Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
April (2020)
>>


Saknar a a och o

Har borjat skriva pa boken som varit planerad ett tag - men inte paborjad eftersom den skulle startas 2010. Dock har jag just nu inga a, a eller o pa mitt tangentbord...

 

15 November 2010  | Länk | tankar | 0 kommentar
... tiramisu.

Igår var Charlotte och jag på " våran Greken på hörnet" - restaurang Kouzina på Valhallavägen. Dom har jättegod mat även om dom är otroligt snåla. Och ganska tragiskt så var deras tiramisu slut när jag önskade det till dessert.

Idag rullade jag ned till Sergelstorg och lyssnade på Alliansen under blå himmel och en glad sol. Träffade också på Susanne medan jag satt och väntade på min taxi.

När jag sen kom fram till Scandic Upplands Väsby blev jag inte insläppt till mässan - eftersom jag var handikappad. Jag berättade att jag skulle möta min väninna som ställde ut därinne och fick toknobben. En del skrek åt mig att åka därifrån och en del undrade vad den stackars handikappade flickan gjorde i entrén. Så jag ringde in till Chai och bad henne komma ut och möta mig, vilket hon skulle göra om en halvtimma. Hon var just uppe i ett bra köp...

När jag blivit insläppt så rullade jag runt och kollade efter en bra silversmed - och hittade en grym kille. Och jag ska, som överenskommet skicka mina skisser till honom i veckan och se om jag kan få till det ;). Han var grymt öppen till att göra smycken efter de beskrivningar jag gav honom.

Imorgon är det kyrkoval och jag kommer att stå vid Olaus Petri- kyrkan och dela ut valsedlar för FiSK. Även om jag i år inte kandiderar.

20 September 2009  | Länk | tankar | 0 kommentar
Nedräkning har börjat...

Har i drygt 10 år blivit placerad att arbeta gratis. Inte så inspirerande eller motiverande. Vid sidan om har jag haft "engagemang" - där jag inte kunnat ta emot någon lön.

Nu, om några få veckor kommer jag att bli klassad " arbetslös" - vilket kommer att öppna upp enormt för mig. Dvs jag kommer att slippa handfängslet förtidspension/ aktivitetsersättning.

Har annars idag gett en intervju via internet till en tidning. De hade läst min hemsida och blivit intresserade. I veckan ska jag också ringa Louisa som driver WheelieChix- Chic. Hon gillade visst bilderna vi tog väldigt mycket. Och vi borde rulla ut och ta en drink - hon är ju nyinflyttad* ifrån England.

Har annars precis kommit hem ifrån en kvällsjogg. Jag brukar ju rulla ned till Värtahamnen och tillbaka vissa kvällar. Och i morgon blir det arbete med hemsidan till vår bostadsrättsförening. ( Som jag alltså kommer att kunna få betalt för, i december :))

15 September 2009  | Länk | tankar | 0 kommentar
TECKEN

1: Man Utd

2: Man City 

3: Arsenal

Varför inte? Är helt troligt och vore helt underbart. Efter dagens två matcher med vinst för Utd och City, och förlust för Arsenal mot City – världsklass.

 

Satt och kollade på kanalen Al Jazeera igår. Enbart nyheter – relevanta och världsliga. Jag lyssnade speciellt då det rapporterades ifrån de amerikanska styrkorna som är nere i Mellanöstern. Jag har en vän i Manchester – och läste på Facebook att han nu är med den amerikanska styrkan. Någonstans i mellanöstern. ( – Fortsätt skriva på Facebook. Jag tycker om att läsa allt du skriver – det betyder att du lever. )

Själv är jag medlem i IKFF – Internationella Kvinnorförbundet för Fred och Frihet och jag har en barndomsvän som arbetar inom FN- styrkan.

 

På Al Jazeera sänds även teckentolkade nyheter - vilket vore ett lyft för Sverige om det infördes här också. Under dagens nyhetssändning på kanalen kl. 2050, berättades det även att Zlatan gjorde mål ikväll J Det var kul att höra/ läsa i den svenska textningen.

 

Kom annars hem från Fältöversten tidigare. Där jag förevigt är idiotförklarad. Det satt en annan rullstolsåkare mitt framför disken och pratade med ansiktet vänt emot expediten – så alltså antar jag att hon pratar med expediten bakom disken och jag sätter mig bakom. Kan liknas vid köbildning. Expediten går då fram till mig medan rullstolsåkaren framför mig fortfarande pratar och säger/ skriker BEHÖVER DU HJÄLP?

