Berger des pyrénées
Startsidan Blogg Fotoalbum Kira och Tassa Vänner Gästbok Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Oktober (2019)
>>


Månadens Tema - April

Månadens tema


”Lukter”


Tolkat med 6 bilder


 















30 April 2007  | Länk | Månadens Tema | 2 kommentarer
Fin-främmande!!

Vi har en Fasan-herre på besök hemma hos oss!
Först trodde jag att det var en väldigt unik händelse och hade tänkt ringa fågelexperterna för att "glänsa" lite.
Men nu har jag hört rykten om att en granne har uppfödning av Fasaner, vilket förmodligen betyder att Herr Fasan bara är en simpel rymling!
Men visst är han helt enastående vacker?
Jag jagade honom med kameran i flera dagar och fick till slut de perfekta bilderna!











Om det är någon Tavelsjöbo som känner till nåt om rymlingen eller uppfödaren, så hör gärna av er!!
30 April 2007  | Länk | Allt möjligt | 2 kommentarer
Islossning

Sjön håller på att bli isfri.
Jag har inte stenkoll, men det måste vara väldigt tidigt, minst två veckor tidigare än normalt för Tavelsjön.
Fotona är tagna med början 07:15 lördag den 28/4, sedan med jämna mellanrum fram till 11:00 söndag 29/4.















29 April 2007  | Länk | Allt möjligt | 1 kommentar
Testa!

myspace
29 April 2007  | Länk | Allt möjligt | 3 kommentarer
5000 idag!

 

FEMTUSEN BESÖKARE!

Så kul, att det är folk som kikar på min sida!

Man skulle bara önska att fler skrev i gästboken, eller kommenterade inläggen.

29 April 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Valborg snart



Så här ser en av byns majbrasor ut!
Det kommer att bli ett riktigt eldhav!



28 April 2007  | Länk | Allt möjligt | 1 kommentar
Hästar

Idag bjuder jag på bilder av hästarna som går i hagen utanför mitt hus.
Visst är dom underbara?
Men kanske lite smutsiga, för dom har ett eget gyttjebad som dom utnyttjar varje morgon till ägarens förtret.





















28 April 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
28/4 Taket färdigmålat

Efter tre varv med ny färg, ser det ut så här!


(Så här såg det ut innan)

27 April 2007  | Länk | Hallprojektet | 1 kommentar
25/4 Målning av tak

Så var det dags att måla taket.
Vi tyckte ju att taket redan var vitt, men när den nya färgen kom dit, såg vi vilken skillnad det blev!







27 April 2007  | Länk | Hallprojektet | 0 kommentar
24/ 4 Tvätta taket

Taket har blivit tvättat, efter konstens alla regler.
I mina armar känns det som om jag tvättat 300 varv!?





25 April 2007  | Länk | Hallprojektet | 2 kommentarer
hundlek i snön


Kira dödar leksakshunden "Hugo"!

24 April 2007  | Länk | Hundligt | 0 kommentar
fotat i mörker

Den 9 mars, när jag kom från jobbet 21:30, var det så vackert ute!
Nysnö låg på trädens grenar och det såg ut som en sagobok!
Dessvärre går det inte att återge känslan i mina bilder, men jag var ju tvungen att prova fota lite buskar och träd i alla fall.
Hade man haft ett stativ, skulle resultatet säkert blivit bättre. (Skriver upp det på önskelistan.)





24 April 2007  | Länk | Allt möjligt | 2 kommentarer
Månadsbilden April

Den 22 april 2007
klockan är ca 15:00 och det är 5 grader varmt.


Den 22 mars 2007
klockan är 15:00 och det är 2 grader varmt.


Den 22 februari 2007
Klockan är 15:00 och det är -15 grader kallt.




Den 22 januari 2007
Klockan är 15:20 och det är -16 grader kallt.





22 April 2007  | Länk | Månadsbilden | 0 kommentar
Vandringsleden

På lördagsmorgonen gick vi en lång promenad efter Tavelsjö vandringsled.
Det blåste riktigt kallt, så det var svårt att hålla sig varm om fingrarna.
Vi gick till en liten sjö som heter Stortavelsjön och det är så vackert där.
Ser lite konstigt ut, när isen ligger kvar på sjön, men det finns ingen annan snö.














22 April 2007  | Länk | Hundligt | 1 kommentar
21/4 Gjuter

Lördagsnöjet var att gjuta hela dagen!
Ja, vi vet hur man roar sig på helgerna ;-)







Så här snygg blev dörren av allt skvättande.

