Im not a god, I was misquoted.
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
April (2018)
>>


Mina favoritfilmer från 1930-talet

Då var det dags att lista favoriterna från 1930-talet. Det här var ett viktigt årtionde för filmen då mycket hände. Flera stjärnor slog igenom medan andra stod på höjden av sin karriär. Nya som etablerade sig var monsterfilmens stora Boris Karloff och Bela Lugosi, västernfilmens framtida stjärna John Wayne och äventyrsfilmernas mästare Errol Flynn. Bröderna Marx som kom från den tidigare vaudeville-scenen gör sina bästa filmer och fokuserar nu endast på talfilmer. Alfred Hitchcock etablerar sig på hemmaplan och nytänkandet i specialeffekter utvecklas.
Nu kommer jag inte gå in jättedjupt på varje film då jag pratat om de flesta tidigare i bloggen.

10. Angels with Dirty Faces (1938, Panik i Gangstervärlden)
James Cagney spelar som vanligt en hårdkokt gangster som återvänder till sina gamla kvarter och träffar sin bästa vän från barndomen, Jerry, som nu är präst. Ungdomarna där har Cagneys rollfigur som idol och vill vara som honom medan Jerry gör vad han kan för hålla dem borta från den världen. Humphrey Bogart gör en roll som skurkaktig advokat.

9. A Day at the Races (1937, En dag på kapplöpningarna)
Ja man vet vad man får när det gäller Bröderna Marx, och i vissa filmer lyckas de bättre än andra att locka till skratt. De följer sitt format och det jag älskar mest är Groucho Marxs underbara oneliners som han levererade både i filmerna och som sig själv i intervjuer. Men deras kemi i stort är ju också fantastisk och de vet sina roller. Visst kan sångerna bli lite långa ibland och stoppa upp filmerna men i denna komiska pärla till film störm jag mig inte på det speciellt mycket. Det finns dock en film som jag håller högre i deras katalog men den återkommer jag till. En ledtråd är dock att Queen döpte två av sina skivor efter just dessa två Marxfilmer. Detta är en och så även nästa Marxfavorit längre upp på listan.

Dr. Hackenbush (Groucho): Emily, I have a confession to make. I really am a horse doctor. But marry me, and Ill never look at another horse.

8. The 39 Steps (1935, De 39 Stegen)
Ja min favoritregissör som jag ständigt återkommer till på bloggen ärju Hitchcock. På 30-talet gjorde han många fantastiska filmer i England innan han på 40-talet tog steget över till Hollywood och skapade sina mest kända filmer.
Denna film baseras på en roman av John Buchan.
Huvudpersonen är en kanadensare (spelad av Robert Donat) på besök i London där han på en show träffan en tjej som säger sig vara förföljd av hemliga agenter. Han följer henne hem och när hon mördas måste han själv hitta mördaren för att inte bli anhållen för mordet. Detta då han samtidigt jagas av förutom polisen även spionligan ”The 39 Steps”.

7. The Invisible Man (1933, Den Osynlige Mannen)
En skön film med mycket bra effekter för tiden. En av mina favoritskådisar Claude Rains hittar ett sätt att bli osynlig, men det leder bland annat till att han långsamt drivs mot galenskap och ondska. Baserad på H.G. Wells roman. Chevy Chase gjorde en underhållande och mer komisk verison 1992.

6. Captain Blood (1935, Kapten Blod)
Errol Flynns första huvudroll där han spelar en läkare på 1600-talet, Dr Peter Blood. Han blir oskyldigt dömd för förräderi och blir förvisad till Västindien och såld som slav. Han lyckas fly och skaffa sig ett skepp och blir den fruktade piraten Captain Blood.

5. Stagecoach (1939, Diligensen)
Nio främlingar träffas under en resa med diligens som hotas av apacher. På vägen stöter de på den efterlyste The Ringo Kid (John Wayne) som dock visar sig kunna vara nyttig att ha med sig.
Detta är filmen som blev John Waynes genombrott och som gjorde honom till en av de mest älskade amerikanska skådisarna. Förutom honom är det flera sköna karaktärer bland främlingarna.

4. A Night at the Opera (1935, Galakväll på Operan)
Bröderna Marx igen och detta är även nostalgi för mig och absolut den av deras filmer jag skrattat mest till. Följer ju dock samma format som vanligt men utspelas nu på Operan.

3. King Kong (1933)
Detta är ju ett fantastiskt äventyr som filmats flera gånger. Visst är det annan kvalite på effekterna idag men det är kul att se vad det kunde göra med dåtidens teknologi och fantasi. King Kong är på riktigt en docka på ca 20 cm som filmats med hjälp av stop motion. Effekterna är tillräckligt bra för att man ska bli tagen av filmen.
Peter Jackson såg denna när han växte upp och var en av anledningarna till han började spela in film. I sin version från 2005 så är han välidgt trogen detta originalet vad gäller handlling.

2. The Lady Vanishes (1938, En dam Försvinner)
Här tycker jag verkligen att Hitchcock hittar rätt och har utformat sin stil som regissör. En fyndig och spännande historia blandat med svart humor.
En ung kvinna pratar med en dam under en tågresa. Kvinnan somnar en stund och när hon vaknar är damen borta och ingen verkar ha sett henne överhuvudtaget. Har hon drömt eller om inte, vilka är inblandade.

1. The Adventures of Robin Hood (1938)
Detta är för mig den riktiga Robin Hoood-filmen och var för studion första satsningen på färgfilm då den spelades in i Technicolor. Flynn är en fantastisk och trovärdig äventyrsskådis och backas upp av en härlig rollista. Olivia de Havilland (som Flynn jobbade med sammanlagt 8 gånger), Basil Rathbone, Claude Rains och Alan Hale Sr som Little John, en roll han spelade på film redan 1922 då Douglas Fairbanks spelade Robin Hood.
15 November 2015  | Film | 0 kommentar
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)




hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Peter Edvardsson                                             Skaffa en gratis hemsida