HAMBOMAZURKA
Startsidan Blogg Fotoalbum Radio Nybro Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
December (2018)
>>


Hemleverans.

Eftersom Doff data bara har öppet när jag sover, fick jag stiga upp en stund mitt på dagen och ta emot min dator, när den kom hem igen. Det var en milsvid skillnad mot när dom hämtade den. Då fick jag bära ner den till gården, och jaga efter en dam som inte hittade hit. Nu kom en mycket trevlig man ända in i hallen med den. Lite konfunderad blev jag när han stängde dörren efter sig. Det slog mig inte förrän han frågade om jag ville ha hjälp att installera den, att det säkert är den vanligaste anledningen till att folk inte hämtar sina datorer själva. Det naturliga svaret i det läget hade väl varit endera att jag bara inte har någon bil, alternativt att jag inte ens hade dragit ur sladdarna till den gamla datorn. Det får vänta till helgen, när jag hinner få ordning på allt. Istället svamlade jag något om att jag har förstått att vissa inte sover längre än så, men att jag tänkte lägga mig ett par timmar till. Jag vet inte ens om han var informerad om att jag jobbade natt, eller han var helt oförstående. Man får väl vara tacksam att jag inte erbjöd honom att följa med.

13 December 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Utpressningsmail.

Att folk ägnar sig åt utpressning över nätet mot dom som kan tänkas ha porrsurfat hade jag bara hört talas om innan. Nu har jag fått ett sånt mail själv. Jag kan väl tycka att dom som låser folks datorer verkar otäckare. Dom här skulle bara avslöja för min familj och mina vänner vad jag hade tittat på. Nu har jag varken familj eller vänner, så det kändes som ett tomt hot. Inte skäms jag speciellt mycket för eventuellt porrsurfande heller. I så fall skulle jag knappast ägna mig åt det, för spår lämnar man ju alltid på nätet. Det är väl snudd på det enda sex som erbjuds en ensamstående kvinna i min ålder. Jag läste inte mailet så noga, men om jag minns rätt ville dom bara ha 5.000 spänn. När jag surfade på fenomenet förstod jag att det var billigt. Folk hade tydligen krävts på allt från 26.000 till 63.000. Så var tydligen upplägget att dom hade sett genom webbkameran vad man gjorde. Då föll hotet lite för oss som inte har någon dylik. Jag undrar om det möjligen finns inbyggt i laptoppen. Nedan kommer bevis för att det är så. Det kanske var tur att jag inte porrsurfade under dom dagarna min stationära dator var inlämnad. Det är den i och för sig fortfarande, men nu har jag fått igång den gamla datorn, även om det har varit en del strul med den också. Jag förstår den, för jag skulle förmodligen också bli ganska tjurig, om någon väckte mig efter ett helt år. Något jag funderar på nu i efterhand är vad som hade hänt om jag hade suttit vid den här i fredags, när bror och svägerska hörde av sig via videochatt. Hade jag sett dom, men dom inte sett mig, eftersom jag inte har någon kamera här?

9 December 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Läste fel.

Jag såg en annons om "Fiat for rent i Nybro" på Facebook. Eftersom jag inte har bil verkade det som en alldeles strålande idé. Egentligen vet jag inte riktigt varför, för det blir aldrig av att hyra bil på Crcle K, fast det både ligger nära och är billigt. Jag har läst om privatleasing också, men att ha en bil hela tiden blir förstås dyrare. Jobbigare också nu när vintern kommer. Det är rutor som ska skrapas och bilen ska skottas fram och flyttas, så att snöröjarna kommer åt att sköta sitt jobb. Med annonsen på Facebook löste det sig ganska snabbt. När jag inte fick innehållet att stämma med rubriken, läste jag den en gång till. Det stod flat och inte Fiat. Det är ju en viss skillnad på en lägenhet och en bil. Varför det stod Malmö intill annonsen är däremot en obesvarad fråga. Om det inte var så att killen som hyrde ut lägenheten i Nybro satt i Malmö, och telefonen skrev in den uppgiften automatiskt.
8 December 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Helg med Lenovo (min laptop).

Här hemma är det datorn som är underdimensionerad. Att sitta vid en laptop är långt ifrån vad jag är van vid. Då är ändå min trådlösa mus så sympatiskt inställd så den fungerar helt utan installation, bara jag flyttar över sändaren till den här datorn. Startsidan på Internet är en annan sak som fungerar, utan att jag egentligen begriper varför. Jag har den bara på en löstagbar hårddisk, som jag har kopplat in. Från början sa webbläsaren att det inte fungerade alls, men nu gör det det i alla fall. Det är väl som med humlan, som egentligen inte borde kunna flyga. Den vet inte om det, så den flyger i alla fall. Däremot hittar jag dokument som inte går att ändra i, eftersom dom är skrivskyddade, fast dom inte är det när jag kollar filegenskaperna. Ett av dom fick jag förslaget att öppna en kopia av, så kunde jag ändra i den. Nu behöver jag bara hitta ett kommando för att göra samma sak med andra dokument. Andra går inte att visa texten i över huvud taget, så jag känner att jag har haft en falsk trygghet när jag har säkerhetskopierat. Kommer inte min stationära dator tillbaka med hårddisken intakt har jag en del problem. Åtminstone var det vad jag trodde, tills jag insåg att problemet låg hos Open Office, som var installerat på laptoppen. När jag istället hystade in Microsoft Office, som jag tydligen får använda i alla mina datorer, fungerade allt som det skulle. Skrivare och scanner har jag redan hunnit sakna ett par gånger. Dom orkar jag inte ens försöka koppla in till den här datorn. Jag har sovit med telefonen bredvid huvudkudden sedan i onsdags, men ännu har jag ingenting hört om min älsklingspryl. Vi får hoppas att den kommer hem igen till veckan.
2 December 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Saknad dator.

Att det sällan eller aldrig blir som man har tänkt sig här i livet är det säkert fler än jag som har konstaterat. Sålunda var min dator inte alls inne på min linje att den skulle fungera efter ominstallationen. Det blev likadant igen. Jag tänkte att jag inte kunde rensa en gång till, men eftersom det var det enda jag kom vidare med gjorde jag så. När den började sagga igen efter andra försöket gav jag upp, och bestämde mig för att invänta morgonen och öppnandet av Doff data. Då hade jag googlat mig till att felmeddelandet jag fick var någonting så allvarligt att det behövdes proffs för att åtgärda det. I det läget är det lite handikappande att inte ha bil, men en halvtimme efter att jag hade ringt var dom här och hämtade den. Tyvärr är jag helt värdelös på att förklara vägen, så jag fick ge mig ut i kylan och jaga den där bilen. Då önskade jag att jag inte hade haft en dator som vägde ton. Nu hoppas jag bara att dom hittar något fel, så den inte bär sig åt likadant så fort jag får hem den. Jag skulle nog ha hoppat över den där sista ominstallationen, för att vara säker på att den inte fungerar felfritt hos dom, men så långt tänkte jag inte då. Det kunde ta några dagar, för jag var uppenbarligen inte den enda som hade problem med min dator. Det var värre när jag inte hade någon annan. Nu klarar jag mig hjälpligt med laptop och smartphone, även om det inte alls är samma sak. Det är lite som att jämföra George Cloney med Woody Allen.
28 November 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Datorkrasch.

För mig är hela grejen med att vara ledig att man hinner med att göra lite extra. Helst sånt som är roligt då. Den här långhelgen har jag bland annat pyntat till advent och jul, men varken att tvätta fönster eller att stryka gardiner är speciellt kul. Sånt som roar mig mera hade jag precis hunnit fram till i morse, när datorn bestämde sig för att den ville ha min fulla uppmärksamhet. Programmen jag försökte använda stängde ner sig själva. Till slut hade jag bara en svart skärm, och då är det inte lätt att komma vidare. Jag startade datorn från Windowsskivan. Den hade ett alternativ för att laga, men felet var uppenbarligen för stort för att den skulle klara av det. Återstod att rensa och installera om alltihop. Medan jag körde Windows 98 fick jag formatera ganska ofta, men med XP, 8 och 10 har det flutit på bättre. Därför var det ett tag sedan, men mycket jobb är det innan allt ser ut som vanligt igen. Office och virusskydd var dom två som kändes viktigast, så dom installerade jag innan jag kröp i säng idag. Återstår hörlurar, skrivare, en extra webbläsare, startsidan och så vidare. Snabbåtkomsten är till exempel en helt suverän ruta, som jag använder hela tiden, men den är också rensad nu. Långt efter att jag har fixat allt brukar jag upptäcka sånt som jag har missat, när jag ska använda det. Det är väl bara att inse att den ende jag får ha en helnatt med numera är datorn.
27 November 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Datorljud.

Jag har lösa högtalare till min dator. Om jag vill stänga av ljudet använder jag knappen på dom. Därför vet jag knappt hur jag ska få igång det igen, om någon annan har varit här och fimpat ljudet i själva datorn. På nätterna använder jag hörlurar. Ibland ställer datorn om mellan dom och högtalarna automatiskt, men andra gånger är det fortfarande tyst när jag vill lyssna genom högtalarna. Låter det fortfarande ingenting efter att jag har bytt inställning, beror det oftast på att jag har glömt att trycka på den fysiska knappen på högtalaren. Ibland hjälper ingenting av detta. Då är ljudet avstängt i själva klippet jag vill titta på. Jag förstår inte ens varför den funktionen finns, mycket mindre varför den är aktiverad när man kommer till ett klipp.
26 November 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Mitt liv i bilder.

På nogg.se, där jag har bloggat i tolv år, kan man enbart lägga upp videoklipp från YouTube. För ett par år sedan började jag använda Blogspot också, och där fungerar det med filer från den egna datorn. Jag hade lagt över en låt från en skiva till datorn, och tänkte att det skulle fungera med den också, men programmet ville enbart ta emot videofiler. Jag försökte konvertera den till en sån, men fick ändå nobben. Jag googlade hej vilt. Windows movie maker skulle finnas i datorn och verkade vara riktigt enkelt att göra det jag ville i. När jag inte hittade den visade sig förklaringen vara att den inte fanns i Windows 10. Enligt Microsoft var det som ändå erbjöds på nätet i den vägen bara fusk och skräp. Däremot upptäckte jag att man lätt kunde göra en egen video i fotoprogrammet i Windows 10. Det var bara att lägga in låten jag ville dela med mig av och en bild, så blev det en video som Blogspot godkände. Sedan var jag förstås tvungen att leka mera. Eftersom jag varken har barn eller djur kom min första mer avancerade video att handla om mig själv. Nedan är ni välkomna på en tur genom mitt liv från det jag föddes till dags dato.​

http://hambomazurka.blogspot.com/2018/11/mitt-liv-i-bilder.html

25 November 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Facebook.

Det händer ibland att Facebook döljer någon av bilderna jag lägger upp, eftersom den strider mot deras communityregler. Då finns det alltid en liten knapp att trycka på, om man tycker att dom har gjort fel. Jag antar att den första kontrollen är automatisk, och att en verklig människa tittar på bilden när jag protesterar. Dom brukar komma tillbaka efter den kontrollen, men man vet aldrig hur länge det dröjer. Då var det värre med det som hände mig nyligen. Flödet på Facebook lämnar en del i övrigt att önska. Alla inlägg som jag vill se kommer inte upp, så dom vänner som intresserar mig mest brukar jag besöka på deras profiler. Där kommer det inte sällan upp ”inlägg som du inte har sett”. Det kan göra mig skogstokig att dom inte har visat dom för mig, när dom uppenbarligen vet om det. Nu fick jag plötsligt bara ett meddelande när jag försökte gå till en väns sida, att den funktionen var blockerad för mig. Jag hade använt den för ofta, och dom var oroliga att jag stalkade folk. Det bör roa dom som anser att det är exakt vad jag gör, men Facebook förlorade hela sin mening för mig. I flödet kom det, som sagt, inte upp någonting vettigt, och någon annan sida kom jag inte in på. Som väl är har det inte hänt igen, men jag oroar mig för det. Jag lämnar ogärna hemmet, så jag har det mesta av mitt sociala liv på Facebook.

21 November 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Mera Backpacker.

När någonting inte fungerade som jag hade tänkt i spelet Backpacker, gick jag in på deras Facebooksida. Där beklagade sig folk över att det var för mycket reklam i spelet. Jag fattade ingenting, för jag hade inte sett någon reklam över huvud taget. Förklaringen kom när jag spelade lite i telefonen. Där stannade hela spelet upp för reklam var tredje minut eller så. Jag spelar mest i datorn, och där slipper man reklamen helt. Någonting annat som jag hade undrat över var solglasögon och paraplyer, som man kunde tänkas behöva. I datorn hade jag aldrig märkt av vädret, men i telefonen regnade det i ett par dagar. Jag tycker det är mycket märkligt att samma spel kan vara så olika beroende på plattform, men inser att jag valde rätt som började spela det i datorn. Något jag reagerar lite på är inflygningen till nya städer. Planet ser ut att gå rakt in i ett torn. Det påminner mycket om bilderna jag såg från World Trade Center 2001. Jag tycker nästan att någon som hade närmare till den attacken borde ha åsikter om utformningen av spelet. När det gäller frågorna inser jag att jag får en del av min allmänbildning på Facebook. Jag minns inte den exakta frågan nu, men svaret var Tesla. Nikola Tesla hade jag aldrig hört talas om, förrän en Facebookvän började lägga upp inlägg om honom.

