HAMBOMAZURKA
Startsidan Blogg Fotoalbum Radio Nybro Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
25
26
27
28
29
30
<<
Juni (2017)
>>


Midsommarfirande.

Midsommarfirandet bjöd på allt jag kunde önska mig. Först småvarmt. Sedan sill och potatis. Då åt jag småvarmt igen, eftersom jag varken uppskattar inlagd sill eller kokt potatis. Jag satt förundrat och tittade på medan värdinnan och hennes mamma skapade en tårta, som dom hade ätit för tjugo år sedan. Sånt blir sällan som man minns det, och dom var inte helt nöjda med utseendet. Själv tyckte jag bara att den var väldigt god, och jag är inte ens speciellt förtjust i tårta annars. När det var dags att grilla på kvällen började det småregna. Man kan inte klaga på inlevelsen, när grillmästaren höll ett paraply över grillen och blåste på glöden för att hålla liv i den. 
Idag har min äldste bror och jag gjort vår årliga utflykt till Öland. Vi började med att besöka södra kyrkogården i Kalmar, där morfar ligger begravd i minneslunden. Vi var och tittade på Skogskyrkogården också, innan vi fortsatte över till Öland. Där besökte vi Mörbylånga kyrkogård, där både min mormor och hennes syster, tillika min gudmor, ligger. Vi var nere vid hamnen i Bläsinge, där vi tillbringade en stor del av vår uppväxt, eftersom pappa var yrkesfiskare. Kortet på min bror är taget där. Så stannade vi till vid Norra Möckleby kyrkogård, där våra föräldrar, farföräldrar och vår syster ligger. Plus mängder av andra människor från vårt förflutna. Man känner fler på kyrkogården än i byn numera. På hemvägen fikade vi och shoppade lite på Ölands köpstad.


 

24 Juni 2017  | Länk | Släkten | 0 kommentar
Midsommarafton.

Brorsan hade tydligen tutat när han körde förbi här utanför på väg bort till macken när han kom igår. Det missade jag, men när han kom tillbaka hörde jag honom. Eftersom han körde motorcykel, traskade vi bort till Circle K och hämtade en hyrbil. Den parkerade vi utanför Kvantum, medan vi gick till Dolce Vita och käkade på deras uteservering. Det var säkert snäppet mysigare innan dom släppte på biltrafiken på Storgatan igen. Det var länge osäkert om dom hade laxen jag ville ha över huvud taget, och vi fick vänta hyfsat länge på maten, men den var värd att vänta på. Innan vi åkte hem hit var vi på Kvantum och handlade lite till helgen. Vi brukar inte bry oss om att scanna varorna själva när vi är två, men efter att ha sett kassaköerna satsade vi på självscanning. Det var hyfsat varmt, så vi tillbringade första delen av kvällen med varsin gin och tonic ute på balkongen. När vi bestämde oss för att flytta in hade det mer med en full skåning på en annan balkong än med vädret att göra. Jag brukar till omgivningens förfäran hävda att midsommarafton är enda gången på året som jag kör bil. Man brukar få välja mellan att köra hem eller att dricka snaps, och ren sprit är inte riktigt min grej. Igår kväll ringde värden för midsommarfirandet, tillika min bror. Han ville av medicinska skäl själv undvika alkoholintag ikväll. I min släkt tycker vi det är synd om fler än nödvändigt ska vara nyktra, så han erbjöd sig att hämta och att skjutsa hem oss. Han hade bunkrat upp med Mariestad, som han visste att jag gillar, så om några timmar hoppas jag att jag ser ut som på kortet nedan. Det är taget sist jag var där.

