Startsidan Blogg Gästbok Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Oktober (2021)
>>


Inför ESC I.Inspirerad av Elisabeth som alltid poängsätter och kommenterar inför Melodifestivalen och ESC har jag också gjort lite anteckningar medan jag kikat igenom de första nio låtarna i årets första ESC-deltävling.

Kan med några få ord konstatera att det inte var mycket att bli imponerad av där inte.

1. Moldavien, en svag 3:a.

2. Ryssland, Nul, Zero, 0!

3. Estland, 0. Möjligtvis en svaaag 1:a.

4. Slovakien, 3.

5. Finland, 3.

6. Lettland, 2. Den kändes hoppfull i början. Sedan tyckte jag videon spårade ur alldeles och nej usch. Men det var ändå något speciellt här. Kanske växer den med antalet lyssningar. Då kan den kanske få en 3:a i tävlingen.

7. Serbien, 0. Möjligtvis en svag 1:a för den blonda killens skull (om det var det här bidraget han framförde, det framgår inte av mina anteckningar. Haha!)

8. Bosnien Hercegovina. Det här är ett land vars låtar jag ofta tycker om. Men i år går det inte vägen alls. En 1:a.

9. Polen. 1. Möjligen att den är värd en 2:a...


Som sagt. Inte vidare imponerad. Jag håller helt med Marie Serneholt som gav de lägsta poängen av jury-folket.


Jag måste bara tillägga att åååh vad underbart att få se Mumin-Tomas igen! Han är helt klart det bästa i ESC-sammanhang. Och så söt han var i lila hår! (A)


30 April 2010  | Länk | Tv film musik & sånt | 1 kommentar
30 avrilDet ultimata vårtecknet i min mening skådades nyss i tv-guiden; Trädgårdsfredag!
Fast torsdag till söndag är mamma alldeles besatt av golf (jag börjar tycka det är liiite (_mycket_) överdrivet nu faktiskt) så jag tvivlar på att jag får se det ikväll. Kanske får leta upp det på svt play, eller så får jag väl försöka tajma in något av de förhållandevis många repristillfällena.

I övrigt har jag suttit ute och läst i skuggan idag. Det var tillräckligt varmt för det! En stund åtminstone. Hade jag haft en stol att sitta i, i solen, istället för att vara hänvisad till en dyna på trappan hade det nog blivit en längre stund. Det får ju ses som ett rejält vår-framsteg det också, i alla fall!

Jo, jag har ju redan hunnit sitta ute på balkongen ett par gånger. Men det är i ett skyddat hörn, där det blir lite varmare, så det räknas inte riktigt...


30 April 2010  | Länk | Tv film musik & sånt | 1 kommentar
29 avrilJag vet inte om det är våren, om det är tillfälligt, övergående, eller om det är början på en ny era. Det här att inte skriva så mycket. Att inte känna samma behov av att nedteckna varje tanke som passerar genom hjärnkontoret?


Bara tiden kan ju visa hur det blir med det.
För stunden tänker jag mig sängen, boken, sömn.

Att vakna klockan sex av att Sessan flyger ur sängen ner på mattan för att kräkas är inte det bästa av uppvaknanden. I ett försök att få henne att pricka golvet istället slutade det dessutom med att jag fick åla mig in under sängen och städa.
Varför kan katter aldrig ta förnuftiga beslut sådana gånger?
Somnade iallafall om efter att ha skrikit högt och väckt mamma.
Men hur gör man då, när det aldrig slutar, när det börjar bli hemskt frustrerande, när de dessutom gör det sjutton gånger värre genom att välja sämsta möjliga städläge?


Nåja, nog om detta.


Jag ska försöka skriva något roligare nästa gång.

29 April 2010  | Länk | Journalanteckning | 0 kommentar
27 avrilProvet är gjort. Det gick ganska dåligt, av flera anledningar. Att jag inte fått alla uttryck att fastna i hjärnkontoret är en. Att jag inte kunde svara på en del frågor för att de hörde till kapitlen jag skulle göra prov på nästa gång är en annan. Det hade dock läraren förståelse för när jag påpekade.

Att hon helt missade att ge mig frågor om perceptionskapitlet så jag fick svara lite kort på vad det handlar om muntligt och skippa att göra det skriftligt får väl ses som dagens lilla bonus. (Eller extra-minus om man så vill, för det lär ju knappats gynna mitt betyg).

Men jag känner mig ändå en aning nedslagen. Jag har läst de där kapitlen om och om igen, jag har försökt få alla jäkla uttryck att fastna och förstå deras innebörd. För det mesta har det känts som att ingenting fastnat, snarare som att läsandet av alla de där konstiga, onödigt svåra orden dränerat mig på kunskap jag hade innan jag började läsa...

Jag tror inte att mina svamliga svar kommer bli särskilt väl mottagna, men what to do. Får jag ett IG borde jag ändå ha mer än 90% godkända betyg så jag blir behörig till högskolan. I bästa fall blir jag godkänd i kursen.

Om en månad har jag nästa delprov, där alla psykologiska perspektiv ingår. Jag har ingen aning om hur jag ska lyckas uppbåda motivation till att få nåt av det att fastna. Jag förstår inte hur det ska fastna även om jag hade all motivation i världen.


Men men.
I det stora hela känner jag mig ändå förvånansvärt positiv. Och det är ju bra. Men jag förstår inte riktigt varför. Om det skulle gå så dåligt som jag befarar, hur går det då med mina högskoleplaner?


27 April 2010  | Länk | Journalanteckning | 1 kommentar
Dagens pluggmusik

(spela boll att det är spansk text? nej? nostalgi!)(här blev jag inspirerad av Mija, och påmind: jag måste införskaffa Melissa på cd! hon förtjänar verkligen en plats i den sällan expanderande skivsamlingen)

26 April 2010  | Länk | Tv film musik & sånt | 1 kommentar
Försvarsmekanismen reaktionsbildning - hjälp?


Ifall mina kära haket-vänner inte kan hjälpa, eller om ni kanske kan hjälpa mig lite fortare blir det dubbelpostning på det här inlägget:

Jag tänkte be om lite hjälp att förstå en sak.

