Berger des pyrénées
Startsidan Blogg Fotoalbum Kira och Tassa Vänner Gästbok Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
November (2019)
>>


Månadens tema - Mars

Månadens tema

”Ljuset”

Tolkat med 6 bilder

 

 

**********

 

**********

 

**********

 

**********

 

**********

 

**********

31 Mars 2007  | Länk | Månadens Tema | 2 kommentarer
latmansblogg

Hade tänkt att skriva så mycket i kväll, men tröttheten tog överhanden, så jag visar bara bilder på min galna Kira.



29 Mars 2007  | Länk | Hundligt | 3 kommentarer
Äppelkaka

Äppelkaka med nötter

 

8 pers

 

8-10 stora äpplen

1 dl grovt hackade hasselnötter

4 stora ägg

1 ½ dl socker

5 dl gräddfil

½ dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

 

 

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg ut klyftorna i en ugnssäker form. Strö över nötterna. Vispa samman ägg och socker. Rör ner gräddfil, vetemjöl och vaniljsocker. Häll smeten över äpplena.

Grädda i 200 grader på nedersta falsen, ca 40 min.

Servera glass eller vispad grädde till.

 

29 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
nästäppa

När ditt schampo eller balsam börjar ta slut så ställ flaskorna uppochner så rinner det ner och man kan använda allt!

 

 

Rå lök i klyftor löser den envisaste nästäppa(lägg på fat under sängen)
Rå potatis kan man gnida vårtor med...två ggr per dag under ett par veckor och vips ingen vårta(man slipper tandagnisslan eftersom potatis inte svider)

 

 

29 Mars 2007  | Länk | Husmorstips (bra & dåliga) | 0 kommentar
baksmälla

Bästa bakis-kuren:
1 äggula
2 tsk snabbkaffepulver
1 msk olivolja
saften av en citron

Rör ihop och klunka. Du mår som du lever igen efter en kvart.

29 Mars 2007  | Länk | Husmorstips (bra & dåliga) | 0 kommentar
putsa silver

För att putsa silver på ett tidsbesparnade sätt:

* Koka upp vatten och tillsätt så mycket vanligt koksalt som möjligt.
* Klä insidan eller täck bottnen på ett icke-metalliskt kärl som tål värme(plastbunke eller ugnssäker glasskål brukar vara bra) med aluminiumfolie.
* Häll i saltvattnet i bunken.
* Lägg i silvret som skall putsas i bunken med aluminiunfoliet och saltvattnet.
* Vänta i ca 30 sek.

Ta upp det färdigputasde silvret och diska bort saltet och torka tort...

 

29 Mars 2007  | Länk | Husmorstips (bra & dåliga) | 0 kommentar
nariga läppar

Sätt en vinkork på stickorna när du har stickat klart så riskerar du inte att sticka dig.

 

 

Om du har jättenariga läppar så kan du smörja in dom med honung.
Blir lent som silke.
Bäst att göra när man går och lägger sig.

 

 

29 Mars 2007  | Länk | Husmorstips (bra & dåliga) | 0 kommentar
Koka ägg

Om du har tappat en kontaktlins och inte hittar den är det bara att trä på en nylonstrumpa över dammsugaren och dammsuga lite, så fastnar den snart i strumpan.

 

 

Häll lite salt i vattnet när du kokar ägg. Om något ägg går sönder gör saltet att det koagulerar mycket snabbare än det skulle gjort annars.

 

 

29 Mars 2007  | Länk | Husmorstips (bra & dåliga) | 0 kommentar
Överblivet vin?

Om du har svårt att öppna burkar, prova latexdiskhandskar. De ger ett grepp
som inte glider och gör burköppnandet enkelt.

 

 

Släng inte överblivet vin. Frys ner det till iskuber för kommande grytor och såser.

29 Mars 2007  | Länk | Husmorstips (bra & dåliga) | 0 kommentar
Sanningar om livet efter 35 ...


Kvinnor över 50 får inga bebisar; därför att de skulle lägga dem någonstans och glömma bort var.

Ett av livets mysterier är hur en 2 kg-låda med godis, kan göra att en kvinna går upp 5 kg i vikt!?!

Min hjärna inte bara vandrar iväg ibland - ibland lämnar den mig totalt.

Det bästa sättet att glömma dina problem är att gå i för trånga skor.

Det bästa med att leva i en liten stad är: när du inte vet vad du gör så vet nån annan det.

Ju äldre du blir, desto svårare är det att minska i vikt - därför då har din kropp och ditt fett blivit verkligt goda vänner.

Just när jag vant mej vid gårdagen, så kommer idag.

Ibland tror jag att jag förstår allt - sen återfår jag min medvetslöshet.

Jag gav upp jogging när mina tights gneds samman och satte eld på mina strumpbyxor.

Konstigt!!! Du hänger in någonting i din garderob för ett tag, sedan krymper det 2 storlekar!

Smala människor irriterar mej!!! Speciellt när de säger saker som: "Du vet, ibland glömmer jag äta". Numera så kan jag glömma min
adress, mammas mellannamn och mina nycklar. Men jag glömmer aldrig att äta. Man måste vara speciell för att glömma äta!

Problemet en del kvinnor har - de blir helt upprörda av någonting och sen så går de och gifter sej med honom.

Jag läste den där artikeln som sa att typiska stressymptom är: Äter för mycket ....... impulsköp ...... kör bil alldeles för fort.
SKOJAR DOM?!? - det här är mina tankar om en helt perfekt dag!
27 Mars 2007  | Länk | Texter och andra ord | 0 kommentar
huvudvärk

För att bota huvudvärk:

Ta en lime,

dela den i två delar

och massera din
panna med dem.

Dunkandet försvinner.

27 Mars 2007  | Länk | Husmorstips (bra & dåliga) | 0 kommentar
färsk selleri

Linda in sellerin i aluminiumfolie när du lägger den i kylskåpet och den
håller sig färsk i flera veckor.

*
Pensla pajskalet med lite vispat ägg för att göra den glansig
.

27 Mars 2007  | Länk | Husmorstips (bra & dåliga) | 0 kommentar
Saltat för mycket?


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
När det står i kakreceptet att du ska strö kakformen med ströbröd, använd lite kakmix istället, så blir det inte vita fläckar på denfärdiga kakan.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Om du råkar salta maten för mycket under kokningen, lägg i en skalad
potatis, som suger upp överblivet salt ur maten på ett ögonblick.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
27 Mars 2007  | Länk | Husmorstips (bra & dåliga) | 1 kommentar
rinnande glass

*************************************

Tryck en liten skumgodis i botten på glasstruten, så rinner inte glassen ut.
***************************************
För att hindra potatisen från att gro, lägg ett äpple i potatispåsen.

***************************************************

27 Mars 2007  | Länk | Husmorstips (bra & dåliga) | 0 kommentar
Ny bloggkategori

Ännu en ny bloggkategori ansluter sig till min skara.
Den kommer att innehålla lite husmorstips.
Vissa är välkända och beprövade, andra kan det nog vara lite si och så med.

