Startsidan Blogg Gästbok Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Oktober (2021)
>>


Årskrönika 2008.
Så har då stunden kommit då det är dags att sätta sig ner och resumera ännu ett år. Första gången jag gjorde detta var året 2003. Med tiden har jag kommit att känna stor glädje över att jag gjort det till en tradition, för en tillbakablick påvisar verkligen förändringar som man kanske inte tycker är så mycket att lägga märke till annars, och det känns särskilt värdefullt de gånger tvivlen slår till.
I vanliga fall brukar jag alltid gå tillbaka och läsa i mina nätdagböcker vad jag gjort under året, men den här gången är det annorlunda. Tiden fanns inte där. Och egentligen finns det inte så många påtagliga saker att uppmärksamma heller, datummässigt.

Året 2008 väntade jag in i ensamhet, som de flesta år på "äldre dar", det var jag och kattorna och lugnet.
I det stora hela har nog resten av året fortsatt på samma sätt och jag är glad över det, det lilla har blivit lättare att uppskatta på något vis. Jag längtar inte efter några stora, märkvärdiga, utsvävningar.

Om jag ska se till saker som går att uppmärksamma datumvis är det ett par saker som märker ut sig lite extra, ändå.
Det var i mars jag fick veta att jag fått den lägenhet jag sökt, och kontraktet skrevs. Vi var nerslagna, både jag och mamma, när vi tittade på den första gången. Det såg verkligen bedrövligt ut. Men jag valde nya tapeter, alla i vita nyanser men med olika mönster. Och i köket målades det. När jag så fick börja flytta in en dryg vecka in i maj månad kändes det genast mycket bättre. När alla saker börjat komma på plats, och de där otroligt speciella första borrhålen kommit på plats på väggarna kände jag att jag skulle komma att trivas här. I mitt nya lilla slott, om två rum och kök samt balkong.
Det var en varm vår, det var tidigt möjligt att spendera långa stunder ute på balkongen i sällskap av grannen, med katterna, eller bara en bok. Jag planterade oräkneliga pelargoner i röda, rosa och vita nyanser och en flitig Lisai vinrött växte sig med tiden stor och blommade till min stora stolthet och glädje långt in i oktober. Balkongen blev min oas i den varma sommaren. Undantaget den där dagen i början av juni, då jag talade med min själasyster i telefon en lång stund och det stod klart att hon än en gång var väldigt, väldigt sjuk. Jag gav mig ut att promenera sedan, i den sena kvällen. Hastigt, tills det inte gick längre. Turligt nog var jag hemma igen just då.
Den tjugofjärdje juli ringde hon så igen, och bad mig genom rädslotårar att besöka henne vid den sjuksäng hon nu befann sig i efter ambulansfärd och medvetslöshet. Följande dag åkte jag så till Uppsala, med min mor till sällskap.
Det var, och är fortfarande, så svårt att ta in hur allvarligt tillståndet faktiskt var när jag klev in i det där rummet, men det kändes åtminstone betryggande att jag fick träffa henne så våra blickar kunde mötas i verkligheten igen. Det hade förflutit en lång tid sedan senast.

I november firades min tjugotredje födelsedag med tårta i vad det kändes, evighets många dagar.
Några veckor senare satt jag i det nya gröna rummet, alldeles på pricken likt det gröna rum två våningar upp som jag hunnit bekanta mig med under de senaste två årens terapi. Det skulle visa sig vara min allra sista riktiga terapisession, åtminstone för den här gången, med den här psykologen (men sannolikt även för gott). Såhär på nyårsaftonen finns ännu ett avslutande samtal kvar att klara av, men sedan ska jag stå på egna ben igen, och det känns Bra!

Det är svårt att skriva den här resumén över 2008 för att det absolut största som hänt är en sådan sak som egentligen inte riktigt går att sätta ord på. Det är mer en känsla, en otrolig känsla av att sakta men säkert ha hittat till en stabilare grund. En känsla av att vägen som breder ut sig framför mig är en väg som inte ska visa sig leda mig runt i cirklar längre. En känsla av mycket större trygghet, säkerhet, visshet. Om framtid, meningsfullhet, möjlighet. Om framtidsdrömmar och framtidsplaner, om allt mellan himmel och jord. När 2009 randas kan jag konstatera att jag börjar känna mig vuxen. Eller åtminstone mindre som ett vilset barn än förut.

Den 22 december 2008 fick jag mitt livs "julklapp", ett besked jag väntat på i minst ett och ett halvt år. Overklighetskänslan är helt total ännu denna dag, men jag ser en otrolig chans och ska verkligen göra mitt bästa med den när det nya året kommer med en ordentlig bekräftelse.

När jag sitter såhär om ett år igen, hoppas jag att ännu fler pusselbitar hunnit falla på plats i mitt liv. Jag hoppas att mitt alltjämt pågående Projekt 2008 (förlängt att även bli Projekt 2009) har börjat ge ordentliga resultat. Jag hoppas att jag funnit mig till rätta i ett nytt litet slott med Caspian och Sessan i en ny stad utan gamla ruiner och dåliga vibbar, med mina rara vänner betydligt närmare än nu. Jag hoppas att stabiliteten blivit ordentligt befästad och att jag uppnått och satt upp några nya personliga mål.
Därtill önskar jag att jag hunnit läsa många böcker (det blev 36 i år) och mängder av inredningsmagasin ( det blev ungefär 99 magasin i år) och inredningsbloggar (det blev egentligen för många i år, men jag vill ändå hitta och läsa fler...). Druckit många koppar (gott!) thé, allrahelst i gott sällskap förstås och provsmakat många nya saker (jag infriade mitt löfte ganska bra i år skulle jag vilja påstå, med quinoa, råris och Ben & Jerrys som några av de största "framgångarna", lax ska jag däremot undvika lika mycket i fortsättningen).
Jag vill promenera mera, skriva och få många brev, lära mig använda min systemkamera på ett bättre sätt än under det gågna året och lyssna på mycket bra musik. Vartän jag kommer att hamna (eller om jag ändå stannar här?) vill jag bygga upp ett vackert fotogalleri med motiv som betyder något för mig. Jag vill också skriva mer, rent allmänt (jag vill hålla författardrömmen vid liv) och mysa i skenet från levande ljus (att finna en ljusfinansiär vore kanske en god idé?) - ensam såväl som i sällskap.
Jag tänker fortsätta gå mina egna vägar och lyssna till min inre röst. Känns något inte rätt, ska jag hålla mig därifrån. Jag ska arbeta på mina dåliga sidor och utmama mig själv att genomföra saker fast jag är rädd eller tycker att något är svårt.
Jag ska brodera såväl som promenera mera, och jag ska fortsätta acceptera att allt inte är menat att vara för alltid - utan släppa taget trots att det kan vara svårt.

Jag ska äta fler saffranskolor från Åre chokladfabrik och köpa en trisslott nu och då. Det ska definitivt åkas mera tåg, och kanske rentav ordnas en bättre anledning att köpa nytt pass än att gå på systemet eller legitimera sig när man hämtar ut postpaket. Jag ska vara stolt över att jag gått ner 32,5 kilo i vikt sedan jag slutade äta godis den 2 april och gärna gå ner lite till. Min garderob förtjänar att bytas ut och jag ska inte tappa koncepterna för att att allt verkar se snyggt ut i butik utan hålla mig till nån slags ..stil?

Jag ska leka mer med mina katter och tala mer i telefon.
Men om jag skulle ta och sammanfatta allt på ett riktigt enkelt vis ska jag bara följa mitt hjärta. Så blir allt förmodligen bra.
2009 ska bli ett bra år, det känner jag.
När jag nu sätter punkt för min årskrönika är det dags att öppna den gigantiska flaskan med herrljungacider och krypa ner under en filt!
31 December 2008  | Länk | Krönikor | 2 kommentarer
30 decemberTiden fortsätter att motarbeta mig på samma sätt som veckan innan jul. Jag brukar alltid sätta mig att läsa det senaste årets dagböcker såhär i mellandagarna, men den här gången har jag inte ens kikat åt gamla blogg- eller dagboksinlägg. Således lär årskrönikan inte bli särskilt exakt i sina tidsangivelser imorgon när jag ska sätta mig att skriva den. Fast å andra sidan känns det inte som att det gör något. Det finns inte så många exakta datum att nämna egentligen...

Jag spenderar min tid med näsan i Harry Potterboken istället. Min förhoppning var att läsa ut den innan det nya årets ankomst, men det blir nog inte riktigt så som det ser ut nu. Fast det är ju inte hela världen, egentligen. Det är bara den där tvångsmässiga sidan i mig som bestämt sig för något och inte hoppar jämfota av glädje när planer går i kras.. och den mår egentligen bäst på sikt av att jag bryter mot tvånget. Ju.