21 April 2007  | Länk | Hallprojektet | 0 kommentar
20/4 armering och slang

Fredagsnöjet hos oss, bestod av att lägga armeringsjärn och fästa vattenslangen för golvvärmen i det.






21 April 2007  | Länk | Hallprojektet | 0 kommentar
Träd

Att fota träd från den här vinkeln ger ett nytt perspektiv.



21 April 2007  | Länk | Allt möjligt | 1 kommentar
några bilder från mars

Lite bilder från den 22 mars -07







21 April 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Kvälls promenad

Solnedgång på kvällspromenaden.
21 April 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
EFIT Torsdag 19/4

05:15
Minus 9 grader, så jag startar lite värme till bilen.


06:15
Kira får en längre morgonpromenad, eftersom hon ska sitta i bilen när jag jobbar.


07:15
Skynda sig att sätta hunden i bilen, för nu håller jag på att bli sen till jobbet.


Arbetsdag idag, och inga bilder under arbetstid

11:15
Har lunchrast och tar en promenad till sjön med Kira. Isen ligger fortfarande kvar.


15:15
Så fort jag kommer mig från jobbet, får Kira en skogspromenad på nästan en timme.


16:15
Rosi vill komma in.



17:15
Håller på med middagen. Älgskavsgryta, mums!



18:15
Den tråkiga disken.


19:15
Somnat på soffan….

20:15
Ska ut med Kira..


21:15
Tänker beställa lite kläder åt barnen.


22:15
Här måste jag ha glömt att det var EFIT i dag ;-)
20 April 2007  | Länk | EFIT - Ett foto i timmen | 0 kommentar
Vårtecken??

 

Onsdag 18 april

Det har snöat här idag.
Kan berätta att barnen har tagit fram sin stora studmatta i dag.
Att det endast är 3 plusgrader och man måste hoppa i jacka, vantar och mössa, stör dom inte det minsta! :)
(men vi har faktiskt en tussilago på gräsmattan nu)

 

20 April 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Trofast

Det finns en blomma vit som snö,
kan ej vissna, kan ej dö.
dess namn känner du nog igen
trofast vänskap heter den.

19 April 2007  | Länk | Texter och andra ord | 0 kommentar
lycka..

Att känna glädje över annans glädje,

det är hemligheten med lycka!

19 April 2007  | Länk | Texter och andra ord | 0 kommentar
Kvalster

 

Kvalster förökar sig snabbt i värme, så lägg sängkläderna i frysen om du vill bli av med dem.

Då dör dessa små kryp som kan ge allergiker stora obehag.

19 April 2007  | Länk | Husmorstips (bra & dåliga) | 0 kommentar
ägg

 

Allergi – astma mm

 

Koncentrerade vaktelägg i kapslar kan vara en god hjälp mot allergi.

En kvinna som sedan barndomen hade lidit av astma och hösnuva och varit allergisk mot djur kunde sluta med all medicinering en kort tid efter att ha börjat ta två vakteläggskapslar om dagen.

Hon tar dem året runt. Under en period höll hon upp med dom, men då återkom besvären efter tre veckor.

Redan i gamla tider var vaktelägg ett känt medel mot allergi och har alltså kommit till heders igen.

Vakteläggskapslar finns i hälsokostaffärer.

19 April 2007  | Länk | Husmorstips (bra & dåliga) | 0 kommentar
Halsont

Om man har ont i halsen kan man lösa upp salt (ganska mycket, en msk typ) i ett halvt glas ljummet vatten och gurgla med. Bakterierna trivs inte i den miljön.

19 April 2007  | Länk | Husmorstips (bra & dåliga) | 0 kommentar
Vår stiliga kompis!

Grattis till Bigwams Bobby!
På Lapphundsutställningen i går blev han Bästa hanhunds-trea!
(Bhkl-3)

15 April 2007  | Länk | Hundligt | 1 kommentar
leca

15 april

Nu ligger det en platta av lecakulor och spackel som grund.







15 April 2007  | Länk | Hallprojektet | 1 kommentar
Isolering

14 april

Nu är allt gammalt borta och vi lägger isolering.





15 April 2007  | Länk | Hallprojektet | 0 kommentar
Porterstek

Portioner: 6-8
Tid: 2 timmar

Ingredienser:
1 ¼–1 ½ kg benfritt nötkött
av fransyska, bog, högrev
1 flaska (33 cl) porter
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
10 torkade enbär
8 svartpepparkorn
1 msk torkad rosmarin
2 lökar
1 morot

Sås:
8 dl spad från steken
2 dl mellangrädde
5 msk vetemjöl

Porterstek är mycket gott eller rättare sagt, såsen är ljuvlig. Den gör hela rätten. Visste man inte kunde man mycket väl tro att såsen är en trendig mexikansk mole, en bitter chokladsås. Till råga på allt blir det mycket sås som man på barnavis ska mosa kokt potatis i...

