Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
December (2019)
>>


Soluppgång och solnedgång

Solen går upp.

Solen går ner.




31 Januari 2007  | Länk | Annat | 2 kommentarer
Korv och potatisgratäng

4 port

6-8 potatisar av mjölig sort, ca 600 g
2 rödlökar
250 g korv, gärna kryddstark
2 dl riven ost gratäng
1 tsk salt
2 1/2 dl matlagningsgrädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skiva potatis och lök.
Skär korven i skivor.
Blanda potatis, lök, korv och det mesta av osten i en ugnssäker form.
Krydda med salt och häll över grädden.
Strö över resten av osten.
Grädda i nedre delen av ugnen 30-40 min.
Servera med stekta tomater.

31 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Mexikansk korvpasta

4 port

250 g pasta, t ex penne
4 frukostkorvar
smör
3 dl matlagningsgrädde
1 msk tacokrydda

Gör så här:
Koka pastan.
Skär korven i skivor.
Stek dem i lite smör i en stekpanna.
Häll i grädden och rör i tacokrydda.
Låt allt koka ihop ca 5 min.
Servera såsen till pastan med ärtor till.

31 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Kycklingpaj

6-8 port

3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
2 kycklingfiléer, ca 300 g
1 bit purjolök
smör
1/2 tsk salt
1 röd paprika
2 dl lätt crème fraiche, 4 peppar & vitlök
3 ägg
2 dl riven ost, gratäng

Gör så här
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
Nagga med en gaffel.
Låt pajskalet vila i kylen ca 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär kycklingen i mindre bitar.
Strimla purjolöken.
Stek kyckling i smör i en stekpanna.
Tillsätt purjolöken och låt den fräsa med.
Krydda med salt.
Låt svalna något.
Kärna ur och tärna paprikan.
Blanda kyckling, purjolök, paprika, crème fraiche, ägg och hälften av osten.
Fördela blandningen i pajskalet och strö över resten av osten.
Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 min.
Servera med sallad och bröd.


31 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Korvwok


4 port
400 g falukorv
smör-& rapsolja
400 g grönsaker i bitar, t ex minimajs, paprika
1 dl vatten
1 msk soja
1 msk sweet chilisås
ev 1 pressad vitlöksklyfta
Gör så här:
Skär korven i strimlor.
Stek dem hastigt i smör-&rapsolja i en wok eller stor stekpanna.
Rör i grönsakerna och stek någon minut.
Rör i vatten, soja, sweet chilisås och vitlök.
Servera med kokt ris och ev mer sweet chilisås.

31 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Söndags solen

Solen lyser, snön glittrar, behöver man säga mera. Helt underbart.




Jag tror att Bobby hör små djur under snön.

Han har mycket roligt med att jaga runt, sen gräver han, men han hittar aldrig nåt som tur är.

Jag skulle inte vilja att han fick fram en näbbmus.

Bobby och hans tunga, som blir fångad på bild.





Länk till foto mappen: Bobby 2007

30 Januari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 1 kommentar
Vecka 4

Solen har kommit, det är så underbart att se soluppgången på morgonen. Denna bild fotograferade jag i torsdags förmiddag, då solen gick upp.

Man blir på så bra humör att det inte gör något att det är kallt. Man känner sig faktiskt lite piggare när solen skiner.

30 Januari 2007  | Länk | EFIV-Ett foto i veckan | 0 kommentar
Enchiladas

2 port

200 g nötfärs
smör
salt och svartpeppar
2 dl crème fraiche paprika& chili
4 medelstora tortillas
2 dl riven ost gratäng

Gör så här:
Sätt ugnen på grill.
Bryn färsen i smör i en stekpanna.
Salta och peppra.
Rör i 1 dl crème fraiche och låt det koka ca 1 min.
Bred ut färsröran på bröden och rulla ihop.
Lägg dem på en ugnssäkert fat.
Strö över osten och gratinera i övre delen av ugnen 2-3 min.
Servera med resten av crème fraiche, lökringar och sallad.

30 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Kebab med vitlök

4 port

400 g nötfärs
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk mald spiskummin
1 dl mjölk
2 1/2 dl kall sås, vitlök & gräslök

Gör så här:
Blanda nötfärs, vitlök, salt, sambal oelek, spiskummin och mjölk till en jämn smet.
Forma färsen runt 8 grillspett eller blötlagda träspett.
Grilla runt om ca 8 min.
Servera med såsen och couscous.


30 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Viltbiffar med lingonsås

4 port

400 g nöt- eller lammfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
5 krossade enbär
1 tsk timjan
1 dl gräddfil
2 msk finhackad eller riven lök
smör
2 1/2 gräddsås
1/2 dl rårörda lingon

Gör så här:
Blanda färsen med ägg, salt, peppar, enbär, timjan, gräddfil och lök.
Forma till 8 små biffar.
Stek dem i smör i en stor stekpanna 4-5 min på varje sida.
Häll i gräddsåsen och klicka ner lingonen.
Låt det koka någon minut.
Strö ev över lite färsk timjan.
Servera biffarna med kokt potatis och grönsaker.

30 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Lördagen 27/1

Idag blev det en trevlig väninne promenad med Bobby och Kira. Det blåste kallt men var mycket fint ute. Det är inte lätt att fotografera hundar som aldrig står stilla. Men roligt hade Bobby och Kira.


