|
|
|
Må
|
Ti
|
On
|
To
|
Fr
|
Lö
|
Sö
|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
Juli (2019) |
|
|
|
(2) |
|
(1) |
|
(24) |
|
(9) |
|
(9) |
|
(1) |
|
(5) |
|
(3) |
|
(2) |
|
(2) |
|
(7) |
|
(11) |
|
(43) |
|
(6) |
|
(19) |
|
(3) |
|
(13) |
|
(13) |
|
(4) |
|
(10) |
|
(8) |
|
(16) |
|
(10) |
|
(10) |
|
(23) |
|
(11) |
|
(14) |
|
(15) |
|
(13) |
|
(53) |
|
(24) |
|
(76) |
|
(47) |
|
(35) |
|
(71) |
|
(89) |
|
(93) |
|
(48) |
|
(68) |
|
(91) |
|
(121) |
|
(39) |
|
(61) |
|
(30) |
|
(40) |
|
(43) |
|
(21) |
|
(5) |
|
|
(13) |
|
(1) |
|
(5) |
|
(6) |
|
(36) |
|
(1) |
|
(34) |
|
(1) |
|
(6) |
|
(0) |
|
(36) |
|
(12) |
|
(3) |
|
(9) |
|
(15) |
|
(3) |
|
(14) |
|
(24) |
|
(15) |
|
(12) |
|
(9) |
|
(0) |
|
(4) |
|
(6) |
|
(2) |
|
(65) |
|
(18) |
|
(8) |
|
(6) |
|
(4) |
|
(355) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(3) |
|
(95) |
|
(3) |
|
(7) |
|
(0) |
|
(5) |
|
(14) |
|
(485) |
|
(13) |
|
(11) |
|
|
|
|
Inlägg: 1362 |
Kommentarer: 605 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Källa: Okänd
Pengar kan inte köpa dig vänner, men de gör dina fiender betydligt hövligare.
Det finns ingen bättre spegel än en god vän.
|
30 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
??????????
Jag var mycket dyster, för jag saknade skor, tills jag mötte en man utan fötter.
Gårdagen kan vi inte få tillbaka, men morgondagen är vår att vinna eller förlora.
Det är med idéer som med små barn, man tycker bäst om sina egna.
Många kloka ord sägs på skämt, ännu fler dumma ord sägs på allvar.
|
30 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
EFIT Måndag 30/7-07
8,00 Semester, kaffe i lugn och ro.
9,00 Min dotter vaknar.
10,00 Startar om datorn.
11,00 Regnar ute fortfarande.
12,00 Startar tvätt.
13,00 Uppehåll, passar på att ta en promenad.
14,00 Uppehåll fortfarande.
15,00 Telefon tid.
16,00 Regnade så mycket under dagen att gruset försvunnit.
17,00 Inget foto.
18,00 Hösten är på väg, fast sommaren inte hunnit hit ännu.
19,00 Tittat på fotografierna från söndagens utflykt till Lilleputtlandet.
20,00 Försöker trassla till en länk.
21,00 Fixar och donar med knappar.
22,00 Trött Bobby.
23,00 Avsluta kvällen.
|
30 Juli 2007
| Länk
| EFIT - Ett foto i timmen.
| 0 kommentar
|
|
|
|
Friisby
Bobby med sin nya Friisby som husse köpt. Den är jätte mjuk att bita i, jag har aldrig sett en sådan förut, men Bobby älskar den för han kan fånga den utan att få en smäll på nosen för den är så mjuk.
|
28 Juli 2007
| Länk
| Bobby
| 1 kommentar
|
|
|
|
Regn och regn.....
Här regnar det ena dagen och nästa är det sommar värme men det är otäckt kvalmigt som att det skulle var åska på väg. Då det regnar kan man som Bobby ligga i soffan och tugga på ett ben, mums.
|
28 Juli 2007
| Länk
| Bobby
| 0 kommentar
|
|
|
|
Så kan det vara......
Ett parti vattenskadade tvättmaskiner utförsäljes oerhört billigt. Källa: Ljusnan
TV är det enda sömnpiller som man tar genom ögonen. Källa: Vittorio de Sica
Pengar under bordet går märkligt nog sällan till mannen på golvet. Källa: Otto Ludwig
|
28 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Källa: Bert Karlsson om Bosse Ringholm, skolkamraten från Skövde
Han är ju inte dum egentligen, han har bara otur när han tänker.
|
28 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Källa: Zlatan Ibrahimovic
Present... Vadå? Hon fick ju Zlatan.
Källa: Zlatan Ibrahimovic svarar på frågan vad flickvännen fått i födelsedagspresent
|
27 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Ordspråk.
Gammal kärlek rostar aldrig.
Källa: Sydafrika
Droppen urholkar stenen.
Källa: Latinskt ordspråk
|
27 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Tala är silver, men tiga är guld. Ett vanligt ordspråk.
Tala är silver, men tiga är guld.
Källa: Bibeln
Man ska inte kasta pärlor för svin
Källa: Bibeln
|
27 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Ordspråk.
Rätt skall vara rätt.
Källa: Bibeln
När någon slår dig på den högra kinden, så vänd honom den andra till.
Källa: Bibeln
Sila mygg och svälja kameler.
Källa: Bibeln
|
27 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Källa: Bibeln
Den dagen den sorgen.
