Im not a god, I was misquoted.
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Oktober (2018)
>>


Min top 100 del 11 - plats 5-1

Ja då var det dags! Slutet på min lista. Mina fem favoriter.

Även om vilka filmer jag har på en sån här lista kan skifta en aning beroende på humör och känsla vid ett tillfälle så är dessa fem ständigt återkommande i topp.

5.
The Lord of the Rings trilogy (2001-2003)
Peter Jackson, Fran Walsh och Philippa Boyens har gjort ett fantastiskt jobb med ett så populärt verk som Tolkien skapade. För att filmerna ska accepteras så måste det ju i stort sett bli perfekt och de kom bra nära. Skådisarna är perfekta i varenda liten roll, effekterna i de närmaste klockrena....ja och så vidare. Visst har vissa delar ur boken utelämnats, men det var ju givetvis nödvändigt.
Sedan skrattar jag dock åt Kevin Smiths kommentarer om filmerna bland annat i Clerks 2. "De är ute och går i tre filmer."
Men en viktig del i filmerna är också Nya Zeeland. Vilka miljöer!

4.
Pulp Fiction (1994)
Tarantino och hans fantastiska manus var nog det som verkligen accelererade mitt filmintresse. Först Reservoir Dogs och sedan denna. Jag vet inte hur många gånger jag har blivit sugen på att se någon scen i filmen, vilket alltid blir till att jag ser hela filmen. Dialogen i filmen är mästerlig och bara att komma på att ha några mördare prata om hamburgare och fotmassage. Det blir så naturligt och sedan exploderar det i plötsliga händelser. Sedan är det ju givetvis superviktigt att det är mycket bra skådespelare som kan leverera det som växer fram i Tarantinos hjärna.
Det måste ju också nämnas att musiken är fantastisk i hans filmer och bygger upp rätt känsla på något sätt.
Som i Pulp Fiction där Dick Dales and His Del-Tones energifyllda Misirlou inleder det hela.

3.
Braveheart (1995)
Jag är väldigt svag för välgjorda äventyrsfilmer. Detta är ett mycket bra exempel. Mel Gibson håller inte igen i sina bilder och karaktärerna känns mycket utvecklade. Den här typen av filmer får mig alltid att fundera på hur det verligen var under vissa tidsperioder. Om det såg ut exakt så här vet man ju givetvis inte men det känns som man verkligen har funderat på det.
Även här, som i Sagan om Ringen, är mijöerna fantastiska och det är inte en slump att två länder jag verkligen vill åka till är Skottland och Nya Zeeland.
Jag gillar också att Gibson vågar blanda lättsamma "yes-ögonblick" med mörkare stunder.

2.
Jaws (1975)
Hajen har påverkat många personer på olika sätt. Det skulle vara kul att få veta antalet personer som inte har badat i hav sedan de såg filmen.
När jag var yngre så var ju favoritscenerna när man fick se titelkaraktären tillsammans med John Williams fantastiska tema. Nuförtiden njuter jag lika mycket av övriga scener, speciellt när de sitter och pratar på båten. Filmen är så väldigt mycket mer än bara en hungrig haj.
Huvudpersonernas samspel och dynamiken mellan karaktärerna är så genomarbetad och bra. Roy Scheider, Robert Shaw och Richard Dreyfuss gör alla så mycket av sina roller.

1!
Star Wars trilogy (1977-1983)
För mig är detta den ultimata filmupplevelsen. En helt egenskapad värld, klassisk handling, fantastiska miljöer och överflöd av fantasi. Visst, de kanske inte är bäst om man ser till alla filmiska komponenter som manus och sådant, men för mig är helheten så mycket större än delarna. Dessutom är effekterna det skapade för filmen helt fantastiska.
Jag hade en plansch på väggen med de två robotarna R2-D2 och C3PO när jag var yngre, men var tvungen att ta ner den eftersom jag associerade till Darth Vader och var så rädd för honom. Hans entré i första filmen när han lyfter upp en person och förhör honom var så spännande då. Det är en känsla som finns kvar för mig när jag ser filmerna än idag. Nostalgin är som sagt viktig för mig och det spelar in extra här.
Många har problem med leksaksindustrin George Lucas byggt upp och att han har ändrat i filmerna. Men för mig spelar detta minimal roll, filmerna är snyggare och har kryddats med extra scener. Sedan att han är miljardär eller mångmiljardär tänker jag inte ett dugg på när jag sätter i dvd-skivan och låter den fantastiska musiken skölja över mig...A long time ago in a galaxy far far away...
Ja det är magi för mig.