Jag har inte provat alla och garanterar inte heller att dom fungerar.
Men det vet väl alla, att tron kan försätta berg?
27 Mars 2007  | Länk | Husmorstips (bra & dåliga) | 0 kommentar
Film med Kira






Här finns en liten film med mitt snömonster.


http://media.putfile.com/Snomonstret-Kira


 

26 Mars 2007  | Länk | Hundligt | 1 kommentar
Marängtårta


1 paket (= 2st) marängbottnar
ca: 400 gr hallon/jordgubbar
1 paket vaniljvisp
Chokladsås och bär till garnering

Vispa vaniljvispen och blanda med bären.
Varva blandningen och marängbottnarna i en form med löstagbar botten (klädd med plastfolie).
Låt frysa minst fyra timmar.
Tag fram den ca: två timmar innan serveringen, och garnera med chokladsås och bär.
26 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Lindas Saffranshjärtan!


½ l mjölk
100 gr margarin
100 gr smör
1 dl socker
1 nypa salt
2 påsar saffran (stött)
50 gr (= 1 påse) torr jäst
1 ägg
ca 14-16 dl mjöl (där får man nog prova sig fram)

Låt jäsa i 30 min.

26 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
IGELKOTTAR


125 g kokosfett smältes
2 dl florsocker
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
ca 1.2 -1.3 liter rice crispies

Alla ingredienser blandas ihop. Lägg i muffinsformar och ställ i kylen för att stelna och förvara dem även där.
26 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Hjärtebröd

Bröden bakas i förväg och väntar i frysen. Inför serveringen tinas de och kan eventuellt värmas 3-4 min i 225 graders ugn.

 

Det här behövs till ca 60 bröd:

9 dl ljummet vatten

1½ dl matolja

75 gr jäst

3 tsk salt

2,1 liter vetemjöl (1260 gr)

1 dl vetemjöl till utbakning

1 uppvispat ägg

vallmofrö

 

Gör så här:

1. Värm vattnet till 37 grader. Häll i oljan. Rör ut jästen i vätskan i hushållsmaskin eller degbunke. Tillsätt saltet och det mesta av mjölet, tills degen släpper från kanterna. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa 30 minuter under bakduk.

 

2. Placera degen på mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar. Kavla ut en del i taget till ca 2 cm tjocklek. Tryck ut hjärtan med pepparkaksmått. Låt brödet jäsa på plåt med bakplåtspapper 30-40 minuter under bakduk.

 

3. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen ca 12 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Servera samma dag eller frys in dem.

 

26 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Garbohattar

Ca 30 st 

300 gr margarin rumsvarmt

1 ½ dl socker

2 ½ dl majsenamjöl

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

 

Blanda ihop alla ingredienserna

Klicka ut i små brödformar

cirka halva formen

Grädda ca 20 min i 175 grader varm ugn

26 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Sommartid

Sommartid
Sedan 1980 har Sverige "sommartid" under årets ljusa månader.
Den inträffar sista söndagen i mars kl. 02.00 på morgonen då
klockan flyttas fram till 03.00. Sommartiden avslutas sista söndagen
i oktober kl. 03.00 då klockan flyttas tillbaks till 02.00.
Island tillämpar inte sommartid.
USA däremot har förlängt sommartiden och det var tre veckor sedan dom ställde om sina klockor.
Sommartid infördes för att bättre ta vara på dygnets ljusa timmar.
Dessutom kan man spara energi genom att slippa ha belysning tänd så länge.

Några tips om hur man ska komma ihåg om klockan ska ställas fram eller tillbaka:

Eftersom tidsomställningen alltid sker i mars så tänk "framåt marsch"

Man ser fram emot sommaren, alltså ställer man fram klockan.

Du flyttar fram klockan när du har sommaren framför dig-
flyttar bak klockan när du har sommaren bakom dig.

När man som mest behöver det får man sova en timme längre, på hösten. När man som minst behöver det får man sova en timma mindre, på våren.
25 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Våffeldagen

Marie bebådelsedag och våffeldagen, 25 mars

Marie bebådelsedag kallas även för våffeldagen och det tack vare en ordförvrängning. Dagen kallas ju vårfrudagen och i folkmun har detta så småningom förvanskats till just våffeldagen

Marie bebådelsedag är den första av vårens högtider och festdagar och kallas mer familiärt för vårfrudagen. I de kristna länderna har dagen firats sedan 600-talet.

Fram till 1953 var dagen en röd helgdag i den svenska almanackan, det vill säga dagen var arbetsfri. I och med att helgdagen avskaffades, flyttades det kyrkliga firandet av Jungfru Marie bebådelsedag till den söndag som infaller mellan den 22 och 28 mars, i år den 25 mars. När påsken infaller tidigt är det regel att Jungfru Marie bebådelsedag firas söndagen före palmsöndagen. Men det folkliga firandet av vårfrudagen ligger kvar den 25 mars.

Dagen markerar slutet på vintern och början på våren. En del traditioner från det gamla bondesamhället som har att göra med olika sysslors början och slut har därför knutits till denna dag - i norr skulle t.ex. timmerkörningen vara klar och i söder kanske det var vårsådden som skulle vara färdig?

I vissa bygder förknippas Marie bebådelsedag med tranans ankomst och förr i tiden kunde man se många ungdomar "springa trana", en lek som gick ut på att springa och slänga in brev, s.k. tranbrev, till varandra. Man sa även att tranan "bär ljus i säng". Det betydde att man inte längre behövde tända ljuset inomhus efter arbetsdagens slut utan dagsljuset räckte som ljuskälla.
25 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Vår familj blir större!

I fredags, just innan jag skulle börja med maten, så knackade det på dörren.
Kira gick igång med sitt skällande som vanligt och jag flög upp från kökssoffan! (där jag hade lagt mig tillrätta)

I dörröppningen står en av våra vänner och när jag tittar ut på gården, ser jag att han har sällskap.
Där nedanför bron, står en Sjöodjursmamma med sina två barn!
Hon tittar på mig med sina blå, glansiga ögon och ber om husrum…..
Naturligtvis tar jag emot henne och barnen med öppna armar. Här ska hon få en helt egen trädgård att husera i.

Sjöodjur har en speciell plats i våra hjärtan och det beror nog på att det faktiskt bor ett riktigt sjöodjur i sjön här i Tavelsjö.
–Jo, det är sant!
Jag skriva om det här på bloggen, men det får bli en annan gång.
Som ni ser på bilderna, var Kira lite skeptisk mot odjursfamiljen, men det var bara i början.

Våra vänner som kom med den underbara familjen har ett litet företag som heter ”Blå Eld” Titta gärna in på deras hemsida, http://www.tavelsjo.se/tavelnet/default.asp?mainURL=http://www.tavelsjo.se/tavelnet/tavelnet/FFB.asp?showPageID=84&kategori_index=1 
Ett besök hos dom på sommaren är en fröjd för både öga och själ.
Om det är någon som vill veta mer, eller komma i kontakt med Blå Eld, så kan ni maila: blaeld@telia.com 








24 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 1 kommentar
Besökare

 

Idag har jag haft 4000 besök på min bloggsida!!
Det känns kul, men förvånande.
Vem kan vara intresserad av mitt liv, min hund eller mina foton??