Kira i full fart, visst är hon söt.

Här är det spännande. - Vem kan ha gått här?









Bobby älskar att springa fort.


Bobby räcker ut tungan åt Kira som för att säga – Du kan inte ta mig!



Efter som Kira fyller två år idag, så måste hon ju få paket av Bobby.



Den söta födelsedags hunden.

27 Januari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 3 kommentarer
Vaniljrabarber

4 port
400 g späd rabarber
3 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
1 1/2 dl vaniljsås
3 msk sirap
2 tsk lätt rostade kokosflingor

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala ev och dela rabarbern i 6-7 cm långa bitar.
Dela bitarna på längden.
Lägg rabarbern i ett tunt lager i en ugnssäker form.
Blanda socker och potatismjöl med rabarbern.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Vispa vaniljsåsen.
Ta ut formen och sätt ugnen på grill.
Ringla över sirapen och bred över vaniljsåsen.
Sätt in formen i övre delen av ugnen 1-2 minuter.
Strö över kokosflingor och servera direkt.

27 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Smarriga crêpe

8 st
2 1/2 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
1/2 tsk salt
2 msk smör-& rapsolja

Fyllning:
400 g köttfärs
smör-& rapsolja
1 tsk salt
2 dl crème fraiche, paprika & chili
2 dl riven ost tex mex

Gör så här:
Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet.
Vispa i resterande mjölk, ägg, salt och smör-& rapsolja.
Grädda 8 pannkakor. Låt dem kallna.
Stek köttfärsen i smör-& rapsolja i stekpannan.
Rör i salt och crème fraiche.
Låt röran koka några minuter och sedan kallna.
Bred ut köttfärsröran på pannkakorna och strö över osten.
Rulla ihop varje pannkaka och servera.

27 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Grattis Kira!


Get your own glitter and more at BlingyBlob.com


Den här bloggen tillägnas Kira, på hennes två- årsdag. 27/1.


Kira 8 veckor gammal

Jag hade ett sådant privilegium att jag fick följa med till Stockholm och hämta dig Kira, det var en spännande dag.

Det har varit så roligt att se dig växa, och att du och Bobby blev vänner.
När man tänker tillbaka så, vad mycket roligt vi alla gjort tillsammans, och tänk allt vi kommer att göra tillsammans.

Hoppas du får något gott och en massa paket på din födelsedag.

Ha en underbar födelsedag!
önskar Bobby och hans familj.



26 Januari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 2 kommentarer
Mycket kall tisdag

-22 ute när vi vaknade. Arbetsdag var det också. Tog kameran med som vanligt, men idag fotade jag lite i kylan, blev aldrig varmare än -19, på hela dagen.
Lekte lite med kameran, här är några av bilderna.








Efter som det var arbetsdag så var jag ute med jobbets bil och körde som vanligt, brukar bli 10-15 mil om dagen. Men idag så var jag och en arbetskamrat ute på en smal och hal väg, där mötte vi en stor tankbil. Så jag tänkte jag håller ut lite till, men då skar framhjulet ner.

Men det kom en mycket snäll man och skulle hjälpa oss upp på vägen, men det misslyckades för det var så halt på vägen, bilen for längre ner mot diket. Se bilden. Tack till honom för att han stannade och försökte hjälpa oss, det är de inte många som gör.

Efter en stunds ringande så fick jag tag i en vän som hade traktor och var hemma, han var snäll och kom och drog upp oss på vägen, ett stort tack till honom. Sen fortsatte arbetsdagen som den skulle.

Jag har arbetat med detta nio år men aldrig varit av vägen, visst har man snurrat och halkat runt med bilen, kört fast i snö och lera men detta var första gången ”nästan” i ett dike.

En erfarenhet rikare blev man idag. Synd att det skulle hända en så här kall dag som idag.

Så här fin var himlen vid 15,30 idag.


23 Januari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 4 kommentarer
Månadsbilden i Januari




Januari 2007

22 Januari 2007  | Länk | Månadsbilden 2007 | 3 kommentarer
Gratinerad köttfärspasta

4 port
4 port
250 g penne
400 g köttfärs
smör
1 purjolök
1 tsk salt
2 1/2 dl tomatsås, t ex färdig pastasås
2 1/2 dl Kelda ostsås

Gör så här:
Sätt ugnen på 250°.
Koka pastan.
Stek köttfärsen i smör i en stekpanna och rör så att den smular sig.
Strimla purjolöken och låt den fräsa med.
Krydda med salt och rör i tomatsåsen.
Varva pasta och köttfärssås i en smord ugnssäker form.
Ringla över ostsåsen. Gratinera i övre delen av ugnen 5-10 min.
Servera med sallad.

22 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 1 kommentar
Köttfärsbiffar med pepprig sås.

4 port
400 g köttfärs
2 vitlöksklyftor
2 msk chilisås
smör
2 dl lätt crème fraiche, 4 peppar & vitlök
1/2 dl vatten

Gör så här:
Skala och finhacka vitlöken.
Blanda köttfärs, vitlök och chilisås till en jämn färs.
Forma färsen till 8 biffar.
Stek dem i smör i en stekpanna ca 3 min på varje sida.
Ta upp biffarna.
Rör ner crème fraiche och vatten i stekpannan.
Koka upp såsen och lägg ner biffarna.
Låt koka någon min.
Garnera gärna med färsk basilika.
Gott till pasta.