Källa: Bibeln
Efter sju sorger och åtta bedrövelse.
Källa: Bibeln
Ingen kan lägga en aln till sin längd.
Källa: Bibeln
|
27 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Källa: Nalle Puh
Låt oss gå och hälsa på allihop, sa Puh. Vi ska gå för att det är Torsdag, och vi kan önska dem alla en Glad torsdag
Medan man funderar på vad man ska göra kan man slå sig ner och sjunga en visa.
|
25 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 1 kommentar
|
|
|
|
Källa: Nalle Puh
Om man tänker efter en stund kan det hända att man kommer fram till ett mycket viktigt beslut.
Hur underbart det skulle vara att ha en Riktig Hjärna, som kunde tala om saker och ting för en.
|
25 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Källa: Nalle Puh
För att visa, att man inte alls blev rädd när man hoppade till, kan man hoppa upp och ner ett par tre gånger liksom för att motionera sig.
Ju mer man tänker, ju mer inser man att det inte finns något enkelt svar.
|
25 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Källa: Nalle Puh
Poesi och visor är inte saker man hittar, utan det är saker som hittar en, och det enda man kan göra är att gå där de kan få tag på en.
Utan Puh skulle äventyret vara en omöjlighet, sa Kanin högtidligt.... Omöjligt utan mig! En sådan björn är jag! sa Puh stolt för sig själv.
|
25 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Källa: Nalle Puh
Om snöret inte håller, utan går av, är det bara att försöka med ett annat snöre.
Det är att göra en god gärning utan att tänka på att det är en god gärning.
|
25 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Källa: Nalle Puh
Det tar alltid längre tid än man tror, sa Kanin. Hur lång tid tror du att det tar? frågade Ru.
Kära Nalle, sa Christoffer Robin, vad jag tycker mycket om dig. Det gör jag med, sa Puh.
|
25 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Källa: Nalle Puh
Det tar alltid längre tid än man tror, sa Kanin. Hur lång tid tror du att det tar? frågade Ru.
Kära Nalle, sa Christoffer Robin, vad jag tycker mycket om dig. Det gör jag med, sa Puh.
|
25 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Källa: Nalle Puh
Det tar alltid längre tid än man tror, sa Kanin. Hur lång tid tror du att det tar? frågade Ru.
Kära Nalle, sa Christoffer Robin, vad jag tycker mycket om dig. Det gör jag med, sa Puh.
|
25 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Källa: Nalle Puh
När man ska ta honung med ballong är det förfärligt viktigt, att man inte låter bina veta att man kommer
En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket.
|
25 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Källa: Nalle Puh
Puh såg på sina två tassar. Han visste, att en av dem var den högra, och han visste, att när man hade beslutat sig för vilken som var den högra, så var den andra den vänstra, men han kunde aldrig komma ihåg, hur man skulle börja.
Kom inte för sent till det du vill komma i tid till.
|
25 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Källa: Nalle Puh
Utan Puh skulle äventyret vara en omöjlighet, sa Kanin högtidligt.... Omöjligt utan mig! En sådan björn är jag! sa Puh stolt för sig själv.
Poesi och visor är inte saker man hittar, utan det är saker som hittar en, och det enda man kan göra är att gå där de kan få tag på en.
|
25 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Källa: Nalle Puh
Hur underbart det skulle vara att ha en Riktig Hjärna, som kunde tala om saker och ting för en.
Källa: Nalle Puh - A.A. Milne
Om en person du talar med inte tycks lyssna, var tålamodig. Det kan helt enkelt vara så att han har lite ludd i ena örat.
Källa: Nalle Puh
|
25 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Källa: Nalle Puh
Fastän det är förfärligt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den, som är nästan ännu bättre.
Källa: Nalle Puh
Kanin är begåvad. Och han har Hjärna. Jag antar att det är därför han aldrig begriper någonting.
Källa: Nalle Puh - A.A. Milne
|
25 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Källa: Nalle Puh - A.A. Milne
Det är verkligen ingen vidare mening med att uppleva intressanta saker som översvämningar, om man inte får vara två om dem. Det är bra mycket trevligare att vara två.
Källa: Nalle Puh - A.A. Milne
För att verka avspänd och helt tillfreds kan man gnola tiddeli-pom några gånger på ett vad-ska-vi-göra-nu-då-sätt.
Källa: Nalle Puh
Puh har inte mycket förstånd, men har ställer aldrig till någonting tråkigt. Han gör dumma saker, men det blir alltid bra till slut.
Källa: Nalle Puh - A.A. Milne
|
25 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Källa: Nalle Puh
När man är en björn med en mycket liten hjärna och tänker ut saker, upptäcker man att en idé som verkade vara riktigt idéaktig inne i hjärnan, är annorlunda när den kommer ut i det fria och andra människor ser på.
Källa: Nalle Puh
Man vet aldrig, när ett snöre kan komma till användning.
Källa: NallePuh - A.A. Milne
När du trillar ner på någon räcker det inte att säga att du inte kunde hjälpa det, när allt kommer omkring kunde han förmodligen inte heller hjälpa att han hamnade under dig.
Källa: Nalle Puh
Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det.
Källa: Nalle Puh - A.A. Milne
|
25 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Källa: Nalle Puh
En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket.
Ingen kan vara nere med en ballong!