23 Mars 2007  | Länk | En hemsida? | 1 kommentar
Månadsbilden Mars

Den 22 mars 2007
klockan är 15:00 och det är 2 grader varmt.


Den 22 februari 2007
Klockan är 15:00 och det är -15 grader kallt.




Den 22 januari 2007
Klockan är 15:20 och det är -16 grader kallt.


22 Mars 2007  | Länk | Månadsbilden | 0 kommentar
Vårdagsjämning

På vårdagjämningen är dag och natt lika långa över hela jordklotet.
Efter den blir dagarna längre här på norra halvklotet och kortare på södra.
Vårdagjämningen inföll den 21 mars i år.
Den har ingen direkt meteorolgisk betydelse, men solenergin ökar succesivt på norra halvklotet, det blir alltså varmare.

De flesta äldre kalendrarna räknade vårdagjämningen som nyåret.
22 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Fransk chokladtårta

Det gäller att våga ta ut kakan medan den
fortfarande är kladdig...

ca 12 bitar

200 g smör eller margarin
200 g mörk blockchoklad
4 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl vetemjöl
matfett och mjöl till formen

Garnering
florsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en rund bakform som
mäter ca 24 cm i diameter.

Smält matfettet. Bryt blockchokladen i mindre bitar och lägg ner
dessa i fettet. Rör om tills chokladen smält.

Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. Blanda därefter ner
socker och vaniljsocker. Blanda till sist ner bakpulvret och
vetemjölet till en slät smet.

Häll smeten i bakformen och grädda kakan i ca 30 minuter.
Kakan ska vi prov med en sticka fortfarande vara lite kladdig i mitten.
Låt den svalna en stund i bakformen innan den stjälps upp att kallna.

Sikta kakan med florsocker. Servera gärna med färsk frukt
och lättvispad grädde.

22 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
FRASIGA DRÖMMAR

Ugn: 175 grader

100 gr smör
2 dl socker
1 dl olja
4 dl vetemjöl
2 msk potatismjöl
1 tsk hjortronsalt
2 dl cornflakes


Rör smör och socker pösigt. Blanda i oljan. Tillsätt de övriga ingredienserna. Formas till bollar. Gräddas ca 15 min mitt i ugnen.
22 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Daimtårta

glutenfri

4 ägg
4 dl socker
1 hg mandel
1 hg hasselnötskärnor
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker, mala mandeln och nötterna. Blanda bakpulvret i den malda mandeln. Rör ihop alltsammans, Klä en långpanna med bakplåtspapper. Gräddas i 175 grader, 10-15 minuter.

Fyllning:
6 dl grädde vispas med
1 msk kakao

4-5 små daim rives över tårtan.

Ev. ett tunt lager av sylt på varje botten.

22 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Chokladbollar


Portioner: 30

100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk kallt starkt kaffe
pärlsocker eller annan garnering

Smält smöret och låt puttra en kort stund.

Rör ihop socker, kakao, havregryn, kaffe och smöret. Ställ in i kylskåp så att smeten stelnar lite, ca 1 timme.

Forma bollar. Rulla i pärlsocker (gärna mångfärgat), kokos eller annan garnering. Servera till kaffet.

FÖR ALLA? Vid laktosintolerans: Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin. Vid glutenintolerans: Byt ut havregrynen mot samma mängd glutenfri müsli. Passar dig som inte tål ägg.
22 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Cheesecake á la Tiramisú


4-6 port

BOTTEN:
100 gr smör eller margarin
ca 100 gr digestivekex
½ dl hackade nötkärnor

FYLLNING:
175 gr blockchoklad
1 ½ dl vispgrädde
225 gr mascarponeost eller kesella gourmet
1 msk starkt kaffe
½ dl florsocker

GARNERING:
225 gr mascarponeost
1 dl matlagningsyoghurt
15 gr blockchoklad
pecannötter
kokos

1. Smält matfettet. Blanda med krossade kex och hackade nötter.
2. Tryck ut smulmassan i en form, gärna med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter.
3. Smält chokladen till fyllningen i vattenbad eller mikrovågsugn. Vispa grädden till hårt skum.
4. Blanda mascarpone med kaffe, florsocker och den smälta chokladen. Rör till sist ner den vispade grädden.
5. Häll fyllningen i formen. Ställ kallt någon timme.
6. Blanda mosad mascarpone med yoghurt. Bred smeten över fyllningen.
7. Garnera med riven choklad, skalade pecannötter och rostad kokos


( du kan använda kex med ingefärssmak, eller blanda ½ tsk ingefära i kexen. )

22 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Amerikanska brownies


200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
50 g smör
2 ½ dl socker
3 ägg
½ tsk salt
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 dl hackade valnötter
Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen tillsammans med grädde och smör i en kastrull, på svag värme. Ta kastrullen från värmen. Rör ner socker, uppvispade ägg, salt, vetemjöl, vaniljsocker och nötter. Lägg bakplåtspapper i en form ca 20 x 30 cm. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna i formen innan den skärs i rutor.

22 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
personlighetstest


Gjorde ett test som en kompis tipsade om.
http://www.zapera.com/survey/demo/personality


SÅDAN ÄR DU:
Inåtvänd Planläggande Konkret Känslostyrd person

Du finner din energi i den inre världen och gillar att tänka på saker (utan att nödvändigtvis tala om dem). Du anstränger dig att förstå andra människor.

Du gillar att ha struktur och ordning i ditt liv. Du använder troligtvis din kalender flitigt för att hålla koll på de saker du skall komma ihåg. Du fattar snabbt beslut – även när det gäller din värdering av andra människor. Därför kan din omgivning uppfatta dig som lite dominant emellanåt.

Du är detaljorienterad och sannolikt en praktisk person, som är intresserad av att ta reda på HUR saker fungerar. Du är resultatinriktad och vill helst göra saker på det sätt du är van att göra dem på.

Du lever dig gärna in i andra människors situation och är snabb att stötta andra om de har behov för det. Du värdesätter känslosamhet och tar ofta beslut utifrån dina personliga värderingar.

****************************************************************
Vet inte riktigt vad jag ska säga som kommentar. Vissa saker stämmer väldigt bra, men andra känns helt främmande.
....vet inte om jag tycket att det lät så himla positivt att vara inåtvänd?

Prova själv på den här sidan: http://www.zapera.com/survey/demo/personality



 

21 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 2 kommentarer
För exakt två år sedan

Den 21:a Mars, för två år sedan hämtade vi Kira hos uppfödaren.
Uppfödaren (Kennel Hob-Nobs) finns i Stockholm, så det blev till att flyga med den lilla valpen.
Jag skulle inte sälja henne för en miljon och jag kan inte tänka mig ett liv utan hund.
Bilderna är från den dagen vi hämtade henne, och första veckan hemma.







