Pudlar är bäst
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
5
7
8
9
10
11
12
13
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
Juni (2018)
>>


AGILITYFOLK PROVAR PÅ LYDNAD

De som läst mina tidigare kåserier har fått ta del av några av mina tillkortakommanden när det gäller agilitytävlande med pudlar. Jag tar nu risken att även skriva om vedermödorna med lydnadstävlingar. Hur kunde det gå med en tämligen ointresserad pudel kombinerat med en oskicklig förare och en oerfaren lydnadsinstruktör?

Vi var några tappra agilitymänniskor, som i januari 2000 började träna lydnad i akt och mening att så småningom tävla även i denna gren. Vid klubbens tävling till midsommar var det tid att bekänna färg. Sju av oss ställde upp, men det var inga lysande resultat som uppnåddes. Själv fick jag avstå eftersom Smilla löpte vid tillfället.

Jag tror att ”lydnadsfolket” tycker att det inte är speciellt svårt att tävla i agility. Det är ju bara skoj och hundarna springer omkring lite hur som helst på banan. Att tävla i lydnad ser mer precist ut, så vi hade definitivt inte underskattat svårigheten. Ändå fick vi erfara, att det kanske är ännu marigare än det ser ut. Vi är vana vid nervositet före start i agilityloppen, men här höll den ju i sig under hela tävlingen.

I juli skulle jag åka till en veckas pudelläger i Ånnaboda utanför Örebro. På vägen dit passade jag på att delta i min första lydnadstävling i Askersund. Jag vet inte, om det var värre för mig, som var ”ensam” där. Men det var förfärligt. Trots att jag betraktade Smilla som bombsäker på att ligga sina två minuter, så var jag oerhört nervös. Hjärtat bankade så det dånade i öronen. Munnen var torr som om jag ätit krita. (Jag vet hur det känns för så gjorde man förr i världen för att man skulle få håltimme i stället för att vara med på sånglektionerna. Jo, ämnet hette ”sång”)

Smilla låg kvar och när programmet var över återtog hjärtat sin normala plats och rytm. Jag överlevde alltså och när jag fick veta, att vi inkasserat 10 poäng på inkallningen och fått ihop totalt 149,5 poäng blev jag jätteglad. En sann lydnadstävlare blir naturligtvis inte det för mindre än 160 poäng men jag – en agilitymänniska....

För oinitierade meddelas att betygsättningen är följande:

100 – 139,5 Godkänd – tredjepris

140 – 159,5 Andrapris

160 -  200 Första pris och uppflyttning till klass II

Här kommer min underskattning av svårigheten med lydnadstävling in i bilden. Nu inbillade jag mig att det bara var att tävla vidare och så skulle det bli bättre och bättre. Fel, fel, fel. Nästa gång låg min lilla ängel inte ens kvar de två minuterna utan började gnälla ömkligt så fort jag lämnade henne. När det återstod några sekunder hade hon fått nog av att ligga där övergiven, reste sig och sprang lugnt och fint fram till mig och så var den dagen förstörd. Visserligen var hon skendräktig och allmänt gnällig – men detta...

Domaren kallade Smilla ”stundomsinnad”, något som jag är beredd att skriva under på. Den ena sekunden gick hon så fint och såg ut som om hon ville säga:”Titta så duktig jag är!” för att nästa ögonblick ägna sig åt att lukta på plastmarkeringarna eller ställa sig att titta på tävlingsledaren.

Vid nästa tävling var det en ännu mer nervös och stressad matte, som kom till start.  Det gick inte särskilt bra, men min hund har all anledning att klaga på föraren. Hur ska man kunna prestera med en fullständigt knasig matte, som suckar, skakar och är onaturligt stel i alla rörelser?

Smilla är en ganska dominant tik och mitt under fria följet hittade hon en kissfläck på banan. Det kunde bara inte passera opåtalat. Här gällde det att kissa över. Alltså hade jag plötsligt ingen hund i följe alls. Snacka om pinsamt! När jag berättade för en bekant om denna episod, fick jag höra om en hanhund, som likaledes under fria följet bara stannade upp, vände sig om och kissade på benet på sin manlige förare. Denne har aldrig mer tävlat.

Jag fortsatte emellertid envetet min kamp och tänkte inte ge mig utan att nå de efterlängtade 160 poängen. Det tyder kanske inte bara på envishet utan också på en något masochistisk läggning.

9 Januari 2010  | Länk | Pudelklubben | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Berit Lönnerstam                                             Skaffa en gratis hemsida