Berger des pyrénées
Startsidan Blogg Fotoalbum Kira och Tassa Vänner Gästbok Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Mars (2021)
>>


Det gör ont del 2

Tisdagmorgon:
Kira har legat uppe i min säng i natt, jag har sovit oroligt och hört henne smågnälla några gånger. Kanske är det när jag har rört mig och stört hennes liggställnig?

När jag sedan steg upp, så drog jag i täcket utan att tänka mig för, det hade vikt sig runt Kiras tass och hon pep till rejält!
Nu går hon omkring och ser riktigt ynklig ut, ville inte gå från gården i morse när vi var ute, utan satte sig bara hela tiden.

I går när jag letade efter veterinärer som skulle kunna kika på Kira en andra gång, så snubblade jag över en lista på veterinärer som har specialkompetens på patella.
Snopen blev jag, när en av Umeås två "godkända" veterinärer bor i vår grannby och jagar i makens jaktlag.
Jag ska försöka kontakta honom under dagen, men han har bara mottagning hemma och jag kan inte tänka mig att det är heltid han jobbar.

 

Tisdag mitt på dagen:

Har pratat med Strömsholm, men blev kanske inte så mycket klokare...

Dom kunde inte ge mig en tid förrän dom hade hunnit ner till hennes remiss i "högen"

Med tanke på att dom får in runt 30 remisser om dagen, så kan det ju ta ett tag.

Däremot sa hon att väntetiden inte var flera månader, utan snarare några veckor, vilket känns skönt.

 

Hon sa också att dom tar hänsyn till att vi åker långt, (det är 70 mil enkel väg) så man får göra eventuell operation i samma resa som undersökning och bedömning.

Det kan ju endå bli flera resor om hon ska operera båda knäna och om det ska vara något återbesök.

 

Jag har sökt veterinären som är kunnig på patella här i Umeå, men han hade minsann semester till den 6 oktober. Ska prova att ringa ett annat namn jag har fått tag på också.

I eftermiddag åker jag till Caniskursen utan hund, jag får vara åskådare och försöka lära mig lite i alla fall.

 

Tisdag kväll:

Naturligtvis hade den andra veterinären telefontid mellan 8-9.....Ska till tandläkaren i morgon, men får väl prova att ringa därifrån.

 

Att åka på hundkurs utan hund är ju inget kul. Men kursen är verkligen jättebra och jag vill inte missa något. Jag lärde mig en hel del som åskådare idag faktiskt och jag hade min kamera med mig som tröst, alltid trevligt att fota hundar!!

 

Morgondagen är fylld av olika måsten som bara måste göras.

Men jag är verkligen lyckligt lottad som har en underbar hundvakt! (Min svärmor och svärfar) Det skulle inte ha varit kul att lämna henne ensam eller flera timmar i en kall bil.

Det här är instruktörens hund som heter "Rätt", ser ni vilket snyggt halsband han har - tennbroderat!


Instruktören är populär hos alla hundar. När Kira träffade henne förra gången, så gick hon frivilligt fram och hälsade!!
Ni som har träffat Kira vet hur ovanligt det är!
Hoppas nu bara att Kira blir piggare och kan vara med på kursen, vi skulle ha sån nytta av att göra det här tillsammans.
Men som det är nu, har jag lagt undan klickern, hon vill ju inte riktigt ha godis nu när hon har ont och jag vill inte att hon ska tro att smärta hör i hop med klicker. 


30 September 2008  | Länk | Hundligt-08 | 2 kommentarer
Det gör ont del 1

Kira blev akut dålig i söndags och jag skriver lite dagboksanteckningar, mest för min egen skull. Det värker i mattes hjärta när Kira har ont.

Söndag morgon:

Kira har ont, men jag kan inte komma på vad som är fel!
Husse var ute med henne på morgonen och tyckte att hon uppförde sig konstigt. Varje gång han stannade, så satte hon sig. Annars gick hon bara lugnt och lommande efter honom.

Jag har kännt igenom henne, men hon verkar allmänt stel, svårt att se exakt vart det göt ont. Jag tycker att det har med bakpartiet att göra? Ska ta ut henne och se om jag blir klokare.

