HAMBOMAZURKA
Startsidan Blogg Fotoalbum Radio Nybro Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
Juni (2019)
>>


P.S.

Kommentarer till några av mina tidigare inlägg:

Förra helgen skrev jag om en lapp med texten ”Fuck Aina”, som någon hade satt upp ovanför källardörren här. Den satt på skylten om att det finns skyddsrum i källaren. Jag hade nyligen fått lära mig att Aina är polisen, och undrade vad dom hade med vårt skyddsrum att göra. Nu har jag fått svar på det. Det sysslas tydligen en del med droger i källarna här ute, och nyligen hade polisen gjort en razzia.

Några dagar senare berättade jag hur jag hade glömt att be om bussbiljetter till nästa besök på sjukhustandvården. Jag fick ringa och fixa det. Igår var det dags igen, eftersom jag hade fått en e-faktura på besöket som jag betalade på plats förra måndagen. Utredningen av det tog tydligen en stund, för jag fick vänta ett par timmar innan hon ringde tillbaka. Då ändrade hon dessutom min tid i nästa vecka. Det slog mig inte förrän hon hade gått hem att då står det fel datum på mina biljetter, så idag fick det bli ett samtal till.

Igår skrev jag bland annat om gin. Det är någonting jag har lärt mig uppskatta med stigande ålder. Mest i samband med att brorsonen har blivit en hejare på att banda gin och tonic. När jag var yngre och ute och festade, var det oftast spritflaska i ena handen och virke att skölja efter med i den andra. Jag minns framför allt ett tillfälle när jag drack ren gin, för att visa mig kaxig inför en ung man. Det var inte gott.


4 Juni 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Service.

Min nya bredbandsleverantör Telia har vunnit mitt hjärta med sin fantastiska service. Jag förutsätter mest att sånt ska fungera på kontorstid, men på deras Facebook svarar dom mellan nio och fem i helgerna också. När jag har chattat med ungdomarna på deras webbsida har jag reagerat på att dom alltid undrar om dom kan få låna namn och/eller personnummer. Jag, som är ganska barnslig, blir alltid sugen på att svara ”Javisst, bara du lovar att lämna tillbaka det.” Jag har avstått från den kommentaren hittills. Jag har lika svårt att hejda mig när jag ser en gravid kvinna. Då är det ”Jag vet vad du har gjort”, som känns som någonting jag borde bita ihop om. En flicka på Telia frågade till och med om hon kunde få låna ett personnummer. Jag utgår ifrån att hon menade mitt, men det kanske hade gått lika bra med någon annans. Fast det är väl sånt som kallas urkundsförfalskning. Jag har läst om ungdomar som har åkt dit på det, när dom har lånat legitimation av någon som är äldre för att komma in på krogen. När jag var i den åldern satte man bara näsan i vädret och försökte se självsäker ut.


 

23 Maj 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Snabb respons.

Ibland överträffar till och med Nordea mina förväntningar när det gäller service. Jag upptäckte att min bankdosa var död klockan åtta i fredags kväll. Det hjälpte inte att byta batterier. Jag tänkte att jag lika gärna kunde slänga iväg ett meddelande på deras sida, så någon blev uppmärksammad på ärendet på måndagsmorgonen. En knapp timme senare fick jag svar från någon på Nordea som meddelade att hon hade beställt en ny kortläsare till mig. Klockan nio en fredagskväll! Sånt gillar jag. Precis som jag misstänkte kände hon sig tvungen att upplysa mig om att jag klarar mig utan dosan om jag skaffar mobilt bank-ID. Anledningen till att jag hellre använder dosan är att den brukar vara mera driftssäker. Med mobilen händer det att jag får göra om alltihop. Så stör det mig att man inte kan använda det bank-ID man har i datorn till deras tjänster, fast det är dom som tillhandahåller det. Möjligen kan det vara för att jag frågade om det samtidigt som dom inte har svarat alls på mitt senaste meddelande. Huvudärendet var att jag inte hittade någonstans där jag kunde ändra min mailadress, så dom kunde fortsätta skicka meddelanden till mig. Nu lär inte den gamla fungera längre, så det vore bra att få det ändrat. Varför vissa gömmer sånt så väl på sina sidor har jag aldrig fattat riktigt. På Nordea har dom för övrigt inte ens vett att skicka ett mail så man vet att dom har svarat på ens meddelande i Internetbanken. Det får man logga in och kolla själv. Däremot brukar dom höra av sig så att jag inte missar om jag har obetalda e-fakturor. Den påminnelsen vill jag gärna ska fortsätta fungera.
14 Maj 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Det är inte storleken utan hastigheten som spelar roll.

När jag blev tvungen att byta till Telia som bredbandsleverantör hade dom ett erbjudande, där flera olika hastigheter hade samma pris, om man band upp sig för ett år. Jag har inte så mycket att välja på när hyresvärden släcker ner det gamla fibernätet, så jag tänkte att ju högre fart desto bättre. När jag sedan mätte med Bredbandskollen gick det ändå inte snabbare än 100 megabit. Jag, som tycker det är jobbigt att förklara för en människa som i sin tur ska förklara för mig, uppskattade verkligen Telias automatiska felsökare. Den hjälpte mig att starta om modemet och fixa och trixa lite. Till slut konstaterade den att hastigheten internt mellan min dator och wifi-router inte var mer än 100. Det kunde bero på att min nätverkskabel var av äldre modell, och inte klarade högre hastigheter. Det skulle inte förvåna mig alls, för jag tror mig ha haft samma kabel i alla år sedan jag fick bredband, och sånt där blir väl gammalt ganska fort. Det kunde också vara så att nätverkskortet inte stödjer högre hastigheter än så. Lite kan jag tycka att den som hjälpte mig med det nya abonnemanget kunde ha upplyst mig om att jag eventuellt inte kunde utnyttja det fullt ut. Är det sladden som spökar kanske jag ändå har nytta av den högre hastigheten, när jag börjar köra Internet trådlöst första juli. En googling gav för övrigt vid handen att flera hade samma problem sedan dom bytte till Windows 10, så någonting i det operativsystemet verkar sakta ner alltihop.

11 Maj 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Webbmöte.

När jag växte upp fick man ränta av banken för att man hade sina pengar insatta hos dom. Numera är det tvärtom banken som tar ut avgifter för precis allting. Jag var flera år efter dom flesta i min omgivning med att börja betala med kort, eftersom jag tyckte det var helt galet att betala för att få använda mina egna pengar. Till slut blev jag erbjuden ett kreditkort som var gratis. Numera är jag så van vid att betala med kort, att det kändes som om jag var förflyttad till forntiden i söndags, när jag var på loppis och använde kontanter. Spara i aktier började jag inte göra förrän jag hittade Avanza, som tar ut betydligt lägre courtage än storbankerna. Det har inneburit att jag har kunnat köpa småposter i flera olika företag. Även små aktieposter föranleder en inbjudan när det är dags för bolagsstämma. I bästa fall hålls dom i till exempel Stockholm, men jag har fått inbjudningar till London också. I veckan kom det brev från Estea fastigheter. Dom hade valt att sända sitt årliga investerarmöte via webben, för att öka möjligheten att delta. Man skulle till och med kunna ställa frågor under mötet genom ett meddelandefönster. Jag hoppar i alla fall, men jag tycker det var ett väldigt vettigt initiativ.


 

9 Maj 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Adressändringar.

Fyra mailadresser, som jag har just nu, måste vara rekord för mig. Jag har visserligen förstått att man kan ha fem olika på sitt vanliga konto, men jag har oftast klarat mig med en. En andra bredbandsadress tillkom när det strulade med att fixa ett konto på en av mina spelsidor för många år sedan. Med en ny mailadress fungerade det plötsligt. Det känns som om det var en bra idé att köra igång Telia någon vecka innan jag blir av med Telenor, för det finns hur många ställen som helst att byta mailadress på, om jag inte vill missa någonting. Nu får jag en lite större chans att hinna komma på alla, medan den gamla adressen fortfarande fungerar. Jag utgår ifrån att man inte kan ordna eftersändning som med snigelposten. Alla jäkla spam-mail tror jag mig kunna leva utan. Angående att se på tv också via fibern har jag kollat med min rådgivare i dylika frågor. För honom var det självklart att jag sätter routern vid tv:n och kör datorn på trådlöst. Däremot kommer jag inte att kunna använda min inspelningsbara dvd mera. Åtminstone inte att spela in på. Det mesta finns väl på play numera, så jag bryr mig inte om att köpa någon inspelningsbar box. Jag använder mina vanliga grejor tills kabelnätet släcks ner. Sedan får jag lära mig ett helt nytt sätt att kolla tv på. Dvd:n får stå kvar, ifall jag skulle hinna se om mina 350 sparade filmer. Hela tanken med dom är att det enbart är såna som jag kan tänka mig att se igen.

7 Maj 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Kö på chatten.

Att fatta snabba beslut innebär väl alltid en risk för att det blir fel. Det hände mig för en knapp månad sedan, när en tekniker var här för att installera bredband och tv från Telia. Fast jag hade mailat min hyresvärd flera gånger hade jag varken lyckats få svar på när det skulle ske, eller om man var tvungen att byta. När grabben väl stod i hallen blev jag så sur vid tanken på att behöva betala dubbelt, att jag bestämde mig för att vänta med att koppla in Telia, tills uppsägningstiden hos Telenor var slut. Med facit i hand kunde det ha varit värt dom där hundringarna extra att ha fått alltihop installerat av ett proffs. Bredbandet var inga problem, och tv:n fick jag också igång till slut. Att ha båda inkopplade samtidigt var värre. Telias chatt gick ju så smidigt att få hjälp i senast. Igår var det närmast ett hån att det bredvid chattrutan stod ”slipp telefonköer”. Som om chattköer skulle vara så mycket bättre. Jag började som nummer 24 i kön. När jag fick svar efter tjugo minuter skickade den killen mig vidare till supporten. Oklart vad han själv sysslade med, för det var deras chatt jag var inne på. Det skulle ta en minut, men tog snarare trettio. Medan jag sedan diskuterade med en flicka började dessutom mitt tangentbord strula. Det verkar ha löst sig med en omstart av datorn, men det kunde jag ju knappast göra medan jag chattade med henne. Behållningen av nästan en och en halv timme på Telias chatt var i stort sett noll. TV:n har jag tills vidare satt tillbaka antennsladden i. Den fungerar ett par månader till, innan det blir skarpt läge.

3 Maj 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Läsförståelse.

Jag minns att det fanns ett uppslagsverk i flera band i mitt föräldrahem, men jag har inget minne av att jag använde det speciellt flitigt. Sedan Internet kom in i mitt liv har det ju blivit så himla enkelt och smidigt att googla på allt och alla man är nyfiken på. Till exempel när någon i tidningen kallades för filantrop. Jag hade hört ordet, men hade ingen aning om att det betydde människovän och välgörare. Att misantrop var motsatsordet, som förmodligen stämmer bättre in på mig, visste jag inte heller. Déjà vu kollade jag upp mest för att få veta hur man skrev det, men fick på kuppen veta att jag helt hade missförstått betydelsen. Jag trodde att det var någonting man hade upplevt förut, men tvärtom var det en ny händelse, en ny situation, en obekant person eller en okänd plats som man inte kunde känna igen. I vissa fall kan det vara läsförståelsen som brister. Som när jag läste i spelet Backpacker att jag skulle köpa Muranovas. Jag betonade näst sista stavelsen, och kunde inte fatta vad det var för någonting. Som jag grunnade innan jag insåg att det var sista stavelsen som skulle betonas. Det var helt enkelt en vas från Murano. Ett intressant ord som jag läste i en annons häromdagen var härrullad sushi. Det påminde lite om diskussionen som har uppstått när bröd säljs som hembakat, fast det är bakat där det säljs och inte hemma hos någon. Härbakat torde kunna vara en mer korrekt beskrivning.
2 Maj 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Trögtänkt.

Jag är inte speciellt snabbtänkt annars heller, men att det tar mer än två månader för mig att räkna ut ett samband måste vara någon typ av rekord. När jag blev uppsagd från kära Kährs sa hon som gjorde det bara att hon hade förstått att jag kunde tänka mig att sluta. Jag blev så överraskad att jag aldrig tänkte på att fråga vem som hade tipsat henne om det. Glatt överraskad då. Hon hävdade att hon aldrig hade sett ett bredare leende än mitt, när jag insåg vad saken gällde. Den enda jag hade sagt någonting till var min chef, och hon brukar inte vara speciellt alert med sånt. Mig hade hon dessutom svarat att jag var för ung för att komma i fråga. Nu steg hon i aktning hos mig, eftersom jag trodde att hon hade haft mål i mun vid exakt rätt tillfälle. Då hade det ändå hänt att jag hade tänkt på ett kort som jag lade upp på Facebook och Instagram i samma veva. Jag skulle lägga upp någonting helt annat, men när jag råkade få till en okej selfie (se bild) åkte den också upp. I bildtexten skrev jag ”Nattarbetare med raska steg på väg mot pension.” När en kollega undrade hur raskt då, svarade jag ju raskare desto bättre. Kommentarer av samma slag fyllde kommentarsfältet. Nu som först har det slagit mig att jag är vän med flickan med uppsägningen på Facebook. Det torde ha varit snudd på omöjligt för henne att missa att jag var sugen på att komma därifrån.
20 April 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Olika åsikter.