 

13 Oktober 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Ny leverantör.

Min hyresvärd delade ut information om att det ska dras in fiber till tv och bredband från Telia i deras fastigheter. Dom måste in i alla lägenheter under dom närmaste veckorna. Då är det ändå bara någonting förberedande, om jag förstod saken rätt. Själva övergången kommer inte att ske förrän nästa år, men det är förstås inte många veckor dit. Det fanns fyra anledningar till att jag blev upprörd. Den självklara var att jag förväntas ta emot besök under något som för alla dagarbetare vore mitt i natten. Den andra var att jag verkligen inte förstår varför det måste till nya sladdar bara för att man byter operatör. Kan man inte använda dom som redan är dragna? Så tycker jag väldigt illa om förändringar. Jag har helt enkelt bestämt mig för att jag gillar Bredbandsbolaget men inte Telia. Då heter ändå min nuvarande bredbandsleverantör Telenor, eftersom dom och Bredbandsbolaget har gått ihop. Framför allt tyckte jag det var ett jäkla sätt att bara informera om att dom skulle in här, utan att man hade fått någon som helst information om att det var byte av bredbandsleverantör på gång. Jag var på väg att ringa hyresvärden, men dom (och jag) hade sån tur att dom precis hade hunnit stänga för dagen. Istället skrev jag ett argt mail, och fick ett trevligt svar tillbaka. Det var uppenbarligen en proffsig tjej som jobbade där. Det var tydligen dom som ser på tv med bredbandet som hade haft det struligt och skulle få en säkrare uppkoppling. Det gör inte jag, men när hon skrev det mindes jag hur det var med bredbandstelefonin. Dom fick aldrig den och Internet att fungera samtidigt. Till slut gav jag upp den fasta telefonin helt, och har numera enbart mobiltelefon. Det är väl bara att hoppas att det blir bra med Telia i slutänden, och att dom skickar en ung, snygg montör, som jag kan öppna för iklädd endast morgonrock.
11 Oktober 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Information.

På Facebook får jag ibland upp meddelanden om evenemang som mina vänner är intresserade av. Senast var det en kille och en tjej. Den ena skulle gå på loppis och den andra på hockey. I min värld var det självklart att tjejen var intresserad av loppis och killen av hockey. Jag insåg snabbt att det var jag som hade fördomar, för det var precis tvärtom. Jag får det mesta av min information om vad som händer i Nybro på just Facebook. Den senaste veckan har både biblioteket och det ena apoteket gått ut med att dom ska börja med söndagsöppet. Sånt kan jag tycka gör mer för ett levande centrum än att ha biltrafik på Storgatan. Jag vågar mig sällan eller aldrig ens in där bland alla bilarna. Jag minns för övrigt när jag blev sjuk en gång, att damen på sjukvårdsrådgivningen lät helt chockad över att inte apoteket här var öppet i helgerna. Nu har vi två stycken, men jag besöker inget av dom längre. Nätapoteken har öppet dygnet runt. Ett annat Facebookinlägg uppmärksammade det faktum att vi däremot inte har någon taxiverksamhet i Nybro numera. För mig, som inte har bil, är det definitivt en nackdel. När jag har varit i Kalmar funderar jag nästan på att flytta dit igen. Där står taxibilarna i rad och bara väntar på passagerare vid stationen.

 

5 Oktober 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Spelet Backpacker.

Årtal är definitivt inte min starka sida. Ett av dom få som har fastnat är att livegenskapen i Ryssland upphävdes 1861. Det kom upp för mer än trettio år sedan, när min bror höll på att omskola sig. Att jag lyckades lära mig det berodde mest på att det var precis hundra år innan jag föddes. Det kändes som onödigt vetande, tills jag började spela Backpacker på datorn. När jag besökte Moskva fick jag ett rätt, när den frågan dök upp. Det borde kunna fungera som motivation för skoltrötta ungar, som inte fattar varför dom måste lära sig vissa saker. När det kommer till spel med siffror kan jag själv ångra att jag inte lade mer energi på att lära mig matte. Jag är urdålig på huvudräkning, och ännu sämre går det under tidspress. Då hade ändå inte miniräknarna gjort sitt intåg när jag gick i skolan. Någonting jag däremot var bättre än förväntat på var operasångerskor. Jag trodde knappt att det quizzet skulle vara lönt att göra, men jag fick full pott på det. Då får man dessutom dubbelt så mycket betalt. Vem hade trott att jag kunde något om opera?
30 September 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Facebook.

Facebook har en tendens att ändra på ett och annat emellanåt. Senast var det en så liten detalj som aviseringsknappen för nya inlägg. Den var rund innan. Plötsligt var det en ikon formad som en klocka som lyste. Jag undrade om det var någonting särskilt viktigt eller så, men dom bytte tydligen utseende på den precis då. Man får vara glad så länge det bara är småsaker. När dom gör större förändringar brukar jag bli helt vilsen ett tag. Dom har gjort så man kan välja mellan att visa sin sida i listvy eller rutnätsvy. Jag hoppas att dom aldrig kommer på den ljusa idén att ta bort listvyn helt, för i rutnätet ser jag ingenting vettigt alls. Det finns förstås människor som inte har Facebook över huvud taget, men för mig betyder det mycket. Jag sköter till exempel det mesta av mitt sociala liv där, eftersom jag sällan eller aldrig träffar folk utanför jobbet. Så har det blivit en så övergripande aktör att man allt som oftast kan logga in på andra sidor med Facebook. Mycket är dessutom enkelt att dela med sig av på Facebook med bara en knapptryckning.

22 September 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Diskussioner.

För att vara kvinna har jag extremt dålig simultankapacitet. Att brodera och titta på tv samtidigt är ungefär vad jag klarar av. När jag jobbade i sågverket för några år sedan var styrhytterna ren och skär skräck för mig. Där skulle man hålla koll på mängder av olika saker samtidigt. En kväll i förra veckan klarade jag i alla fall av att diskutera med tre personer samtidigt, även om det bara var på Facebook. Där pratar ju inte folk i munnen på varandra åtminstone. På en Facebookväns vägg diskuterade vi Donald Trump. Åtminstone var det han som gav upphov till diskussionen. Samtidigt ville min frissa ändra min tid i oktober via Messenger. Jag fattade det bara som att jag skulle komma en halvtimme tidigare än vi hade bestämt, men hon skrev om onsdag, och jag hade bokat på fredagen. Till slut förstod jag att hon ville ändra både dag och tid. Den tredje intressenten var en kille som ville diskutera aktier på Messenger. När börsen gick ner härom veckan hade jag skrivit på Avanzas Facebook att jag hade gått plus. Nu ville den här killen ha tips om vad han skulle köpa. Problemet med mina aktier är att det mest är spel och lek, som allting annat i mitt liv. Även sömmersketips går ju in emellanåt. I och med att jag godkände att han kontaktade mig på Messenger hittade jag ett par andra meddelanden som jag hade missat. Bland annat en av dessa män som skrev om mitt böljande hår. Ska dom ljuga kan dom väl åtminstone göra det så jag tror dom.

16 September 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Funnet i min dator.

Min dator fungerar exakt likadant som mitt hem. Här plockar, sorterar och rensar jag, men tillbringar ändå eoner av tid med att leta efter saker och ting. I datorn är allting uppmappat, men det är inte alltid det jag söker har hamnat där jag letar efter det. Nu har äntligen genomgången som jag tänkte göra på sommarsemestern blivit klar. Förutom att rensa bort sånt som jag aldrig mer kommer ett ha användning för har jag flyttat en del till mer logiska mappar. Så har jag försökt datera bilder och klipp som saknade tidsangivelse. Vi snackar närmare nitton år med dator, så det kunde skilja rätt mycket i tid på olika kort och annat. Nu kunde jag åtminstone se på filerna vilket år jag hade lagt in dom i datorn och uppdatera namnet efter det. Det enda som absolut inte stämde var ett tidningsklipp från min dåvarande svägerskas femtioårsdag, men det var bara att kolla vilket år hon var född. Jag hittade till och med valpropaganda från valet 2006 med en bild på min bror. ”Nolltolerans mot mobbning” tycker jag var ett bra och hållbart budskap. Jag tror han har avslutat sin politiska karriär. Fast nu har han gått i pension och borde ha tid att återuppta den. Så hittade jag kortet nedan. Mannen hette Evert och var gift med en kvinna som hette Iréne. Jag tror han dog redan när jag var barn, så jag kommer egentligen inte ihåg så mycket av honom. Jag minns inte ens om han var i ålder med min pappa eller min farfar. Det jag tror mig minnas är vilket hus i Färjestaden dom bodde i och att han var liten och tunn medan hon var kraftig. Det som blev kvar inom mig av honom syns på kortet från slutet av sextiotalet. Jag är än idag barnsligt förtjust i män med grop i hakan.

29 Augusti 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Reklam och spel på nätet.

Det känns i kroppen att jag har arbetat inom industrin i fyrtio år. Ergonomi har ingen högre prioritet, när det ska produceras så mycket som möjligt till lägsta möjliga kostnad. På min nuvarande arbetsplats hade dom faktiskt någon typ av ambition för flera år sedan, men jag tror den rann ut i sanden. Vi blev filmade, och skulle sedan utvärdera hur vi jobbade. Jag minns inte varför den ursprungliga tiden för utvärdering fick ställas in, men jag tror aldrig det blev något av det. Hur som helst blev jag mycket frestad av en annons om en massagekudde. När jag klickade på länken blev jag mest full i skratt. Förslaget på liknande produkter var en Happy Rabbit. Den ger visserligen också skön massage, men jag tvivlar på att någon använder den mot muskelsmärtor.
På en av mina favoritspelsidor på nätet kan man välja mellan att logga in och spela för pengar eller att spela enbart för nöjes skull. På den sistnämnda knappen står det ” Play for fun.” Jag läser varenda gång ”Spela för fan!” Vid det här laget har det skett så många gånger att jag nästan har lyckats övertyga mig själv om att det är så det står.
25 Augusti 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Trägen vinner.

Min plan var att få en ny stol att sitta vid datorn på efter midsommar. Brorsan och jag var på Media Markt, men fast jag provsatt varenda gamingstol dom hade kändes ingen tillräckligt bekväm för att jag skulle köpa någon. Jag funderade på att göra samma sak på Netonnet, men så läste jag i en recension om att dom kanske inte ens hade stolar framme och hopmonterade. Om jag överdriver en smula kan jag hävda att jag nu har ägnat snudd på halva semestern åt att leta stol. Jag har suttit vid datorn, och att surfa runt sådär tar ju evigheter. Till slut hade jag bestämt mig för att jag ville ha en stol som såg mer ut som en fåtölj, och förhoppningsvis var lite bekvämare än den jag har nu. Problemet var att dom stolarna inte hade inställbara nackstöd, och jag vill gärna ha någon typ av kudde för nacken. Imorgon börjar jag jobba efter semestern, så det var i elfte timmen när jag till slut hittade stolen på bilden. Den verkar åtminstone vara både ock. Provsitta blir ju svårt när man handlar på nätet, så man får chansa lite. Priset torde ha varit perfekt. Den var billig, vilket är bra om det skulle vara ett felköp. Å andra sidan har jag alltid hört att man får vad man betalar för, men den var nersatt med 700:-, så den har åtminstone inte varit onödigt billig från början. Innan jag skapade ett nytt konto hos Vida XL kollade jag för säkerhets skull min lista. Mycket riktigt var det ett av dom ställen där jag hade handlat tidigare, fast jag inte kom ihåg det.
5 Augusti 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Väderwidget.

Utetemperaturen här igår skiftade betänkligt beroende på var man kollade den. På min termometer stod det trettio grader. Enligt min hemsida var det däremot inte mer än tjugofem, och enligt bloggen ännu mindre. Då är det ändå samma widget jag har på båda sidorna, så hur den kunde visa olika är ett mysterium. Den brukar dessutom stämma förvånansvärt väl med min utetermometer. Ikväll vet jag inte riktigt vad som händer med temperaturen. När jag steg upp var det varmare ute än inne, så jag lät bli att öppna fönstret. Att släppa in mer värme än nödvändigt känns som överkurs. Nu har temperaturen sjunkit ett par grader på bara någon timme. Min väderwidget ligger i alla fall hyfsat rätt, och framför allt visar den samma temperatur på båda ställena.
På jobbet bjöds vi på smörgåstårta i natt, eftersom semestern närmar sig. Ett både gott och trevligt initiativ, även om jag inte åt lika mycket som av muffinsarna vi fick vid semesterinformationen. Jag fick ett gäng med mig därifrån, som jag lade på vårt fikabord, men den som åt mest av dom var jag själv. Jag levde på såna i två nätter.
5 Juli 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Tradera.

Jag har använt Tradera för att städa ur förrådet på senare år. Istället för att bara slänga saker och ting har jag tjänat flera tusen på dom. Jag har sålt kläder, skor, skivor, filmer, julsaker, kassettböcker och en mängd andra saker. Min samling av kyrkexteriörer var så pass stor att jag har en del kvar, fast jag har sålt mängder av dom i buntar med tio i taget. När jag slutade med brevskrivning sålde jag alla brevpapper och klistermärken. Jag sorterade bort sånt som jag hade gjort själv i datorn eller dekorerat på olika sätt. Till slut sålde jag dom också. Jag hade samlat på tidningsurklipp och bilder på bland annat Lars-Erik Berenett och Björn Afzelius när jag var yngre. Dom hade legat på vinden i många år, men till och med dom lyckades jag sälja.