När du tittar på dina båda tassar, behöver du bara bestämma dig för vilken som är den högra, sedan kan du vara säker på att den andra är den vänstra.
Om du alltid säger "vi får se" händer det aldrig någonsin någonting
Källa:A.A. Milne & Nalle puh
|
25 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Ny kategori: Ordspråk
Här är inget sommar väder, rena rama hösten. Regn och blåst, ibland tittar solen fram, men inte ofta. Så det har blivit många recept och nu kommer en ny kategori: Ordspråk.
Här är dom första ordspråken.
Jag tror att det finns en marknad i världen för kanske fem datorer.
Källa: Thomas Watson, IBMs styrelseordföranden 1943
Skjut inte upp sådant till i morgon som precis lika gärna kan skjutas upp till i övermorgon.
Källa: Mark Twain
Naturen har gett människan en tunga, men två öron, för att vi ska höra dubbelt så mycket som vi säger.
Källa: Latinskt ordspråk
. Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk.
Källa: Latinskt ordspråk
|
25 Juli 2007
| Länk
| Ordspråk & Citat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Lätta Mazariner
Lika goda som vanliga mazariner men betydligt mindre jobb. Det här receptet har jag gett många jag känner och de tycker att det är kanon! Tid: ca 40 min 20 st DU BEHÖVER: 2 dl socker 200 g smör 1 ägg 1 tsk vaniljsocker 3 dl vetemjöl 25 st malda sötmandlar 5 st malda bittermandlar 1 tsk bakpulver 1 ½ dl mjölk GLASYR: 2 dl florsocker 2 msk stark apelsinjuice (eller vatten) ev. ett par msk rostade mandelspån GÖR SÅ HÄR: Vispa socker och smör pösigt. Rör i ägget och därefter alla torra ingredienser och mandeln, sist mjölken. Klicka smeten i mazarinformar. Grädda i mitten av ugnen i 200°C ca 15 min. Rör ihop och bred på en glasyr av florsocker och juice. Man kan också ta vatten istället för juice om man vill. Strö ev. på mandelspån innan glasyren stelnat
|
24 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Mycket gott och enkelt recept med lövbiff i en sås god till pasta.
Tid: 10 minuter 2 portioner
DU BEHÖVER: PASTA: 2 portioner pasta, gärna fullkornstagliatelle PASTASÅS: 3-4 skivor lövbiff 1 röd lök 1 liten burk, ca 300 g champinjoner eller 150 g färska champinjoner 1,25 dl matlagningsgrädde ½ dl vatten salt svartpeppar GÖR SÅ HÄR: Koka pasta. Hacka löken och om du använder färska champinjoner skär dem i skivor. Stek dessa i olja eller flytande margarin i ca 5 minuter. Salta lite. Skär under tiden lövbiffen i strimlor. Stek lövbiffstrimlorna tillsammas med löken och champinjonerna ca 5 minuter. Häll på grädden och vattnet och låt småkoka ca 3 minuter. Smaka av med salt och lite svartpeppar. Servera med den nykokta pastan och en grönsallad.
|
24 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Mycket gott och enkelt recept med lövbiff i en sås god till pasta.
Tid: 10 minuter 2 portioner
DU BEHÖVER: PASTA: 2 portioner pasta, gärna fullkornstagliatelle PASTASÅS: 3-4 skivor lövbiff 1 röd lök 1 liten burk, ca 300 g champinjoner eller 150 g färska champinjoner 1,25 dl matlagningsgrädde ½ dl vatten salt svartpeppar GÖR SÅ HÄR: Koka pasta. Hacka löken och om du använder färska champinjoner skär dem i skivor. Stek dessa i olja eller flytande margarin i ca 5 minuter. Salta lite. Skär under tiden lövbiffen i strimlor. Stek lövbiffstrimlorna tillsammas med löken och champinjonerna ca 5 minuter. Häll på grädden och vattnet och låt småkoka ca 3 minuter. Smaka av med salt och lite svartpeppar. Servera med den nykokta pastan och en grönsallad.
|
24 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Lövbiffspanna
1 Portion
100 g Lövbiff 100 g Champinjoner 1 Liten bit purjolök 1 ts Flytande margarin Salt Peppar 2 tb Lätt creme fraiche 1 ts Senap
Skär köttet i strimlor. Skölj och skiva champinjonerna och purjolök. Fräs först grönsakerna i hälften av margarinet på ganska svag värme. Ta upp dem. Lägg i resten av margarinet och höj värmen något. Bryn köttet hastigt och rör om under tiden. Blanda i grönskaerna. Salta och peppra. Blanda creme fraiche och senap. Dra stekpannan från plattan och rör ner såsen. Servera genast.
|
24 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Banansås
3 Portioner
2 Bananer 1 tb Curry 3 dl Grädde 1 dl Chilisås och tomatpure 2 ts Fransk senap Salt Peppar
skär bananerna i bitar eller skivor, och fräs dem med curryn i lite matfett. Häll på de övriga ingredienserna, blanda väl och låt puttra ihop några minuter. Avväg blandningen chilisås/tomatpure/(ketchup) efter egen smak eller tillgång. Servera såsen till tex kassler eller kyckling.
