Startsidan Blogg Gästbok Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
September (2020)
>>


Årskrönika 2011Det har alltså gått ett helt år nu igen. Frank Sinatra sjunger Have yourself a merry little christmas och magen suckar belåtet efter årets riktigt goda nyårsmiddag, traditionsenlig potatisgratäng och till det fläskfilé med vitlöksost och äppelcider medan jag sätter mig tillrätta för att påbörja 2011 års tillbakablickande. Årskrönikan. Det finns ingen anledning att dra ut på det, utan jag går rakt på sak och tar allt i ungefärlig turordning precis som alltid.

Jag inledde året med att flyttpacka. Jag plöjde också ungefär en ungdomsbok om dagen, inte minst sedan flytten hastigt och lustigt blev uppskjuten några dagar tack vare snöstormen som drog in över landet. Jag upptäckte Cannie Möller och ville läsa så mycket jag bara kunde och hann innan jag blev förlorad åt kurslitteraturen, vilket jag gissade att jag skulle bli sedan. Jag skottade snö också, Sessan var nära på att bli påkörd och för ett ögonblick upplevde jag hur hela världen slutade snurra. Jag bakade muffins med hjälp av muffinnsplåten jag hade önskat och fått i julklapp och stormen drog småningom vidare. Den elfte januari kunde därmed flyttlasset gå söderut!

Anna hade fått i uppdrag att hämta ut mina nycklar från huvudkontoret eftersom vi egentligen skulle kommit en dag från början, och mötte upp oss alldeles feberrosig och dan. Rummet visade sig vara fuskstädat, precis som jag befarat. Men det löste sig ganska smidigt ändå och på kvällen när mamma och våran flytthjälp hade gett sig av kom Emma och gjorde mig lite sällskap i den stora läskiga staden.

I väntan på uppropet i skolan bekantade jag mig lite smått med staden, lärde mig hitta till affären, köpte busskort och upptäckte Haga. Sedan kom beskedet jag lite smått befarat. Beskedet med stort C.

Skolstarten kom och gick. Jag gjorde min första bekantskap i toalettkön. Vi hamnade inte i samma klass, men vi sågs på storföreläsningarna och var vilse tillsammans de där allra första dagarna vilket gjorde att de inte kändes så läskiga. Det var stressigt med all kurslitteratur som skulle läsas och kändes som en omöjlighet att klara hemtentorna när de började avlösa varandra, allt var stort och läskigt men blev ändå allt mer bekant och tryggt med tiden. Jag upptäckte nya kaféer när tiden medgav och erövrade nya bitar av staden tills jag plötsligt upptäckte att jag inte behövde ha blicken ständigt klistrad vid skylten som skrek ut hållplatserna på bussarna och spårvagnarna längre. Jag började hitta ändå!

Det finns inte så mycket mer att säga om vårterminen, som passerade i ett rasande tempo. Praktik, seminarier, föreläsningar, tentor och skrivuppgifter avlöste varandra. Varje VFU-period resulterade i vansinnigt jobbiga förkylningar som hängde som mörka skuggor över mig. Att ta igen missade dagar i efterhand var mer eller mindre omöjligt med mitt fullspäckade schema, så jag kämpade mig igenom det så gott jag kunde ändå.

Jag fick tillfälle att åka hem i början av februari och sedan bokade jag biljetter hem i samband med mammas födelsedag innan jag upptäckte att vi hade en stor lucka i schemat över påsk vilket tillät ännu en hemresa då! Jag drömde mycket under våren om att få åka hem och påta i trädgården över sommaren. Till och med gräsklippningen lockade.

I maj registrerade jag mig på twitter, skeptisk till tusen. Att skriva något meningsfullt med hundrafyrtio tecken var det verkligen möjligt?

Efter den terminsavslutande konferensen spenderade några av oss i klassen resten av dagen tillsammans, först lunchade vi i Haga och sedan gick vi vidare till Slottsskogen där vi stannade tills solen gick ner och kylan blev för kylig innan några av oss gick vidare till Linné och åt.

Jag sökte sommarkurser efter sista ansökningsdatum och blev därför inte antagen till någon, så när terminen var slut packade jag väskorna och styrde kosan mot Dalarna och tre månaders total ledighet. Men också en sommar med urusel ekonomi, vilket i det stora hela inte gjorde så mycket även om jag önskade att jag kunnat göra någon liten utsvävning istället för att bara vara hemma. Jag återupptog min tradition från sommaren 2010 och lyssnade på sommarpratarna varje dag under flera veckors tid. Jag såg dubbelavsnitt av Dr Quinn om kvällarna, lyssnade på P3 när jag klippte gräset och följde en eller två golftävlingar på helgerna. Och jag tog mig igenom 21 böcker under sommarmånaderna, bland annat plöjde jag igenom hela Anne på Grönkullaserien och upptäckte Helena Henschen.

Men mest minnesvärd var den där dagen mindre än en vecka efter min hemkomst, då jag följde med mamma till Uppsala. Hon hade sin sista behandlingsdag och jag fick möjligheten att träffa min själssyster Vit för första gången på nästan tre år!