Han Solo: Damn fool, I knew you were going to say that.
Obi-Wan: Whos the more foolish: The fool, or the fool who follows him?

ur Star Wars
26 Oktober 2010  | Länk | Film | 0 kommentar
Min top 100 del 10 - plats 10-6

Ja då kör jag på med min top 10. Men för att dra ut på det lite extra så blir det bara halva top 10 idag.

10.
A Fish Called Wanda (1988)
Det här en av de absolut roligaste filmerna som gjorts enligt mig. John Cleese är en av mina favoritkomiker och här backas han upp av suveräna skådisar som Jamie Lee Curtis, Kevin Kline och Michael Palin. Dessutom ett mycket bra manus med många odödliga kommentarer.
Kline fick en birollsoscar för denna roll.

9.
Ran (1985)
Då till filmen som slog sig in på listan under tiden jag presenterat den. Jag såg filmen nyss och blev helt förtrollad. Av någon anledning så har jag inte sett den tidigare, men det kommer jag ta igen framöver.
Filmen influerades från början av olika samurajlegender men drogs mer och mer åt Shakespeares King Lear under arbetets gång. Skådisarna är mycket bra, men det som står ut lite extra är de fantastiska miljöerna och de fina bilderna. Det är ganska talande också att Kurosawas storyboarding bestod av målningar och inte ritningar.
Helt enkelt en spektatulär filmupplevelse.

8.
Rear Window (1954)
Min Hitchcockfavorit, Fönstret åt Gården på svenska, tar sig upp till denna åttonde plats på min lista och är en mycket spännande och välspelad film. Jimmy Stewart har huvdrollen och underbara Grace Kelly är hans hemhjälp.
Stewart iakttar lägenheterna på andra sidan gården med kikare och börjar få olika teorier om speciellt en man som han är övertygad om har begått ett mord.
Hitchcock byggde upp ett fantastiskt sceneri så han smidit kunde filma alla lägenheterna från Stewarts synvinkel.
En väldigt smart och helt enkelt strålande film.

7.
From Russia With Love (1963)
Här kommer min favorit bland Bondfilmerna. Man börjar här med den andra i serien verkligen hitta rätt och Sean Connery vet hur han vill ha sin agent.
Här är det dock inte, ovanligt nog, någon självklar huvudskurk utan snarare en motståndare i form av terroristorgansiationen SPECTRE. En österrikisk smörsångerska, Lotte Lenya, fick rollen som en av de större hoten mot Bond, den elaka tanten med colabottnar som glasögon och utfällbar kniv i skon.
Hon anlitar en av mina favoriter som jag nämnt mycket det sista, Robert Shaw, som är fantastisk i rollen som Grant.
Bondbruden Daniela Bianchi är bra men hon är dock dubbad då hon knappt kunde engelska.

6.
The Shawshank Redemption (1994)
(Nyckeln till Frihet)
Den första gången jag skulle se denna var innan en fotbollsträning. Jag visste dock inte hur lång den var utan fick ta en paus mitt i den för att hinna till träningen. Det enda jag tänkte på under tiden var den fantastiska film jag höll på med och längtade tills dess att jag fick fortsätta. Den höll lika bra hela vägen och är en av mina absolut största överraskningar sedan dess. Filmen är baserad på en Stephen King-novell men inte likt något han funnits till grund för tidigare.
Geniet bakom filmatiseringen är regissören och manusförfattaren Frank Darabont. Han har lyckats få till en klockren film med underbara skådisar även i de mindre rollerna. Allt är genomtänkt.
Tim Robbins är suverän och Morgan Freeman är perfekt både i sin roll och som berättarröst.
En helt magisk filmupplevelse som får tiden att passera mycket fort.