22 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 1 kommentar
Köttfärssås på minuten

4 port
400 g nötfärs
1 gul lök
smör-&rapsolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl Kelda italiensk tomatsås


Gör så här
Skala och riv löken.
Bryn färsen i smör-&rapsolja i en stekpanna.
Rör så att den smular sig.
Rör i lök, salt, peppar och tomatsås.
Låt köttfärssåsen koka ca 1 min.

Servera med pasta.

Kryddtips!
Strö över Apetina feta, oregano och svarta oliver.

22 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Ett monster eller??

En kall dag, men mycket bättre än regn. Vi tog en tur ner mot sjön till skogen där på förmiddagen. Men där var ett monster. Bobby var lös och sprang runt mig. Så fick han upp ett spår, han stoppand ner nosen i spår efter spår, sakta och nosade länge och sakta.

Plötsligt kom han springande till mig och ställde sig vid min sida och svansen var ner och han morrade och skällde riktigt grovt som det var ett monster i skogen. Jag försökte lugna honom och tog några steg mot skogen, då tittade han på mig och började springa hemåt. Jag kallade på honom, men han stannade tittade på mig och sprang sen vidare.

Jag gick hem och där satt han och väntade, men han var inte sig själv, svansen var nere och han tittade ner mot skogen och sjön.

Vi lekte och busade så snart var han sig själv igen. På eftermiddagen gick vi igen ner till skogen vid sjön, Bobby var på bra humör, vi gick in i skogen och han luktade runt och allt var bra, plötsligt ville han hemåt, tittade på mig svansen for ner och sen for han iväg hemåt.
Jag gick hem och där satt han som sist och väntade.

Så något måste det var där ner i skogen, för sen har han varit på gården och tittat mot skogen och skällt till ibland, så vi har gått åt andra hållet när vi har var ute idag.

I annat fall en lugn söndag.
21 Januari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Vecka 3

Schema har varit denna veckas största samtals ämne på jobbet och här hemma. Tankarna har handlat om dom nya EU-reglerna som ställer till det för oss. Vi får inte arbeta som vi vill och har gjort, ett sätt som fungerar jätte bra.

Det nya just nu, mer kommer nog sedan är jag rädd för. Är att vi ska ha larm beredskap hemma 1-2 mornar i veckan mellan 6,00-7,30, beroende på hur mycket man arbetar. Det har hört till dom som jobbar kväll och natt förut. Och vad får jag för det, jo 12,50 timmen, så rika vi ska bli. Om jag måste ut så får jag lite mera men man blir ju låst, och måste vara förbered att åka. Kan tex bara ta korta promenader med Bobby så jag inte är för långt borta om jag måste rycka ut.
21 Januari 2007  | Länk | EFIV-Ett foto i veckan | 0 kommentar
Lördagen

Igår var jag med Lillmatte och två av hennes kompisar på bio, vi såg Rosa.

Det var jätte trevligt att bara var tjejer på bio och filmen var bra tyckte jag, tjejerna tyckte den var toppen bra.

Nu ska ni som ska se filmen se inte läsa.

Filmen var bra för utom när hon drömde sig bort, det var som överdrivet men, filmen är ju gjord till en yngre publik än jag.

Den var ju för tjejerna, huvudsaken dom hade det trevligt och det hade dom.

21 Januari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Paprika korv

4 port
1 bit falukorv , ca 400 g
2 stora paprikor i olika färger
2 dl gräddfil
1/2 dl bostongurka
1 msk senap

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär djupa skåror i korven.
Lägg korven på ett ugnssäkert fat.
Dela paprikorna i halvor och ta bort kärnorna.
Skär dem i bitar.
Lägg en paprikabit i varje skåra, resterande paprikabitar läggs runt korven.
Stek korven i mitten av ugnen ca 20 min.
Blanda gräddfilen med bostongurka och senap.

Servera såsen till korven med kokt majs och makaroner.

21 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Korv med potatisgratäng

4 port
3/4 kg potatis
2 1/2 dl Kelda lagalätt
1/2 grönsaksbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl Arla Köket riven ost mager
8 magra wienerkorvar, 3% fett
2 tsk smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Skala och skiva potatisen tunt.
Lägg den i en kastrull, häll på gräddmjölk(Kelda lagalätt) och smula i buljongtärning.
Låt det koka någon min.
Skala och pressa i vitlöken.
Krydda med salt och peppar.
Häll allt i en smord ugnssäker form.
Strö över osten.
Grädda gratängen i mitten av ugnen ca 30 min.
Stek korven i smör i en teflonpanna.
Servera gratängen med korv och sallad.

21 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Spagetti med korv i tomatsås

4 port
300 g pasta
2 dl frysta ärtor
6 magra wienerkorvar, 3% fett
2 1/2 dl Kelda italiensk tomatsås
1 dl riven ost mager

Gör så här
Koka pastan och lägg i de frysta ärtorna när det återstår några min.
Skiva korven och lägg den i en kastrull.
Häll i tomatsåsen och låt det koka några min.