21 Mars 2007  | Länk | Hundligt | 1 kommentar
Anders Hallgren

Föreläsning med Anders Hallgren.
Anders Hallgren är en känd hundpsykolog och författare. Han höll en föreläsning i Umeå på måndag och jag var där.
Det första som slog mig, var vilken lättsam föreläsare han var. Det var trevligt att lyssna på honom och han blandade väldokumenterad fakta med ironiska skämt om diverse hundägare och olika raser.
Han pratade om ”Det goda lärarskapet” i stället för ledarskapet.
Dessutom förkastade han allt prat om ledarskap genom att äta före hunden och sånt tjafs. Lite intressant var också det han berättade om den senare forskningen i vilda vargflockar och hur hierarkin såg ut bland dom.
Vi fick också lära oss att ämnet som bildar seratonin (lugn och ro hormon) finns i kalkonkött och bananer!
Det var en trevlig kväll med många igenkännande skratt.

Jag har ju redan en del böcker av Anders Hallgren, men köpte en bok som innehåller en massa aktiveringstips, men har inte hunnit läsa den än. (Den är skriven av Anders fd fru.)

” Den tar upp hela grunden i hunduppfostran och hundpsykologi och dessutom med den mjuka ideologin.

Den har mängder med trevliga aktiveringstips. AKTIVERING, det nya, viktiga ämnet handlar om hundens behov av mental motion. 1/3 av boken berör det. Du får mängder av roliga och enkla tips om hur hunden ska aktiveras. Aktiveringens idé bygger på naturliga sysselsättningar. Och man behöver inte nödvändigtvis gå utomhus för att kunna träna. Vi delar in aktiveringsövningarna i fyra rubriker:

BALANSARBETE, NOSARBETE, PROBLEMLÖSNINGSUPPGIFTER, INLÄRNING PÅ SKOJ OCH TILL NYTTA.

De här övningarna gör din hund tillfredsställd och harmonisk. Det finns otaliga övningar och varje övning är pedagogiskt upplagd med tips på vad du kan kalla den, ingående beskrivning på hur du ska göra och vad du ska tänka på innan och dessutom förslag på hur du kan utveckla den färdiga övningen, om du vill.”

20 Mars 2007  | Länk | Hundligt | 4 kommentarer
Från tanke till handling

Genom jobbet fick jag gå på en kort föreläsning med en psykolog.
Den handlade om ”tankekartor” och varför vi tänker som vi gör och fattar beslut efter det.
Väldigt intressant måste jag säga.
Det är lite skrämmande när man inser hur trångsynt man är.
Föreläsaren bad oss t.ex skriva ner alla saker som man kunde göra med ett gem. Jag tyckte att jag var jätteduktig som kom på 6 saker på tre minuter!
När folk runt om mig, började läsa upp vad dom hade kommit på, så insåg jag rätt snabbt att jag inte hade tänkt speciellt vidsynt.
Föreläsaren fick oss att relatera till våra arbetsplatser och hur mönstret ser ut inför förändringar och problemlösningar.
Det är väldigt mycket som man har svårt att motivera med något annat än ”så har det alltid varit” eller ”det var så jag fick lära mig”
20 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 1 kommentar
Västerbottensoppa


4 port

4 dl vatten
5 dl mjölk
2 hönsbuljongtärningar
1 krm kummin
1 msk smör
1 msk vetemjöl
150 gr västerbottenost
10 rädisor
1,5 dl vispgrädde
2 msk finhackad gräslök

Koka upp vatten och mjölk med buljongtärningarna. Blanda samman smör och mjöl. Vispa ner i buljongen. Skär osten och rädisorna i små tärningar. Vispa grädden. Tillsätt grädden i den heta buljongen så att soppan blir fluffig. Lägg i kummin, ost och rädistärningarna. Strö över gräslök.

20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Västerbottenspaj.


150 g margarin
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Hacka ihop pajdegen och låt den vila kallt i en timme.
Förgrädda 10 min, 200grader.

Fyllning:
3 dl riven västerbottensost
200 g fetaost i tärningar
4-5 soltorkade tomater (klipps i stänger)
2 pressade vitlöksklyftor
1 knippe persilja
2 dl grädde
3 äggulor
malen vitpeppar

Fördela tomater i formen samt västerbottensost och fetaost. Lägg vitlöken och hackad persilja i en skål. Häll på grädden och äggulorna. Vispa lätt. Krydda med vitpeppar. Slå fyllningen i pajskalet.
Grädda i 30 minuter, 200 grader.
Serveras med romröra.
20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Tinas salsa


5 tomater
3 scharlottenlök eller vanlig lök
½ dl olivolja
2 vitlöksklyftor
½ dl äppelcidervinäger
3/4 dl råsocker
1 msk ingefära
1 spansk peppar
1 dl torkade aprikoser
ev 2 kanel stänger
3 dl vatten och 1 msk kycklingbuljong

Dela tomaterna i mindre bitar och skiva lök fint, krossa vitlök och hacka
den spanka pepparn i småbiter.
Bland tomater, lök, vitlök, kanelstänger, spanska pepparn, aprikoserna och
ingefäran i pannan.
Tillsätt kycklingbuljong, vinäger, socker, vatten och koka upp. Grovkrossa med ballongvisp, salta och peppra efter smak. Låt koka till simmigkonsistens ca 15-20 min. Serva kall eller varm till
grillat. Går bra att frysa.
20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Tagliatelle á la puttaneska

(gatflickans pasta )

4 port

350 gr bandspagetti

Sås: 2-3 pressade vitlöksklyftor
1 burk ansjovisfiléer (50 gr )
1 msk (oliv) olja
1 burk krossade tomater ( 400 gr )
½ dl chilisås
1 krm chilipeppar
1 msk kapris
10 kärnfria, svarta oliver
1 tsk oregano
1 tsk salt
½ dl hackad persilja eller basilika

1. Fräs ihop pressad vitlök och ansjovis i olja några min, tills ansjovisen smälter.
2. Tillsätt tomater, chilisås, chilipeppar och kapris. Låt såsen koka ca 5 min.
3. Blanda ner oliver delade i halvor. Smaka av med oregano och salt. Rör till sist ner hackat kryddgrönt.
4. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
5. Servera pastan tillsammans med såsen. Strö riven parmesanost över rätten.


( Bandspagettin kan bytas ut mot någon annan typ av pasta. )
20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Spättarullader med räkor och vitvinssås


Löjrom, räkor och spröda månar av smördeg förhöjer smaken ytterligare och ger fisken ett extra lyft

Det här behöver man för 6 personer:
1 kg spättafiléer
500 g oskalade räkor
150g löjrom
1 citron, salt

Vitvinssås:
1+2 msk smör
1 liten gul lök
3 dl torrt vitt vin
2 fiskbuljongtärningar
1½ msk vetemjöl
7-8 dl vispgrädde
½-1 tsk salt
¼ kryddmått cayennepeppar

Tillbehör:
Kokt pressad potatis eller ris, nybakade halvmånar av fryst smördeg.