25 Juni 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Reklamfilm.

Reklamen om en yoghurt som skulle vara bra för magen hade jag sett så många gånger på Youtube att den hade fastnat. Det kan ha haft med saken att göra att man genom hela klippet får se en massa såna där platta magar, som jag bara har drömt om dom senaste tjugo åren. Däremot måste dom ha varit dåliga på att trumma in namnet, för jag hade ingen aning om vad den hette. Jag visste att den handlade om att man har en andra hjärna i tarmen (eller något åt det hållet), så jag tyckte att jag borde kunna hitta filmen. Innan jag hann så långt skulle jag lägga upp ett klipp från Youtube på Facebook. Gissa vilken reklam som låg i början av det klippet! Ibland undrar man om man inte borde köpa en lott. Activia heter yoghurten förresten.

20 Juni 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Romance scams.

Den enda plats där män stöter på mig numera är Facebook. Oftast är det via meddelanden på Messenger, men på sistone har jag fått en hel del vänförfrågningar. Alla kommer från andra länder och alla är änklingar. När jag hade avvisat en extremt attraktiv man kände jag mig tvungen att googla på fenomenet. Det kändes ju inte helt rimligt att ett gäng läckerbitar från utomlands skulle tycka att jag var brännhet, när ingen här i Sverige tycker det. Nog var det ett fenomen alltid. Romance scams hette det på engelska, så i dom svenska inlägg jag läste kallade man dom för scammers. Det är tydligen pengar dom är ute efter (surprise!). Tur att jag är mer misstänksam än dom flesta. Många kärlekskranka kvinnor (män också för den delen) hade hunnit bli av med en hel del kosing innan dom var tvungna att hacka i sig att dom hade blivit lurade. Sånt är jag så långsint med, att det (nästan) enda jag minns av en kille jag var förälskad i för fyrtio år sedan, är att jag lånade honom en hundralapp, som jag aldrig fick tillbaks. Han sa till och med ”Jag blåser dig inte”. Så säger dom att man bara minns det som var bra och fint.

15 Juni 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Spam.

Jag var tvungen att göra en ny registrering på tv.nu, men fick aldrig någon verifieringslänk på mailen. Killen jag beklagade mig för tyckte jag skulle kolla min skräppost. Jag har aldrig använt mig av sånt, och därför hade jag missat att det tydligen sköttes helt automatiskt i mitt nya mailprogram. När jag hittade rätt mapp fanns där förutom dom saknade mailen från tv.nu 792 andra spammail. Man vill ju gärna se så man inte har missat något viktigt, så jag bläddrade igenom allihop. Att Telenor inte hörde av sig när jag blev kund hos dom istället för Bredbandsbolaget fick sin förklaring. Det hade dom gjort. Att jag missade mängder av mail om GDPR. (General Data Protection Regulation) var jag förstås bara tacksam för. Jag tyckte jag fick från många ställen, men dom flesta hade sorterats som Spam. Nu lyckades jag ta reda på hur man gör för att flytta mail från inkorgen till spam. Jag hade varit mer intresserad av att kunna göra så att dom jag vill ha inte hamnar där. Nu vet jag i alla fall var jag hittar dom, så jag kan kolla den där mappen lite oftare. Bluffar och erbjudanden kan vara skönt att slippa, men vinnarmail från Svenska spel vill jag inte missa.
14 Juni 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Stoljakt.

Jag sitter mycket vid datorn, så en bra och skön stol där är högprioriterat. Senast köpte jag en riktigt dyr och fin kontorsstol på Kinnarps. Problemet är att jag bara sitter som en kontorsanställd när jag skriver, och det är det minsta jag använder datorn till. Jag ägnar betydligt fler timmar åt att spela spel eller bara surfa. Då vill jag sitta bakåtlutad på ett annat sätt, och riktigt som jag vill ha det då kan man inte ställa in den här stolen. Det som händer är att jag kasar ner från sitsen, om jag inte spjärnar emot med fötterna hela tiden. Till slut skaffade jag en kudde, som jag egentligen tror var till för att man skulle sitta riktigt rak i ryggen. Jag vände den bak och fram, så att den blir högre framtill, och jag slipper kasa av stolen. Problemet är att jag får ont i höfterna av att sitta så. Stolen var visserligen dyr, men efter att ha använt den varje dag i åtta år borde man väl kunna kosta på sig en ny. Svaret jag fick när jag undrade över inställningarna var just att det inte var en spelstol. Alltså har jag nu kollat efter gamingstolar på nätet. Jag hade absolut ingen aning om att Elgiganten hade sånt. Jag lyckades aldrig klura ut vad som fanns i butiken i Kalmar, men företaget hade en alldeles utomordentlig chat. Det går så mycket smidigare att få hjälp där än per telefon, tycker jag. Det visade sig att dom har åtta olika modeller. Öppettiderna i midsommarhelgen var hon mer tveksam om. Planen är annars att ta mig dit och provsitta och köpa en ny stol när jag har tillgång till chaufför.​

2 Juni 2018  | Länk | Datorn & Internet | 2 kommentarer
Marknadsföring.

Reklamen nedan kom från Doro bara någon vecka efter att jag hade köpt en Samsungtelefon. Det var nästan som om dom kände på sig att jag tänkte skaffa en ny lur. En kille på jobbet hävdade visserligen att batteriet håller i ett par år, och att dom nästan inte går att byta numera. Med den logiken borde dom på Doro veta att jag hade haft min telefon i nästan exakt två år. Å andra sidan hade det inte varit speciellt svårt att byta batteri i den gamla. Det satt nämligen längst fram och lättast tillgängligt. Man var till och med tvungen att ta ut batteriet för att komma åt SIM-kort och minneskort. Så mycket att tänka på när man ska köpa ny mobil (som det står i annonsen) tycker jag inte att det var om man skulle fortsätta med Doro. Deras sex olika modeller på smartphone ser ganska lika ut, även om jag upptäckte att den dyraste hade 16 gigabyte minne. Nu har jag hur som helst det dubbla, och det ska bli ljuvligt att kunna ladda hem appar utan att telefonen vägrar för att minnet är fullt. Återstår bara att se när jag ska hinna pyssla med det. Tur att det är semester om fem veckor.

 

1 Juni 2018  | Länk | Datorn & Internet | 2 kommentarer
Internetstrul.

När jag kom tillbaka från tv:n och satte mig vid datorn i natt hade jag plötsligt inget Internet. Det har annars inte strulat på länge. Enligt felsökaren hade jag ingen kontakt med DNS-servern. Innan jag skaffade smartphone var jag riktigt handikappad när jag fick ett sånt meddelande. Nu kunde jag gå ut på nätet på den och kolla läget. När jag googlade på Bredbandsbolaget fick jag en riktig chock. Dom hade gått upp i Telenor för ett par veckor sedan, så fast jag inte visste om det var det där jag hade mina nätaffärer numera. Jag kan väl tycka att det är en så pass viktig förändring att man borde informera sina kunder om den, men det tyckte tydligen inte dom. Jag hittade hur som helst sidan om driftstörningar, och fick klart för mig att felsökning pågick. Då kan man ju inte göra så mycket annat än att vänta. Under tiden fortsatte jag surfa på telefonen, tills den plötsligt hävdade att min surf var slut. Det var också en chock, eftersom det knappast brukar märkas att jag har använt den, även om jag har surfat en massa. Jag blev så ställd att jag gav upp alltihop. I efterhand kände jag mig lite lurad. När Internet kom tillbaka, så jag kunde kolla på Comviqs sida, hade jag nämligen hur mycket surf som helst kvar. Jag laddade ner deras app, eftersom jag i alla fall såg i det där meddelandet att man kunde fylla på med den. Fast skulle man verkligen hamna i ett läge där surfen är slut och det inte finns wifi, lär väl inte den heller fungera.
28 Maj 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Kommunikationsproblem.

Det kändes lite märkligt när jag fick upp felmeddelandet ” Kan inte kommunicera med skrivaren. Markera alternativet Aktivera stöd för dubbelriktad kommunikation i dialogrutan med egenskaper för skrivaren”, varje gång jag skrev ut någonting. Det fungerade nämligen alldeles ypperligt att skriva ut, fast dom där båda inte kunde kommunicera. Det jag inte kunde visa var bläcknivåerna, och det kan ju vara bra att veta om färgpatronerna är på upphällningen. Problemet med alternativet jag skulle markera var att jag inte hittade det. Till slut fick jag googla på hela felmeddelandet. Då hittade jag en kille som hade haft exakt samma problem. Han fick rådet att installera om skrivaren, men det hade jag redan testat. Däremot gav svaret honom ett tips om var han skulle söka, och så löste det sig för honom. Inte hjälpte det mig, för jag hittade fortfarande inte rätt kommando. Som tur var dök en själsfrände in och kände exakt likadant. Han bad den första killen beskriva exakt hur han hade gjort. Det gjorde han så pedagogiskt att till och med jag lyckades få igång kommunikationen igen. Nu är det som med allting annat sånt så att jag har sparat beskrivningen ifall samma sak skulle hända igen. Nu gäller det bara att jag i så fall hittar var jag har sparat det.
19 April 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Batteristrul.

Det tog en stund innan jag insåg att det inte var Facebook som strulade, utan snarare mitt tangentbord till datorn. Det är trådlöst, och det ska komma upp en varningsruta när batterierna är på upphällningen, men det har hänt förr att dom har tagit slut utan förvarning. När jag hade bytt batterier reagerade det fortfarande inte, men då trodde jag det var för att dom var kalla. Jag inbillar mig att batterier ska förvaras i kylskåp, just för att dom inte ska lämna ifrån sig någon laddning. Problemet är att då gör dom det inte till apparaturen dom sitter i heller, förrän dom har blivit varma. När det fortfarande inte var något liv i tangentbordet efter en stund, kollade jag så jag hade satt i batterierna rätt. Det hade jag inte, men efter att ha vänt på dom fungerade det fortfarande inte. Jag såg en lång och tidskrävande felsökning framför mig, och började fundera på om jag hade något gammalt tangentbord att ta till. Som väl är känner jag mig själv så väl att jag vet att jag inte är att lita på. Därför kollade jag batterierna en gång till, och mycket riktigt hade jag satt dom fel igen. Efter att ha vänt på dom var det ren och skär lycka att ha ett tangentbord som fungerade.

18 April 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Sökande på nätet.

Hade jag varit aningen mer noga än vad jag är med källkritiken skulle knappast mina två favoritsidor på Internet vara Wikipedia och Flashback, men just dom båda är mest användbara för mig. Söker jag efter någonting på Google får jag oftast upp olika artiklar och liknande i ämnet. På Wikipedia får jag direkt svar på vad det jag frågar efter är för något. Urvalet beror förstås extremt mycket på vilka som engagerar sig i att bidra. Krukväxten kroton existerade till exempel inte, när jag sökte efter den där. Däremot kan man hitta många nya ungdomliga förkortningar. Det är inte alltid jag förstår vad mina yngre Facebookvänner menar utan att googla. Jag har jobbat ihop med två killar som spelade i Kalmar FF samtidigt på åttiotalet. Peter Karlsson finns på Wikipedia, men inte Martin Holmberg. Vill jag veta mer än vad som är officiellt om någon eller något går jag till Flashback. Värre kafferep finns inte. Där finns alltid folk som vet något, och många verkar lägga timmar av sina liv på att diskutera det dom vet på nätet. Jag kan själv bli sittande där bra länge och läsa, om jag hittar ett ämne som intresserar mig.

13 April 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
PayPal.

PayPal är enligt mig Guds gåva till Internetanvändarna. Det är så fantastiskt smidigt. Nu senast hände det sig för första gången på sju år att det inte fungerade, när jag skulle föra över pengar dit. Det brukar stå och ladda en stund, och det står till och med vid tjänsten att man inte ska ladda om sidan eller stänga webbläsaren. Den här gången fortsatte det bara snurra, så till slut stängde jag av datorn ändå. Dagen efter visade det sig att pengarna hade dragits från Nordea, men aldrig kommit in på mitt PayPal-konto. När jag skrev till dom fick jag bara mail om att jag hade meddelande från dom på sajten, men dom meddelandena nådde aldrig mig. Till slut försökte en tjej ringa mig, men jag kom på för sent att det kunde vara dom, och svarade inte. Det var helg, och jag kom aldrig fram på numret hon hade ringt från. På måndagen ringde jag kundtjänst. Killen jag pratade med där kunde av någon anledning maila mig direkt med information om vad jag skulle göra. Det underlättade ju. Dom behövde ett kontoutdrag av transaktionen, där kontonummer, bankens logotyp och mitt namn syntes. Det tog ett par försök innan jag fick till det, men efter några dagar hade dom lyckats spåra mina pengar, och dom trillade in på kontot.
12 April 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Spelproblem.

Stundtals är Windows 10 extremt lätt att ha med att göra. Som när ett av mina gamla spel vägrade gå igång. Då kan jag ägna timmar åt felsökning och problemlösningar, och chansen finns att jag ändå aldrig får det att fungera. Nu fick jag upp en ruta, som inte bara informerade mig om att spelet behövde ActiveX. Den erbjöd sig dessutom att installera det åt mig, och sedan fungerade spelet som det skulle. Med flash kan det vara värre. Jag läste någonstans att det hänger ihop med att det är omodernt och kan vara potentiellt farligt för datorn. Märkligt då att nästan varenda spelsida fortfarande använder flash. Att enbart kryssa i för respektive webbläsare att den ska godkänna det hjälper sällan. Ibland fungerar det inte alls i en läsare, och då får jag byta till en annan. Ibland kommer det upp en ruta där jag får godkänna att flash används. Andra gånger kommer det upp ett meddelande om att jag ska installera flash. Eftersom det är integrerat i både Google Chrome och Microsoft Edge vet jag att det inte är sant, men om jag klickar på den knappen kommer istället valet om att godkänna flash upp.
15 Mars 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Talande dator.

