Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Juli (2019)
>>


Fredag!


29 Februari 2008  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Kyckling med smak av melon och banan

Tillagningstid: 21-50 min

4 st kycklingbröst, benfria
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
1 msk olja
2 dl röda linser
1 st vattenmelon
2 st blodgrapefrukt
1 st rödlök
1 st kaskadsallad

Dressing
2 st bananer
1 tsk curry
2 dl yoghurt

Tillagning:

1. Dela varje kycklingbröst i tre bitar. Lägg en bit i taget i en plastpåse och banka ut så att biten blir ca 1/2 cm tjock. Peppra och salta varje kycklingbit, lägg bitarna i en bunke, häll på 1 msk olja och rör om.

2. Koka upp saltat vatten, lägg i linserna och koka 2-3 minuter tills de är mjuka. Sila av under rinnande kallt vatten, tills linserna är kalla.

3. Kärna ur och tärna vattenmelon. Skala blodgrapen och skär i filéer, hinnfria klyftor. Skala och strimla rödlök. Blanda samman med linser och sallad.

4. Mosa bananerna och blanda med curry och yoghurt i en skål.

5. Grilla kycklingbitarna i en het grillpanna 3 minuter eller tills de är genomstekta. Servera med melonsallad och dressing.
29 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 1 kommentar
Nigellas långstekta kyckling

Den här kycklingen blir fantastiskt mör och saftig. Den tar tid att tillaga men går snabbt att förbereda och sköter sig sedan själv i ugnen.

1 st kyckling, stor eller kycklingklubbor
1 st vitlök, hel
2 st citroner, helst ekologiska
0,5 dl olivolja
salt och peppar
1 kruka färsk timjan
1,5 dl vitt vin, torrt

Tillagning:

2 timmar

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Stycka hel kyckling i portionsbitar och lägg i en ugnsfast form.

3. Bryt vitlöken i klyftor, som inte behöver skalas, och lägg dem i formen. Tvätta citronerna, skär dem i fjärdedelar och lägg bland kycklingbitarna. Ringla över olja, salta och peppra. Strö över rejält med timjankvistar.

4. Häll försiktigt på vinet och täck väl med aluminiumfolie. Stek i ugnen i 1 timme.

5. Ta av folien och höj ugnstemperaturen till 200 grader. Stek i ytterligare 30–40 minuter så att kycklingen får fin färg. Kycklingen är genomstekt om köttsaften är genomskinlig.

6. Repa bladen från resterande timjan och strö över före serveringen. Servera med ett gott bröd eller ris och sallad.
29 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Ullas citronmarmelad

Kanongod citronmarmelad som är superb på rostat bröd och knapriga skorpor

4 st citroner
vatten
0,9 l socker

Tillagning:

2 1/2 timme

1. Lägg citronerna i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Sjud i 30 minuter och häll bort spadet. Upprepa. Sjud en tredje gång i nytt vatten i 30 minuter. Spara det sista kokspadet. Det ska vara ca 5 dl - späd med lite mer vatten om det är för lite.

2. Låt citronerna svalna en aning. Skär dem i tunna strimlor och peta bort kärnorna.

3. Lägg citronerna i en kastrull och blanda med 5 dl kokvatten och socker. Koka ganska kraftigt utan lock i 15–30 minuter tills massan klarar marmeladprovet. (Häll lite av massan på ett kallt kaffefat och dra en sked genom den. Om massan inte flyter ihop är marmeladen färdig.)

4. Ös upp marmeladen i rengjorda burkar och skruva genast på locken.
29 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Apelsinfromage

Tillagningstid: 21-50 min

1 st blodapelsin
2 st apelsiner, blonda,
5 st gelatinblad
3 st ägg
2 st äggulaor
1,5 dl strösocker
1,5 dl grädde
Garnering
apelsinskivaor
mörk choklad, hyvlad

Tillagning:

6 - 8 personer

30 minuter + 2–3 timmar i kylskåp

1. Pressa saften ur blodapelsinen. Tvätta en av apelsinerna och finriv skalet. Pressa sedan så mycket juice ur båda apelsinerna att det blir 1 dl tillsammans med blodapelsinsaften.

2. Blötlägg gelatinbladen 10 minuter.

3. Vispa ägg, äggulor och socker till en pösig smet. Rör ner apelsinsaft och skal.

4. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme. Ös över några skedar äggsmet och blanda med gelatinet. Rör sedan ner detta i resten av äggsmeten.

5. Vispa grädden ganska fast och vänd ner den i smeten. Häll upp i glas eller formar och ställ kallt minst 2 timmar.

6. Garnera med apelsinskivor och mörk choklad.


Text: Ingrid Eriksson
Foto: Jurek Holzer
29 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Citronkaka

150 g smör
3 st ägg
2 dl socker
0,5 dl grädde
2 msk citronsaft, färskpressad
1 st citroner, finrivet skal av, gärna ekologisk
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Glacyr
1,5 dl florsocker
2 msk citronsaftsalt, färskpressad
grädde, ev, eller mjölk
citronskal, strimlat av 1-2 citroner, gärna ekologiska


Tillagning:

8–10 bitar

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter.

2. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner grädde, smör, citronsaft och skal. Blanda bakpulver och mjölk och rör ner.

3. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter. Prova med en sticka att kakan är färdig. Låt kallna.

4. Blanda florsocker och citronsaft till en smidig glasyr. Späd med någon matsked grädde eller mjölk om den är för hård.

5. Bred glasyren över kakan och strö över strimlat skal.
29 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Helg!


glitter-graphics.com
29 Februari 2008  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Kubansk chokladmousse

Tillagningstid: 21-50 min

200 g mörk choklad (70 %), av god kvalitet
2 st äggulaor
2 msk mörkt muscovadoråsocker
1 msk Espresso, kokhet
2 msk mörk rom
3 st passionsfrukter
3 dl vispgrädde
choklad, hyvlad, till garnering

Använd inte choklad med högre kakaohalt än 70 procent i chokladmousse. Det blir för bittert och det är stor risk att moussen blir grynig

Tillagning:

8 portioner

1. Smält hackad choklad i ett vattenbad eller i mikrovågsugn.

2. Vispa äggulor och socker krämigt.

3. Blanda ner kokhet espresso, rom och urskrapade passionsfrukter.

4. Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten.