Att göra alla människor nöjda verkar vara snudd på omöjligt. 24Nybro är min favoritsida för att hålla koll på vad som händer i mitt absoluta närområde. I kommentarsfältet där brukar oftast klagas på att man får veta för få detaljer om vad som har hänt. Så sent som för ett par dagar sedan skrev någon med viss ironi: ”Rapporterar ni som vanligt att en okänd bil har kört på en annan okänd bil på en okänd gata i en okänd stad ????” När man dagen därpå publicerade en bild från en annan olycka gick folk i taket för det. Då fick ansvarig utgivare ge sig in i debatten och förklara att dom hade följt dom pressetiska regler som finns kring bildpubliceringar. Jag inser förstås att bekanta till ägarna av dom båda fordonen lätt kunde känna igen dom. Att gula motorcyklar är ganska ovanliga är jag nästan övertygad om. Att rattmuffar med leopardmönster är det är mest en förhoppning jag har. Så utgår jag från att det inte är samma människor som tycker att man lämnar ut för mycket uppgifter och att man är för snål med det.
19 April 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Det kom ett brev...

Det kom ett brev från Telenor. Förutom att dom bekräftade min uppsägning av bredbandet så ville dom eventuellt ha tillbaka utrustning som jag eventuellt hade lånat. Lite vagt verkade det, för i brevet stod det ”Om du har fått låna…” På deras webbsida framkom det att det dessutom bara gällde viss utrustning. Där fanns en lista med dom typerna av router och box som dom ville ha tillbaka. Om ens router eller tv-box inte fanns med i listan och det i avslutningsbrevet stod att dom kommer att ta ut 0 kr i avgift om jag inte returnerar den, så behövde jag inte göra det. Har jag nämnt att jag tycker att Telenor krånglar till saker och ting så förb…? Jag använder ingenting av deras utrustning nu, så frågan var om jag skulle börja leta efter någonting som jag hade stuvat undan. I mitt brev stod det nämligen 500 kronor i avgift, och det skulle väl tyda på det. Det kändes som lite för mycket pengar för att chansa, så jag kontaktade kundtjänst. Den här gången kunde jag uträtta mitt ärende via chatten, och slapp bli upprörd över telefonköer. Ett flickebarn kollade upp så att jag inte hade någonting dom ville ha tillbaka. Att det sitter ungdomar i företagens kundtjänster grundar jag dels på vad dom heter, och dels på alla emojisar man får när man chattar med dom. Den här tjejen avslutade med en önskan om en glad påsk och en liten kyckling.
18 April 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Varför göra det enkelt?

Att avsluta abonnemanget hos Telenor gick varken enkelt eller smidigt. Med tanke på vilken typ av företag det är tycker jag att sånt borde gå att lösa med ett knapptryck på Internet, men istället var man tvungen att ringa. Man fick göra mängder av sifferval, och vid det sista fanns ändå inte det valet jag hade tänkt mig. Jag satt en kvart i telefonkö, innan jag fick prata med någon, som bad om mitt personnummer och adressen där bredbandet fanns. Sedan skickade han mig vidare till den jag skulle ha pratat med från början, och jag fick vänta lika länge på svar där. Jag behöll ett sammanbitet lugn medan killen där frågade om exakt samma uppgifter, men han var tydligen tillsagd att ta reda på varför folk sa upp sina abonnemang. Då brast det för mig, och han fick veta att han levde. Innan jag ruttnade på deras så kallade kundtjänst var det ju egentligen bara för att hyresvärden tvingade mig att byta, som jag sa upp det. Dom frågade dessutom både på nätet och senare via SMS hur jag hade upplevt kontakten med kundtjänst, så dom fick sina fiskar varma. Jag har inte varit sådär jättesugen på att byta till Telia, men efter tisdagens upplevelser ändrade jag uppfattning. Det var en månads uppsägning på det gamla bredbandsabonnemanget, och jag är för snål för att betala dubbelt. Därför funderade jag på att vänta med att kontakta Telia några veckor, men så gick jag ändå in på deras portal och kollade läget. Skillnaden var total mot vad Telenor tillhandahöll. Telia hade en chatt, där man fick hjälp direkt utan att köa. Gossen som servade mig bokade in mitt abonnemang redan nu, så det börjar i maj. Det är tio år sedan jag hade med Telia att göra senast. Då sa jag upp min fasta telefon, eftersom jag nästan enbart betalade abonnemangsavgiften. Till och med nummerpresentationen kostade mer än vad mina samtal gjorde.
11 April 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Läser fort men fel.

Det förundrade mig när jag noterade att någon ville öppna porrklubb i Nybro, och jag undrade för mig själv om det verkligen kunde bära sig. När texten inte överensstämde med rubriken, insåg jag att jag hade läst fel, och att det var en pokerklubb man ville starta. Det fanns förstås dom som blev upprörda över det också, och började skriva kommentarer om spelberoende. Det hade nästan varit kul att se hur fnattiga dom hade blivit om det verkligen hade varit en porrklubb på gång. Att jag läser för fort hände allt som oftast. Sedan jag började spela Backpacker är det ett återkommande problem, eftersom det är ett frågespel. Läser jag inte fel på själva frågan så gör jag det på svarsalternativen, eftersom jag snarare skummar än läser. Jag läser alltid igenom blogginlägg och annat innan jag publicerar det. Ändå händer det att jag hittar fel i texten långt senare, som jag har missat vid genomläsningarna. Det som har grämt mig allra längst är ett slarvfel jag gjorde på en provräkning för närmare femtio år sedan. Det var alltid ett längre och svårare tal på slutet, och det var jag den enda i hela klassen som hade klarat. I gengäld hade jag skrivit att åtta gånger fem var fyrtiofem på ett annat ställe, så jag fick inte full pott jag heller. Jag hade kollat igenom mina svar ett par gånger utan att ifrågasätta den lösningen.
28 Mars 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Fobier.

Backpacker är ett mycket allmänbildande spel. Nu senast insåg jag att jag förmodligen lider av ergasiofobi. Det är tydligen arbete man är rädd för då. Jag funderade på om man kunde bli sjukskriven på dom premisserna. Nu har det ju löst sig på annat vis framöver. När jag hittade en lista över fobier, insåg jag att jag nog lider av fler än så. Akrofobi (höjdskräck) och klaustrofobi (cellskräck) till exempel. Att man är rädd för åskan, operationer och att bli levande begravd känns väl hyfsat normalt. Däremot är jag orolig att jag ska utveckla erotofobi (rädsla för fysisk kärlek) och/eller androfobi (rädsla för män) efter alla år som ensamstående. Autofobi är väl snudd på det enda jag har svårt att föreställa mig skulle kunna drabba mig. Det är rädslan för ensamhet, och det är för mig själv i lugn och ro jag trivs allra bäst. Det innebär å andra sidan att det förmodligen är den värsta fobi som kunde drabba mig. Möjligen slagen av panfobi. Då är man rädd för precis allting. Jag läser i förklaringen att "även det obetydligaste kan bli anledning till denna sjukliga rädsla, som ofta förekommer hos konstitutionellt nervösa personer." Orolig och lättskrämd är jag, men förhoppningsvis inte konstitutionellt nervös.
16 Mars 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Otrohet.

I vissa lägen är det visst helt okej att vara otrogen. Inte när det gäller kärlek förstås, men precis allting annat. Jag är till exempel kund hos tre olika banker. Fyra om man räknar med att jag har pengar på Ica-kortet. När jag började handla apoteksvaror på Internet var det för att jag hade sett så mycket reklam för Apotea. Med tiden har jag insett att alla dom vanliga apoteken också har näthandel. Nu händer det att jag lägger hela min order hos ett annat apotek. Det har till och med hänt att jag har köpt det mesta på ett ställe och någonting som har varit slut eller inte funnits där på ett annat. Dom skickar allting fraktfritt, så det kostar inte mera för att man köper från olika ställen. Jag hämtar dessutom ut paketen på samma ställe. Framöver funderar jag på att bli lite som dom andra kärr… damerna som har mer tid än pengar. Dom kollar upp priserna i förväg och handlar det som är billigast i respektive fysisk butik. När det gäller nätapoteken blir det betydligt enklare, eftersom man kan ha alla öppna samtidigt på varsin flik i datorn. Sedan kan man söka upp det man behöver hos samtliga och se var det är billigast. Hade Apotea bara fixat en mera användarvänlig sida, hade jag aldrig kommit på tanken att handla någon annanstans. När man ändå måste söka varje vara, fast man har köpt den hundratals gånger förut. Kan jag lika gärna kopiera samma sökning på flera sidor samtidigt.


 

13 Mars 2019  | Länk | Datorn & Internet | 1 kommentar
Pappas båt.

En forskare av något slag hävdade att man är gift för att ha någon att spegla sig i. Syns man inte så finns man inte typ. Jag använder min blogg likadant. Den har dessutom mer än en läsare, även om den inte intresserar några mängder av människor. Det vore väl annars drömmen, för mig som helst inte vill lämna hemmet, med en blogg som man kunde leva på. Å andra sidan verkar dom som har såna få ta mycket skit, och det får jag nog av utanför Internet. Någon enstaka gång kommenterar någon för mig helt okänd människa, så jag förstår att bloggen har nått utanför min vänkrets. Jag undrade lite skämtsamt om tidningsbudet ringde på dörren mitt i natten, när hen hade paket med sig, och fick omedelbart svar av någon som jobbade med det. En flicka hade hittat sin mormor på bild hos mig och en medarbetare på Telia svarade på ett inlägg om deras tjänster. Igår hade en man kommenterat ett inlägg från 2015. Han hade köpt den sista fiskebåten min pappa hade när han levde. Så hade han sökt på Kronan (båtens namn) Bläsinge (hemmahamnen när pappa ägde den) och hittat min blogg. Han skrev vi, så jag utgår från att han inte var ensam. Dom hade köpt båten i december, och skulle snart börja med strömmingsfiske. Jag tycker det var jättekul att han tog sig tid att kommentera, så jag fick veta det här. Speciellt som båten hade hamnat i Hälsingland, där min bror bor. Kortet är taget år 2000 i Kårehamn, och det är min far som står bredvid Kronan. 

3 Mars 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Opåkallad reklam.

Det dräller in gott om reklam i min mailbox. Lite undrande är jag över att dom som skickar den inte verkar ha någon som helst koll på om mottagaren är man eller kvinna. Jag för mängder av erbjudanden om att dejta asiatiska kvinnor, köpa Viagra billigt eller rentav göra en penisförstoring. Jag som inte ens har något dylikt organ. Det senaste erbjudandet verkar faktiskt erbjuda en helhetslösning på det ”problemet”. Jag blev helt enkelt erbjuden att bli den man jag aldrig har varit. Annonsen i mailet, där jag blir erbjuden ett provpaket med testosteron kostnadsfritt, är infogad nedan. Frågorna som inställer sig är dels varför jag skulle vilja bli man, efter att ha trivts så bra som kvinna i närmare sextio år. Det känns inte som någon korrigering man gör för att omväxling förnöjer direkt. En annan fråga är om definitionen av en riktig man verkligen har med sexuella prestationer att göra. Hur som helst brukar jag i andra sammanhang hävda att jag har för mycket testosteron, eftersom jag har fler manliga egenheter än kvinnliga. Någon ytterligare påfyllning känns alltså inte nödvändig, även om provpaketet är gratis.

27 Februari 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Teknikens under.

Jag hade i det längsta inte ens aviseringar för Messenger på i telefonen. Nu har jag förutom att aktivera det börjat ha Internet på i den här hemma, och dessutom gjort så jag får mail dit. Dom två sakerna plus vanliga SMS gör att det plingar i telefonen hela dagarna. När jag sover har jag ljudet avstängt, men när jag sitter vid datorn händer det att jag hör i telefonen vad som kommer, innan jag ser det på skärmen. Facebookaviseringar bara vägrar jag aktivera. Plingar det varje gång någon lägger upp någonting på Facebook också, förstår jag mycket väl att folk blir beroende. Jag har förstått att många använder telefonen som jag använder datorn, men om jag någonsin lyckas vänja mig vid det är tveksamt. Jag ser inte på den där lilla skärmen om kort är suddiga eller vettiga, och jag får fråga mina yngre kollegor på jobbet om kommandon som ser olika ut i telefonen och i datorn. När andra går datakurs skulle jag nog behöva gå telefonkurs. Att jag inte riktigt förstår logiken i vad som sker händer i datorn också. Ibland lyckas jag inte få upp någon delning med bild, när jag ska länka till ett blogginlägg på Facebook. När jag sedan kolla länken där är bilden med i alla fall. Jag skrev ett inlägg med en fin bakgrund i telefonen. När jag skulle kolla hur det blev var bakgrunden bara svart. När jag senare sökte upp det i datorn såg det ut som det skulle. Någonting så simpelt som att svara i telefonen är jag för övrigt fortfarande helt kass på. Hälften av gångerna lyckas jag fippla bort samtalen, och får ringa upp själv istället.


 

21 Februari 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Blogg i fara.

Jag har alltid hört att datorn inte kan tänka själv, och att den enbart gör vad jag säger åt den, men ibland undrar jag faktiskt. Jag har ett g-mailkonto, men missar den post som eventuellt kommer dit, eftersom jag aldrig är inne och kollar den. Nu ploppade det kontot plötsligt upp bland dom jag får mail till via mitt e-postprogram. Tur var det, för meddelandet jag fick var att Google+ för konsumenter skulle läggas ner. Dom hade tydligen meddelat det redan i december, men då hade jag alltså missat det. Det som försvinner är bland annat g-mail och kommentarsfunktionen på bloggen på Blogger. Det har tydligen att göra med ett val man gjorde när man skapade den. Med facit i hand kunde man ha valt att ha allting inne på Blogger, och om jag förstod saken rätt kommer det att fungera så när mitt Google+ stängs ner också. Det som oroar mig mest är själva bloggen, för den sidan passar mig väldigt bra. När jag googlade runt verkade ingen veta säkert hur det blev med den. Å ena sidan tydde någonting som Google skrev på att bloggarna inte skulle försvinna. Å andra sidan vet man ju aldrig, så det kanske är lika bra att vara beredd. Förhoppningsvis hittar jag någon annanstans där det är lika enkelt och blir lika snyggt. I värsta fall får jag väl nöja mig med enbart nogg.se igen.