Nu återstår bara fem filmer och jag återkommer med dem inom kort.



"Andy Dufresne: Get busy living, or get busy dying. "

ur The Shawshank Redemption
17 Oktober 2010  | Länk | Film | 0 kommentar
Min top 100 del 9 - plats 20-11

Ja då var det dags att ge sig på min top 20. Det är jobbigt hur trångt det är på de här tjugo platserna.

20.
A man for all seasons (1966)
Detta är en film jag har pratat mig varm om här på bloggen. Paul Scofield gör en av de bästa rollprestationerna någonsin i rollen som Thomas More. Hela filmen bygger på ett vansinnigt starkt manus och trots att det händer mycket så är det inte det minsta långtråkigt. En av mina favoritskådisar Robert Shaw spelar här Henry VIII och är även han lysande.

19.
Reservoir Dogs (1992)
Ja det här var ju en chock när den kom, vem är denna genialiska galning som har skrivit detta underbara manus. Quentin Taratinos första film hade många åsikter om. Han fick ihop en suverän rollista och blev ju känd för att väcka slocknade karriärer till liv.
Det är svårt att prata om den här filmen utan att dra iväg, vilket i och för sig gäller många av de kommande filmerna, så jag lämnar det med att den är så underbart bra.
Tarantino har hämtat mycket av filmens handling från Hong Kong-filmen City on Fire med Chow Yun-Fat i huvudrollen. Den är också bra men når inte upp till Reservoir Dogs på långa vägar.
Och vad handlar egentligen Madonnas Like a Virgin om...?

18.
Star Wars III -Revenge of the Sith (2005)
Här smäller det rejält. George Lucas har verkligen fått ihop det suveränt bra och knytit ihop trådarna mellan de nyinspelade filmerna och originaltrilogin utan att det blir för krystat. Flera ögonblick jag väntat på skapade rysningar när jag satt i biosalongen både första och andra gången. En mörk film som väntat men första 25 minuterna är spektatkulära och innehåller mycket humor, då främst med R2-D2 i huvudrollen.
Flera nya sköna karaktärer och även kul att se Wookies fightas lite mer än Chewbacca har gjort tidigare. Dock skulle jag gärna sett ytterligare lite mer av detta.

17.
North By Northwest (1959)
Då var det dags för Hitchcock igen. En härlig thriller med full fart och en Cary Grant i högform. Han blir här jagad av både polis och skurkar, och upplösningen på Mount Rushmore är mycket spännande. Som vanligt har Hitchcock lekt med effekter och hittat på egna knep.
Flera andra bra skåidsar som James Mason, Eva Marie-Saint och fortfarande aktiva Martin Landau i en tidig roll. En kul detalj är också att Jessie Royce Landis som spelar Grants mamma i filmen egentligen bara var sju år äldre än honom.

16.
Dances With Wolves (1990)
En av de snyggaste filmerna som gjorts. Kevin Costners regidebut är en varm och fin film blandat med den mänskliga råheten som alltid har existerat. Detta är en film jag ser ganska ofta och det är en njutning varje gång. Mycket subtil humor också och jag ler ibland flera minuter innan vissa grejer som jag bara väntar på ska hända. Tyvärr har Costner inte lyckats lika bra med andra filmer han har regisserat även om den nästan lika snygga Open Range kommer bra nära.
En annan av filmens höjdpunkter är det fina samspelet mellan Costner och Graham Greene som spelar medicinmannen.

15.
Dial M for Murder (1954)
Eller Slå nollan till Polisen som den heter på svenska är ju regisserad av...jo såklart...Alfred Hitchcock. Han är favorit som sagt och har med många härliga filmer. Här är det en film vars handling till största del förlagd till en lägenhet. Det är från början en pjäs av Frederick Knott och han har också skrivit manuset till filmen.
Det handlar om en man som planerar att mörda sin fru, men allt går inte riktigt som planerat.
Starka skådisar som Ray Milland, Robert Cummings, John Williams (ej musikern), Anthony Dawson och underbara Grace Kelly.