5. Vispa grädden till en mycket lättvispad och rinnig konsistens. Vänd ner den i chokladsmeten.

6. Fyll moussen i små koppar eller glas och garnera med lite hyvlad choklad.

Recept: Leila Lindholm
29 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Saftig stek med oxfilé och provençalska bönor

2 kg oxfilé, eller entrecôte, hängmörad
olivolja, av god sort
flingsalt
svartpeppar, från kvarn
4 st vitlöksklyftaor
1 knippa persilja
3 st rosmarinkvistar
1 knippa timjan

Provençalska bönor
400 g haricots verts, färska
smör
3 st vitlöksklyftaor

Att steka kött i låg temperatur, alltså länge och långsamt, ger en god saftig stek. Köttet stressas inte och behåller därför köttsaften. Låt alltid köttbiten bli rumstempererad innan du steker den.

Tillagning:

8 portioner

1. Sätt ugnen på 100 grader.

2. Gnid in köttet med lite olivolja, salt och peppar.

3. Finhacka vitlök och örter och gnid in köttet med dem.

4. Bryn sen köttet med olivolja i en het stekpanna.

5. Sätt en stektermometer mitt i köttet och stek i ugnen till valfri innertemperatur. 56 grader för rare, 62 grader för medium och 68 grader för well done.

Obs! Tänk på att sätta stektermometern i den tjockaste delen av köttet.

Det tar mellan 1 - 1 1/2 timme för att nå 60 graders innertemperatur för 1,5-2 kg oxfilé.

6. Låt steken vila i folie i minst 15 minuter före servering.

7. Koka bönorna al dente i välsaltat vatten.

8. Stek dem i en het stekpanna med smör och tunt skivad vitlök, salta och peppra.

9. Servera steken i skivor och krydda snittytan med salt och peppar.

Recept: Leila Lindholm
29 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Farmors potatisgratäng med kantareller

Tillagningstid: 21-50 min

2 kg mandelpotatis
200 g rotselleri, (ca 1/4)
1 st gul lökar
3 st vitlöksklyftaor
0,8 l matlagningsgrädde
1,5 msk kycklingfond, flytande
1 knippa timjan
1 msk flingsalt
svartpeppar från kvarn
300 g kantareller, färska
smör
2 dl västerbottensost, riven

Använd en stor form med låga kanter, då får man en stor härlig gratinerad yta på gratängen. Har man torkad svamp i skafferiet, kan man använda den i stället för färsk svamp. Då kokar man den tillsammans med grädden och potatisen. Med kycklingfond i grädden får gratängen en fylligare smak. Västerbottensosten kan bytas ut mot smulad getost om man vill.

Tillagning:

8 portioner

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och skiva potatis, rotselleri, gul lök och vitlök tunt.

3. Koka upp grädde, kycklingfond, hackad timjan, salt och peppar.

4. Tillsätt potatis, rotselleri, gul lök, vitlök och koka långsamt i 15 minuter.

5. Stek svampen i smör och krydda med salt och peppar.

6. Blanda svampen i potatiskoket och rör i osten.

7. Fyll blandningen i en smörad ugnsform och grädda gyllene, ca 25 minuter.

Recept: Leila Lindholm
29 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Piroger

Piroger 13-15 styck
125 gr smör
1 ägg
2 1/2 dl mjölk
1/2 pkt jäst osötad
1 tsk salt
7-8 dl mjöl

Smula jästen och blanda med salt.
Smält margarin,häll i mjölken, häll detta över jästen,
blanda i ägget och mjöl.
Arbeta ihop till en smidig deg, låt jäsa i 30 minuter.

Ta upp degen dela i så många piroger du vill ha.

Platta ut degbitarna till runda plattor med kavel,
fyll med det goda du vill ha , vik ihop och tryck till
kanten ordentligt.
Låt jäsa på smord plåt i ca 30 minuter, grädda i 225 grader
ca 15 minuter.


Fyllnings ex,
Bryn köttförs ihop med lök, tillsätt 1 påse taco kryddmix med 1 1/2 dl vatten.
Rör ihop detta med svamp, majs, paprika, Låt svalna

Lägg en rågad msk av fyllningen i pirogen och ha på 1 tsk Pastasås, och lite riven ost.

Goda att äta både Kalla som Varma

21 Februari 2008 06:57 Länk middagstips
24 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Bobby! Best in show R! (5:a)

Nu har vi varit på hundutställningen ”Västerbottenmästaren” i Skellefteå .
Jag är så stolt över min Bobby! Han var så duktig i ringen trots att jag var så nervös att benen skakade på mig.

Vi hade "kvalat in" på något som kallas Västerbottensmästaren i och med att Bobby fick cert, och blev champion och BIR i under 2007.

34st hundar var anmälda av dessa gick 10 vidare till finalringen
Där var bl.a Bigwams Bobby & Bigwams Arrak var med.
Bobby blev BIS-R och Bobbys halvbror Arrak blev BIS-6 ägare Barbro Jonsson.

Domare: Agneta Kapper


Förra året blev Bobby 4:a, så jag blev så glad när han även i år placerade sig så bra. Och att även Arrak kom med i finalen var jätte trevligt.

Lite fakta om Västerbottensmästaren och Västerbottens Vackraste Veteran.

Västerbottensmästaren är öppen för alla västerbottensägda hundar som under perioden 2007-02-26 till 2008-02-10 erhållit någon av följande meriter: BIR eller BIM, CK i veteranklass, cert eller championattitel (endast officiella tävlingar räknas och resultatet ska vara registrerat hos SKK för att gälla).

Västerbottensmästaren och Västerbottens Vackraste Veteran, på Skellefteåtravet 23/2 2008
Totalt 34 st anmälda hundar till Västerbottensmästaren och 5 st anmälda till Västerbottens Vackraste Veteran.

