HAMBOMAZURKA
Startsidan Blogg Fotoalbum Radio Nybro Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
November (2018)
>>


Fredag.

Vardagsmotion får man gott om, när man inte har någon bil. I morse cyklade jag först hem från jobbet, och sedan till förpackningsåtervinningen vid Åkrahällskolan. Ska jag bara till Kvantum brukar jag ta med mig skräpet till återvinningen där för att slippa omvägen, men idag hade jag ärende till både Circle K och Willys. Ett halvt flak tomburkar släpade jag med mig hela rundan, för att slippa ha ett köksskåp fullt av dom en vecka till. Det blev en del sånt i lördags. På Kvantum hittade jag bara tändare med en liten, kort pipa. Braständarna jag brukar köpa är längre och dessutom kan man böja röret på dom. Det var extremt dålig timing med kortare, eftersom jag nyligen har köpt större ljuslyktor. Dom skulle aldrig gå att tända med den mindre tändaren, utan att jag brände mig själv. Således frågade jag en i personalen mest för säkerhets skull. Dom små tändarna hängde på två olika ställen, och det kändes som överkurs att det skulle finnas ett tredje. Det gjorde det, så jag fick tag i det jag ville ha. Längre fram i butiken fanns ett nytt ställ med handgjort godis. Bland annat pepparkaksfudge. Det smakar som en mer sofistikerad variant av att äta pepparkaksdeg, något som jag tycker är godare än dom färdiga kakorna. Det här godiset var så nytt så ingen hade hunnit upptäcka att påsarna inte gick att scanna. Samma kille som hade hjälpt mig tidigare försökte och tjejen i kassan försökte, men det slutade med att hon fick skriva in hela ean-koden manuellt. Det fanns dessutom inget kommando för att lägga in två av samma, så hon fick skriva alltihop två gånger för mina två påsar. Nu är i alla fall alla ärenden avklarade, och det är äntligen fredag kväll. Det trodde jag knappt var möjligt, när jag gick till jobbet i söndags.

16 November 2018  | Länk | Nybro | 0 kommentar
Värma mat.

Tvättmaskin och annat här är mer än tjugo år gammalt, så jag går nästan och väntar på att det ska ge upp andan. Mikrovågsugnen tror jag har fyllt trettio. Därför var jag helt inställd på att köpa en ny, när den inte ville värma maten längre. Jag har varit sugen innan, eftersom det finns så snygga ugnar, men så länge den fungerar är jag för snål för att köpa en ny. Jag värmde maten dubbelt så länge som jag brukar, men den blev ändå bara ljummen. Jag upptäckte inte varför förrän dagen därpå. Jag har alltid vredet på högsta läget. Nu hade jag varit ordentlig och använt defrost, när jag tinade bröd. Eftersom jag aldrig ändrar den där knappen annars, tänkte jag varken på att vrida tillbaka den efteråt eller att kolla vad den stod på när jag skulle värma mat. Under flera år använde jag aldrig locket som ska ligga över maten i mikron. Min svägerska skrek rakt ut när jag ställde in någonting utan lock hemma hos henne. Efter det insåg jag att det förmodligen är viktigt. Om inte annat slipper man rengöra hela ugnen, om någonting får för sig att skvätta runt. Det där locket är betydligt enklare att diska än att rengöra hela mikron.

15 November 2018  | Länk | Hemmet | 0 kommentar
Fjortonde november.

Den fjortonde november har jag varit ute och dansat många gånger genom åren. Redan 1975 var jag på en dans som Centerns ungdomsförbund anordnade i Gårdby på östra Öland. Det blev efterfest också, så någon exakt tid att vara hemma verkar jag inte ha haft, fast jag bara var fjorton. Fem år senare var jag på Sandra dansrestaurang i Kalmar med några vänner. 1981 var jag tjugo år gammal och såg ut som på det bifogade kortet. Den fjortonde november var en lördag, och på dagen samlades hela familjen i föräldrahemmet på Öland. På kvällen åkte tre kompisar med mig till Hyttan i Alsterbro på dans. Där spelade en orkester från Falkenberg som hette Bert Bennys. Det var alltid två orkestrar som spelade nonstop där, så jag fick en dans med en av killarna i bandet. Vilka dom andra var som spelade just denna kväll har jag inte ens antecknat. Sex år senare inföll detta datum på en lördag igen. Då var jag på GDV (GammelDansens Vänner) i Påryd. Fast mina favoriter Profilerna från Mönsterås spelade var det tydligen inte speciellt kul, för jag tröttnade och körde hem ganska tidigt. Ett par år senare var jag i Blomstermåla folkets hus och dansade kultis. 1992 var jag ute och dansade den fjortonde november för allra sista gången. Senaste kanske man ska säga, även om det inte känns som om jag kommer att ta upp dansandet igen, ens om jag lever och har hälsan tills jag blir pensionär. Då var det goda vänner från Emmaboda som ringde vid sju på kvällen, och undrade om jag skulle följa med till Hyttan i Alsterbro. Det var bara att snygga till sig i full fart och hänga på. Den kvällen spelade för övrigt Bengt Ferms orkester från Vislanda.