Lätt skakad svarar jag nej och rullar därifrån.

 

Nu sitter jag i styrelserummet och jobbar vidare med hemsidan till vår bostadsrättsförening.

12 September 2009  | Länk | tankar | 0 kommentar
3e september

Har i ca 9 år kämpat för rätten att få arbeta/ få betalt för de arbeten jag utav handläggaren placerats att göra. Vid sidan om har jag haft engagemang för detta - där jag också fått betalt för mina insatser. Nu har Försäkringskassan tagit beslutet att jag ÄR arbetskapabel så alltså startar någonting nytt för mig, from en månad framåt, ca.

Startar nästa vecka med sökandet efter ett arbete - där jag får en normal lön. Ska även följa upp några ansökningsbrev som jag skickade för en månad sen och försöka marknadsföra mig efter bästa förmåga - har tex lagt upp en CV/ hemsida på adressen http://ace-the-illusion.net/

Visst tror jag på mig - om inte jag tror, hur skulle jag då kunna begära att någon annan ska tro på mig? Jantelagen är det mest destruktiva som kommits på.

3 September 2009  | Länk | tankar | 2 kommentarer
01 18

Var inne på Facebook och sökte på min ena systers namn - och denna gång fick jag upp en tjej vars bild var näst intill identisk med min/ vår mamma. ( Kanske mera hennes eftersom hon är mammas biologiska dotter... ) Hon hade ialla fall addat våran andra syster också, så jag är helt säker på att det är hon ;) - GLAD!!!

Satt annars idag och jobbade med hemsidan till bostads- rättsföreningen jag bor i. Tyvärr så missade jag alltså ett evenemang jag velat gå på som var i dag på eftermiddagen. Karin och jag var nere på stan igår och då såg jag en affisch som lockade till intresse. Men eftersom Man Utd spelade mot Arsenal igår stack jag sen hem för att se den matchen - helt brutal. Gillade speciellt Arsene Wengers tåfjutt* i marken då matchen var över, Man Utd 2 Arsenal 1 ;)

 

31 Augusti 2009  | Länk | tankar | 0 kommentar
26 augusti 2009

Satt på bussen på väg till jobbet i morse då det kom in en kille med barnavagn. Vagnen fick precis plats mellan mig/ min rullstol och sätet mitt emot och killen i vagnen var stans sötaste – näst efter min brorson förståss.

Efter jobbet stannade jag till vid plattan för att köpa en grej. Det tokregnade och folk sprang. Och mitt på plattan stod en kille och spelade fiol. Det var så tragiskt vackert och jag rullade fram för att ge den tappre musikanten en slant – och fick repliken: Nej, jag vill inte ha pengar. Jag kommer ifrån kyrkan. ( - ... Jaha. Förlåt? ;))

 

Insändaren jag fick publicerad i Östermalmsnytt för två veckor sen har fått både ris och ros. Många har stoppat mig på stan med åsikten att jag som handikappad måste också förstå och visa respekt. Många har också gett mig både beröm och medhåll för det jag skrev. Det senare är förståss roligare att höra. Men jag vill höra dem med negativ kritik också – det visar att de har läst, att de har förstått vad jag skrivit, och de har sen skapat en åsikt om vad jag skrivit. Optimalt.

 

Ska snart iväg till styrelserummet och jobba med hemsidan till vår bostadsrättsförening jag bor i. Förra året drabbades ju jag utav en kraftig vattenskada hemma. Och just nu så är ca 85% av samtliga lägenheter i vår förening, antingen vattenskadade eller fördärvade med bomjlud. Hemsidan behöver ordnas till så att informationen till de boende är tydlig och lugnande*.

Ang. min egen hemsida så är den strax klar att bli publicerad. 

26 Augusti 2009  | Länk | tankar | 0 kommentar
Parkerat framför ZLATANz

premiärmatch med Barcelona mot Man City. Matchen börjar snart och Zlutar... 3 - 1 till Zlatan ;) ” Ibra -  världens näst dyraste spelare. Näst efter Ronaldo” - som Man Utd lät gå för 80 milj. pund...

Fick mycket pozitiv respons idag på min insändare i   Östermalmsnytts förra nummer. En tjej hade läst det och höll med mig i mina åsikter.