Västerbottensmästaren är en inofficiell utställning utan enskilda kritiker.
Hundarna tävlar enbart i konkurrens mot de andra kvalificerade hundarna i ett poolsystem.

Till den slutgiltiga finalen går 10 st hundar som placeras 1 – R,
resterande hundar i finalen blir gemensamt 6:or.

Västerbottens Vackraste Veteran är också en konkurrenstävlan, men utan poolsystemet. Hundarna går direkt i en gemensam final.

Poolsystem Västerbottensmästaren 2008
4 st startpooler med 8-9 st hundar i varje pool.

Från dessa pooler går 7 st hundar vidare från de med 9 startande och 6 st vidare från de med 8 startande.
I nästa omgång av fyra pooler går 5 respektive 4 st hundar vidare från varje pool.
Därefter är det tre respektive två hundar som går till finalen.
På så sätt blir det tio hundar i finalen där fem stycken placeras 1 till R, övriga blir delad 6:a.
Strykna hundar räknas som utslagna.

23 Februari 2008  | Länk | Bobby´s Utställningar 2008 | 1 kommentar
Bobby! Best in show R! (5:a)

Nu har vi varit på hundutställningen ”Västerbottenmästaren” i Skellefteå .
Jag är så stolt över min Bobby! Han var så duktig i ringen trots att jag var så nervös att benen skakade på mig.

Vi hade "kvalat in" på något som kallas Västerbottensmästaren i och med att Bobby fick cert, och blev champion och BIR i under 2007.

34st hundar var anmälda av dessa gick 10 vidare till finalringen
Där var bl.a Bigwams Bobby & Bigwams Arrak var med.
Bobby blev BIS-R och Bobbys halvbror Arrak blev BIS-6 ägare Barbro Jonsson.

Förra året blev Bobby 4:a, så jag blev så glad när han även i år placerade sig så bra. Och att även Arrak kom med i finalen var jätte trevligt.

Lite fakta om Västerbottensmästaren och Västerbottens Vackraste Veteran.

Västerbottensmästaren är öppen för alla västerbottensägda hundar som under perioden 2007-02-26 till 2008-02-10 erhållit någon av följande meriter: BIR eller BIM, CK i veteranklass, cert eller championattitel (endast officiella tävlingar räknas och resultatet ska vara registrerat hos SKK för att gälla).

Västerbottensmästaren och Västerbottens Vackraste Veteran, på Skellefteåtravet 23/2 2008
Totalt 34 st anmälda hundar till Västerbottensmästaren och 5 st anmälda till Västerbottens Vackraste Veteran.

Domare: Agneta Kappers

Västerbottensmästaren är en inofficiell utställning utan enskilda kritiker.
Hundarna tävlar enbart i konkurrens mot de andra kvalificerade hundarna i ett poolsystem.

Till den slutgiltiga finalen går 10 st hundar som placeras 1 – R,
resterande hundar i finalen blir gemensamt 6:or.

Västerbottens Vackraste Veteran är också en konkurrenstävlan, men utan
poolsystemet. Hundarna går direkt i en gemensam final.


Poolsystem Västerbottensmästaren 2008

4 st startpooler med 8-9 st hundar i varje pool.

Från dessa pooler går 7 st hundar vidare från de med 9 startande och 6 st vidare från de med 8 startande.
I nästa omgång av fyra pooler går 5 respektive 4 st hundar vidare från varje pool.
Därefter är det tre respektive två hundar som går till finalen.
På så sätt blir det tio hundar i finalen där fem stycken placeras 1 till R, övriga blir delad 6:a.
Strykna hundar räknas som utslagna.


23 Februari 2008  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Några bilder från fredag eftermiddagen ute i snön.
















22 Februari 2008  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Färgglad kasslergryta med ostkräm

För 4 personer.

Gör en fruktsallad m. tex glass som dessert.


Ingredienser
6 potatisar , ca 500 g
6 - 8 charlottenlökar
2 morötter
5 dl köttbuljong (tärning+vatten)
broccoli ca 250 g
1 gul paprika
400 g kassler
1 - 2 msk hackad timjan

ostkräm:
1 dl kesella
1 dl riven , lagrad ost
2 msk hackade valnötter
1 - 2 krm salt
1 krm grovmald svartpeppar



Gör så här
Skala och skär potatisen i klyftor. skala och halvera eventuellt löken. Skala och skiva morötterna. Koka upp buljongen ien gryta. Lägg i potatis, lök och morötter, koka ca 5 min under lock.

Skölj och bryt broccolin i små buketter. Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skär kasslern i stavar. Lägg broccoli, paprika och kassler i grytan och koka ytterligare 5 min.
Strö över timjan.

Blanda samman kesella med ost och nötter, i en skål el liknande. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ostkrämen och bröd

Källa:snutten
22 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Flygande Jacob

1 grillad kyckling

1 paket bacon

1 liten burk skivade champinjoner

2-3 dl vispgrädde

½ dl chilisås

½ dl jordnötter

1 banan

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Rensa kycklingen och strimla köttet.
3. Lägg köttet i en smord form.
4. Strimla baconet och knaperstek det.
5. Fräs svampen.
6. Vispa grädden och tillsätt chilisåsen.
7. Bred grädden över kycklingen.
8. Skiva bananen.
9. Strö över bacon, svamp och banan.
10. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.
11. Strö över jordnötterna när 10 minuter återstår.
12. Servera med ris.

Källa:Tobias Lindqvist
22 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Päronkaka

Kanske något för helgens fika......

För ca 6 personer.

Ingredienser
75 g smör
1 dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl mannagryn
1,5 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Fyllning: 2-3 päron, skalade och skurna i klyftor.

Gör så här
Rör smör och socker vitt och pösigt.
Rör i äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna.
Rör i detta till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten.
Lägg på klyftor av färska päron.
Grädda på nedersta falsen i 175*, 40-45 min.
Serveras med vaniljsås eller vaniljglass.

Källa: tiadina
22 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Västerbottensostplättar

Detta recept räcker till ungefär fyra personer, men jag brukar alltid göra lite mer. De har en tendens att gå åt.