1. Börja med såsen som kan göras helt färdig flera timmar i förväg och bara behöver kokas upp vid serveringen.
2. Hacka löken fint och fräs den lätt i ca 1 msk smör utan att den får färg. Tillsätt vinet och fiskbuljongtärningarna och koka ihop det hela tills ca 1dl återstår.
3. Sila bort löken från buljongen. Blanda 1½ msk mjöl med ca 2 msk smör till en jämn massa. Tillsätt smör och mjölblandningen klickvis i buljongen tillsammans med ett par dl av grädden. Koka upp såsen under ständig vispning och tillsätt resten av grädden. Koka på ganska stark värme och vispa mycket utefter botten på kastrullen.
4. När såsen kokat ihop till ca 2/3 och blivit lagom tjock är det dags att smaka av. Börja med salt, ca ½ tsk, och cayennepeppar, som bör användas med stor försiktighet eftersom styrkan lätt slår igenom efter en stund.
5. Såsen kan även ”stramas till” med 1-3 tsk citronsaft och därefter rundas av genom att vispa i 1-2 msk smör. Såsen är klar för servering.
6. Skär ev bort det vita skinnet på spättafiléerna. Rulla sedan filéerna till rullader och lägg dem tätt i en smord låg vid panna. Täck fisken med lock och ställ i kylen tills den ska kokas. Rensa räkorna och baka smördegsdekorationerna av fryst smördeg som tas ut med mått till små halvmånar.
7. Så här långt kan du förbereda flera timmar i förväg. Strax före serveringen: Salta fisken med ca 1 tsk och kläm saften av ½ citron över. Slå på vatten så att det knappt täcker fisken, koka upp och koka mycket sakta under lock 5-8 minuter.
8. Lägg upp spättarulladerna med hjälp an en genombruten stekspade på ett varmt uppläggningsfat. Se till att inget spad följer med. Strö en del av räkorna över, täck med den heta såsen och garnera med resterande räkor, löjrommen och smördegshalvmånarna. Servera med kokt ris eller nykokt pressad potatis.

20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Spagettigratäng


6-8 pers

1 pkt bandspagetti (500g)
1 grillad kyckling
2 paprikor, röd och grön
300 g skalade räkor
2 dl riven Västerbottenost eller Prästost

sås
3 msk smör
1 tsk curry
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 buljongtärning
3 ½ dl vatten
1 tsk paprikapulver
salt och peppar

Koka pastan enligt anvisningarna och lägg den i en smord ugnsfast form. Skär kyckling och paprika i små bitar. Smält smöret och låt curryn brynas en stund. Tillsätt vete mjöl och övriga ingridienser till såsen och låt sjuda i 5 min. Rör ner kyckling, paprika och räkor i såsen och häll den över pastan. Strö över riven ost och gratinera i 200 grader i 20-25 minuter. Serveras med en god grönsallad.

20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Sommarsås


4 personer

½ liter jordgubbar
1 salladslök alternativt ½ purjolök
2 msk pressad lime/citron
2 msk olja
1 msk farinsocker
2 msk finhackad persilja
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
½ krm cayennepeppar

Skär jordgubbarna i bitar, finhacka löken.
Blanda ihop alltsammans.
Låt stå i kylen någon timme.
20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Små ostpajer


Ca 20 st

Pajdeg:
200 gr mjukt smör
4 dl vetemjöl
3 msk vatten

Fyllning:
2 förp. Ädelost á 140 gr grovriven
2 dl finhackad gul lök
4 ägg
1½ dl kaffegrädde
1½ dl gräddfil
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 påse parmesanost á 50 gr
ca 1 krm nymalen vitpeppar

Tillbehör:
20 små aluminiumformar eller en stor form med löstagbar botten.
Gör så här:
Sätt på ugnen på 250 grader. Blanda ingridienserna
till pajdegen väl i en bunke. Rulla degen till en längd och skär den i 20 småbitar. Tryck ut degen i varje form så den täcker formen helt invändigt. Blanda ost och lök, fördela i formarna. Ställ på ugnsplåt. Vispa ihop ägg, grädde, gräddfil, kryddor och parmesanosten väl i en bunke. Fördela blandningen över osten i formarna. Grädda ca 15 minuter mitt i ugnen. Täck med folie om det blir för mycket färg på slutet. Servera dom varma.


20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
SENAPSBIFFAR FRÅN NEW ORLEANS


4 port

500 gr kassler
2-3 msk senap
1-2 äpplen
2-3 tomater
ca 75 gr ost

Skär kasslern så att du får 8 skivor. Bred senap på skivorna. Skala äpplena och ta ur kärnhusen med en äppelpip eller skalkniv så att äpplena förblir hela. Skär dem i skivor.
Skiva tomaterna. Lägg en äppelskiva och en tomatskiva på 4 av kasslerskivorna och lägg resten av kasslerskivorna ovanpå.
Lägg skivad ost ovanpå alltsammans. Ställ biffarna i en ugnssäker form, eller i en stekpanna som tål ugnsvärme. Stek i 225 grader, 20-25 min. Servera med kokt pressad potatis, smaksatt med hackad persilja, och kokt broccoli. Bröd och en blandad fruktsallad passar som efterrätt.


20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Rödspättafileér i dragonsenapssås


Tillagas i micron

4 port

12 rödspättafileér eller annan färsk fiskfilé
1 liten gul lök
1msk smör
3 msk fransk senap
½ dl vitt vin
2 dl creme fraiche
1 tsk dragon
½ tsk salt

Skölj hastigt av fiskfiléerna och låt dem rinna av väl. Skala och finhacka löken. Lägg den och matfettet i en form. Täck formen. Fräs löken på full effekt (max 800w ) 2-3 minuter.
Tillsätt senap, vin, creme fraiche och dragon i formen och rör om. Salta lätt på fisken. Rulla ihop och lägg dem i formen. Täck formen Koka fisken på full effekt 6-8 minuter Låt rätten stå ett par minuter innan servering.
Servera med ris och sockerärter.

20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
RÄKSOPPA


Det här är en soppa med kraft och must, där skaldjurssmaken ändå finns med. Vad man bör vara observant på redan från början är hur pass salta räkorna är. Oftast behöver soppan några extra saltkorn på slutet för att höja upp och ta fram de övriga smakerna.
Salt är en oerhört viktig krydda men ska användas med viss försiktighet.

Det här behöver man för 4 personer:

400 g oskalade räkor
2+1 msk smör
1 liten gul lök
½ morot
1 liten knippa persilja
2 msk tomatpuré
2 msk mjöl
5 dl fiskbuljong (tärning)
2 dl torrt vitt vin
2-3 dl vispgrädde
¼ kryddmått cayennepeppar
ev 2-3 msk konjak
ev ½-1 tsk salt

1. Skala räkorna. Spara skalen som ska ge smaken åt soppan. Koka upp fiskbuljongen. Tag fram och mät upp övriga ingredienser.
2. Skala löken och moroten. Skär dem i mycket små (obs små! ) tärningar. Skölj och hacka persiljan fint.
3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt grönsakerna och persiljan. Fräs ett par minuter utan att de får färg. Tillsätt tomatpurén och räkskalen. Rör om. Pudra över mjölet. Späd med buljong och vin i omgångar under uppkok och vispning.
4. Koka soppan 8-10 min. Tillsätt grädden och smaka ev. av med salt och konjak. Samt cayennepeppar med stor försiktighet (styrkan kommer fram i efterhand). Låt koka i ytterligare ca 5 min. Runda av med att vispa i ca 1 msk smör.
5. Sila soppan genom finmaskig sil. Kolla smaken, framförallt sältan. Servera soppan rykande het med de skalade räkorna i. Låt dem ligga några minuter i den heta soppan för uppvärmning, men de får inte koka, då blir de lätt sega. Torrt vitt vin passar bra till.