17 Februari 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Smidig lösning.

Problemet med dom numera obligatoriska arbetsbyxorna på jobbet är att dom inte är speciellt sköna att sitta i. Jag har löst det genom att ta en storlek som ska motsvara trippel extra large. Det innebär å ena sidan att ingenting sitter åt när jag sitter ner. Å andra sidan är det inte heller mycket som håller byxorna uppe när jag promenerar till och från jobbet. Jag löste det med att köpa ett bälte, som gick att dra åt olika mycket beroende på vad jag skulle göra. Eftersom midjan försvann för drygt tjugo år sedan var det både ovant och bökigt att knäppa upp och knäppa det så fort jag skulle gå på toaletten eller byta byxor. När jag hittade reklam för bältet på bilden, som helt saknar spänne, kändes det som den ultimata lösningen. Det var i en utländsk nätbutik, men jag hittade ingenting liknande i Sverige, så jag chansade och köpte det därifrån. När jag inte hade fått någonting på en månad mejlade jag butiken och klagade. Hon som svarade såg var min försändelse fanns, och skickade en länk där jag också kunde se den. Problemet var bara att sidan var på kinesiska eller något liknande, så jag förstod inte ett dyft. Någon vecka senare fick jag ett rekommenderat brev utan avsändare från Tallinn i Estland. Jag visste visserligen fortfarande inte var butiken låg där jag hade köpt det där bältet, men det kändes knappast som om det skulle kunna vara det. Men se det var det. Nu kommer jag att grunna resten av mitt liv på om det verkligen kom från Tallinn, eller det bara hade mellanlandat där. Om försändelsen rekommenderades efter att jag hade efterlyst den, för att inte komma bort igen. En helt suverän lösning är det hur som helst, och bältet var väl värt att vänta på, fast det tog några veckor.

10 Februari 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Spelförfrågningar.

Jag ser ofta Facebookvänner som undanber sig spelförfrågningar. Jag skickar inga medvetet, men i vissa spel blir man lurad till det och andra tror jag nästan gör det helt automatiskt. Själv bryr jag mig inte ett vitten om dessa förfrågningar. Jag har varit inne och kollat någon gång, och konstaterat att jag hade mängder. Dom har fått ligga kvar, utan att jag har gjort något åt dom. Nu har uppenbarligen Facebooks webbdesigner insett att det finns flera såna som jag, för plötsligt ligger listan med förfrågningar i kanten på startsidan. 66 förfrågningar, om jag inte räknar fel. Om någon Facebookvän läser det här och ser sitt namn i listan, kan ni alltså sluta vänta på att jag ska svara nu, även om jag inte längre kan låtsas att jag inte har sett era gåvor och förfrågningar.


 

7 Februari 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Förvirringen är total.

Jag har sett att Office har en molntjänst som heter Onedrive, och tänkt att det kanske vore ett enklare sätt att säkerhetskopiera det man har skrivit. Annars gör jag det på en extern hårddisk. Den har jag inlåst i ett brandsäkert skåp i förhoppningen att den ska överleva en eventuell eldsvåda. Ett moln på Internet torde vara lika säkert, om inte säkrare, och det fanns bara en knapptryckning bort. Tyvärr fick jag det inte att fungera riktigt som det var tänkt. Texter och ändringar försvann i alla fall. Jag insåg att det måste vara jag som gjorde något fel, men jag fattade inte vad. Inte förrän jag tog fram den där löstagbara hårddisken för att säkerhetskopiera på den. Det var lite stökigt medan min dator var iväg på lagning. I något läge hade jag lyckats få till dubbla uppsättningar av samma dokument. Hur jag lyckades med bedriften att inte öppna samma varje gång övergår mitt förstånd. Men när jag öppnade fel dokument var det förstås inte så konstigt att mina ändringar inte fanns kvar. Det tog några vändor innan jag fick ordning på alltihop igen. Sedan dess har jag inte vågat mig på det där molnet, fast jag antar att det var den mänskliga faktorn som ställde till all oreda. Jag kanske sätter mig in i det lite bättre någon gång, men tills vidare kör jag med mitt löstagbara minne.
21 Januari 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Sportspel.

Något av det roligaste jag vet att spela i datorn är olika typer av biljard. Jag spelar flera olika såna spel. Det äldsta har jag haft i femton år. Inte förrän brorsdottern och hennes sambo la upp bilder på nätet där dom spelade biljard, slog det mig att jag aldrig har gjort det IRL. Jag tror aldrig ens att jag har sett ett biljardbord i verkligheten. Dart spelade vi på mitt förra jobb och jag har tillbringat tid i bowlinghallarna både i Kalmar, Oskarshamn och Nybro. Det är också sånt som har flyttat in i datorn numera, men jag minns åtminstone hur det kändes att göra det på riktigt. Man kan undra hur sopig jag skulle vara vid ett riktigt biljardbord. En arbetskamrat som bowlar har försökt få med mig till bowlinghallen igen, men jag är rädd sedan jag slet ryggen en gång när jag bowlade onykter. Så är jag helt enkelt för lat för att lämna hemmet annat än i nödfall. Annars känner jag en av killarna som har startat dartklubb också. Om det finns någonstans där man kan spela biljard i Nybro vet jag däremot inte.

17 Januari 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Näthandla på Kvantum.

Att ha bil är inte det billigaste, och min ekonomi har förbättrats rejält sedan jag slutade med det. Snål har jag tydligen blivit på köpet, eftersom jag tycker att 150 spänn låter dyrt för att få varorna hemkörda från Kvantum. Att ta taxi fram och tillbaka skulle bli dyrare, och då måste jag både ge mig ut och dessutom knata runt butiken och plocka ihop mina varor själv. Nu finns det inte taxi i Nybro längre, så det alternativet går bort i alla händelser. Stadsbussarna försvann strax efter att jag hade flyttat hit för nästan trettio år sedan, och närtrafiken verkar knappast värd besväret. Med den skulle nog min shoppingrunda ta halva dagen. Nu tänker jag mig att det tar mig ungefär en timme att veckohandla, om jag cyklar. Hos massageterapeuten betalar jag 500 för en timme utan att blinka, så man kan undra varför jag tycker att 150 kronor är dyrt för att spara in en timme. Då finns det ändå folk på jobbet som masserar billigare, men jag betalar gärna lite extra för att bli masserad av en ung, snygg tjej. Det där med vad man tycker är dyrt och inte är verkligen märkligt. Jag sparar in betydligt mer på att jag inte är ute och dansar längre. Sedan kan man förstås se det som ett ålderstecken att jag hellre betalar för att slippa gå ut än för att göra det numera. Återstår att se om dom kan leverera mina varor på några vettiga tider. Snön som kom i helgen har visserligen redan försvunnit igen, men det lär väl bli halt fler gånger innan våren är här.

14 Januari 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Förundrad och förvirrad.

Det är nu flera månader sedan min hyresvärd informerade om att vi ska byta bredbandsleverantör till Telia. Dom skulle vara tvungna att komma in i alla lägenheter, men här har dom då inte synts till. Det var tydligen tv-tjänsten som skulle bli mer stabil. Den använder jag över huvud taget inte, men det kunde förstås vara kul att veta om jag blir tvungen framöver, eller jag kan fortsätta kolla på tv ändå. När jag det kom brev från Telia var rutan för bredband inte ens ikryssad. När jag mailade hyresvärden svarade dom inte alls på frågan om vad vi skulle byta och inte. Istället meddelade dom bara att det där brevet hade delats ut för tidigt. Mycket riktigt kom det ett nytt brev från Telia. Dom skulle inte börja leverera hit förrän till sommaren, men man fick gärna registrera sig på tv-tjänsten redan nu. På mitt senaste mail till hyresvärden fick jag inget svar alls. Så jag undrar fortfarande vad det är som händer till sommaren. Får vi ny bredbandsleverantör eller får (kanske rentav måste) man fortsätta surfa med Bredbandsbolaget/Telenor? Måste man skaffa Telias box, eller kan man fortsätta se på tv genom kabeln som hänger mellan husen? En sista undring är om det är så smart att starta upp alltihop lagom till semestrarna. Jag antar att det har med halvårsskiftet att göra, men jag tror också att dom kommer att behöva full personalstyrka när så många ska anslutas samtidigt. Så himla smärtfritt har jag svårt att tänka mig att det kommer att gå.


 

13 Januari 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Mail.

Det kom ett mail i veckan om att jag hade ett varubrev att hämta hos Willys. Meddelandet löd: ”Inför jul skickas många försändelser, hämta gärna din så snart du kan! Mvh PostNord.” Nu känner jag väl att elva månader är så pass långt före jul att den värsta ruschen inte borde ha kommit igång ännu. Eller kan det ha varit ett gammalt meddelande från förra julen, som någon har glömt att plocka bort? Dom borde ju göra allt dom kan för att verka seriösa, med tanke på hur dåligt rykte dom har. Så har jag fått fler utpressningsmail, och dom senaste har hävdat att dom har hackat min telefon. Nu surfar jag så extremt lite på telefonen, att jag har svårt att tänka mig att det skulle vara sant. Jag har svårt att förlika mig med den där lilla skärmen över huvud taget. Att det skulle vara givande att titta på porr på den har jag extremt svårt att föreställa mig. Till sånt vill jag ha en rejäl bredbildsskärm, så jag ser vad dom gör.
8 Januari 2019  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Hambomazurka.

Dom första åren jag hade dator hängde jag mycket på Lunarstorm, fast många hävdade att det var en ungdomssida. Om jag inte minns helt fel var det samma sak med Facebook, tills vi äldre kom in och tog över. Enligt Wikipedia var medelåldern på Lunarstorm 18,3 år, så jag, som var tjugo år äldre, lär ha höjt upp den markant. Eftersom jag mest minns sånt som är dåligt, är mitt enda bestående minne därifrån den lilla killen som skrev "Ful är du då" om ett foto på mig. Mitt alias på många andra sidor "Hambomazurka" lever kvar från Lunarstorm. Ungdomarna hade tagit alla andra namn, men kulturell dans var dom inte så inne på. Ingen på Internet över huvud taget vad det verkar, men jag hittade i alla fall ett klipp som visar hur det ska gå till. Namnet har jag använt på flera andra sidor. Bildgooglar man det får man upp nästan skrämmande många bilder från min blogg. 2009 började jag med Facebook, och jag har faktiskt en Facebookvän som jag "träffade" på Lunarstorm en gång i tiden.


 

24 December 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Fördröjning.

I fredags drog jag ur alla sladdar ur den gamla datorn och ställde in den i garderoben i hallen igen. Jag kopplade in den nyreparerade och sköt in den på sin plats. Sedan tog det tvärstopp. Jag hade varit orolig att datorn skulle börja strula igen ganska snart, eftersom den verkade fungera som den skulle hos Doff. Det är ju lite svårt att laga någonting som man inte hittar något fel på. Att jag inte ens skulle få igång den hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Jag fick helt enkelt ingen signal mellan datorn och skärmen. Jag googlade hysteriskt på telefonen efter hjälp. Att det kunde vara fel uttag jag hade satt sladden i kände jag igen, men jag hittade inget annat där HDMI-kabeln fick plats. Jag var till och med uppe på vinden och letade upp en gammal skärm med samma usla resultat. Till slut gav jag upp, och tänkte ringa in hjälp i veckan. Vid det laget hade jag insett varför killen som levererade datorn erbjöd sig att installera den. Det var sista gången jag tackade nej, när en man erbjöd sig att komma in i mitt sovrum. I morse bestämde jag mig för att göra en sista ordentlig besiktning, och då dök plötsligt det andra uttaget upp. Jag skyller på att det var väl gömt. Det var förstås synd att jag inte hittade det i fredags, när jag hade helgen på mig att få ordning på datorn. Samtidigt var det en evig tur att jag hittade det som jag gjorde. Fatta hur pinsamt det hade varit att ringa hit hjälp för att jag hade satt i sladden fel.
17 December 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Hemleverans.

Eftersom Doff data bara har öppet när jag sover, fick jag stiga upp en stund mitt på dagen och ta emot min dator, när den kom hem igen. Det var en milsvid skillnad mot när dom hämtade den. Då fick jag bära ner den till gården, och jaga efter en dam som inte hittade hit. Nu kom en mycket trevlig man ända in i hallen med den. Lite konfunderad blev jag när han stängde dörren efter sig. Det slog mig inte förrän han frågade om jag ville ha hjälp att installera den, att det säkert är den vanligaste anledningen till att folk inte hämtar sina datorer själva. Det naturliga svaret i det läget hade väl varit endera att jag bara inte har någon bil, alternativt att jag inte ens hade dragit ur sladdarna till den gamla datorn. Det får vänta till helgen, när jag hinner få ordning på allt. Istället svamlade jag något om att jag har förstått att vissa inte sover längre än så, men att jag tänkte lägga mig ett par timmar till. Jag vet inte ens om han var informerad om att jag jobbade natt, eller han var helt oförstående. Man får väl vara tacksam att jag inte erbjöd honom att följa med.