Plättarna är även uppskattade som picnicmat, eller varför inte på kräftskivan?

Västerbottensostplättar är kanske inte världens allra mest nyttiga mat - men ack så goda!
Ingredienser
2 ägg
ca 50 g riven Västerbottensost
1 msk mjölk
2 msk vispgrädde
1/2 dl vetemjöl
två små, kokta och pressade potatisar
salt, vitpeppar, svartpeppar och smör

Garnering
Crème Fraiche, löjrom, hackad rödlök eller gräslök

Gör så här
Knäck äggen, separera äggulorna från vitan och vispa sedan vitorna till hårt skum.
Gulorna blandas med osten, mjölken och grädde.
Blanda ner mjöl och potatis och vänd ner vitorna i smeten.
Smaka av med salt och peppar.

Hetta upp en stekpanna [eller plättlagg om du är lycklig innehavare av en sådan] med smör och när smöret slutat fräsa lägg små klickar smet i pannan. Stek plättarna på båda sidor så att de får en gyllenbrun färg.

Servera med Crème Fraiche, rom och rödlök. Gott till är även en citronklyfta och en dillkvist.

Källa: http://bp1.blogger.com/_WaH93F-kou4/R3NyJKXohRI/AAAAAAAAAA4/L69xtvUAi_0/s1600-h/västerbotten.bmp
& gretchen
22 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Supergod potatissallad


För 4-5 personer.

Källa: jackie_89 Som gjorde den här potatissalladen till en kick off på min pappas jobb och den gjorde stor succé!




Ingredienser
1 kg kokt färskpotatis

1 rödlök, grovt hackad

2-3 saltgurkor, grovt hackade

2 dl gräddfil

1 dl majonäs

1 msk dijonsenap

salt och svartpeppar

kapris



Gör så här
Dela potatisen i bitar, rör ihop alla ingredienser till såsen. Blanda med såsen. Gott till sommaren med något grillat kött till!
22 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Mexikansk köttfärspizza

En jättegod pizza, och lätt att laga till många personer i långpanna!

Källa: jackie_89

Ingredienser
botten:
2 dl vatten
1/2 paket jäst 25 g
1 msk matolja
1 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl
Fyllning:
300 g köttfärs
1 msk smör eller margarin
1 tsk mexikansk kryddblandning
1 tsk oregano
1 tsk salt
1 vitlöksklyfta
1/2 dl tomatpuré
1 röd eller grön paprika
1 rödlök
3-4 dl riven ost



Gör så här
1. Börja med pizzabottnen: Värm vattnet till fingervärme, 37 grader i en kastrull eller mikron.
2. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av vattnet och rör tills jästen löst sig.
3. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
4. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Gör fyllningen: Bryn köttfärsen i matfett. Krydda med mexikansk kryddblandning, oregano och salt. Pressa i vitlöken och rör om.
6. Tryck eller kavla ut degen på en bakpappersklädd plåt till en stor, rund pizza eller gör en fyrkantig, tunnare som täcker hela plåten.
7. Kärna ur och finstrimla paprikan. Skala och skiva löken tunt. Fördela paprikan och löken på pizzan. Strö över osten.
8. Grädda pizzan mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills den fått fin färg. Servera genast, med en pizzasallad eller grönsallad.

22 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Fiskgratäng

4 port

400 gr torsk eller sej
1 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 gul lök
smör eller margarin
2 msk hackad persilja
6 msk majonnäs
3 tsk senap (Graveleijs, eller annan starkare senap)
3 dl mjölk
2-3 tsk ströbröd

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär den något tinade fisken i ca 2 cm tjocka skivor
Smörj ett ugnssäkert fat (fatet ska helst ha de måtten att fisken knappt täcks av såsen) och strö mjölet i botten
Lägg fisken i fatet och strö över saltet
Hacka och fräs löken i lite fett
Täck fisken med löken och persiljan.
Blanda majonnäs, senap och mjölk och häll över fisken.
Strö över ströbröd
Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter.
Servera med kokt potatis.

Källa: Tobias Lindquist
22 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Tacopaj

4 port

Deg:
2,5 dl vetemjöl
50 gram smör eller margarin
1 dl kasella

Fyllning:
4 hg nötfärs
1 påse tacokrydda
1 dl kasella
½ förpackning Bonjour mjukost med tacosmak
1 gul lök
ca 250 gram färska champinjoner
salt
peppar

1-2 dl riven vällagrad ost

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Gör i ordning degen och tryck ut den i en djup paj form. Förgrädda tio minuter på 250 grader.
3. Hacka löken och skiva svampen.
4. Stek lök, svamp och köttfärs i lite smör.
5. När röran fått färg, krydda med tacokrydda och tillsätt kasella och ost.
6. Smaka av med salt och peppar.
7. Lägg hela röran i det förgräddade pajskalet och strö över riven ost.
8. Grädda på 250 grader 30-35 minuter, tills osten blivit gyllenbrun.

Källa: Tobias Lindquist
22 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Kycklinggryta


3-4 portioner

½ grillad kyckling
1 röd paprika
1 gul lök
1 paket bacon
4 dl creme fraishe smaksatt med tomat/basilika
salt
peppar

1. Rensa kyckling, skala och hacka löken, skär paprika och bacon i småbitar.
2. Fräs kyckling, lök, bacon och paprika i en järngryta eller stekpanna.
3. Tillsätt creme fraishe och låt allt bli varmt.
4. Smaka av med salt och peppar.
5. Låt småkoka några minuter.
6. Servera med ris.