***********************************************
senare på söndagen:
Det blir inget bättre, snarare sämre. Nu hoppar hon inte upp någonstans, vill bara ligga och ser förfärligt lidande ut.
Jag har sökt jourhavande veterinär och väntar på att dom ska ringa upp, men dom tycker nog att det här kan vänta till i morgonbitti. (Hon är ju inte överkörd, ormbiten eller blödande.)

************************************************

Söndag kväll:
Från en dag till en annan, har min hund blivit väldigt sjuk.
Har just varit till veterinären med Kira, hon hade vänster knä ur led och fick diagnosen "Patellaluxation medial vänster och höger".
Vi fick remiss till Strömsholm för eventuell operation.
Känner mig okunnig och orolig.

Kira ska gå på rimadyl tills vidare, men just nu har hon fruktansvärt ont och piper vid minsta förflyttning.

I går var hon min vanliga spralliga, hoppiga, glada, springande, skogstokiga vovve. Hur kunde detta hända under natten??
Eller har hon haft det här länge utan att jag märkt det??
I går dansade hon gladeligen på bakbenen, det kan man väl inte göra om knäet är ur led??


 

Måndag morgon:

Kira är aningens piggare idag, men jag har problem med att få henne att dricka.
Ska till apoteket och hämta ut rimadyl och i eftermiddag ska jag prova att ringa Strömsholm...

***********************************************
Måndag eftermiddag
Inget nytt om Kira ännu, enligt rapport från hundvakten har hon varit relativt pigg under dagen.
Jag ska snart få henne "hemlevererad", då får jag se själv. Jag tror ibland att Kira kan visa sig piggare än vad hon är och att hundvakten inte vill oroa mig.

**********************************************
Måndag kväll:
När efter lång telefonkö, äntligen kom fram till Strömsholm, så hade remisshandläggaren gått för dagen, så jag får prova i morgon igen.
Jag funderar fortfarande på att söka upp en annan veterinär här hemma för en "second opinion" eller vad det heter?

Jag har också kollat upp hur Kira är försäkrad, det har ju liksom aldrig varit aktuellt tidigare, så det hade jag inte riktigt koll på.
Jag kan glatt konstatera att vi hade valt det högre beloppet på veterinärvård..:)

Jag har också haft ett långt samtal med Kiras uppfödare och det kändes jättebra! Vi var väl ungefär inne på samma linje båda två, men det är så skönt att höra det från henne som har riktig erfarenhet av både hundar och veterinärer. Tack Monne!


I går kväll pratade jag av mig lite i telefon med min kompis här i Umeå som har tre bergers (Fanny, Kokki och Studsa)
Jag agerar nästan som om jag har fått ett chockbesked eller en slags kris, det ska förnekas, ifrågasättas, bearbetas mm.
Hjärtat blöder när lillvovven har ont! Folk får tycka och säga vad dom vill, men jag känner att man fungerar lika ologiskt som när det har hänt ens barn något. Som jag skrev, lite som en chock efter ett trauma. Men Kira verkar inte ha lika ont just nu och det är jätteskönt!!30 September 2008  | Länk | Hundligt-08 | 2 kommentarer
Inoff Vännäs

I dag har vi varit på inofficiell utställning i Vännäs. Det var lilla Zakky som ställdes ut och slutade som BIS-tvåa!!  Jättegrattis!!
Jag och Kira var där för att soial och miljöträna.
Vi hade egentligen tänkt hinna på en gemensam hundpromenad med Björkstadens hundklubb, men Zakkys domare var så långsam att vi tyvärr var tvungen att ställa in promenaden.
Man hinner inte vara med på allt man vill.
Kira var i alla fall duktig inne i ridhuset, men hon har lätt för att göra små utfall mot hundar som kommer för nära. Där måste matte lära sig att vara steget före och inte bara stå och prata strunt med vänner och bekanta.