13 December 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Utpressningsmail.

Att folk ägnar sig åt utpressning över nätet mot dom som kan tänkas ha porrsurfat hade jag bara hört talas om innan. Nu har jag fått ett sånt mail själv. Jag kan väl tycka att dom som låser folks datorer verkar otäckare. Dom här skulle bara avslöja för min familj och mina vänner vad jag hade tittat på. Nu har jag varken familj eller vänner, så det kändes som ett tomt hot. Inte skäms jag speciellt mycket för eventuellt porrsurfande heller. I så fall skulle jag knappast ägna mig åt det, för spår lämnar man ju alltid på nätet. Det är väl snudd på det enda sex som erbjuds en ensamstående kvinna i min ålder. Jag läste inte mailet så noga, men om jag minns rätt ville dom bara ha 5.000 spänn. När jag surfade på fenomenet förstod jag att det var billigt. Folk hade tydligen krävts på allt från 26.000 till 63.000. Så var tydligen upplägget att dom hade sett genom webbkameran vad man gjorde. Då föll hotet lite för oss som inte har någon dylik. Jag undrar om det möjligen finns inbyggt i laptoppen. Nedan kommer bevis för att det är så. Det kanske var tur att jag inte porrsurfade under dom dagarna min stationära dator var inlämnad. Det är den i och för sig fortfarande, men nu har jag fått igång den gamla datorn, även om det har varit en del strul med den också. Jag förstår den, för jag skulle förmodligen också bli ganska tjurig, om någon väckte mig efter ett helt år. Något jag funderar på nu i efterhand är vad som hade hänt om jag hade suttit vid den här i fredags, när bror och svägerska hörde av sig via videochatt. Hade jag sett dom, men dom inte sett mig, eftersom jag inte har någon kamera här?

9 December 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Läste fel.

Jag såg en annons om "Fiat for rent i Nybro" på Facebook. Eftersom jag inte har bil verkade det som en alldeles strålande idé. Egentligen vet jag inte riktigt varför, för det blir aldrig av att hyra bil på Crcle K, fast det både ligger nära och är billigt. Jag har läst om privatleasing också, men att ha en bil hela tiden blir förstås dyrare. Jobbigare också nu när vintern kommer. Det är rutor som ska skrapas och bilen ska skottas fram och flyttas, så att snöröjarna kommer åt att sköta sitt jobb. Med annonsen på Facebook löste det sig ganska snabbt. När jag inte fick innehållet att stämma med rubriken, läste jag den en gång till. Det stod flat och inte Fiat. Det är ju en viss skillnad på en lägenhet och en bil. Varför det stod Malmö intill annonsen är däremot en obesvarad fråga. Om det inte var så att killen som hyrde ut lägenheten i Nybro satt i Malmö, och telefonen skrev in den uppgiften automatiskt.
8 December 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Helg med Lenovo (min laptop).

Här hemma är det datorn som är underdimensionerad. Att sitta vid en laptop är långt ifrån vad jag är van vid. Då är ändå min trådlösa mus så sympatiskt inställd så den fungerar helt utan installation, bara jag flyttar över sändaren till den här datorn. Startsidan på Internet är en annan sak som fungerar, utan att jag egentligen begriper varför. Jag har den bara på en löstagbar hårddisk, som jag har kopplat in. Från början sa webbläsaren att det inte fungerade alls, men nu gör det det i alla fall. Det är väl som med humlan, som egentligen inte borde kunna flyga. Den vet inte om det, så den flyger i alla fall. Däremot hittar jag dokument som inte går att ändra i, eftersom dom är skrivskyddade, fast dom inte är det när jag kollar filegenskaperna. Ett av dom fick jag förslaget att öppna en kopia av, så kunde jag ändra i den. Nu behöver jag bara hitta ett kommando för att göra samma sak med andra dokument. Andra går inte att visa texten i över huvud taget, så jag känner att jag har haft en falsk trygghet när jag har säkerhetskopierat. Kommer inte min stationära dator tillbaka med hårddisken intakt har jag en del problem. Åtminstone var det vad jag trodde, tills jag insåg att problemet låg hos Open Office, som var installerat på laptoppen. När jag istället hystade in Microsoft Office, som jag tydligen får använda i alla mina datorer, fungerade allt som det skulle. Skrivare och scanner har jag redan hunnit sakna ett par gånger. Dom orkar jag inte ens försöka koppla in till den här datorn. Jag har sovit med telefonen bredvid huvudkudden sedan i onsdags, men ännu har jag ingenting hört om min älsklingspryl. Vi får hoppas att den kommer hem igen till veckan.
2 December 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Saknad dator.

Att det sällan eller aldrig blir som man har tänkt sig här i livet är det säkert fler än jag som har konstaterat. Sålunda var min dator inte alls inne på min linje att den skulle fungera efter ominstallationen. Det blev likadant igen. Jag tänkte att jag inte kunde rensa en gång till, men eftersom det var det enda jag kom vidare med gjorde jag så. När den började sagga igen efter andra försöket gav jag upp, och bestämde mig för att invänta morgonen och öppnandet av Doff data. Då hade jag googlat mig till att felmeddelandet jag fick var någonting så allvarligt att det behövdes proffs för att åtgärda det. I det läget är det lite handikappande att inte ha bil, men en halvtimme efter att jag hade ringt var dom här och hämtade den. Tyvärr är jag helt värdelös på att förklara vägen, så jag fick ge mig ut i kylan och jaga den där bilen. Då önskade jag att jag inte hade haft en dator som vägde ton. Nu hoppas jag bara att dom hittar något fel, så den inte bär sig åt likadant så fort jag får hem den. Jag skulle nog ha hoppat över den där sista ominstallationen, för att vara säker på att den inte fungerar felfritt hos dom, men så långt tänkte jag inte då. Det kunde ta några dagar, för jag var uppenbarligen inte den enda som hade problem med min dator. Det var värre när jag inte hade någon annan. Nu klarar jag mig hjälpligt med laptop och smartphone, även om det inte alls är samma sak. Det är lite som att jämföra George Cloney med Woody Allen.
28 November 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Datorkrasch.

För mig är hela grejen med att vara ledig att man hinner med att göra lite extra. Helst sånt som är roligt då. Den här långhelgen har jag bland annat pyntat till advent och jul, men varken att tvätta fönster eller att stryka gardiner är speciellt kul. Sånt som roar mig mera hade jag precis hunnit fram till i morse, när datorn bestämde sig för att den ville ha min fulla uppmärksamhet. Programmen jag försökte använda stängde ner sig själva. Till slut hade jag bara en svart skärm, och då är det inte lätt att komma vidare. Jag startade datorn från Windowsskivan. Den hade ett alternativ för att laga, men felet var uppenbarligen för stort för att den skulle klara av det. Återstod att rensa och installera om alltihop. Medan jag körde Windows 98 fick jag formatera ganska ofta, men med XP, 8 och 10 har det flutit på bättre. Därför var det ett tag sedan, men mycket jobb är det innan allt ser ut som vanligt igen. Office och virusskydd var dom två som kändes viktigast, så dom installerade jag innan jag kröp i säng idag. Återstår hörlurar, skrivare, en extra webbläsare, startsidan och så vidare. Snabbåtkomsten är till exempel en helt suverän ruta, som jag använder hela tiden, men den är också rensad nu. Långt efter att jag har fixat allt brukar jag upptäcka sånt som jag har missat, när jag ska använda det. Det är väl bara att inse att den ende jag får ha en helnatt med numera är datorn.
27 November 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Datorljud.

Jag har lösa högtalare till min dator. Om jag vill stänga av ljudet använder jag knappen på dom. Därför vet jag knappt hur jag ska få igång det igen, om någon annan har varit här och fimpat ljudet i själva datorn. På nätterna använder jag hörlurar. Ibland ställer datorn om mellan dom och högtalarna automatiskt, men andra gånger är det fortfarande tyst när jag vill lyssna genom högtalarna. Låter det fortfarande ingenting efter att jag har bytt inställning, beror det oftast på att jag har glömt att trycka på den fysiska knappen på högtalaren. Ibland hjälper ingenting av detta. Då är ljudet avstängt i själva klippet jag vill titta på. Jag förstår inte ens varför den funktionen finns, mycket mindre varför den är aktiverad när man kommer till ett klipp.
26 November 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Mitt liv i bilder.

På nogg.se, där jag har bloggat i tolv år, kan man enbart lägga upp videoklipp från YouTube. För ett par år sedan började jag använda Blogspot också, och där fungerar det med filer från den egna datorn. Jag hade lagt över en låt från en skiva till datorn, och tänkte att det skulle fungera med den också, men programmet ville enbart ta emot videofiler. Jag försökte konvertera den till en sån, men fick ändå nobben. Jag googlade hej vilt. Windows movie maker skulle finnas i datorn och verkade vara riktigt enkelt att göra det jag ville i. När jag inte hittade den visade sig förklaringen vara att den inte fanns i Windows 10. Enligt Microsoft var det som ändå erbjöds på nätet i den vägen bara fusk och skräp. Däremot upptäckte jag att man lätt kunde göra en egen video i fotoprogrammet i Windows 10. Det var bara att lägga in låten jag ville dela med mig av och en bild, så blev det en video som Blogspot godkände. Sedan var jag förstås tvungen att leka mera. Eftersom jag varken har barn eller djur kom min första mer avancerade video att handla om mig själv. Nedan är ni välkomna på en tur genom mitt liv från det jag föddes till dags dato.​

http://hambomazurka.blogspot.com/2018/11/mitt-liv-i-bilder.html

25 November 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Facebook.

Det händer ibland att Facebook döljer någon av bilderna jag lägger upp, eftersom den strider mot deras communityregler. Då finns det alltid en liten knapp att trycka på, om man tycker att dom har gjort fel. Jag antar att den första kontrollen är automatisk, och att en verklig människa tittar på bilden när jag protesterar. Dom brukar komma tillbaka efter den kontrollen, men man vet aldrig hur länge det dröjer. Då var det värre med det som hände mig nyligen. Flödet på Facebook lämnar en del i övrigt att önska. Alla inlägg som jag vill se kommer inte upp, så dom vänner som intresserar mig mest brukar jag besöka på deras profiler. Där kommer det inte sällan upp ”inlägg som du inte har sett”. Det kan göra mig skogstokig att dom inte har visat dom för mig, när dom uppenbarligen vet om det. Nu fick jag plötsligt bara ett meddelande när jag försökte gå till en väns sida, att den funktionen var blockerad för mig. Jag hade använt den för ofta, och dom var oroliga att jag stalkade folk. Det bör roa dom som anser att det är exakt vad jag gör, men Facebook förlorade hela sin mening för mig. I flödet kom det, som sagt, inte upp någonting vettigt, och någon annan sida kom jag inte in på. Som väl är har det inte hänt igen, men jag oroar mig för det. Jag lämnar ogärna hemmet, så jag har det mesta av mitt sociala liv på Facebook.

21 November 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Mera Backpacker.

När någonting inte fungerade som jag hade tänkt i spelet Backpacker, gick jag in på deras Facebooksida. Där beklagade sig folk över att det var för mycket reklam i spelet. Jag fattade ingenting, för jag hade inte sett någon reklam över huvud taget. Förklaringen kom när jag spelade lite i telefonen. Där stannade hela spelet upp för reklam var tredje minut eller så. Jag spelar mest i datorn, och där slipper man reklamen helt. Någonting annat som jag hade undrat över var solglasögon och paraplyer, som man kunde tänkas behöva. I datorn hade jag aldrig märkt av vädret, men i telefonen regnade det i ett par dagar. Jag tycker det är mycket märkligt att samma spel kan vara så olika beroende på plattform, men inser att jag valde rätt som började spela det i datorn. Något jag reagerar lite på är inflygningen till nya städer. Planet ser ut att gå rakt in i ett torn. Det påminner mycket om bilderna jag såg från World Trade Center 2001. Jag tycker nästan att någon som hade närmare till den attacken borde ha åsikter om utformningen av spelet. När det gäller frågorna inser jag att jag får en del av min allmänbildning på Facebook. Jag minns inte den exakta frågan nu, men svaret var Tesla. Nikola Tesla hade jag aldrig hört talas om, förrän en Facebookvän började lägga upp inlägg om honom.

 

13 Oktober 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Ny leverantör.

Min hyresvärd delade ut information om att det ska dras in fiber till tv och bredband från Telia i deras fastigheter. Dom måste in i alla lägenheter under dom närmaste veckorna. Då är det ändå bara någonting förberedande, om jag förstod saken rätt. Själva övergången kommer inte att ske förrän nästa år, men det är förstås inte många veckor dit. Det fanns fyra anledningar till att jag blev upprörd. Den självklara var att jag förväntas ta emot besök under något som för alla dagarbetare vore mitt i natten. Den andra var att jag verkligen inte förstår varför det måste till nya sladdar bara för att man byter operatör. Kan man inte använda dom som redan är dragna? Så tycker jag väldigt illa om förändringar. Jag har helt enkelt bestämt mig för att jag gillar Bredbandsbolaget men inte Telia. Då heter ändå min nuvarande bredbandsleverantör Telenor, eftersom dom och Bredbandsbolaget har gått ihop. Framför allt tyckte jag det var ett jäkla sätt att bara informera om att dom skulle in här, utan att man hade fått någon som helst information om att det var byte av bredbandsleverantör på gång. Jag var på väg att ringa hyresvärden, men dom (och jag) hade sån tur att dom precis hade hunnit stänga för dagen. Istället skrev jag ett argt mail, och fick ett trevligt svar tillbaka. Det var uppenbarligen en proffsig tjej som jobbade där. Det var tydligen dom som ser på tv med bredbandet som hade haft det struligt och skulle få en säkrare uppkoppling. Det gör inte jag, men när hon skrev det mindes jag hur det var med bredbandstelefonin. Dom fick aldrig den och Internet att fungera samtidigt. Till slut gav jag upp den fasta telefonin helt, och har numera enbart mobiltelefon. Det är väl bara att hoppas att det blir bra med Telia i slutänden, och att dom skickar en ung, snygg montör, som jag kan öppna för iklädd endast morgonrock.
11 Oktober 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Information.