Källa: Tobias Lindquist
22 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Grönsakspaj

4 portioner

Deg:
2,5 dl vetemjöl
50 gram smör eller margarin
1 dl kasella

Fyllning:
300-400 gram färska champinjoner
1 gul lök
1 röd paprika
1 gul paprika
6-7 soltorkade tomater i vitlöksmarinad + 1-2 msk av marinaden
1-2 krm sambal oelek
½ förpackning Bonjour mjukost med kantarellsmak
1 dl kasella
1 grönsaksbuljongtärning
salt
peppar
paprikapulver
chilipulver
riven, vällagrad ost

1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Gör i ordning degen och tryck ut i en form. Förgrädda 10 minuter i 225 grader.
3. Hacka löken, skiva champinjonerna, strimla tomaterna och skär paprikorna i småbitar.
4. Stek grönsakerna i lite smör.
5. Tillsätt marinaden från tomaterna, mjukosten och kasellan. Låt allt bli varmt.
6. Tillsätt buljongtärning och sambal oelek.
7. Smaka av med kryddor.
8. Låt röran puttra några minuter
9. Häll upp i det förgräddade pajskalet och strö över riven ost.
10. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter

Källa: Tobias Lindquist
22 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Köttgryta

4 port

ca 200 gr strimlat fläskkött
några färska champinjoner
1 röd paprika
4 dl smaksatt créme fraishe (paprika & basilika)
salt
peppar
1 krm sambal oelek
chilipulver

1. Stek kött, paprika och champinjoner
2. Häll över créme fraishen och låt allt bli vamt
3. Smaka av med kryddorna
4. Servera med ris

Källa: Tobias Lindqvist
22 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Krämig löksoppa med lax

500 gram gul lök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 hönsbuljongtärningar
6 dl vatten
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1 krm vitpeppar
salt
100 gram gravad eller rökt lax
2 msk grovriven pepparrot

Skala och hacka löken. Fräs den några minuter på svag värme.
Rör i mjöl, smula i buljongtärningarna och håll på vattnet, vinet och grädden.
Låt småkoka 6-8 minuter.
Mixa soppan och smaksätt med salt och peppar.
Servera med strimlad lax och riven pepparrot - och gärna smörstekt vitt bröd.

22 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Bobby på dragträning.

Äntligen har vi kommit oss ut med pulkan på dagtid när är ljust ute!

Dessutom hade vi turen att ha en fotograf på besök, det har varit svårt att fota och träna med pulkan samtidigt.

Ett stort tack till dig Jeanette för att Bobby har fått en sån fin pulka!







19 Februari 2008  | Länk | vardagsbloggen | 1 kommentar
Polkagriskaka

GOTT!
För 20-30 bitar.

Ingredienser
200 g margarin
4 ½ dl socker
4 ägg
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
1 tsk salt
1 dl hackade polkagrisar
2 tsk hett vatten

Glasyr:
200 g ljus blockchoklad
2 msk margarin
Hackade polkagrisar som strössel


Gör så här
Börja med att röra margarin och socker poröst. Tillsätt ägg (ett i taget). Tillsätt övriga ingredienser och rör/vispa ihop till en smet.

Grädda kakan i mitten av ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.

Smält blockchokladen och tillsätt margarin. Bred över glasyren på kakan när den kallnat. Strö på hackade polkagrisar.

Källa: annskipannski

15 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Lyxig laxrulle

Perfekt som förrätt eller till buffé. Gör den gärna kvällen innan så den hinner gotta ihop sig.

För 6-8 personer.

Ingredienser
2 dl vatten
50 g smör
1 3/4 dl vetemjöl
4 ägg

Fyllning:
2 dl creme fraiche
½ dl dill
1 msk senap
200 g gravad lax
½ purjo
salt
grovmalen svartpeppar

Gör så här
Smält smöret, tillsätt vatten och låt det koka upp.
Tillsätt mjölet och elvispa stills smeten släpper kastrullbotten. Sätt över smeten i en bakbunke.
Till sätt äggen-ett i sänder och vispa med elvisp efter varje.

Bred ut smeten på bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader i 15 minuter.

Fyllningen: Hacka purjo och lax smått. Tillsätt cremefraiche, dill och senap. Salta och peppra. (Var försiktig med salt, endast en liten gnutta räcker.) Rör ihop.

När "brödet" svalnat så fördelar du fyllningen över det. Och rullar ihop som en rulltårta. Skär i 3 cm tjocka skivor.
Servera med tex lite sallad eller rom eller citronskivor.

Källa:annskipannski
15 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Fyllda laxknyten

Smått, elegant och vldigt enkelt. Denna förrätt lagar du i en handvändning och alla kommer att älska den.

För 4 personer.

Ingredienser
12 skivor rökt lax
2 dl kesella gourmet
1½ dl gräddfil
2 msk färskpressad citronsaft
1-2 krm salt
½ krm vitpeppar
1 knivsudd kajennpeppar
1 shalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 knippa blandade färska örter
Gräslöksstrån att binda samman med

Garnering:
Ruccolablad

Gör så här
Rör samman kesella och gräddfil. Smaka av med citronsaft, salt, peppar och kajennpeppar. Skala och hacka shalottenlöken fint och blanda ner den i kesellablandningen. Skala och pressa ner vitlöken.

Skölj och skaka örterna torra. Knip av bladen och hacka dem fint. Blanda ner örterna i kesellablandningen.

Bred ut laxskivorna på en plan yta och lägg kesellablandningen ungefär på mitten. För samman laxskivorna över fyllningen och knyt om med gräslöksstrån, se bilden.

Skölj och skaka ruccolabladen torra. Fördela bladen på fyra tallrikar och lägg på laxknytena.

Källa: Snabbt Lätt & Läckert
Uppladdad av: Queenie
15 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
VITLÖKSFILÉ TILL PASTA

god och lättlagad

För 4 personer.

Ingredienser
4 färska kycklingfiléer
150 g färska champinjoner
1 purjolök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 1/2 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 1/2 dl kaffegrädde eller matlagningsgrädde
125 g Cantadou vitlöksost (1 burk)
grillkrydda
salt
hackad persilja

Gör så här
Skär kycklingfiléerna i strimlor.
Skölj och skiva champinjoner och purjolök.
Stek kycklingköttet i en stekpanna ca 5 minuter,krydda .
Lägg över köttet i en kastrull.
Fräs därefter champinjoner och purjolök i lite matfett.
Vispa ner mjölet i grädden. Häll i kastrullen.
Tillsätt vatten, buljongtärning, osten i klickar samt kryddor.
Låt allt koka upp under omrörning. Låt koka 3-5 minuter.
Strö över persiljan.