27 September 2008  | Länk | Hundligt-08 | 2 kommentarer
Olles skidspår

I dag har jag och Kira gått promenaden på ett ställe som inte är så vanligt för oss. Det kallas för "Olles skidspår" och ligger nästan inne i stan.
Jag valde att gå där idag, eftersom jag skulle endå hämta dottern inne i stan.
Det är fullt med skogsvägar och stigar på det här området, så man behöver inte bli trött på att se samma sak. Dessutom är det öppen tallskog och lätt att hålla koll på hunden och eventuella möten med andra.
Jag kan varmt rekomendera det till alla som bor i och runt Umeå.
26 September 2008  | Länk | Hundligt-08 | 2 kommentarer
hundkurser

Vi har lyckats med konststycket att anmäla oss till (och tacka ja)två hundkurser samtidigt.
Det är kanske inte den ultimata lösningen, men vi vill inte hoppa av någon och det är ju tur att dom inte är samma dagar.
Den ena är en allmänlydnadskurs där det är två instruktörer och deltagarna är blandat valpar och vuxna. Den blir bra socialträning för oss och vi har tidigare gått kurs med den ena instruktören och trivs med henne! Den går jag tillsammans med min väninna som har med sin fyra månaders valp. Det är alltid kul att göra saker tillsammans.

Den andra kursen är också en allmänlydnadskurs, men i Canis regi och med en canisinstruktör. Det blir ett helt annat upplägg och vi ska enbart använda oss av klickern! Jättespännande känner jag efter första träffen!
Instruktören är jättebra och verkar ha uppfattat både mig och hunden på rätt sätt. Jag är helt lyrisk över min egen hund bara efter en timmes praktisk träning.
Nu blir det till att plugga klicker och som det känns nu, kommer jag att använda klickern även på den andra kursen.

25 September 2008  | Länk | Hundligt-08 | 4 kommentarer
friskvård

Friskvårdsaktivitet på jobbet igår.
Promenad upp på Tavelsjöberget och god middag. Trevligt!
 
24 September 2008  | Länk | Hundligt-08 | 2 kommentarer
Måndagsträning 22 sept

Jag och Kira var på måndagsträningen i går.
Kira var lyhörd och förvånandsvärt fokuserad. Det syntes att det var en invand plats, ändå har vi inte varit där på flera månader.
Nu var vi bara två stycken idag, så det blev inte så mycket strukturerad träning, utan desto mer prat.
Vi avslutade träningen med att ta en promenad tillsammans.
Kira som absolut inte vill leka eller att den andra hunden ska komma för nära och den andra hunden som bara vill leka, leka, leka hela tiden. Det blev nyttig träning för båda.
Den andra hunden fattade snabbt Kiras signaler och höll sig på sin kant och det gjorde Kira så trygg att hon frivilligt tog kontakt och närmade sig den andra.
Jättekul!
23 September 2008  | Länk | Hundligt-08 | 0 kommentar
överraskning!

Uiii!!
När jag kom hem från dagens hundpromenad, låg det ett stort paket på bron, som postbilen hade lämnat!!
Det är från Linda & Inez med familj!
Ett jättegulligt kort och inne i paketet låg det en hel drös med små inslagna presenter!!
Eftersom det är till hela familjen, så vågar jag inte börja öppna förrän alla är hemma i kväll.
Det ska bli så himla spännande!

...senare...
Det gick inte att samla hela familjen för att öppna paketen. När jag väl fick hem barnen, så hade maken försvunnit.
Men vi öppnade paketen utan maken..;-)
Det var en jättetrevlig citat-bok till mig och var sin snygg t-shirt till flickorna, kardemummakaffe som jag kommer att lägga beslag på och en massa fin, dyr choklad som maken kommer att smaska mest av och till sist lite badkulor och luktande tvålar!!
Vi blev verkligen jätteglada!! Jag är gladast över själva överraskningen, det var helt oväntat!
Jag fattade inte ens när Linda skrev om inköpen i sin blogg?

Tack Linda!!!

22 September 2008  | Länk | Allt möjligt -08 | 1 kommentar
Månadens bild September

Den 21 sepember 2008
Klockan är 12:00 och det är + 15 grader.

Den 22 augusti 2008
Klockan är 11:30 och det är + 11 grader.

Den 20 juli 2008
Klockan är 13:30 och det är + 20 grader.

Den 29 juni 2008
Klockan är 12:30 och det är + 18 grader.

Den 23 maj 2008
Klockan är 11:00 och det är + 11 grader.

Den 21 april 2008
Klockan är 10:45 och det är + 6 grader.