På Facebook får jag ibland upp meddelanden om evenemang som mina vänner är intresserade av. Senast var det en kille och en tjej. Den ena skulle gå på loppis och den andra på hockey. I min värld var det självklart att tjejen var intresserad av loppis och killen av hockey. Jag insåg snabbt att det var jag som hade fördomar, för det var precis tvärtom. Jag får det mesta av min information om vad som händer i Nybro på just Facebook. Den senaste veckan har både biblioteket och det ena apoteket gått ut med att dom ska börja med söndagsöppet. Sånt kan jag tycka gör mer för ett levande centrum än att ha biltrafik på Storgatan. Jag vågar mig sällan eller aldrig ens in där bland alla bilarna. Jag minns för övrigt när jag blev sjuk en gång, att damen på sjukvårdsrådgivningen lät helt chockad över att inte apoteket här var öppet i helgerna. Nu har vi två stycken, men jag besöker inget av dom längre. Nätapoteken har öppet dygnet runt. Ett annat Facebookinlägg uppmärksammade det faktum att vi däremot inte har någon taxiverksamhet i Nybro numera. För mig, som inte har bil, är det definitivt en nackdel. När jag har varit i Kalmar funderar jag nästan på att flytta dit igen. Där står taxibilarna i rad och bara väntar på passagerare vid stationen.

 

5 Oktober 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Spelet Backpacker.

Årtal är definitivt inte min starka sida. Ett av dom få som har fastnat är att livegenskapen i Ryssland upphävdes 1861. Det kom upp för mer än trettio år sedan, när min bror höll på att omskola sig. Att jag lyckades lära mig det berodde mest på att det var precis hundra år innan jag föddes. Det kändes som onödigt vetande, tills jag började spela Backpacker på datorn. När jag besökte Moskva fick jag ett rätt, när den frågan dök upp. Det borde kunna fungera som motivation för skoltrötta ungar, som inte fattar varför dom måste lära sig vissa saker. När det kommer till spel med siffror kan jag själv ångra att jag inte lade mer energi på att lära mig matte. Jag är urdålig på huvudräkning, och ännu sämre går det under tidspress. Då hade ändå inte miniräknarna gjort sitt intåg när jag gick i skolan. Någonting jag däremot var bättre än förväntat på var operasångerskor. Jag trodde knappt att det quizzet skulle vara lönt att göra, men jag fick full pott på det. Då får man dessutom dubbelt så mycket betalt. Vem hade trott att jag kunde något om opera?
30 September 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Facebook.

Facebook har en tendens att ändra på ett och annat emellanåt. Senast var det en så liten detalj som aviseringsknappen för nya inlägg. Den var rund innan. Plötsligt var det en ikon formad som en klocka som lyste. Jag undrade om det var någonting särskilt viktigt eller så, men dom bytte tydligen utseende på den precis då. Man får vara glad så länge det bara är småsaker. När dom gör större förändringar brukar jag bli helt vilsen ett tag. Dom har gjort så man kan välja mellan att visa sin sida i listvy eller rutnätsvy. Jag hoppas att dom aldrig kommer på den ljusa idén att ta bort listvyn helt, för i rutnätet ser jag ingenting vettigt alls. Det finns förstås människor som inte har Facebook över huvud taget, men för mig betyder det mycket. Jag sköter till exempel det mesta av mitt sociala liv där, eftersom jag sällan eller aldrig träffar folk utanför jobbet. Så har det blivit en så övergripande aktör att man allt som oftast kan logga in på andra sidor med Facebook. Mycket är dessutom enkelt att dela med sig av på Facebook med bara en knapptryckning.

22 September 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Diskussioner.

För att vara kvinna har jag extremt dålig simultankapacitet. Att brodera och titta på tv samtidigt är ungefär vad jag klarar av. När jag jobbade i sågverket för några år sedan var styrhytterna ren och skär skräck för mig. Där skulle man hålla koll på mängder av olika saker samtidigt. En kväll i förra veckan klarade jag i alla fall av att diskutera med tre personer samtidigt, även om det bara var på Facebook. Där pratar ju inte folk i munnen på varandra åtminstone. På en Facebookväns vägg diskuterade vi Donald Trump. Åtminstone var det han som gav upphov till diskussionen. Samtidigt ville min frissa ändra min tid i oktober via Messenger. Jag fattade det bara som att jag skulle komma en halvtimme tidigare än vi hade bestämt, men hon skrev om onsdag, och jag hade bokat på fredagen. Till slut förstod jag att hon ville ändra både dag och tid. Den tredje intressenten var en kille som ville diskutera aktier på Messenger. När börsen gick ner härom veckan hade jag skrivit på Avanzas Facebook att jag hade gått plus. Nu ville den här killen ha tips om vad han skulle köpa. Problemet med mina aktier är att det mest är spel och lek, som allting annat i mitt liv. Även sömmersketips går ju in emellanåt. I och med att jag godkände att han kontaktade mig på Messenger hittade jag ett par andra meddelanden som jag hade missat. Bland annat en av dessa män som skrev om mitt böljande hår. Ska dom ljuga kan dom väl åtminstone göra det så jag tror dom.

16 September 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Funnet i min dator.

Min dator fungerar exakt likadant som mitt hem. Här plockar, sorterar och rensar jag, men tillbringar ändå eoner av tid med att leta efter saker och ting. I datorn är allting uppmappat, men det är inte alltid det jag söker har hamnat där jag letar efter det. Nu har äntligen genomgången som jag tänkte göra på sommarsemestern blivit klar. Förutom att rensa bort sånt som jag aldrig mer kommer ett ha användning för har jag flyttat en del till mer logiska mappar. Så har jag försökt datera bilder och klipp som saknade tidsangivelse. Vi snackar närmare nitton år med dator, så det kunde skilja rätt mycket i tid på olika kort och annat. Nu kunde jag åtminstone se på filerna vilket år jag hade lagt in dom i datorn och uppdatera namnet efter det. Det enda som absolut inte stämde var ett tidningsklipp från min dåvarande svägerskas femtioårsdag, men det var bara att kolla vilket år hon var född. Jag hittade till och med valpropaganda från valet 2006 med en bild på min bror. ”Nolltolerans mot mobbning” tycker jag var ett bra och hållbart budskap. Jag tror han har avslutat sin politiska karriär. Fast nu har han gått i pension och borde ha tid att återuppta den. Så hittade jag kortet nedan. Mannen hette Evert och var gift med en kvinna som hette Iréne. Jag tror han dog redan när jag var barn, så jag kommer egentligen inte ihåg så mycket av honom. Jag minns inte ens om han var i ålder med min pappa eller min farfar. Det jag tror mig minnas är vilket hus i Färjestaden dom bodde i och att han var liten och tunn medan hon var kraftig. Det som blev kvar inom mig av honom syns på kortet från slutet av sextiotalet. Jag är än idag barnsligt förtjust i män med grop i hakan.

29 Augusti 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Reklam och spel på nätet.

Det känns i kroppen att jag har arbetat inom industrin i fyrtio år. Ergonomi har ingen högre prioritet, när det ska produceras så mycket som möjligt till lägsta möjliga kostnad. På min nuvarande arbetsplats hade dom faktiskt någon typ av ambition för flera år sedan, men jag tror den rann ut i sanden. Vi blev filmade, och skulle sedan utvärdera hur vi jobbade. Jag minns inte varför den ursprungliga tiden för utvärdering fick ställas in, men jag tror aldrig det blev något av det. Hur som helst blev jag mycket frestad av en annons om en massagekudde. När jag klickade på länken blev jag mest full i skratt. Förslaget på liknande produkter var en Happy Rabbit. Den ger visserligen också skön massage, men jag tvivlar på att någon använder den mot muskelsmärtor.
På en av mina favoritspelsidor på nätet kan man välja mellan att logga in och spela för pengar eller att spela enbart för nöjes skull. På den sistnämnda knappen står det ” Play for fun.” Jag läser varenda gång ”Spela för fan!” Vid det här laget har det skett så många gånger att jag nästan har lyckats övertyga mig själv om att det är så det står.
25 Augusti 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Trägen vinner.

Min plan var att få en ny stol att sitta vid datorn på efter midsommar. Brorsan och jag var på Media Markt, men fast jag provsatt varenda gamingstol dom hade kändes ingen tillräckligt bekväm för att jag skulle köpa någon. Jag funderade på att göra samma sak på Netonnet, men så läste jag i en recension om att dom kanske inte ens hade stolar framme och hopmonterade. Om jag överdriver en smula kan jag hävda att jag nu har ägnat snudd på halva semestern åt att leta stol. Jag har suttit vid datorn, och att surfa runt sådär tar ju evigheter. Till slut hade jag bestämt mig för att jag ville ha en stol som såg mer ut som en fåtölj, och förhoppningsvis var lite bekvämare än den jag har nu. Problemet var att dom stolarna inte hade inställbara nackstöd, och jag vill gärna ha någon typ av kudde för nacken. Imorgon börjar jag jobba efter semestern, så det var i elfte timmen när jag till slut hittade stolen på bilden. Den verkar åtminstone vara både ock. Provsitta blir ju svårt när man handlar på nätet, så man får chansa lite. Priset torde ha varit perfekt. Den var billig, vilket är bra om det skulle vara ett felköp. Å andra sidan har jag alltid hört att man får vad man betalar för, men den var nersatt med 700:-, så den har åtminstone inte varit onödigt billig från början. Innan jag skapade ett nytt konto hos Vida XL kollade jag för säkerhets skull min lista. Mycket riktigt var det ett av dom ställen där jag hade handlat tidigare, fast jag inte kom ihåg det.
5 Augusti 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Väderwidget.

Utetemperaturen här igår skiftade betänkligt beroende på var man kollade den. På min termometer stod det trettio grader. Enligt min hemsida var det däremot inte mer än tjugofem, och enligt bloggen ännu mindre. Då är det ändå samma widget jag har på båda sidorna, så hur den kunde visa olika är ett mysterium. Den brukar dessutom stämma förvånansvärt väl med min utetermometer. Ikväll vet jag inte riktigt vad som händer med temperaturen. När jag steg upp var det varmare ute än inne, så jag lät bli att öppna fönstret. Att släppa in mer värme än nödvändigt känns som överkurs. Nu har temperaturen sjunkit ett par grader på bara någon timme. Min väderwidget ligger i alla fall hyfsat rätt, och framför allt visar den samma temperatur på båda ställena.
På jobbet bjöds vi på smörgåstårta i natt, eftersom semestern närmar sig. Ett både gott och trevligt initiativ, även om jag inte åt lika mycket som av muffinsarna vi fick vid semesterinformationen. Jag fick ett gäng med mig därifrån, som jag lade på vårt fikabord, men den som åt mest av dom var jag själv. Jag levde på såna i två nätter.
5 Juli 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Tradera.

Jag har använt Tradera för att städa ur förrådet på senare år. Istället för att bara slänga saker och ting har jag tjänat flera tusen på dom. Jag har sålt kläder, skor, skivor, filmer, julsaker, kassettböcker och en mängd andra saker. Min samling av kyrkexteriörer var så pass stor att jag har en del kvar, fast jag har sålt mängder av dom i buntar med tio i taget. När jag slutade med brevskrivning sålde jag alla brevpapper och klistermärken. Jag sorterade bort sånt som jag hade gjort själv i datorn eller dekorerat på olika sätt. Till slut sålde jag dom också. Jag hade samlat på tidningsurklipp och bilder på bland annat Lars-Erik Berenett och Björn Afzelius när jag var yngre. Dom hade legat på vinden i många år, men till och med dom lyckades jag sälja.

25 Juni 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Reklamfilm.

Reklamen om en yoghurt som skulle vara bra för magen hade jag sett så många gånger på Youtube att den hade fastnat. Det kan ha haft med saken att göra att man genom hela klippet får se en massa såna där platta magar, som jag bara har drömt om dom senaste tjugo åren. Däremot måste dom ha varit dåliga på att trumma in namnet, för jag hade ingen aning om vad den hette. Jag visste att den handlade om att man har en andra hjärna i tarmen (eller något åt det hållet), så jag tyckte att jag borde kunna hitta filmen. Innan jag hann så långt skulle jag lägga upp ett klipp från Youtube på Facebook. Gissa vilken reklam som låg i början av det klippet! Ibland undrar man om man inte borde köpa en lott. Activia heter yoghurten förresten.