Den 22 juli följde jag med förskräckelse händelseutvecklingen i Norge via twitter. Jag var inte längre skeptisk. När nyheterna senare började sända hade jag redan hört allt de hade att säga, och mer därtill. Och sedan dess är twitter min primära nyhetskälla.

Jag åkte tillbaka till Göteborg nästan två veckor innan skolstarten, 18 augusti rullade tåget in som det mest försenade av alla de tåg jag suttit på genom åren. Planen var att försöka umgås med vännerna innan skolan drog igång. Men vädret var uruselt och min ork försvann, så jag isolerade mig i studentrummet istället. Här någonstans återupptog jag dock kontakten med en viss Cathastrooph efter många år där jag bara haft henne långt ute i marginalen av min existens. I samma veva återuppstod också mitt msn-konto som under ungefär lika många år legat i dvala. Och jag spelade wordfeud och alfapet medan augusti sakteliga närmade sig sitt slut.

1 september var det upprop på LSK110, mitt inriktningsår i svenska! Klassen var ny och jag var nervös, men blev lite lugnad av vetskapen att åtminstone några bekanta ansikten skulle finnas där från AUO-klassen. Till skillnad från B4 var LSK-klassen ganska splittrad långt in på terminen, men med tiden blev jag bättre bekant med flera stycken även där.

De första två månaderna på höstterminen hade jag inte en endaste ledig dag från plugget. Högen med kurslitteratur var enorm, och det kändes mig än en gång övermäktigt. Jag tvivlade på om jag verkligen skulle fortsätta på lärarprogrammet. Men samtidigt var det ju så roligt! Kursen Barnlitteratur och barnkultur bestod mest av barn- och ungdomsböcker och när jag lyckats friskna till från en treveckors VFU-förkylning började livet kännas lite lättare igen.

Veckan innan min födelsedag åkte jag för första och sista gången under hela hösten hem för att fira min födelsedag men en hemtenta tog den mesta tiden i anspråk och när jag var tillbaka i Göteborg igen kändes det som att jag aldrig varit därifrån.

Sedan tog grammatikkursen vid. Ordklasserna och satslösningen kändes som en neverending dimma som aldrig skulle gå att få ordning på, och all schemafri tid jag kunde spenderat på studier ägnade jag åt allt annat. Men det var å andra sidan en nödvändighet efter den tuffa hösten. I början av december gjordes tentan och snart var jag ute på årets sista VFU, där alla bitar plötsligt föll på plats och jag trivdes som aldrig förr i min krävande men fina andraklass. Fredagsnatten när jag loggade in på studentportalen och upptäckte att tentorna var rättade kom, och plötsligt hade jag fått mitt andra VG för terminen.

21 december stängde jag dörren till studentrummet bakom mig för sista gången 2011 och åkte hem till den oklädda granen och de skeptiska pälsbollarna. Under årets sista dagar uteblev julstämningen helt och hållet ännu en gång, men i slutändan blev julen inte så tokig ändå.

Jag blev rödhårig igen den 22 december och i mellandagarna gjorde luggen comeback i mitt liv. Plugget har åsidosatts lite för mycket under årets sista dagar vilket kommer göra sig surt påmint i januari.

I paradiset har en altan uppstått under året, likaså har en kamin flyttat in i källaren. Viktkurvan 2011 fortsatte i helt fel riktning, men med ett nytt år alldeles om hörnet hoppas jag kunna vända den åt rätt håll igen. Jag hoppas också att 2012 innefattar fler möten med människor jag velat men inte lyckats träffa ännu och mer tid med de vänner jag allaredan har. Jag skulle gärna hitta ett lite större boende med lägre hyra. Och få mer tid till nöjesläsning även om kurslitteraturen väl även fortsättningsvis måste sättas i främsta rummet.

Under 2011 blev jag högskolestudent på riktigt, i detta nu meddelar Ladok att jag har 52,5 hp registrerade. Ett år är avklarat, två återstår till examen. Jag går in i det nya året, 2012, med en otålig längtan efter att dessa år ska gå fort. Samtidigt är jag lite rädd över tidens framfart, och misstänker att jag knappt kommer hinna blinka innan jag sitter och skriver på nästa årskrönika...

31 December 2011  | Länk | Krönikor | 0 kommentar
26 décembre 20112011 är snart slut och jag ser att senast jag skrev här var i augusti. Tiden har gått så himla fort den här hösten! Förmodligen återkommer jag med min sedvanliga årskrönika på nyårsafton, men annars blir det nog inte mer skrivet än såhär här i år.

Jag är hemma i paradiset och ugglar i soffan med en elak förkylning som högst opassande anlände dagen före julafton. Jag passar på att ta det lugnt några dagar, tittar på juliga saker på tv, läser juliga magasin och kliar katterna bakom örat medan jag tittar på granen.

Några inlämningsuppgifter återstår, men om några veckor har jag läst 60 hp och därmed återstår "bara" två och ett halvt års studier. När jag sitter såhär nästa gång efter att ha firat jul, kommer jag ha mindre än halva utbildningstiden kvar. Lite knäppt att tänka på!

Hoppas att alla eventuella läsare haft en god jul, och att nästa år blir ett toppenår för oss alla!

26 December 2011  | Länk | Journalanteckning | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & sandra linnéa                                             Skaffa en gratis hemsida