Den 22 mars 2008
Klockan är 10:30 och det är - 6 grader kallt.

Den 26 februari 2008
Klockan är 11:00 och det är +3 grader varmt.

Den 22 januari 2008
Klockan är 11:00 och det är -3 grader kallt.

22 September 2008  | Länk | Månadsbilden | 0 kommentar
Ännu mera Ammarnäs

Här kommer fler bilder från Ammarnäs i sommar.
En av dagarna gick vi upp på kalfjället, och det fick mig bara att sukta ännu mer efter en fjällvandring. Kanske nästa sommar?Jag är säker på att Kira skulle älska att fjällvandra!!

Sedan kikade vi på Ammarnäs kyrka som är lite speciell.

För att inte tala om alla vackra gravstenar! Det var naturligt formade stenar, som plockade direkt ur Vindelälven, jättefina!

Här har vi stannat vid en vacker bäck.

21 September 2008  | Länk | Allt möjligt -08 | 2 kommentarer
Duktig och vacker


Fotograf till den översta dagsfärska bilden är Ewy, Zakkys uppfödare på kennel Jambos. (Tack Ewy!)

Stort grattis till bästa kompisens lilla lapphundsvalp som idag blev
BEST IN SHOW-VALP!!
på en stor lapphundsutställning i Österbybruk!
Jambos Zakky - Vacker, söt, charmig och perfekt!
20 September 2008  | Länk | Hundligt-08 | 2 kommentarer
Utmanad igen

Blivit utmanad av Linda & Inez

5 saker i min frys ;
Älgkött, älgklövar, nötblod, Glass och Kycklingfilé. (ja, i samma frys)

5 saker i min kyl:
Kycklingrester från middagen, ägg, youghurt, romröra och ost förstås!

5 saker i min garderob:
Tröjor, byxor, koftor, linnen....och gamla dagböcker :)

5 saker i mitt badrumsskåp:
Tanborste, glasögon, linsgrejer, smink och pincett

Jag utmanar ingen speciell, dom som vill får haka på.


20 September 2008  | Länk | Allt möjligt -08 | 1 kommentar
nyanser av gult...

Så här såg det ut på vår brukshundsklubb idag klockan 12 - tomt och stilla.

Tog med mig Kira och åkte ut till klubben idag. Sista gångerna vi har varit där, har hon ju varit väldigt störd och vill helst bara tillbaka till bilen.
Nu hade jag en förhoppning om att det skulle vara tomt på klubben, för att se om det är platsen eller alla skällande hundar som stör henne.
Vi hade tur och dom tre bilar som var där när vi kom, åkte strax efter.
Dessvärre, så var hon om möjligt ännu mera störd än tidigare. Hon tog inte ens godis i början...:(
Vi kämpade på i 40 minuter med promenad, glada tillrop, springa lös, hoppa hinder, och kontaktövningar.
Oj, vad jag fick jobba! Men till slut hade jag lite kontakt i alla fall och hon sprang inte tillbaka till bilen när jag släppte lös henne.
Hon klarade några lätta övningar som inkallning på tre meters avstånd, lydnadshoppet och ett agilityhopp. Men jag kan då inte påstå att det fanns arbetsvilja eller glädje hos henne..........hon gjorde det för att matte ville.

Såna här gånger känns det lite tröstlöst med henne..., men nu börjar jag ju två kurser, så då blir det automatisk miljö och socialträning.

Jag tog några bilder på de fina höstfärgerna när jag var där.

Här är en bild av ett träd som vi åker förbi på väg till stan. Det står vid ett hus som min bror har bott i en gång.
Det är nog det vackraste höst-träd jag har sett någon gång och det är verkligen så här rött! Jag har inte fifflat med färgerna.

19 September 2008  | Länk | Hundligt-08 | 3 kommentarer
Mera Ammarnäs

Här är bilder från en sjö ovanför Ammarnäs. Jag kommer inte ihåg vad den heter, men det är där Vindelälven startar.


Vattnet var så klart att det var svårt att bedömma djupet.


Barnen badade i den kalla fjällsjön.


Lite snö på fjället intill.


Vackert


Långtunga!


Stenar kan vara så vackra!