20 Juni 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Romance scams.

Den enda plats där män stöter på mig numera är Facebook. Oftast är det via meddelanden på Messenger, men på sistone har jag fått en hel del vänförfrågningar. Alla kommer från andra länder och alla är änklingar. När jag hade avvisat en extremt attraktiv man kände jag mig tvungen att googla på fenomenet. Det kändes ju inte helt rimligt att ett gäng läckerbitar från utomlands skulle tycka att jag var brännhet, när ingen här i Sverige tycker det. Nog var det ett fenomen alltid. Romance scams hette det på engelska, så i dom svenska inlägg jag läste kallade man dom för scammers. Det är tydligen pengar dom är ute efter (surprise!). Tur att jag är mer misstänksam än dom flesta. Många kärlekskranka kvinnor (män också för den delen) hade hunnit bli av med en hel del kosing innan dom var tvungna att hacka i sig att dom hade blivit lurade. Sånt är jag så långsint med, att det (nästan) enda jag minns av en kille jag var förälskad i för fyrtio år sedan, är att jag lånade honom en hundralapp, som jag aldrig fick tillbaks. Han sa till och med ”Jag blåser dig inte”. Så säger dom att man bara minns det som var bra och fint.

15 Juni 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Spam.

Jag var tvungen att göra en ny registrering på tv.nu, men fick aldrig någon verifieringslänk på mailen. Killen jag beklagade mig för tyckte jag skulle kolla min skräppost. Jag har aldrig använt mig av sånt, och därför hade jag missat att det tydligen sköttes helt automatiskt i mitt nya mailprogram. När jag hittade rätt mapp fanns där förutom dom saknade mailen från tv.nu 792 andra spammail. Man vill ju gärna se så man inte har missat något viktigt, så jag bläddrade igenom allihop. Att Telenor inte hörde av sig när jag blev kund hos dom istället för Bredbandsbolaget fick sin förklaring. Det hade dom gjort. Att jag missade mängder av mail om GDPR. (General Data Protection Regulation) var jag förstås bara tacksam för. Jag tyckte jag fick från många ställen, men dom flesta hade sorterats som Spam. Nu lyckades jag ta reda på hur man gör för att flytta mail från inkorgen till spam. Jag hade varit mer intresserad av att kunna göra så att dom jag vill ha inte hamnar där. Nu vet jag i alla fall var jag hittar dom, så jag kan kolla den där mappen lite oftare. Bluffar och erbjudanden kan vara skönt att slippa, men vinnarmail från Svenska spel vill jag inte missa.
14 Juni 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Stoljakt.

Jag sitter mycket vid datorn, så en bra och skön stol där är högprioriterat. Senast köpte jag en riktigt dyr och fin kontorsstol på Kinnarps. Problemet är att jag bara sitter som en kontorsanställd när jag skriver, och det är det minsta jag använder datorn till. Jag ägnar betydligt fler timmar åt att spela spel eller bara surfa. Då vill jag sitta bakåtlutad på ett annat sätt, och riktigt som jag vill ha det då kan man inte ställa in den här stolen. Det som händer är att jag kasar ner från sitsen, om jag inte spjärnar emot med fötterna hela tiden. Till slut skaffade jag en kudde, som jag egentligen tror var till för att man skulle sitta riktigt rak i ryggen. Jag vände den bak och fram, så att den blir högre framtill, och jag slipper kasa av stolen. Problemet är att jag får ont i höfterna av att sitta så. Stolen var visserligen dyr, men efter att ha använt den varje dag i åtta år borde man väl kunna kosta på sig en ny. Svaret jag fick när jag undrade över inställningarna var just att det inte var en spelstol. Alltså har jag nu kollat efter gamingstolar på nätet. Jag hade absolut ingen aning om att Elgiganten hade sånt. Jag lyckades aldrig klura ut vad som fanns i butiken i Kalmar, men företaget hade en alldeles utomordentlig chat. Det går så mycket smidigare att få hjälp där än per telefon, tycker jag. Det visade sig att dom har åtta olika modeller. Öppettiderna i midsommarhelgen var hon mer tveksam om. Planen är annars att ta mig dit och provsitta och köpa en ny stol när jag har tillgång till chaufför.​

2 Juni 2018  | Länk | Datorn & Internet | 2 kommentarer
Marknadsföring.

Reklamen nedan kom från Doro bara någon vecka efter att jag hade köpt en Samsungtelefon. Det var nästan som om dom kände på sig att jag tänkte skaffa en ny lur. En kille på jobbet hävdade visserligen att batteriet håller i ett par år, och att dom nästan inte går att byta numera. Med den logiken borde dom på Doro veta att jag hade haft min telefon i nästan exakt två år. Å andra sidan hade det inte varit speciellt svårt att byta batteri i den gamla. Det satt nämligen längst fram och lättast tillgängligt. Man var till och med tvungen att ta ut batteriet för att komma åt SIM-kort och minneskort. Så mycket att tänka på när man ska köpa ny mobil (som det står i annonsen) tycker jag inte att det var om man skulle fortsätta med Doro. Deras sex olika modeller på smartphone ser ganska lika ut, även om jag upptäckte att den dyraste hade 16 gigabyte minne. Nu har jag hur som helst det dubbla, och det ska bli ljuvligt att kunna ladda hem appar utan att telefonen vägrar för att minnet är fullt. Återstår bara att se när jag ska hinna pyssla med det. Tur att det är semester om fem veckor.

 

1 Juni 2018  | Länk | Datorn & Internet | 2 kommentarer
Internetstrul.

När jag kom tillbaka från tv:n och satte mig vid datorn i natt hade jag plötsligt inget Internet. Det har annars inte strulat på länge. Enligt felsökaren hade jag ingen kontakt med DNS-servern. Innan jag skaffade smartphone var jag riktigt handikappad när jag fick ett sånt meddelande. Nu kunde jag gå ut på nätet på den och kolla läget. När jag googlade på Bredbandsbolaget fick jag en riktig chock. Dom hade gått upp i Telenor för ett par veckor sedan, så fast jag inte visste om det var det där jag hade mina nätaffärer numera. Jag kan väl tycka att det är en så pass viktig förändring att man borde informera sina kunder om den, men det tyckte tydligen inte dom. Jag hittade hur som helst sidan om driftstörningar, och fick klart för mig att felsökning pågick. Då kan man ju inte göra så mycket annat än att vänta. Under tiden fortsatte jag surfa på telefonen, tills den plötsligt hävdade att min surf var slut. Det var också en chock, eftersom det knappast brukar märkas att jag har använt den, även om jag har surfat en massa. Jag blev så ställd att jag gav upp alltihop. I efterhand kände jag mig lite lurad. När Internet kom tillbaka, så jag kunde kolla på Comviqs sida, hade jag nämligen hur mycket surf som helst kvar. Jag laddade ner deras app, eftersom jag i alla fall såg i det där meddelandet att man kunde fylla på med den. Fast skulle man verkligen hamna i ett läge där surfen är slut och det inte finns wifi, lär väl inte den heller fungera.
28 Maj 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Kommunikationsproblem.

Det kändes lite märkligt när jag fick upp felmeddelandet ” Kan inte kommunicera med skrivaren. Markera alternativet Aktivera stöd för dubbelriktad kommunikation i dialogrutan med egenskaper för skrivaren”, varje gång jag skrev ut någonting. Det fungerade nämligen alldeles ypperligt att skriva ut, fast dom där båda inte kunde kommunicera. Det jag inte kunde visa var bläcknivåerna, och det kan ju vara bra att veta om färgpatronerna är på upphällningen. Problemet med alternativet jag skulle markera var att jag inte hittade det. Till slut fick jag googla på hela felmeddelandet. Då hittade jag en kille som hade haft exakt samma problem. Han fick rådet att installera om skrivaren, men det hade jag redan testat. Däremot gav svaret honom ett tips om var han skulle söka, och så löste det sig för honom. Inte hjälpte det mig, för jag hittade fortfarande inte rätt kommando. Som tur var dök en själsfrände in och kände exakt likadant. Han bad den första killen beskriva exakt hur han hade gjort. Det gjorde han så pedagogiskt att till och med jag lyckades få igång kommunikationen igen. Nu är det som med allting annat sånt så att jag har sparat beskrivningen ifall samma sak skulle hända igen. Nu gäller det bara att jag i så fall hittar var jag har sparat det.
19 April 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Batteristrul.

Det tog en stund innan jag insåg att det inte var Facebook som strulade, utan snarare mitt tangentbord till datorn. Det är trådlöst, och det ska komma upp en varningsruta när batterierna är på upphällningen, men det har hänt förr att dom har tagit slut utan förvarning. När jag hade bytt batterier reagerade det fortfarande inte, men då trodde jag det var för att dom var kalla. Jag inbillar mig att batterier ska förvaras i kylskåp, just för att dom inte ska lämna ifrån sig någon laddning. Problemet är att då gör dom det inte till apparaturen dom sitter i heller, förrän dom har blivit varma. När det fortfarande inte var något liv i tangentbordet efter en stund, kollade jag så jag hade satt i batterierna rätt. Det hade jag inte, men efter att ha vänt på dom fungerade det fortfarande inte. Jag såg en lång och tidskrävande felsökning framför mig, och började fundera på om jag hade något gammalt tangentbord att ta till. Som väl är känner jag mig själv så väl att jag vet att jag inte är att lita på. Därför kollade jag batterierna en gång till, och mycket riktigt hade jag satt dom fel igen. Efter att ha vänt på dom var det ren och skär lycka att ha ett tangentbord som fungerade.

18 April 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Sökande på nätet.

Hade jag varit aningen mer noga än vad jag är med källkritiken skulle knappast mina två favoritsidor på Internet vara Wikipedia och Flashback, men just dom båda är mest användbara för mig. Söker jag efter någonting på Google får jag oftast upp olika artiklar och liknande i ämnet. På Wikipedia får jag direkt svar på vad det jag frågar efter är för något. Urvalet beror förstås extremt mycket på vilka som engagerar sig i att bidra. Krukväxten kroton existerade till exempel inte, när jag sökte efter den där. Däremot kan man hitta många nya ungdomliga förkortningar. Det är inte alltid jag förstår vad mina yngre Facebookvänner menar utan att googla. Jag har jobbat ihop med två killar som spelade i Kalmar FF samtidigt på åttiotalet. Peter Karlsson finns på Wikipedia, men inte Martin Holmberg. Vill jag veta mer än vad som är officiellt om någon eller något går jag till Flashback. Värre kafferep finns inte. Där finns alltid folk som vet något, och många verkar lägga timmar av sina liv på att diskutera det dom vet på nätet. Jag kan själv bli sittande där bra länge och läsa, om jag hittar ett ämne som intresserar mig.

13 April 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
PayPal.

PayPal är enligt mig Guds gåva till Internetanvändarna. Det är så fantastiskt smidigt. Nu senast hände det sig för första gången på sju år att det inte fungerade, när jag skulle föra över pengar dit. Det brukar stå och ladda en stund, och det står till och med vid tjänsten att man inte ska ladda om sidan eller stänga webbläsaren. Den här gången fortsatte det bara snurra, så till slut stängde jag av datorn ändå. Dagen efter visade det sig att pengarna hade dragits från Nordea, men aldrig kommit in på mitt PayPal-konto. När jag skrev till dom fick jag bara mail om att jag hade meddelande från dom på sajten, men dom meddelandena nådde aldrig mig. Till slut försökte en tjej ringa mig, men jag kom på för sent att det kunde vara dom, och svarade inte. Det var helg, och jag kom aldrig fram på numret hon hade ringt från. På måndagen ringde jag kundtjänst. Killen jag pratade med där kunde av någon anledning maila mig direkt med information om vad jag skulle göra. Det underlättade ju. Dom behövde ett kontoutdrag av transaktionen, där kontonummer, bankens logotyp och mitt namn syntes. Det tog ett par försök innan jag fick till det, men efter några dagar hade dom lyckats spåra mina pengar, och dom trillade in på kontot.
12 April 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Spelproblem.

Stundtals är Windows 10 extremt lätt att ha med att göra. Som när ett av mina gamla spel vägrade gå igång. Då kan jag ägna timmar åt felsökning och problemlösningar, och chansen finns att jag ändå aldrig får det att fungera. Nu fick jag upp en ruta, som inte bara informerade mig om att spelet behövde ActiveX. Den erbjöd sig dessutom att installera det åt mig, och sedan fungerade spelet som det skulle. Med flash kan det vara värre. Jag läste någonstans att det hänger ihop med att det är omodernt och kan vara potentiellt farligt för datorn. Märkligt då att nästan varenda spelsida fortfarande använder flash. Att enbart kryssa i för respektive webbläsare att den ska godkänna det hjälper sällan. Ibland fungerar det inte alls i en läsare, och då får jag byta till en annan. Ibland kommer det upp en ruta där jag får godkänna att flash används. Andra gånger kommer det upp ett meddelande om att jag ska installera flash. Eftersom det är integrerat i både Google Chrome och Microsoft Edge vet jag att det inte är sant, men om jag klickar på den knappen kommer istället valet om att godkänna flash upp.
15 Mars 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Talande dator.

Jag ser uppenbarligen bara dom kommandon jag tänker använda i datorn. När jag ska kopiera text till och från mina bloggar gäller det oftast att kopiera eller klistra in. Jag utgår från att alternativet ”läs upp” har funnits med åtminstone sedan jag köpte ny dator för ett halvår sedan, fast jag inte har upptäckt det förrän nu. Det är en behaglig mansröst som läser högt allt man ber honom om. Jag upptäckte att det fanns i Word också, så äntligen kan jag få en man att säga exakt vad jag vill höra. Det är bara att skriva in dom rätta orden i ett Word-dokument. Jag såg i inställningarna att han heter Bengt. Han läser kärleksdikter för mig också. Det kan jag inte påminna mig att någon har gjort tidigare. Han som för trettio år sedan utnämndes till min stora kärlek, gjorde det framför allt för att han satt och lyssnade tålmodigt när jag läste poesi för honom. Det är nog det närmaste jag har kommit.
9 Mars 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
ICAs nätbutik.