Koka upp porter, saft, soja, kryddor samt lök och skivad morot i en kastrull som kommer att rymma köttet.

Torka av köttstycket och lägg det i grytan.
Det är bra om köttstycket får ligga trångt och kokspadet åtminstone når halvvägs upp på köttet.

Koka sedan i 30 minuter under lock. Vänd det och stick ned en kötttermometer mitt i köttet. Koka alla ingredienser tills köttets innertemperatur är 72 grader.

Låt gärna köttet ligga kvar i spadet i 15–20 minuter.

Sila av kokspadet och mät det. Späd med vatten till 8 dl.

Vispa ut mjölet i ungefär hälften av grädden till en slät smet.

Häll spadet, mjölredningen och grädden i en kastrull och koka upp under omrörning och låt puttra några minuter.

Servera köttet i tunna skivor med såsen, kokt potatis samt kokta morötter, haricots verts eller andra favoritgrönsaker.

En klick svartvinbärsgelé är också gott till.
15 April 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Hemma hos Bobby

Häromdagen var vi till kompisen Bobby och hälsade på.
Det är så härligt att se när dom springer lösa och leker med varandra!








Förmodligen är Kiras löp i nära antågande, för hon var ovanligt ”bitchig” och höll Bobby kort.





Sedan gick dom för att prata med kaninen en stund.







Men det tyckte Bobby var tråkigt, så han försökte skälla igång Kira igen.


11 April 2007  | Länk | Hundligt | 1 kommentar
bort med gammalt golv

Eftersom vi ska lägga in vattenburen golvvärme, så blir det rätt mycket jobb med golvet.
Ett tag framöver kommer det kanske bara att se värre ut?





11 April 2007  | Länk | Hallprojektet | 0 kommentar
Varm tomatsoppa med kallrökt lax och gräddfilsdipp

Perfekt picknick-soppa!

En varm, smakrik soppa där du själv väljer hur mycket lax och gräddfilsdipp du vill smaksätta med, eller om soppan ska vara helt vegetarisk.
- 2 st burkar skalade tomater
- 0,5 gul lök
- 5 dl grönsaksbuljong
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl crème fraiche
- 1 tsk socker
- salt och peppar
- 100 g kallrökt, strimlad lax
- Milko Gräddfilsdipp Dill & Gräslök

Tillagning: Skär löken i bitar och mixa tillsammans med burktomater och grönsaksbuljong. Häll soppan i en kastrull och vispa i tomatpuré och crème fraiche. Koka upp och låt koka sakta i cirka 10 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar och mixa sedan soppan slät och häll upp i en termos. Strimla lax och packa ner tillsammans med gräddfilsdippen.

Vid servering: Häll soppan i en kåsa, en mugg eller tallrik. Lägg i laxen och toppa med en klick gräddfil.
11 April 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Snabblagad ingefärsgryta

Portioner: 4

500 g färsk skinka i bit
2 gula lökar
2 morötter
4 dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk soja
1-2 msk färskriven ingefära
1/2 tsk salt
1-2 krm grovmald svartpeppar
1 dl matlagningsgrädde
1-2 msk vetemjöl

Gör så här
Skär köttet i tunna strimlor. Skala och skiva löken. Skala och skär morötterna i tunna strimlor.
Koka upp vattnet med kalvfond, soja, ingefära, salt och peppar i en gryta. Lägg i lök och morötter och låt koka upp på nytt.
Tillsätt köttet och låt puttra under lock ca 10 min. Blanda grädden med mjölet och rör i grytan. Låt koka ytterligare några min.

Servera ingefärsgrytan med äggnudlar och strimlad kinakål.
11 April 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Stekta spättafiléer med gurksallad

Portioner: 4

10-12 potatisar, ca 1 kg eller 1 kg färskpotatis
1 gurka
1 knippe rädisor
2 dl gräddfil
1 1/2 tsk salt
2 krm peppar
600 g spättafiléer
1 1/2 msk flytande margarin

Gör så här
1. Skrapa eller skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
2. Skölj och halvera gurkan på längden. Gröp ur kärnorna med en liten sked och skär gurkan i halvmånar.
3. Skölj och skiva rädisorna.
4. Smaksätt gräddfilen med 1/2 tsk av saltet och hälften av pepparn. Blanda i gurka och rädisor.
5. Stek spättafiléerna i margarinet ca 3 minuter per sida. Krydda med resten av saltet och pepparn.
6. Servera spättan med gurksalladen, potatis och bröd.