20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Rostbiff á la wok


4 port

300 gr rostbiff eller innanlår
2 pkt wokgrönsaker ( á 400 gr )
2 msk olja

SÅS:
3 dl tomat juice
½ dl soja
1 msk strösocker
1 tsk sambal oelek
½ msk fransk ljus senap
2 vitlöksklyftor
salt

1. Skär köttet i strimlor. Tina grönsakerna.
2. Värm oljan i en wokpanna eller stor stekpanna.
3. Lägg köttet i wokpannan och fräs det några minuter. Rör om så att alla strimlorna blir brynta och tillagade.
4. Tillsätt grönsakerna och låt dem fräsa med under omrörning.
5. Blanda samman ingredienserna till såsen. Pressa vitlöken i denna. Häll såsen i wokpannan och låt allt småputtra några min. Smaka ev. av med lite salt.
6. Servera rätten tillsammans med ris och en blandad sallad med citrondressing.


( den här rätten kan man även göra på kyckling eller fläskfilé. Sambal oelek kan ev bytas ut mot chilisås, som kryddas lite extra. )

20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Rosépeppargravad röding i tunnbrödsrulle


Här är fisken gravad med rosépeppar. Andra alternativ är rivet skal av en lime eller 2 tsk krossade enbär.
Fisken behöver bara ligga ca ½ timme för att få smak om man har små filéer, större kan ligga längre. Ska den ätas bara gravad, bör den frysas först.

Det här behövs för 4 pers:
4 portionsrödingar
1 msk smör
Gravning:
1 msk salt
1 msk strösocker
1 msk krossad rosépeppar
Fyllning:
4-8 mandelpotatisar
4 msk smör
2 msk söt grovkornig senap
4 mjuka tunnbröd
2 msk hackad gräslök
1 påse blandad sallad (150 gr)
4 ark aluminiumfolie

Gör så här:
1. Rensa och filéa fisken. Torka av filéerna. Blanda gravningen och strö den över fisken. Låt stå 30 minuter.
2. Koka potatisen mjuk. Bred smör och senap på brödet och mosa potatisen grovt ovanpå.
3. Hetta upp 1 msk smör i en stekpanna. Torka av fisken och bryn den hastigt i smöret. Lägg den ovanpå potatisen. Strö över gräslök och sallad.
4. Vik ihop till rullar med hjälp av folien. Ät direkt och servera gärna med öl.


20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Rosépepparbiffar


Jättegoda små biffar med pepprig sås. Pasta eller kokt potatis till. Den goda såsen kan göras något ”smalare” genom att man byter ut créme fraichen mot matlagningsgrädde plus redning.

4 portioner
600 gr nöt eller blandfärs
½ dl vispgrädde
½ dl vatten
2 msk ströbröd
1 liten gul lök
salt
¾ msk krossade rosépepparkorn
2 ägg
1 köttbuljongtärning, smulad

Sås:
1 msk rosépepparkorn
1 msk smör eller margarin
½ köttbuljongtärning
2 ½ dl vispgrädde
1 dl créme fraiche
1 msk tomatpuré
soja
ev.salt

1. Blanda grädde, vatten och ströbröd och låt det svälla en sund. Skala och riv eller finhacka löken.
2. Blanda alla ingredienser till färsen väl och smaka av kryddningen. Forma små biffar och lägg dem på en vattensköljd skärbräda eller bakpapper.
3. Stek biffarna i matfett på medelvärme. Lägg upp dem på ett fat och varmhåll.
4. Fräs pepparen till såsen med matfettet i en kastrull ett par minuter. Smula ner buljongtärningen, rör i grädde och créme fraiche. Låt såsen puttra i fem minuter. Smaka av såsen med tomatpuré, soja och ev. salt. Häll såsen över biffarna. Servera.

20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Potatispannkaka


4-6 port

1½ kg potatis
1 ägg
5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
½ kg rimmat fläsk

Riv de råa potatisarna. Vispa ägg och mjöl till en smet som blandas med den rårivna potatisen. Skär fläsket i tärningar, slå smeten i en långpanna, strö fläsktärningarna över. Grädda i 250-275 grader i ca 30 minuter. Pannkakan ska vara ljusbrun. Servera med lingonsylt.




20 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Citat

 


"En hund är den ende i världen som älskar dig mer än du älskar dig själv"

- JOSH BILLINGS


 

18 Mars 2007  | Länk | Texter och andra ord | 1 kommentar
döden

Vid marsvindars susning Du somnade stilla
Nu sjukdom och oro ej mer gör Dig illa
Skön är vilan som hembygden ger
Skönt är att veta Du lider ej mer......
17 Mars 2007  | Länk | Texter och andra ord | 0 kommentar
En kvinnlig hundförare

En kvinnlig hundförare är:

Svår att vara till lags. Smeker den raggiga hunden men ber maken gå och raka sig.
En social stjärna förutsatt att festen ges av en hundkollega. Annars somnar hon i ett hörn av soffan.
Ekonomiskt sinnad. Slösar inte pengar på festklänningar, högklackade sko, handlar kammobrallor och kängor på ÖverskottsBolaget.
En kulinarisk perfektionist. Hon blandar till hundens egen matskål med perfekt avvägda vitaminer och tillsatser, medan familjen får snabbmat från micron.
Fenomenal på att packa bilen. Lyckas lätt få in 2 barn, 2 hundburar (med hundarna) , 6 IPO-tält, 4 hopfällbara, kylväska, 1 flak komage på burk, puffat ris, makaroner, extrakläder, 1 låda vit Donelli och sig själv i combin. (Dessa finns det väl en del av... eller?)
Lätt att klä. Förutom hundkläderna att gå i hemma, behövs bara en snygg blus, ett par jeans och gympadojor.
En sentimental toka. Inramade vackra fotografier av olika hundar pryder hela hemmet. Korten av make och barn är några skrynkliga semesterbilder nedtryckta i plånboken.
Utrustad med ett selektivt luktsinne. Lider av lukten av en cigarr, men känner inte om hela köket stinker av färsk komage.
En hängiven föreningsmänniska. Förutsatt att orden hund, BFF, bruks eller brukstävling finns med i namnet.
Rädd om familjens fritid. Hon befriar maken från att klippa gräsmattan genom att sätta upp staket runt den och låta hundarna förvandla den till lera.
En mästare i konversation. Pladdrar på i timmar om nyaste vaccinet, avmaskning, senaste reglerna, för och nackdelar med skall på sökhundar. Tyvärr ofta i telefonen.
Lätt att göra glad. En ny skyddsärm, T-shirt i citykammo eller hopfällbara stolar gör att du vinner hennes hjärta.
Kärvänlig på ett något annorlunda sätt. Om hon klappar dig på huvet och säger "du är en fin kille", tro´t eller ej men hon menar att hon älskar dig!

