Im not a god, I was misquoted.
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<
Februari (2018)
>>


Top 10: Film från Japan

Dagens lista kommer jag att fokusera på det uppgående solens land, Japan. Den första de flesta tänker på när de hör film i Japan är ju Akira Kurosawa och det tycker jag också. Han är en av de absolut största filmmakarna i historien, så därför kommer jag göra en egen lista på hans filmer framöver. Så dagens lista blir helt Kurosawafri.

10. Azumi (2003)
En samurajkrigare får i uppdrag att bilda en specialgrupp med lönnmördare som ska stoppa alla försök att starta nya krig i det feodala Japan. Vi får följa lilla söta Azumi som är en av hans bästa och dödligaste elever.

9. Lady Snowblood (1973)
Här får man följa den fantastiska skådisen Meiko Kaji i rollen som Lady Snowblood i Japan 1874. När hennes pappa och bror mördas, hennes mamma våldtas och hon själv kidnappas så råkar hon döda en av dem och fängslas själv. När hon till slut kommer ut från fängelset så ligger all hennes fokus på hämnas på dem som förstörde hennes familj.

8. Samurai Rebellion (1967, Uppror)
I denna pärla från 1967 får man följa japans stora skådis Toshiro Mifune. Han spelar Isaburo som har varit lojal mot sin herre hela sitt liv. Så när herren, Matsudaira, kräver att Isaburos son gifter sig med en av hans konkubiner så godtar de detta. Men när herren sedan kräver tillbaka henne och att Isaburo och hans son ska ta sina liv så vägrar de och gör uppror. Filmens slutstrid är helt fantastisk.

7. When the Last Sword is Drawn (2003)
I denna episka film får man följa samurajen Yoshimura i det sena 1800-talet. Man får följa honom när han lämnar sin klan för att ta värvning på annat håll för att kunna försörja sin familj. Han kan först tyckas vara en egoistisk snåljåp men pö om pö så får man veta hans historia och man får en helt annan bild av honom.

6. Tokyo Story (1953, även kallad Föräldrarna)
Ett äldre par, Shikichi och Tomi Hirayama, lämnar sin lilla stad för att hälsa på sina vuxna barn i Tokyo. Ingen av dem verkar glädjas åt besöket eller orkar ens visa föräldrarna runt i stan. De skickar istället iväg dem till ett spa och på olika utflykter med Noriko, änkan till föräldrarnas bortgångne son. Noriko är den enda som verkligen tar sig tid för de två gamla. Denna filmen är vansinnigt snyggt filmad och som säkerligen har inspirerat Roy Andersson i hans teknik med minimalt med kamerarörelser. Filmen är mycket rörande och tårarna inte långt borta.

5. Battle Royale (2000)
Detta är en mer verklig och rå variant av upplägget i Hunger Games-filmerna. Japan drivs allt närmare en slutgiltig samhällskollaps. Ekonomin är en katastrof. Arbetslösheten, våldet och desperationen ökar. Det är de unga som utför våldsdåden i första hand och för att försöka återta kontrollen i landet skickar den bestämmande ut slumpvis valda high school-klasser till en öde ö för att delta i en herre på täppan-tävling. Den enda som får lämna ön är den som lever när alla andra är döda. Alla elever är ju inte elaka och andra får man sympatier genom tillbakablickar vilket gör att man ofta berörs när fler och fler går under.

4. Eldflugornas grav (1988)
I slutet av Andra världskriget brandbombar USA japanska kåkstäder av trä. Två föräldralösa barn - fjortonårige Seita och hans fyra år yngre syster Setsuko - kämpar för att överleva på den japanska landsbygden. Denna fantastiskt animerade film om syskonkärlek är helt fantastiskt och jag tror jag aldrig blivit lika rörd av någon film förut. Det är inte helt verklig animering men istället så är den detaljerad i deras kroppsspråk som man inte ser i andra animerade filmer.