Nyårsafton imorgon. Knappt ett dygn återstår av 2008. Så besviken jag nu må vara över att tiden nu kring jul har rusat för fort, är jag också glad att det än en gång blir nytt år. 09. En bättre slutsiffra, ojämn som jag vill ha det. Ett år för än fler steg framåt. Jag gillar tanken.

Morgondagen kommer förmodligen bli en smula stressig med matlagning hemma hos mamma för att inte hennes bil ska riskera att frysa ihop för att hon kommer hit några timmar. Fläskfilé med potatisgratäng.
Sedan ska jag förstås spendera kvällen smattrandes vid tangentbordet; årskrönikeskrivande. Därefter ska jag se Grevinnan och betjänten (jag antar att de visar det precis som every last year before this?), och skåla med mig själv i herrljungas äppelcider från djupet av min soffa.

Det rådde en stunds osäkra planer på att fröken J skulle kika över och fira nyår med mig, men hon ska samla syster och alkoholiserade "åldringar" hos sig för att äta och dricka asti och vad det nu var. Och vid närmare eftertanke känns det jättebra. Jag kommer definitivt inte vara där. Jag vill inte fira nyår med människor jag inte gillar. Och jag gillar inte den "åldrade alkoholisten". Eller snarare fröken Js relation till honom. Och egentligen är jag precis lika fruktansvärt irriterad på fröken J nu som någonsin förut denna höst och vinter, så jag tycker att det känns prima att hålla mig ifrån henne när det nya året klämtas in av de ringande klockorna också.
Mitt nya år ska bli ett bra år. Kanske är det en knasig idé bara, men jag känner att det kanske inte är så bra att det börjar med dåliga vibrationer då.

Så nej, ensamt tolvslag blir det, även i år. Jag tycker om tanken.
Fast helt ensam lär jag ju inte bli. Sessan och Caspian kommer vara här.
Vi ska gosa, äta saffranskola och sniffa doftljus. Det kommer bli finemang, helt klart!


Men nu är det dags att åter sjunka ner i den obekväma soffan som ger mig nackont och läsa vidare...:)
30 December 2008  | Länk | Journalanteckning | 0 kommentar
29 december-14,4 grader ute gör att beslutet att ligga i soffan under en (varm) filt i skenet från 17 ljus känns extra befogat. Det är förstås mysigt annars också, men en sådan här dag vill jag inte på några villkor sticka näsan utanför dörren!

Jag har spenderat ett par timmar åt att kika på Ensam hemma 2 nu. Det spelar liksom ingen roll hur många gånger man ser de filmerna, de är lika bra varenda gång. Särskilt denna, dessutom. Det är något särskilt med turturduvorna och fågelkvinnan. Ni vet, ni som sett den...

Sedan har jag bäddat med julklappssängkläder så nu ser jag lite extra fram emot att gå och lägga mig ikväll. Eller egentligen imorgon kväll, för det är först andra natten nya sängkläder hunnit bli insovna, ju :)


Imorgon hoppas jag förövrigt att det är lite mindre kylslaget för då ska det inhandlas lite saker till nyårsaftonsmiddagen. Det blir fläskfilé och potatisgratäng. Som en grande finale efter åtta dagars total frossa i godsaker.
Fast jag kan påpeka att jag fortsatt mitt kaloriräknande den här veckan också och har på något mirakulöst vis inte överskridit det "rekommenderade kaloriintaget" en enda gång, inte ens på julafton. Det känns skönt. Jag kan alltså äta after eight och romerska bågar och ischoklad och knäck och kokosformar och kakor av alla de slag utan att tappa kontrollen och återgå till gamla mönster, som jag var en smula bekymrad för att göra innan jul.

Nå, nu tänkte jag tända de fem ljusen i min stora kandelaber också och krypa tillbaka ner under filten med Harry Potterboken!29 December 2008  | Länk | Journalanteckning | 0 kommentar
Söndagen den tjugoåttonde decemberTrots ofantlig trötthet när jag vaknade sex minuter över nio denna morgon bestämde jag mig för att kravla mig upp och se årets sista Nyhetsmorgon söndag. Från djupet av soffan, med filten tätt dragen kring mig, dock. För fy så jag fryser idag!

Nu har jag dragit ner persiennerna i vardagsrummet, för att kanske förhindra att all värme rymmer (ni vet, man drar upp själva persiennerna istället för att bara vinkla upp dem? för att få in mer ljus?), druckit grönt citronthé och krupit ner i en fleecetröja. Därtill sju tända ljus, såklart ;)

På tal om Nyhetsmorgon söndag så hyser jag verkligen all världens respekt för Tilde de Paula som programledare. Hon talade om att aftonbladet listat årets mäktigaste personer och pratade med Carolina Gynning apropå det (för hon tog 37:e plats på listan). Något som känns ganska outgrundligt för mig. Tilde hör bättre hemma på den listan. Men men..
Jag går iallafall gärna upp och ser hennes program om söndagarna!Det är helt magiskt med blå himmel och solsken ute även idag. Det är förunderligt hur solen lyckats pricka in julveckan så perfekt i år, för vi har verkligen haft sol varenda dag sedan den tjugotredje december!
På julaftonen var jag ute och fotograferade vintern lite hemma. Jag ska nog se till att föra över de bilderna från minneskortet idag och se om det blev några fina bilder på kusinens hästar, jag hyser stora förhoppningar på dem. Då kan jag kanske förstora någon av dem till galleriväggen som ska börja skapas idag.
Jag fick ju en ram för tre bilder i julklapp (precis som jag önskat), så nu är det dags att börja gå igenom alla mina framkallade bilder och välja ut de tre jag vill börja med - vilket lätt arbete! Not! Men det är ju kärt besvär :)


I övrigt tänkte jag spendera någon timme eller två på att läsa Harry Potter idag, jag påbörjade den igår kväll efter att jag sett Beck trots att tröttheten var överväldigande. Sista boken. Det är ganska sorgligt... Jag kommer sakna magin i att allt är nytt och okänt som det bara kan vara första gången man läser något.
Fast sedan ska jag samla ihop serien på originalspråk också, så det blir nog bra ändå.

De visar repris på Leilas jul idag också, alla sex avsnitten från i år. Så dem ska jag se!
Förra året kunde jag knappt få ut julen fort nog, men i år känns det också väldigt sorgligt. Jag kommer ha granen kvar in i det längsta, som det känns nu. Därmed lockas jag också av julighet i andra varianter, som Leilas julbak...


Jag tvättade ett av mina set med julklappssängkläder det första jag gjorde igår när jag kom hem, så nybäddning av sängen ska det också bli. Det kommer bli så fiiint! :DMen innan något annat; frukost!


28 December 2008  | Länk | Journalanteckning | 0 kommentar
27 decemberÅter i det egna hemmat med trehundrafjorton ton packning av allehanda slag. Det känns ovant på sätt och vis, ensamt efter att ha haft mamma i närheten dygnet runt sedan den tjugotredje.
Men skönt också. Jag har saknat mina saker, mina vanor och rutiner, min säng, min badrumsspegel...

Igår när vi var ute och for en vända kikade vi in på onoff för att se vad de hade på rean. Jag råkade boka/köpa en tv då som hämtades idag efter att katterna och den där packningen lämnats av hemma.
Den är inkopplad och fin, jag känner mig nöjd med mitt köp. Fast den känns gigantisk. Jag har gått från 21 (22?) till 32" och även om det är trevligt med stor bild så hade jag nog nöjt mig med mindre..

Nåja. Den var ett riktigt fynd, och sådana tackar man väl inte nej till?


Jag har i övrigt mest spenderat kvällen i soffan, huttrandes. Det är inte klokt vad kallt här är! Jag tror att kandelabern ska få lysa och värma resten av kvällen. Men först ska ett par av mina egenbakade små söta lussekatter hämtas ur ugnen. Och så ska jag se andra delen av svt:s miniserie Selma, även om den var lite av en besvikelse igår när jag och mamma såg första delen.

27 December 2008  | Länk | Journalanteckning | 1 kommentar
AnnandagenDet är faktiskt skönt att ha en dator utan virusskydd och ett ganska hatat Vista istället för XP att sitta vid, det blir liksom bara korta stunder och mmm. Jag saknar det inte så väldans.

Jag vet inte om jag ska hem idag eller om det blir imorgon. Just nu lutar det nog åt morgondagen, men vi har inget bestämt här.
Jag har suttit vid datorn sedan jag vaknade, så nu är det dags att göra lite nytta.