Servera pastan med såsen och osten.

21 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Lata Laxen

4 port
4 portionsbitar skinn- och benfri laxfilé, ca 600 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl Kelda mild citronsås

Gör så här
Sätt ugnen på 225º.
Krydda laxen med salt och peppar.
Häll såsen i en ugnssäker form. Lägg laxen i formen.
Tillaga i mitten av ugnen 12-15 min.

Servera med ris och grönsaker.
21 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Korv och makaronisoppa

4 port
200 g falukorv
1 dl makaroner
1 liter Kelda tomatsoppa

Gör så här
Koka makaronerna.
Skär korven i små bitar.
Värm korv och soppa i en kastrull.
Lägg makaronerna i soppan.

Kryddtips!
Lägg i en klick lätt crème fraiche, paprika&chili
21 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Snabba korvgrytan

4 port
400 g falukorv
500 g potatis
5 dl Kelda tomatsoppa
200 g frysta ärtor
1 1/2 dl riven ost, gratäng

Gör så här:
Skala och skär potatisen i bitar.
Koka den nästan mjuk i lättsaltat vatten.
Skär korven i bitar. Koka upp soppan i en gryta.
Lägg i korv, kokt potatis och ärtor.
Låt grytan koka några minuter.

Servera i djupa tallrikar och toppa med ost.


21 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Vad är detta?

Denna låda träffade jag och min väninna på en sommar.

Men vad är det?
Vad använder man den till?

Den har en låda och går att låsa. Och någon slags kniv eller skärblad i.

Nu undrar jag om någon här på noggen vet vad det är, vore roligt att få veta.













19 Januari 2007  | Länk | Annat | 1 kommentar
Bobby

Tittade igenom foton på Bobby som liten, hittade dessa. Hittade fler som jag kommer att sätta in vid tillfälle, tex Bobbys första bad.

Bobbys första vinter, bara ca 4 mån.



Här är det våren -05, Bobby ca 5 mån.

Det är ansträngande att vara liten och hinna med så mycket. 




Sommaren – 05 Bobby 7 mån.

Vänster örat söt vippande.


19 Januari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Luffarslöjd

Här kommer jag att skriva om luffarslöjd jag gjort och annat handarbete. 
I fotomappen ”Luffarslöjd & Sånt” kommer det att finnas foton av saker jag gjort.

Denna fruktkorg var bland dom första saker jag gjorde, efter att jag gått kursen i luffarslöjd.



Dessa ljushållare gjorde jag bara för någon vecka sedan, en gav jag bort till min väninna som fyllde år.



Det är jätte roligt att pyssla med luffarslöjd. Jag tycker det är avkopplande. Roligast är att komma på nya saker att göra.

Jag kommer att sätta ni fler bilder vid tillfälle i fotomappen.

18 Januari 2007  | Länk | Luffarslöjd & sånt | 1 kommentar
Ny kategori idag.

Luffarslöjd

Luffare och lösdrivare har funnits i de flesta länder sedan gammalt.

I början av 1900-talet fanns det många luffare i Sverige. Det var ont om arbeten och många människor hade inget annat val än att ge sig ut ”på luffen” för att söka sig en inkomst. En del luffare började tillverka bruksföremål med hjälp av ståltråd och tänger.
Man bar helt enkelt på några rullar ståltråd i olika grovlekar samt några tänger för skiftande användningsområden.

 

Det är det som vi idag kallar luffartjack eller luffarslöjd.


Luffarna själva sa att de ”gick med trådtjack”. Ordet tjack kommer från romani och betyder att ha något till försäljning. Det är samma ord som vi idag använder när vi säger att vi ska ”tjacka godis” eller ”tjacka ett par jeans”.


Med dessa enkla medel tillverkade man olika föremålstyper för hushåll och lek.

Vanliga föremål som tillverkades var vispar, brödnaggar,
grytunderlägg, säkerhetsnålar, korgar och fönsterhakar. Än idag använder vi köksredskap som tillverkas av ståltråd – den allra vanligaste är nog vispen.

Som leksaker kunde det vara dockvagnar, små cyklar eller bilar.

 

18 Januari 2007  | Länk | Luffarslöjd & sånt | 0 kommentar
Måndag 15/1

Vi hade planerat denna dag, men Bobby började med att vid 8,30 ta upp ett spår och helt tappa öronen, men jag såg han nästan hela tiden när han rusade runt på åkern och vi skogs kanterna. Men mitt humör blev inte bra av det för vi hade ju tider att passa. Men han kom tillbaka och såg väldigt skamsen ut, han visste att han gjort fel.

Vi skulle till Kira och hennes matte för en skogspromenad, sen iväg och träna i ridhuset med dom, och 14,00 hämta lillmatte på skolan.


På väg till Kira fick jag se denna fina soluppgång.


Skogspromenaden var mycket trevlig så man blev på mycket gott humör igen, och träningen gick över förväntan, jätte bra idag.
 

(Fotot på Kira & Bobby är lånat)

Så denna dag har varit underbar, Bobby och jag har haft mycket roligt idag.
Annars kan måndagar vara jobbiga och tråkiga men inte denna.