3. Den Nakna Ön (1960)
Detta är en film som jag blev trollbunden av. Jag hade hört lite gått om den och hittade den på youtube. Jag ville bara se vad det var och började titta på den, men snart var jag helt uppslukad av den och såg hela filmen. Den handlar om en familj med fyra personer och deras hårda liv på en liten ö i japanska skärgården där de bor ensamma. Flera gånger om dagen måste de ro till grannön för att hämta vatten till sina små odlingar. Den stora grejen med filmen att det inte finns någon dialog eller något prat i den överhuvudtaget. Den är vansinnigt fin filmad och miljöerna är fantastiska. Filmen är svartvit men det glömmer man snart. Man behöver heller inget prat för man förstår hela tiden vad som händer ändå.

2. Twilight Samurai (2002)
Seibei Iguchi är en lågt rankad samurai och änkling som lever med sina två döttrar och sin senila mamma. En dag får han reda på att systern till hans bästa vän har skiljt sig. Seibei blir utmanad av hennes ex-make då Seibei börjar synas tillsammans med henne. Samtidigt tvingar hans klan honom att acceptera en order och han blir tvungen att plocka upp sitt svärd igen…och han är bra på att använda det.

1. Spirited Away (2001)
Här är verkligen en film att bli uppslukad av. Den är animerad och av kände Hayao Miyazaki som med sina filmer skapar egna världar som kan verka konstiga, men accepterar men hans stil så blir man förtrollad av hans fantasi. Man får följa flickan Chihiro och hennes familj. När de flyttar till en ny stad hamnar de av misstag i en annan, magisk värld. Där förvandlas hennes föräldrar till grisar, och för att rädda sina föräldrar och sig själv tvingas hon börja jobba hos häxan Yubaba. I Yubabas badhus möter hon gudar och andra varelser och lär sig mer och mer om den nya värld hon hamnat i.

Japan är ett fantastiskt filmland och jag rekommenderar verkligen att ni ger dessa filmer en chans. Glöm heller inte Kurosawa och hans alla mästerverk
19 Juli 2019  | Länk | Film | 0 kommentar
Top 10: Skräckisar och rysare

Jag har aldrig varit förtjust i skräckfilmer, och speciellt inte den där överdrivna våldsamheterna som kom på nittiotalet och sådana filmer utan handling som bara skulle skrämma folk. Istället gillar jag att man lägger ner mer tid på manus och karaktärer och verkligen göra bra filmer. Jag har skippat mästerverk som Psycho och Jaws och istället fokuserat på det som kommit efter 2000.

10. Lights Out
Svenske David F Sandberg fick chansen att göra sin kortfilm LIghts Out till en fullskalig film i USA och gjorde det mycket bra. Filmen är väldigt fyndig och ibland riktigt skrämmande.

9. A Tale of Two Sisters
En koreansk komplicerad film där man måste vara koncentrerad för att hänga med i svängarna och återtittar kan göra filmen tydligare och faktiskt bättre. Många bra skådisar.

8. Annabelle Creation
David F Sandberg följer upp sin USA-debut med en mycket stabil och bra film. Den första Annabelle filmen var en besvikelse men när Sandberg tar över filmserien så gör han det mycket bra. Dockan är verkligen läskig.

7. The Others
Nicole Kidman i en väldigt bra roll där hennes barn inte kan vistas i solljus vilket ger filmen en dunkel och obehaglig stämning. Inte nog med det utan de döda verkar göra sig påminda om att de finns kvar i deras närhet också. En typisk film som med jämna mellanrum skickar ilningar längs ryggraden.

6. It
Nyinspelningen av Stephen King-romanen är mycket effektiv och mer skrämmande än miniserien från 90-talet. Bill Skarsgård hade dock stora clownskor att fylla efter Tim Currys klassiska version av Pennywise och gör det på ett suveränt sätt.

