HAMBOMAZURKA
Startsidan Blogg Fotoalbum Radio Nybro Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Januari (2019)
>>


Ljuslyktor.

När jag var yngre hade jag lampor som hängde i vardagsrumsfönstret. Under många år efter det hade jag istället en lampa som stod på fönsterbrädan. När jag började med hängande fönsterlampor igen var det för att jag hittade små lyktor för värmeljus att hänga i fönstret. Inget strul med sladdar och levande ljus fladdrar ju så vackert. Jag misstänkte att dom inte skulle hålla för evigt, så när jag hittade något liknande på en annan loppis köpte jag dom också att ha i reserv. En kväll efter flera år var det mycket riktigt någonting som ramlade från den ena ljuslyktan i fönstret. Jag trodde först att det var någon av dekorationerna utanpå, men det var en bit glas från själva kupan. Problemet var att det var så pass länge sedan jag köpte reservlyktorna att jag hade hunnit städa bort dom. Det känns som om jag lägger eoner av tid på att leta efter saker som jag vet att jag har men inte hittar. Vindsförrådet har jag rensat och sorterat i massor av gånger, men där hittade jag dom inte, fast det står på varje låda vad den innehåller. Problemet med årets rensning är att det var för varmt att vistas där uppe i somras, och nu är det för kallt. Jag hittade dom ingenstans inne i lägenheten heller. Det enda jag kunde tänka mig var att jag hade stoppat ner dom i någon låda på vinden utan att anteckna det. Dom är sköra och borde rimligtvis ligga överst i en låda. Mycket riktigt hittade jag lyktorna efter att ha lyft på några lock. Dom var aningen kitschigare än dom gamla, men minst lika fina när dom var tända. Två problem uppstod. Dels att dom var så små att det nästan var svårt att få ner värmeljuset så det stod rakt. Det i sin tur innebar att det hade runnit ut stearin i lyktorna, som varje nytt ljus fastnade i. Jag hade hela tiden trott att det inte gick att få tag i nya lyktor av den här typen, men så hittade jag den längst till höger på nätet. Jag mätte innan, så jag visste att dom var stora, men när dom väl kom hem var dom ännu större än jag hade föreställt mig. Jag tänkte aldrig på att plåta reservlyktorna när dom var släckta, men jag hoppas ni ser på ett ungefär hur dom tre olika ser ut i alla fall.

16 Januari 2019  | Länk | Hemmet | 0 kommentar
Lite extra ledigt.

Natten som gick mådde jag först skumt. Sedan blev jag så trött så jag höll på att somna över träbitarna. Jag rekommenderar verkligen ett löpande band, om någon har svårt att sova. Det slår att räkna får med hästlängder. Åtminstone tror jag det, för det sistnämnda har jag faktiskt aldrig provat. När min gruppsamordnare undrade om jag ville gå hem ett par timmar tidigare, nappade jag direkt. En sträng hade gått sönder, så plötsligt var jag inte lika oumbärlig som jag brukar vara, när jag vill ta ledigt. Basarna vet att jag gärna kompar ut lite tidigare. Många tycker inte dom har någon nytta av det, men eftersom jag bor ensam stör jag ingen om jag tar tag i sånt jag inte hann kvällen innan. Största fördelen med att inte ha någon sambo är annars att man inte riskerar att överraska vederbörande med en annan kvinna (eller man) om man kommer hem tidigare än beräknat.

