Berger des pyrénées
Startsidan Blogg Fotoalbum Kira och Tassa Vänner Gästbok Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
November (2019)
>>


ännu en slideshow

27 Februari 2007  | Länk | Hundligt | 1 kommentar
En dag i skogen

26 Februari 2007  | Länk | Hundligt | 2 kommentarer
EFIT- Söndag 25/2 2007

9:30
Tar en kopp kaffe efter första hundrundan.



10:30
Seg morgon, sitter fortfarande med kaffet. Fotar Sessan i fönstret i stället.


11:30
Långpromenad med Kira. Det är inte så lätt att komma sig upp på alla stenar matte pekar på.


12:30
Fortfarande på samma promenad. Stenarna tar aldrig slut.



13:30
Dottern ser på gamla bilder i datorn.


14:30
Dottern ska få rosa gardiner uppsatta i sitt rum.


15:30
Skjutsar dottern till en kompis.


16:30
På väg ut med Kira


17:30-20:00 Årmöte, kunde inte fota.

20:30
Plockar disk


21:30
Tittar igenom papper från kvällens årsmöte


22:30
Sätter mig vid datorn för att lägga in dagens bilder i bloggen

26 Februari 2007  | Länk | EFIT - Ett foto i timmen | 0 kommentar
Tänkvärt

Det här är en historia om två vänner som vandrar i öknen.
Vid ett tillfälle börjar dom gräla och den ena ger den andra en örfil.
Den senare, som får ont, men inget säger, skriver i sanden:
"Idag fick jag en örfil av min bäste vän".
De fortsätter att promenera och kommer till en oas, där de bestämmer sig
för att bada.
Den som fått en örfil tidigare, håller på att drunkna men hans vän räddar honom.
När han kommit till sans igen, skriver han på en sten:
"I dag räddade min bästa vän mitt liv".
Den som givit örfilen och sedan räddat sin vän frågar:
-När jag skadade dig skrev du i sanden och nu när jag räddat dig skriver du på en sten, varför?
Den andra svarar: -När någon skadar oss skall vi skriva det i sand, där förlåtelsens vindar lätt kan sudda ut det.
När någon gör något bra, bör vi gravera in det på en sten där ingen vind någonsin kan sudda ut det.

Lär dig att skriva dina skador i sand och dina glädjeämnen på sten.


25 Februari 2007  | Länk | Texter och andra ord | 0 kommentar
Pinnglass

Pinnglass 18 st

De här är de enklaste och godaste små pinnglassar man kan tänka sig.
När man tar ut dom ur frysen, så värmer man dom i handen en stund, så lossnar dom lättare.

Små plastglas (typ engångs snapsglas)
Diskade glasspinnar
5 dl vispgrädde
2 tsk vailjsocker
4 äggulor
strössel, praliner eller annat gott att smaksätta och dekorera med.

1.Häll grädden i en bunke och vispa tills den är styv. Vispa ner äggulor och vaniljsocker.
2.Häll lite strössel i botten på varje glas. Fyll glasen upp till kanten med grädden.
3.Stick i en glasspinne. Ställ in dom i frysen minst två timmar.

Här kommer lite bilder från dagens glasstillverkning!

















Oops! Kira vill smaka!

24 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 2 kommentarer
Lekt med bilder

Jag har fått tag på ett redigeringsprogam av en snäll hund-träningskompis.
Med det kan man göra ramar och text och annat kul.
Så i dag har jag roat mig med det, men orginalbilderna är lånade av min kompis.





















24 Februari 2007  | Länk | Allt möjligt | 2 kommentarer
Kira gillar inte att bada

BAD:
Detta är ett sätt som människor använder för att blöta ned golvet, väggarna och sig själva. Du kan hjälpa till genom att skaka pälsen våldsamt och mycket.

// Kira

24 Februari 2007  | Länk | Hundligt | 1 kommentar
Mangosalsa


Passar till fisk, men också till kyckling.