|
21 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 1 kommentar
|
|
|
|
Kyckling med ananas och paprika
4 Portioner
300 g Grillat kycklingkött; skinn- -och benfritt 4 ts Vegetabilisk olja; gärna -rapsolja 1 Gul lök; i bitar 1 Gul paprika; OCH/ELLER 1 Röd paprika 2 Vitlöksklyfta; finhackad 4 sl Ananas:konserverad i egen -juice
Sås
1 tb Vit- eller rödvinsvinäger 1 tb Soja 4 ts Socker 1/2 ts Sambal oelek; ev något mer 1 ts Arrowrot 6 dl Kokt ris; ELLER 6 dl Kokt pasta
Hetta upp oljan i en panna med höga kanter eller i en wok. Lägg i lök och paprika skuren i bitar och finhackad vitlök och fräs under ständig omrörning några minuter. Lägg ner det grillade köttet och låt det bli riktigt varmt under omrörning. Tillsätt annanas skuren i bitar och slå såsen över. Koka upp och servera genast tillsammans med kokt ris eller pasta.
|
21 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Ananas med marängtak
2 Portioner
250 g Krossad ananas; i sin egen -juice 1 Äggvita 2 ts Strösocker
Sätt ugnen på 175°. Dela upp ananasen i ugnseldfasta portionsformar. Vispa äggvitan med sockret till hårt skum. Fördela marängsmeten över ananaskrosset. Grädda i ugnen i ca 10 minuter tills marängen fått färg.
|
21 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kotlett med currysås och ananas
1 Portion
120 g Benfri fläskkotlett 1 ts Flytande margarin Salt Peppar 1/2 dl Köttbuljong 1/2 Krm curry 1/2 ts Matlagningsmjöl 2 tb Matlagningsgrädde; eller -kaffegrädde 1 sl Ananas i egen juice 125 g Potatis;kokt Paprika
Krydda kotletten och stek den i margarinet. Tag upp den ur pannan och håll den varm. Häll bort ev fett. Slå buljongen i pannan. Blanda i curry och red av med lite mjöl. Vispa ner grädden och koka några minuter på svag värme. Smaka av med salt och peppar. Servera på varm tallrik med övriga tillbehör.
|
21 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Baconlindad torsktournedos.
4 Port
3 Pkt bacon eller fläsk 800 g Torskfilé Salt, peppar Smör till stekning
Lägg 4-6 skivor bacon omlått på skärbrädan, så att det blir en 10-12 cm bred platta. Skär torskfiléerna i samma längd och lägg ett par av bitarna tätt tillsammans på baconet Salta och peppra och rulla ihop till en hög tornedos. Skär rullen på mitten och bind upp bitarna med bomullsgarn. Gör på samma sätt med resten av torsken. Bryn snittytorna i smör och bryn även lätt runt om. Ställ bitarna i en torm i 175 grader varm ugn och stek färdigt i 10-15 min. Lossa snöret och servera med rödvinslöken och färsk kokt potatis.
|
21 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Jordgubbs- och hallonkräm med apelsin
8 Portioner
400 g Lättsockrade jordgubbar; -frysta 250 g Hallon; osockrade, frysta 3 dl Röd lightdryck; tex Fun med -hallonsmak 6 dl Vatten 4 1/2 tb Potatismjöl 2 ts Strösocker 2 Apelsin; saftiga, fina
Lägg de otinade eller mycket lätt tinade bären i en stor skål. Blanda saft, vatten och potatismjöl i en kastrull. Låt det koka upp under ständig omrörning. Häll snabbt över bären. Rör om försiktigt. Sockra ytan en aning så att det inte skinnar sig. Skär skalet av apelsinerna och skär ut fina klyftor. Garnera krämen med några klyftor och servera resten vid sidan om. Lättmjölk, standardmjölk, kaffegrädde eller en blanding serveras till krämen.
|
21 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Hallonsnaps
1 Liter
70 cl Brännvin special 1 l Hallon; färska. Kan även -göras på blåbär, björnbär -eller slånbär, till exempel
Lägg hallonen i glasflaska och slå på spriten. Låt stå och dra 2-3 dygn eller någon vecka. Sila ifrån bären. Häll den färdiga snapsen på flaska och skruva på lock.
|
21 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Liten fruktsallad med vattenmelon
4 Portioner
1 Liten vattenmelon 4 Kiwifrukter Aprikoser Päron Äpplen Gröna o blå vindruvor Portvin eller söt sherry
Skär melonen i klyftor och klyftorna i skivor. Skala kiwin och klyfta den. Dela druvorna och skär resten av frukten i bitar eller klyftor. Lägg allt, utom vattenmelonen i en bunke och häll på vinet. Låt dra några timmar. Arrangera melonskivorna vackert på ett fat eller tallrikar och fördela salladen över. Dekorera gärna med citronmeliss.
|
21 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Sallad med melon
6 Portioner
400 g Sallad; blandade sorter, tex -huvudsallad och frisésallad 600 g Melon; skalad och i bitar 24 lg Oliver; gröna eller svarta Citron 15 g Solrosfrön; rostade
Bryt sönder de sköljda och slungade salladsbladen och varva med oliver och melonbitar på ett serveringsfat. Stick ner citronklyftor och strö på solrosfrön. Servera genast.
|
21 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Isad melonsoppa med snöägg
4 Portioner
1 Grön galiamelon; eller -honungsmelon 1 dl Socker 1 dl Vatten 1 ts Citronsaft
Snöägg
1 Äggvita 2 tb Socker 1/2 ts Vaniljsocker 1/2 l Mjölk Bär; till garnering
Koka socker och vatten till en smimmig sockerlag. Dela melonen och kärna ur den. Gröp ur fruktköttet. Kör detta i en matberedare och tillsätt sockerlagen. Smaka av med citronsaft. Ställ i frysen och vispa då och då. Låt soppan stå tills det blivit en issörja. Lägg upp i djupa tallrikar och garnera med snöägg och bär.