För alla: Byt ut gräddfilen mot äkta majonnäs utrörd i lite kallt vatten och stek fisken i mjölkfritt margarin om du inte tål mjölk eller laktos.
Tips!
Salladen är också god att servera till grillad fisk t ex laxkotletter. Smaksätt den då gärna med färskriven pepparrot.

Gröna tipset: Servera grönsaksbiffar till den som vill äta grönt tillsammans med salladen och potatisen.

11 April 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Pastawok med korv och majs

Portioner: 4

280 g pasta t ex fjärilar
400 g mager korv max 7% fetthalt
1/2 msk flytande margarin
4 tomater
1 burk (300 g) majs
2 dl lättcrème fraiche

Gör så här
Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enligt förpackningens anvisning. Skär korven i strimlor. Skölj och tärna tomaterna. Låt majsen rinna av. Woka korven i flytande margarin. Låt pastan rinna av och vänd ner i woken tillsammans med majs och tomater. Tillsätt crème fraichen och låt puttra några minuter.
Servera pastawoken med en blandad sallad.

För alla: Pasta ersätts med glutenfri pasta om du inte tål gluten. Byt ut lätt crème fraichen mot havre- eller sojabaserad gräddprodukt om du inte tål mjölk eller laktos. Fräs korven då i olja i stället för flytande margarin.
Tips!
Pressa gärna ner några vitlöksklyftor i woken för extra god smak.
11 April 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Äntligen

Äntligen ska vi ta tag i projektet "göra om hallen"!
Det har vi pratat om nästan sedan vi flyttade in, men det har alltid kommit andra saker före.
När jag kom från jobbet en dag, var all inredning borta och panelen som satt på halva väggen riven.
Barnen hjälpte till och rev lite tapeter, så nu finns det ingen återvändo längre.





10 April 2007  | Länk | Hallprojektet | 1 kommentar
blåsten

Oj, oj, oj!! Vad det blåste på skärtorsdag!!
När jag besökte barnens skola, hade barnen just fått utegångsförbud.
De gamla björkarna hade börjat knäckas och en hade redan rasat över en bil.
Det är gamla björkar som har stått där sedan skolans begynnelse....vet inte årtalet, men kanske 50-talet?

Barnen skulle påska på mitt jobb och när dom kom dit, skulle dom bara ställa i från sig ryggsäckar och skolväskor på marken, men då blåste dom iväg!
Nu pratar vi om smockfulla skolväskor, böcker och kläder och allt möjligt påskpyssel.
Hela väskorna lyfte från marken och gjorde en piruett två meter upp!

Men ni har inte hört det värsta än.
På vägen hem, så blåste faktiskt en räv över vägen! - En död räv!!
Det är en av mina grannar som brukar hänga upp sina skjutna rävar på ladugårdsväggen, förmodligen hade en slitit sig i stormen? :D
7 April 2007  | Länk | Allt möjligt | 1 kommentar
GLAD PÅSK!

5 April 2007  | Länk | Blogg | 0 kommentar
kontaktövning

Två bilder från morgonens promenad!!
Det gäller att fånga det där ögonblicket av kontakt :)



5 April 2007  | Länk | Hundligt | 0 kommentar
Bönfest på Bygdegården

Här kommer bilder från lördagens modevisning :D
Ni som vill veta mer kan ju kolla i tisdagens Vk, där det nästan är en helsida bara om mig!! *korsar fingrarna*
Festens tema var "glitter & glamour". Modevisningen skulle således försöka spegla fest/finklänningar genom årtiondena.
Först en charlestonklänning från 20-talet!


Sedan en ljuvlig 40-talsklänning!


Den här klänningen från 50-talet var nog min favorit. (jag dansade till Elvis Presley på scenen)


Den här klänningen är från 60-talet och lika hemsk som den ser ut. Dessutom har jag matchande skor i samma färg som inte syns på bilden.


Så här kunde man alltså se ut på 70-talet....när man skulle gå på fest!


Som 90-talsklänning, fick jag visa en svart strumpa med en jacka från Kenzo..


Det här inslaget i modevisningen hette "Ladies night"


En modevisning ska ju alltid avslutas med brudklänningar! Jag minns inte vilket årtal min klänning var från......1938??


5 April 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Vårtecken

Våren har kommit även där jag bor. Jag är lite sen av mig, det var förra veckan man kunde sitta ute i t-shirt, nu är vi tillbaka på täckjacksnivå.
Men videkissarna har i alla fall kommit och det känns tryggt.
Ingen påsk utan Videkissar!!