1 mogen mango
2 dl matyoghurt
2 msk mango chutney
2 msk hackad gräslök
salt

Gör så här

Skala mangon och skär bort kärnan. Hacka fruktköttet. Blanda ihop alla ingredienser till såsen.

24 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Laxsnurror


ca 25 st

400-500 g kallrökt lax (tunna skivor)
250 g philadephiaost
1,5 tsk wasabi (japanskt, liknande pepparrot)
3 msk finhackad dill
plast- och aluminiumfolie

Lägg plastfolie på en skärbräda. Fördela laxskivorna på brädan,
omlott i en rektangel. Blanda ihop ost, wasabi och dill. Bred
blandingen på laxen. Rulla ihop laxen till en rulle från långsidan.
Vira in rullen i plastfolie. Vira sedan in rullen i aluminiumfolie
och snurra ihop ändarna (för stadga). Förvara paketet i kyl/frys.
Precis innan servering skärs rullen i skivor. (Går nog lättare om
Den fortfarande är mycket kall när den skärs).



24 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Köttgryta med äpple och paprika


4 port

2msk olja
2 gula lökar
400gr grytbitar av nöt
2 tsk paprikapulver
½-1 tsk salt
1 krm peppar
2-3 dl buljong (tärning + vatten )
1-2 äpplen
1 röd paprika

Hetta upp oljan i en gryta. Skala och hacka löken. Lägg i köttet och löken i grytan. Tillsätt paprikapulver. Fräs under omrörning några minuter. Krydda med salt och peppar. Tillsätt buljongen och sjud under lock 40 minuter. Skala och klyfta äpplena. Kärna ur och tärna paprikan. Lägg i äpple och paprika i grytan. Sjud ytterligare ca 15 minuter eller tills köttet är mört. Späd ev med mer buljong.
Servera med kokt ris och sallad




24 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
KÖTTFÄRSGRATÄNG

# 500 g köttfärs
# smör
# 1 msk vetemjöl
# 1 burk (400 g) krossade tomater
# 1-2 dl buljong (från tärning)
# 1 krossad vitlöksklyfta
# 1 tsk basilika
# 1 tsk oregano
# 2 krm svartpeppar
# 1 1/2 tsk salt
# 8-10 skalade/skivade potatisar
# 1 dl riven ost
Så här gör du:
Bryn köttfärsen. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt tomater, buljong, vitlök, kryddor och salt. Lägg hälften av potatisskivorna i en smord ugnssäker form. Häll på köttfärsröran. Täck med resten av potatisskivorna. Strö över osten.
Ställ in gratängen i 225 graders ugnsvärme cirka 35 minuter eller tills potatisen är mjuk.


24 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
KYCKLINGSALLAD


Ca 4 port

1 stekt eller grillad kyckling
1 paket bacon
2-3 avokador
4 stjälkar bladselleri
1 endive och isbergssallad
en bit purjolök
200 gr champinjoner
1-2 röda paprikor
½ citron
ev. några msk vinägrettsås


Ädelostsås:
1½-2 dl majonäs
1½-2 dl creme fraiche
150 gr smulad ädelost
ev. hackade valnötter, ca 1 dl


Rör ihop såsen, täck över den och ställ kallt. Strimla bacon, stek den knaprig och lägg på hushållspapper. Bena upp kycklingen och skär köttet i fina bitar. Skiva skalad, urkärnad avocado och champinjoner och häll över lite pressad citron. Strimla endive, sallad, paprika och purjolök tunt. Varva alltsammans i en salladsskål och garnera med endivetoppar och selleriblad. Fukta eventuellt med lite vinägrettsås.
24 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Månadsbilden februari

Den 22 februari 2007
Klockan är 15:00 och det är -15 grader kallt.




Den 22 januari 2007
Klockan är 15:20 och det är -16 grader kallt.


22 Februari 2007  | Länk | Månadsbilden | 3 kommentarer
Renar på tomten

Denna morgon möttes jag av en flock renar på morgonpromenaden!
Det var bara att ta in Kira igen, så att hon inte skulle skrämma renarna.
Jag har hört att renägarna har rätt att skjuta en hund som skrämmer/jagar renar, så jag tänker inte utmana ödet.
Men jag måste erkänna att det skulle vara intressant att se vad Kira skulle göra. Skulle vallningsinstinkterna poppa upp månntro?
Nåja, vill renarna tillbringa dagen i grannens hästhage, så får dom väl göra det. Vi kan promenera på andra ställen för en dag.