Snöägg: Vispa äggvitan hårt och blanda den med sockret och vaniljsockret. Vispa ytterligare en stund tills skummet är kritvitt. Hetta upp mjölken i en kastrull, så pass mycket att "äggen" kan flyta omkring. Forma ägg av marängmassan och lägg i den sjudande mjölken. Ta upp dem med hålslev när de har stelnat något. Låt dem kallna och lägg dem sedan i soppan.
|
21 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Melonbåtar med parmaskinka
12 Stycken
400 g Melon; skalad 60 g Parmaskinka
Skär lagom många tunna strimlor av skinka och linda dem runt den klyftade melonen. Fäst med tandpetare.
|
21 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Senapspanerad pannbiff med klyftpotatis
4 Portioner
Färs 400 g Blandfärs 1 Ägg 1 dl Kaffegrädde Salt Örtpeppar 2 tb Margarin
Panering 2 tb Fransk senap 1 Ägg 2 tb Skorpmjöl; ev något mer 2 tb Vetemjöl Matfett; till stekning
Klyftpotatis 4 md Potatis 2 tb Olja; eller matfett 1 Purjolök 2 tb Kapris 3 tb Syltlök Salt Örtpeppar
Garnering Tomat; i klyftor Persilja
Tidsåtgång ca 60 minuter.
Sätt ugnen på 175°. Blanda färsen och forma biffar. Blanda senap, ägg och skorpmjöl till en smet. Doppa biffarna i vetemjöl och bred ut lite av paneringen på var sida. Fräs biffarna ljusbruna på var sida i lite matfett och lägg upp dem på ett eldfast fat. Skala och klyfta potatisarna. Hetta upp matfett. Lägg i potatisen och låt den bli mjuk endast på svag värme utan att ta för mycket färg. Strimla purjolöken till stavar och lägg i dem de sista fem minuterna. Tillsätt kapris, syltlök och smaka av med salt och örtpeppar. Ställ in biffarna i ugnen tills de känns fördiga, ca 10 minuter. Servera med tomatklyftor och persilja.
|
21 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Klyftpotatis i ugnen
2 Portioner
250 g Potatis; rå, skalad 1 ts Olja Salt
Sätt ugnen på 225°.
Skär den skalade potatisen i klyftor och koka dessa i ca 5 minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av ordentligt. Smörj botten på en teflonform (annars en vanlig form, men det blir bäst med teflonform) med hälften av oljan. Häll i potatisklyftorna och pensla med resten av oljan. Sätt in i ugnen och stek dem i ca 20 minuter. Rör om i potatisen en eller två gånger under tiden. Salta när de är färdiga. Servera.
|
21 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Klyftpotatis med ost
2 Portioner
4 Potatisar; medelstora 4 tb Vatten 1/4 ts Salt 2 tb Ost; riven 1/2 ts Paprikapulver
Skala potatisen och skär den i klyftor. Lägg dem i en form och häll i vatten och salt. Täck formen och koka på full effekt 6-7 minuter. Häll av vattnet. Blanda ost och paprikapulver och strö över. Tillaga ytterligare 2 minuter på full effekt utan att behöva täcka över formen. Låt potatisen stå ett par minuter för värmeutjämning.
Potatisen är god som tillbehör till stekta fisk- och kötträtter. Den kan också serveras till en sallad tillsammans med bröd.
|
21 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Fläskfilé med klyftpotatis och äpple
1 Portion
100 g Fläskfilé Salt Peppar Rosmarin 2 ts Flytande margarin 125 g Potatis; väl tvättad 1/2 Äpple; fast Persilja Citron
Skär potatisen i klyftor. Koka dem halvmjuka. Stek dem färdiga i hälften av margarinet i ugn eller i panna. Lägg stora äppelbitar brevid, krydda lätt med peppar och krossad rosmarin och låt dem steka med en stund utan att bli alltför mjuka. Stek fläskfiléskivorna i resten av margarinet. Strö persilja över och servera rikligt med sallad till och citron att pressa
|
21 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Fläskfilégryta
4 Portioner
400 g Fläskfilé 2 tb Matmargarin 2 dl Vatten 2 tb Touch of Taste kalvfond 1 Röd paprika 1 Purjolök 2 Morot 250 g Broccoli 2 tb Vatten 1 1/2 tb Vetemjöl 1 Krm salvia
Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor och bryn i margarinet på medelstark värme i en stekpanna. Lägg över skivorna i en traktörpanna. Tillsätt vatten och fond och låt grytan koka upp. Strimla paprikan och skiva purjolöken. Skär morötterna i 1 1/2 cm bitar och broccolin i buketter. Tillsätt grönsakerna och låt grytan koka ca 10 minuter under lock. Blanda vatten och mjöl och red av grytan med, låt den koka i 3-4 minuter. Smaka av med salt och smulad salvia. Låt grytan koka upp igen. Servera med kokt ris eller pasta och en fräsch sallad.
|
21 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Biff stroganoff
2 Portioner
1 ml Gul lök 100 g Champinjoner 160 g Benfritt nötkött; tex innan- -lår eller fransyska 1 ts Bordsmargarin 1/2 ts Salt 1 Krm svartpeppar 1 Krm paprikapulver 2 tb Tomatpuré 4 tb Creme fraiche
Om man vill ha mer av köttet i stroganoffen kan mängden ökas från 80 g till 120 g ostekt kött per portion.