Hårtvätt, frukost. Ut i världen.


Hoppas att ni fortsätter julmysa :)


26 December 2008  | Länk | Journalanteckning | 1 kommentar
JuldagenJulaftonen har passerat, i en våldsam fart sådär som den alltid gör. Tycker mest bara att det stressas en massa nuförtiden. Hur kunde dagen egentligen vara sådär lång när man var liten? Det är märkligt...

Den 23 december tittade jag och mamma som vanligt på Bingolottos uppesittarkväll. Fyra efter fyra på bingospelen fick vi, men någon femte siffra i rad blev det aldrig. Sisådär 40 nummer ifrån en lyxig bil var mamma också. Extra surt :)
Men i övrigt var kvällen mysig!
Vi var så nöjda över att ha fått på plats den nya köksfläkten utan hjälp, och dessförinnan hade vi stressat runt som två skållade råttor med trasig fläkt och tv och sådant till soptippen, till pizzeria för att ha något att äta som var snabbt tillagat (skitarg blev jag när den sabla salladsburken ramlade uppochner i bilen och pizzabagaren inte satt på locket ordentligt, det blev vinägrett överallt >.
På förmiddagen bakade jag kokosformar också. Duschade. Yrade runt och försökte komma ihåg att packa ner allt jag skulle ha med mig hit till mamma.

Så kom alltså kvällen och uppesittarmyset och äntligen kunde man varva ner lite.

Igår inledde vi dagen med lite tv-tittande, lite varm choklad och vörtlimpesmörgås. Sedan var det förberedelser för ätandet i väntan på pappa.
Vi hann äta och jag slog på tv:n precis när Benjamin syrsa önskade alla en avslutningsvis god jul på Kalle Anka. Som vanligt, ungefär :)

Sen varierade vi traditionen lite och åkte till kyrkogården Innan fika och paketöppning. Det var verkligen en bra ändring i schemat enligt våra magar som fick en chans att smälta maten en smula. Sedan blev det iallafall fika. Och paketöppning.

Av pappa fick jag som vanligt en slant, och sedan fick jag en trisslott som jag vann 25kr*2 på. Tjoho ;D

Mamma uppfyllde många av mina julklappsönskningar. Allra bäst var förstås Harry Potterboken jag önskade mig redan förra året. Det enda jag egentligen verkligen ville ha.
Men så fick jag också första säsongen av Lilla huset på prärien (och jag blev absolut lika glad för det! det var mindre roligt att konstatera att jag inte skulle kunna se den förrän jag kommer hem igen bara, eftersom mamma inte kan koppla in sin dvd i den nya tv:n i avsaknad av tillräckligt många uttag för extrasladdar och sådant :/)
Och så fick jag galgar (min näst viktigaste önskning! :), ett fotoalbum med svarta kartongark så jag kan limma in bilder och skriva fint i, en fotoram till mitt tänkta hallgalleri, sängkläder, stärkande nagellack, fina gel-pennor i tusen olika färger..
Och så ljus, förstås :)

Det kändes som alldeles onödigt mycket saker faktiskt. Men jag tycker om allting en hel massa.

På kvällen var vi ner till min morbror en sväng, träffade kusinen och hans son. Och deras hund Vilde, en sådan söt liten sak som vickade på huvudet från sida till sida och studerade en väldigt noga när man pratade. Och med världens rådjursögon. Så söt så!

Det var sådär underbart fint soligt, klart väder igår också så jag tog med mig kameran ut en sväng. Fotade lite snö och frostnupna träd och buskar, bergen bortom sjön.. och så gick jag ner till hästhagen och lyckades få till ett par fina bilder på Nótt och Keilir tror jag.


Nu ska jag snart packa mig iväg hem för att se till lägenheten, sedan ska vi åka hem hit och fortsätta äta köttbullar och rödbetssallad och sådant. Jag tror jag åker hem imorgon, men man kan väl aldrig så säker vara.
Jag tror det får räcka så iallafall. Min axel mår inte bra av min säng här, jag saknar min egen...
Och så saknar jag förstås hela min mapp med favoritbloggar. Ni får ursäkta att jag inte tittar in till er på ett par dagar..


Hoppas att ni har det riktigt mysigt juligt och äter god choklad och ischoklad, knäck, och kanske några julkakor därtill. Och överdrivet mycket julmat, förstås :)


25 December 2008  | Länk | Journalanteckning | 1 kommentar
Julhälsning!Jag vill bara önska Er alla en innerligt magisk Jul!


Här stressas det som galet, jag får återkomma ikväll när jag landat hos mamma. För nu bär det av ut på ärenden!


23 December 2008  | Länk | Journalanteckning | 0 kommentar
22 december igen.Jag har ägnat kvällen åt att långsamt minska känslan av stress, mamma verkar ha koll på fläkten. Jag har tvättat håret, börjat tänka efter vad jag egentligen ska packa imorgon. Samlat några saker i en hög. Läst ikapp de flesta av mina inredningbloggar som jag legat flera veckor efter med.
Sedan är det bara era "vanliga" bloggar kvar.

Det lär ju inte bli så mycket mer bloggtid innan jul så jag tänkte sitta uppe ett tag till och bara läsa läsa läsa. Det kommer bli bra imorgon iallafall. På något vis.
Får väl ställa klockan ganska tidigt, och vara lite trött. Det är ju inget man inte överlever :)

Som sagt, känner mig inte lika stressad längre iallafall. Skönt!

Och du Yre, klart jag måste veta Logans riktiga namn. Man lär ju veta namnet på den man ska gifta sig med.. Med tanke på att du redan har en pojke tycker jag att du kan avstå från honom dessutom. Vill du ha en leksak kan du väl satsa på Chad Michael Murray istället? ;P

Dags att läsa vidare i bloggsamlingen nu..

22 December 2008  | Länk | Journalanteckning | 1 kommentar
22 december-besked.
För att läsa detta blogginlägg krävs att du loggar in med ett lösenord
Året som gåttJag känner mig snuvad på adventstiden och vill inte alls att det ska vara julafton redan i övermorgon. Så då är det klart man ska slösa på mer värdefull tid och göra sådana här listor?!


1.Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Ja det har jag väl, men kanske inga stora påtagliga saker som förändrat hela världen/livet/youknowwhatimean.

2.Höll du några av dina nyårslöften?
Jag gav inga nyårslöften, men hade två projekt. Det ena var fler snittblommor hemma. Det blev en bukett vita tulpaner i januari sedan gick det inte längre. Men jag är nöjd ändå, jag hade ju väldigt fina blommor på balkongen i somras iallafall!
Det andra är ett projekt som får förlängning för hela 2009 också. "Projektåret 2008" var arbetsnamnet för det.
Jag tycker att jag gjort några framsteg här, med en del telefonerande med Tuss till exempel, men det finns mycket att förbättra under det kommande året.

3.Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Njäe. Men det har tillkommit minst ett kusinbarn (jag har ingen koll längre, de ynglar ju av sig så mycket där uppe i norr och jag har inte så mycket kontakt med dem..två faktorer som inte går så bra ihop). Och fröken I blir tvåbarnsmamma i början av nästa år någon gång om det går som det är tänkt.

4. Dog någon som stod dig nära?
Nej. Tackolov, inte i år.

5.Vilka länder besökte du?
Inga länder, bara landet. Men här bor jag ju jämt. Inget nytt, således.

6. Är det något du saknar år 2008 som du vill ha år 2009?
För att hålla samma linje som Maddur väljer jag att kommentera det här med kläder; jag vill ha fler sådana med bättre passform nästa år. Och så saknar jag att ha mina vänner nära. Kanske kan det bli ändring på det 2000?

7. Vilket datum från år 2008 kommer du alltid att minnas?
25 juli, mitt systerbesök i Uppsala.

8. Vad var din största framgång 2008?
Att jag börjar kunna se mig som frisk igen. Som sagts innan finns mycket kvar att jobba med, men på många plan har jag kommit såå långt!

9. Största misstaget?
Alltså, jag vet inte. Det kan bli fel ibland, men det är ju inte hela världen.

10. Har du varit sjuk eller skadat dig?
Ja men jag börjar närma mig friskhet, som sagt. Och 2008 är mitt första skadefria år sedan 2004! (har dock varit nästan helt skadefri ända sedan april förra året..)