Jag ser uppenbarligen bara dom kommandon jag tänker använda i datorn. När jag ska kopiera text till och från mina bloggar gäller det oftast att kopiera eller klistra in. Jag utgår från att alternativet ”läs upp” har funnits med åtminstone sedan jag köpte ny dator för ett halvår sedan, fast jag inte har upptäckt det förrän nu. Det är en behaglig mansröst som läser högt allt man ber honom om. Jag upptäckte att det fanns i Word också, så äntligen kan jag få en man att säga exakt vad jag vill höra. Det är bara att skriva in dom rätta orden i ett Word-dokument. Jag såg i inställningarna att han heter Bengt. Han läser kärleksdikter för mig också. Det kan jag inte påminna mig att någon har gjort tidigare. Han som för trettio år sedan utnämndes till min stora kärlek, gjorde det framför allt för att han satt och lyssnade tålmodigt när jag läste poesi för honom. Det är nog det närmaste jag har kommit.
9 Mars 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
ICAs nätbutik.

Jag vidhåller att väglaget i vinter hade gett Kvantum guldläge för att få kunder som ville ha utkörning i nätbutiken. Kommer det igång under en årstid när man tar sig dit på cykel, lär det hänga både på vad det kostar och när man kan få varorna utkörda, om jag nappar eller inte. I helgen som gick hade jag inte brytt mig om vare sig det ena eller det andra, bara jag hade sluppit cykla till andra änden av Nybro. Och skulle jag väl komma igång har jag en känsla av att det kommer att kännas på tok för bekvämt för att jag inte ska fortsätta handla på nätet. Möjligen med undantag för dom veckor när jag har något paket att hämta ut. Är jag ändå där kan jag lika gärna handla samtidigt. Fast jag har förstått att andra inte tänker likadant. Dom som handlar på nätet redan nu, kör ju sedan ändå till butiken och hämtar sina varor. Jag kollade just mina vanligaste köp i nätbutiken. Jag trodde min sida skulle vara tom, eftersom jag inte har handlat i Internetshoppen, men det gick tydligen på ICA-kortet. Allt jag har handlat i modern tid fanns lätt tillgängligt. Det var lättare att hitta det jag skulle ha där än i den fysiska butiken. Det gäller även sånt jag inte har köpt tidigare. Undrar jag om dom har en vara är det bara att skriva in den i sökfältet.

5 Mars 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Dans.

Jag slutade gå ut och dansa för drygt tjugo år sedan. Några år efter det skaffade jag dator, och sedan dess får jag åtminstone min nyfikenhet stillad. Det finns webbsidor där man lägger upp kort från olika dansställen, så jag vet vilka av mina bekanta som har varit ute. Inte för att det är många av dom kvar i livet. Dom flesta jag var ute och dansade med var äldre än jag, så dom har börjat dö av dom senaste åren. Fast dom som lever verkar tro att dom fortfarande är tjugo. En dam, som jag vet börjar närma sig åttio, har alltid håret uppsatt i en tofs mitt uppe på huvudet. På en liten tjej hade det varit sött, men jag vägrar inse att det skulle vara klädsamt på en äldre kvinna. På ett kort såg jag en som var klädd i blommiga tights, rosa linne och rosa gympaskor. Hon var minst lika gammal som jag. På jobbet klär jag mig eventuellt smaklöst, eftersom jag försöker slita ut gamla kläder där. Bland folk hoppas och tror jag att jag klär mig mer diskret. Det slår mig nu att det kanske var ett bra knep för att få dansa. Det är oftast överskott på damer i dom sammanhangen, och hon syntes garanterat.

25 Februari 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Ombokning.

Folktandvården svarade på mitt mail så fort dom var tillbaka efter förra helgen. Dom ville bara boka en tid för undersökning, och skulle skicka ett brev istället. Eftersom Postmord inte har så hög leveranssäkerhet har det förfarandet alltid känts onödigt spännande, och när det inte kom något brev under förra veckan mailade jag igen. Idag hade jag fördel av att jag aldrig kommer i säng om morgnarna. Tack vare det hann jag se deras svar redan då. Dom hade lyckats boka in snudd på den enda tid när jag inte kan. Precis då sitter jag hos frissan. Jag försökte ringa, men en måndagsmorgon är det inte lätt att komma fram till Folktandvården. Den automatiska rösten som bad mig vänta tipsade om att jag själv kunde boka om min tid på 1177.se. Det tog mig en stund att hitta dom där över huvud taget, och tandhygienisten hade bara en enda annan tid framöver. När jag fick svar i telefonen förstod jag att det fanns större chanser att få en bättre tid hos någon annan. Jag vill helst kunna cykla dit direkt efter jobbet, så om några veckor bokade vi en tid på morgonen när dom öppnar. Fast jag tittade på almanackan insåg jag inte förrän efteråt att jag har semester just den veckan, och inte alls är sugen på att kliva upp i ottan. Jag kände att jag inte orkade ringa och stöka med dom igen, så jag tänkte gå dit på morgonen i alla fall. Jag kollade ändå upp 1177 en gång till, och till den (för mig) nya tandhygienisten hade det kommit upp flera tider. Nu bokade jag om till en tid mitt på dagen istället. Tekniken är verkligen fantastisk.
12 Februari 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Kvantums nätbutik.

Det var fler än jag som undrade om hemleverans, när Kvantum öppnade Internetbutik i måndags. På deras Facebooksida gavs svaret att det kommer framöver, men att inget datum är satt ännu. För att återge det exakt så skrev dom att det ”kommer komma”, men jag är extremt tveksam till vad min bror svenskaläraren skulle säga om den grammatiken. Hur som helst kändes det som ett väldigt vagt löfte. Det kan ju mycket väl ligga flera år framåt i tiden. Man får väl vara glad att dom har tänkt tanken i alla fall. Sedan kan man bara hoppas att dom kommer dithän innan jag blir för gammal och/eller sjuk för att cykla till butiken och handla själv. Billigt lär det inte bli, med tanke på att det kostar fyrtionio kronor att enbart få sina varor packade och klara för avhämtning. Det förundrar mig att så många av dom som jagar extrapriser, kan tänka sig att ge en hel femtiolapp extra för att slippa dra kundvagnen ett varv runt butiken. Fast det kanske inte är samma människor? Det slog mig att det här på ett sätt är ett steg bakåt i utvecklingen. Före snabbköpens intåg talade man väl alltid om för en anställd vad man ville ha, och fick det nerpackat i kassar? På landet, där jag växte upp, hade vi enbart såna butiker.
7 Februari 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Tipsvinst.

Det enda jag minns att jag hörde om en av dom gamla fiskarna som gick bort för många år sedan, var att han hade lämnat in samma tipsrad varje vecka sedan 1959, men aldrig vunnit. Min mamma hade tretton rätt på stryktipset en gång. Det var en rad med bara ettor. Alla system utgår tydligen från det, så hon vann inte mer än ett par tior. Själv har jag haft stående rader på måltipset i många år. Anledningen till att jag började var att dom hade dom högsta vinsterna. Numera tycker jag framför allt att det är Jokern som ger tio miljoner om man har alla rätt. Nåja, jag har kryssat i det också, så vart pengarna kommer ifrån spelar mindre roll. Jag kör enkelrader, men med fyra säkra matcher. Eftersom jag har dom fyra i huvudet vågar jag förstås inte sluta lämna in mitt måltips. Så länge jag gick till tobaksaffären med kupongen, och rättade raderna i tidningen var det riktigt spännande dom gånger dom hade gått in. Med lite tur kunde ju resten av numren ha trillat in på en och samma kupong. Numera anlitar jag Svenska spel på nätet. Det dröjer bara någon timme efter avslutad omgång, innan jag får ett mail som berättar om jag har vunnit och i så fall hur mycket. I helgen hände det. Ingen hade haft åtta rätt och sju gav drygt tiotusen. Jag hade bara lyckats pricka in två sexor och fyra femmor, men några hundralappar vann jag i alla fall. Det är så mycket så jag kan spela gratis i några veckor.

5 Februari 2018  | Länk | Datorn & Internet | 2 kommentarer
Pengarna rullar.

Innan i fredags måste det ha varit flera år sedan jag var på krogen en helgkväll sådär. Om jag över huvud taget har varit ute sedan jag skaffade kreditkort, så har jag inte vågat ta det med mig när jag har festat. Dels för rädslan att supa bort det eller bli rånad. Fast enbart tanken på att upptäcka dagen efter hur mycket pengar man har gjort av med i fyllan och villan kan avskräcka. I fredags gjorde till slut mitt kort sin debut i festligare sammanhang. Numera finns det ju ställen som inte ens tar kontanter, och det hade inte varit lätt att veta hur mycket man behövde ha med sig. Så var tanken att inte bli direkt packad, eftersom jag hade tid för massage i lördags morse. Det hade grämt mig att missa den, och bli tvungen att betala för ingenting. Jag inbillade mig att jag hade fått med mig två av tre kvitton hem från Sportbaren. När jag gick in på Internetbanken för att kolla, så hade en klumpsumma på 825 kronor reserverats för köp. Det gick många tankar genom huvudet där. Allt från polisanmälan till hur jag skulle få koll på vad det egentligen var dom hade dragit pengar för. Det borde ju rimligtvis ha varit mer än en post, men något annat kunde jag inte påminna mig att jag hade betalat för i helgen. Till slut insåg jag att uttaget var daterat i lördags, och att jag lämnade Sportbaren långt innan midnatt. Då kom jag ihåg den där massagen och den (svindyra) ansiktsmasken som jag köpte på Nybro hudvård. Idag hade köpen från Sportbaren kommit in, och fredagskvällen var betydligt billigare än lördagsmorgonen.

22 Januari 2018  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Datorer.

Båda mina datorer lever i vanlig ordning sitt eget liv. Laptoppen står i vardagsrummet och spelar musik. Under tiden har jag en mysig skärmsläckare som går, men ibland lägger den av okänd anledning ner verksamheten. Skärmen känns så tom och svart, att jag brukar gå in och kolla så jag har skärmsläckaren på, och att den borde fungera. Hittills har den förstått piken och börjat fungera igen efter den manövern. I den datorn kör jag Windows 8, men i den stationära gjorde tian en större uppdatering häromdagen. Jag har förstått att det är dumt att inte uppdatera, och jag utgår från att dom där uppdateringarna gör något bra också. Själv märker jag bara av allting som inte fungerar efteråt. Turligt nog är min dator inte mycket att lita på. Även om den säger att någonting inte fungerar, så kan det mycket väl hända att det gör det. Jag har fått felmeddelande för att skrivaren och Word inte kunde kommunicera med varann. Jag fick till och med ett förslag till åtgärd, men sedan skrev den ut lik förbaskat. Mina hörlurar ”försvann” under uppdateringen, och den nya anslutningen misslyckades. Enligt felmeddelandet jag fick alltså. När jag kollade för säkerhets skull, fanns dom där i alla fall.

31 December 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Bildpublicering.

Det går inte att lägga upp en bild på Facebook rakt av längre. Knappen ”skicka” har ersatts med en som det står ”nästa” på. Trycker man på den kommer man till ett fält där man kan skapa en uppsättning. Jag har inte ens orkat kolla vad det går ut på, men längst ner i hörnet på den rutan finns knappen som det står ”skicka” på. Att dela mina blogginlägg på Facebook har alltid varit spännande. Jag vill gärna ha en bild med i länken, och det har inte alltid programmet varit med på. Med dom nya prylarna har det i alla fall gått så pass smidigt så bilden har kommit upp på andra försöket varje gång. Till slut insåg jag att kortet kom med redan första gången jag delade, fast jag inte såg det på min delning. Så fungerade det ett bra tag, tills jag plötsligt inte fick med något kort en dag. Sedan dess vågar jag inte chansa. Två försök är ju inte hela världen. Ett annat spänningsmoment är att jag aldrig vet om det är bilden från själva blogginlägget som ska komma upp eller mitt presentationsfoto på bloggen, men jag antar att omväxling förnöjer.

10 December 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Paket.

Min senaste beställning från Lyko kom med något som kallades MTD postlådepaket. Det var antagligen fler än jag som inte visste vad det var, så i mailen jag fick förklarades att MTD betydde morgontidig distribution. Jag har visserligen förstått att brorsonens sambo, som är tidningsbud, delar ut försändelser ibland, men till mig har det aldrig kommit något så tidigt förut. Inte ens från Lyko, fast det var långt ifrån första gången jag handlade därifrån. Det första mailet fick jag förra torsdagen. I det fanns en länk, där man kunde spåra paketet. I tisdags kom nästa mail. I det hävdade man att paketet skulle delas ut samma morgon senast klockan sju. Det första problemet var att jag fick mailet halv åtta, och då hade jag fortfarande inte sett till något paket här. Det andra var att paketet enligt länken anlände Norsborg en timme senare. En kvalificerad gissning är att någon hade skrivit fel leveransdatum, för sedan gick det undan. Strax efter midnatt kom paketet till Växjö, och halv sex hängdes det på min dörr. Där hittade jag det när jag kom från jobbet en timme senare. Postnords personal gör aldrig så längre. Dom ringer på dörren, och är det ingen som öppnar får man hämta sitt paket på posten. Nu undrar jag om tidningsbuden ringer på innan sex på morgonen. Jag får fråga släktens representant i branschen.
9 December 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Eric Oldebrandt.