Skala och hacka eller skiva löken. Skölj och skiva champinjonerna. Skär köttet i centimetertjocka strimlor. Fräs lök och chapinjoner i margarinet i en tefalpanna på medelstark värme tills vätskan från svampen har kokat bort och lök och svamp har fått fin färg. För lök och svamp åt sidan i pannan. Lägg i köttet och bryn på medelstark värme. Rör om då och då. Blanda köttet med lök och svamp. Salta och krydda och rör i tomatpuré och creme fraiche. Låt altsammans koka upp. Smaksätt mer om det behövs. Servera gärna med kokt ris (1 1/2 dl per portion) och kokta grönsaker eller råkostsallad.
|
21 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Champinjongratinerad fläskfilé
4 Portioner
600 g Fläskfilé 2 tb Smör 3/4 ts Salt 3/16 ts Vitpeppar
Champinjonsås
200 g Färska champinjoner 2 tb Smör 2 tb Vetemjöl 4 dl Vätska, grädde + sky 1 Äggula
Gratinering
2 dl Riven ost
Helstek filén i stekpanna ca 10-15 minuter. Salta och peppra.
Vispa ur pannan med lite hett vatten och koka ihop skyn. Skölj svampen och skiva den. Fräs i matfett, strö över mjölet och späd med grädde och sky. Låt såsen koka 3-5 minuter. Blanda ner äggulan och låt såsen svalna.
Skär filén i skivor och lägg dem på ett ugnssäkert fat. Häll över såsen och toppa med riven ost. Gratinera i 250°C i 10-15 minuter, eller tills det har fått en gyllenbrun färg.
Servera med potatis eller ris och en sallad.
|
21 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
CHOKLADSOCKERKAKA
Mycket god chokladsockerkaka som verkligen rekommenderas. Kakao, kaffe (och socker) ger en god smakkombination även för de som inte dricker kaffe (som jag själv t.ex.).
Tid: 1 timme och 15 min varav 50 minuter i ugnen
Du behöver:
· 100 g margarin eller smör
· 1 ½ dl vatten
· 2 tsk nescafé
· 2 ägg
· 3 dl socker
· 1 ½ tsk bakpulver
· 3 msk kakao
· 3 dl vetemjöl
Till formen:
· ca 25 g matfett (flytande eller fast smör/margarin)
· några msk ströbröd
Servering:
· 1 msk florsocker
Gör så här:
Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 1 ½ liter. Sätt på ugnen på 175 grader.
Lägg matfettet i en kastrull och häll på vatten och nescafé. Sätt på plattan på medelhög värme så att matfettet smälter. Rör om och låt svalna.
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Vispa ner bakpulver och kakao (kakaon kan ev. siktas för att slippa klumpar) till en jämn smet.
Häll på vetemjölet och matfettsblandningen samtidigt och vispa ihop alltsammans på en gång med elvispen. Så fort smeten är jämn, häll den direkt i sockerkaksformen och grädda i ugnen i nedre delen i 175 grader i 50 minuter.
Kontrollera att kakan är klar genom att se att den släppt formens kant eller prova med en provsticka. Provstickan ska vara torr när kakan är färdig.
Låt kakan stå kvar i formen några minuter innan du stjälper upp den på ett ugnsgaller eller ett serveringsfat. Lägg på formen igen över sockerkakan och låt den kallna.
Sikta över florsocker innan servering.
|
18 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kladdkaka
Tid: 20 minuter + tid i ugnen
6-8 portioner
Du behöver:
· 100 g margarin eller smör
· 2 ägg
· 3 dl socker
· 2 dl vetemjöl
· 3 msk kakao
· 1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Dela matfettet i mindre bitar och smält i en skål i mikrovågsugnen på full effekt 1-2 min och låt svalna. Man kan också smälta matfettet i en kastrull på spisen.
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Tillsätt vaniljsocker och kakao och vispa med lägsta hastigheten på elvispen. Tillsätt mjölet. Tillsätt sist matfettet. Vispa försiktigt till en jämn smet och häll smeten i en rund form.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter i mitten av ugnen.
När kladdkakan är färdiggräddad låter man den svalna och stå kallt tills den ska serveras. Sikta ev. florsocker över vid servering. Glass eller vispad grädde är gott till. Kladdkaka passar bra som efterrätt.
|
18 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Sockerkaka
Tid: 1 timme
1 st
Du behöver:
· 3 ägg
· 3 dl socker
· 2 tsk vaniljsocker
· 75 g margarin eller smör
· 1 dl vatten
· 3 dl vetemjöl
· 2 tsk bakpulver
Gör så här:
1. Smörj och bröa en hålform, ca 1½ liter. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp.
3. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver och rör ut med elvisp.