14.
Raiders of the Lost Ark (1981)
Steven Spielberg hade en dröm att en gång få regissera en James Bond-film. Men han insåg att det inte var så troligt så den här filmserien var hans lösning på det. George Lucas bistod med grundidén och Lawrence Kasdan skrev manuset som ligger väldigt nära Bond i stämning och känsla. Ett härligt matinéäventyr med lite extra edge och en klockren karismatisk Harrison Ford i huvdrollen. Sedan fantastisk musik, av den mer kände John Williams, som de flesta känner igen och kopplar till hjälten Indiana Jones. Han är dock döpt efter George Lucas hund Indiana.

13.
Gladiator (2000)
Ja vad ska man säga. De flesta har väl sett den här och inser säkert vilket mästerverk det är. Mäktigt, starkt, underhållande, sorgligt...filmen framkallar många olika känslor och är ju så vansinnigt välgjord.
De viktiga skådisarna är klockrena i sina roller och karaktärerna kunde helt enkelt inte castats bättre. Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nilesen, Derek Jacobi, Richard Harris och min favorit Oliver Reed som Proximo. Helt fantastiskt.

12.
Goldfinger (1964)
Filmen som gjorde Sean Connery, och även James Bond, till en superstjärna. Den tredje filmen i serien hypades som ingen film gjorts tidigare.
Det finns väldigt många klassiska karaktärer och ögonblick i filmen. Gert Fröbes Auric Goldfinger, Harold Sakatas hattkastande Oddjob, den första riktiga Q-bilen i hans Aston Martin, de olycksdrabbade systrarna Masterson. En får ju känna på Oddjobs hatt (Tania Mallet) men mest minnesvärd är Shirley Eatons öde att få kroppen täckt av guldfärg. Ett öde som också gjorde Eaton till en av de mest kända personerna i världen för ett tag. Honor Blackman vars karaktär Pussy Galore (hur man nu fick censuren att gå med på det) var den första Bondbruden att kunna ta vara på sig själv. Hon är också den enda kvinnan som varit äldre än sin Bondmotspelare. Med sina 38 år under inspelningen så var hon tre år äldre än Sean Connery.
Ja Bondfilmer är något jag kan prata länge om...så jag slutar här...

11.
The Sting (1973)
(Blåsningen)
Jag älskar smarta kuppfilmer där man ibland även som publik blir blåst. Oceans Eleven-serien tycker jag är de bästa på senare år, men ingen annan film i genren når upp till detta mästerverk. Ett mycket fyndigt manus och en skön stämning genom filmen. Man blir på så gott humör när man ser den. En oerhört viktig del är miljöerna och den fantastiska ragtime-musiken.
Paul Newman och Robert Redford som även gjort radarparet Butch Cassidy and the Sundance Kid några år tidigare är väldigt bra ihop. De verkar trivas tillsammans och överglänser de fleste de spelar med. Tur då att det respektingivande offret Lonnegan spelas av ovan nämnde Robert Shaw som är en av alla skådisar som har mest pondus och karisma och som verkligen fortfarande känns som ett hot mot Newmans och Redfords karaktärer bara genom en blick.

Ja nu återstår bara min top 10. Det blir väldigt tomt när har skrivit den sista delen skulle jag tro.


Maximus: My name is Maximus Decimus Meridius, commander of the Armies of the North, General of the Felix Legions, loyal servant to the true emperor, Marcus Aurelius. Father to a murdered son, husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next.

ur Gladiator såklart...
10 Oktober 2010  | Länk | Film | 0 kommentar
Min top 100 del 8 - plats 30-21

Ja efter några dagars extra paus så går listan vidare. Först kan man ju nämna den tråkiga perioden vi är inne i nu med många stora namn inom filmen som försvinner. Några som dött är:
Regissören Arthur Penn med den fantastiska Bonnie and Clyde (1967) bakom sig, som var precis utanför min lista.
Superstjärnan Tony Curtis med Snobbar som jobbar, Some like it hot och Spartacus på meritlistan. Dessutom pappa till Jamie Lee Curtis som jag nämnde i förra bloggen.