Det blev många aha-upplevelser för mitt minne, när jag skulle lägga upp kortet på Bertil Perrolf i fredags. Jag funderade på om jag hade scannat in det i datorn någon gång, men hittade det i alla fall inte. Den största anledningen till att jag letade upp pappersbilden var att jag mindes det som att det var min fotolärare själv som också var med på den. Istället var det förstås han som hade tagit kortet, och på andra sidan kamelen stod Boris Bravin. Jag googlade på hans och Perrolfs namn ihop, med förhoppningen att den där bilden (eller en liknande) kunde ha varit publicerad någon annanstans. Det hade den. Nämligen på min blogg. Där hade jag dessutom scannat och klippt ihop fram- och baksidan så att autografen syntes. Eftersom mitt liv är ett ständigt sökande efter saker som jag vet att jag har men inte exakt var, lyckades jag ikväll till slut leta fram ett kort jag tog på Eric Oldebrandt när han var min lärare. Såhär såg han ut för fyrtio år sedan.
21 November 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Datorn.

Microsoft Edge är en intressant webbläsare, som stundtals lever sitt eget liv. När allt fungerar är den snabb som blixten. När jag googlar på något som strular, inser jag att jag är långt ifrån ensam om att ha problem. Intressantast tycker jag slutklämmen i Microsofts hjälp brukar vara. Om ingenting annat hjälper kan man alltid prova Google Chrome istället. Det är förstås också en lösning. Jag inser att jag själv har installerat lika många webbläsare i den här datorn som i den gamla. Alltid fungerar det man vill göra i någon av dom. Det är för övrigt inte enbart negativt att datorn lever sitt eget liv. Plötsligt kan någonting fungera, som inte har gjort det innan, utan att jag har gjort något annat än väntat. Något jag uppenbarligen har missat i flera år är skärmklippverktyget. Jag har varit nöjd med att jag visste att jag skulle trycka ”print screen”, klistra in bilden i Paint och sedan beskära den som jag ville ha den. Nu markerar jag bara det jag vill ha på skärmen och sparar bilden, så är det klart.
7 November 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Lycklig.

Jag har diskuterat datorer med två ytterligheter till unga killar på sistone. Åtminstone gick deras åsikter rejält isär. Den ene tyckte att jag borde gå tillbaka med datorn om den levde sitt eget liv. Att det måste vara något programvarufel. Den andre hade inte mycket till övers för Windows över huvud taget, och verkade närmast tycka att det var byggt för att strula. Det som stör mig mest är all tid som går åt till att sitta och googla efter lösningar på problemen. Vissa saker struntar jag helt enkelt i, och anpassar mig efter att jag inte begriper mig på tekniken. Senast var det dokumentet där jag skriver in poäng från olika spel. Dagens datum ska ju Word faktiskt kunna infoga med en knapptryckning. Nu gjorde lagen om alltings jävlighet att den visade engelska förslag i första hand, och engelsmännen skriver inte datum på det sättet som jag vill. Ska jag leta mig fram till rätt språk varje gång kan det ju kvitta. Typiskt nog var det rätt i alla dokument utom just det där jag behöver använda kommandot. Till slut insåg jag att det var redigeringsspråket jag måste ändra. Då fungerade det tills jag stängde dokumentet. Fast jag hade sparat kom det upp med dom gamla inställningarna nästa gång. Hur den hittar engelska över huvud taget kan man fråga sig. Hos mig syns det bara att jag har svenska, och jag kan ju inte ta bort något som inte finns. Det är någonting i formateringen av texten som strular. Tar jag bort den försvinner engelskan, men då ser i gengäld inte dokumentet ut som jag vill. Inte kan jag skylla på datorn heller. Jag har alltid fått höra att den inte kan tänka själv. Den gör bara det jag säger till den att göra, så uppenbarligen är det jag som gör något fel. Jag insåg mig besegrad, och var på väg att ge upp alltihop, men helt kunde jag inte släppa det. Jag hade läst om makron, men aldrig kollat upp närmare vad det var. Nu började jag fundera på om det var något jag kunde använda mig av för att infoga datum, och det var precis vad det var. Nu kan jag göra exakt det jag vill men betydligt enklare. Istället för att öppna en meny och leta mig fram till det jag vill ha, klickar jag bara på en ikon i hörnet på skärmen, för att skriva dagens datum. Pengar eller kärlek må vara lycka för andra människor. För mig är det att lyckas få till det jag vill i datorn.
5 November 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Inloggning.

Med tanke på att jag har min dator helt för mig själv, känns det som lite överkurs att logga in varje gång jag drar igång eller startar om den. När jag fick den nya behövde jag inte heller göra det, men så kraschade Windows, och jag blev tvungen att installera om det. Efter det blev jag uppmanad att logga in. Det fanns ett alternativ att kryssa i att jag inte ville hålla på med det, men det struntade min dator fullständigt i. Till slut nappade jag på möjligheten att använda en pinkod istället. Den gjorde jag så enkel att jag kunde skriva den utan att ta på mig glasögonen. Med tillvänjningen var det värre. Det var så i flera veckor, men jag blev ändå lika förvånad varje dag, när jag upptäckte att datorn väntade på inloggning. Jag visste att jag gjorde något mer avancerat i den gamla datorn för att slippa logga in, men frågan var vad. Jag försöker anteckna allt sånt, men antingen har jag missat det, eller också har jag inte gjort det alls. Nu googlade jag fram lösningen igen, så nu är datorn inloggad och klar när jag sätter mig här. Att man måste in i kommandotolken för att hitta rätt kryssruta tycker jag faktiskt känns som överkurs. Det borde räcka med att ändra inloggningsalternativen. Men varför göra det enkelt om man kan krångla till det?

3 November 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Googlat.

Jag minns inte ens hur man klarade sig utan Google, innan persondatorerna kom. Numera kan den där sökmotorn stundtals få en att verka riktigt allmänbildad. Som i lördags, när min studerande bordsgranne svängde sig med ordet kongruent. Då visste jag att det betydde likformig. Bara några dagar tidigare hade jag inte hört ordet över huvud taget, men numera kan jag läsa min läkarjournal på nätet. I svaret på röntgenundersökningen stod det att min fotled var kongruent, och då måste jag förstås ta reda på vad det innebar. Att läkare inte kan skriva på lättbegriplig svenska känns extra märkligt nu när man kan läsa journalen själv, men på Internet kan man få det mesta översatt. Ibland från främmande språk och ibland bara från ett språk som känns främmande. I ett annat sammanhang kom ursprunget för ordet tykännas upp. Jag kan verkligen inte komma på något annat relevant ord för det faktum att mycket små barn blir måttligt förtjusta när deras föräldrar lämnar dom. Nu var det bara att googla fram ett svar från Institutet för språk och folkminnen. Dom skrev: "Var i landet används då tykännas? Beläggen i våra dialektsamlingar kommer från Blekinge, Småland, Öland, Halland, Västergötland och Östergötland. Enstaka belägg finns också från Skåne."
25 Oktober 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Censur?

Närmare fjorton timmar tog det mig att sova ut efter det intensiva torsdagsdygnet. Lite snopen blev jag när jag kom upp i morse, och insåg att bara en handfull personer hade brytt sig om att läsa blogginlägget om det. Tills jag kom in på Facebook och fick vad jag antar var en förklaring. Facebookteamet hade nämligen bestämt sig för att min länk såg ut som spam, och tagit bort den. Jag antar att dom flesta som läser mina inlägg hittar dom på Facebook, och det är ju inte så lätt om dom plockas bort. Jag svarade att dom hade fel, men jag har fortfarande inte hört något mer från dom. Nu kan det väl nästan kvitta om dom lägger tillbaka det igen. Är ni inne och läser det här kan ni ju lika gärna passa på att läsa gårdagens inlägg samtidigt. Därför bryr jag mig inte om att lägga upp en ny länk till det gamla inlägget heller, för att se vad som händer då. Jag passade på att fråga hur sjutton dom tänkte, och vad det var för mening med möjligheten att dela saker och ting på Facebook, om dom sedan tog bort det som spam. Jag länkar visserligen till samma sida varje dag, men det är ju ett nytt inlägg varje gång. Jag delar något från Youtube varje dag också, och det finns dom som delar från samma sida flera gånger dagligen.

20 Oktober 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Facebookvänner.

Facebook har fått mig att inse hur liten världen är. Det visas ofta vilka gemensamma vänner man har, och ibland känns det som om alla känner alla. Senast råkade jag få se ett foto min granne och hennes mamma. Mamman och jag jobbar på samma avdelning, men jag hade ingen aning om att jag bodde granne med hennes dotter. En av dom yngre förmågorna på avdelningen är sambo med en kille vars namn är så pass ovanligt att jag förstod vem som måste vara hans pappa. Pappan är död sedan länge, men för fyrtio år sedan var han ordförande för Centerns ungdomsförbund i Stenåsa på Öland. Dom ordnade fester och danser som jag brukade besöka i tonåren. Det absolut vanligaste på Facebook är annars att dom yngre som jobbar på kära Kährs är vänner med barnen till mina Facebookvänner.

5 Oktober 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Balut.

Att dataspel är min stora passion i livet har väl ingen kunnat missa. Det är lika spännande varje gång jag byter Windowsutgåva att se vilka av mina spel som fortfarande fungerar. Det gäller förresten dom jag spelar på nätet också. Min favoritsida när det gäller spel var så strulig med nya datorn att jag helt gav upp hoppet om den. Nu lever den här datorn sitt eget liv, och jag vet inte ens om jag ska skylla på Windows, dom olika webbläsarna eller något annat. Den där sidan körs just nu på grund av dagsformen olika bra i olika webbläsare. Bland spelen som ligger i datorn har jag hittat ett par stycken som jag får försöka installera om eller något. Ett annat fick jag redan i Windows 8 öppna i felsökningsmenyn för att kunna spela det. Så har vi trotjänaren på bilden. Jag minns att jag spelade Balut på nätet från början. När det sket sig av någon anledning med det spelet hittade jag det här att ladda hem. Som ni ser är dom första resultaten femton år gamla. Dom två utan årtal är förmodligen ännu äldre. Spelet är från 1997, och gjort för Windows 95, men det har aldrig strulat. Det har fungerat lika perfekt i Windows 98, XP och 8 som det gör nu i Windows 10. Datamänniskorna skyller allt strul på att man installerar gamla program i nya datorer. Det här spelet bevisar att det faktiskt går att producera någonting som inte ger upp andan i första taget.

3 Oktober 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Nya datorn.

Min nya dator verkar ha många fördelar och finesser. Nu gäller det bara att få tid att utforska dom. Allt lär jag inte hinna förrän jag går i pension, och så länge lär varken datorn eller jag leva. Hittills har det mest rört sig om att lyckas göra det jag måste. Det förvalda bildbehandlingsprogrammet verkar till exempel klara av snudd på vad som helst utom att ändra storlek på bilder. Eftersom det är vad jag gör oftast hoppas jag fortfarande att det bara är jag som har missat det kommandot. I gengäld har jag lärt mig göra det i Paint, och att det var så enkelt hade jag aldrig förstått tidigare. Att den nya webbläsaren Edge inte vill ha med Java att göra och har flash integrerat på något vis, är inte till fördel på alla webbsidor. Min förra version av Word var tio år gammal, och i den nya har jag redan hittat en del finesser som gör mitt liv enklare. Man kan till exempel välja att börja där man slutade förra gången, istället för att leta sig fram till rätt ställe i dokumentet på egen hand. När man söker efter något kommer alla sökresultaten upp i en överskådlig rad vid kanten, där det är lätt att se vilka man var ute efter. Zipfiler verkar datorn packa upp alldeles på egen hand, och jag har hittat ett skannerprogram som följer med Windows.

1 Oktober 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Datorkrasch.

Det måste vara någon typ av rekord att jag lyckades krascha min nya dator efter bara några veckor. Mig har det faktiskt aldrig hänt tidigare över huvud taget, fast jag har haft mina tidigare datorer i flera år. Nu kom det upp en skärm som talade om att Windows hade problem, och att datorn skulle starta om sig själv. Efter flera försök från datorns sida insåg jag att den nog behövde lite hjälp med att lösa problemet. För alternativen att försöka laga Windows eller göra en systemåterställning behövdes mitt lösenord, och det hävdade datorn var fel. Installera om Windows fick däremot tydligen vem som helst göra, så det var inga problem. Tack och lov försvann inte allting jag hade lagt ner jobb på, även om jag inte riktigt förstod logiken i vad som fanns kvar efteråt. En del av det jag hade plockat in i efterhand låg kvar, medan jag fick installera om hela Officepaketet. Vissa grejer nollades bara halvhjärtat. Skärmsläckaren fanns kvar, men inte energisparalternativen. Antivirusskyddet fick jag installera om, men när det var klart var redan mitt abonnemang aktiverat. Vissa saker blev bättre. Jag har till exempel kunnat se klockan men inte datumet tidigare. Nu finns dagens datum också på plats. Att jag plötsligt måste logga in varje gång jag startar datorn är lite irriterande. Att jag har klickat i att jag vill slippa bryr den sig inte alls om. Nu har jag åtminstone ändrat till en pinkod, som är betydligt enklare att skriva. När jag insåg att det där med att få den klar till jul inte var någon överdrift, åkte det här med att få ordning på allt i datorn ner till prio två. Fortsättningsvis pular jag lite med den efterhand som jag får tid.
24 September 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Spel.