Jag vidhåller att väglaget i vinter hade gett Kvantum guldläge för att få kunder som ville ha utkörning i nätbutiken. Kommer det igång under en årstid när man tar sig dit på cykel, lär det hänga både på vad det kostar och när man kan få varorna utkörda, om jag nappar eller inte. I helgen som gick hade jag inte brytt mig om vare sig det ena eller det andra, bara jag hade sluppit cykla till andra änden av Nybro. Och skulle jag väl komma igång har jag en känsla av att det kommer att kännas på tok för bekvämt för att jag inte ska fortsätta handla på nätet. Möjligen med undantag för dom veckor när jag har något paket att hämta ut. Är jag ändå där kan jag lika gärna handla samtidigt. Fast jag har förstått att andra inte tänker likadant. Dom som handlar på nätet redan nu, kör ju sedan ändå till butiken och hämtar sina varor. Jag kollade just mina vanligaste köp i nätbutiken. Jag trodde min sida skulle vara tom, eftersom jag inte har handlat i Internetshoppen, men det gick tydligen på ICA-kortet. Allt jag har handlat i modern tid fanns lätt tillgängligt. Det var lättare att hitta det jag skulle ha där än i den fysiska butiken. Det gäller även sånt jag inte har köpt tidigare. Undrar jag om dom har en vara är det bara att skriva in den i sökfältet.

5 Mars 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Dans.

Jag slutade gå ut och dansa för drygt tjugo år sedan. Några år efter det skaffade jag dator, och sedan dess får jag åtminstone min nyfikenhet stillad. Det finns webbsidor där man lägger upp kort från olika dansställen, så jag vet vilka av mina bekanta som har varit ute. Inte för att det är många av dom kvar i livet. Dom flesta jag var ute och dansade med var äldre än jag, så dom har börjat dö av dom senaste åren. Fast dom som lever verkar tro att dom fortfarande är tjugo. En dam, som jag vet börjar närma sig åttio, har alltid håret uppsatt i en tofs mitt uppe på huvudet. På en liten tjej hade det varit sött, men jag vägrar inse att det skulle vara klädsamt på en äldre kvinna. På ett kort såg jag en som var klädd i blommiga tights, rosa linne och rosa gympaskor. Hon var minst lika gammal som jag. På jobbet klär jag mig eventuellt smaklöst, eftersom jag försöker slita ut gamla kläder där. Bland folk hoppas och tror jag att jag klär mig mer diskret. Det slår mig nu att det kanske var ett bra knep för att få dansa. Det är oftast överskott på damer i dom sammanhangen, och hon syntes garanterat.

25 Februari 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Ombokning.

Folktandvården svarade på mitt mail så fort dom var tillbaka efter förra helgen. Dom ville bara boka en tid för undersökning, och skulle skicka ett brev istället. Eftersom Postmord inte har så hög leveranssäkerhet har det förfarandet alltid känts onödigt spännande, och när det inte kom något brev under förra veckan mailade jag igen. Idag hade jag fördel av att jag aldrig kommer i säng om morgnarna. Tack vare det hann jag se deras svar redan då. Dom hade lyckats boka in snudd på den enda tid när jag inte kan. Precis då sitter jag hos frissan. Jag försökte ringa, men en måndagsmorgon är det inte lätt att komma fram till Folktandvården. Den automatiska rösten som bad mig vänta tipsade om att jag själv kunde boka om min tid på 1177.se. Det tog mig en stund att hitta dom där över huvud taget, och tandhygienisten hade bara en enda annan tid framöver. När jag fick svar i telefonen förstod jag att det fanns större chanser att få en bättre tid hos någon annan. Jag vill helst kunna cykla dit direkt efter jobbet, så om några veckor bokade vi en tid på morgonen när dom öppnar. Fast jag tittade på almanackan insåg jag inte förrän efteråt att jag har semester just den veckan, och inte alls är sugen på att kliva upp i ottan. Jag kände att jag inte orkade ringa och stöka med dom igen, så jag tänkte gå dit på morgonen i alla fall. Jag kollade ändå upp 1177 en gång till, och till den (för mig) nya tandhygienisten hade det kommit upp flera tider. Nu bokade jag om till en tid mitt på dagen istället. Tekniken är verkligen fantastisk.
12 Februari 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Kvantums nätbutik.

Det var fler än jag som undrade om hemleverans, när Kvantum öppnade Internetbutik i måndags. På deras Facebooksida gavs svaret att det kommer framöver, men att inget datum är satt ännu. För att återge det exakt så skrev dom att det ”kommer komma”, men jag är extremt tveksam till vad min bror svenskaläraren skulle säga om den grammatiken. Hur som helst kändes det som ett väldigt vagt löfte. Det kan ju mycket väl ligga flera år framåt i tiden. Man får väl vara glad att dom har tänkt tanken i alla fall. Sedan kan man bara hoppas att dom kommer dithän innan jag blir för gammal och/eller sjuk för att cykla till butiken och handla själv. Billigt lär det inte bli, med tanke på att det kostar fyrtionio kronor att enbart få sina varor packade och klara för avhämtning. Det förundrar mig att så många av dom som jagar extrapriser, kan tänka sig att ge en hel femtiolapp extra för att slippa dra kundvagnen ett varv runt butiken. Fast det kanske inte är samma människor? Det slog mig att det här på ett sätt är ett steg bakåt i utvecklingen. Före snabbköpens intåg talade man väl alltid om för en anställd vad man ville ha, och fick det nerpackat i kassar? På landet, där jag växte upp, hade vi enbart såna butiker.
7 Februari 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Tipsvinst.

Det enda jag minns att jag hörde om en av dom gamla fiskarna som gick bort för många år sedan, var att han hade lämnat in samma tipsrad varje vecka sedan 1959, men aldrig vunnit. Min mamma hade tretton rätt på stryktipset en gång. Det var en rad med bara ettor. Alla system utgår tydligen från det, så hon vann inte mer än ett par tior. Själv har jag haft stående rader på måltipset i många år. Anledningen till att jag började var att dom hade dom högsta vinsterna. Numera tycker jag framför allt att det är Jokern som ger tio miljoner om man har alla rätt. Nåja, jag har kryssat i det också, så vart pengarna kommer ifrån spelar mindre roll. Jag kör enkelrader, men med fyra säkra matcher. Eftersom jag har dom fyra i huvudet vågar jag förstås inte sluta lämna in mitt måltips. Så länge jag gick till tobaksaffären med kupongen, och rättade raderna i tidningen var det riktigt spännande dom gånger dom hade gått in. Med lite tur kunde ju resten av numren ha trillat in på en och samma kupong. Numera anlitar jag Svenska spel på nätet. Det dröjer bara någon timme efter avslutad omgång, innan jag får ett mail som berättar om jag har vunnit och i så fall hur mycket. I helgen hände det. Ingen hade haft åtta rätt och sju gav drygt tiotusen. Jag hade bara lyckats pricka in två sexor och fyra femmor, men några hundralappar vann jag i alla fall. Det är så mycket så jag kan spela gratis i några veckor.

5 Februari 2018  | Länk | Datorn & Internet | 2 kommentarer
Pengarna rullar.

Innan i fredags måste det ha varit flera år sedan jag var på krogen en helgkväll sådär. Om jag över huvud taget har varit ute sedan jag skaffade kreditkort, så har jag inte vågat ta det med mig när jag har festat. Dels för rädslan att supa bort det eller bli rånad. Fast enbart tanken på att upptäcka dagen efter hur mycket pengar man har gjort av med i fyllan och villan kan avskräcka. I fredags gjorde till slut mitt kort sin debut i festligare sammanhang. Numera finns det ju ställen som inte ens tar kontanter, och det hade inte varit lätt att veta hur mycket man behövde ha med sig. Så var tanken att inte bli direkt packad, eftersom jag hade tid för massage i lördags morse. Det hade grämt mig att missa den, och bli tvungen att betala för ingenting. Jag inbillade mig att jag hade fått med mig två av tre kvitton hem från Sportbaren. När jag gick in på Internetbanken för att kolla, så hade en klumpsumma på 825 kronor reserverats för köp. Det gick många tankar genom huvudet där. Allt från polisanmälan till hur jag skulle få koll på vad det egentligen var dom hade dragit pengar för. Det borde ju rimligtvis ha varit mer än en post, men något annat kunde jag inte påminna mig att jag hade betalat för i helgen. Till slut insåg jag att uttaget var daterat i lördags, och att jag lämnade Sportbaren långt innan midnatt. Då kom jag ihåg den där massagen och den (svindyra) ansiktsmasken som jag köpte på Nybro hudvård. Idag hade köpen från Sportbaren kommit in, och fredagskvällen var betydligt billigare än lördagsmorgonen.

22 Januari 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Datorer.

Båda mina datorer lever i vanlig ordning sitt eget liv. Laptoppen står i vardagsrummet och spelar musik. Under tiden har jag en mysig skärmsläckare som går, men ibland lägger den av okänd anledning ner verksamheten. Skärmen känns så tom och svart, att jag brukar gå in och kolla så jag har skärmsläckaren på, och att den borde fungera. Hittills har den förstått piken och börjat fungera igen efter den manövern. I den datorn kör jag Windows 8, men i den stationära gjorde tian en större uppdatering häromdagen. Jag har förstått att det är dumt att inte uppdatera, och jag utgår från att dom där uppdateringarna gör något bra också. Själv märker jag bara av allting som inte fungerar efteråt. Turligt nog är min dator inte mycket att lita på. Även om den säger att någonting inte fungerar, så kan det mycket väl hända att det gör det. Jag har fått felmeddelande för att skrivaren och Word inte kunde kommunicera med varann. Jag fick till och med ett förslag till åtgärd, men sedan skrev den ut lik förbaskat. Mina hörlurar ”försvann” under uppdateringen, och den nya anslutningen misslyckades. Enligt felmeddelandet jag fick alltså. När jag kollade för säkerhets skull, fanns dom där i alla fall.

31 December 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Bildpublicering.

Det går inte att lägga upp en bild på Facebook rakt av längre. Knappen ”skicka” har ersatts med en som det står ”nästa” på. Trycker man på den kommer man till ett fält där man kan skapa en uppsättning. Jag har inte ens orkat kolla vad det går ut på, men längst ner i hörnet på den rutan finns knappen som det står ”skicka” på. Att dela mina blogginlägg på Facebook har alltid varit spännande. Jag vill gärna ha en bild med i länken, och det har inte alltid programmet varit med på. Med dom nya prylarna har det i alla fall gått så pass smidigt så bilden har kommit upp på andra försöket varje gång. Till slut insåg jag att kortet kom med redan första gången jag delade, fast jag inte såg det på min delning. Så fungerade det ett bra tag, tills jag plötsligt inte fick med något kort en dag. Sedan dess vågar jag inte chansa. Två försök är ju inte hela världen. Ett annat spänningsmoment är att jag aldrig vet om det är bilden från själva blogginlägget som ska komma upp eller mitt presentationsfoto på bloggen, men jag antar att omväxling förnöjer.

10 December 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Paket.

Min senaste beställning från Lyko kom med något som kallades MTD postlådepaket. Det var antagligen fler än jag som inte visste vad det var, så i mailen jag fick förklarades att MTD betydde morgontidig distribution. Jag har visserligen förstått att brorsonens sambo, som är tidningsbud, delar ut försändelser ibland, men till mig har det aldrig kommit något så tidigt förut. Inte ens från Lyko, fast det var långt ifrån första gången jag handlade därifrån. Det första mailet fick jag förra torsdagen. I det fanns en länk, där man kunde spåra paketet. I tisdags kom nästa mail. I det hävdade man att paketet skulle delas ut samma morgon senast klockan sju. Det första problemet var att jag fick mailet halv åtta, och då hade jag fortfarande inte sett till något paket här. Det andra var att paketet enligt länken anlände Norsborg en timme senare. En kvalificerad gissning är att någon hade skrivit fel leveransdatum, för sedan gick det undan. Strax efter midnatt kom paketet till Växjö, och halv sex hängdes det på min dörr. Där hittade jag det när jag kom från jobbet en timme senare. Postnords personal gör aldrig så längre. Dom ringer på dörren, och är det ingen som öppnar får man hämta sitt paket på posten. Nu undrar jag om tidningsbuden ringer på innan sex på morgonen. Jag får fråga släktens representant i branschen.
9 December 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Eric Oldebrandt.

Det blev många aha-upplevelser för mitt minne, när jag skulle lägga upp kortet på Bertil Perrolf i fredags. Jag funderade på om jag hade scannat in det i datorn någon gång, men hittade det i alla fall inte. Den största anledningen till att jag letade upp pappersbilden var att jag mindes det som att det var min fotolärare själv som också var med på den. Istället var det förstås han som hade tagit kortet, och på andra sidan kamelen stod Boris Bravin. Jag googlade på hans och Perrolfs namn ihop, med förhoppningen att den där bilden (eller en liknande) kunde ha varit publicerad någon annanstans. Det hade den. Nämligen på min blogg. Där hade jag dessutom scannat och klippt ihop fram- och baksidan så att autografen syntes. Eftersom mitt liv är ett ständigt sökande efter saker som jag vet att jag har men inte exakt var, lyckades jag ikväll till slut leta fram ett kort jag tog på Eric Oldebrandt när han var min lärare. Såhär såg han ut för fyrtio år sedan.
21 November 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Datorn.