11. Bästa köpet?
Min tvättmaskin, alla ljus, tidningsprenumerationerna och SYSTEMKAMERAN! (jag önskar bara att jag kunde ta mig tid att läsa instruktionsboken ordentligt och utveckla fotandet framöver)

12. Vad spenderade du mest pengar på?
Förutom mat; tidningsprenumerationer, ljus, tvättmaskinen och kameran.

13.Gjorde någonting dig riktigt glad?
Oh ja. Bland annat blandskivan jag fick av Emma i somras. Den var fjärilsfladder på hög nivå. Och alla rara människor här, och på haket. Men självklart finns där annat också som gjort mig riktigt glad.

14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2008?
Save it all up, med Kims fina gitarrklink och trygga stämma.

15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Gladare. Med höstens djupa dalar som undantag. Men livet kommer ju alltid vara en bergochdalbana.

16. Vad önskar du att du gjort mer?
Socialiserat.

17. Vad önskar du att du gjort mindre?
Haft anledningar att oroa mig. Eller rätt och slätt; oroat mig.

18. Hur tillbringade/tillbringar du julen 2008?
Med mamma och katterna. Pappa ska äta med oss och öppna paket som vanligt. Sedan ska vi tända ljus på kyrkogården och göra åtminstone en liiiten tur ner till morbror som har besök av kusin och kusinbarn i år.

19. Blev du kär i år?
Nej..

20. Favoritprogram på TV?
Greys anatomy. Gilmore girls, var det i år det tog slut?

21. Bästa boken du läst i år?
"Tillsammans är man mindre ensam" av Anna Gavalda och Maria Gripes Skugg-serie. Särskilt "...Och de vita skuggorna i skogen"
Men jag tyckte om "Marie Antoinette" och "Systrar i jeans" också.

22. Största musikaliska upptäckten?
Våran fina fina Kim :)

23. Något du önskade dig och fick?
Viktnedgång och det där beskedet jag väntat på så länge nu.

24. Något du önskade dig men inte fick?
Mmm. Men sådant är ju livet, det är okej.

25. Vad gjorde du på din födelsedag 2008?
Fikade. Åt pizza. Annars ingenting särskilt, vi firade i förväg.

26. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Det finns det väl alltid.

27.Vad fick dig att må bra?
Vännerna. All terapi? Katterna mina! Ljus, läsning, inredning och annat som intresserar mig.

28. Vilken kändis var du mest sugen på?
Chad Michael Murray visade sig ju inte vara sådär jättebra privat, så jag satsar helhjätat på Logan i GG nu. Mitt nyårslöfte ska bli att lära mig vad han heter på riktigt! :D

29. Vem saknade du?
Syster Vit, Håkan, alla som är för långt borta... ja ni vet.

30. De bästa nya människorna du träffade?
Jag har nog bara "träffat" en ny människa i år och det är Emma. Hon måste ju vara bäst :) Kanske får jag träffa henne på riktigt under 2009..22 December 2008  | Länk | Listor & test | 2 kommentarer
21 december
För att läsa detta blogginlägg krävs att du loggar in med ett lösenord
20 decemberDet har varit bekymmersamt den senaste tiden, med tövädret. Trots att det fanns några decimeter på backen har det mesta hunnit försvinna tills idag, men nu snöar det tackolov igen!

Vita virvlande flingor i skymningen, en vacker syn för oss snöälskare! :)


Jag har för första gången i mitt liv kokat risgrynsgröt idag. Något smaklös blev den kanske, men det fixar man ju med kanelen och sockret ovanpå. Och så värstans svårt var det ju inte heller. Jag ska göra det lite oftare i framtiden, så att jag blir riktigt haj på tomtegröt till nästa jul.

Igår kväll blev alla paket faktiskt inslagna, utom kakorna jag plockade ner i sin burk alldeles nyss. Den vet jag inte om jag ska slå in, det känns snudd på omöjligt att få det fint. Men med snöre och en rosett runt blir det väl inte så tokigt heller?

Det som saknas är fortfarande kisarnas julklapp. Jag får fixa det på månad eller tisdag, helt enkelt. Helgen ska spenderas i filtens varma vrå, utom en stund imorgon då vi ska ner på stan för dragning i en tävling. Förra året var det typ tjugo minusgrader när den där dragningen var, och för att vinna måste man vara där. Ni kanske kan tänka er att många valde att stanna hemma och att det tog tid att få fram vinnare som var närvarande?
Mina tår var stelfrusna sedan. Det var ett mirakel att de inte trillade av ;P


Ja, och så var det knäcken då. Jag ska ge mig i kast med ett nytt försök sedan. Eller nåt.


20 December 2008  | Länk | Journalanteckning | 0 kommentar
19 decemberFredagen har susat förbi.
Väcktes av mamma som telefonerade imorse. Hon hade hämtat ljusen som Äntligen kommit. Nu har jag juleljusen säkrade!

Sedan knatade jag över till fröken J, satt där medan hon och syster J gjorde tonfisksallad, sedan gick jag hem en sväng och åt innan jag återvände till fröken J. Såg lite Mumin, sedan släpade jag med J till KappAhl och hittade ett par fina byxor. Så nu har jag julstassen fixad.

Hem en stund. Gjorde köttbullar och knäck. Tyvärr var jag inte tålmodig nog med micrandet i år heller, så smeten blev inte färdig. Får göra ett nytt försök imorgon..

Sedan gick jag över till grannen igen, med två aquatini och Sunes jul i bagaget. Kom hem igen alldeles nyss.
Nu är frågan vad jag ska göra resten av kvällen.

Slå in julklappar, står högst på listan. Och så var det nån julfilm på tv nu vid nio, ska nog spana in den också. Om det nu går, med tanke på mitt småsnurriga tillstånd - efter enbart de där aquatinisarna >.<

Fast det ska väl inte vara så svårt...


19 December 2008  | Länk | Journalanteckning | 1 kommentar
18 decemberJag försöker förstå var december tar vägen, men december fortsätter bara att springa ifrån mig i tron att det är roligt att retas. Dumma december!

Jag känner inte att jag kommer hinna med alla saker som står på listan över saker att fixa i köket, så idag bestämde jag mig för att stryka mor Nilssons kransar. Pepparkakor har jag inte haft med på listan på allvar ens från början, så det känns inte som att jag behöver stryka det officiellt.
Det som återstår är knäck och kokosformar. Borde gå ganska smidigt. Förhoppningsvis mer smidigt än mina Drömmar iallafall. Jag vet inte vad som hände där. Det var helt omöjligt att få ihop en smidig deg, den bara smulade sönder.
Jag är säker på att jag hade i en hel deciliter mindre mjöl än vad som stod i receptet, men jag kanske tappade räkningen nånstans längs vägen? En sak är iallafall säker, mormorsdrömmar blev det inte den här gången heller! :(
(det är ju själva fan att det ska vara så svårt att få dem lyckade!?)

Förutom att jag gräddat drömmar ikväll har jag apelsinskivor på torkning i ugnen just nu (säger man så?). Det luktar i vilket fall alldeles apelsinigt, ljuvligt!

Nu funderar jag på om jag ska paketera in några julklappar i pappret jag införskaffade under min stadstur idag, eller om jag ska tröttdö i soffan tills jag ska nanna kudden.
Med tanke på all nytta jag uträttat idag känns det som att det skulle kunna vänta till imorgon. Mmm, det får bli fokus på Hells kitchen-finalen istället!


Förutom julklappspapper har jag införskaffat en flaska alkoholfritt mousserande jordgubbsvin idag, till julen med filmtittande hos mamma. Sedan fyllde jag på fettreserverna i sällskap av fröken J då vi åt friterad kyckling på China (gott!). Därefter följde en förvånansvärt smidig julmatshandling och jag kommer antagligen inte behöva mathandla mer förrän nån vecka in på det nya året.
Ja, utöver sådana där småsaker som kan ta slut längs vägen då. Färskvaror kallas de visst? :) Och skönt ska det bli, att slippa trängas bland julidiotiska shoppare.

Ikväll fick jag veta att våra ljus anlänt också, så imorgon skulle mamma hämta dem hos P. Jejh! :D


18 December 2008  | Länk | Journalanteckning | 0 kommentar
17 decemberEn dag av pyssel.
Min plan var dammsugning och sängklädesbyte. Dammsugningen klarades av. Men sedan fick jag för mig att ställa mig och baka, och det är bäst att passa på då för inspirationen har varit obefintlig på sistone.
När "sju sorters kakor" är en del av en julklapp var det ändå inget alternativ att skippa fler kakbak helt och hållet, liksom.

Så nu har jag fixat en deg att göra drömmar av sedan (antagligen inte förrän imorgon..) och så har jag gjort drömrulle, ni vet rulltårtan som receptet återfinns på i min receptkategori. Och diskat undan de stora bunkarna så bänken fortfarande är ganska tom.