Men då till listan.

30.
Le Fabuleux destin dAmélie Poulain (2001)
Eller Amelie från Monmartre som den heter på svenska. Denna franska pärla av den fantasifulle regissören Jean-Pierre Jeunet är en av de största överraskningar jag fått när jag sett en film. Hade väntat mig en trevlig film, men denna var ju helt magisk. Underbar stämning, fyndigt och vansinnigt snyggt filmat, fantastiska skådisar men framförallt en skådis...den urcharmiga Audrey Tautou i huvudrollen som borde vunnit alla skådispris som fanns detta året.

29.
Life of Brian (1979)
Min favorit bland Monty Pythons mästerverk och en av de roligaste filmerna som gjorts. Så många sköna karaktärer spelade av så få, men geniala skådisar.

28.
Live And Let Die (1973)
Roger Moores första insatas som 007 och en av de första Bondisarna jag såg faktiskt. Yaphet Kotto är mycket bra i skurkrollen och han backas upp av färgstarka kompisar i kloförsedde Tee-Hee spelad av Julius Harris och voodookungen Baron Samedi spelad av Geoffrey Holder.
Sedan, apropå färgstark, så fick man för första gången se Clifton James underbart sköna sheriff J.W. Pepper som tuggar tobak och kastar ur sig lustigheter. Han var så populär att han fick återvända i The Man with the Golden Gun som kom året därpå.
Jane Seymour spelar den kvinnliga fägringen Solitaire och är min favorit bland Bondbrudarna genom åren. Tillsammans med den första, Ursula Andress.
Härliga båtjakter i filmen också.

27.
Vertigo (1958)
Ja ingen del av denna lista utan en Hitchcock vad det verkar. Detta är ju en lite mer psykologisk thriller än vad han brukar göra. Men det finns ju i och för sig flera exempel på sådana på hans meritlista, men inte så jättemånga.
James Stewart gör återigen en mycket stark insats i en Hitchcock-film och Kim Novak också väldigt bra i en krävande roll.
Här visar Hitchcock också på sin uppfinningsrikedom, bland annat med effekten för att visa huvudpersonen Stewarts svindel. Han drar kameran fort bakåt samtidigt som han zoomar in. Detta har använts av många regissörer efteråt, bland annat av Steven Spielberg i Jaws när polisen Roy Scheider sitter på stranden då en haj attackerar en bit ut.

26.
Back To The Future-trilogy (1985-1990)
Filmserien som gjorde Michael J Fox till stjärna. Han har en fantastisk komisk timing och fungerar väldigt bra ihop med galenpannan Christopher Lloyd. Dessa filmerna ser jag alltid i tätt följd och jag tycker de håller så hög nivå genom hela serien att det blir bäst att ta dem som en trilogi. Eller i alla fall lättast...
En styrka är ju att det är så välgjort och miljöerna så klockrena. Man har ju verkligen tänkt på alla detaljer men ändå inte fokuserat någonting på vetenskapen bakom handlingen.
För vissa skådisar blir det lite mer krävande än normalt också eftersom de får spela sina karaktärer i olika åldrar. Främst då Lea Thompson och Thomas F. Wilson som gör det fantastiskt bra.
Lättsama och otroligt välgjorda matinéfilmer av Robert Zemeckis. En härlig dos nostalgi också.