15 Januari 2019  | Länk | Jobbet | 0 kommentar
Näthandla på Kvantum.

Att ha bil är inte det billigaste, och min ekonomi har förbättrats rejält sedan jag slutade med det. Snål har jag tydligen blivit på köpet, eftersom jag tycker att 150 spänn låter dyrt för att få varorna hemkörda från Kvantum. Att ta taxi fram och tillbaka skulle bli dyrare, och då måste jag både ge mig ut och dessutom knata runt butiken och plocka ihop mina varor själv. Nu finns det inte taxi i Nybro längre, så det alternativet går bort i alla händelser. Stadsbussarna försvann strax efter att jag hade flyttat hit för nästan trettio år sedan, och närtrafiken verkar knappast värd besväret. Med den skulle nog min shoppingrunda ta halva dagen. Nu tänker jag mig att det tar mig ungefär en timme att veckohandla, om jag cyklar. Hos massageterapeuten betalar jag 500 för en timme utan att blinka, så man kan undra varför jag tycker att 150 kronor är dyrt för att spara in en timme. Då finns det ändå folk på jobbet som masserar billigare, men jag betalar gärna lite extra för att bli masserad av en ung, snygg tjej. Det där med vad man tycker är dyrt och inte är verkligen märkligt. Jag sparar in betydligt mer på att jag inte är ute och dansar längre. Sedan kan man förstås se det som ett ålderstecken att jag hellre betalar för att slippa gå ut än för att göra det numera. Återstår att se om dom kan leverera mina varor på några vettiga tider. Snön som kom i helgen har visserligen redan försvunnit igen, men det lär väl bli halt fler gånger innan våren är här.

14 Januari 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Förundrad och förvirrad.

Det är nu flera månader sedan min hyresvärd informerade om att vi ska byta bredbandsleverantör till Telia. Dom skulle vara tvungna att komma in i alla lägenheter, men här har dom då inte synts till. Det var tydligen tv-tjänsten som skulle bli mer stabil. Den använder jag över huvud taget inte, men det kunde förstås vara kul att veta om jag blir tvungen framöver, eller jag kan fortsätta kolla på tv ändå. När jag det kom brev från Telia var rutan för bredband inte ens ikryssad. När jag mailade hyresvärden svarade dom inte alls på frågan om vad vi skulle byta och inte. Istället meddelade dom bara att det där brevet hade delats ut för tidigt. Mycket riktigt kom det ett nytt brev från Telia. Dom skulle inte börja leverera hit förrän till sommaren, men man fick gärna registrera sig på tv-tjänsten redan nu. På mitt senaste mail till hyresvärden fick jag inget svar alls. Så jag undrar fortfarande vad det är som händer till sommaren. Får vi ny bredbandsleverantör eller får (kanske rentav måste) man fortsätta surfa med Bredbandsbolaget/Telenor? Måste man skaffa Telias box, eller kan man fortsätta se på tv genom kabeln som hänger mellan husen? En sista undring är om det är så smart att starta upp alltihop lagom till semestrarna. Jag antar att det har med halvårsskiftet att göra, men jag tror också att dom kommer att behöva full personalstyrka när så många ska anslutas samtidigt. Så himla smärtfritt har jag svårt att tänka mig att det kommer att gå.


 

13 Januari 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Tolfte januari.

Den tolfte januari 1971 var jag tio år gammal. Jag bodde på östra Öland, och var inne hos familjens grannfru efter skolan. Hon var nästan jämngammal med min farmor, och vi trivdes mycket bra tillsammans. Fem år senare gick jag på högstadiet, och hade foto som fritt valt arbete, som det hette på den tiden. Den här dagen var jag inne i mörkrummet och framkallade kort. 1981 jobbade jag på Luma metall, och spolade R5, R13 och R14 hela dagen. Jag spolade över glödtråd från rullarna det hade legat på under produktionen, till andra som det levererades till kunderna på. Den värsta arbetsskadan jag fick under mina fem år på Luma var ett djupt skärsår i ett finger. Dom allra tunnaste trådarna var som hårstrån. Om någonting gick snett med dom var det snabbaste sättet att få stopp på spolandet att slita av det med fingret. När jag glömde vad jag höll på med försökte jag av bara farten göra likadant med en grövre tråd. Den gick inte av, utan skar rakt in i fingret. Om jag minns rätt är det R5 jag spolar på bilden nedan. Den tolfte januari 1983 var jag bland annat uppe på mammas jobb och fikade med henne och hennes kollega. Jag bodde i Kalmar, och mamma jobbade på hamnkontoret. Det var bara att springa upp för trapporna till hennes arbetsplats, om man var ledig på dagtid. Idag fyller min digitalkamera nitton år. Det betyder att jag var betydligt senare med att skaffa en sån än dator.

12 Januari 2019  | Länk | Minnenas allé. | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Eva Eremit                                             Skaffa en gratis hemsida