4. Tillsätt vetemjölet och rör försiktigt med elvispen.
5. Smält matfettet, häll i vatten och låt koka upp. Häll sedan det i smeten och vispa till en jämn smet. Så fort smeten är jämn så häll smeten i formen och ställ direkt in den i ugnen.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 45 minuter.
7. Låt kakan svalna i formen en liten stund. Stjälp sedan upp den. Låt kakan kallna under formen. (Kakan går att frysa.)
|
18 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Den goda kycklinggryta.
Kyckling, svamp, paprika och lök i en ljuvlig sås med crème fraiche och fransk senap.
4 portioner 1 kyckling, ca 1200g 2 gula lökar 1vitlöksklyfta 1 ½ dl hönsbuljong 1 msk fransk senap 1 röd paprika 250 g champinjoner 2 dl crème fraiche 1 msk soja salt, peppar
1. Gör så här: Skölj kycklingen och torka av den. Dela kycklingen i portionsbitar. Bryn bitarna gyllenbruna runtom i lite matfett. 2. Lägg över kycklingen i en stekgryta . Krydda med salt och peppar. 3. Skala och skiva lökarna tunt. Fräs dem i lite matfett tills de är mjuka och glansiga. Lägg över dem i stekgrytan. Tillsätt buljongen, pressad vitlök och senap. Låt allt puttra under lock ca 20-230 min. 4. Ansa och skiva svamparna under tiden. Kärna ur paprikan. Fräs svamp och paprika i lite matfett tills vätskan har kokat in. 5. Lägg över fräset i stekgrytan tillsammans med crème fraiche. Smaka av med soja, salt och peppar. 6. Servera med kokt potatis eller ris.
Man kan byta ut kycklingen till kyckling filéer i stället.
|
17 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Utmanad!
Jag har blivit utmanad av Mozart och av Emma och Totte´s matte.
Utmaningen går till enl följande:
REGLER: Varje person börjar med att skriva sex underliga/egendomliga saker om sig själv. Bloggare som blir tagna ska skriva sex saker om sig själv i sin blogg och samtidigt ange reglerna för spelet. Till slut väljer bloggaren sex nya bloggare och gör en lista av deras namn. Efter det är gjort skriver han eller hon en kommentar i deras bloggar för att låta dem veta att de har blivit tagna och att de ska läsa ens egen blogg för mer information.
Här kommer min lista med sex underliga/egendomliga saker jag har för mig...
1: Jag tror att alla är snälla och vill leka med mej! 2: Jag vill bli kliad av alla och helst av allt hela tiden. 3: Jag vänder alltid bort huvudet när jag ska bli fotograferad. 4: Jag är 100 % säker på att jag är en knähund! 5: Börjar någon hund att skälla. Så hänger jag villigt med och skäller ut alla och allt. (Fast jag inte vet vad dom andra skäller på.) 6: Jag kan stänga öronen, så jag inte behöver göra som matte vill.
Jag vill utmana följande bloggare:
Agneta med Kira Kira Elenor med Zorro Zorro Kotten och Humlan KOTTEN OCH HUMLAN Eva-Marie med Frej och Cissi Frej och Cissi Veronica med Zacke och Rulle Zacke och Rulle Sofia med Ajax Ajax
|
16 Juli 2007
| Länk
| vardagsbloggen
| 0 kommentar
|
|
|
|
Tryckfels Nisse!
OBS! Det ska vara 4 dl socker i Agnes hallon kaka. Har idag fått veta att tryckfels Nisse varit framme när jag fick receptet.
|
16 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Agnes hallon kaka.
4 ägg 4 dl socker 4 dl vete mjöl 500g bär tex hallon ½ dl socker smör
1. Vispa ägg och socker pösigt. 2. Rör ner mjölet. 3. Bred ut i långpanna som har bakplåtspapper. Strö över hallon, sedan sockret (1/2 dl). 4. Hyvla över smör tunt. 5. 175 grader i ca 30 min.
OBS! Man kan för att få en lite annorlunda kaka, tillsätta: Lite vaniljsocker och lite bakpulver.
|
15 Juli 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 1 kommentar
|
|
|
|
Such Nuch Bigwams Adija, Bobby´s halvsyster.
Utställning Alfta 14/7-07
Domare: Peer Primoz, SLOVENIEN
Grattis till BIR.
1 chk , ck, btkl-1, BIR
Blå-Gul -3
|
14 Juli 2007
| Länk
| Bobbys släktingar
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kritiken i Piteå 8 juli-07 SLK:ÖN
Domare: Göran Bodegård Utmärkt helhet och köns prägel. Fina proportioner. Trevligt huvud och uttryck. Utmärkt hals. och resning. Välutvecklad i kropp och benstomme. Särskilt tilltalande bakbensvinklar. Rörsig utmärkt. Bra päls. En aning trång men ej osund bak.
3 chkk, ck, Bhkl-oplacerad
|
14 Juli 2007
| Länk
| Bobby´s Utställningar 2007
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kritiken i Piteå 7 juli-07
Domare: Christen Lang Norge
Excellent. Välskuret huvud. God hals. Stram överlinje med korrekt svans. Välutvecklat bröst. God benstomme. Rör sig väl. Utmärkt päls. Trevligt temperament.