Ikväll blir det ingen kvällsjogg, till ära för matchen. Kanske  tar två rundor i morgon istället ;)  För snart* lär det ju bli snö, och  då blir vägarna orullbara med rullstol. Bra att pazza på när det  fortfarande är möjligt.

Ja, Barca har ju fler bra spelare än Ibra - dom har ju Tevez också ;) Som spelade i Man Utd tidigare 

19 Augusti 2009  | Länk | tankar | 0 kommentar
Så var det slut...

...på den här sommaren. Eller...? Hoppas inte det, för idag ska jag till Fjäderholmarna med min pappa och hans tjej – en innestående födelsedagspresent från tidigare i år.

När jag tittar ut på min altan så är den skuggig, vilket kan bero på att jag har träd ivägen för solen. Tur då att min granne mitt emot sitter på sin uteplats de flesta mornarna. Idag har han shorts och bar överkropp så jag antar att det är ganska behagligt ute, ändå. Dvs utanför min skuggiga altan.

 

Hade på TV4 Nyhetsmorgon i lördags och gäst i studion Lövis. ”...funktionsnhindrade, har jag fått lära mig att det heter...” sa programledaren med en ganska nöjd min. Antagligen med anledning av att hon inte använde begreppet ” handikappade”.

Repliken på det blev förståss att det korrekta uttrycket är ” personer MED funktionsnedsättning.” Och ”... otillgänglighet är funktionshinder och funktionshindrande.”

Det är inte det att begerppet ” handikappade” är ett ” fult ord” om människor med funktionsnedsättning, det är bara inkorrekt svenska.

Som adopterad ifrån Syd Korea är jag inte ” rasistad”, även om jag utsätts för rasism dagligen. Jag säger alltså att jag är adopterad ( ifrån Syd Korea ).

Jag grundar de här åsikterna baserat på FN: s standardregler - som Sverige har skrivit under att följa.

 

Hemma hos mig rockar just nu Carmen Burana, O fortuna http://www.anthea2.freeuk.com/carminaburana/   ( Rockar är kanske just inte riktigt korrekt uttryck. Men precis nyvaken kan det ibland kännas just så ;)).
29 Juli 2009  | Länk | tankar | 0 kommentar
.

Tanken var att betala räkningar igår då en kompis ringde som ville gå ut för en fika. Kan jag göra, sa jag. ( Det är inget kul att betala räkningar ändå ;). )

Ang. vår bostadsrättsförening så sitter jag med i styrelsen och denna vecka har jag jour. Förra året så drabbades ju jag och två andra lägenheter utav vattenskada. Ytterligare flera lägenheter är just nu fuktskadade och andra har bomljud ( - i kakel ). Så därför är det ganska intensivt arbete i styrelsen just nu.  

Eftersom jag blev så besviken över Folksams bemötande vid min tidigare vattenskada har jag bytt till Trygg Hansa. Min ena granne hade ju dem vid aktuellt tillfälle och skillnaden mellan försäkringsbolagens bemötande var väldigt tydlig. Dagsläge: Extremt trevligt att få hem en medlemstidning också – ” Tryggheter” ifrån Trygg Hansa.

 

Tidigare i veckan var jag och Chai till ( koreanska- ) kyrkan. Det var besök ifrån, bl a. en koreansk barnkör som nu turnerade runt hela världen. Dom var runt 7 år och så otroligt duktiga! Även om jag inte fattade ett ord utav vad de sjöng – på koreanska...

Efter en timma ca. blev det sen dags för mat och jättebufféen dukades upp. På väg till bordet kom det en ( svensk ) kille som visst bott i samma förening som jag, tidigare. Och jag gratulerade* till att han flyttat innan husen drabbades utav vattenskadorna. Han gratulerade* mig och berättade att han hade kryssat mig i valet –06.

 

Imorgon blir det jag och solen – hoppas jag ;). Med vissa avstickningar till kontoret då jag som tidigare nämnt har jour.                  ( Hur tänker man när man bygger en fastighet utan att luta avloppsrören NEDÅT? Tänker man överhuvudtaget? )

17 Juli 2009  | Länk | tankar | 0 kommentar
( 03: 54 )

Tanken var att blogga något fint... Klockan är snart fyra på natten och jag inbillar mig att varje ord i varje sång, handlar om Dig.

Det gör dom inte.