******

*****

*****



*****


3 April 2007  | Länk | Allt möjligt | 3 kommentarer
Kyckling i mustsås

Kyckling i julmustsås serverad med ugnstekt potatis och morötter.

Gott och lite annorlunda
Tid: 25 minuter
4 portioner
Du behöver:
4 st kycklingfiléer
smör eller margarin att steka i
2 dl crème fraiche (låg fetthalt går utmärkt)
2 dl must (julmust eller påskmust)
1 hönsbuljongtärning eller några msk kycklingfond
1 tsk malen ingefära
1 tsk rosmarin
1 msk äkta soya
Gör så här:
Använd en stekpanna med lock.
Bryn kycklingen i matfett på båda sidor i en stekpanna. Lägg över filéerna på ett fat.
Blanda crème fraiche, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i stekpannan.
Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 min.
Servera gärna med ugnsstekt potatis och morötter kryddat med rosmarin som på bilden.
3 April 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Laxfilé med bakad potatis samt ägg- och räkröra

Tid: 25 minuter, 4 portioner

Du behöver:
4 bitar laxfilé à 140 g
salt
Ägg- och räkröra:
1 ½ dl crème fraiche
½ dl majonnäs
2 hårdkokta ägg
1/4 röd lök
2 msk hackad dill
150 g skalade räkor
salt
Bakad potatis:
4 st bakpotatisar
50 g smör
1 tsk pressad vitlök (färsk eller på burk)
några dillkvistar
Gör så här:
Lägg laxfilébitarna i en ugnsfast form och salta ordentligt. Ställ in i ugnen och stek i 200 grader i 15-20 minuter.
Gör under tiden ägg- och räkröran.
Blanda crème fraiche och majonnäs. Hacka ägg och röd lök och rör ner. Blanda i dill och räkor. Smaka av med salt.
Baka potatisen i mikron. Lägg potatisarna på en tallrik som tål hög värme. Gör hål med en provsticka och kör i mikron på full effekt i ca 8-10 minuter. Känn med provsticka att de är klara.
Skär smöret i mindre bitar och blanda med vitlök. Lägg några dillkvistar över.
Servera med sallad.

3 April 2007  | Länk | Mat & Sånt | 1 kommentar
Salt potatisbakelse


Kaka
4 ägg
4½ dl socker
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
200 gr smält margarin

smörkräm
200 gr smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl marsankräm

Övrigt
300 gr mandelmassa
kakao

Vispa ägg och socker poröst. Blanda sedan ihop
dom övriga Indgridienserna med varandra.
Sedan blandas allt ihop, och hälles I smörad och bröad långpanna. Grädda i 175-200 grader varm ugn i 15-20 min.

Blanda sedan ihop smörkrämen, och bred den på sockerkakan när den kallnat. Riv mandelmassan över smörkrämen Skär direkt efter i rutor fryses innan paketering. Sikta kakao över vid servering.



2 April 2007  | Länk | Mat & Sånt | 1 kommentar
MOROTSBRÖD


2 medelstora morötter
50 g smör eller margarin
5 dl morotsjuice
50 g jäst
1½ tsk salt
2 msk socker
13-14 dl vetemjöl

1. Skala och finriv morötterna

2. Smält fettet i en kastrull. Häll i morotsjuicen och värm till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Häll i juiceblandningen och rör tills jästen löst sig.

3. Tillsätt morötterna, salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs den övertäckt ca 30 minuter.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i två längder och skär varje längd i 10 bitar. Forma till runda bullar och lägg på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa ca 30 minuter. %. Värm ugnen till 225 grader.

5. Grädda bullarna i mitten av ugnen 10-12 minuter.

6. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
2 April 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar
Åsa´s Saffranslängd med vit choklad


Ingredienser till 2 längder

200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 kuvert saffran à 1/2 g
salt
2 dl socker
13-14 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör eller margarin
200 g vit choklad
1/2 dl socker
1 ägg och pärlsocker till garnering


Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C.
2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner saffran med salt och socker.
3. Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
4. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 175° C. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm.
6. Bre ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den vita chokladen (hackad) och hälften av sockret. Vik samman degen två gånger till en längd.
7. Gör likadant med den andra halvan av degen. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
8. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter.


Går att göra småbullar i pappersformar också. Rulla då ihop degen inte vik två gånger. Grädda då kortare tid.
2 April 2007  | Länk | Mat & Sånt | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Agneta Ärlestig                                             Skaffa en gratis hemsida