Skönt!


Om jag orkar vara vaken till midnatt ska jag ta hand om räkningarna då, annars får det bli imorgon när jag vaknat istället. Sedan har jag funderingar på att besöka KappAhl och titta på byxor på förmiddagen och på eftermiddagen tänkte jag fara ner på stan och se om det finns nåt fint presentpapper och snöre på Åhléns. Kanske..
När mamma jobbat klart för dagen står iallafall storhandling på listan. Ska nog börja på ÖoB dock, köpa ett par röda blockljus till mina vägglampetter. Och så ska jag hämta ut mitt paket.
Det är alldeles galet halt ute idag, så jag vågar inte riktigt gå ensam.
Men det var detsamma, för saffranskolan som ligger på Maxi och väntar på mig tänker jag iallafall spara till jul/nyår.


Sedan var det kvällen kvar. Köttbullstillverkning och/eller kakgräddning. Får se hur mycket som orkas med på en och samma dag.

Kvällens sista göra-punkt är en hårtvätt. Huruvida jag orkar det eller ej vet jag inte riktigt. Jag ska sitta och pusta ut en stund först. Har knappt varit en stillasittande stund idag faktiskt, eftersom jag åkte till mamma mitt på dagen också..


17 December 2008  | Länk | Stök & Pyssel | 0 kommentar
LenergieJag vet inte vad som hände, inspirationen var obefintlig. Men nu har jag duschat, tvättat en omgång tvätt och hängt den på tork, och därtill utrotat All disk i köket. Skönt är det iallafall!

Imorgon ska jag hjälpa mamma få iväg den trasiga tv:n till soptippen. Sedan ska jag förhoppningsvis lyckas gå över hela lägenheten med dammsugaren också. Och bädda rent i sängen, kanske. Sedan tror jag mina Årestrutar kommer imorgon, så då ska jag hämta ut dem på posten.

Därtill vore brevskrivning ett plus imorgon.

På torsdag ska jag storhandla, och så antar jag att jag måste ta hand om köttfärsen med en gång. Så köttbullsrullning på kvällen alltså. Eller på fredag förmiddag kanske?
Däremellan ska jag också kika på kläder, köpa julklappspapper och eventuellt lura med fröken J att äta på china iallafall.

Och slå in julklapparna på kvällen.

Kattlådan ska få sig en rejäl skrubbomgång också. Helst på torsdag...

Det står nog mer på listan, men för tillfället har jag förträngt det.
Men det är väl inte så viktigt egentligen. Att fylla på skåpen med mat, betala räkningar och städa kattlådan. Det är prio ett.16 December 2008  | Länk | Stök & Pyssel | 1 kommentar
15 decemberIdag är en märklig dag. Jag har insett att jag bor mer centralt än Mija. Med stora butiker alldeles utanför dörren, nästintill.
Det är det där kaféet där man skulle inhandlat nybakat bröd om morgnarna som jag saknar, då.
Men jag äter å andra sidan knappt nåt bröd längre, så jag överlever nog det.

Fast om/när mina flyttkartonger reser iväg till en ny stad vill jag ha ett kafé på gatan. Helt klart.


Mr Ace gick alltid ned till Helmers och åt frukost på helgerna. Jag var galet avundsjuk. Men i det stora hela har jag hellre nära till en affär än till fikaställen så länge jag bor kvar här.
Jag ska ta igen det, iallafall.

Förhoppningsvis med trevligt sällskap.
Mmm.


Idag var det plusgrader här. Olycka!
När det ändå ska bli mer snö, kunde det inte bara fått förbli några minusgrader så att snön de inte plogat bort fick ligga kvar utan att förvandlas till knöligheter som dessutom snart lär bli blankis-knöligheter?


Nej då. Klart det var för mycket att önska sig!
Men den har ju inte smält bort iallafall. Får vara glad för det...


15 December 2008  | Länk | Journalanteckning | 2 kommentarer
Tredje adventEftersom jag varit extra stillasittande den senaste tiden har jag nu drabbats av den bieffekt som mitt extra myckna stillasittande alltid brukar bringa med sig; nackont.
Och det är inte vilket nackont som helst. Nej det är den olidliga varianten, och jag har inte en endaste Ibumetin hemma. Smetade nyss på lite basileum som värmer en smula. Kanske kan det lindra.
Men herre guuud, jag ska alltid ha värktabletter hemma i fortsättningen!

Tills det är införskaffat leker jag med tanken att klunka i mig de två aquatinis som jag har stående i kylskåpet sedan i somras. Skulle det hjälpa? Eller skulle jag bara bli snurrig i huvudet av hastigt alkoholintag? Troligtvis det senare...


Ugh.


Enda trösten är att det var dags att tända tredje ljuset idag. Jag blir så glad när jag får tända ett helt nytt blockljus. Som jag skrivit förut, det är ju något magiskt med det...


14 December 2008  | Länk | Journalanteckning | 0 kommentar
LuciaNej, jag har ingen lust att sitta här och skriva idag faktiskt. Det får bli några hastiga rader för att inte drabbas av en lucka i kalendern här bara.

Dagen började vid halv sju då alarmet på mobilen ringde, efter att först ha läst på tok för länge inatt och sedan snurrat och snurrat och sedan snurrat lite till innan jag nån gång tydligen lyckades somna mot alla odds. Gjorde varm choklad och värmde lussekatt, såg Luciamorgon.

Först störde jag mig på precis allt, undrade om det är jag som är överdrivet petig med detaljer, men sedan läste jag Frugans sågning av programmet också. Haha.

Jag reagerade mest över det där att de bara var sex tärnor och en lucia. Förvisso stod en ganska stor kör där i bakgrunden, men hallå! Det var Luciatåg? Då ska det ju vara massor med tärnor (vi var nog kring femtio-hundra stycken på den tiden jag hade en luciakarriär..). Och vi hade LEVANDE LJUS! Inga fjantiga elektriska saker som de inte ens kunde hålla raka. Det var det jag störde mig näst mest på.

Och slutligen var det barnkören. Måste man tycka att barn är söta när de sjunger? Det kändes mer som att de skrek än sjön och det skar i mina trötta öron...

Under resten av morgonen såg jag Nyhetsmorgon och läste Sköna hem. Sedan var det lite Äntligen hemma och sedan kom mamma. Vi åkte och handlade, sedan följde jag med henne hem och plockade ihop hennes gran och klädde den. Vet inte var som var fel idag men jag fick den verkligen inte att se fin ut alls. Kanske får plocka ur allting och klä om den när jag åker dit för att fira jul, och hoppas att det blir bättre då.

Nu ska jag återvända ner i soffan till en ny tidning, lite Faddergala och så småningom även lite Beck.

Imorgon känns det som att jag ska ställa väckarklockan igen, för jag vill väldigt gärna se intervjun med kvinnan som skrivit en bok om att (boken av Liza Marklund) Gömda är en bluff (eller åtminstone en väldigt förvrängd bild av sanningen?). Kan nog bli intressant...


Jag hittade förövrigt till chokladshopen.se ikväll. De hade också Årechoklad, och dessutom till ett 8 kronor lägre pris per strut och mycket lägre frakt än bluebox. Jag beställde en ny strut med saffranskola, sedan blev det en annan sort med äpple och kanel också. Jag tänkte först köpa två saffranskolor, men det fanns bara en på lager. Men nu har jag iallafall säkrat liiite mer gott till jul. Den struten ska jag förövrigt verkligen spara lite istället för att smälla i mig på ett par dagar som det kommer bli den här gången...

Nu när jag nått mitt jul/nyårsmål tänker jag försöka att inte bry mig om hur onyttig jag kommer vara resten av den här månaden utan njuta istället. Men det är verkligen inte lätt efter att ha tänkt så mycket på vad man ätit under så lång tid, och undvikit sötsaker i "större mängd"...


Oj. Det blev visst lite långt ändå.
Men nu tänker jag lämna datorn.
Jag har ett mejl med följdfrågor att skriva, men det har inte riktigt funnits tillfälle till det än. Det kommer förhoppningsvis snart iallafall :)


13 December 2008  | Länk | Journalanteckning | 2 kommentarer
SaffranskolaJag har just skrivit mig religiös över Åre choklads Saffranskola på Haket, men jag måste meddela er noggläsare dess underbarhet också. Köp (från bluebox.se exempelvis), smaka, njuuuut!
Den var helt underbar!

Har såklart sett Idolfinalen och nu ska jag stupa i säng för att orka upp och göra varm choklad till Luciamorgon på tv imorgon, därför blir det bara ett kortkort inlägg ikväll.