23 Juni 2017  | Länk | Släkten | 0 kommentar
Brorsan på väg.

Min äldste bror är sin vana trogen på väg ner från Hälsingland för att fira midsommar med sina syskon. Han åker hoj, och jag ska låta det vara osagt om det är ett ålderstecken att han har tagit resan i två etapper den här gången. Att resa mer än sjuttio mil på en dag kan väl bli jobbigt utan att sitta på en motorcykel. Nu övernattade han på något som hette Dufweholms Herrgård i Katrineholm. Jag fick tag i honom på telefon några mil tidigare igår, när han hade stannat för att äta. Mitt bostadsområde heter Paradiset, men i sista ögonblicket slog det mig att det kanske var dumt att fråga någon som skulle köra hoj långt: "När kommer du till Paradiset?" Själv har jag snart dygnat som mina nattarbetande kollegor säger. När jag kom från jobbet i morse var jag bara inne och hämtade allsköns sopor, som förpassades till sophuset på gården respektive förpackningsåtervinningen. Morgontidningen hade inte kommit, men när jag gick ut till cykeln igen stod Tidningsbärarnas bil utanför, och en mörkhyad ung man var på väg mot mitt trapphus. Anledningen till att den var sen visade sig vara att det var heltäckning på Nybro tidning. Jag har städat av både mig själv och mitt hem under förmiddagen, och till och med lagt en duk på köksbordet. Bordsskivan skulle egentligen behöva slipas, men 362 dagar om året är det bara jag som bor här, och jag trivs med den som den är.

22 Juni 2017  | Länk | Släkten | 0 kommentar
Tjugoförsta juni.

Den tjugoförsta juni på sjuttio- och åttiotalet sysslade jag mest med sånt som jag inte har ägnat mig åt i modern tid. 1975 gick jag tillsammans med några andra i grannens bönland. Oklart om vi gallrade eller rensade ogräs. Det blev en del av både sånt och jordgubbsplockning när jag var i tonåren, eftersom jag växte upp på bondlandet. Nu känns det som en annan tid, ett annat liv, och det är det förstås på sätt och vis. Året därpå var jag med pojkvännen i Kalmar och åt korv. Numera masar jag mig sällan ens in till Nybro centrum i det ärendet, än mindre till Kalmar. På den tiden rörde det sig väl mest om att vara ute och åka i allmänhet. Rekordet för en dagstripp slog vi nog 1990, för då var jag med en kille i Göteborg över dagen. Åtminstone tänkte jag så när jag läste dagboksanteckningen, för den utflykten minns jag inte alls. Det slår mig nu att jag har varit i Göteborg med en kvinnlig arbetskamrat också. Vi var på Liseberg, och jag misstänker att vi bara var iväg över dagen. 1987 bakade jag bullar detta datum. Det hände uppenbarligen ända in på nittiotalet, eftersom brorsdottern minns mina bullar om än nätt och jämt, men nu är det bra många år sedan. När jag var yngre var jag ute och dansade den tjugoförsta juni flera gånger. På Lundegård på Öland och på Masten i Kristianopel, när midsommarhelgen inföll detta datum. 1988 var det tisdagskultis i parken i Oskarshamn, och 1992 lånade jag grannens bil och körde ner till Stallet i Vassmolösa. På kortet nedan är jag nitton år gammal.

21 Juni 2017  | Länk | Minnenas allé. | 0 kommentar
Min rumpa.

Det som troligen var det äldsta paret av mina jeans fick ersätta dom som jag hade använt på jobbet tills dom sprack. I alla fall dom äldsta i aktuell storlek. Jag tror jag har en del större byxor uppe på vinden efter min fetaste period. Jag hoppas visserligen aldrig bli så stor igen, men just viktkurvan följer någon typ av omvänd tyngdlag. Det är snudd på omöjligt att få den att gå neråt, men uppåt flyger den hur enkelt som helst. Därför får byxor som är för stora för dagen ligga kvar på vinden för säkerhets skull. Jag har planerat in en större inventering bland mina kläder under semestern. Det är ett måste om jag ska få plats i mina garderober, och då kan jag lika gärna gå igenom den på vinden också. Det här med att jag tog ett par gamla byxor till jobbet, innebär förstås att dom är lika nötta som dom som sprack. Nu har jag i alla fall lagt ett par joggingbyxor i skåpet på jobbet, så jag slipper gå halvnaken resten av natten, om jeansen skulle spricka rejält.
20 Juni 2017  | Länk | Jobbet | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Eva Eremit                                             Skaffa en gratis hemsida