Jag läser om försvarsmekanismen reaktionsbildning som innebär att man beter sig på motsatt sätt än man egentligen känner. Ett exempel är att osäkerhet framstår som arrogans.
So far so good.

Men de har också ett exempel på att hat kan förvandlas till omsorg. Och det har jag lite svårare att förstå hur det fungerar.

Kan ni kanske hjälpa mig med det? Ge något konkret exempel eller bara en enkel förklaring?
24 April 2010  | Länk | letters & numbers & sentences | 2 kommentarer
24 avrilÄr det bara jag som blir illamående av hur de i media vältrar sig i alla stackars människor med så god ekonomi att de haft råd att åka på semester och blivit strandsatta nere i Europa och sedan tvingats åka fina bussar med stoppade säten ända hem för att sedan kunna visa bilder på barnen som fick en extra dag att plaska i pooler och på pannacotta (med kommentaren "deeen var goood, maten var jääääättebraaa" från hotell de "tvingats övernatta" på under sin svååååra resa hem i Nyhetsmorgon?


Skulle de inte kunna ägna sig åt alla de människor som bor på Island istället? Och då menar jag själva människorna, inte några jäkla helikopterbilder från vulkanen, och hur deras vardag förändrats över en natt. Eller varför inte hälsa på familjerna till de som blev utsatta för attentaten i Bankok inatt/igår? Eller intervjua någon miljönisse om oljeutsläppen utanför USA? Eller åka till Afrika och den ständiga svältkatastrofen där?


Att de tillåter svenska välmående människor i-landsgnälla i en halvtimme är bara FÖR MYCKET!

24 April 2010  | Länk | letters & numbers & sentences | 1 kommentar
23 avrilFör en stund sedan blev jag klar med dagens (första) genomgång och anteckningsskrivande från det tredje och sista kapitlet inför psykologiprovet nästa vecka. Det tog i runda slängar fyra och en halv, fem timmar. Återstår att läsa igenom hela kapitlet i ett svep innan kvällen är slut också. Det borde väl inte tal mer än en och en halv timme, hoppas jag.

För att ha gått en hel dag låter väl inte fem timmar särskilt mycket, men med mina problem med att fokusera och koncentrera mig är det otroligt lång tid. Och för varje sida jag går igenom känner jag bara mer och mer panik för jag tror inte jag kan något som helst av det som kan tänkas krävas för att klara det där sabla provet.
Buhuäää!

Mina intentioner var från början att klara minst ett vg, men nu tror jag att jag får sänka ambitionerna till att klara prövningen alls.
Kanske har jag fått för mig att proven kommer vara mycket svårare än de är, men psykologi är bra mycket krångligare när man studerar på egen hand än när man haft lektioner i flera månader innan provet då lärare och elever diskuterat så man fått ett hum om hur tankarna egentligen går kring olika frågor...


Men men. Det får gå som det går. Nog om det nu.


Fredag. Jag förstår inte var tiden tar vägen! Jag har ingen som helst helgkänsla heller. Är mest bara tacksam över att det inte är några franskalektioner som kräver avbrott i psykologipluggandet på några dar...

23 April 2010  | Länk | Journalanteckning | 0 kommentar
22 avrilFör att minska ångesten vid dåliga besked brukar jag be fk kontakta mamma istället för mig när de fattat nya beslut. Så gjordes även på soc.

Genom mamma har jag fått besked om att de beviljade mig pengar för maj - inklusive pengar till prövningsavgifterna.
Hur mycket det blir återstår att se, kommer säkerligen få max en femhundring kvar till mat den här gången med. Men spela roll.
Jag kan betala räkningarna.

Och när mamma ringde och hörde sig för hos fk igår fick vi beskedet att det skulle dröja flera veckor till innan de kom med något besked. Men människan mamma talade med sade att han skulle försöka skynda på ärendet, så jag vet inte riktigt vad det egentliga beskedet blev...

Snart är det dags för franskaprov.
Sedan är tanken att jag ska flytta mig, sängen, katterna och det viktigaste hem till mamma i eftermiddag. Om vädret håller i sig. För tillfället skiner solen, så jag hoppas den stannar kvar hela dagen!

22 April 2010  | Länk | letters & numbers & sentences | 2 kommentarer
21 avrilÄnnu en morgon med näsan i böckerna så snart medvetandet blivit tillräckligt. Men efter imorgon har jag åtminstone en sak mindre att tänka på, när franskan är avklarad!

Jag har skrivit några inlägg på min nya blogg på sistone som jag gärna får (mer) respons på. Bland annat vill jag hemskt gärna ha tips på hur man skriver bra, intressanta bokrecensioner. Vad vill Du veta när du läser sådana? Vad vill Du inte ha med? Bonus-tanken är att jag ska få lite tips om hur jag ska lägga upp mina läsupplevelser till Engelska B-uppgifterna här också!

Och vad ser du i bilden jag lade in apropå att jag läste på kapitlet om perception i psykologiboken igår?


http://sandralinneas.blogspot.com är adressen, fortfarande!21 April 2010  | Länk | letters & numbers & sentences | 0 kommentar
SoL


Är det jag som är icke läskunnig, eller verkar det inte ganska självklart att jag borde vara berättigad ekonomiskt bistånd medan jag studerar (utan rätt till studiemedel)?


4 § Socialnämnden får begära att den som uppbär
försörjningsstöd under viss tid skall delta i av nämnden
anvisad praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet om den
enskilde inte har kunnat beredas någon lämplig
arbetsmarknadspolitisk åtgärd, och

1. inte har fyllt tjugofem år, eller

2. har fyllt tjugofem år men av särskilda skäl är i behov av
kompetenshöjande insatser, eller

3. följer en utbildning med tillgång till finansiering i
särskild ordning men under tid för studieuppehåll behöver
försörjningsstöd.