Skrivet den 2008-02-12 17:43:30
(Källa: Lena & pengsan)
15 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Pannbiff ala Karolin

Idén att blanda ut nötfärsen med fiberrika morötter och mager keso,
kommer från början från Överviktsenheten på Karolinska Sjukhuset.
Biffarna är mycket goda och särdeles saftiga. Sojan ger vacker färg
trots att de steks utan fett i ugn.

För 4 personer.

Ingredienser
300g nötfärs
½ gul lök
2 dl rårivna morötter
1 dl keso
½ tsk salt
2 krm vitpeppar ( jag tar citronpeppar och grillkrydda)
3 msk soya

Gör så här
Värm ugnen till 200 grader. Skala och finhacka löken, finriv morötter.
Blanda färsen med lök, morötter och keso. Smaksätt med salt och
peppar. Forma till fyra stora och ganska knubbiga biffar. Pensla ett
ungsfat eller långpanna med soya. Pensla även biffarna. Stek dem
sedan i ca 20 minuter tills de fått fin färg. Pensla ev. en extra
gång med soya under stektiden

Skrivet den 2008-02-06 18:51:17
(Källa: nätet & pengsan
15 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Vår supergoda pizzasallad

Jättegod till pizza, pajer och grillat. Håller länge i kylen, så dubbla gärna receptet.

För 4-6 personer.

Ingredienser
1 dl olja
1 dl salladsvinäger
1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1/1 medelstort vitkålshuvud
mellanmalen svartpeppar



Gör så här
Börja med att strimla vitkålen och lägg den i en plast eller glasskål. Koka sedan samman olja, vinäger, vatten, socker och salt. Häll den varma vätskan över salladen och smaksätt med svartpeppar, rör om.
Salladen smakar bäst om den får dra 2-3 dagar i kylskåp, rör om några gånger under tiden.
Använd endast plast eller glasskål. Lämna inte metallredskap i salladen.

Källa: pengsan
15 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Kotletter i ugn

Riktig bråttommat, som sköter sig själv.

För 4 personer.

Ingredienser
4 Kotletter
2 dl creme fraiche
2 msk grädde
1½ msk soja
salt, peppar

Gör så här
Krydda kotletterna, och lägg dom i smord ugnsform. Blanda grädde och creme fraiche och soja och klicka runt kotletterna. Stek i 200° ca 30 minuter.

Källa:pengsan
15 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
KASSLER BOMBAY

Smarrigt värre! Lätta tillaga och kan förberedas igod tid.

För 4-6 personer.

Ingredienser
500 g kassler
1 purjolök i skivor
1 hackad röd paprika
1 skivad banan
1 liten burk ananasringar
1 liten burk mandariner
3 dl visp grädde
1 msk curry
2-3 msk chilisås
1½- 2 dl riven ost

Gör så här
Lägg kasslerskivor omlott så de täcker botten på en ugnsfast form.
Täck kasslern med purjolök, paprika, banan, mandariner och ananas.
Blanda grädde, curry, chilisås och häll över .
Täck med riven ost.
Ställ in formen i ugnen på 200 grader i c:a 20-25 minuter.

Serveras med ris och jordnötter.

Källa: pengsan
15 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Aioli

Grebys cafe´ i Grebbestad hade världens bästa aioli, pengsan hittade receptet på nätet och blev salig! Prova, du blir inte besviken.

För 4 personer.

Ingredienser
2 dl majonäs.
2 msk pressad citron.

1 tsk pressad vitlök
1 msk vatten.
salt och peppar.

Gör så här
Blanda samman allt, tillsätt salt och peppar

Källa:pengsan
15 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Pekingsoppa

Smakar precis som Pekingsoppa ska smaka!

För 4 personer.

Ingredienser
150 g magert fläskkött eller kycklingfilé i bitar
100 g skalade räkor
220 g bambuskott
220 g champinjoner, skivade färska eller på burk
1/2 dl djupfrysta gröna ärtor
1 ägg
1 liter vatten
2 msk vinäger
1 msk strösocker
1 tsk salt
1/2 -1 dl thai sötsur Chilisås
2 msk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning

Gör så här
Strimla köttet.
Koka upp vattnet och lägg i köttet.
Tillsätt all ingredienser utom räkor och ägg.
Koka 5 minuter eller tills köttet känns mört.
Blanda ner räkor och uppvispat ägg.
Red av med potatismjöl uppvispat med vatten till lagom konsistens.

Källa:pengsan
15 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Kycklingterrine

En len och god aptitretare.

För 4-6 personer.

Ingredienser
700 g kycklingfärs
1 paket bacon
En halv purjolök
1 ägg
1 dl vispgrädde
salt
vitpeppar

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader.

Kör den väl kylda kycklingfärsen i mixer. Ha i salt, lite i taget, tills färsen "knyter sig".

Blanda ner ägg och peppar och mixa vidare. Stanna och tillsätt grädden. Kör vidare men inte för länge, då finns risk för att smeten skär sig. Blanda i stället klart i en bunke.

Strimla bacon och purjolök och blanda ner i smeten.

Klä en patéform i plastfolie och slå i smeten. Täck med foliet. Dunka formen hårt ett par gånger så att smeten sätter sig ordentligt.

Fyll en långpanna med vatten och ställ formen där i. Grädda i vattenbad i ugnen cirka 1 timme tills terrinen stelnat.

Källa: Google
Uppladdad av: Queenie


15 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Bacon- och kycklingröra

Gott på macka eller som förrätt

För 10 personer.

Ingredienser
150 g stekt och strimlad bacon
150 g riven Allerum ost
3 dl mjukost
1 dl Fjällbrynt Original messmör
300 g strimlad salladskyckling
2 st strimlade paprikor
1 dl strimlad purjolök

Gör så här
Stek bacon och låt rinna av på hushållspapper. Blanda mjukost och Fjällbrynt Original, rör sedan i ner övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar

Källa: Milko
Uppladdad av: Queenie
15 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Kycklingfyllda tortillaknyten

Ännu en variant på vanliga tacos, supergoda!