5. The Cabin in the Woods
En mycket skön film som både driver med och hyllar skräckfilmen i stort.

4. Us
Jordan Peeles fantastiska film som har ett djup som inte många skräckfilmer har. Handlingen är mycket bra och fyndig. Han är heller inte övertydlig utan man får tänka mycket själv och dra egna slutsatser. Lupita Nyong’o är fantastisk i huvudrollen.

3. A Quiet Place
Filmen som fick mig att återvända till skräckfilmen och se att det verkligen finns bra filmer i genren nu. Blinda aliens men med bra hörsel gör att man måste vara så ljudlös man kan. Filmen visar direkt och skoningslöst effekterna om man inte följder den regeln.

2. Låt den rätte komma in
Filmen baserad på John Ajvide Lindqvist roman och regisserad av Tomas Alfredsson är den bästa svenska filmen på mycket länge. Jag föll direkt för den här charmiga filmen som i sig inte är speciellt skrämmande. Det är mer en ”coming of age”-film som har vampyrinslag än en skräckfilm egentligen, men ändå som måste man ju säga att det är en skräckfilm så jag måste ha den så här högt på listan.

1. Shaun of the Dead
Jag är inte jätteförtjust i zombiegenren som har kastat ur sig filmer och serier de senaste åren. Men här driver man med dessa filmerna samtidigt som de skapar en väldigt unik film med perfekt dos humor. Teamet Pegg och Frost har tillsammans med regissören Edgar Wright skapat en perfekt film som kan ses många gånger.
18 Juli 2019  | Länk | Film | 0 kommentar
Top 10: Actionstänkare (B-filmer)

Så här på min semesters sista vecka så kommer jag lägga ut en top 10-lista varje dag. Jag har lyssnat mycket på podcasten The Top 10 Show med John Rocha och Matt Knost och blivit väldigt inspirerad som den listnörd jag är.
Jag börjar med tio riktigt sköna actionstänkare som man inte spenderat så mycket pengar på men i någon mån alla blivit kultklassiker i olika grad.

10. Double Impact (1991)
Premissen att Jean-Claude Van Damme spelar tvillingar är ju fantastisk bara den och räcker inte det så säger ju taglinen det mesta ”Two Damme Tough”. Jag gillar verkligen denna och även om vi inte pratar superkvalitet så är den mycket underhållande.
B-filmsfaktorer: Geoffrey Lewis (Juliettes pappa) i en stor biroll, den biffige martial art-experten Bolo Yeung i en skurkroll.

9. Action Jackson (1988)
Carl Weathers hade fått sitt genombrott som Apollo Creed i Rocky-filmerna och hade året innan en biroll i underbarara Rovdjuret. Nu skulle han få huvudrollen i en egen film. Mycket action och häftig musik, men tyvärr kan han inte leda en film som kollegorna Schwarzenegger och Stallone.
B-filmsfaktorer: Stabile Craig T Nelson i skurkrollen, omotiverade nakenscener (Sharon Stone i en tidig roll)

8. Runaway (1984)
Actionfilm med science fiction-inslag skriven och regisserad av Michael Crichton, författaren av bland annat Jurassic Park, Twister och Sphere. Tom Selleck spelar en polis som ska stoppa utflippade och farliga robotar som vid det har laget är vardagshjälpmedel. Kiss-basisten Gene Simmons spelar skurken.
B-filmsfaktorer: Musiker i huvudroll

7. Universal Soldier (1992)
Dolphan och Van Damme som Vietnamveteraner som inte kommer överens, dör och återuppväcks som en ny form av osårbara supersoldater. Kan känslorna från när de levde finnas kvar?
Ja det säger ju allting…underbart..
B-filmsfaktorer: Dolph och Van Damme, surrealistisk premiss

6. Lone Wolf McQuade (1983)
Chuck Norris som en hårdkokt Texas Ranger. Chucken har många filmer som uppfyller villkoren för den här listan men som hamnar precis utanför.
Och kom ihåg…Chuck Norris har räknat till oändlligt…två gånger.
B-filmsfaktorer: David Carradine är skurk, McQuade ”prefers to work alone”

5. Bloodsport (1988)
Återigen en Van Damme-rulle. Här åker han till Hong Kong och deltar i en martial art-turnering, Kumite. Flera olika kampsportsstilar möts som i tidiga UFC.
B-filmsfaktorer: Bolo Yeung återigen i skurkrollen, Donald Gibb (Ogre från Revenge of the Nerds) i rollistan.