Praktik eller kompetenshöjande verksamhet som avses i första
stycket skall syfta till att utveckla den enskildes möjligheter
att i framtiden försörja sig själv. Verksamheten skall stärka
den enskildes möjligheter att komma in på arbetsmarknaden
eller, där så är lämpligt, på en fortsatt utbildning.
Den skall
utformas med skälig hänsyn till den enskildes individuella
önskemål och förutsättningar.

Socialnämnden skall samråda med Arbetsförmedlingen innan beslut
fattas enligt första stycket. (Lag 2007:409).
19 April 2010  | Länk | letters & numbers & sentences | 1 kommentar
15:43Det känns som att luften gått ur mig helt. Orkar inte plugga. Måste. Orkar inte ändå. Funderar på om jag har råd med en pluggfri dag, och kommer fram till att jag nog inte har det. Men det blir nog mer eller mindre så ändå.

Ska äta saftsoppa istället.
Och möjligtvis packa ner mina böcker.
Mamma fick med sig ett lass med saker när vi varit och handlat, så jag har lyckats göra lite nytta av det slaget allaredan.
Men ja, det finns lots and lots of things to do, still.
19 April 2010  | Länk | Journalanteckning | 0 kommentar
19 avrilKortfattat var jag på möte hos soc idag, nyss.

Där fick jag den fantastiska (observera den mest sarkastiska tonen i hela världshistorien) nyheten att jag antagligen inte är berättigad till försörjningsstöd för att jag studerar. Fast jag bara pluggar 12,5% inskriven på komvux och resten på fritiden (vilket, som bekant, gör att jag inte är berättigad studiemedel från CSN).
Jag är ju inte sjukskriven heller, utan har bara mitt LUH (läkarutlåtande, för det är det enda fk kräver när man inte har något att sjukskrivas från när man söker aktivitetsersättning).

Jag har gråtit så ansiktet svider bara jag råkar nudda det, så jag tänker utebli från franskan idag.

Istället ägnar jag mig just nu åt att få försvarsmekanismerna att kicka igång (ni vet, bortträngning,förnekelse, dagdrömmeri, humor..) Sedan ska jag åka till Maxi och köpa cola och kattsand för de sista pengar jag har i plånboken och se om någon mer har tagit telefonnummerlapp från min WII-säljes-lapp (en har försvunnit, men ingen har ringt).


Jag sätter inte ett uns av tilltro till att fk ska ha ett positivt besked angående mitt överklagande, så jag får väl ställa in mig på att klara mig själv nu. Jag får jobba som en dåre på att klara prövningarna och bli behörig och antagen till högskolan, jag får sälja allt jag kan sälja och förhoppningsvis ändå ha tillräckligt många kronor i slutet av sommaren för att ha råd att flytta till Göteborg så jag kan börja plugga.


Kanske tillber jag voodoo-gudarna om att Reinfeldt ska drabbas av en rejäl olycka också, men bara om jag får en stund över. It´s me myself and I, det där samhället som sägs ska finnas som skyddsnät kan ta sig nånstans. Det går inte att lita på. Jag tvekade förut, men nu. Nu har jag LÄRT mig!


(Solen skiner från en helt klarblå himmel och kattorna sover så sött intill varandra i soffan. Jag ska packa lite i väntan på att mamma kommer, och så var det det där med att plugga också ja..)

Fast jag kanske ska skita i alla måsten en stund och bara göra något roligt istället. Läsa Revolutionary road eller skriva om We were the Mulvaneys i min nya fina blogg? Får se, får se...
19 April 2010  | Länk | Journalanteckning | 2 kommentarer
VolcanoLive-versionen lever inte riktigt upp till hur bra låten är egentligen, men jag hinner bara lyssna på den nu. Den officiella videon får följa med i förhoppning om att den funkar som den ska.
Sömn väntar.
Jag fick bara för mig att jag måååste lägga upp den här låten apropå vulkanutbrottet, nu direkt! ;)
Detta är förövrigt en av de bästaste låtarna i hela världen. Among others.
18 April 2010  | Länk | Tv film musik & sånt | 0 kommentar
18 avrilJag borde verkligen läsa psykologi nu istället för att blogga. Men det är såå svårt att fokusera på den. Dessutom blir jag bara mer och mer stressad för varje dag som går, för att jag inte kan någonting what so ever för att jag knappt ens börjat ta tag i den ännu.

Mycket dumt.
Men jag har ju läst ut den första engelska romanen nu åtminstone, så det kanske blir lite lättare att fokusera på psykologin om jag ..bara lyckas fokusera. Ehum.


Jag har varit "duktig" och gått igenom alla mina "gröna beskedskuvert" (från fk då då..) för att hitta de nyaste och samlat ihop alla andra papper till soc-mötet imorgon iallafall. Och avanmält tv-innehav eftersom jag flyttar hem till mamsen. Skönt att ha det avklarat.
Jag trodde det skulle krävas en massa krånglande innan det blev gjort, men det var ju precis tvärtom för en gångs skull. Tack tack!


Nåja, jag har ju fördrivit lite tid nu så jag måste väl bita i den sura psykologiboken igen.. så jag kan ta lunchpaus om en stund. Och se Gossip girl ikväll med gott samvete.

18 April 2010  | Länk | letters & numbers & sentences | 0 kommentar
17 avrilFör en stund sedan läste jag (äntligen) ut We were the Mulvaneys. Fast det är lite med skräckblandad "förtjusning" (glädje eller lättnad hade varit mer passande ord, men de funkar ju inte i talessättet). För nu måste jag ju skriva om den också. Och det ska "inte bara vara en recension utan egna tankar också".

Jag som är värdelös på att säga mer än om jag tycker att en bok eller film eller så är bra eller dålig.
Hur skriver man en BRA läsupplevelse? Hjälp!! :0
Särskilt när nyanserna i boken ofta gått en om intet eftersom man inte förstår alla ord...