Får se om jag har ro och tid att söka efter några riktiga ord imorgon istället. Jag längtar efter mer skrivande..


12 December 2008  | Länk | Fjärilsfladder | 1 kommentar
11 decemberDen elfte december är snart till ända, men det är just däri det ligger. Snart. Så jag kan använda min fantasilösa datumrubrik med gott samvete, i hela tjugoåtta minuter och några sekunder till!

Idag är det kallt så in i norden här. Jag fryser och ryser, ligger i soffan under filten, med Sessan som värmekälla. Stickad tröja och raggsockor på. Varmt thé i koppen, förvisso varvat med kalla drycker men ändå..


Idag hämtade jag ut min sista julklapp på posten. Det återstår bara att gå igenom julklappspapperslagret och konstatera att jag inte har något som duger i mitt tänkta tema för året. Köpa nytt, slå in, trava paket under granen och mysa.

Jag hämtade ut ett annat paket också idag, från bluebox.
Det ligger två strutar med Årechoklad i mitt skafferi och frestas. Frågan är om jag ska provsmaka en bit innan jag går och lägger mig, eller visa mig från min allra karaktärsstarka sida och inte smaka förrän imorgon kväll?

Jag känner verkligen inte för att vara karaktärsstark just nu, jag har aldrig smakat Årechoklad men har velat länge, länge. Jag tror nästan att det är okej att ge efter då, speciellt efter en sådan kylslagen kväll som denna.


Det verkar vara ett tidigare osett avsnitt av NCIS som visas ikväll, så jag ska krypa ner under filten och huttra vidare nu i sällskap av det. Återkommer imorgon med andra tankar och funderingar, eventuellt.


11 December 2008  | Länk | is. | 0 kommentar
UnderligheterVad underligt, när jag klickar mig in på "senaste kommentarer" är det bara punkter där. Annars brukar man ju kunna läsa de första orden där? Nåja, det gör ingenting så länge det faktiskt går att klicka sig vidare och läsa själva kommentarerna. Iallafall inte tillfälligt. Det kan bli jobbigare om man inte kan läsa på sikt, och det blir nya kommentarer. Det ser man ju inte då...

Hmm.


Jag fick tips av pappa att köpa på mig frimärken nu innan nyår också, för sedan ska de höja priset med 50 öre. Jag tänkte att jag skulle dela med mig av det tipset till er med :)

Jag har inte noterat det, men valören står ju faktiskt inte på märkena längre, och därmed kan man använda de gamla även när de höjt priset. Kanske verkar jag lika snål som Smålänningarna nu, det handlar ju bara om en femma per tio frimärken: men många bäckar små! Speciellt för oss som åtminstone periodvis är flitiga brevskrivare! :)

10 December 2008  | Länk | Tankar på kammaren | 1 kommentar
Wii-lockadJag har inte så mycket nytt att delge världen för tillfället. Mitt knä kändes bättre igår, så slog det plötsligt till med förnyad kraft under eftermiddagen och framåt kvällen visste jag inte i vilken vinkel jag skulle ha det för alla var lika fruktansvärt obehagliga.
Eftersom Frugan skrev om sina bekymmer med knäont bara någon dag efter att mitt knä börjat bråka blev jag också lite extra bekymrad. Tankarna har rentav snuddat vid cancer. Jag är inte den som kommer att tänka på sådant i första taget och tror att det är så illa, så jag blev förvånad över att tankarna for iväg så pass den här gången.
Men i det stora hela är jag nog inte så oroad över att det skulle vara så illa egentligen. Om något skulle bekymra, så skulle det vara om jag plötsligt drabbades av värk som flyttade sig lite som den ville. För då känns mammas fibromyalgi nära till hands...

Nåja. Knät blir ju bättre av vila och sämre efter att jag gått mycket, så jag fortsätter väl på vila-temat. Men gud vad jag saknar min studsmatta! Det trodde jag aldrig...


Och för att återknyta till rubriken då.
Jag är verkligen såå lockad att beställa ett Wii. Det skulle bli mot faktura då, för jag har redan konton på halens och ellos. Det är inte med glädje jag köper saker på det viset, men samtidigt betalar jag alltid tillbaka mina skulder där fortast möjligt för att räntor och omkringkostnader inte ska bli så stora och att lägga så många sparslantar på något som egentligen inte är nödvändigt rakt av känns dumt..

Jag känner verkligen för att hitta någon ny aktivitet att ägna mig åt här hemma. Att se repriser av Top model och Project runway för tolfte gången börjar bli tröttsamt.. Vintern är inte min tid för storsatsning på promenerande, annars hade jag kanske investerat i en stegräknare istället (förresten har jag ju mitt knäbekymmer, som skrivet här ovan..). Med wii kan jag ju iallafall komma igång och röra mig lite mer här hemmavid. Jag skulle verkligen vilja yoga. Och bowling och sådant känns också lockande...


Igår var det verkligen nära att jag skickade iväg en beställning. Men jag vet ändå inte. Det är ju mycket pengar... och jag är sååå frestad!


10 December 2008  | Länk | Journalanteckning | 1 kommentar
9 december-funderingar inför framtiden?
För att läsa detta blogginlägg krävs att du loggar in med ett lösenord
Tidsfördriv1. När gick du upp idag?
Jag tog sovmorgon; efter elva.

2. Diamanter eller pärlor?
Jag föredrar rent silver eller platina (visst heter det silverliknande materialet så?) utan jox på.

3. Senaste filmen du såg på bio?
Eh. Da Vincikoden.

4. Favoritteveprogram?
Jag har ju så många men.. Greys, Gilmore Girls och inredningsprogram är i en klass för sig.

5. Vad åt du till frukost?
Uhm. Jag åt nog ingen frukost eftersom jag gick upp så sent. Jag gick rakt på lunchen som bestod av basmatiris och kassler i Uncle Bens sweet & sour sauce..

6. Vad är ditt andra namn?
Martina Linnéa

7. Din favoritmat?
Pizza, Kyckling med klyftpotatis och mangorajasås, Fläskfilé med vitlöksost och potatisgratäng eller klyftpotatis, Friterad kyckling med sötsur sås...

8. Vilken mat gillar du inte?
Fisk, skaldjur och andra skumheter ;)

9. Favoritchips?
Oj. Jag har inte ätit chips sedan novemberkalaset, jag minns knappt namnen! Men den där med dill? Och sourcream and onion? Om jag måste välja.

10. Vilken är din favorit-CD för tillfället?
Peter Jöbacks julskiva går varm här.

11. Vilken bil kör du?
Mammas röda Passat - från passagerarsätet ;)

12. Favoritmacka?
Just nu måste jag ju säga vörtlimpa (MED russin). Annars vitlöksbaguette och russinlimpa från Maxis egna bageri. Men jag äter inte så mycket bröd längre.

13. Mänskliga karaktärsdrag, kan du bara inte med?
Det när man tror sig förmer än sina medmänniskor, vad benämns det som?

14. Vilka är dina favoritkläder?
Min nyköpta vita blus och kofta. Mysbyxorna som snart ramlar i bitar och därtill hänger som tio ihopsydda potatissäckar och måste knytas in nåt enormt. Jag måste nog släppa taget om dem snart, snyft!

15. Om du fick åka vart du ville på semester?
Efter att ha läst en bloggrecension om en resa till New York idag är det platsen jag längtar som mest intensivt efter. Men London ligger ju alltid på den där listan. Och Göteborg, Stockholm, Köpenhamn... Paris, San Fransisco, Amsterdam?

16. Favoritklädmärke?
Jag bryr mig inte om märken. Mina kläder kommer mest från ellos, haléns och kappahl.

17. Försvann?
0,2 kg (till).

18. Favorittid på dagen?
Kvällen. När man kryper ner i soffan för att se favoritserierna vid 21-tiden.. Jag önskar att jag inte var en sådan sjusovare, för annars är tidiga rofyllda morgnar så vackra.

19. Var är du född?
Mora BB.

20. Vilken är din favoritsport att se på?
Golf! Damgolf, om vi ska specificera oss. Alpint och curling funkar också. Det första ses med fördel också när det handlar om damtävlingar.

21. Coca Cola eller Pepsi?
Cola zero.

22. Fotboll eller ishockey?
Pest eller kolera? - för att citera Snowflingsan

23. Är du en morronmänniska eller nattuggla?
Nattuggla med en längtan efter att inte sova bort halva förmiddagarna.

24. Pedikyr eller manikyr?
Manikyr.

25. Några spännande nyheter att berätta för oss?
Fröken J verkar ha tagit sitt förnuft till fånga. Men det är alldeles för tidigt att ropa hej på riktigt än. Jag är hoppfull inför att slippa höra alltför mycket av hennes upprepande tjat framöver iallafall. Det vore skönt...