15 Januari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Gorgonzolafylld gurka

20 st


1 stor gurka
150 g Galbani gorgonzola
1 dl Kesella
1/2 dl grovhackade valnötter, ca 25 g


Gör så här:
Dela gurkan i halvor på längden.
Ta bort kärnhuset med en liten sked.
Blanda ost och Kesella.
Bred blandningen på gurkan.
Strö över nötterna.
Dela varje gurkhalva i 10 bitar.

15 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Fetaostgratinerad gurka

8 port


1 1/2 gurka, ca 600 g
2 dl lätt crème fraiche
200 g Apetina feta
1 pressad vitlöksklyfta


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela gurkorna i halvor på längden.
Ta bort kärnhuset.
Mosa fetaosten och blanda med crème fraiche och vitlök.
Bred blandningen på gurkan.
Dela gurkan i 4-5 cm långa bitar.
Lägg dem på ett smort ugnssäkert fat eller plåt.
Gratinera i mitten av ugnen tills gurkan är mjuk, ca 20 min

15 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Vecka 2

Denna vecka har jag försökt reda ut vad vi vill göra och vad vi ska göra detta år, jag och Bobby.

Kurser, utställningar och vad vi ska träna på. Det är ju utställningarna man måste boka in i almanackan. Vi brukar följas på utställningarna, Kira och hennes matte, så vi måste planera detta års utställningar, så vi kan följas åt i år också.

Någon vilt spårskurs har jag inte hittat ännu, men letar vidare.

15 Januari 2007  | Länk | EFIV-Ett foto i veckan | 0 kommentar
EFIT- Lördag 13/1-07

Min EFIT-dag. (Ett foto i timmen)
8,00
Kaffe måste man ha när man stiger upp. Startar kaffe bryggaren.

9,00
Ute med Bobby som springer av sig, efter nattens vila.
(Han har varit ut på en kisstur före detta)

10,00
Startar en tvätt, ett ont måste när man är ledig.


11,00
Ute på en promenad på åkrarna, Bobby tror han är en mullvad.

12,00
Lunch, stuvade makaroner och korv. Enkelt och alla gillar det.


13,00
Ute igen, men det var en sådan fin dag med snö.


14,00
Promenad på vägen, plogbilen var ute den också.


14,30
Ett litet mellan foto, ett ”garage” som vi passerade.


15,00
Solnedgång. Fotat från min gräsmatta ut över sjön. Solen går ner bakom berget på andra sidan sjön.

16,00
Plockar undan det sista av julen som inte kom med sist.


17,00
Lat mans middag idag. Det får man unna sig ibland. Hämtmat, kycklingkebabstallrik.


18,00
Mullvaden är framme igen.


19,00
Hämtar in ved, börjar bli kallt ute.


19,30
Ett till mellan foto. (Hoppas det går bra att ha det)
Vi eldar i våran vedspis.

20,00
Dricker kaffe, och läser instruktionsboken till min nya kamera. Den är på norska, men det går bara bra.

21,00
Mörkt ute, men jag fick ett foto i alla fall.


22,00
Pratar i telefon med bästa väninnan. Ett mycket trevligt samtal.

23,00
Kvällsmackan, blev mackor i smörgåsgrillen. Mums.


24,00
Sitter vid datorn, ska börja lägga in EFIT-dagen. Sen en sista kissrundan och i säng.


14 Januari 2007  | Länk | EFIT - Ett foto i timmen. | 1 kommentar
Ännu en kall & grå dag.

Dagen började med dimma, riktigt tjock, sen tittade solen fram men innan man han ut var den borta igen, så det har varit mörkt och kallt, hela dagen.

Vi tog oss bl.a. en tur över åkrarna ner till sjön och en annan väg tillbaka, Bobby fick springa av sig riktigt.

Han fick upp något spår så jag var tvungen hålla koll så han inte skulle ta upp det igen när jag inte såg, för då om ingen säger något skulle han följa det till sitt slut. Men säger man till honom så avbryter han spårningen och kommer, men man måste säga till i tid.


Jag hade klätt mig mycket men jag hade inte tänkt på att om man ska fota så måste man vara utan vantar, så några foton blev det, men det var mörkt och allt ville som bli blått idag, jag fattar inte det.


Några till foton i mapparna:
Vintern 06/07 och Natur 2007






Imorgon är det EFIT dag det får jag inte glömma. Vi får se hur den blir, vi har inte planerat något för dagen.

12 Januari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Köttfärssås med keldasås

Gott, snabbt och enkelt.
Ingredienser
4 port
1 vitlöksklyfta
400 g nötfärs
smör
salt
peppar
2 1/2 dl Kelda klassisk gräddsås
1 msk fransk senap
persilja


Gör så här:
Skala och finhacka vitlöksklyftan.
Fräs färsen smulig i smör i en stekpanna.
Tillsätt vitlöken.
Salta och peppra.
Rör ner såsen och värm.
Smaka av med senap och rör ner persiljan strax före servering.
Servera med nykokt pasta.