Lördagkväll. Funderar på om jag ska försöka se slutet av A mighty heart som går på tv, eller om jag ska lägga mig och läsa vidare i Revolutionary road istället. Jag tror det lutar åt det senare. Dels för läslustens skull, men också för dygnsrytmens!17 April 2010  | Länk | letters & numbers & sentences | 0 kommentar
16 avrilJag är alldeles förälskad i min nya blogg! Jag vill bara skriva en hel massa i den nu genast. Men som jag skrev igår så kommer det bli lite parallellskrivning till en början, för min tanke är inte att den ska bli en exakt kopia på den här bloggen. Jag vill inte skriva fullt så ..privata saker, ska man uttrycka det så? Såklart ska det förbli personligt, dagbokigt, men jag vill inte vända ut och in på mig själv riktigt lika mycket.

Jag vill att det ska bli lite av ett nytt kapitel, förknippat med alla förändringar som är about to happen i mitt liv i allmänhet. Och eftersom det fortfarande finns rätt många frågetecken kring exakt vad som kommer hända, så har jag heller inte jättemycket att skriva ännu. Men fram och fram så blir det väl förhoppningsvis det :)


Nu har jag mindre än hundra sidor kvar i We were the Mulvaneys. Jag vill läsa ut den så jag kan ägna återstoden av tiden fram till proven på franskan, och framförallt psykologin!


I övrigt känner jag mig ganska dagvill. Men det är alltså fredag idag?! Solen skiner, det blåser halv storm. Hrm. Back to the books. Iallafall så snart jag sett Judging Amy. Jag är ganska nöjd med det. Trots att det är fredag, och nästan kväll! :)


16 April 2010  | Länk | Journalanteckning | 0 kommentar
15 avrilIdag har jag skapat en ny blogg. Och knepat och knåpat och på något mirakulöst vis fått till en någorlunda personlig design utan att förstöra hela bloggen såsom jag var rädd för. Woho! ^_^

Men jag har inte riktigt bestämt mig för om jag ska offentliggöra den nu, eller om jag ska vänta lite..?
Mest troligt kommer jag blogga parallellt både här och i den nya bloggen till en början eftersom jag har en lite annan tanke med den än den här. Fast jag kommer inte kunna skriva så mycket där på ett tag ännu, så ni kanske inte är intresserade?


Fast jo, jag gör det. Jag hatar att behöva läsa ikapp en massa inlägg när människor byter bloggar och inte berättar direkt, så jag kan ju inte göra likadant.

Välkomna till min nya "boning":

http://sandralinneas.blogspot.com


15 April 2010  | Länk | Journalanteckning | 2 kommentarer
14 avrilDet finns nog inte tillräckliga ord för att beskriva hur mycket jag längtar efter att bara få begrava näsan i en bok som inte är ett måste att läsa just nu. Men tiden finns ju inte.

Igår kväll återupptog jag läsandet av Revolutionairy road som jag började med nån gång i vintras, men jag orkade typ fyra sidor efter att ha skumläst igenom de sidor jag redan hunnit med men glömt, och så är det ju varenda kväll. Och man får ju inte ut en boks bästa på det viset.
Det är därför jag hållit mig till köpguider i inredningsmagasin på sistone. Om man glömmer bort en snygg lampa för X kronor från XX så var det ju inte hela världen, tidningens sammanhang går inte förlorat.

Men jag ska försöka läsa lite nu och då iallafall. Jag får väl läsa om Yates när jag har tid nån gång i framtiden helt enkelt.
Och i sommar. I sommar ska jag läsa, bannemig!


Idag har mamma förhört mig på alla 283 glosor och det var bara ett fåtal som inte riktigt satt som de skulle så nu kan jag lägga fokus på grammatiken resten av tiden fram till provet iallafall. Skönt. När vi gick igenom allt vi skulle läsa på i övningsboken (bla grammatiken) så kändes det som att jag var toast. Nu känns det som att chanserna att lyckas är lite bättre iallafall.

I övrigt inledde jag dagen med att plugga psykologi på balkongen. Det blev kallt, men jag tror jag härdade ut i en timme eller något sådant ändå, med en kopp thé, filt, vinterjacka och ytterligare en thékopp när jag gick in.
Och så har jag tagit mig igenom ytterligare lite mer än ett kapitel i Oates-boken nu i eftermiddag.

Sakta men säkert så får jag lite gjort. Önskar ändå att dygnet var dubbelt så långt och sömnbehovet låg kvar på samma nivå som nu, så jag hade hunnit lite mer.

Mellan studietillfällena har vi fått lite packning gjord också. Klädkammaren är snart tömd. Ett till köksskåp är tömt. Alla mina ljusstakar sånär som på de tre vägglampetterna och de jag fortfarande använder är nedpackade (efter att ha diskats/dammats av osv).

Jag tänkte tömma min vägghylla på böcker ikväll också, eventuellt. Men jag drar mig för det, för då kommer det se helt obebott ut här. Kanske ska vänta till början av nästa vecka ändå?
Kan läsa lite till istället, i reklampauserna i Det okända :P


14 April 2010  | Länk | Journalanteckning | 1 kommentar
13 avrilJag har läst lite om det här med att det ska införas lärarlegitimationer ikväll. Och funderat lite på vad jag tycker om det. Jag tror inte att det kommer göra någon större skillnad i praktiken, även om jag skulle önska att det ledde till att man fick bättre lärare, bättre undervisning (så att det här med att svenska skolelevers kunskaper bara blir mindre och mindre kunde förändras, brytas), bättre koll på vilka som inte är lämpade inom läraryrket så de kunde sållas bort, liksom de som saknar utbildning. Jag skulle så gärna vilja se att lärarnas löner steg, att de fick bättre arbetsvillkor (fast det senare har väl inte så mycket alls med legitimationens införande att göra, nej.. och om jag fortsatte på den vägen skulle jag tappa tråden alldeles).

Vad tycker och tänker ni om detta med lärarlegitimation? Tror Ni att den kommer göra någon som helst skillnad, förutom att den kostar en kvarts miljard att finansiera (och därmed gör ett hål i statens plånbok på motsvarande belopp)?