26. Vad ville du bli när du var liten?
Författare och lärare.

27. Bästa barndomsminnet?
Det är svårt att sätta ett minne över allt annat, men jag älskade skolavslutningarna. Och snöskottningen med mormor var fin..

28. Varit i Afrika?
Nej

29. Nånsin rullat in någon i toapapper?
Nej

30. Varit med om en bilolycka?
Nej

31. Favoritdag i veckan?
Onsdag och söndag. Eller ingen alls..

32. Favoritrestaurant?
China House.

33. Favoritblommor?
Just nu min amaryllis som håller på att slå ut. Ja, julblommor rent allmänt. Annars mina "palmer" (jag vet inte vad de heter..), pelargoner, rödblommig gerbera, rosor, liljekonvaljer...

34. Är du kär?
Nej

35. Favorit-snabbmatsrestaurant?
Järnvägskiosken. Det finns ingen pizza som spelar i samma liga som deras!

36. Äger du en cykel?
En översnöad sak som säkert är väldigt ledsen på mig för att den så sällan får komma ut på äventyr. Ååh, nu fick jag dåligt samvete! :/

37. Vem fick du senaste mailet från?
Malice

38. Vilken affär skulle du välja att utöka ditt kreditkort?
Har inga kreditkort, som de flesta brukar svara på den här frågan. Jag vill inte ha något heller.

39. Läggdags?
Kring 00:00 har det nog blivit på sistone.

40. Senaste personen du delade en middag med?
Mamma

41. Vad lyssnar du till just nu?
Reklam på tv8

42. Favoritfärg?
Jag tröttnar så fruktansvärt fort på färg. Svart/mörkbrunt och vitt är min grund. Accenten har varierat från vårens gröna till sommarens turkosa vidare till höstens lila och vinröda till julens klarröda. Det är nog ändå så att jag mest dras till de lite murriga nyanserna, som vinrött och lila.

43. Hur många tatueringar har du?
Ingen.

44. Vad jobbar du med?
Mig själv, fortfarande.

45. Favoritträning?
Inte är det då exponering iallafall, haha! (som i att exponera sig för sina fobier för att öva bort dem)

46. Har du några djur?
Mina kisar. Dammråttorna flyttade ut häromdagen.

47. Vad önskar du dig?
En jul utan alltför mycket kontrollförlust, ett 2009 som jag kan sammanfatta om sådär ett år och konstatera att jag tagit en massa steg framåt utan att krascha längs vägen..

48. Ringsignal på mobilen?
Jag är så vansinnigt less på de som följde med telefonerna...8 December 2008  | Länk | Listor & test | 1 kommentar
Dagens mysigaste (juligaste)


8 December 2008  | Länk | Tv film musik & sånt | 0 kommentar
Andra adventPeter Jöbacks julskiva spelas och nyss tände jag även det andra ljuset i adventsarrangemanget. Så mysigt!

Idag har mamma varit här och hjälpt mig sätta ihop stolarna. Den där runda lilla saken saknas fortfarande, men när de envisas med att först skicka en likadan skruvsats utan den saknade lilla brickan som jag redan hade, och sedan hävda att beskrivningen är fel (trots att jag fick FYRA likadana!) så skiter vi i Haléns. Om man nu plötsligt skulle braka i backen kan de ju ta sig nånstans och invänta ett litet skadeståndskrav eller nåt :)
De blev fina iallafall!
Och är bra mycket skönare än mina gamla köksstolar som var så små att man knappt får plats på dem.

Dessutom har en stol tappat en skruv och efter att jag eller mamma stått på den när vi fixade med ljusen till granen häromdagen hängde det där benet och dinglade lite som det ville när jag lyfte den och skulle ställa tillbaka den på sin plats lite senare. Riktigt otäckt, tänk om den som stått på den bara hade ramlat för att den återstående skruven inte klarat tyngden? Ruskig tanke!


Annars är mitt knä så vidrigt som någonsin. Det knastrar och nu finns inte ett endaste läge i vila (heller) där det inte känns obehagligt. Jag börjar bli bekymrad på riktigt...(eftersom jag fortfarande inte orkar överföra bilder så blir det en från förra årets andra advent istället..)


7 December 2008  | Länk | Stök & Pyssel | 1 kommentar
Nöt!Ibland är jag en sådan himla nöt. Hittills i år har jag kasserat; 2 lampor i glas från Ikea (kan hända att en av dem gick i kras redan förra året..), ett rosa glas, ett grönt glas, ett svart glas (men det vet jag inte alls hur det gick till, jag lyfte det bara ur diskstället och så ramlade en stor bit av?). Därtill har åtminstone 4 av mina 6 svarta skålar minst en flisa vardera bortslagen.

Och nu min arveskål som jag brukar använda till godis och annat småplock. Bara för att jag var en nööööt och balanserade den på kanten av diskstället! Gissa om jag är arg på mig själv?

Det blir verkligen inte bättre med tanke på kartongen jag hade i källaren med allt mitt arveporslin efter mormor som en av katterna rev ner då när vi just var mitt uppe i utrensning och delning av mormors tillhörigheter. Mycket gick åt redan där. Skålen var en av de saker som låg i den och klarade sig undan som genom ett mirakel. Den var mig verkligen extra kär just därför...


Men nu är den alltså bara kras, och jag har med största sannolikhet ännu en glasflisa i tummen...


Fy vad värdelöst!
Nu tänker jag krypa ner i soffan och se Jul med Sanna, Shirley och Sonja. Lugna själen...


6 December 2008  | Länk | Journalanteckning | 1 kommentar
Ännu en lista från Tankebubblor8 favoritprogram på tv:

Inredningsprogrammen (Roomservice, Extreme home makeover, Nytt läge, Design Simon & Tomas i första hand, övriga i andra hand..)
Greys Anatomy
Oprah
Gossip girl
Det okända
Medium
Kriminalserier som CSI, NCIS, Numbers
Hells kitchen, The F Word (det var SÅ roligt att se en mindre skrämmande sida av Gordon Ramsay i det programmet.. snubben har ju humor visade det sig!)

Hm. Jo jag ser ju en hel del på tv, det gör jag...


8 saker jag gjorde igår:

Läste ut Julgåvan, en julharlequin jag hittade bland alla fådda pocketar
Sov och vaknade
Åt tacos/tortilla
Handlade
Möblerade om bland alla kartongtravar i mammas källare
Klädde julgranen
Åt några bitar naturgodis och lyckades därefter sluta fast godisskålen inte var i närheten av tom
Fick besök av fröken J när hon kom hem från jobbet sent på kvällen..


8 saker jag ser fram emot:

Att tända det andra adventsljuset imorgon
Ett fortsatt vitt december
En mysig dag med tv-kikande, bokläsande, inredningsmagasinsläsande och eventuellt andra lika stillsamma aktiviteter
Att mitt knä ska sluta göra ont, jag saknar de där stunderna på studsmattan..
Att äta de sista resterna av min tacos/tortilla
Att få njuta av min julgran och ljusslingan ute på balkongen när det börjat skymma igen - hela december!
En bättre ekonomi (det har jag förvisso redan fått ju, men mer långsiktigt liksom. och i framtiden, när jag kanske får en riktig lön istället för ersättning från fk)
Att eventuellt flytta, och upptäcka att jag kan klara det trots viss panik när jag tänker på det nu


8 saker på min önskelista:

Tavellister
Harry Potter och dödsrelikerna
Galgar
Vinterns söta och Två systrar söta (kokböcker av systrarna Eisenmann)
Wii
det ständigt återkommande; Ljus i alla dess former
ett helt nytt innehåll i mina Garderober (dvs kläder..)
Tidningsprenumerationer utan slut


6 December 2008  | Länk | Listor & test | 1 kommentar
JuligtIkväll när jag kom hem från mamma, där jag varit för att hjälpa mamma organisera mina tillhörigheter i källaren, fick jag hjälp att lägga ljusnätet över granen. Även om det är ett helt projekt att få ordning på det där stora nätet så är det verkligen värt det när alla de där små ljuspunkterna kommit på plats. Jag kommer aldrig gå tillbaka till vanliga julgransljus igen, helt klart!

