Im not a god, I was misquoted.
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Juli (2018)
>>


En australisk järv värd för Oscarsgalan

Ja nu har det varit alldeles för längesedan jag skrev något om film. Det blev en paus av olika anledningar men nu är jag igång igen.
Nu i dessa tider känns det som det är naturligt att börja med Oscarsgalan och de nomineringarna som nu är släppta.

Den första skrällen har dock redan kommit när man presenterade värden för årets gala. Hugh Jackman. Tidigare har man haft väldigt goda resultat med främst komiker i rollen, såsom Steve Martin, Elle DeGeneres, Jon Stewart och Chris Rock. Den som dock först får frågan innan man går vidare till plan B är geniala Billy Crystal som har varit mycket bra värd många gånger. Whoopi Goldberg har ofta varit ett bra andrahandsval efter Crystal också. Jackman är ju i första hand skådis, mest känd som Wolverine i X-Men filmerna, och dessutom australiensare så det ska bli intressant att se hur han sköter sig. Jag tror han kan göra det mycket bra.

Jag skrev i en tidigare blogg om några namn som med största sannolikhet skulle vara med och flera av dem stämde faktiskt. Sean Penn för Milk, Frank Langella för Frost/Nixon och Heath Ledger för The Dark Knight. Nu har jag inte sett speciellt många av de nominerade filmerna och får återkomma med vad jag tycker när jag har gjort det.

Omtalade The Curious Case of Benjamin Button har fått förvånansvärt många nomineringar, 13 stycken. Däribland bästa film, Brad Pitt för bästa huvudroll och Taraji P. Henson för bästa biroll. Dock fick inte en gammal oscarsfavorit Cate Blanchett någon nominering. Hon har tidigare en vinst och fyra ytterligare nomineringar, varav två var förra året.

Om jag ska hoppas när det gäller skådisar, som sagt innan jag sett filmerna, så vill jag gärna se Rickard Jenkins, den ständige birollskådisen, få en oscar för bästa huvudroll. Jag tror dock det står mellan Frank Langella och Sean Penn.
Men om jag skulle få välja att dela ut en statyett bland alla nomineringar i år så är det till Kate Winslet i kvinnornas huvudrollskategori. Hon är min absoluta favoritskådespelerska och har tidigare varit nominerad fem gånger utan att vinna.
Jag tror dock att Meryl Streep för rollen i Doubt kan bli svår att slå. Hon verkar vara väldigt populär i branschen, hon kan få extra röster genom succén med Mamma Mia och hon är helt enkelt en jäkla bra skådis. Hon är ju även ganska bekant i Oscarskretsar då hon har hela femton nomineringar varav två vinster.

För manlig biroll så talar mycket för att Heath Ledger vinner, både på grund av att han gör en mycket bra insats men även för att han får sympatier efter hans tragiska bortgång. Han får dock svår konkurrens av stabile Philip Seymour Hoffman och Josh Brolin som kan komma att kompenseras eftersom han inte ens nominerades för sin roll i förra galans succéfilm, den fantastiska No Country for Old Men.
Sedan måste ju också nämnas att Robert Downey Jr är nominerad för den småsjuka Ben Stiller-komedin Tropic Thunder. Jag har sett filmen och han är helt fantastisk, så jag kan förstå det men den typen av film brukar ju inte direkt leda till Oscarsgalan.

Sedan brukar det ju alltid skrälla i någon av birollskategorierna så varför inte i kvinnornas, då förstagångsnominerade Viola Davis och Taraji P. Henson har fått bra kritik för sina roller.


Vad kan mer nämnas om galan då...

I de tekniska kategorierna så har alltid en hel del mainstream-filmer varit representerade, men de har nu nästan blivit dominerande. The Dark Knight, Iron Man och Hellboy II är alla nominerade i sådana klasser. Animerade Wall-E är dessutom nominerad för sound editing.

Den klassiske komikern Jerry Lewis kommer få pris. Dock inte för sin insats inom filmen, utan för sina humanitära insatser.

Kategorin för bästa originalsång blir bara tråkigare och tråkigare. I år är dessutom bara två filmer representerade, varav filmen Slumdog Millionaire har två låtar med. Sammanlagt alltså tre låtar. Förra året var det fem låtar nominerade fördelade på tre filmer. Enchanted hade med tre.
Andra anmärkningsvärda resultat är 2006 då Dolly Parton förlorade mot låten ”It’s hard out there for a pimp” från Hustle & Flow och 2003 slog Eminem både U2 och Paul Simon.

Danmark har i vanlig ordning en nominering i en lite annorlunda kategori, här i Bästa kortfilm för filmen Grisen.

Sveriges kandidat Maria Larssons Eviga Ögonblick kom inte med bland de fem bästa. Så här i efterhand hade det varit kul att se vad den fantastiska svenska vampyrfilmen Låt Den Rätte Komma In hade kunnat göra.
Men å andra sidan så känns Maria Larssons Eviga Ögonblick, utan att jag har sett den, som en rätt typ av film.

Heath Ledger är inte den ende som kan vinna en statyett efter sin död. Den så framgångsrika regissören och skådisen Sydney Pollack kan få en för sin roll som producent för filmen The Reader. Han har tidigare fått två oscars för regi och produktion för filmen Out of Africa som kom 1985.

Ja det var lite mer eller mindre intressanta uppgifter om galan. Galan sänds den 22 februari.

En annan notis kan vara att Petra Mede kopierade ett skämt på den första delfinalen i Melodifestivalen, som Steve Martin drog när han var värd för Oscarsgalan för några år sedan. ”Nu sitter ni alla där hemma och ser på oss med exakt samma tanke...att vi alla här är homosexuella.”

Men vad ska jag göra för lista för denna bloggen då...hmm...det blir helt enkelt de statyetter jag tycker borde ha delats ut genom åren. Det behöver ju inte vara de bästa filmerna, exempelvis så fick ju Forrest Gump för bästa film 1995 och även om jag föredrar Pulp Fiction och The Shawshank Redemption det året så är fortfarande Gump ett jäkligt bra val.
Dessutom tycker jag att Hitchcock skulle fått flera regispriser genom åren. Han fick dock fem nomineringar och en memorial award.

Här är en lista där jag säkert glömt flera i hastigheten. Årtalen är för då den aktuella Oscarsgalan sändes, ej nödvändigtvis då filmen spelades in.


1 Alfred Hitchcock (fem nomineringar, ingen vinst)
2 Jaws (1976)
3 Audrey Tautou i Amelie från Montmarte (2002)
4 Robert Redford eller Paul Newman i The Sting (1974)
5 The Treasure of Sierra Madre (1949)
6 A Fish Called Wanda (1989)
7 Akira Kurosawa (en nominering)
8 Richard Rush regissör för The Stunt Man (1981)
9 Kate Winslet i Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2005)
10 Don Cheadle i Hotel Rwanda (2005)



"Whoever Keyser Soze is, I can tell you he is going to get gloriously drunk tonight."
Kevin Spacey, 1995 Academy Awards

9 Februari 2009  | Länk | Film | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Peter Edvardsson                                             Skaffa en gratis hemsida