16 Mars 2007  | Länk | Texter och andra ord | 2 kommentarer
Pepparrotsgratinerad kassler

4 port

10-12 råskalade potatisar
2 msk smält smör
300 gr kassler
ett par tag med pepparkvarnen
lite örtsalt
1 ask krämig pepparrotsost (ca 125 gr )
2 ½ dl grädde

Skiva potatisarna mycket tunt och strimla kasslern. Bred ut skivorna i en lätt smord form varvat med kasslerstrimlorna och lite peppar och salt mellan varven. Rör ut pepparrotsosten med grädde och bred över gratängen. Droppa lite flytande fett på ytan.
Gratinera på 200 grader tills potatisen känns lagom mjuk, 40-50 minuter. Skydda ytan med bakplåtspapper, så att den inte bränns.

16 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Pepparbiff av köttfärs


500 gr nötfärs
½ msk krossad rosépeppar
½ msk grovmalen svartpeppar
smör
salt
1 dl madeira eller rödvin
1 dl buljong
2 msk smör
1 kg blandade grönsaker t.ex. Paprika, squash, bakpotatis
2 msk olivolja
salt

Sätt ugnen på grill 275 gr. Forma färsen till biffar. Blanda pepparsorterna . Strö pepparblandningen över biffarna, tryck till lite så att det fastnar. Skiva grönsakerna i ½ cm tjocka skivor. Lägg grönsaksskivorna på en plåt. Pensla på halva mängden olivolja. Salta. Grilla grönsakerna i ca 10 minuter. Vänd efter halva tiden.
Smält fettet i en stekpanna. Det ska bli nötbrunt, men inte brynt. Stek biffarna på ganska stark värme. De ska helst inte bli genomstekta. Salta när köttet vänds i pannan. Håll biffarna varma.
Häll vinet i stekpannan och skaka om, späd med buljongen. Klicka i smöret. Vid serveringen hälls skyn över biffarna.
(eller gör en grönpepparsås )
Servera med potatis
16 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Pastasallad


(4 rejäla portioner!)

50 g. soltorkade tomater (i olja går också bra!)
3 msk. Zeta balsamvinäger (man får såklart ta det märke man vill men jag tycker denna är godast!)
3 msk. Bertolli olivolja (se ovan!)
300 g. pasta (ex. penne rigate)
300 g. färska champinjoner
2 chalottenlökar
2 vitlöksklyftor
3 msk. torkad, smulad timjan (färsk är lika god!)
2 krm. salt
1 krm. mellanmalen svartpeppar
50 g. riven, färsk parmesanost
2 krukor ruccolasallad (eller 1 påse!)

Koka pastan.
Skölj och hacka champinjonerna.
Stek dem sedan i lite olivolja. Smula över timjan.
Hacka charlottenlökarna. Dessa ska vara råa, alltså inte stekas med svampen.
Har du torkade tomater ska dessa läggas i blöt i ljummet vatten ca 20 min.
Blanda ner alla övriga ingredienser i en skål.
Om man vill göra pastasalladen ännu ”matigare” kan man steka kycklingfiléer och blanda i. Antal efter önskemål.

Gillar man oliver kan man ha i svarta eller gröna. Antal efter tycke och smak.
16 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Pastasallad med lax.


200 g pasta, (penne)
70 g ost, 17% tärnad
400 g lax, kokt
2,5 msk röd lökar, finhackad
1 st röd paprika, strimlad
0,25 st isbergssallad, strimlat
2 st tomater, i klyftor

Dressing:
3 msk olivolja
3 msk balsamvinäger
1 msk färsk oregano, hackad (el. 0.5 tsk torkad)
2 st vitlöksklyftor, pressade, små
1 krm senap
0,5 krm peppar, grovmalen

Tillagning:

1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll över i ett durkslag och spola av med kallt vatten.

2. Rör ihop ingredienserna till dressingen. Blanda pastan med övriga ingredienser – förutom tomatklyftorna.

3. Häll över dressingen och blanda väl. Vänd ner tomatklyftorna strax före serveringen.

4. Servera med bröd eller rulla in fyllningen i stora tortillas eller tunnbröd.

Receptet är för 4 personer.

16 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Carinas PASTASALLAD


1 låda kokt pasta, 600 gr
1 röd lök
20 körsbärstomater, eller
5 stora tomater
2 gul paprika
oliver
2 burkar fetaost, ca 350 gr

vinägrett:
2 vitlöksklyftor
10 kvistar färsk persilja
färsk basilika
6 msk olivolja
3 msk vinäger
3 msk vatten
svartpeppar

Jag använde fullkornspasta, men det är en smaksak. Vi använder bara det i vanliga fall så därför blev det fullkorn. Oliverna hoppade vi över.
Vinägretten smakade jag av innan jag hällde det över pastasalladen. Vill minnas att jag blandade i lite mer vinäger, men smaka av för säkerhetsskull innan ni blandar ihop.
Jag använde vitvinsvinäger, men man kan nog även använda balsamvinäger.

16 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Pastagratäng med kyckling


4 portioner

250 g pasta, gärna farfalle eller penne
500 g färsk broccoli, eller 1 paket (300 g) djupfrysta broccolibuketter
250 g grillat kycklingkött i bitar
100 g ädelost
4 dl matlagningsgrädde
Salt och svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Låt broccolin koka med de sista två minuterna.
Häll av vattnet.
Varva pasta, broccoli och kycklingbitar i en ugnsfast form.
Salta och peppra mellan lagren.
Mosa ädelosten och blanda med grädde.
Häll gräddblandningen över pastan i formen.
Grädda i cirka 15 minuter, eller tills gratängen fått fin färg.
Servera gärna med en tomatsallad.

Tips!
En perfekt rätt att laga av rester. Kycklingen kan ersättas med annat tillagat kött, till exempel fläskkarré.
16 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 1 kommentar
NUBBESALLAD


8 pers

2 dl gräddfil
3 dl majonäs
8 msk kaviar
2 röda lökar
2 dl purjolök
1 dl hackad dill
2 burkar matjessill
12 kokta kalla potatisar
6 kokta kalla ägg
Rör ihop, och servera knäckebröd, ost och öl


16 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Ugnsstekta öringsfiléer


4 personer
ca: 600 gr filéad öring
1 ½ tsk salt
1 krm peppar
ca ½ dl ströbröd
1 msk smör
2 ½ dl mellangrädde
1 msk pressad citron
¾ dl hackad dill
Tillbehör:
citronskivor
nykokt mandelpotatis
tomatsallad
tunnbröd

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Salta, peppra och vänd fiskfiléerna i ströbröd. Smörj en ugnssäker form och lägg i fisken.
2. Häll grädde och citronsaft runt om fisken. Strö över hackad dill och stek i övre delen av ugnen ca 20 minuter.
3. Servera med citron, mandelpotatis, tomatsallad med finhackad lök och citronvinägrett samt tunnbröd.