Jag kunde inte låta bli att klä granen också när mamma hade åkt hem. Röda, silvriga och guldiga kulor blev det. Och mina guldiga små klockor med röda rosetter. Glaskulan jag köpte på Mio fick hedersplatsen högst upp i granen. Sedan hittade jag en prydnad i keramik som jag köpte på Åhléns förra året (tror jag det var..). Den hade jag alldeles glömt bort. Den fick nästa hedersplats. Jag kommer gå och kika på dem hela december nu och mysa..:)

Jag funderar på om jag ska hänga i de gröna och blåa kulorna också, men jag vet inte. Det får vänta tills imorgon när det är ljust så jag ser hur jag hängt allt. Sedan var det glitterfrågan. Förra året hade jag rött glitter, men jag vill ha silvrigt i år. Jag har en silverglittergirlang som jag tjuvade ur mammas jullåda förra året som är lite speciell. Helst skulle jag vilja ha mer sådant, men frågan är om det finns att hitta?

Jag har gott om tid att leta iallafall, för nu blir det ingen mer shopping förrän jag får nya slantar..


Och nu ringde fröken J och sa att hon skulle kika förbi nu när hon kom hem från jobbet alldeles strax. Är bäst att uppdatera inlägget nu då..
Med en gammal julbild. Tyvärr hann jag bara ta en enda (dålig) bild på mitt juliga vardagsrum innan batteriet gav upp. Suck!5 December 2008  | Länk | Fjärilsfladder | 2 kommentarer
JuligtDet har varit en dag i stökets tecken, dammsugning och piff av granen. Det tog nog ett par timmar att få ordning på alla grenar och småkvistar. Pust! Och ändå är jag inte helt nöjd än..

Jag har inte klätt den än, mest för att mamma inte kunde stanna till efter jobbet som hon hade sagt. Jag kan nämligen inte få på det där gigantiska ljusnätet själv, och det måste ju på innan man börjar hänga i en massa kulor och sådant.
Fast det gör verkligen ingenting att det dröjer tills imorgon ändå.
Jag har aldrig klätt en gran såhär tidigt i december, att den står där ihopmonterad idag beror bara på att jag ju fick lov att kolla så att den var hel och allt sådant. När man kämpat i två timmar för att få en gran att se ut som en gran är man inte så dum så man packar ner den igen för en vecka eller två heller :)

Förhoppningsvis kan den hjälpa till att skapa lite julkänsla istället. Jag saknar verkligen julkänslan nu!


Ikväll har jag legat i soffan och vilat mitt onda knä, och läst. Jag har som målsättning att komma upp i minst lika många lästa böcker i år som förra året och det är lite si och så med det än så länge.. således ligger jag i som en gnu med läsandet nu ;)
Både bokläsningen och magasinläsningen...

4 December 2008  | Länk | Stök & Pyssel | 1 kommentar
Dagens nyheter den 3 december 2008Två av dagens nyheter på TV4-nyheterna.

Nyhet 1: I Malmö vill man vräka en 69-årig cancersjuk kvinna som under långa perioder vistas på sjukhus. De hävdar att hon inte bor i lägenheten genom diverse övervakningsmetoder (bla att sätta tejp i dörren för att se om där går någon?). Men vad i helvete?! Var ska hon ta vägen när hon inte ligger på sjukhus då har de tänkt?

Nyhet 2: Efter nio års sjukersättning från FK för en whiplashskada får en tjej avslag med motiveringen att hennes bröst är för stora och att livet kommer bli prima ballerina om hon gör en bröstreduktion?

Alltså, visst. Det kan säkert underlätta/göra grundproblemet mindre förvärrat. Men inte sjutton kan de väl vara så förbannat korkade att de tror att det är hennes stora bröst som är problemet? Get real Försäkringskassan! VAR ÄR ERAN EMPATI? Var är människovärdet i era äckliga bedömningar? Det är ju sjukt! SJUKT!


3 December 2008  | Länk | Journalanteckning | 1 kommentar
Mormors russinkakor (eller havrekakor för den tråkige)Som utlovat tidigare kommer här ett av mina julkakerecept. Om de skulle få ett lite roligare namn än havrekakor så skulle det väl bli Mormor Karins russinkakor. För det är hennes bästaste recept nånsin och hon bakade som ingen annan!


Ingredienser


2 dl vetemjöl
6 dl havregryn
1 1/4 dl socker
1 tsk hjorthornssalt
200 gr margarin
1 msk vatten

+ (hackade) russin (den som har förståndet i behåll låter bli att hacka dem och behåller dem hela och har i mängder istället)


Lägg mjöl och gryn direkt på bakbordet, gör en fördjupning för socker, hjorthornssalt, margarin och vatten.
Arbeta ihop allt till en smidig deg. (Här nånstans måste man ju ha i russinen också, men jag har inte riktigt kommit underfund med när som är bäst. Improvisera alltså! :) )
Låt degen stå i kylen och vila, helst över natten men sådär en timme funkar också.
Forma små bollar, sätt dem på plåt och platta till. De ska vara ganska platta för att få den form som jag tycker är bäst, men det är ju upp till var och en att bestämma själv.

Grädda i 8-10 min i 200 grader.

Här skulle jag vilja säga att kortare gräddningstid är bättre än lång, de ska inte bli färgade och "knapriga"..


Ät och njuuut!
3 December 2008  | Länk | Recept | 0 kommentar
Boknörderi

3 December 2008  | Länk | Listor & test | 0 kommentar
8 månaderDet är ju faktiskt 8 månader sedan jag slutade äta godis idag också. Det var den 2/4 jag slutligen lyckades. Hade siktat in mig på den första, men den dagen hade jag inte styrkan. Hur jag kunde ha den dagen därpå och alla dagar efter det vet jag inte, men just nu känner jag inte minsta lilla saknad efter godis. Utom choklad möjligtvis, men det går i perioder.
Sedan ska jag ju inte påstå att jag varit helt nyttig dessa åtta månader. Det var Ben & Jerrys och Magnum i somras, vaniljglass med bär, och i höst har det blivit en del naturgodis och förstås en massa födelsedagstårta, princesstårta, julbaksgott.. Men än så länge har jag lyckats behålla kontrollen någorlunda ändå.

Det är sjukt svårt att stå emot när man vet att det ligger 28 ischoklader (och ändå är jag inte heltokig i just ischoklad) i kylen, massvis med lussekatter i frysen och därtill alla kakor i burkarna på köksbänken. Men om jag trillar dit så är det ändå "okej". Det är julmånaden december nu, och jag räknade inte med att inte vara onyttig nu framöver. Däremot tillåter jag inte mig själv att frossa och det är där problemet sitter för mig.
Allt eller inget-tänket är ju så himla djupt rotat... fast än så länge har det iallafall fungerat. Som tur är.


Men usch vad tråkigt. Bara en massa onyttighetsskriveri.
Jag har just ätit blodpudding, det är bra för järnvärdet. Haha.
Det är dags att krypa ner i soffan igen och se de desperata hemmafruarna och invänta Brothers & sisters.
Ska se om jag kan fånga lite skrivtankar också, eller om jag ska läsa lite kanske...


2 December 2008  | Länk | letters & numbers & sentences | 1 kommentar
2 december
För att läsa detta blogginlägg krävs att du loggar in med ett lösenord
1 december


Julmånaden inleddes med repris av Oskyldigt dömd inatt, sedan sängstupande och alarm för att gå upp och se första avsnittet av årets julkalender på tv. Ingen höjdare alls, blev min spontana reaktion. Jag kanske ser ett par avsnitt till, men jag tvivlar på att det kommer bli någon julidyll i den där historien.

Julidyllgrejen har jag redan muttrat om nog mycket på Haket så vi stannar inte så länge mer på det spåret heller, mer än för att konstatera att jag vill ha Astrid Lindgren-idyll i varenda julkalender! Eller så kan de reprisera de gamla. Sunes jul, Teskedsgumman, den där urgamla som jag aldrig minns vad den heter men där Johannes Brost och Sif Ruud stjärnskådar iallafall. Pettson och Findus, Mysteriet på Greveholm...


Efter julkalendern vinglade jag i säng igen och sov till klockan elva. Det var skönt. I helgen har jag trots allt gått upp hyfsat tidigt så en sovmorgon kändes på sin plats.


I övrigt bekymrar jag mig för mitt knä som börjat göra otrevligt ont, och snarare känns det värre nu än igår dessutom. Ingen bra grej.
Hoppas en dags vila från studsmattan kan hjälpa. Kanske får satsa på de där situpsen istället, som jag aldrig fått in någon rutin på ;)


Fast nu närmast är det nog dags för lite mat. Frågan är vad det ska bli. Gröt är så himla behändigt, men jag har kassler och uncle bens i skåpen också. Och blodpudding... Hm. Tough choice!

1 December 2008  | Länk | Journalanteckning | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & sandra linnéa                                             Skaffa en gratis hemsida