Startsidan Blogg Gästbok Logga in
Ti On To Fr
2
3
4
5
6
7
8
10
11
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
29
30
31
<<
Oktober (2019)
>>


Tacopaj.



Hälsosam pajdeg:

* 1 ½ dl grahamsmjöl
* 1 ½ dl vetemjöl
* ½ tsk salt
* ¾ dl olivolja
* ½ dl vatten

Köttfärsfyllning:

* 500 g nötfärs eller blandfärs
* 1 gul lök
* 2 vitlöksklyftor (eller motsvarande pulver eller i glasburk)
* 3 msk tomatpuré
* (2 msk chilisås)
* 1 msk soya
* 2 tsk peppar
* 2 tsk curry
* 1-2 tsk salt
* 2 dl vatten

Täcke:

* 3 tomater
* 2 dl créme fraische
* 4 msk majonnäs
* 150 g riven ost (ca 2-3 dl)


Ramlade över det här receptet i en blogg (http://emelieidadelina.blogg.se/2009/september/tacopaj.html) som i en något modifierad version skulle kunna falla mig helt i smaken. Så jag lägger in receptet här nu, för att inte tappa bort det..


19 September 2009  | Länk | Recept | 0 kommentar
Tacokrydda




Jag har sett det här receptet på tacokrydda flertalet gånger på sistone, och det lockar verkligen att ersätta den färdiga e-nummersgojjan med något äkta. Sparar receptet här så jag vet var det finns till den dagen det blir aktuellt. Tacos är ju inte något alltför ofta förekommande hos mig, trots allt.
Om ni skulle få för er att testa kan ni väl berätta vad ni tycker?




Tacokrydda

4 msk spiskummin
4 msk chillipulver
2 msk lökpulver
2 msk vitlökspulver
2 msk paprikapulver
2 msk koriander
2 msk potatismjöl
2 msk havssalt

Blanda kryddorna väl och förvara i en tätslutande burk.



22 Maj 2009  | Länk | Recept | 0 kommentar
Mormors russinkakor (eller havrekakor för den tråkige)



Som utlovat tidigare kommer här ett av mina julkakerecept. Om de skulle få ett lite roligare namn än havrekakor så skulle det väl bli Mormor Karins russinkakor. För det är hennes bästaste recept nånsin och hon bakade som ingen annan!


Ingredienser


2 dl vetemjöl
6 dl havregryn
1 1/4 dl socker
1 tsk hjorthornssalt
200 gr margarin
1 msk vatten

+ (hackade) russin (den som har förståndet i behåll låter bli att hacka dem och behåller dem hela och har i mängder istället)


Lägg mjöl och gryn direkt på bakbordet, gör en fördjupning för socker, hjorthornssalt, margarin och vatten.
Arbeta ihop allt till en smidig deg. (Här nånstans måste man ju ha i russinen också, men jag har inte riktigt kommit underfund med när som är bäst. Improvisera alltså! :) )
Låt degen stå i kylen och vila, helst över natten men sådär en timme funkar också.
Forma små bollar, sätt dem på plåt och platta till. De ska vara ganska platta för att få den form som jag tycker är bäst, men det är ju upp till var och en att bestämma själv.

Grädda i 8-10 min i 200 grader.

Här skulle jag vilja säga att kortare gräddningstid är bättre än lång, de ska inte bli färgade och "knapriga"..


Ät och njuuut!




3 December 2008  | Länk | Recept | 0 kommentar
Mijas spenatsoppa!



Jag orkar inte riktigt skriva om det till ett "riktigt" recept, så jag kopierar bara Mijas mail rakt av :)
Hoppas ni också testar!


SPENATSOPPA

Man köper fryst hackad spenat, ca 500 g. Tinar den och fräser med lök och en matsked smör. Sen lägger man i två matskedar mjöl. Då blir det typ en deg. Därefter häller man i 12 dl vatten och två grönsaksbuljongtärningar och låter det koka under lock i tio minuter. Slutligen har man i en dl matlagsningsgrädde. Haha, jag kom ihåg det utantill.

SÅ. SJUKT. GOTT. Och galet nyttigt, särsilt med ägg i! :)
24 April 2008  | Länk | Recept | 6 kommentarer
Ananas&banansmoothie


Kanske inte så mycket ett recept som ett tips. Har gjort smoothie på ananas (1 hel), 2 bananer och Verum hälsoyoghurt med vaniljsmak. Två bananer är lite lite till den hela ananasen som kan smaka ganska starkt, och man kan säkert ha i en hel del mer yoghurt än jag haft. Men det är en riktigt god grund. Testa!
Sedan kan man tillsätta müsli (förslagsvis av ett nyttigare slag, jag har ICA Gott liv müsli med pumpafrön och tranbär) efter egen smak i den färdiga smoothien för mer mättnadskänsla.

Helt okej nyttigsak!


Har inte frågat här innan, har ni något bra tips på vad man kan ha i sina fruktdrinkar istället för det gamla vanliga? (typ jordgubbar, hallon, blåbär, banan..)

8 April 2008  | Länk | Recept | 3 kommentarer
Eget minnes skull: Elisabeths morotskaka..




För eget minnes skull, att testa någon gång (30 oktober 07, bilddagboken):

morotskaka med kesogrädde, dvs keso i grädden, och jordgubbar. låter ju någorlunda sjukt men sjukt gott är just vad det var.