4. Wanted Dead or Alive (1987)
En av kungarna av B-filmen är holländaren Rutger Hauer som har huvudrollen här. Han är en prisjägare som alltid får tag på skurkarna. I denna är det åter Gens Simmons som är skurken.
B-filmsfaktorer: Rutger, King of the Bs

3. Remo Williams – The Adventure Begins (1985)
Fred Ward spelar mannen som värvas till en grupp som gör hans kropp till ett dödligt vapen genom mästaren Chiun och den koreanska påhittade kampsporten Sinanju. Bland annat lär han sig ducka för kulor. Det var tänkt att bli en serie av filmer, därav titeln, men blev inte fler sedan. Tyvärr, för denna är riktigt underhållande.

2. Showdown in Little Tolyo (1991)
Allas vår Dolph igen och den här gången paras han ihop med Brandon Lee. Många härliga fighter och med twisten att det är Dolph som är asienexperten. Den har troligen ett av de sämsta manusen som samtidigt gör det lustigt och därav en kulklassiker.
B-filmsfaktorer: Dolph, Brandon Lee (som kunde blivit en riktigt stor stjärna om han inte förolyckats) och även skådisen Cary Tagawa som gjorde många skurkroller under nittiotalet.

1. Blind Fury (1989, Blint Raseri)
Detta är för mig den ultimata B-filmen. En härlig premiss där en Vietnamsoldat blir blind under striderna och stannar med det lokala folket som lär honom hantera ett svärd och förhöja sina övriga sinnen. När han återvänder har han en käpp med sig som innehåller hans svärd givetvis.
Han ska besöka sin kompis från kriget men han är försvunnen.
B-filmsfaktorer: Rutger såklart! Underbar premiss, skådisen Randall ”Tex” Cobb som under åttiotalet och tidiga nittiotalet spelad skurk i många B-filmer.
16 Juli 2019  | Länk | Film | 0 kommentar
Filmtips - Musikfilm

Ja Eurovision gick ju inget vidare till slut. Men då får man återvända till filmens värld. Här kommer lite tips om musikfilmer.

Still Crazy (1998)
Sing Street (2016)
The Rocker (2008)

Still Crazy
Detta är en av mina favoritfilmer som jag ofta har pratat här på bloggen. Det är en engelsk film med en fantastisk brittisk rollista, och en lysande Helena Bergström. Hon spelar fru till filmens stjärna Bill Nighy i rollen som den bortkomne sångaren Ray Simms. Man kan säga att detta är en mer korkad variant av hans stora roll i Love Actually några år senare då han spelar en före detta rocksångare i båda. I Still Crazy backas han upp av Stephen Rea, Jimmy Nail, Timothy Spall och Billy Connolly. Filmen handlar om före detta bandet Strange Fruit som hade allt som ett legendariskt rockband på 1970-talet ska ha - tills ett blixtnedslag satte stopp för framgångarna. Nu 20 år senare har en festival planerat ett nostalgiskt 20-årsjubileum för bandet. Dessvärre vet de inte detta själva! Nu är det upp till bandets keyboardist, Rea, att försöka leta rätt på alla forna bandmedlemmar och övertala dem... Mycket bra musik i underbar film.

