färsen slät och jämn.
2. Hacka laxen och rör ned den och gräslöken i färsen.
3. Häll färsen i en smord avlång form (ca 2 liter). Täck med aluminiumfolie.
4. Grädda patén i 175 grader ca 1 timme. Ta av folien mot slutet så att ytan får lite färg.
5. Sås: Gröp ur avocadon och mosa fruktköttet. Rör i citron och creme fraiche. Hacka räkorna och rör i dem. Smaka av med salt och peppar.
6. Servera såsen till patén som kan vara varm eller kall.
17 Januari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Filé i fransk senapssås


500 gr fläskfilé
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
sås: 1 finhackad schalottenlök
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk fransk senap
2 tsk soja
1 köttbuljong
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1 msk hackad färsk dragon

Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Fräs löken mjuk i en traktörpanna. Tillsätt senap, soja och smulad buljongstärning. Häll i vin och grädde. Koka ihop såsen 5 eller 10 min. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Salta, peppra. Lägg ner köttet i såsen. Låt koka på svag värme 5 min. Smaksätt med dragon.
Servera med ugnsstekt potatis och lättkokta grönsaker.
17 Januari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Cowboygryta


( 4 port )

500 gr falukorv
1 msk smör
1 gul lök hackad
1 burk kidney bönor
1 burk krossade tomater
1 påse tacomix
2,5 dl ädelmat
1 röd paprika hackad
1 tsk spiskummin
1 knivsudd sambal oelek


Strimla korven och hacka löken. Bryn korv och lök i en gryta. Blanda i de övriga ingredienserna och låt allt koka ihop någon minut. Servera ris eller pasta till grytan.


11 Januari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Falukorv med curry och banan

4 portioner
500gr Falukorv
2 gula lökar
1 purjolök
1 röd paprika
1 banan

Såsen:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 msk curry
4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 dl créme fraiche
salt och peppar


Drag av skinnet och strimla korven. Skala och skiva de gula lökarna, samt skölj och strimla purjolök och paprika. Bryn korven med hälften av den gula löken, sänk värmen och tillsätt paprika och purjolök. Fräs samman smör, curry och lök i en annan kastrull. Pudra över mjölet och späd med vatten. Lägg i en buljongtärning. Låt koka upp och sedan sjuda sakta i 5 minuter. Blanda i créme fraiche och smaka av med salt och peppar. Slå såsen över korven och blanda ner skivad banan. Låt allt bli genomvarmt. Servera med ris eller potatis.

11 Januari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 2 kommentarer
Chicken thai pasta

4 port

½ pkt penne-pasta ( 250 gr )
ca 400 gr kycklingfilé
2 ½ dl mellangrädde
1 msk smör

Marinad

4 msk thailändsk chilisås
1 tsk soja
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk mald ingefära


Skär kycklingen i strimlor. Blanda ihop marinaden och lägg i kycklingen. Låt marinera i minst 2 timmar. Ta upp kycklingen från marinaden och bryn den i smöret. Häll marinaden och mellangrädden över kycklingen och låt sjuda några minuter. Smaksätt med salt och eventuellt mer av de övriga kryddorna. Servera med nykokt penne-pasta och sallad.
8 Januari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Kaneldoftande créme fraiche-glass

4-6 port.

4 äggulor
½ tsk kanel
½ tsk Ingefära
1 krm vaniljsocker
1-1½ dl strösocker
3 dl créme fraiche

Vispa äggulor, kryddor och socker till en ljus fluffig smet.
Vispa créme fraiche i en bunke för sig och vänd ihop de två till en luftig blandning.
Häll upp i en bunke eller avlång brödform.
Fodra gärna formen med plastfilm så är det enkelt att få upp glassen sen.
Låt frysa minst fem timmar.
Servera med blandad frukt och rån samt lite extra kanel.

Prova! Mums...

8 Januari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Paprikacrêpe med kräft- och champinjonfyllning.

Med paprika i smeten får du vackert färgade crêpes med annorlunda smak. Fyll med kräftstjärtar och svamp och servera som förrätt.


Crêpes:
4 ägg
4 äggulor
1½ dl strösocker
1½ dl vatten
½ krm salt
3 dl vetemjöl
25 gr smör
1 dl vispgrädde
3½ dl mjölk
1 röd paprika


Fyllning:
100 gr färska champinjoner
200 gr skalade kräftstjärtar
2 msk vermouth
½ dl crème fraiche

Till servering:
Gröna sallatsblad
Paprikastrimlor



Gör så här:
Skölj och ansa paprikan, mixa den och sila bort skalrester.
Vispa samman äggulor, hela ägg, socker, vatten, lite av mjölken och vetemjöl till en slät smet. Rör ner paprikaspadet, smält smöret och tillsätt det.
Häll i grädde och resten av mjölken, krydda med salt.
Blanda väl och grädda crêpen så tunna som möjligt.

Putsa svampen, dela den och koka med vermouthen tills nästan all vätska är borta, låt svalna.
Blanda svampen med kräftstjärtar och crème fraiche och fyll crêpen med blandningen.
Arrangera på en tallrik och garnera med sallad och paprikastrimlor.

Det här receptet är för fyra personer, men det blir mycket!!
Jag gjorde dubbel sats för 13 personer och det räckte. (Och blev massor över)
Jag tog också vitt matlagningsvin i stället för vermouth.

7 Januari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Agneta Ärlestig                                             Skaffa en gratis hemsida