3 chkk, ck, Bhkl-3
|
14 Juli 2007
| Länk
| Bobby´s Utställningar 2007
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kritiken i Gällivare 1/7-07
Domare: Kenneth Edh. Excellent. Mentalitet: ua.
Fina proportioner. Maskulint huvud. Ögon mycket bra färg, som kunde vara större och rundare. Fina öron. Fina hals och rygglinje. Bra svans. Välutvecklad kropp och ben stomme. Utmärkt päls. Rör sig vägvinnande från sidan. Något tätt bak.
Domare: Kenneth Edh. 1 chkk, ck, Bhkl-1, Cacib, BIR
Domare: Paula Heikkinen-Lehkonen - BIG 4,
Domare: Kurt Nilsson - Blå-Gul hund 1
|
14 Juli 2007
| Länk
| Bobby´s Utställningar 2007
| 0 kommentar
|
|
|
|
Gällivare 2007-07-01
BIR & BIM i Gällivare.
Such Bigwams Bobby//Härkes Caba-Lihkku
---------------------------------------------------------------
Such Bigwams Bobby
1 chkk, ck, Bhkl-1, Cacib, BIR
Domare: Kenneth Edh
BIG 4,
Domare: Paula Heikkinen-Lehkonen
Blå-Gul hund 1
Domare: Kurt Nilsson
|
14 Juli 2007
| Länk
| Bobby´s Utställningar 2007
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kritiken i Vännäs 16/6-07
Domare. Ralf Campbell. Excellent. Storlek. Lagom. Mentalitet ua Gott skuret maskulint huvud. God hals. Utmärkt kropp. Gott kors. God svans. Utmärkt benstomme. Tillräckligt vinklad. Utmärkt rörelse. God päls och färg.
1ökl, 1ökk, ck, bhkl-1, CERT, Svensk Champion.
Domare: Liz-Beth Liljeqvist BIG-3.
Domare: Bo Wallin Blå-Gul-2
|
14 Juli 2007
| Länk
| Bobby´s Utställningar 2007
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kritiken i Piteå 19/5-07.
Domare: Fernando M Rodrigues.
Nice head. Good neck. Nice front. Nice boby with good topline. Correct tail. Rear OK. Nice coat.
Domare: Fernando M Rodrigues. 1ökl 1ökk, ck, Bhkl-1, CERT, BIR.
Domare: Bo Skalin, Blå-gul hund 1.
Bobbys 2:Cert.
|
14 Juli 2007
| Länk
| Bobby´s Utställningar 2007
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kritiken i Skellefteå hanm 14/4-07. SLK ÖN utställning.
Domare: Leila Kärkes.
Excellent. Well balanced and good proportions, goos bone, good head, slighly wide set. Large ears, good body, balanced angulation and good tail, good coat, rather good temperament, showing slight nervousness.
1ökl , 1ökk, ck, Bhkl-3.
|
14 Juli 2007
| Länk
| Bobby´s Utställningar 2007
| 0 kommentar
|
|
|
|
Vi är hemma efter ett regnigt Piteå.
Men det har varit en mycket trevlig helg, fast man nästan regnade bort. Vi kom hem på måndag kväll, sen började jag arbeta på tisdagmorgon, men jag hade bara tre dagar denna vecka att jobba.
Men jobb hemma finns det gott om, tvätt mest. När man varit borta i två helger i rad så skapar man mycket tvätt men det hinns också med senare.
Just idag har vi sol, har inte sett sol på 1 ½ vecka, så nu ska vi ut, Bobby längtar att få springa på åkrarna och kolla in fisken i sjön.
|
13 Juli 2007
| Länk
| vardagsbloggen
| 0 kommentar
|
|
|
|
Imorgon bär det iväg till Piteå!
Imorgon fredag åker vi till Piteå på hundutställning igen. Det är två utställningar för Bobby och två för Kira.
Det som är roligt med att åka till Piteå den här helgen, är att vi båda två har våra döttrar med oss.
Dom ser fram mot utställning, bad och fint väder.
När vi kommer hem, så får ni en rapport om hur helgen varit.
Vi önskar alla en trevlig helg, och vi hoppas på sol.
|
5 Juli 2007
| Länk
| vardagsbloggen
| 2 kommentarer
|
|
|
|
Gällivare 2007-07-01
BIR & BIM i Gällivare.
Such Bigwams Bobby//Härkes Caba-Lihkku
---------------------------------------------------------------
Such Bigwams Bobby
1 chkk, ck, Bhkl-1, Cacib, BIR
Domare: Kenneth Edh
BIG 4,
Domare: Paula Heikkinen-Lehkonen
Blå-Gul hund 1
Domare: Kurt Nilsson
|
2 Juli 2007
| Länk
| Utställningar
| 2 kommentarer
|
|
|
|
"På väg" -- Juli Temat
Temat för juli bestäms av Linda.
Temat är:
"På väg"
I slutet av juli presenterar jag som vanligt min tolkning av månadens tema!
|
2 Juli 2007
| Länk
| Månadens Tema
| 0 kommentar
|
|
|
|
söndag den 24/6.
Björkstadens hundklubb firar 10 år 2007, därför anordnade dom en personspårdag på söndag den 24/6.
Det var en mycket trevlig dag i skogen.
|
2 Juli 2007
| Länk
| vardagsbloggen
| 0 kommentar
|
|
|