Förutom dåligt minne är jag stundtals extremt dålig på att tänka logiskt. I ett av mina nyare spel förenades dom två egenskaperna på ett nästan komiskt sätt. Man skulle klicka bort grupper, så att sandhögarna bakom försvann. När det ploppade upp fler högar insåg jag att man måste hålla undan för att inte bli instängd. När jag trodde att jag hade lyckats lösa upplägget uppstod problemet att det inte fanns så många sandhögar som man förväntades ta bort. Jag lyckades inte på vis i världen klura ut var man kunde hitta dom resterande eller hur det skulle gå till. Jag fick gå till spelets community. Där hittade jag genast frågor från folk som hade haft samma problem. Inte förrän värden förklarade att högarna skulle föröka sig, kom jag ihåg att det var exakt vad som hade hänt första gången jag spelade. Det hade alltså tagit mig högst tio sekunder att glömma det så fullständigt att tanken inte ens hade slagit mig när det fanns för få högar. En liten tröst var att någon skrev att nivån var svår att lösa ändå. Jag fick ut den direkt efter den instruktionen. Fast lite kändes det som den gången det slamrade om min diskmaskin. Det var jag som hade satt in en tratt av plast, som var så lätt så den stod och hoppade.
20 September 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Ljudstrul.

Dom trådlösa hörlurarna till datorn hjälpte brorsonen mig att installera förra helgen. Problemet var bara att han testade så dom fungerade med Youtube. Där var det inga problem, men från dom spel jag spelar på Internet hördes inga ljud. Det är framför allt till det jag använder dom. I en samling med patienser jag har var det så spännande så man kunde få ljud om man ändrade till något som lät som mono. Den här helgen hittade Bluetooth inte mina lurar över huvud taget. Jag provade med att installera om både det gamla och det nya utan resultat. Till slut googlade jag på en instruktion till själva lurarna, och lyckades hitta vad jag gjorde för fel. För tillfället är det dock extremt oklart vilket av stiften jag använder. Det fungerar inte som det ska om jag drar ur något av dom, så jag kör dubbelt tills vidare. Nu låter mina patienser och andra spel jag har i datorn som dom ska. Ljudet på Microsoft Edge verkar däremot ha lagt av helt både i lurar och högtalare. Den webbläsaren stödde inte Java heller, så Google Chrome har fått bli ett komplement. Den var också installerad i datorn när jag fick den, och jag hoppas fortfarande klara mig med färre läsare än dom fyra jag hade förut. Det enda störiga med Chrome var att jag aldrig har lyckats få min favorit bland spelsidorna att se ut som den ska i den. Nu lyckades jag lösa det istället för ljudet i Edge, så för tillfället är Chrome standardläsare. Det enklaste vore förstås om allting bara fungerade, men en sån dator verkar ingen ha uppfunnit.
18 September 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Bankärenden.

Jag har tappat mina vanliga helgrutiner fullständigt sedan jag fick hem den nya datorn. Jag skulle vilja ha ordning på den så fort som möjligt, men det verkar inte ske i brådrasket. Första helgen ägnade jag mig mest åt felsökning, eftersom varken skärm, högtalare eller hörlurar fungerade. Den här helgen hade jag gäster i fredags och i natt blir det övertidsjobb. Folk som jobbar vanlig dagtid är väl aldrig lediga mer än två dagar varje vecka. Jag är grymt bortskämd med att ha tre nätter till mitt förfogande, så jag fattar inte hur dom hinner någonting över huvud taget. I morse kom jag i alla fall ihåg att jag hade e-fakturor som väntade på att bli signerade. Det kan ju vara lite pinsamt att glömma dom tills det kommer påminnelser. Jag stötte på exakt samma problem som jag gör varje gång jag har ärenden på banken. När min Internetbank ska fixa med någonting stänger dom alltid söndag morgon mellan fem och nio. Jag förstår tanken, eftersom dom flesta säkert sover då. Själv har jag en tendens att hinna fram till mina bankärenden just söndag morgon. Nu har jag varit inne och signerat mina fakturor ikväll istället. Någon panik var det inte, för dom skulle inte betalas ännu på tre veckor. Kreditkortsnotan behövde jag inte betala alls den här månaden, men den betalar jag varje gång jag får den. Den var för övrigt bara på en tiondel så mycket som den förra, som kom efter semestern. Vitsen med att jobba är ju inte att man tjänar pengar, utan att man inte hinner göra av med några. Mitt stora problem är annars om jag borde byta bank nu när Nordea flyttar sitt huvudkontor till Finland. Fast bytte jag inte när dom lade ner sitt lokalkontor i Nybro kan det väl kvitta nu också. Det lär väl ha drabbat mig hårdare, misstänker jag.  ​

10 September 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Dataspel.

Jag spelar mycket dataspel, och ibland blir det riktigt intressant. Som i spelet där man får en stad i ett land, och ska peka ut det på kartan. Jag blev helt ställd när det plötsligt stod Gotland, Gotland. Om det har förekommit öar i det där spelet tidigare kan jag inte svara säkert på, men jag var helt övertygad om att det enda Gotland jag kände till låg i Sverige. När jag nu inte visste något annat, så klickade jag ändå på vår största ö, och visst var det den dom menade. Andra gånger syns det extremt tydligt att man har använt Google translate, när man har översatt spelen till svenska. Då blir självklart " you just unlocked a new zone" " du olåst bara en ny zon", men som korrekt svenska låter det knappast. 

6 September 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Teknikens under.

​Förra gången jag bytte dator hade jag den fortfarande uppe på skrivbordet. Därför var det extremt irriterande att dom hade satt en stor, ful, röd etikett på ena sidan av det snygga, svarta chassit. Inte förrän jag hade pillat bort den insåg jag att det var produktnyckeln till Windows, och att det hade varit en bra idé att skriva av den först. Numera står datorn på golvet, så ingen ser vad det sitter för lappar på den. Då räckte det plötsligt med en minimal etikett på baksidan. Den var så liten att jag fick använda ficklampa för att se att läsa på den. När jag skulle dra igång min nya dator tog det mera tvärstopp än jag hade kunnat föreställa mig. Skärmen förblev svart, och utan skärm kommer man ju inte så mycket längre. Nu när jag har smartphone hade jag åtminstone möjlighet att googla fram en lösning utan att koppla in den gamla datorn igen. Det framkom att man eventuellt måste byta urtag, när man hade det pryttel som jag har i den nya. Det fanns ett liknande urtag, men där passade inte min sladd. Som väl är har jag samlat på mig gott om sladdar under mina år med dator, så till slut hittade jag en annan som fungerade. Förhoppningsvis hinner jag så långt innan helgen är slut, att jag kan använda datorn. Däremot lär det ta till framåt jul innan allt ser ut och fungerar som jag vill. För tillfället är det ljudet jag har fastnat på. Jag får inte högtalarna att fungera. På kuppen upptäckte jag att det fanns högtalare i min skärm. Det hade jag missat helt, fast jag har haft den i flera år. Tyvärr låter det inte alls som det ljud jag är van vid från högtalarna, så felsökningen fortsätter.  

3 September 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Musik.

Med tanke på hur gammal jag är kan jag tycka att dom 1600 låtar jag har i datorn inte är så mycket. Det är nämligen musik från hela mitt liv. Allt från gamla dansbandslåtar som jag dansade till på sjuttiotalet till den nyaste musiken. Jag sparar om jag hör någon ny låt jag gillar, men det verkar inte vara överdrivet många. Då har jag ändå en salig blandning av allt från Van Halen till Helene Sjöholm. Och så mängder av dansbandsmusik då. Dom låtar jag tycker är riktigt bra ligger på en speciell spellista, och den innehåller inte mer än 400 stycken. Självklart har jag förstått att jag är fullständigt ute som sparar musik och filmer över huvud taget. Sånt streamar man numera. Ja, alla utom jag då. På jobbet hänger det ihop med att storleken har betydelse, även om många män skulle hävda motsatsen. Min Ipod shuffle är bara en tiondel så stor och tung att bära på som min telefon. På min förra avdelning behövde man ha fickorna fulla av verktyg, pennor och annat, så där jag är nu njuter jag verkligen av att slippa. Det som kan kännas lite onödigt är sladden mellan Ipodden och lurarna, nu när många andra kör trådlöst.

28 Augusti 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Trafikfaror.

Bilden nedan har florerat på nätet i flera år. Enligt bildtexten hade föraren messat medan han körde. Han hade fortfarande telefonen i handen, när dom drog fram honom. Hans huvud låg däremot i baksätet. Jag hoppades i det längsta att det bara var en myt att det finns människor som inte fattar att man måste hålla minst ett öga på vägen när man kör bil. Så frågade jag en kille på jobbet, och han stannade alltid om han skulle skriva en längre text. Annars var det tydligen inga problem att messa vid ratten. Jag som till och med tycker att det borde vara förbjudet att prata i telefon när man kör bil. Det klankas en del på äldre bilister, men jag misstänker att dom är betydligt mer uppmärksamma än dom ungdomar som sitter med en telefon i ena handen. På vägen till jobbet på kvällen har jag ett par gånger mött en kille på cykel, som tittar ner i sin telefon. Han har lyse på cykeln, och jag är klädd i reflexjacka. Han borde alltså inte kunna undgå att se mig, om han bara kastade ett öga på vägen emellanåt, men det gör han inte. Jag har full koll på honom dock, så när jag tar ett steg åt sidan i sista sekunden blir han räddast av oss. Jag är glad att jag aldrig har mött honom när han kör bil.

24 Augusti 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Facebooktest.

Bilden nedan ingick i ett test på Facebook. Jag valde nyckel nummer fyra, och fick det här utlåtandet om min personlighet: " Du valde nyckeln som ser ut som en fyrklöver. Tänkte inte på det? Det betyder att du är en glad, lätt och optimistisk person som alltid ser allt från den ljusa sidan. Var försiktig dock. Ibland kan din optimism göra dig impulsiv och lite distraherad, så du kan hamna i trubbel utan att du ens inser det." Det lät som en helt adekvat beskrivning av mig, fast jag knappt hade fattat själv att det var så det låg till. Testet var för övrigt på engelska, så när jag översatte svaret blev det lite halvfestligt. Jag är av naturen lat, så jag använde Google översättning först. Det programmet översätter orden till svenska, men man får själv ändra lite här och där för att det ska låta svenskt. Det blir lite som den utlandsfödde man som jag hörde säga på radion att "man får inte hänga på läppen". Hänga läpp skulle nog jag ha sagt.

23 Augusti 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Vädret.

Man skämtar ju ibland om att folk kollar efter vädret i datorn istället för att titta ut genom fönstret. Så länge jag hade skrivbordet vid fönstret hade jag alltid rullgardinen nerdragen när jag satt där, så jag hade verkligen ingen aning om vädrets växlingar. Det är tydligen inte mycket bättre nu, när jag sitter med ryggen mot fönstret. Det händer att jag läser på Facebook att det regnar eller snöar i Nybro, fast solen sken sist jag tittade ut. När jag då vrider på huvudet kan jag konstatera att folk skriver sant. Att vi svenskar pratar mycket om vädret gäller tydligen även på Facebook.
17 Augusti 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Internetshopping.

Det finns tillfällen när jag misstänker att det skulle vara att föredra att bo i en större stad. Om man inte får tag i det man vill ha och behöver lär det väl då oftast finnas någon annan butik som säljer samma sak. I lilla Nybro brukar det sluta med att jag får ge mig ut på nätet och leta. Med chokladkapslarna blev det nästan lite komiskt. Kvantum slutade sälja dom helt och hållet, så jag skickar efter en hel låda i taget från ett annat ställe. Då bjuder dom på frakten, och kapslarna är till och med billigare där. Hämta dom får jag ändå göra på Kvantum, eftersom dom är ombud för Schenker. Märkligt bara att dom inte vill sälja kapslarna till mig. En presentaffär sålde en typ av doftljus som jag blev våldsamt förälskad i. När den butiken slog igen hittade jag dom bara i en butik på nätet, så numera gör jag likadant med dom. När någonting ser ut att vara på väg att försvinna helt och hållet, samlar jag hellre på mig ett gäng för att slippa byta ut det i första taget. När det gällde min hårtoning kändes det extra akut, eftersom jag inte har någon lust att byta hårfärg i första taget. När den var slut på Kvantum två veckor i rad hittade jag till och med den på nätet, och beställde flera förpackningar för säkerhets skull. Jag har febrilt försökt googla mig till hur länge man kan ha den hemma, men det verkar folk vara hyfsat oense om. Vi har två apotek i Nybro, men livet blev ändå enklare när jag började handla alla apoteksvaror från Apotea på nätet. Man behöver inte ens köa för att hämta ut recept. Dessutom får man upp alla utbytesalternativ och vad dom kostar, så man kan välja själv vilket märke man vill ha på sina piller.