12 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Snabb kyckling gryta

Ingredienser
4 kycklingfiléer, ca 500 g
2 gula lökar
smör
1 tsk salt
1 krm peppar
10 krossade enbär
2 1/2 dl Kelda örtkryddad sås
1 dl vitt vin
1 päron
50 g färsk babyspenat


Gör så här
Skär kycklingen i ca 1 cm tjocka skivor.
Skala och skär löken i klyftor.
Fräs löken i smör i en stekpanna.
Lägg över i en gryta.
Bryn kycklingen i smör i omgångar.
Krydda med salt och peppar.
Lägg ner kyckling och enbär i grytan.
Häll i sås och vin.
Låt grytan koka på svag värme ca 5 min.
Rör om då och då.
Kärna ur och skär päronet i tunna klyftor.
Lägg ner päron och spenat.
Rör om och värm.


Servera med kokt potatis eller ris.

12 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 1 kommentar
Torsdagen som gick fort

Denna torsdag har nu gott, och fort gick det. – 15 ute, känns i kinderna.


Funderingar runt vad jag och Bobby ska göra i vår, jag vill gå kurs i viltspår, en som slutar med prov.
Vi fortsätter ändå som vanligt och tränar det vi brukar.


Bobby har gått spår tidigare senast 23/12 med Husse. Han gillar det jätte mycket, han kanske går lite för fort fram.


Men jag vill gå en kurs så man vet att man gör rätt och sen göra ett prov för att bara se hur det skulle gå för Bobby.

Denna bok som jag fick av min bästa väninna i julklapp fick mig att ännu mera inse att det är något vi bara måste prova på riktigt.
Hittills så är det jag, lillhusse eller husse som lagt alla spår

Sen har jag roat mig och fotat lite inne på nära håll. Detta är lillmattes kaktus.


Detta är en liten tomte i en luffarslöjdad korg. Korgen har jag gjort själv.


11 Januari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 2 kommentarer
Vecka 1 1/1-7/1

Denna vecka har det bara känns tungt, trött har man varit hela veckan, och sjuklingar har man haft omkring sig.

Husse jätte förkyld, lillmatte ont i örat och ett besök på akuten.


Så veckans bild blir en kudde med medicin på, för så har denna vecka känts.

Nästa vecka hoppas jag blir bättre, så att det blir en roligare bild.

(Den här skulle jag satt in i söndag, men det blev bara inte så)

11 Januari 2007  | Länk | EFIV-Ett foto i veckan | 0 kommentar
Ny kategori

EFIV= Ett foto i veckan

EFIV påfunden kommer ifrån FetAffe. Som annat än EFIT.

Jag tänkte använda det som en ny kategori.

Ett foto av veckan som varit. Det veckan har handlat om, som mest.

Kanske mer passande namn vore EFOM= ett foto om veckan, men nu har jag valt EFIV.


11 Januari 2007  | Länk | EFIV-Ett foto i veckan | 0 kommentar
Krämig pastagratäng med skinka

4 port

300 g pasta
150 g rökt skinka eller kalkon
3 dl tomatsås på burk
2 1/2 dl Kelda ostsås
1 dl Arla Köket riven ost mager

Gör så här
Sätt ugnen på 250°.
Koka pastan.
Skär skinkan i strimlor.
Låt pastan rinna av och blanda ner tomatsås, ostsås och skinka.
Lägg det i smorda ugnssäkra portionsformar eller i en stor smord form.
Strö över osten.
Gratinera i övre delen av ugnen ca 10 min.
Servera med sallad.

11 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Färskostfyllda körsbärstomater

16 st

16 körsbärstomater, ca 200 g
1 dl Kesella
1/2 dl färskriven parmesanost
2 msk hackad rucolasallad eller basilika

Gör så här:
Skär av ett lock på varje tomat.
Ta ut kärnorna med ett litet kuljärn eller liten tesked.
Blanda Kesella, ost och rucola eller basilika.
Fyll tomaterna med osten och lägg på locken.
11 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Andra laxrullar

25-30 st
300 g gravad lax i tunna stora skivor
1 dl Arla Köket Kesella kvarg
1 msk senap
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök

Gör så här:
Lägg ut laxskivorna lite omlott på plastfolie till en fyrkant, ca 25x25 cm.
Blanda kvarg, senap, dill och gräslök.
Bred det över laxen.
Rulla ihop laxen och linda om plasten.
Låt laxrullen ligga i frysen minst 4 tim.
Ta fram den ca 1/2 tim före servering.
Skär laxrullen i tunna skivor med en vass kniv.
Lägg dem på skivor av rostad baguette eller lägg skivorna på assietter och servera med bröd till.

11 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Onsdag, lillmatte fortfarande sjuk.

Så det har inte blivit så mycket gjort.

När man är sjuk så kan man få bli lite bortskämd eller hur? Så lillmatte hade tur att få dessa söta godisklubbor, jag tycker dom var för finna att äta, men dom försvann snabbt.

Bobby och jag har tränat lite ringträning ute på gården och apportbocken m.m. Men han hittade på något nytt, han kommer med apporten men stannar ca en meter bort och släpper den.

Sen tittar han på mig, frågande -Vad gör vi nu???? Så vi slutade ut den delen för denna dag. Måste komma på en lösning hur vi ska få bort detta.

Sen så har jag försökt få ihop vilka utställningar vi ska på nu detta år och vad mera vi ska göra så man får in det i almanackan.