För 4 personer.

Ingredienser
1 paket tortillabröd ( 8 st bröd)
4 st kycklingfileér
1 påse tacokrydda
1 röd paprika
1 purjolök
1 burk majskorn
1 burk creme fraiché
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
riven ost

Gör så här
Strimla kycklingen och stek gyllenbrun ihop med den hackade vitlöken.
Tillsätt strimlad purjolök och paprika. Häll i tacokryddan och majsen och creme fraiché. Rör om och låt koka ihop. (Späd ev. med lite grädde och röran är för tjock).
Salta och peppra.

Lägg fyllningen i mitten på tortillabrödet och vik ihop till ett paket. Lägg paketen i en ugnsfast form eller plåt. Strö över riven ost.

Grädda i ugnen i 225 grader ca 15 min.

Servera med en god sallad.

Källa:barbiegirl
15 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
O´Boy muffins


För ca 25 st personer.

Mumsiga chokladmuffins med glasyr.

Ingredienser
150 g smör
1 1/2 dl socker
3 ägg
1 1/2 dl O´Boy chokladpulver
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
2 tsk bakpulver

Glasyr:
1 1/2 dl O´Boy chokladpulver
2 msk kaffegrädde

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör matfett och socker vitt och luftigt, tillsätt äggen ett i taget.
Blanda torra ingredienser och rör ner det i äggsmeten.
Sätt ut ca 25 muffinsformar på en plåt, klicka smeten i formarna och grädda mitt i ugnen ca 10 min.

Blanda en slät glasyr och fördela över muffinsen.

Obs! tänker du frysa in muffisen så vänta med glasyren till de tinat och ska serveras.

Källa: tinnedtomatoes.blogspot.com
Uppladdad av: camillaf14

15 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Biskvier i långpanna

För 30 personer.
Källa: Kicki8

Mycket enklare variant av biskvier lika goda.

Ingredienser
Botten:
4 ägg
2 dl strösocker
200 g malda hasselnötter/sötmandel

Smör kräm:
225 g smör
3 dl florsocker
4 äggulor
2 msk kallt kaffe

Glasyr:
ca 200g blockchoklad
50 g cocos fett eller smör

Gör så här
Rör ihop ägg,socker och mandeln.
Smöra ett smörpapper i långpannan.
Bred ut smeten och grädda i 175gr 15min.
Rör ihop smörkrämen.
bred ut den över den KALLA kakan.
Smält cokladen och fettet i vattenbad.
Får kallna innan den bredes över smörkrämen.
Skäres i rutor när chokladen stelnat
15 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Tacogratäng

För 4 personer.

Mild barnvariant de vuxna får krydda sin portion.

Källa: Kicki8

Ingredienser
500 g älgfärs
1 påse tacokryddmix
2 vitlöksklyftor
2 1/2 dl passerade tomater
1 burk majskorn
syltlök
2 dl creme fraiche
1 ask philadelphia ost
coctailtomater
riven ost



Gör så här
Bryn köttfärs tillsätt kryddmix och tomaterna.
Lägg i botten på en ungsform.
Strö över majskorn och syltlök.
Blanda creme fraiche och ost och bred över färsen.
Halvera coctailtomterna och lägg i formen strö över riven ost.
Gratinera i ugnen 200 gr 15-20min.

Servera i pitabröd till barnen med sallad skivad banan.(enkelt peta undan löken om de ej gillar den)
Till de vuxna chunky salsa, nacos,jordnötter, banan och grön sallad.

15 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Alla hjärtans dag

Idag är en dag man ska tänka lite extra på alla som ligger en varmt om hjärtat.

Så varför inte baka en kärlekskaka

Recept på kärlekskaka
2 kg kärlek
1,5 kg glädje
2,5 hg skratt
5 hg mildhet
5 hg överseende
5 hg självuppoffring
5 hg finhackat förstånd
5 hg gott humör
2 msk uppfriskande gräl
1 kkp sunt förnuft
25 gram blygsamhet

Gör så här: Placera kärlek, glädje och mildhet i ett kärl. Vispa upp överseende, blygsamhet och självuppoffring. Rör ner det finhackade förståndet och det goda humöret i de uppfriskande grälen. Tillsätt bubblande skratt och sunt förnuft. Knåda ihop tills allt är blandat.
Värm försiktigt i evighet !

14 Februari 2008  | Länk | vardagsbloggen | 2 kommentarer
Bobby & Arrak



Här är en bild på Bobby när han blev Svensk champion & hans halvbror "Mycak" när han blev Svensk champion. Båda blev det 2007.

9 Februari 2008  | Länk | vardagsbloggen | 3 kommentarer
Februari månads tema

 

Temat för Februari bestäms av mig och är:

"Sinnen 5+1"

7 Februari 2008  | Länk | Månadens Tema | 0 kommentar
Då var det fettisdag.

Vi i våran familj fuskade och gjorde egna hemgjorda semlor igår kväll.

Idag har jag varit på handledarutbildning hela dagen och trodde att jag skulle bli utan semla, men till eftermiddags fikat fick vi en super god semla och kaffe, mums.

Men ska sanningen fram så har jag redan den 23 Januari provat på årets ”hitt” mini semlor, det rekommenderar jag. Den är som lagom stor och man kan ta två utan att skämmas.




5 Februari 2008  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Fettisdag i morgon

Den dag då man definitivt äter den: fettisdagsbullen, semlan eller hetväggen, vad man nu väljer att kalla den.

Den kan ätas på många olika sätt. Bl.a. i en tallrik med varm mjölk, eller som den är.

Hur äter man den? Börjar man med locket eller tar man bara en jätte tugga rätt över den, metoderna är olika hur gör du?

Den ska bestå av en vetebulle, med mandelmassa och vispgrädde.

Den innehåller dessutom  mängder små saker som kallas kalorier och som har en benägenhet att fastna på kroppen på den som ägnar sig åt dagens sedvanliga njutning.

