Pudlar är bäst
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
13
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<
Februari (2018)
>>


Alla hjärtans dag

Den fjortonde februari 1998 är en minnesvärd dag, en mycket viktig dag i mitt liv. Smilla, min första pudel,kom in i mitt liv. Hon var ett och ett halvt år gammal och jag var nog lite orolig över hur hon skulle uppleva flytten. Smilla hade hela sitt liv burits omkring av yngsta dottern i kenneln. Smilla satt som ett litet barn med frambenet om halsen på flickan.

Det visade sig dessbättre att det inte var det ringaste problem med flytten. Smilla fick bara en ny hals att hålla om. Efter ett dygn hos mig besökte vi goda vänner till mig. Smilla var så trygg med mig att hon omedelbart accepterade mina vänner och blev även kompis med deras gamla labbe.Smilla blev väldigt "mammig" och ville helst vara med mig men mina vänner hade en liten flicka på 4 år, mycket yngre än hennes gamla favorit, och de blev jättefina vänner. Smilla kunde t.o.m. gå på promenad med henne utan att jag var med.

Införskaffandet av denna underbara pudel är ett av mina absolut viktigaste beslut. Det förändrade hela mitt liv. Till dags datum 20 år fyllda med pudel. Fyra stycken har det blivit. Alla har sina personligheter och alla är lika älskade även om jag måste erkänna att Smilla på något sätt alltid förblir nummer ett i mitt hjärta.

Smilla på prispallen på brukshundklubben i Simrishamn.

 

14 Februari 2018  | Länk | diverse 2018 | 0 kommentar
Daglig träning i rallylydnad

Vi jobbar nästan dagligen med nya moment och att befästa inlärningen av  dylika. Hur mycket då, kan man fråga sig. En snusdosa per hund. Eftersom godisbitarna är mycket små räcker dosan en stund trots frekvent belöning.

I dag är det kallt men solen lyser från molnfri himmel. Uterum i söder är inte dumt i sådana här lägen. När vi tränade var det 10 grader varmt i rummet och ännu mer i solen.

Backa vid sidan är nytt i avancerad klass. Stoja har varit så ivrig att det varit svårt p.g.a. allt förväntansfullt studsande, där hon lätt hamnat bakom mig och riskerat trampade pudeltår. Det gillar hon så klart inte. I dag började vi med backning på höger sida och det var mycket lättare. Jag vill nästan påstå att det var felfritt. Jag provade både att gå flera steg bakåt i följd och att ta ett steg med vänster fot och sedan sätta ihop fötterna. Detta upprepas sedan tills vi backat minst så mycket som krävs (tre steg). 

Sagitta och jag slet verkligen med backandet. Jag använde alla tänkbara hjälper men ingenting fungerade när hjälperna försvann. Backa längs vägg, Backa i smalt utrymme. Backa på planka. Backa bredvid planka, Backa längs en stege stående på högkant. Plus en del andra tips testades. Och förstås godis i massor. Så plötsligt en dag, så hade polletten ramlat ner och backandet satt som en smäck både på träning och tävling!

Stoja försökfte alltid delta i backandet när Sagitta och jag traglade. Därav hennes enorma förväntan, nästan exalterad. I dag kändes det lite likartat med Sagittas och min aha-upplevelse. Tänk, om det var så!

 

6 Februari 2018  | Länk | Stoja 2018 | 0 kommentar
Stoja och avancerad klass

Sedan en tid tillbaka tränar Stoja och jag att göra alla moment på båda vänster och höger sida och senaste veckorna har fokus legat på momenten i avancerad klass.

Svårast har sidförflyttning mot mig på höger sida varit. Stoja sitter på höger sida om mig och jag tar ett steg från henne. Hon ska då direkt följa med och sätta sig igen, fortfarande på höger sida. Det kändes nästan omöjligt men så funkade det plötsligt och nu verkar det vara fullständigt naturligt. Sidförflyttning från mig gick lättare och mycket snabbare att lära in.

Häromdagen insåg Stoja också hur enkelt det var att byta från sida till sida bakom mig. Från sitt på ena sidan till sitt på andra sidan är nu jättekul enligt Stoja.

Byte från varandra och mot varandra har märkligt nog aldrig varit något problem. Det kan bero på att väldigt många moment har Stoja gjort oombedd när Sagitta hållit på att lära in dem.