16 Mars 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Föreläsning

På måndag ska jag på föreläsning med en väninna!
Det är Anders Hallgren som föreläser.
Det är inte ofta han föreläser i Umeå, så det här ser jag fram emot!

"Hundens psykologi – och hundägarens Anders Hallgren kommer till Umeå den 19/3
Anders kommer att föreläsa om ledarskap, lärarskap och vanlig enkel vänskap.
Han tar upp begreppet ledarskap och visar att det är missförstått. Han föreslår att vi byter ut ledarskapet mot lärarskap och istället för att försöka vara ledare ska vi granska oss själva som lärare. På sitt eget sätt visar han vilka fel de flesta av oss gör i träning och många får anledning att känna igen sig själva med ett skratt. Anders är en auktoritet inom inlärning och beteenden hos hundar. Han är en välkänd hundboksförfattare, är humanpsykolog i botten och är en av de första hundpsykologerna i världen."


16 Mars 2007  | Länk | Hundligt | 0 kommentar
Bra video

Har ni sett videon till "Värsta schlagern"??
Om ni har missat den, så kolla in hemsidan.
http://www.markoolio.com
Jag gillar verkligen Markoolios imitation av Carola :D
16 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Att vara stark


Att vara stark är inte att aldrig falla att alltid kunna.
Att vara stark är inte att alltid orka skratta att hoppa högst eller att vilja mest.
Att vara stark är inte att lyfta tyngst att komma längst eller att alltid lyckas.
Att vara stark är att se livet som det är att acceptera dess kraft och ta del av den.
Att falla till botten slå sig hårt och att komma igen.
Att vara stark är att våga hoppas när ens tro är som svagast.
Att vara stark är att se ljus i mörkret och att alltid kämpa för att nå dit.

Marie Fredriksson 1986
15 Mars 2007  | Länk | Texter och andra ord | 1 kommentar
snöloppor

Kan man se snöloppor med blotta ögat?
Jag vet inte vad det är för kryp i snön här hos oss.
Tror ni att det här är snöloppor? Dom största är nästan tre millimeter.

Ja, nog är det snöloppor jag har sett alltid. Dom går under familjenamnet hoppstjärtar.

"Små, upp till 6 mm långa, klotformiga eller långsträckt cylindriska djur. Kroppen kan vara täckt av fjäll eller hår. Undertill på bakkroppens första segment sitter en hoppgaffel. Hoppstjärtarna lever i och på marken, i murken ved, bland mossa och lavar. Några arter kan leva i vegetation, på svampar och trädstubbar. Några arter förekommer på stränder och vistas ofta på vattenytan. Vissa arter påträffas ofta på snö.
Hoppstjärtarnas huvudsakliga näring är förmultnande växter och svamphyfer. I Sverige har 170 arter påträffats. "



12 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 5 kommentarer
snygg ram

Vi har fått en "tavla" av grannen.
12 Mars 2007  | Länk | Hundligt | 0 kommentar
Duktig kille!

Ett stort grattis till Bobby och hans matte!
I lördags blev Bobby Best in show 4:a, i hundutställningen Västerbottensmästaren.


11 Mars 2007  | Länk | Hundligt | 1 kommentar
Dagens promenad

Kletigt och kladdigt med klibbig klibbsnö, klotrunda klumpar på klagande Kira......















9 Mars 2007  | Länk | Hundligt | 5 kommentarer
Vaccinering

Kira har varit till veterinären på morgonen.
Det var dags för Kiras vaccinationsspruta.
Det är en pärs med veterinärbesöken nu för tiden.
Jag blir helt genomsvettig, både av fysisk ansträngning och för att jag får sån ångest över att jag utsätter Kira för det där otäcka.
I dag tog jag med samma kompis som jag hade till hjälp när Kira skulle röntgas och det kändes tryggt både för mig och Kira tror jag.
Veterinären behövde egentligen aldrig röra i Kira, utan det var vi som höll henne.
Vi tog också på henne en "nosstrut" (munkorg). Inte för att hon bits, utan för att hon blir lite lugnare när hon blir lite hämmad av den.
Dessutom tycker ju veterinärerna att det känns mycket bättre :)

Jag passade på att väga henne och det blev en positiv överraskning.
Min lilla anorektiker har gått upp i vikt och väger nu 10 kg!
Fråga mig inte hur det gått till, för jag tycker fortfarande att hon äter dåligt.
Dessutom köpte jag en ny klotång som vetten rekommenderade och den kostade bara 80 kr!
Den urusla tången här hemma, som aldrig funkat riktigt bra betalade jag 120 kr för!
Nu ska det bli spännande att prova den nya.
9 Mars 2007  | Länk | Hundligt | 0 kommentar
Nya idéer blir ny kategori

Jag gillar ju som bekant att fota och det gör även min kompis. (www.nogg.se/bobby )
Därför har vi nu kommit på en ny bloggkategori.

Den heter ”Månadens Tema”
Det går till så, att en av oss bestämmer ett tema med ett ord, sedan har vi en månad på oss att tolka temat och visa tolkningen i form av 6 bilder i en blogg utan text.
Bloggen med bilderna ska läggas ut innan månaden är slut.
Det behöver inte vara bilder som är fotade just den månaden, man kan ju ha en passande bild sedan tidigare.
Nästa månad får den andra bestämma tema.

Om det är någon som läser det här och vill vara med, så säg bara till.

Det blir bara roligare om vi blir fler.
Idén har vi fått från en hemsida,( http://vimsig.com/tisdagstema/ )
och visst skulle vi kunna vara med där, men vi känner att det skulle vara svårt att passa varje tisdag.

Temat för Mars månad har jag bestämt, och det är:

”Ljuset”

 

 


9 Mars 2007  | Länk | Månadens Tema | 1 kommentar
inomhusträning

Varje onsdag har vi möjlighet att träna inomhus i ett gammalt växthus.

Det är verkligen en toppenlokal där det finns agilitysaker, lydnadshinder och annat.

Nu i onsdags var det bara Kira och hennes kompis Bobby som var där. Då passade jag på att fota.

Men som vanligt är det ju inte så lätt att fota flygande hundar i en mörk lokal.....



8 Mars 2007  | Länk | Hundligt | 1 kommentar
Nya bilder..

 

Lite nya bilder…











6 Mars 2007  | Länk | Hundligt | 4 kommentarer
fin bild på Kira

På ett forum, har jag träffat en duktig tjej som har redigerat en av mina bilder på Kira.
Se så fint hon har gjort!

(Hon heter Sara och är bara 13 år!)

Vill ni ha kontakt med henne, så här av er till mig.

5 Mars 2007  | Länk | Hundligt | 1 kommentar
En underbar dag på isen

I dag strålade solen från en klarblå himmel och vi spenderade 3 ½ timme på isen!





5 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Städning

Den här bilden har jag fått av en kompis, och den får tala för sig själv.


3 Mars 2007  | Länk | Texter och andra ord | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Agneta Ärlestig                                             Skaffa en gratis hemsida