Här finns en del intressanta länkar i frågan:

http://www.dn.se/debatt/vi-infor-yrkeslegitimation-for-alla-sveriges-larare-2012-1.1075987

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/yrkeslegitimation-infors-for-larare_4554093.svd

http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.348475-forslag-om-lararleg-valkomnas

http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.349141-efterlangtad-legitimation


Är ni det minsta intresserade så följer här en bonuslänk, där de många och långa kommentarerna till själva bloggtexten var minst lika roliga att läsa som själva blogginlägget.

http://cornubot.blogspot.com/2010/04/lararna-far-legitimation-baa-vad-bra.html
13 April 2010  | Länk | letters & numbers & sentences | 1 kommentar
12 avrilÅh vad det är härligt att kunna sitta på balkongen utan att frysa! Jag har spenderat flera långa stunder där medan jag pluggat trehundrafemtiosjutusen glosor idag. Eller 283 åtminstone. Plus grammatik.
Men en del börjar faktiskt sitta nu efter några repetitioner.
Vilket är tursamt för när jag började gå igenom dem var det som att jag aldrig haft dem i läxa och nött in dem tidigare.

Hrm. Nåja.
Över till vårtecken.
Idag tog jag på mig gympaskorna för första gången för i år.
Det har dröjt dels för att våren varit så sen förstås, men mest för att jag är i stort behov av nya. Jag gick hellre i vinterstövlarna lite längre än att ta på mig dem tidigare..

Om det finns någon statsängel som sitter och lyssnar nånstans, snääälla bevilja min överklagan hos fk så jag kan köpa mig ett par nya skor! Och lite nya kläder...
Tack!


(Jag fick iaf tillbaka 360 kronor på skatten. Vilket, oavsett om det bara blivit tre öre, var en mycket god nyhet. Allt på plus är ju bra när man inga pengar har till att betala in, liksom...)

12 April 2010  | Länk | Journalanteckning | 1 kommentar
11 avrilJag spenderade tre timmar i sträck idag med att skriva ner alla franska glosor som hör till de kapitel jag har prov på nästnästa vecka. Eftersom jag varit så ofokuserad under mesta tiden då vi jobbat med de kapitlen sitter glosorna minst sagt uruselt, och grammatiken än sämre. Huh, jag har lite att syssla med framöver.

Sedan satte jag mig i solen på balkongen utan långärmad tröja (men med filt över benen) och läste lite. Det var härligt varmt, men jag satt inte kvar så länge ändå. Man ska ju inte överdriva såhär i början av säsongen. Dessutom gör avsaknaden av solglasögon det lite jobbigt att sitta ute i sådant skarpt solljus alltför länge..

Men nu, bannemig, är våren ändå på gång på riktigt! Det dröjer ju inte alltför länge innan det blir sommar, rentav. Förhoppningsvis (tvi tvi, kors i taket och *slänga salt över axeln*).


Jag tror jag och mamma beslutade att jag ska flytta efter franskprovet den 22 också. Oavsett när jag blir av med lägenheten. För att minska känslan av splittring. Mamma kan hjälpa mig med lite städning medan jag tokpluggar inför psykologi-prövningen och jag får lugn och ro utan en massa flytt-måsten i bakhuvudet... tror det blir bra så.
Alltså borde jag kanske lägga ut en annons på soffan också, snarast?
Hmm...


11 April 2010  | Länk | letters & numbers & sentences | 0 kommentar
10 avrilIgår kväll låg jag i soffan, hade just lagt ifrån mig Oates-romanen för kvällen och teflånerade med mamma när det krasade till i hallen och min spegel var historia.
Jag grät bittrare än vid något avslag från fk.

Men jag tror att överreagerandet till viss del berodde på att jag hade vidrigt ont i nacken och axlarna igår och varken liniment eller ibumetin (de tre jag hade kvar, när jag tänkte testa att ta en till och upptäckte att jag vänt den sista pillerkartan uppochner i asken och det inte fanns fler så var ju grunden redan sned,vind och gropig.) hjälpte.


Den där spegeln var min favorit"möbel" jämte Mono flower-bordet och arvsbyrån efter mormor och databordet som härstammar från mammas farmor.. Jag har varit lika kär i den varje gång jag gått förbi den sedan jag köpte den strax före jul, och blicken fastnat på den fiiina ramen.

Kanske går ramen att sätta ihop. Men att köpa glas med sådan där icke-slät kant (vad heter det, fasad kant?) som satt i den lär ju inte vara ekonomiskt motiverat. Så jag sörjer nu.För en stund kände jag mig så fruktansvärt förlorad. Hopplös. Jag försöker verkligen vara hoppfull inför mina framtidsplaner dessa dagar. Men när det aldrig, ens när det gäller sådana "petitesser", kan få vara lite flyt i mitt liv, så blir jag lite uppgiven. Eller väldigt.
Jag undrar vad jag egentligen gjort för att förtjäna allt oflyt, i det här livet eller ett annat. Och hur man egentligen ska bära sig åt för att få det att vända. Att segla i motvind är ju något man bara orkar så länge, innan man ger upp..


10 April 2010  | Länk | Journalanteckning | 3 kommentarer
9 avrilIdag köpte jag årets första glass, en magnum classic. Förvisso ligger den ännu oäten i frysen, men någon dag snart så ska jag äta den också! ;)
Ikväll satsar jag på frukt & bärmix med vaniljsås dock. Och min vanliga apelsin med keso & kanel som kvällsmat...

Jag hade vårkappan på mig också. Det har börjat bli några gånger nu, om än med onödiga avbrott då vädret blir för vintrigt för att den ska fungera. När jag tittar ut över gräsmattan på baksidan av huset har gräset kommit fram till 85% också. Framsidan är lite mer skuggad så där är lite mer kvar. Men det känns helt klart hoppfullt där ute!

På kvällarna ligger jag och drömmer om att plantera saker också. Inte för att jag lär ha tid till det i år. Men jag ser nästan ännu mer fram emot att få klippa gräset och lyssna på Cirkus Kiev. Det har jag redan dagbokat om på Haket för ett tag sedan, men jag längtar nästan ännu mer nu.
Trots all gräsallergi!