10 Augusti 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Här finns jag.

Igår var inte första gången som vaktmästaren hävdade att han inte hittar mitt telefonnummer på Internet. Själv kollar jag alltid på Eniro efter sånt. Det gör uppenbarligen inte han, för där har jag lagt upp halva mitt liv. Där finns både telefonnummer, Facebook och hemsida. Andra människor verkar föredra Hitta.se. Där finns mängder av uppgifter om området och huset där jag bor, men telefonnummer får man lägga till själv. Idag gav jag med mig och gjorde det, så inom några dagar ska det förhoppningsvis gå att hitta mitt nummer där också. Annika på Kvantum var jag nere och presenterade mig personligen för. Det var hon som hade lagt undan muggar åt mig. Fördelen med att jag visste vad hon hette, var att jag kunde fråga efter henne när hon inte syntes till, så hennes kollega kunde ringa efter henne. På mina muggar hade hon skrivit "känd kund", så nu talade jag om vad jag heter. Inte för jag vet om dom anställda på Kvantum kan komma ihåg alla hundratals kunder, men hon tänkte ju faktiskt på mig med muggarna, bara för att jag hade frågat efter såna. Varför det var så mycket folk i butiken just idag fattar jag inte riktigt. Det var kö till kroppkakorna, och ännu längre köer till kassorna. Dom verkade vara beredda på anstormningen, för nästan varenda kassa var öppen. Jag råkade i och för sig komma iväg mitt på dagen. Det kanske är mycket folk vid middagstid varje dag. Hur som helst var det perfekt att scanna sina varor själv och bara kunna gå rakt ut när man var klar.

1 Augusti 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Ny dator.

När jag cyklade till Bolaget i fredags svängde jag förbi Doff data. Dom brukar sätta upp en lapp på dörren om vilka veckor dom har semesterstängt. Den hade inte kommit upp ännu, så jag var inne och pratade lite dator, fast det närmade sig stängningsdags. Det var nog en bra idé att jag fick lite tid till eftertanke, istället för att bara rusa på som jag brukar. Min tanke direkt efter besöket var att inte köpa någon ny dator, utan bara uppgradera den jag har lite. Största anledningen till det var att jag verkar vara snudd på den enda i hela Sverige som älskar Windows 8, och den kunde man inte få längre. Det är framför allt startsidan jag är förtjust i, och den har dom tydligen tagit bort i tian. Under helgen hann jag först komma på idén att göra en liknande startsida till själva datorn som jag har på Internet. När jag sedan såg den vanliga startsidan, som jag aldrig använder, insåg jag att jag nog till och med kunde anpassa och vänja mig vid den. Doff har öppet den här veckan också, så igår var jag där och pratade en hel timme. Då visade hon mig hur Windows 10 såg ut, och så farligt var det väl inte. Hennes son satt bredvid och hävdade att tian hade det bästa från sjuan och åttan. Ungdomar brukar ha bra koll på sånt. Jag är inte mycket för att resa, så istället för att åka någonstans på semestern har jag bestämt mig för att lägga dom pengarna på en splitter ny dator. Jag byter varken bil eller mobiltelefon. Det kanske är lika bra att passa på att byta dator medan jag har råd, om jag ska gå ner i lön efter semestern. Vi lyckades snacka ihop oss om dom olika delarna, fast jag egentligen inte begriper så mycket om innanmätet i datorn. Jag har inte fått någon prisuppgift ännu, men dyrt räknar jag med att det blir. Dom bygger inte ihop datorerna själva längre, så jag lär få vänta på den till efter semestern, men den som väntar på något gott...
12 Juli 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Facebookbild.

Igår lade jag upp en skämtbild på Facebook, som dom plockade bort. Rubriken på meddelandet jag fick om varför var en intressant blandning av olika språk. "Din/ditt photo har tagits bort for displaying nudity." Fortsättningen var åtminstone skriven på ett enda språk. Den löd: "We removed one of your photos because it doesn't follow the Facebook Community Standards. We created our standards to help make Facebook a safe place for people to connect with the world around them. Please read the Facebook Community Standards to learn what kinds of posts are allowed on Facebook. If you think your photo shouldn’t have been removed, you can reply to this message with more information and we’ll review the photo again. If it doesn’t go against our Community Standards, we’ll restore it to Facebook." Bilden ifråga visade olika saker man kan bli stucken av på sommaren. Jag har svårt att tro att felsökaren reagerade på en spindel, en orm, en geting eller märkena man fick av deras stick på armar och ben. Kvar blev bilderna nedan, fast jag har lika svårt att se problemet med dom. Den ena är tecknad och den andra föreställer en mage. Bilden hade fyllt sin funktion för mig, så egentligen var det inte hela världen att den försvann, men när dom hade lämnat en ruta till mig att försvara mig i kunde jag inte låta bli. Jag skrev bara: "En tecknad snopp?? Seriöst??" Jag tyckte väl att dom kunde använda Google translate om dom inte fattade svenska, men resten av korrespondensen skedde på mitt modersmål. Det direkta svaret på min kommentar var: "Vi granskar fotot igen och informerar dig när vi har en uppdatering." Någon timme senare var min bild tillbaka, och jag hade fått följande meddelande: "Tack för ditt tålamod, Eva Ericsson! Ditt foto verkar följa våra communityregler och därför återställer vi det till Facebook nu. Vi ber om ursäkt för besväret och uppskattar att du ber oss att undersöka det igen. Feedback som din hjälper oss att förhindra den här typen av misstag när vi jobbar med att skydda Facebook-communityn i framtiden. Tack än en gång för din hjälp och förståelse!"

1 Juli 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Gammalt foto.

På Facebook finns en grupp som heter "Candelia - vi som jobbat där". Det har jag i och för sig aldrig gjort, men gruppen innefattar även oss som enbart har jobbat på Nordchoklad. Där slutade jag 1988, och det blev inte Candelia förrän fem år senare. 1998 köpte Cloetta upp Candelia, och lade ner Kalmarfabriken. Det är alltså närmare tjugo år sedan chokladfabriken (chokla'an i folkmun) försvann från Kalmar. Den där Facebookgruppen har jag aldrig engagerat mig i, men i helgen hade en Facebookvän, som också har jobbat där, lagt till mig i gruppen. Väl inne blev jag sittande och tittade på gamla kort som folk hade lagt upp. Det dök upp ett bekant ansikte här och var, och till slut även mitt eget på bilden nedan. Där hade folk kunnat se ett gammalt foto på mig, som jag inte ens visste fanns, i över ett år. Vi sköt något som kallades Karamellsmällen på en skjutbana. Namnet kom sig av att det var min dåvarande arbetsgivare som arrangerade den. Det jag minns av den tävlingen är framför allt att när dom inte hittade ett av mina skott togs det för givet att jag hade missat. När samma sak hände en av gubbarna förutsatte man däremot att två skott hade gått i samma hål. Mina dagboksanteckningar ger dessutom vid handen att jag var med i samma tävling tre år i rad, så jag minns inte om jag är 22, 23 eller 24 år gammal på kortet. Första gången lyckades jag bäst, för då vann jag damklassen.

27 Juni 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Ljudlöst.

Ibland kan det vara ganska självklara saker som gör att datorn inte fungerar som den ska. Som den gången någon hade stängt av ljudet. Jag gör alltid det på knappen på högtalaren, så jag visste inte ens att man kunde göra det någon annanstans. Det tog en stund att klura ut vad som hade hänt och att hitta det kommandot. Varför det över huvud taget går att stänga av ljudet på videoklipp har jag aldrig ens förstått, mycket mindre varför det är avstängt ibland redan när jag får upp ett klipp. I mitt fall är det oftast musikklipp, och dom gör sig inte lika bra utan ljud. Igår var det i lurarna jag använder vid datorn, för att inte hålla grannen vaken hela nätterna, som det plötsligt var helt tyst. Det visade sig att det var lurarna som stängde av sig själva. Jag vet inte om jag hade slarvat, så det var dåligt med batteri i dom eller något. Annars brukar jag ladda dom efter varje användning.

 

16 Juni 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Konvertering.

Det är många år sedan jag bytte till en ny version av Words i datorn. I dokument som är gjorda i en äldre version och som jag fortfarande använder har det i alla år kommit upp en extra ruta att klicka okej i för att spara. Jag har tänkt tanken att ta reda på hur man konverterar dom till det nya formatet, men aldrig kommit till skott. När det äntligen blev av visade det sig vara betydligt enklare än jag hade trott. Tryckte man på Officeknappen så kom kommandot "konvertera" upp. Man tryckte på den knappen, och sedan var det klart.

 

22 Maj 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Tangentbord.

Innan jag skaffade dator hade jag en elektrisk skrivmaskin, som jag skrev på. Jag minns fortfarande efter alla år hur mycket lättare tangenterna var att trycka ner, när jag blev med dator. Dom senaste veckorna har det gått bakåt med det. Mitt tangentbord har några år på nacken, och börjar bli trögt. Jag antar att en ordentlig dammsugning av det kunde vara en bra idé, men sedan jag läste om någon som hade sugit bort en tangent vet jag knappt om jag vågar. Lite känns det som att det jävlas med mig, för det är alltid dom bokstäver jag vill ha med som missas. Råkar jag komma emot fel bokstav behöver jag bara nudda för att den ska komma med i texten. Jag såg Carl Bildt på tv en gång, och förundrades över hur han hamrade på sin dator. Nu tenderar jag att göra likadant, för att vara säker på att få ned det jag vill. Lite intressant är det att jag knappt ens har övervägt att investera i ett nytt tangentbord. Speciellt om man betänker hur många gånger jag har bytt mus under dom här åren. Det blir lite beslutsångest också, om jag ska köpa nytt tangentbord. Jag har ett svart, som jag tycker är svårt att se på nätterna, så jag har funderat på att köpa ett vitt, som jag hade till min första dator, nästa gång. Rent utseendemässigt tycker jag att det svarta är snyggare, men å andra sidan är det sällan någon annan än jag inne i mitt sovrum som ser det.
18 Maj 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Dejtingsidor.

Jag såg reklam på nätet för "Dating för singlar över 60 år." Den flög bara förbi som hastigast, men enbart rubriken fick mig att fundera en del. Det var förstås skönt att se att det rentav fanns någonting man fortfarande var för ung för. Å andra sidan lär dom flesta män jag har haft något ihop med genom livet vara över sextio vid det här laget. Då känns det lite exkluderande att dra en gräns där. Dom kanske resonerade som så att det där med åldersskillnad bara ställer till problem. Å andra sidan finns otrohetssajten Victoria Milan, som jag tycker känns enbart som ett sätt att skaffa sig bekymmer i onödan. Fast när jag läste en debattartikel av Dominika Peczynski, som driver den i Sverige, insåg jag att det finns flera sätt att se även detta på. Hon skrev bland annat: "När jag drev Lovesearch, som egentligen var en matchmakingsajt för singlar, var många av våra medlemmar i själva verket gifta. Så är det på alla dejtingsajter. Men på dessa talar man inte om för andra medlemmar att man är gift och lurar således dem man dejtar. Ponera, utan att lägga någon värdering i det, att en människa som söker sig till en otrohetssajt med största sannolikhet skulle vara otrogen i vilket fall som helst. Då kan man ju tycka att det är bättre att det sker utanför arbetsplatsen, där många otrohetsaffärer inleds, av den enkla anledningen att det verkar dumt att förstöra sina relationer med arbetsgivare och kolleger – eller inom den bekantskapskrets man delar med sin partner. Det är inte särskilt snyggt att ligga med frugans väninna. Eller med någon som inte har en susning om att man redan är upptagen på annat håll. Det är lätt hänt att man ”glömmer” att berätta för sin älskare/älskarinna att man är gift. Något som kan leda till att älskaren eller älskarinnan i vredesmod, då de får reda på sanningen, kontaktar den bättre hälften och avslöjar affären. Att vara spontanotrogen på fyllan utan skydd kan också leda till mycket tråkiga konsekvenser i form att könssjukdomar eller oönskade graviditeter. Med tanke på ovanstående kanske vi ska vara glada att det kommer kommersiella aktörer som gör det möjligt för människor att få utlopp för sina drifter och samtidigt minimera riskerna med dem.
Otrohet kommer aldrig att vara bra, eller schysst eller riskfritt. Men med hjälp av otrohetssajterna kan skadorna åtminstone begränsas."

 

14 Maj 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Sök och finn-spel.

När jag spelar sök och finn-spel som är på engelska uppstår flera problem. Att jag har svårt att få ögonen på det jag letar efter över huvud taget har förstås inte så mycket med språket att göra. Att mitt ordförråd på engelska inte är överdrivet stort har det däremot i allra högsta grad. Ibland sitter jag och googlar, för att få veta vad det är jag ska leta efter. På det viset är förstås dom där spelen bra, eftersom jag lär mig fler ord. Ett annat problem är att samma ord kan ha flera betydelser. Häromsistens fattade jag inte varför jag inte kunde hitta en spade. Den borde ju vara relativt stor. Till slut insåg jag att det var ett spadertecken jag letade efter. Samma sak med slagträ och fladdermus. Hur kommer man ens på idén att ha samma ord för två så olika saker? Att jag tolkade rock art som något som hade med musik att göra istället för hällristningar, beror förstås i allra högsta grad på att engelska inte är mitt modersmål.
13 Maj 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Slangopedia.