19 Februari 2007  | Länk | Allt möjligt | 3 kommentarer
En kall nos...

En kall nos.
Ett par fuktiga, runda ögon.
En varm blick.
En tass som lyfts och ett huvud som läggs på sned.
Öron som försöker uppfatta och förstå...
Din hund.
Hon bad inte att få komma till Dig.
Hon bara kom för att Du ville ha henne.
Hon kom till Dig för att ge Dig vänskap då andra sviker,
sympati då andra är emot Dig,
trofasthet då andra baktalar Dig.
Hon kom för att ge Dig kärlek
då du känner Dig utelämnad,
sällskap då Du är ensam.
Hon gör Dig på gott humör då Du är ledsen
tar emot Dig med glädjetjut
då du äntligen kommer hem.
Hon är någon som behöver Dig,
någon att smeka, leka med
och ha roligt tillsammans med.
Hon är beroende av Din omtanke
och Din kärlek.
Hon protesterar inte
då du missförstår henne.
Hon är utlämnad till Dig
på gott och ont.
Hon ger Dig sköna,
avkopplande promenader.
Hon ger Dig sällskap.
Hon ger Dig kärlek och glädje.
Hon vaktar och skyddar Dig.
Hon varnar om främmande kommer.
Hon överger Dig inte så länge han lever.
Hon ger Dig trygghet.
Vad ger Du?

Av Anders Hallgren






16 Februari 2007  | Länk | Texter och andra ord | 1 kommentar
Text om Bobby (eller någon annan)

Jag hittade en vacker text!
Den stämmer inte riktigt in på Kira, så jag ger den till Bobby!!



Här har du mig, jag har kommit till dig för att du ville ha mig. Jag kan bara hoppas på att du behandlar mig väl. Jag har kommit till din värld av och för människan, men du får inte tro att jag är en av er för det.
Jag är en hund och jag vill att du ska känna till min värld.
I mina ögon är du en flockkamrat och jag ser dig som en medlem i vår gemensamma flock. Jag vill att du ska vara min ledare, ställ krav som jag förstår och bestäm rättvis över mig.

Du kommer säker någon gång bli arg på mig, men se upp då så du inte bryter mot mina medfödda lagar. Kryper jag ihop och visar underkastelse så måste du sluta banna mig, annars kan jag tappa mitt förtroende för dig.
Mina lagar säger att man inte får slå någon som ger sig, hur är det i din värld??

Jag lever i nuet och förstår bara nuets språk.
Du kan inte bara banna mig när jag gör fel, utan du måste även berömma mig när jag gör rätt. Då först kan jag lära mig rätt och fel.

Jag tycker om människor som är snälla och dom vill jag gärna hälsa på, på mitt sätt. Slicka dom i ansiktet.
Men ni har ansiktet så långt från marken så man måste hoppa för att nå upp. Att mina tassar och blöta och smutsiga förstår jag inte, jag förstår inte heller varför du bannar mig när jag visar min glädje. Lär mig istället att hälsa fint.

Att ständigt gå i koppel är som att sitta i fängelse, lär mig komma när du kallar så jag kan få vara fri, det är inte så mycket jag begär som du ser......

Jag tycker om när det händer saker, ett liv är till för att levas inte sovas. Märker du att jag sover mycket, ägna mig då en stund. Vi kan leta mina leksaker som du gömt på finurliga ställen, det finns så mycket vi kan göra tillsammans du och jag.