Vi har anmält oss till ett tredagars hundläger nu i februari, ser fram mot det. Sen ska vi till ridhuset och träna med andra, vi behöver verkligen komma ut och få störning av andra hundar och människor. Har varit dåligt med det nu när han haft rävskabben.

11 Januari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Jag har som kommit i otakt med skrivandet, men det har varit lite mycket nu.

Det regnade hela natten mot tisdagen. SmileyCentral.comSen på morgonen frös det till. SmileyCentral.com
Hela gårdsplanen och backen ner till vårat hus var som en isbana. Man kunde inte gå, och var rädd att Bobby skulle halka och sträcka sig. Bobby var som Bambi på hal is.



Så vi började med att sanda, men mitt i backen så började jag glida på skorna, sen blev farten så hög så jag var tvungen att sätta mig. Vilken syn det måste ha varit, jag åkte på ändan, ända ner till huset. Bobby kom halkande efter.

Sen när det var klart försökte vi träna lite på gräsmattan där det inte var halt. Men vad det än var så gick det inte så bra.

Sen började det regna, efter en stund blev det snöstorm, så all sandning som vi gjort var som helt bortkastat för nu är det snö på gården, och -10.
SmileyCentral.comSå på ett dygn hade vi, regn, ishalka, uppehåll och snöstorm.



11 Januari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Choklad- och mandelmuffins


22 Stycken

150 g Smör
2 dl Socker
2 Ägg
4 msk Kakao
2 tsk Vaniljsocker
1 Krm salt
2 1/2 dl Mjöl
1 tks Bakpulver

Garnering

125 g Mandelmassa
50 g Vit blockchoklad

Sätt ugnen på 225°. Rör matfett och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Blanda ner kakao, vanillinsocker och salt. Tillsätt till sist vetemjöl och bakpulver och rör smetenslät. Fy bakformar av aluminium till 2/3 med chokladsmet.
Grovriv mandelmassan och strö denna över formarna.
Grädda muffinsarna i ca 12 minuter. Eventuellt behöver de täckas i slutet av gräddningen för att mandelmassan inte ska bli för mörk. Hacka den vita blockchokladen grovt och strö den över kakorna medan de ännu är varma.
11 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Pastagratäng med kyckling


4 portioner

250 g pasta, gärna farfalle eller penne
500 g färsk broccoli, eller 1 paket (300 g) djupfrysta broccolibuketter
250 g grillat kycklingkött i bitar
100 g ädelost
4 dl matlagningsgrädde
Salt och svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Låt broccolin koka med de sista två minuterna.
Häll av vattnet.
Varva pasta, broccoli och kycklingbitar i en ugnsfast form.
Salta och peppra mellan lagren.
Mosa ädelosten och blanda med grädde.
Häll gräddblandningen över pastan i formen.
Grädda i cirka 15 minuter, eller tills gratängen fått fin färg.
Servera gärna med en tomatsallad.

Tips!
En perfekt rätt att laga av rester. Kycklingen kan ersättas med annat tillagat kött, till exempel fläskkarré.

11 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Miljöträning.

Idag har Bobby fått ha miljöträning, i stora staden. Vi har åkt in till stan för två ärenden, då följde Bobby med, han brukar följa med överallt där det är möjligt för han att vara, det är bara nyttigt för honom. Där vi bor är det landsbyggd, visst finns det bilar och människor, men inte i lika stor omfattning som i storstan.

Hos oss finns istället, häst, älg, räv och många andra lukter.

Bobby är ju en kille som älskar att lukta, han glömmer allt och vill bara ha nosen i backen, så att åka till stan där det är hur många lukter som hälst, är väldigt spännande.

Och jobbigt, när man inte får lukta hela tiden utan måste lyssna på matte mitt i dom spännande lukterna som är så fängslande. Men när han har lyssnat på matte en stund så är det en stor belöning att få gå och lukta.

(Bild från i somras, på väg till Stockholm)
8 Januari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Söndag på Akuten

Igår så blev mitt skrivande lite avbrutet. För barnen går ju före allt annat.
Lillmatte hade lite feber på morgonen och lite ont i ett öra, men inte mycket. Sen kom hon och hade mycket ont och örat var varmt, så det blev en resa till akuten i stan.

Där var väntan lång. Vi var hemma igen vid 20 tiden på kvällen. Tre timmar och tjugofemminuter i väntrummet, sen i undersöks rummet över en timme.

Men hon fick hjälp, örondroppar och antibiotika. Det har redan blivit bättre som tur.
8 Januari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Choklad-dip till frukt

1 Omgång

2 dl Vispgrädde
2 tsk Honung
150 g Blockchoklad; ljus eller -mörk
1 msk Rom eller punch; om man vill

Koka upp grädden. Tillsätt honung och chokladbitar. Låt chokladen smälta under omrörning. Ta kastrullen från värmen och smaksätt eventuellt med rom eller punch. Vispa kraftigt en stund tills såsen har svalnat något. Låt såsen kallna i rumstemperatur så att den blir lagom tjock. Placera den i kyl en stund om den ska vara extra tjock. Servera i portionsskålar så att var och en kan doppa sina egna fruktbitar.
8 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Hallongrottor med kanel

Ingredienser
30 st
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
3/4 dl hallonsylt


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst.
3. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och kanel.
4. Arbeta ihop till en deg.
5. Rulla ut degen till en längd och dela den i 30 bitar.
6. Rulla dem till kulor och lägg i småbrödsformar.
7. Gör en fördjupning i varje kaka och lägg i en klick sylt.
8. Grädda i mitten av ugnen ca 12 min.