Jag har varit på banken och fått utdrag på mina konton inför mötet med soc och aktiverat självlåning på biblioteket idag också. Det är ju egentligen inga stora grejer, but its things Ive dreaded a while now. Biblioteksgrejen har jag tänkt göra i säkert ett år nu, men det har aldrig blivit av. Förrän nu!


Men nu är det back to reading. Målet är att nå sidan 200 idag, då jag är på 185 nu så kanske det rentav kan bli lite till. 225 vore bra?


9 April 2010  | Länk | Journalanteckning | 1 kommentar
8 avrilÅh, jag skulle ju ha uppdaterat igen kom jag på nu. Men tacktack för svaret i förra inlägget ändå! (delen som hade med högskolepoängen att göra, då, delen om att läsa extrakurser tar jag gärna in mer info om! :).

Jag skrev till syon och inom en halvtimme tror jag att jag hade hunnit få svar. Så nu är min ansökan definitivt färdigfifflad med. Franskan hamnade på första plats. Vilket känns lite ångestigt eftersom det bara är 15hp, men om man inte gör så stryks den ju om jag skulle råka komma in på mitt förstahands-programval eftersom resten stryks då..

Det är en chansning att försöka mig på franska utöver heltidsstudier. Särskilt som det kommer bli min första högskoletermin med noll erfarenhet och ännu mindre studieteknik. Och obefintlig koncentrationsförmåga.
Men jag tänkte börja förhöra alla om studieteknik i sommar om jag får ett positivt antagningsbesked, så kanske jag kommer liite förberedd ändå ;)

Idag har jag tagit mig igenom nästan alla kapitel som jag inte hade läst innan i psykologin. Ett kapitel återstår. Det tar jag imorgon. Sedan ska jag ägna mig åt att läsa Oates resten av studietiden imorgon.
Men nu sömn. Läsning och sömn.

8 April 2010  | Länk | letters & numbers & sentences | 0 kommentar
Högskoleansökningsråd önskasHrm, ja alltså. Jag kände nästan från början att det var fel att inte ta med den där 15hp-kursen i franska (kvällstid) i högskoleansökan. Så nu har jag bytt ut en Engelsk grundkurs 30hp (långt ner i listan) mot franskan. Men jag har lite bekymmer med var jag ska placera den.

Enligt vad jag läst mig till kan man bli antagen till max 45hp per termin?
Om jag söker ett program i första hand (minst 180hp, men det blir ju att man läser 30hp/termin ändå), och franskan i andra hand.. kan jag komma in på båda då?
Eller måste jag söka franskan först?


Och ja, jag ska skicka iväg ett mail till syon. Men jag är ganska säker på att hon antingen har påsklov denna vecka eller så är hon på andra skolor. Hon är bara på gymnasiet/komvux en eller två dagar i veckan... Och jag vill försöka få lite klarhet i det här nuuu! :)
Om någon har erfarenhet av att läsa språk på kvällstid i kombination med heltidsstudier i annat så skulle jag bli väldigt glad om ni kunde berätta om det också. Tar jag mig vatten över huvudet om jag försöker läsa in (motsvarande gymnasiets steg 2-3) franska samtidigt som jag kommer vara nybörjarstudent på högskolenivå?
Enligt vad jag kunnat läsa mig till i den här terminens schema för fransk-kursen så har man bara en eller två lektioner per vecka och resten självstudier.. men hur mycket självstudier handlar det om?


Jag vill iallafall så himla gärna försöka hålla franskan levande nu när jag väl tagit upp den igen efter så många år. Egentligen skulle jag ju möjligen vilja göra något mer av den än att bara läsa för mitt eget nöje också.
Så inte ens en termins uppehåll känns riiiktigt aktuellt. Jag glömmer ju redan nu när jag har jul- och påsklov på nån vecka...=/

8 April 2010  | Länk | letters & numbers & sentences | 2 kommentarer
FailureJag är inte så experimentell och modig av mig när det gäller matlagning. Gillar inte en massa mumbo-jumbokryddor och sådant.
Men jag trodde inte att man kunde misslyckas med potatismos bara genom att tillsätta tre små morötter?
Och lite för mycket salt...

Det blev nog ätbart i slutändan tack vare ett ton socker och på tok för mycket mjölk (för att få den där perfekta fluffiga konsistensen), för att balansera upp saltet. Men morotsmos nån mer gång? Njäe.

Jag har iallafall lite riktigt mat de kommande dagarna nu. Ska bara steka kyckling imorgon också.


Härnäst stundar dock lite läsning och sömn. Skönt!
Je suis trés fatigué.


5 April 2010  | Länk | Journalanteckning | 0 kommentar
5 avrilOm jag ändå hade ett säkert absolut-sista-datum då jag ska vara ute ur lägenheten. Det är så himla frustrerande när man känner att man måste plugga plugga plugga men samtidigt känner sig tokstressad över att packa ner lägenheten. Fast samtidigt inte alltför angelägen om att plocka ner bokhyllan och de få andra ting jag har på väggarna, ifall jag blir kvar här ett längre tag ännu. Orka leva med eko...

Efter funderande och för- och emotlisteskrivande har jag nog kommit fram till att det är bäst att sälja soffan också. Men jag behöver den ju så länge jag bor kvar här. Så när ska man sätta ut annons?

Jag vet inte när jag flyttar, så där hamnar jag i en cirkel som leder åter till inledningen av detta inlägg. Frustratioooon!

Kanske jag ska ställa in mig på att göra franskaprovet den 22:a och sedan typ tömma lägenheten direkt efter? Så har jag en månad till på mig sedan att mest bara ägna mig åt att plugga som en galning och städa lite fram och fram?

Kanske jag borde skjuta upp den första delen av psykologiprövningen som är den 27/4 och ta allt på en gång i juni trots allt? Som det är nu har jag ju inte kommit nånstans med den. Jag skulle aldrig kunna redogöra för några psykologiska perspektiv eller tala om vem som ligger bakom vilka teorier...