1 December 2007  | Länk | Recept | 0 kommentar
Saffranssockerkaka med vit choklad.



Förra året köpte jag x antal saffranspåsar för si och så många kronor, ett sådant där billighetserbjudande som i längden blir dyrare eftersom man egentligen inte tänkt baka så mycket att all saffran går åt. Men tji heller att jag tänkte låta den där saffranen ligga och tappa smak.

Istället gjorde jag ett experiment. Grunden var en vanlig sockerkakssmet - en sådan har nog alla recept på. Annars kommer mitt här:

3 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
~2 tsk bakpulver
vaniljsocker (det tillsätter jag oavsett om jag sedan har i kakao eller citronsaft eller vad som helst..)
flytande margarin "efter behag" (jag erkänner, jag är lat!)
alternativt är det nog 150-200 gr margarin som man smälter i kastrull ;)

sedan brukar jag tillsätta en hemlig ingrediens; Vatten! Bara 1/4 dl vatten eller så, så att smeten inte blir så tjock och kompakt.


Sedan tillsatte jag såklart en påse saffran.

Grädda i långpanna och tippa sedan upp så att den får svalna.
Smält vit choklad i micron och bred på.
Ställ i kylskåpet så det får stelna.


Ät och Njuuut!








Jag tror jag ska lägga in receptet i inredningsbloggen också, fast lite mer ordentligt skrivet. Ifall någon blev förvirrad här ;)


16 November 2007  | Länk | Recept | 0 kommentar
Köttfärssoppa


Det här receptet fick jag på hemkunskapen i..fyran, femman? När var det man började ha hk på schemat? Det är hur som helst en av mina favoriträtter genom tiderna. Den är god, hyfsat nyttig (inbillar jag mig), lätt att göra och man kan dessutom göra mycket och stoppa i frysen så man kan ta fram lite i taget om man skulle vilja. Dessutom är den lätt att göra vegetarisk, man behöver bara utesluta köttfärsen i sådana fall.


Det här receptet är för 2 personer, jag brukar dock bara gå på känsla, "efter behag" som Melker ;)


Ingredienser:

½ liten purjolök (kan bytas mot vanlig lök eller helt uteslutas, vilket jag brukat göra då jag inte gillade lök förr..)
1 morot
1 palsternacka (även kallad "vit morot" av mig ;P)
1 medelstor potatis
5 dl vatten (om man minskar mängden vatten blir soppan mycket matigare)
1 buljongtärning (den brukar jag utesluta)
½ msk margarin
75 gr köttfärs
2 msk ketchup
salt
peppar



Hacka löken (skär purjolök i tunna skivor),
skala moroten, palsternackan och potatisen.
Riv på grövsta sidan av råkostjärnet eller skär i små tärningar/bitar
(tips: använd matberedare, det är Så mycket enklare!)

Bryn köttfärsen i margarinet, tillsätt vatten, de rivna rotfrukterna och
ev. buljongtärningen.
Låt koka.
Tillsätt ketchup och lök i slutet så att den inte tappar smaken (om det är purjo).

Ev: salta och peppra.




Är ni husliga kan ni dessutom baka bröd och servera till soppan,
den biten brukar jag dock skippa i massor ;)

25 September 2007  | Länk | Recept | 1 kommentar
Rulltårta med choklad & kokosfyllning



Jag kom på att jag vill dela med mig av en annan fantastisk rulltårta som mormor brukade göra också. Den innehåller en smörchokladkräm med kokos och äts med fördel Riktigt kyld. Testa!
Förresten kan nog det här rulltårtereceptet funka om man inte vill ha potatismjöl som i det föregående receptet också, glöm bara inte att tillsätta kakao då.


Rulltårta, ingredienser:

3 ägg
1½ dl socker
2 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver


Fyllning:

150 gr margarin
1 dl florsocker
3 msk kakao
3 msk kokos
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor



24 September 2007  | Länk | Recept | 0 kommentar
Drömrulle


Ja, här kommer då mormors fantastiska Drömrulltårta. Ni kanske har smakat den som finns i affärerna? Låt oss säga att den inte ens förtjänar att kallas drömrulle. Den är inte i närheten av så god som den här!


Ingredienser, rulltårtan:

3 ägg
1 äggvita
1½ dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Jag behöver väl inte tala om hur ni ska göra?
Vispa ägg och socker fluffigt, tillsätt mjöl, kakao och bakpulver..vispa,
grädda i 250 grader tills den fått fin färg (5 minuter, kanske?)


Fyllning:

125 gr margarin
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula


Margarinet ska förstås vara sådant vanligt, inte flytande, men tas med fördel fram en stund i förväg så att det blir mjukt att röra samman med det andra. Ett annat tips är att använda elvisp för att få en slät smet. Men det går förstås att göra för hand också! Då är gaffel en fiffig uppfinning :)

Bred ut krämen på den svalnade rulltårtan, rulla ihop och ställ i kylskåpet så krämen blir hård. NJUT! ;)



Tyvärr har jag ingen bild på den här godingen så ni får nöja er med en googlad tills jag gjort en själv..:)


24 September 2007  | Länk | Recept | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & sandra linnéa                                             Skaffa en gratis hemsida