Just nu känns tränandet jätteroligt och väldigt positivt men då har jag förstås förträngt det där med frestelserna! Dem tränar vi inte alls utan vi koncentrerar oss på att gå slalom, spiral och åttan utan frestelser. Min förhoppning är att om dessa moment ”sitter i ryggmärgen” på mina frestelsetokiga pudlar, så ska de ignorera alla gosedjur. Vi får väl se hur det går med detta önsketänkande.

29 Januari 2018  | Länk | Stoja 2018 | 0 kommentar
Lyckad träning

Det var rysligt länge sedan jag skrev något här. En vecka ägnades åt att fundera ut formuleringar av motioner till årsmötet och sedan sätta dem på pränt. En vecka försvann i ett huj p.g.a. förkylning. Fy, vad jobbigt det är med rinnsnuva! Och så är det ju denna årstids evinnerliga klubbjobb.

Jag har naturligtvis tränat mina svarta pudlar både ute och inne. Sagitta tycker det är väldigt konstigt med sättande under gång.”Jag förstår faktiskt inte vad du menar så jag blir väl stående.” Vid nästa försök: "Jag provar jag väl med att lägga mig. Men du blir ju aldrig nöjd hur jag än försöker!”

Stackars Sagitta. Det tog verkligen tid för mig att förmedla uppgiften men i går kväll i köket lyckades det plötsligt flera gånger. Jag applåderade och jublade. Sagitta blev jättelycklig. I dag ute på klubben fungerade det perfekt vid varje försök. Tänk, hur enkelt det är när polletten väl trillat ner!

Som vanligt körde vi i förrgår skick till konen med start från basic. Vi börjar med konen nära en vägg, där Sagitta måste runda konen inom den där önskvärda halvmetern. Jag lägger pinnar på marken som en ruta att valla in Sagitta runt konen. Det går jättebra att så sakteliga flytta konen längre och längre från väggen men sedan finns det en ”brytpunkt” när konen står några meter från väggen och skickavståndet blir ungefär 4,5 meter. Då tar Sagitta i för kung och fosterland. Hon springer brett och långt förbi konen.

Funderade på om jag kunde använda kompostnät i stället för pinnarna på marken. I dag skulle detta provas. Då hade jag bortsett från en mycket viktig aspekt. Sagitta är mycket misstänksam mot ovanliga företeelser. De är läskiga och kan säkert anfalla henne! Ändå har jag som alla andra hundägare kompostnät till allt möjligt, så hon är ju van vid kompostnät. Jag började med skick från knappt två meter men hon vågade inte gå fram till konen än mindre runda den. Hon vände direkt och faktiskt så skakade hon i hela kroppen. Totalt misslyckad hjälp alltså.

Vi gick en runda och Sagitta fick springa över balansbommen medan jag funderade på hur jag kunde gå vidare. Sagitta var på ena sidan kompostnätet och jag erbjöd henne godis, som hon fick ta genom nätet. Det var ett dilemma men hon kunde inte motstå godiset. Efter några bitar med godis från min hand la jag det goda kycklinghjärtat på marken så att Sagitta blev tvungen att sticka in nosen genom nätet och ta det. Hon försökte lösa problemet genom att springa runt nätet. SÅ hemskt var kompostnätet. Men då gick jag också runt och hon blev tvungen att övervinna rädslan för att få godbiten.

Efter en stund gick det att använda kompostnätet som den hjälp jag avsett. Resultatet blev strålande. Kon och kompostnät ställdes slutligen ut mitt på agilityplanen. Avstånden ökades ut och Sagitta rundade ändå konen jättefint. Sista skicket var perfekt helt utan hjälp av kompostnätet och belöningen blev megastor. Härligt avslut.

Två besvärliga övningar, som åtminstone för tillfället sitter. Nej, nu ljuger jag. Sagitta fixade även momentet, där jag stannar, Sagitta sätter sig och sitter kvar medan jag springer iväg och kallar in henne till sidan allt medan jag springer. Hur kul som helst.

27 Januari 2018  | Länk | Sagitta 2018 | 0 kommentar
Mera rally

I dag, andra dagen på det nya året, fick Selina åter göra lite rallyövningar i trädgården. Precis som förra gången var det först lite svårt för Selina att tro att det verkligen var hon, som skulle med ut. Även i dag protesterade Selina när vi efter avslutat pass skulle gå uppför trappan. Då tog jag av kopplet så hon själv fick bestämma när hon ville gå in. Det dröjde inte så länge förrän hon kom efter. 

 

2 Januari 2018  | Länk | Donna Selina 2018 | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Berit Lönnerstam                                             Skaffa en gratis hemsida