Kanske skulle jag satsa mina sista pengar på att köpa trisslotter och spela på lotto och hoppas på att det ger tillräcklig utdelning för att kunna bo kvar till sista juni och sedan anlita en städfirma? Mhm. Det hade ju varit trevligt... No stress.


5 April 2010  | Länk | Journalanteckning | 1 kommentar
4 avrilÄnnu en dag har passerat då jag mest spenderat näsan i Oates-boken. Känns bra att jag börjat komma nån vart även om 75% fortfarande återstår att läsa.

Solen har visat sig från sin bästa sidan och termometern nådde nästan upp i tjugo plusgrader inne på balkongen. Med andra ord måste den ju ha gjort sitt jobb ganska bra idag och töat bort mycket snö?


Annars har jag inte så mycket att tillägga. Jag ska strax gå och lägga mig, läsa lite, sova...

4 April 2010  | Länk | Journalanteckning | 0 kommentar
Boklista1. Den värsta läsupplevelse du haft?
Rädsla:
Jag vet inte. Jag är osäker på om jag ens har någon sådan läsupplevelse. Möjligen att det hänt när jag läst nån rysarbok (har nog läst max två) i min ungdoms dagar? Men böcker som väcker sådana känslor lockar mig i allmänhet inte, precis som rysare inte gör det när det kommer till filmer.

Besvikelse: Jag kan inte peka ut en hel bok som jag blev besviken på såhär på rak arm. Men jag kommer aldrig förlika mig med J.K:s beslut att döda den karaktär som dog i slutet av Harry Potter och Halvblodsprinsen. Och stora delar av sista HP-boken levde inte heller upp till förväntningarna. Den var ganska trist när de hattade runt ute i skogen i X hundra sidor...

Irritation: Böcker med dåligt (barnsligt, platt osv) språk. Böcker där det ständigt dyker upp typfel. Felstavning, särskrivning, upprepningar. You know. Trycker man en bok så ska väl förlaget först se till att de är i toppskick? Det är inte ok med en enda felplacerad eller saknad bokstav. Tycker jag. Förövrigt: Med tanke på hur många som sänder in bokmanus till förlag borde de väl kunna sortera bort de där med platt och barnsligt språk och utan något som helst budskap så man alls slapp bli utsatt för dem, tänker jag. Allt sådant där som inte ger någon riktig läsupplevelse...

Ilska: Här passar besvikelse-svaret strax här ovan också in. Gillar inte när människor blir orättvist eller felaktigt behandlade heller. Vanligtvis väcks ilska lättare i verklighetsbaserade böcker än icke verklighetsbaserade sådana, men någon speciell bok kan jag inte peka ut...

2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?
Oj vilken svår fråga!
Det finns några böcker jag återkommer/återkommit till med jämna mellanrum. Jag antar att det är en hint om att de har/hade något särskilt att säga (mig).

-Zebraflickan av Sofia Åkerman (läser jag nog minst en gång om året sedan ganska många år nu, totalt har det nog blivit kring tio)
-Vingklippt ängel av Berny Pålsson
-Jätten i spegeln av Helene Arkhem

Och nedan nämnda böcker kanske inte påverkat mig på det viset, men de har stannat kvar hos mig på något vis även efter att jag läst ut dem.

-Skuggserien av Maria Gripe
-Oskyld av Åsa Ericsdotter
-Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda
-Désirée av Annemarie Selinko
-Torey Hayden
-Marian Keyes

3. Har du läst någon bok som du blivit riktigt skrämd av?
Njäe, som sagt så tilltalar inte den typen av böcker mig riktigt..

4. Vad använder du som bokmärke?
Bibliotekskvitton eller ett bokmärke jag gjorde i syslöjden i åttan (eller något sådant) oftast.

5. När brukar du läsa? Hemma, på jobbet, på morgonen, på förmiddagen, på kvällen, innan du lägger dig…?
Genomgående har jag under mitt liv mest läst när jag gått och lagt mig, men på senare år har jag börjat bli trött så fort jag läst en rad så det brukar bli mer läsning under dagtid nu istället. Fast jag har ju alltid läst på dagtid under helger och lov och så förut också, förstås.

6. Vad var den första bok du läste?
Ska man minnas det? Mamma och mormor läste sagoböcker för mig när jag var liten. Antar att det var någon av dem?

7. Vad är bättre, pocket eller inbundet?
Det är ju något speciellt med inbundna böcker, men ärligt talat är ju pocket på alla sätt mer behändigt.. och så är de billigare. Men i mitt framtida bibliotek ska ändå huvuddelen av böckerna vara inbundna.


8. Vilken bok läser du nu?
We were the Mulvaneys av Joyce Carol Oates och Richard Yates Revolutionary road. Fast jag har knappt ens hunnit börja med den senare och det lär nog dröja innan det kommer ett tillfälle att fortsätta med den heller.

9. Och vilken sida är du på?
106.

10. Brukar du lämna “kännetecken” i dina böcker?
Nej. Men det verkar ganska fint att hitta tidigare läsares lämnade meddelanden. Fler borde lämna lappar i sina biblioteksböcker...

11. Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?
När jag väljer ut böcker på måfå på bibblan är det alltid utsidan som är den första/största orsaken till att jag dras till dem. Sedan läser jag förstås baksidestexten innan jag bestämmer mig för om den verkar läsvärd på riktigt. Men omslaget brukar oftast ge en riktigt bra hint, tycker jag...

12. Sidantalet, då?
Jag är inte rädd för tjocka böcker, men för tillfället väljer jag medvetet de som inte är tegelstenar för att komma igång med läsningen och hitta motivationen igen.

13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?
Nej nej nej! Det gör att läsupplevelsen tappar sin tjusning helt.

14. Finns det någon bok du läst flera gånger?

Oh ja. Några nämnde jag här ovan; Zebraflickan, Vingklippt ängel, Désirée, Oskyld, Jätten i spegeln..