Sedan detta med gemenskap, vi lever ju i en flock, du och jag tillsammans. Jag vill kunna vila mitt huvud mot dina fötter, kunna känna att du är med mig där jag är.
Jag har visserligen ett kort liv, men de åren vi har tillsammans kommer jag att ge dig det finaste jag har.
Min trohet

 


15 Februari 2007  | Länk | Texter och andra ord | 1 kommentar
Kycklingpaj med chilisås

4 port

PAJDEG:
100 gr margarin eller smör
2 ½ dl vetemjöl
1-2 msk vatten

FYLLNING:
1 kall grillad eller kokt kyckling
1 gul paprika
1 röd paprika
1 msk margarin eller smör
½ påse djupfryst smålök (150 gr )
2 msk vetemjöl
2 ½ dl mellangrädde
1 dl chilisås
1 burk ananas i skivor (220 gr )
1-2 tsk italiensk salladskrydda
½ tsk salt
2-3 krm svartpeppar


PENSLING:
1 uppvispat ägg

1.Hacka samman ingredienserna till pajdegen, gärna i en matberedare. Låt degen ligga kallt ca 30 minuter.

2.Bena ur och ta bort skinnet från kycklingen. Skär den i mindre bitar. Skölj, kärna ur och skär paprikan i små bitar.

3.Fräs paprikan i matfettet. Tillsätt löken. Strö över mjöl och späd med grädde. Tillsätt chilisås och låt stuvningen koka ett par min.

4.Skär ananasen i bitar. Tillsätt ananas och kyckling i stuvningen. Smaka av med italiensk salladskrydda, salt och peppar. Häll den i en ugnssäker form.

5.Kavla ut degen till en platta lika stor som formen. Du kavlar enklast mellan 2 bitar plastfilm.

6.Lägg pajlocket över kycklingstuvningen. Pensla locket med ägg.

7.Grädda pajen i ugnen i 225 grader 25-30 min. Servera pajen med en grönsallad med gurka.

( Det går bra att frysa pajen )
Kokt kall kyckling kan läggas i en sojamarinad någon timme innan köttet läggs i stuvningen och tillagas.
15 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Kycklinggryta

4 personer

½ dl vatten
½ tsk citron
1 burk creme fraiche
1 grillad kyckling
1-2 bananer
hackad mandel curry

Vatten, citron och creme fraiche blandas och värmes, kan puttra lite.
Stycka och skär kycklingen i bitar. Blanda ner kycklingen och bananen.
Salta och krydda extra om det behövs.
Strö över hackad mandel.
Servera med ris.
15 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
En utmaning

Var är hunden född?
Kennel Hob-Nobs utanför Rimbo.

Hundens favoritgodis?
Torkad kyckling

Hur många egna halsband och koppel har hunden?
3 halsband, 2 koppel + 1 sele (+ några som bara hänger och aldrig blir använda!)

Hur ser hundens förhållande till vatten ut?
Har faktiskt råkat simma en gång, men går helst i med bara tassarna

Har hunden några ”kläder”?
Ett tjockt regntäcke och två reflexvästar

Har hunden något speciellt kännetecken som skiljer den från andra hundar i samma ras/färg?
Förutom att hon är sötast?.....Hon har kroksvans.

Hur reagerade resten av flocken (tvåbenta som fyrbenta) när den nya hunden flyttade in?
Barnen och maken blev jätteglada, katterna har nog inte förlåtit mig än…;-)

Vad är/skulle vara den absolut bästa belöningen hunden kan få?
…det är nog kycklingen? Eller att man kastar sig ner på marken, så hon får busa och pussas.

Vad är det bästa hunden vet?
Att springa lös i skogen. Och att vara där matte är.

Vad är det värsta hunden vet?
Att bli lämnad ensam, och okända människor som ska klappa.

Har hunden någon alldeles speciell egenhet?
Hm…hon tycker om att slicka på nakna fötter.

Något hyss som hunden pysslar med?
Hämta smutskläder ur tvättkorgen.

Var sover hunden på natten?
I vår dubbelsäng eller i hundsängen intill.

Vad får hunden för foder?
Royal Canin sensitive blandat med Klass färskfoder.

Hur reagerar hunden när den får några dagars vila?
Blir slö först och rastlös om det blir för många dagar.(om jag t.ex. är sjuk.