25.
Star Wars II -Attack of the Cloones (2002)
Jag är väldigt svag för Stjärnornas Krig-världen och njöt väldigt när jag fick se den nya trilogin på bio. Det var ju dock jobbigt att vänta så länge mellan varje film.
Nu har jag inte de tre senaste filmerna som en trilogi då jag tycker att kvalitén har ökat för varje film. Dock så gillar jag även första The Phantom Menace, men den platsar inte riktigt på listan. Visst är Jar-Jar Binks störande, men det är ju ett fantatiskt filmäventyr i en miljö jag gillar. Dessutom så försökte jag ha realistiska förväntningar på de senaste inslagen i serien då de inte på långa vägar kunde tävla mot den första trilogin i fråga om nostalgi då denna hade en kraftfull påverkan på mig när jag var yngre. En stark filmupplevelse när man är ung kan aldrig slå en stark filmupplevelse som vuxen, då detta blir så mycket mer än bara en film. I alla fall för mig...:)

Då till denna episod II som är ett verkligt energifyllt spektakel rätt ur George Lucas fantasi. Många fantastiska scener och effekter blandas med sköna karaktärer. Lucas är ju inte speciellt bra på att skriva dialog, då dessa ofta blir lite klychiga och styltiga, men det är ju trots allt ett matinéäventyr med fokus på andra saker. Det var underbart att se Yoda fightas också.

24.
Shichinin No Samurai (1954)
(De Sju Samurajerna)
Kurosawas mastodontfilm med en speltid på över 3 timmar var en av filmerna som öppnade mina ögon för den asiatiska marknaden. Trots att det är svartvitt så är filmen så vansinnigt snygg och varje bild blir som ett konstverk. Vilket man ofta kan säga om den japanske regissörens filmer.
Den asiatiska spelstilen hos skådisarna är ju lite annorlunda men jag stör mig inte nämnvärt på detta utan jag tycker det är hög nivå på skådespeleriet. Men ändå så är det ju Toshiro Mifune som lyser starkast. Han har en sådan tillbakahållen karisma och pondus som få andra besitter.
En filmklassiker som måste ses!!!!

23.
O Brother, Where Art Thou? (2000)
För mig är detta bröderna Coens absolut bästa film. Jag ser den väldig ofta och är varje gång fascinerad över hur bra alla delar är i filmen...skådisarna, bildspråket, miljöerna och framförallt den fantastiska musiken. Eliten inom bluegrass är alla representerade och skivan blev utsedd till bästa countryskiva detta året. Det kanske inte låter så imponerande här i Sverige, men det är ju en vansinnig konkurrens i USA inom denna genre.
George Clooney gör en av sina absolut bästa roller och John Turturro är lika stark som vanligt. Skulle dock kunna nämna varenda skådis.
Filmen är härligt fantasifull och bygger ju också på klassiska Odysseus av Homeros, dock placerad i amerikanska södern på 1930-talet. Dialogen är ofta helt underbar att lyssna på.
En fantastisk filmupplevelse.

22.
Four Your Eyes Only (1981)
(Ur dödlig synvinkel)
En mycket stark Bond med Roger Moore i huvudrollen. Filmen har lite oväntade vändningar och är dessutom lite hårdare än andra filmer i serien med Moore.
Starka skådisar och fantasifulla miljöer.

21.
L.A. Confidential (1997)
En mycket bra story och härlig thrillerdeckare.
Jag tjatar ofta om bra rollistor, och det bör jag ju nämna här också. Snacka om stjärnparad. Russell Crowe helt suverän några år innan hans riktiga genombrott. Smart och välgjord film som fångar gangstermiljön utan att parodiera den som många andra seriösa filmer gör.
Izabella Scorupco var aktuell för rollen som Lynn Bracken, vilken istället blev Kim Basingers stora comeback. Hon belönades även med en Oscar.

Så se mycket film nu så återkommer jag snart med resten av listan.


Tommy Johnson (Chris Thomas King): I had to be up at that there crossroads last midnight, to sell my soul to the devil.
Ulysses Everett McGill (George Clooney): Well, aint it a small world, spiritually speaking. Pete and Delmar just been baptized and saved. I guess Im the only one that remains unaffiliated.


5 Oktober 2010  | Länk | Film | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Peter Edvardsson                                             Skaffa en gratis hemsida