15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?
Nja. Möjligen att jag tappat någon bok på stortån nån gång kanske? Och så har man väl skurit sig när man vänt blad någon gång, men det får väl ses som ganska milda skador ;)

16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är någon bok du inte gillar?
Ja, jag har väldigt svårt för att göra mig av med böcker. Till och med dubletter ;)

17. Tar du med dig boken du läser på toa?
Nää..

18. Just det, läser du i badrummet?
De sällsynta gånger jag badar brukar jag ta med något att läsa, men det brukar nog hellre bli tidningar eftersom jag inte vill tappa böcker i badkaret. Fast så mycket läsning blir det definitivt inte.

19. Har du något boksystem? Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ska köpa/köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?
Det brukade gå ut på att jag ställde böckerna i den ordning jag läste dem. Men jag har alltmer gått över till att sortera dem i färger istället. Och efter författare. Det är ganska kaotiskt system, alltså.
Jag skriver upp alla böcker jag läser och datumet jag läser ut dem, ja. Några betygsätter jag här i bloggen, men jag är värdelös på att skriva regelrätta recensioner. Det räcker att tala om om jag tyckte om eller hatade det jag läste, känner jag. Sedan är det upp till andra att inspireras att läsa själva och skapa sin egen uppfattning.

20. Har du något att tillägga?
Jag önskar verkligen att jag läste mer än jag faktiskt gör! Och att jag var bättre på att läsa på engelska. Och att jag läst fler klassiker (men det ska åtgärdas!), eller att jag för all del lyckades hålla mig till de årsteman jag sätter upp för mig själv inför varje nytt år (i år är det meningen att jag ska täppa till luckan när det kommer till svenska kvinnliga författare, gärna klassiker därtill).

Och ja, Elisabeth, jag förmodar att jag inte behöver uppmana dig att tjuva den här listan. Ni andra får gärna göra det också, såklart! :)

3 April 2010  | Länk | Listor & test | 2 kommentarer
3 avrilAujourd´hui, revint au printemps.

Dvs; idag återvände våren. Solen sken äntligen. Termometern visade på +12 och det droppade i stuprännorna när jag öppnade balkongdörren på eftermiddagen. När jag satt i bilen då mamma var in i bygghandeln och lyssnade på P3:s Tracks kände jag rentav ånger över att jag låtit vårkappan hänga kvar hemma till förmån för vinterjackan. Tänk, snart kan jag nog ändå lämna den kvar på sin galge utan att ens fundera på det innan, och ta snyggkappan istället. Oho!


Jag tog mig igenom de sidor som var minimum i Oates-boken, och lite därtill. Men det tar evinnerlig tid att läsa och jag funderar på hur man egentligen gör för att öka tempot utan att förlora handlingen?

Som det är nu har jag ju så himla svårt att fokusera och vara medveten om vad jag läser och jag läser om och om och om samma stycken i evigheter. Med så kort tid och så mycket text kommer det inte fungera.


Och avslutningsvis läser jag skrivarblogg och suget efter skrivandet vaknar alltmer till liv igen. Jag har alltmer tänkt att det kanske bara tillhörde det förflutna, men nej. Någon dag ska jag skriva något riktigt kring de där karaktärerna jag burit med mig sedan jag var nio,tio. Någon dag ska jag skriva en riktig roman. Någon dag ska jag ha ett litet arbetsrum, eller åtminstone en ordentlig arbetshörna för mitt författarskap och jag ska möjligen drabbas av skrivkramp men den ska inte kännas som att den är oövervinnerlig.

Fast jag ska inte ha någon brådska att nå dit. Jag ska försöka leva lite istället. Skaffa inspiration och kunskap, bygga ihop karaktärer.Och nu då? Se något avsnitt Greys, kanske? Och fortsätta läsa skrivarbloggen!


3 April 2010  | Länk | Journalanteckning | 0 kommentar
2 avrilJag har just läst en hel rad inlägg i en blogg med mycket bokrecensioner. Mest inom ungdomsboksgenren eftersom skribenten försöker sig på att författa egna böcker inom den genren, och är lärare.
Och jag får sådan läslust!
Men när skulle jag orka och hinna läsa en bok utöver studieböckerna? Just nu finns det inte på världskartan känns det som.

Jag läser inredningstidning på kvällen (om något alls) innan jag somnar, för då finns inget man måste komma ihåg till nästa gång man läser. Ingen handling liksom...


På tal om läsning och sömn ska jag förövrigt bädda ner mig i sängen nu. Och imorgon ska jag ta mig till sidan 100 i Oates-boken. Minst. Egentligen var det dagens mål, men det blev inte så. Jag läste iallafall, och det får väl vara ok för den här gången. Men jag behöver verkligen ta tag i plugget ordentligt nu också.


Hoppas solen kommer tillbaka snart. Energin blir så mycket större då...


Imorse somnade jag om när jag stängt av alarmet, och sov till halv elva. Hade lätt kunnat sova någon timme till egentligen, men jag har inte råd att ställa till något med min dygnsrytm nu.

2 April 2010  | Länk | letters & numbers & sentences | 0 kommentar
1 avrilAvril.
Poisson dAvril.

Har inte blivit utsatt för några sådana idag, vad jag vet.
Har ni? Och framförallt, gick ni på dem? ;)


Sista lektionen innan lovet avklarad och det kommer verkligen lägligt. Nu ska jag verkligen försöka få något gjort här hemma. Både i studieväg och när det kommer till flyttpackningen. Kanske vi skulle kunna få iväg byråarna nån gång under den kommande veckan, och dess innehåll?
Vore en bra bit på väg då.


Vi började se Coco avant Chanel på franskan idag. Den verkar fin, önskar att jag hade den så själv. Jag vill se klart den nu, se den i sin helhet. Inte upphackad i minuter här och där...


Jag vet inte vad jag ska skriva mer. Jag önskar verkligen att jag hade tid och ord. Jag vill verkligen verkligen skriva något med mening, för en gångs skull.


1 April 2010  | Länk | Journalanteckning | 1 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & sandra linnéa                                             Skaffa en gratis hemsida