Vad tror du skulle vara hundens drömtillvaro?
Att få bo på landet, med mig hemma om dagarna så vi kunde jobba å gå i skogen och bara njuta av livet!
13 Februari 2007  | Länk | Allt möjligt | 1 kommentar
Läger

Hela helgen som gått har ägnats åt hunden och hundaktivitetet.
Jag och Kira har nämligen varit på ”träningsläger” ;-)
Fredagskvällen träffades vi utan hundar och presenterade oss för varandra och fick komma med önskemål och planera vad vi ville träna.

Vi har varit i en lokal som är ett gammalt växthus, vilket innebär att vi inte var väderberoende och behövde inte heller bekymra oss när hundarna skulle vara lösa.
Vi var en blandad kompott av hundar och människor.
Vissa hade kommit långt och behövde kanske hjälp att slipa något lydnadsmoment, och andra var där för socialträning och allmänlydnad.
Alla deltagare får individuell träningstid och uppblandat med det, har vi gruppövningar.
Jag trivs bra med det upplägget och man lär sig mycket bara av att titta på andra.
Själv har jag ju stora problem med att vara i blickpunkten, så det är nyttig träning.

Jag tycker att både jag och Kira gjorde framsteg under helgen.
Jag lyckades ”lyfta” Kira, så att hon kunde genomföra övningar med flaggan (svansen) på topp.
Vi har varit på liknande läger i Piteå två gånger och nu planeras för ännu ett sånt läger i Maj månad. Det ser jag fram emot.

Det finns fler bilder i den nya fotomappen ”Läger februari -07”, men dessvärre är det inte den bästa kvalitén. Att fota hundar som aldrig är stilla inomhus….nja..
12 Februari 2007  | Länk | Hundligt | 1 kommentar
foto-lek

Den nya kameran är fruktansvärt rolig att leka med!
Vilken tur att jag har en hund, nu när barnen blivit för stora för att agera fotomotiv ständigt.
Dagens skörd.

Håll till godo!












9 Februari 2007  | Länk | Hundligt | 5 kommentarer
Kycklingfyllda pastarullar


4 portioner

4 kycklingfiléer
200 g champinjoner
1 gul lök
en klick Svenskt Smör
salt och peppar
1 paket färska lasagneplattor
5 dl Pastagrädde
1 dl riven Västerbottensost®

Sätt ugnen på 200°. Strimla kyckling, hacka lök och svamp. Fräs i smör. Krydda med salt och peppar Skär avlånga bitar av pastan, ca 10 cm breda. Beräkna 2 pastarullar per person. Lägg en sträng fyllning på varje bit och rulla ihop till ett rör. Lägg i smord form med skarven nedåt. Häll på nästan all pastagrädde och täck med riven ost. Grädda i ca 20 minuter. Värm resten av pastagrädden och servera vid sidan om tillsammans med en härlig sallad.
8 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 1 kommentar
Kräftstjärtar med sting

4 port.

200 gr kräftstjärtar i lag
4 msk lätt cremefraiche –vitlök
1 tsk hummerfond
peppar

till servering: rostat bröd, sallad, endive och tomatklyftor.

Blanda mycket väl avrunna kräftstjärtar med créme fraiche och hummerfond. Låt stå kallt en stund före servering. Lägg kräftstjärtarna på tallrik och servera med rostat bröd.
Strimla endiven och dekorera med sallad och tomater.
8 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Kreolsk räkrätt


4 port

1 kg oskalade räkor
2 bananer
5 skivor ananas
1 grön paprika
1 gul lök
ca 3 vitlöksklyftor
2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
salt
3 dl grädde


Fräs lök, vitlök, paprika och kryddor i stekpanna.
Tillsätt lite grädde och låt puttra ca 10 minuter.
Fräs bananer, ananas och räkor tillsammans.
Blanda alltsammans och tillsätt resten av grädden,
salta efter smak.
Servera ris och sallad till.
8 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Gyllene Romans


1½ paket Philadelfiaost (300 gr)
1 burk crème fraiche
2 ägg
1 lök (gul eller röd)
salt och peppar
150–200 gr löjrom
1 citron till garnering
salta kex