Tips Hallonsylten kan bytas ut mot lingonsylt.

Källa: Arlaköket

7 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 1 kommentar
Farfars julradiokaka

Ingredienser


ca 20 skivor
150 g smör
300 g mörk eller ljus choklad
1 dl florsocker
1 msk pepparkakskrydda
2 äggulor
20 kex, typ Mariekex

 


Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Ta den från värmen.
3. Bryt chokladen i bitar.
4. Lägg ner dem i smöret och rör tills de smälter.
5. Rör ihop florsocker, pepparkakskrydda och äggulor.
6. Rör ner den ljumma chokladsmeten.
7. Klä en avlång form, ca 1 1/2 liter, med plastfolie.
8. Bred ut ett lager chokladsmet i botten.
9. Varva sedan kex och smet.
10. Avsluta med smet.
11. Låt stelna i kylen över natten.
12. Skär kakan i skivor med vass kniv.


Tips!
Kakan går bra att frysa.


Källa: Arlaköket 

7 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Så har det gått 6 dagar in på det nya året.

Idag säger jag GRATTIS till Kiras matte och min bästa väninna som fyller år idag.
Hoppas att du fått en fin dag.

SmileyCentral.comSmileyCentral.com


Denna vecka har varit lite seg, kan bero på vädret får man hoppas. Men det har hunnit snöa och sen kom regnet och snön blev till halka.


Denna trettondag har hela familjen tillbringat tillsammans. Husse fick ett bingospel i julklapp som vi har spelat i kväll för första gången. Mot vad jag trodde så var det faktiskt jätte roligt att spela bingo, var nog för att hela familjen var med.



Jag provade fotografera genom fönstret idag, blev något så när.

Fotat lite annat, men det är så många olika inställningar så det kommer att ta tid att lära sig.


Har varit till Kiras matte, hon fick prova kameran, se så fint foto hon fick till.


6 Januari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Nina´s Snöbollar

ca 30 stycken tar ca 20 min
200 g vit choklad
2 1/2 dl kokosflingor
1/2 msk färskpressad citronjuice

Gör så här
1. Smält chokladen över vattenbad eller 1 minut i mikron på full effekt (max 800 W).
2. Rör i 2 dl kokosflingor och citronjuice.
3. Låt smeten svalna något. Forma kulor och rulla i resterande kokosflingor.
6 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Tisdag 2/1

Hela familjen ledig idag. Solen har tittat fram och det hade snöat under natten. Så då måste man passa på att vara ute i nysnön. Här några foton.

Några till i Natur 2007, blev inte fotat mycket idag.










3 Januari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 4 kommentarer
Nyårsafton

Vi började kvällen med en förrätt, som är enkel och god. Lax rulle, och skinkrulle till dom som inte tycker om lax.
(Recept finns under Mat & Bakverk  )

Bobby fick ett mumsigt tuggben, när vi andra åt nyårs middag.

Kvällen gick med trevligt sällskap och god mat. Sen var det dags för raketer.

Vi skulle i år försöka av leda Bobby från smällandet, men det gick inte så bra.
Vi hade små, små bitar av kött som han skulle få en och en när raketerna smällde, men han ville inte äta, satt först och tittade sig runt och vandrade ett tag, gick sedan och lade sig vid soffan och där låg han och såg orolig ut, det bästa var att bara sitta med honom och klia hans öron. Så vi turades om att sitta inne med honom.





Sedan när allt smällande var över, så gick vi ut med Bobby, då såg han sig om ute som för att kolla att det inte skulle smälla mera, men några minuter senare var han som vanligt, när han insåg att allt var som det brukar vara ute.

Kvällen blev lyckad, och att Bobby inte blev allt för orolig var jättebra.

3 Januari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Smårätt skinkrulle

Färdig kavlad smördeg
Skivad rökt skinka
1 ägg
crème fraiche
om man vill röd stenbitsrom

Lägg ut skinkskivorna på smördegen.
Rulla ihop som en rulltårta.
Skär i ca 1 cm tjocka skivor.
Lägg på plåt och pensla med ägg.
Grädda i ugn ca 20-25 min tills smördegen har fått fin färg.


Servera varma med crème fraiche och gärna något grönt till.

Om man vill kan man rör ihop crème fraiche med röd stenbitsrom och servera med det.


2 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Smårätt Laxrulle

Färdig kavlad smördeg
Skivad rökt lax
1 ägg
crème fraiche
Röd stenbitsrom

Lägg ut laxskivorna på smördegen.
Rulla ihop som en rulltårta.
Skär i ca 1 cm tjocka skivor.
Lägg på plåt och pensla med ägg.
Grädda i ugn ca 20-25 min tills smördegen har fått fin färg.

Rör ihop crème fraiche med röd stenbitsrom.


Servera varma med röran och gärna något grönt till.

2 Januari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Kim Jönsson                                             Skaffa en gratis hemsida