Det här är den berömda "potatisbacken" i Ammarnäs.
19 September 2008  | Länk | Allt möjligt -08 | 3 kommentarer
Konstiga fiskare

När vi besökte Ammarnäs i sommar, så gick vi över Vindelälven på en bro en kväll. helt plötsligt kommer det några killar flytande under bron! Jag gissar att dom letade efter fiskedrag och annat, men nog såg det lite läskigt ut och Kira tyckte att det var riktigt mysko.
Hundra meter nedströms var det en fors, men det verkade inte bekymra de här pojkarna som såg ut som om dom gjort det här ofta.

18 September 2008  | Länk | Allt möjligt -08 | 0 kommentar
Ammarnäs sommaren -08

Här kommer lite bilder från semestern i sommar. Vi var i Ammarnäs på en fiskecamping och Kira lekte med barnen i vattnet. Kira hittade en gammal mopedmotor som tydligen var intressant.
17 September 2008  | Länk | Hundligt-08 | 1 kommentar
bilder

Jag har äntligen hunnit i kapp med bildsortering och redigering. Vanligtvis har jag massor av bildmappar som jag bara får ångest över att jag inte hiner sortera, men nu har jag äntligen lite ordning.
Här hittade jag lite bilder på Juli-blommor.

16 September 2008  | Länk | Allt möjligt -08 | 0 kommentar
Roligt

Har du någonsin sett en person i din egen ålder och tänkt:
Jag är glad att jag inte ser så gammal ut!.

Jag heter Berit och jag satt i väntrummet hos min nya tandläkare. Jag läste ett diplom på väggen och upptäckte hans namn. Plötsligt kom jag ihåg en lång, elegant mörkhårig kille med samma namn, som gick i samma klass som mig, för ungefär 30 år sedan. Kan han vara samma kille som jag hade varit lite förälskad i på den tiden? När jag sen fick se honom skakade jag snabbt
av mig tanken. Denna halvskalliga, grå mannen med rynkigt ansikte var alldeles för gammal för att ha varit min klasskamrat. Efter att han hade undersökt mina tänder tog nyfikenheten över och jag frågade om han hade gått på Enskede gymnasieskola.

- Ja, det hade han, svarade han.
- När gick du ut då, frågade jag.
- Jag var i avgångsklassen 1978, sa han.
- Du var i min klass! Jag log.
- Han såg närmare på mig. Sen sade denna fula, gamla, halvskalliga, ohövliga, feta och elaka man:
- Vad undervisade du i då?

/ Berit 47
15 September 2008  | Länk | Allt möjligt | 1 kommentar
friskare

Jag är mycket piggare i kväll, ni kan sluta tycka synd om mig. Jag har till och med druckit kaffe idag, så jag kommer att överleva.
12 September 2008  | Länk | Allt möjligt -08 | 0 kommentar
sjuk

Jag är sjuk och det är förfärligt synd om mig.
Hosta, feber och snuva....
Kira ligger vid min sida hela dagarna och tröstar.
11 September 2008  | Länk | Allt möjligt -08 | 3 kommentarer
min nya leksak

Äntligen har den kommit!
Min nya kamera - Canon Eos 450D!
Det kommer dock att ta tid att lära sig allt, det känns som ett stort steg att börja med en digital systemkamera.
Jag ska testa lite under helgen, då vi åker till Högbo på hundutställning. Bara det att man skulle behöva ett par dagar bara för att läsa instruktionsboken.
4 September 2008  | Länk | Allt möjligt -08 | 5 kommentarer
Knasiga Inez-pinez

Här får ni träffa Inez, när hon visar sitt rätta jag! Knasgumman! Bilderna är från deras besök i de Norrländska skogarna i sommar.


3 September 2008  | Länk | Hundligt-08 | 5 kommentarer
MAMMA MIA

I kväll har vi varit på bio med bästa väninnan och våra barn. Vi såg Mamma Mia och njöt av varje minut. En jättebra film och en jättetrevlig kväll som avslutades med ett trevligt cafébesök.

Jag kan verkligen rekomendera filmen till alla som inte hunnit se den än.
2 September 2008  | Länk | Allt möjligt -08 | 1 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Agneta Ärlestig                                             Skaffa en gratis hemsida