Hårdkoka äggen. Blanda osten med creme fraiche och
mosa i äggen, samt den finhackade löken. Salta och peppra efter smak.
Platta till smeten så den liknar en tårta. Lägg rom
ovanpå och garnera med halva citronskivor runt om.
Servera med salta kex.
8 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Majonnäsburken och två koppar kaffe

När saker och ting i Ditt liv nästan har blivit för mycket för Dig att hantera, när dygnets 24 timmar inte känns nog, kom ihåg majonnäsburken och två koppar kaffe:

En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig.
När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom majonnäsburk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar.
Han frågade sedan sina studenter om burken var full.
Studenterna samtyckte till att den var det.

Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken.
Han skakade den lätt.
Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan bollarna.
Återigen frågade han studenterna om burken var full.
De höll med om att den var det.

Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken. Naturligtvis fyllde sanden upp resten av tomrummen.
Han frågade ännu en gång om burken var full.
Studenterna svarade med ett enhälligt "ja".

Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras innehåll i burken, vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen.
Studenterna skrattade.

"Nu", sa professorn medan skratten klingade ut, "vill jag att ni påminns om att den här burken representerar ert liv.
Golfbollarna representerar de viktiga sakerna.
Familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta.
Sådant som - om allt annat gick förlorat och bara dessa återstod - ändå skulle uppfylla och berika ert liv.
Småstenarna representerar andra sakerna som betyder något, som ett hem, jobb och bil.
Sanden representerar allt annat - småsakerna.
"Om ni lägger sanden i burken först", fortsatte professorn, "går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen.
Samma sak är det med livet.
Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig.

Så... var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina barn.
Ta med din partner ut på middag.
Ägna en omgång till åt det som gör dig passionerad.
Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt.
Ta hand om "golfbollarna" först - sakerna som verkligen betyder något.
Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand."

En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar.
Professorn log. "Jag är glad att du frågar.
Kaffet finns med för att visa er; att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän."
6 Februari 2007  | Länk | Texter och andra ord | 2 kommentarer
Boktips

Efter en trevlig helg i Piteå, så kan jag inte låta bli att komma med ett boktips.
Den här boken är tryckt 2005 och beskriver en massa fina ställen i Piteå, som det är lätt att ta sig till.

Den innehåller något för alla personer, oavsett vad man gör i Piteå, sommar som vinter.

Det är utsiktspunkter, cykelleder, badplatser, caféer, kyrkstaden och en massa annat.

Det finns en hel del lämpliga recept i boken, som passar för picknick och annat.

En väldigt bra sak, (för en sån som jag) är att det följer med en karta.

Jag tycker att alla städer skulle ha en sån här bok!

Jag rekomenderar den till alla som ska besöka Piteå, eller varför inte ge bort den i present till en Pitebo?

5 Februari 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Björn Skifs

I helgen har jag varit i Luleå och lyssnat på Björn Skifs!
Han är verkligen en duktig artist! Jag har alltid gillat honom, vad han än gör. Han är ju så bred och kan så mycket.
(Jag vet inte hur många gånger jag har sett filmen Strul?)
Bästa numret i lördags, var nog när han sjöng "Håll mitt hjärta", då fick man lite knottrigt skinn ;)
men naturligtvis är det ju helt underbart när gamla godingar kommer, som "Michelangelo"!
Konserten var i "Kulturens hus" som är helt nybyggt i Luleå, och det var inga problem att trivas i den vackra byggnaden.
5 Februari 2007  | Länk | Allt möjligt | 2 kommentarer
Samlandets gåta

Folk samlar på allt möjligt.
Vissa samlar dyra viner, andra kapsyler.
Det kan vara värdefulla saker, både räknat i pengar och emotionellt.
Det som räknas som skräp för en person, kan vara det värdefullaste för någon annan.