Sing Street
Irland är mycket bra på det här med musikfilm. Min absoluta favorit i genren är The Commitments från 1991 som de flesta säkert har sett. Sing Street är en nyare film som dock utspelas på 1980-talet och handlar om Conor som växer upp i Dublin och rymmer från sitt spända familjeliv och startar ett band för att imponera på en mystisk tjej som han gillar. En enkel men hjärtevärmande historia och mycket bra musik. Många bra okända skådisar kryddat med Maria Doyle Kennedy från The Commitments och Aidan ”Littlefinger” Gillen från Game of Thrones i mindre roller som Conors föräldrar.
Filmen är regisserad av John Carney som även har gjort Once från 2007 som även den är en mycket bra musikfilm från Dublins gator.

The Rocker
Jag har alltid haft lite svårt för Rainn Wilson bland annat från amerikanska versionen av The Office men här är han riktigt underhållande.
Tjugo år efter att ha blivit sparkad från sitt 80-talsband sitter Robert "Fish" Fishman och vantrivs på ett hopplöst kontorsjobb. Dessutom bor han hemma hos sin systers familj. Men plötsligt får Fish en andra chans till berömmelse när hans systersons band behöver trumhjälp. Då relativt okända Emma Stone och Josh Gad är mycket bra i sina roller.
19 Maj 2019  | Länk | Film | 0 kommentar
Filmtips inför helgen - Pengar

Ja då är det dags för några filmtips igen. Det är även dags att förlora pengar på V75 i helgen, så är det egentligen enbart positivt att få en massa pengar i ett svep. Här är några bevis på motsatsen.
The Treasure of the Sierra Madre (1948)
The Asphalt Jungle (1950)
A Simple Plan (1998)

The Treasure of the Sierra Madre (Sierra Madres skatt)

I denna klassiker så får vi se Humphrey Bogart i en liten annorlunda roll jämfört med de hårdkokta deckare i film noir-genren han är känd för. Denna handlar om Dodds och Curt som är arbetslösa i Mexiko och bestämmer sig för att ihop med den gamle guldgrävaren Howard bege sig till Sierra Madre för att leta efter guld. Naturen är tuff och banditer är ett ständigt hot, men det visar sig att det största hotet kommer från dem själva. Deras girighet. Bogart är mycket bra och Walter Huston i rollen som den gamle guldgrävaren i är mycket rolig. Filmen är regisserad av hans son, legenden John Huston.

The Asphalt Jungle (I Asfaltens Djungel)

Detta är en film som mer går i Humphrey Bogarts normala stil, även om han inte är med i just denna. Erwin "Doc" Riedenschneider (Sam Jaffe) har under tiden i fängelset funderat ut ett perfekt brott, ett rån mot en juvelfirma. Han och hans tre medhjälpare, bland annat James Whitmore (gamle Brooks i Nyckeln Till Frihet) och en av mina favoriter Sterling Hayden, utför kuppen. Trots att man lyckas med rånet så börjar misstankarna sinsemellan och en stor polisjakt drar igång.
Detta är en mycket spännande film med fantastiska skådisinsatser. Bland annat så kan man se Marilyn Monroe i en tidig roll.

A Simple Plan (En enkel plan)

Här har vi en lite nyare film om man jämför med de övriga två.
Två bröder, spelade av Bill Paxton och Billy Bob Thornton hittar tillsammans med en kompis ett kraschat flygplan i den snöiga skogen i Minnesota. I en väska i planet finns fyra miljoner dollar. Vad ska man göra? Behålla pengarna eller gå till polisen. Oavsett så kan man väl lita på sin bästa vän och sin bror? Vad händer om fler familjemedlemmar får reda på hemligheten?
Regissören Sam Raimi, som gjort mycket skräck och spänning tidigare, utnyttjar alla medel för att visa hur hjärnan kan spela en ett spratt i extrema situationer. Billy Bob Thornton är suverän i sin roll.
3 Maj 2019  | Länk | Film | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Peter Edvardsson                                             Skaffa en gratis hemsida