Folk nu för tiden (framför allt ungdomar) använder en massa märkliga förkortningar när dom skriver på Facebook. Jag får googla för att fatta vad dom menar, och hittade en av dom på en sida som hette Slangopedia. Det kändes som en länk värd att spara. Det finns gott om uttryck som egentligen inte har så mycket med svenska att göra, förutom alla dessa förkortningar då, och jag vet att när jag behöver den nästa gång har jag glömt vad sidan hette. Så jag letade upp rätt plats bland mina sparade länkar bara för att upptäcka att den redan fanns där. Jag har tydligen hittat det jag har sökt där förr, och tyckt redan då att det var en bra idé att spara den. Jag har med åren insett att man lika gärna kan spara precis allt i datorn. Där finns gott om plats, och förr eller senare behöver man det mesta igen. Fast ibland kan det bli så långt senare att jag har hunnit glömma att jag redan har sparat det. Det gäller bara att veta mer exakt var. Jag får försöka lägga saker där jag känner att jag kommer att leta efter dom först. Jag kör samma upplägg i skåp och lådor i min fysiska verklighet här hemma.
11 Maj 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Sällskapsspel.

Nya sällskapsspel har i modern tid nästan alltid betytt frågespel. Jag ville ha någon annan typ av spel, så förra helgen gjorde jag en mer rejäl genomsökning av utbudet hos nätbutiken Spelexperten. Ett spel som baseras på Rummy, ett påminner om Tetris och i det tredje drar man kort och försöker göra rader på spelplanen. Alla tre sakerna är sånt jag gillar, men sedan hittade jag mer exakt det jag sökte. Två olika spel där man snurrar fram nummer och drar kort för att bestämma vad som ska hända. Det ena handlar om livet i stort, och i det andra leker man tågrånare. Min tanke var att välja bort ett par av spelen innan jag beställde, men så tyckte jag det var synd, när jag äntligen hade hittat vad jag sökte. Det fick bli fem nya spel på en gång. Nu gäller det bara att någon mer gillar samma, så jag får spela dom någon gång. Ett resespel jag har sedan tidigare innehåller en del frågor på olika länders flaggor. Det tycker brorsonen om, eftersom han kan i stort sett varenda flagga i hela världen. Jag, som möjligen ser skillnad på Sveriges och Japans flaggor, är inte lika road. Spelexperten hade ett spel med enbart flaggor, men det köpte jag av förklarliga skäl inte. Rummyspelet borde faktiskt min äldste bror kunna offra sig och spela, när han kommer ner till midsommar. Det är nämligen hans dotter som har lärt mig spela Rummy en gång i tiden. Att spelplanen till tågrånarspelet var ett tredimensionellt tåg hade jag fattat. Vad jag inte anade var att det kom i delar utstansade i kartongark, så man fick bygga ihop det själv. Jag är inte speciellt händig och jäkligt darrhänt, men till slut fick jag ihop ett lok och sex vagnar. Resultatet syns på nedersta bilden.

 

7 Maj 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Ansiktskräm.

Jag använder en svindyr ansiktskräm bara för att den är så skön. Det känns som en smekning att smörja in sig med den. Som med nästan allting annat köper jag den på nätet numera. Sist det var dags fanns den inte där jag brukar köpa den. Däremot hade jag sån tur så det var fyrtio procents rabatt på den där jag hittade den. På det hela taget fick jag två burkar för samma summa som jag brukar betala för en, så jag tog två. Fast när jag fick hem dom hade jag fått en annan produkt. Det brukar ju sägas att om någonting verkar vara för bra för att vara sant så är det oftast inte det. På deras hemsida kunde man bara se vad dom hade skickat, inte vad jag hade beställt från början. Det kunde ju faktiskt vara jag som hade gjort en miss, så jag bet i det sura äpplet och beställde igen. Den här gången var priset betydligt högre. Jag köpte ändå två burkar, eftersom jag kom upp i en summa där dom skickade det fraktfritt då. Inte förrän jag kom så långt slog det mig att jag alltid sparar alla mail jag får tills jag har varan i min hand. Sedan kastar jag dom, men som tur var hade jag inte hunnit tömma papperskorgen. I mailen från det här företaget fanns det till och med en bild på den varan jag hade köpt. Dom tog lite tid på sig, men när jag hade bestämt mig för att kolla upp var man anmäler dom som luras på Internet kom det mail om att dom hade gottgjort mig mer än väl. Dom hade skickat dom utlovade burkarna utan kostnad och utan att jag ens behövde returnera det jag hade fått istället. Nu har jag ansiktskräm så jag klarar mig ett bra tag, men många pengar tjänade jag på den dealen.

 

16 April 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Adressetiketter.

Det händer att någon vill att jag gör deras adressetiketter, fast jag misstänker att alla har tillgång till egen dator numera. Dom senaste gångerna har etikettprogrammet och min skrivare inte kommit överens riktigt, så planen var nog att säga nej i fortsättningen. Men så kom det ett brev från en tjej som enbart hör av sig via snigelpost. Jag känner lite extra för henne redan innan. Nu hade dessutom hennes syster gått bort, så jag hade inte hjärta att göra annat än att försöka. Förra gången jag gjorde etiketter till henne gav jag upp att få det som jag ville till slut. Halva arken blev okej, så jag skrev helt enkelt ut dubbelt så många, och klippte bort det som var fel. Den här gången tog jag ett steg bakåt i utvecklingen istället. Innan jag började med ett speciellt etikettprogram gjorde jag mina etiketter i Works. Som väl är har jag insett att man sparar så mycket man bara kan i datorn, så det var bara att öppna ett sånt dokument och byta bilderna i det mot dom kompisen ville ha. Lite mer pyssel blev det, men det blev betydligt mindre blod, svett och tårar än förra gången.

 

4 April 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Datormus.

Fördelen med att alltid köpa samma märke av saker och ting är att tillbehören passar även om man köper nytt. För mig gäller det framför allt när jag köper datormus. Jag håller mig till Logitech, eftersom dom gör en större variant, som jag tycker ligger bättre i handen. Laddningssladden jag använder fick jag med den förrförra musen jag köpte eller något liknande. Det märkliga är att den är betydligt enklare att få in i musen jag har nu än i den jag fick den till från början. Något annat jag uppskattar med den är att jag kan se på datorskärmen hur batteriet i musen mår. Dom jag har haft tidigare har jag fått stänga av och sätta på igen, för att se hur många lysdioder som tändes.

 

30 Mars 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Webbläsare.

Jag har länge använt fyra olika webbläsare, även om jag inte surfar på Internet med Netscape. Där är det composern jag använder, när jag ändrar på min startsida. På nätet använder jag Google Chrome när det ska gå snabbt, Mozilla Firefox för att jag trivs bäst med den och Internet Explorer för sånt som inte fungerar i någon annan läsare. Så började flashen krångla för mig. Min favoritsida för spel ser inte ut som den ska i Chrome, och även på andra sidor tvekar flashen lite. Det var då jag blev sugen på att prova något nytt, och insåg att det fanns en webbläsare som jag aldrig hade testat. Varför jag knappt ens hade hört talas om Opera vet jag inte, men den är helt underbar. Den är som en lyckad korsning mellan Firefox och Chrome, där allt både fungerar och går fort. Mitt enda problem var att jag ville ha min egen startsida. Det gick att ändra så den öppnades när jag startade webbläsaren, men när jag tryckte på knappen för startsidan eller öppnade en ny flik, kom Operas egen startsida upp. Jag läste också om den att dom nog ville ha det så, eftersom det inte fanns något alternativ för att skriva in en egen adress. Nu hade den recensionen några år på nacken. Sedan dess hade någon fixat ett tillägg som fixade exakt det jag ville. Så nu ser Opera ut som mina andra webbläsare, och den är på god väg att bli min nya favorit. Såhär i efterhand har jag hittat Vivaldi, som tydligen ska vara ännu bättre. Skönt att veta att det finns alternativ, när allting inte vill som jag vill.

 

14 Mars 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Bildsök.

Jag är vansinnigt lättroad. Varje gång jag sätter min telefon på laddning flyger det iväg en animerad raket på skärmen, och den får mig alltid att le. Det stod någonting under den, men det dröjde ett tag innan jag kom ihåg att ta på mig glasögonen innan, så jag kunde läsa texten. Det var någon reklam för hur man ökade laddningshastigheten. Är det någon som tror att jag kommer att ta tag i det, för att sedan aldrig få se raketen mera?
Att göra bildsök för att illustrera mina blogginlägg kan bli riktigt intressant. Först att komma på vilka sökord man ska använda. När min chef hade haft information nyligen sökte jag på "tecknad bild direktör". Det andra är vad man kan få upp för bilder på en sån sökning. Jag fick bland annat upp en på Leif GW Persson och en på Roger Rabbit. Ingen av dom påminner speciellt mycket om en direktör, och GW är inte ens tecknad.

 

4 Mars 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Paket.

När jag köpte min kapselmaskin från Tassimo hade Kvantum Marabou chokladkapslar till den. Det är möjligt att det var namnet som påverkade mina smaklökar, men när dom byttes ut mot Milka tyckte jag inte att dom var lika goda. För ett par veckor sedan tog dom slut dom också, så när det inte hade kommit nya till förra helgen frågade jag en i personalen. Enligt honom var chokladdrycken slut från leverantören. Jag dricker choklad som många andra dricker kaffe, så jag ville inte riskera att stå helt utan. Även om jag hade orkat masa mig iväg till någon annan butik, så var ju inte chansen speciellt stor att dom skulle ha såna där heller, om dom var slut hos leverantören. Jag har skickat efter från Tassimos webbsida tidigare, när jag ville ha en hållare till mina kapslar. När jag gick in där nu konstaterade jag att Marabou chokladdryck över huvud taget inte fanns längre. Istället för att beställa Milka direkt googlade jag vidare. I en annan butik hittade jag inte bara kapslar från Marabou. Dom var dessutom betydligt billigare än hos Tassimo. Beställde man tillräckligt många bjöd dom dessutom på frakten. Det går, som sagt, åt en del chokladkapslar här, och hur länge det dröjer innan Kvantum får in dom igen vet man ju aldrig. Mitt paket skulle komma till just Kvantum. Jag hade aldrig hört talas om att dom var utlämningsställe för DHL, men det var tydligen ganska nytt. Mig passade det perfekt, eftersom jag ändå har ärende dit en gång i veckan. En rejält stor låda blev det, men med hjälp av spännband lyckades jag få den att sitta kvar på pakethållaren hem i morse.

24 Februari 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Datorstrul.

Det upphör aldrig att förvåna mig att det efter så många år med hemdatorer inte går att tillverka en som bara fungerar. Jag vet i och för sig inte om Mac är enklare att ha med att göra, för jag har alltid haft PC. Jag har med åren blivit föredömligt bra på att anteckna lösningen på dom problem som uppstår, så jag åtminstone slipper googla på dom en gång till, när samma sak händer igen. Som nu när min favoritspelsida Royalgames inte ser ut som den ska i Google Chrome. Det är mycket flash på den sidan. Det fungerar fortfarande att spela, men mellan spelen ser det förfärligt ut, och mina gamla anteckningar hjälpte inte alls. Vid mina plugins finns inga knappar för att avaktivera, och mappen med appdata är tom. Eftersom jag läste att flash skulle vara integrerat i Chrome numera, provade jag till och med att installera om webbläsaren. Det som hände då var att jag förlorade inställningarna till den, och dom hade jag inte tänkt på att anteckna. Jag vill ha upp min startsida när jag öppnar en ny flik, och det måste man ha ett extra tillägg som fixar. När jag hittade det fungerade det bara med sidor ute på nätet, och min startsida har jag i datorn. Till slut insåg jag att det var jag som hade tagit fel tillägg, så nu fungerar det som jag vill. Ett typiskt I-landsproblem, men det är verkligen irriterande när det inte blir som väntat när man trycker någonstans. Efter sju sorger och åtta bedrövelser bestämde jag mig för att köra Royalgames i Firefox framöver. Huvudsaken är att dom spel på andra sidor som går för långsamt i den webbläsaren går att spela i Google Chrome. Inte undra på att man måste ha flera webbläsare.
19 Februari 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar
Sökande.

Jag lägger mycket av min tid på att leta efter saker. Trots att jag använder nästan lika mycket tid till att städa, sortera och organisera, känns det som om jag aldrig hittade någonting. För några veckor sedan hittade jag inte ens sockerskålen, när jag ville ha socker i kaffet. Den hade nämligen någon marodör (med största sannolikhet jag) flyttat tillbaka till hyllan där den stod från första början. Oklart varför jag inte letade där. Möjligen hade jag druckit vin, och fick bara inte ögonen på den. Att minnet sviker kan ha med för lite sex att göra, läste jag nyss. Sedan datorn kom in i mitt liv ägnas minst lika mycket tid åt att söka information på Internet. Hittar jag bara det jag letar efter till slut går det väl an, men ibland går timmarna till ingen nytta alls. Den senaste uppgiften lade jag mycket tid på att söka efter både på nätet och på min hårddisk. Jag fick ge upp till slut, och inse att jag aldrig skulle hitta den. Nu är det ju så att jag levde i nästan fyrtio år utan vare sig Internet eller dator. Det mesta av mitt liv har visserligen åkt in i den i efterhand, men vissa saker finns fortfarande enbart på papper. På jakt efter något helt annat snubblade jag sålunda över uppgiften jag hade sökt så länge. Tur får man väl kalla det, eftersom jag inte ens hade tänkt tanken att leta just där.

18 Februari 2017  | Länk | Datorn & Internet | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Eva Eremit                                             Skaffa en gratis hemsida