Jag har aldrig haft någon större samlarmani.
Det har varit lite bokmärken som barn och biobiljetter i tonåren.
Som vuxen blev jag fascinerad av foton.
Jag har aldrig kunnat slänga en bild, hur suddig och misslyckad den än har varit.
Nu har mitt fotointresse ökat markant och jag blir kräsnare både när det gäller kvalité och motiv.
Så nu när jag tittat igenom min digitala bildsamling, slår det mig att man kan samla på motiv.

Jag har lagt upp två nya fotomappar.
I den ena samlar jag bonader.
Det finns bonader i någon form i nästan varje hem.
Ofta är den sammankopplad med massor av känslor.
Någon har suttit och arbetat med den, någon kanske har fått den, någon kanske har gett den. Ingen hänger upp en bonad med en text som dom inte kan stå för.
Det finns bonader som är tillverkade i nuet och för ”tusen” år sedan.
Jag kan fota en bonad och lägga ut den på nätet utan att någon behöver bli berörd, eller ge sitt tillstånd.
Den är anonym för alla utom ägaren (och fotografen)

Den andra fotomappen innehåller händer.
Händer visar personlighet, utan att röja personen.
Händer berättar så mycket.
Gammal, ung, liten, stor, arg eller glad, kvinna eller man, smärta eller tillfreds.
Att visa upp fotograferade händer, överlåter väldigt mycket till betraktaren.
Dessutom är det en del av en person som jag lugnt kan visa upp för omvärlden, utan att trampa någon på tårna…..he, he.

Än är samlingen inte så stor, men det finns mer i mina gömmor av osorterade foton och det finns en hel värld att fotografera!















2 Februari 2007  | Länk | Allt möjligt | 1 kommentar
Dumt att inte ringa

Förra veckan mailade jag en kompis och frågade om hon villa följa med på promenad?
Jag sa att jag kunde på torsdag.
Hon mailade tillbaka och sa att det skulle vara trevligt hon kunde också, men att vi skulle höras innan torsdag.
Dagarna gick och jag varken mailade henne eller hörde av mig på telefon förrän det redan var torsdag.
Då var hon inte hemma och jag fick snopet gå på promenad ensam.
Så dumt av mig att jag inte ringde henne tidigare....
Här är lite bilder från promenaden i alla fall.













2 Februari 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Kall promenad





Lördagen den 27 januari tog vi en promenad med kompisen Bobby och hans matte.
Det var kallt och en otrevlig blåst.
Först hade vi tänkt att vi skulle gå ut på sjön, där dom har plogat upp en fin runda, men när vädret blev som det blev, bestämde vi att skogen var det bästa.
När vi väl hade klätt oss och kommit ut, kändes det jätteskönt.
Jag hade kameran med och fotade, synd bara att man blir så kall om fingrarna.











1 Februari 2007  | Länk | Hundligt | 1 kommentar
Kira har fyllt 2 år!

Kira fyllde två år i lördags!



Vi startade morgonen med en promenad som vanligt, men den där tårtan som vi hade tänkt göra glömdes bort helt och hållet.
Men presenter fick hon – det ska man ha på sin födelsedag!







Av husse fick hon en jättefin hundsäng som jag har tittat på förut, men tyckt varit på tok för dyr!
Hon har aldrig haft en riktig hundsäng, utan sovit på en matta och en fäll tills jag vek ihop vår gamla bäddmadrass åt henne.
Nu blev det så himla snyggt i sovrummet!

Av kompisen Bobby med familj fick hon godis och något som jag blev jätteglad över….en privatlektion med ”vår hundinstruktör”! Kanske inte en present som gör Kira överlycklig, men hennes matte.



På kvällen var min bror och mina brorsbarn här och dom var så söta med sina presenter också. Dottern hade suttit och sytt ett jättefint mjukisben, helt själv! Sonen gav bort en upphittad lurvig ap-arm, som blev en perfekt kampleksak. Kira älskar den!







1 Februari 2007  | Länk | Hundligt | 1 kommentar
Bara en hund...


...finns det människor som säger.

Att säga "bara" om en varelse som kommit mig så nära,
om en svans som slår i golvet av glädje över att höra min röst,
om en nos som förtroligt sticks in i min hand,
om två ögon som rymmer världar av tillit och tillgivenhet.