Microsoft Edge är en intressant webbläsare, som stundtals lever sitt eget liv. När allt fungerar är den snabb som blixten. När jag googlar på något som strular, inser jag att jag är långt ifrån ensam om att ha problem. Intressantast tycker jag slutklämmen i Microsofts hjälp brukar vara. Om ingenting annat hjälper kan man alltid prova Google Chrome istället. Det är förstås också en lösning. Jag inser att jag själv har installerat lika många webbläsare i den här datorn som i den gamla. Alltid fungerar det man vill göra i någon av dom. Det är för övrigt inte enbart negativt att datorn lever sitt eget liv. Plötsligt kan någonting fungera, som inte har gjort det innan, utan att jag har gjort något annat än väntat. Något jag uppenbarligen har missat i flera år är skärmklippverktyget. Jag har varit nöjd med att jag visste att jag skulle trycka ”print screen”, klistra in bilden i Paint och sedan beskära den som jag ville ha den. Nu markerar jag bara det jag vill ha på skärmen och sparar bilden, så är det klart.
7 November 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Lycklig.

Jag har diskuterat datorer med två ytterligheter till unga killar på sistone. Åtminstone gick deras åsikter rejält isär. Den ene tyckte att jag borde gå tillbaka med datorn om den levde sitt eget liv. Att det måste vara något programvarufel. Den andre hade inte mycket till övers för Windows över huvud taget, och verkade närmast tycka att det var byggt för att strula. Det som stör mig mest är all tid som går åt till att sitta och googla efter lösningar på problemen. Vissa saker struntar jag helt enkelt i, och anpassar mig efter att jag inte begriper mig på tekniken. Senast var det dokumentet där jag skriver in poäng från olika spel. Dagens datum ska ju Word faktiskt kunna infoga med en knapptryckning. Nu gjorde lagen om alltings jävlighet att den visade engelska förslag i första hand, och engelsmännen skriver inte datum på det sättet som jag vill. Ska jag leta mig fram till rätt språk varje gång kan det ju kvitta. Typiskt nog var det rätt i alla dokument utom just det där jag behöver använda kommandot. Till slut insåg jag att det var redigeringsspråket jag måste ändra. Då fungerade det tills jag stängde dokumentet. Fast jag hade sparat kom det upp med dom gamla inställningarna nästa gång. Hur den hittar engelska över huvud taget kan man fråga sig. Hos mig syns det bara att jag har svenska, och jag kan ju inte ta bort något som inte finns. Det är någonting i formateringen av texten som strular. Tar jag bort den försvinner engelskan, men då ser i gengäld inte dokumentet ut som jag vill. Inte kan jag skylla på datorn heller. Jag har alltid fått höra att den inte kan tänka själv. Den gör bara det jag säger till den att göra, så uppenbarligen är det jag som gör något fel. Jag insåg mig besegrad, och var på väg att ge upp alltihop, men helt kunde jag inte släppa det. Jag hade läst om makron, men aldrig kollat upp närmare vad det var. Nu började jag fundera på om det var något jag kunde använda mig av för att infoga datum, och det var precis vad det var. Nu kan jag göra exakt det jag vill men betydligt enklare. Istället för att öppna en meny och leta mig fram till det jag vill ha, klickar jag bara på en ikon i hörnet på skärmen, för att skriva dagens datum. Pengar eller kärlek må vara lycka för andra människor. För mig är det att lyckas få till det jag vill i datorn.
5 November 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Inloggning.

Med tanke på att jag har min dator helt för mig själv, känns det som lite överkurs att logga in varje gång jag drar igång eller startar om den. När jag fick den nya behövde jag inte heller göra det, men så kraschade Windows, och jag blev tvungen att installera om det. Efter det blev jag uppmanad att logga in. Det fanns ett alternativ att kryssa i att jag inte ville hålla på med det, men det struntade min dator fullständigt i. Till slut nappade jag på möjligheten att använda en pinkod istället. Den gjorde jag så enkel att jag kunde skriva den utan att ta på mig glasögonen. Med tillvänjningen var det värre. Det var så i flera veckor, men jag blev ändå lika förvånad varje dag, när jag upptäckte att datorn väntade på inloggning. Jag visste att jag gjorde något mer avancerat i den gamla datorn för att slippa logga in, men frågan var vad. Jag försöker anteckna allt sånt, men antingen har jag missat det, eller också har jag inte gjort det alls. Nu googlade jag fram lösningen igen, så nu är datorn inloggad och klar när jag sätter mig här. Att man måste in i kommandotolken för att hitta rätt kryssruta tycker jag faktiskt känns som överkurs. Det borde räcka med att ändra inloggningsalternativen. Men varför göra det enkelt om man kan krångla till det?

3 November 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Googlat.

Jag minns inte ens hur man klarade sig utan Google, innan persondatorerna kom. Numera kan den där sökmotorn stundtals få en att verka riktigt allmänbildad. Som i lördags, när min studerande bordsgranne svängde sig med ordet kongruent. Då visste jag att det betydde likformig. Bara några dagar tidigare hade jag inte hört ordet över huvud taget, men numera kan jag läsa min läkarjournal på nätet. I svaret på röntgenundersökningen stod det att min fotled var kongruent, och då måste jag förstås ta reda på vad det innebar. Att läkare inte kan skriva på lättbegriplig svenska känns extra märkligt nu när man kan läsa journalen själv, men på Internet kan man få det mesta översatt. Ibland från främmande språk och ibland bara från ett språk som känns främmande. I ett annat sammanhang kom ursprunget för ordet tykännas upp. Jag kan verkligen inte komma på något annat relevant ord för det faktum att mycket små barn blir måttligt förtjusta när deras föräldrar lämnar dom. Nu var det bara att googla fram ett svar från Institutet för språk och folkminnen. Dom skrev: "Var i landet används då tykännas? Beläggen i våra dialektsamlingar kommer från Blekinge, Småland, Öland, Halland, Västergötland och Östergötland. Enstaka belägg finns också från Skåne."
25 Oktober 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Censur?

Närmare fjorton timmar tog det mig att sova ut efter det intensiva torsdagsdygnet. Lite snopen blev jag när jag kom upp i morse, och insåg att bara en handfull personer hade brytt sig om att läsa blogginlägget om det. Tills jag kom in på Facebook och fick vad jag antar var en förklaring. Facebookteamet hade nämligen bestämt sig för att min länk såg ut som spam, och tagit bort den. Jag antar att dom flesta som läser mina inlägg hittar dom på Facebook, och det är ju inte så lätt om dom plockas bort. Jag svarade att dom hade fel, men jag har fortfarande inte hört något mer från dom. Nu kan det väl nästan kvitta om dom lägger tillbaka det igen. Är ni inne och läser det här kan ni ju lika gärna passa på att läsa gårdagens inlägg samtidigt. Därför bryr jag mig inte om att lägga upp en ny länk till det gamla inlägget heller, för att se vad som händer då. Jag passade på att fråga hur sjutton dom tänkte, och vad det var för mening med möjligheten att dela saker och ting på Facebook, om dom sedan tog bort det som spam. Jag länkar visserligen till samma sida varje dag, men det är ju ett nytt inlägg varje gång. Jag delar något från Youtube varje dag också, och det finns dom som delar från samma sida flera gånger dagligen.

20 Oktober 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Facebookvänner.

Facebook har fått mig att inse hur liten världen är. Det visas ofta vilka gemensamma vänner man har, och ibland känns det som om alla känner alla. Senast råkade jag få se ett foto min granne och hennes mamma. Mamman och jag jobbar på samma avdelning, men jag hade ingen aning om att jag bodde granne med hennes dotter. En av dom yngre förmågorna på avdelningen är sambo med en kille vars namn är så pass ovanligt att jag förstod vem som måste vara hans pappa. Pappan är död sedan länge, men för fyrtio år sedan var han ordförande för Centerns ungdomsförbund i Stenåsa på Öland. Dom ordnade fester och danser som jag brukade besöka i tonåren. Det absolut vanligaste på Facebook är annars att dom yngre som jobbar på kära Kährs är vänner med barnen till mina Facebookvänner.

5 Oktober 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Balut.

Att dataspel är min stora passion i livet har väl ingen kunnat missa. Det är lika spännande varje gång jag byter Windowsutgåva att se vilka av mina spel som fortfarande fungerar. Det gäller förresten dom jag spelar på nätet också. Min favoritsida när det gäller spel var så strulig med nya datorn att jag helt gav upp hoppet om den. Nu lever den här datorn sitt eget liv, och jag vet inte ens om jag ska skylla på Windows, dom olika webbläsarna eller något annat. Den där sidan körs just nu på grund av dagsformen olika bra i olika webbläsare. Bland spelen som ligger i datorn har jag hittat ett par stycken som jag får försöka installera om eller något. Ett annat fick jag redan i Windows 8 öppna i felsökningsmenyn för att kunna spela det. Så har vi trotjänaren på bilden. Jag minns att jag spelade Balut på nätet från början. När det sket sig av någon anledning med det spelet hittade jag det här att ladda hem. Som ni ser är dom första resultaten femton år gamla. Dom två utan årtal är förmodligen ännu äldre. Spelet är från 1997, och gjort för Windows 95, men det har aldrig strulat. Det har fungerat lika perfekt i Windows 98, XP och 8 som det gör nu i Windows 10. Datamänniskorna skyller allt strul på att man installerar gamla program i nya datorer. Det här spelet bevisar att det faktiskt går att producera någonting som inte ger upp andan i första taget.

3 Oktober 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Nya datorn.

Min nya dator verkar ha många fördelar och finesser. Nu gäller det bara att få tid att utforska dom. Allt lär jag inte hinna förrän jag går i pension, och så länge lär varken datorn eller jag leva. Hittills har det mest rört sig om att lyckas göra det jag måste. Det förvalda bildbehandlingsprogrammet verkar till exempel klara av snudd på vad som helst utom att ändra storlek på bilder. Eftersom det är vad jag gör oftast hoppas jag fortfarande att det bara är jag som har missat det kommandot. I gengäld har jag lärt mig göra det i Paint, och att det var så enkelt hade jag aldrig förstått tidigare. Att den nya webbläsaren Edge inte vill ha med Java att göra och har flash integrerat på något vis, är inte till fördel på alla webbsidor. Min förra version av Word var tio år gammal, och i den nya har jag redan hittat en del finesser som gör mitt liv enklare. Man kan till exempel välja att börja där man slutade förra gången, istället för att leta sig fram till rätt ställe i dokumentet på egen hand. När man söker efter något kommer alla sökresultaten upp i en överskådlig rad vid kanten, där det är lätt att se vilka man var ute efter. Zipfiler verkar datorn packa upp alldeles på egen hand, och jag har hittat ett skannerprogram som följer med Windows.

1 Oktober 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Datorkrasch.

Det måste vara någon typ av rekord att jag lyckades krascha min nya dator efter bara några veckor. Mig har det faktiskt aldrig hänt tidigare över huvud taget, fast jag har haft mina tidigare datorer i flera år. Nu kom det upp en skärm som talade om att Windows hade problem, och att datorn skulle starta om sig själv. Efter flera försök från datorns sida insåg jag att den nog behövde lite hjälp med att lösa problemet. För alternativen att försöka laga Windows eller göra en systemåterställning behövdes mitt lösenord, och det hävdade datorn var fel. Installera om Windows fick däremot tydligen vem som helst göra, så det var inga problem. Tack och lov försvann inte allting jag hade lagt ner jobb på, även om jag inte riktigt förstod logiken i vad som fanns kvar efteråt. En del av det jag hade plockat in i efterhand låg kvar, medan jag fick installera om hela Officepaketet. Vissa grejer nollades bara halvhjärtat. Skärmsläckaren fanns kvar, men inte energisparalternativen. Antivirusskyddet fick jag installera om, men när det var klart var redan mitt abonnemang aktiverat. Vissa saker blev bättre. Jag har till exempel kunnat se klockan men inte datumet tidigare. Nu finns dagens datum också på plats. Att jag plötsligt måste logga in varje gång jag startar datorn är lite irriterande. Att jag har klickat i att jag vill slippa bryr den sig inte alls om. Nu har jag åtminstone ändrat till en pinkod, som är betydligt enklare att skriva. När jag insåg att det där med att få den klar till jul inte var någon överdrift, åkte det här med att få ordning på allt i datorn ner till prio två. Fortsättningsvis pular jag lite med den efterhand som jag får tid.
24 September 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Spel.

Förutom dåligt minne är jag stundtals extremt dålig på att tänka logiskt. I ett av mina nyare spel förenades dom två egenskaperna på ett nästan komiskt sätt. Man skulle klicka bort grupper, så att sandhögarna bakom försvann. När det ploppade upp fler högar insåg jag att man måste hålla undan för att inte bli instängd. När jag trodde att jag hade lyckats lösa upplägget uppstod problemet att det inte fanns så många sandhögar som man förväntades ta bort. Jag lyckades inte på vis i världen klura ut var man kunde hitta dom resterande eller hur det skulle gå till. Jag fick gå till spelets community. Där hittade jag genast frågor från folk som hade haft samma problem. Inte förrän värden förklarade att högarna skulle föröka sig, kom jag ihåg att det var exakt vad som hade hänt första gången jag spelade. Det hade alltså tagit mig högst tio sekunder att glömma det så fullständigt att tanken inte ens hade slagit mig när det fanns för få högar. En liten tröst var att någon skrev att nivån var svår att lösa ändå. Jag fick ut den direkt efter den instruktionen. Fast lite kändes det som den gången det slamrade om min diskmaskin. Det var jag som hade satt in en tratt av plast, som var så lätt så den stod och hoppade.
20 September 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Eva Eremit                                             Skaffa en gratis hemsida