Men fettisdagen år 2008 kan vi välja på fler varianter än någonsin: Wienersemlor med kardemummadoftande mandelgrädde, Norrlands-semla med hjortron, chokladsemla, blåbärssemla, karlsbadersemla, semla med saffransgrädde eller vit choklad, Baileys eller en semla med hallon.

Det verkar finnas otaligt många varianter, men jag själv gillar den gamla vanliga modellen.

Och semmeltårta, säkert mycket vacker att titta på men så gott som omöjlig att skära upp kan jag tänka mig.

Jag har i noggen några recept på annorlunda semlor.

År        Datum
2005  8 februari
2006  28 februari
2007  20 februari
2008  5 februari
2009  24 februari
2010  16 februari
2011  8 mars
2012  21 februari
2013  12 februari

4 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 1 kommentar
Lätta semlor

Recept är hämtade ur ”Semlor” av Mia Öhrn (Natur och Kultur)

Blir 12 medelstora semlor
Du behöver:
25 g jäst
2 1/2 dl lättmjölk
1 dl kesella lätt
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk malen eller stött
kardemumma
7 dl vetemjöl eller
vetemjöl special
1 msk rumsvarmt smör
eller margarin
Ägg till pensling
Flagad mandel till dekor
Fyllning:
1 dl sötmandel
2 msk strösocker
1 dl kesella lätt
Topping:
3 dl mellangrädde
eller vaniljvisp

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en degbunke, ljumma upp mjölken och slå den över jästen. Tillsätt även kesellan.
2. Blanda socker, salt, kardemumma och mjöl och rör ner i degvätskan tillsammans med smöret.
3. Knåda ihop till en deg och arbeta degen ordentligt, antingen cirka 5 minuter i en hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 30–40 minuter.
4. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg bullarna jämnt fördelade på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i cirka 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och strö över flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen i 10–12 minuter. Låt svalna.
7. Hacka eller mixa mandeln till fyllningen fint.
8. Skär ett lock av bullarna och gröp ur en del av inkråmet. Blanda inkråmet med mandel, strösocker och kesella och blanda ihop till en tjock massa. Fyll bullarna med massan.
9. Vispa grädden och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket och ät med gott samvete!
4 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 1 kommentar
Wienersemlor med kardemummadoftande mandelgrädde

Recept är hämtade ur ”Semlor” av Mia Öhrn (Natur och Kultur)

Blir 10 semlor
Du behöver:
1 paket fryst smördeg, 425 g
Fyllning:
3 dl vispgrädde
1,5 dl kesella vanilj
1 tsk malen eller stött
kardemumma
100 g mandelmassa

Till pudring:
Florsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Låt smördegen tina i cirka 20 minuter och ta ut runda bakelser med ett kakmått, cirka 8 cm i diameter. Har du inget kakmått kan du använda den vassa kanten av en öppnad, rengjord konservburk.
3. Lägg smördegskakorna jämnt fördelade på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 10–15 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna helt.
4. Vispa grädden luftig tillsammans med kesella och kardemumma. Riv mandelmassan fint och vänd ner i grädden.
5. Skär ett lock av smördegsbakelserna och fyll dem med vaniljgrädden. Sätt tillbaka locket och pudra med florsocker.

4 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Chokladkaffesemlor

Recept är hämtade ur ”Semlor” av Mia Öhrn (Natur och Kultur)

Blir 12 medelstora semlor
Du behöver:
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl kakao
6,5 dl vetemjöl eller vetemjöl special
3/4 dl strösocker
Ev ägg till pensling
Fyllning:
200 g mandelmassa
75 g mörk choklad
1 dl starkt avsvalnat kaffe
Chokladgrädde:
3 1/2 dl vispgrädde
2 msk kakao
2 msk florsocker

Till pudring:
Kakao

Gör så här:
1. Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen.
2. Smula ner jästen i en stor degbunke, häll över degvätskan och rör tills jästen har lösts upp.
3. Mät upp och blanda vaniljsocker, salt, kakao och mjöl och rör ner i bunken. Tillsätt även strösocker och arbeta ihop till en ganska kletig deg.
4. Knåda degen ordentligt, antingen cirka 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand.
5. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i minst 45 minuter.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 200 grader.
8. Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 10–12 minuter. Låt svalna.
9. Riv mandelmassan grovt och hacka chokladen ganska fint.
10. Skär ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassan och chokladen. Rör ner kaffet och blanda till en ganska tjock massa. Fyll bullarna med blandningen.
11. Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket, pudra med kakao och njut!
4 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Saffranssemlor med lingongrädde

Recept med bilder är hämtade ur ”Semlor” av Mia Öhrn (Natur och Kultur)

Blir 12 medelstora semlor
Du behöver
75 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 g saffran (1 paket)
1 dl strösocker
Drygt 1 dl kesella lätt
1 ägg
1/2 tsk salt
8 dl vetemjöl eller vetemjöl special
Ägg till pensling
Fyllning:
200 g mandelmassa
3/4 dl mjölk

LINGONGRÄDDE:
3,5 dl vispgrädde
1,5 dl lingonsylt

Till pudring:Florsocker

Gör så här:
1. Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma den lite.
2. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp.
3. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel och rör ner i degspadet. Tillsätt även kesella, ägg, resten av sockret, salt och mjöl.
4. Arbeta degen ordentligt, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter i en hushållsassistent. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
5. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem jämnt fördelade på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i cirka 30 minuter.
6. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen tills de blivit gyllenbruna. Det tar 10–12 minuter. Låt svalna.
9. Skär ett litet lock av varje bulle.
10. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt lite mjölk för att få en tjock smet.
11. Fördela smeten i de urgröpta bullarna.
12. Vispa grädden, blanda ner lingonsylten och spritsa eller lägg en klick lingongrädde på varje bulle.
13. Stansa ut stjärnformar ur locken med ett pepparkaksmått, lägg stjärnorna på grädden och pudra med florsocker.
4 Februari 2008  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Månadens Tema - - Januari 2008 - - Former












1 Februari 2008  | Länk | Månadens Tema | 2 kommentarer


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Kim Jönsson                                             Skaffa en gratis hemsida