Kaj Munk
1 Februari 2007  | Länk | Texter och andra ord | 0 kommentar
Chokladpaj

Chokladpaj med kolatäcke

 

Deg:

75 gr smör

2 dl vetemjöl

2 msk socker

1 äggula

 

Fyllning:

200 gr mandelmassa

50 gr smör

2 msk kakao

1 ägg

1 äggvita

 

Kola:

75 gr smör

½ dl vispgrädde

½ dl socker

½ dl sirap

1 tsk vaniljsocker

1 msk kakao

 

Garnering: vit blockchoklad.

 

 

Hacka ihop smör, mjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, 22 cm. Ställ in  formen i kylen, ca 15 minuter.

 

Fyllningen: Riv mandelmassan fint. Smält smöret och rör ned kakaon. Blanda ner kakaosmöret, ägget och äggvitan i den rivna mandelmassan. Häll smeten i pajskalet och grädda i 175 grader, ca 15 minuter. Låt svalna.

 

Kolan: Blanda smör, grädde, socker, sirap, vaniljsocker och kakao i en kastrull. Sjud under omrörning, tills den tjocknar, 5-6 minuter. Häll kolan över fyllningen och jämna ut till ett täcke. Låt pajen kallna.

 

Garnera med hyvlade flisor av vit blockchoklad och pudra sist över lite kakao. Kan om man vill serveras med vispad grädde. (Ca: 10 bitar)

1 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 2 kommentarer
Skapelseberättelse enligt Snobben:


- På den första dagen skapade gud hunden.

- På den andra dagen skapade gud mannen för att passa upp på hunden.

- På den tredje dagen skapade gud alla djuren, som potentiell föda åt hunden.

- På den fjärde dagen skapade gud hårt arbete, så att mannen kunde sörja för hundens bästa.

- På den femte dagen skapade gud tennisbollen, så att hunden kunde hämta den - om han ville.

- På den sjätte dagen skapade gud veterinärvetenskapen, för att hålla hunden frisk och mannen pank.

- På den sjunde dagen försökte vår herre vila, men han var tvungen att gå ut med hunden
1 Februari 2007  | Länk | Texter och andra ord | 0 kommentar
Cheesecake á la Tiramisú

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4-6 port

BOTTEN:
100 gr smör eller margarin
ca 100 gr digestivekex
½ dl hackade nötkärnor

FYLLNING:
175 gr blockchoklad
1 ½ dl vispgrädde
225 gr mascarponeost eller kesella gourmet
1 msk starkt kaffe
½ dl florsocker

GARNERING:
225 gr mascarponeost
1 dl matlagningsyoghurt
15 gr blockchoklad
pecannötter
kokos

1. Smält matfettet. Blanda med krossade kex och hackade nötter.
2. Tryck ut smulmassan i en form, gärna med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter.
3. Smält chokladen till fyllningen i vattenbad eller mikrovågsugn. Vispa grädden till hårt skum.
4. Blanda mascarpone med kaffe, florsocker och den smälta chokladen. Rör till sist ner den vispade grädden.
5. Häll fyllningen i formen. Ställ kallt någon timme.
6. Blanda mosad mascarpone med yoghurt. Bred smeten över fyllningen.
7. Garnera med riven choklad, skalade pecannötter och rostad kokos

( du kan använda kex med ingefärssmak, eller blanda ½ tsk ingefära i kexen. )

1 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Amerikanska brownies


 

 

 

 

 

 

 

 

 

200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
50 g smör
2 ½ dl socker
3 ägg
½ tsk salt
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 dl hackade valnötter
Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen tillsammans med grädde och smör i en kastrull, på svag värme. Ta kastrullen från värmen. Rör ner socker, uppvispade ägg, salt, vetemjöl, vaniljsocker och nötter. Lägg bakplåtspapper i en form ca 20 x 30 cm. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna i formen innan den skärs i rutor.

1 Februari 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Agneta Ärlestig                                             Skaffa en gratis hemsida