14 November 2018  | Länk | Minnenas allé. | 0 kommentar
Blodtrycksmätningar.

Att ha någon som helst uppfattning om när någonting hände blir bara svårare ju äldre jag blir. Veckorna flyter ihop, och jag har ingen aning om ifall någonting hände igår eller förra veckan. Ligger någonting längre tillbaka i tiden än så har det en tendens att vara ett par år sedan. Allra tydligast märks det på mitt blodtrycksdiagram. För att slippa cykla till Astrakanen och köa för att ta blodtrycket skaffade jag en egen maskin till det för några år sedan. Redan när jag kollar den uppgiften ser jag att tiden har gått ifrån mig. I tolv år har jag mätt blodtrycket själv, och apparaten har betalat sig för länge sedan. Tanken är att göra en mätning varje månad, för att kunna skriva ut och visa min husläkare hur trycket har legat. Ofta blir det hopp på både två och tre månader. Jag antar att det tyder på att jag mår bra, när jag glömmer bort det. För lite sedan skulle jag kolla det en gång extra, fast det bara hade gått ett par veckor, eftersom det hade legat lite högt. Då var det redan exakt en månad sedan förra mätningen.

13 November 2018  | Länk | Övrigt | 0 kommentar
Tidningsklipp.

Min mamma sparade familjeannonser av olika slag i album, och jag fortsatte antagligen likadant av bara farten. Det är väldigt praktiskt för mig som har dåligt minne. Däremot är urklippsalbumen inte lika enkla att söka i som datorn. Jag är inne på mitt femte album nu, och det kan vara svårt att veta ens i vilket av dom jag ska börja leta efter det jag söker. Något annat är urvalet. Jag kan fundera över om jag egentligen kände en person. Å andra sidan har jag självklart satt in dödsannonserna för alla jag minns från min barndom, fast jag kanske aldrig ens har pratat med vissa. Dom minns jag dessutom bättre än många andra jag har sparat urklipp av från senare i livet. Fast det både finns bild och namn när folk till exempel gifter sig, kan jag fundera allvarligt på vilka dom var och i vilket sammanhang jag har känt dom. Någon gång missar jag att klippa ur en annons. Som dödsannonsen efter Sara, som bodde här i huset när jag flyttade hit. Hon har säkert varit död i tjugo år, och det har grämt mig lika länge att jag missade annonsen. Troligen glömde jag det helt enkelt. Det vore likt mig. Det enda jag har kvar efter henne är urklippet nedan från 1994, men det är väl egentligen roligare att ha än en dödsannons. Och så minnena förstås. Det sägs ju att man lever vidare så länge någon minns en. Någon gång har det hänt att jag inte har känt igen namnet i en dödsannons, eftersom jag bara kände någon till förnamnet. Ser jag att folk har jobbat på Kährs brukar jag fråga där. En gång visade det sig att killen som hade gått bort hade varit med oss ute och ätit innan jobbet många gånger. Då hade jag hunnit slänga tidningen med dödsannonsen, men kollegan som berättade hade den kvar, så jag fick den av henne. När mamma dog adopterade jag hennes äldsta urklippsalbum. Lim och tejp har en tendens att torka och släppa med tiden, så jag fick limma fast en del på nytt. På sistone har jag märkt att det börjar hända i mina egna album också. Det äldsta är mer än fyrtio år gammalt, så det kanske inte är så konstigt.

12 November 2018  | Länk | Media | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Eva Eremit                                             Skaffa en gratis hemsida