Det gör dom. Varenda ord är hyllningar till livet och till kärlek.

 

När senaste sommaren snart var slut hälsade jag på Dig på sjukhuset. Du hade gjort någon operation och mådde bra efter den. Och efter besöket på Karolinska rullade jag hela vägen tillbaka till Vanadisvägen där jag då bodde tillfälligt.

Det är nu ett tag sen vi hördes. Och jag fick hem ett Visa- buisness som jag ville fråga Dig om jag verkligen fortfarande skulle ha. Jag vet att du jobbar till sent på kvällen så jag ringde inte på dagen. Jag ringde på kvällen.

Du svarade inte på mobilen.

 

21: 20 svarade Din man, hemma. Och han gav mig extremt diffusa svar kring var Du var, vad Du gjorde, hur Du mådde, om Du fanns där...  Minns inte min fråga sen, minns inte hans svar. Men trots att jag förstod det var jag tvungen att fråga. Tyvärr fick jag ett svar. ( - Är Anneli död? )

 

-         Ja.

 

Din man och din dotter satt och väntade på personer som skulle komma och dödsförklara dig.

Jag önskar jag hade ringt klockan 21: 00 istället.

 

Kan inte sluta gråta. Tanken var att blogga något fint men jag kan inte. Vill så gärna tro att Du kan läsa det här. Vill så gärna tro att Du visste hur mycket jag tyckte om Dig. Vill så gärna tro att Din man ringer mig i morgon och säger att han hade fel – att Du levde faktiskt, och att Du fortfarande lever.

Jag kommer inte att gå på Din begravning. Jag kommer nån dag senare.

( Minns Du när vi hade besök ifrån Kina? Jag har ett foto ifrån det besöket och det är det enda kortet jag har på oss två tillsammans. Jag tycker det är fint. Du och jag är omringande utav kineser ;))

25 Februari 2009  | Länk | tankar | 0 kommentar
Pratade lite om hur jag

trivdes på Best Western Time Hotel – där jag fortfarande bor till följd utav en vattenskada hemma. Jag sa att det inte var någon fara att behöva bo där jag bor och fick svaret att ” ... nej, du sitter väl bara i baren...”. Replik: Hade jag haft ett alkoholbegär skulle jag lika gärna, och billigare, supit uppe på rummet istället. Och eftersom jag inte gör det i vanliga fall så gör jag det inte nu heller.

Lite förutfattade meningar ifrån svägerskan.

 

Snackade med Henke idag också. Han är byggare och ska bygga lite hemma hos mig ganska så snart. Han och jag växte upp tillsammans i Västerhaninge och har gått i samma skolor. Jag kommenterade att det funkade ganska bra att bo där jag bor och han replikerade att ” ... ja, du kollar väl bara på porrfilm..”

 

Jag har inget behov utav varken porrfilmer eller att sitta och kröka. Och en hälsning till personalen på Thelins, Fältöversten: Jag kan dricka ur ett vanligt glas, ni behöver inte servera mig sugrör. ( även om jag använder rullstol )

 

Var annars hemma och hämtade post idag och hann prata lite med några grannar. Dom flesta verkar veta att jag bor på ett hotell och dom gör det till en grej – ” Du bor ju på HOTELL!!!!!”

Replik:  Hade det varit så att försäkringsbolaget hade kunnat ge mig med ryggmärgsskada en evakueringslägenhet som var tillgänglig, då hade jag inte behövt bo på ett hotell. I övrigt så bor jag i en studio – alltså som en liten lägenhet med kök.

12 November 2008  | Länk | tankar | 0 kommentar
Ang söndagens partiledardebatt

på SVT2 blev jag varken besviken eller imponerad. Snarare en bit road och då utav Jan Björklunds replik: ” Patienten ska vara i centrum – inte i väntrum.”

Kom lite besviken att tänka på när Hillary C och Barack Obama höll tal till folket. Den senare nämnde något om frihet och rättvisa – oavsett ” age, sex, etnicity or disability” – ålder, kön, etnicitet eller funktionsnedsättning. 

I svensk politik saknas tyvärr ofta det senare – personer med funktionsnedsättning räknas in bland sjuka eller äldre. Och det é synd.

 

Någon hos SVT som jag annars tror skulle klara av att göra ett bra reportage kring ökad tillgänglighet, är musikjournalisten Fredrik Strage – gärna i Existens.

 

Var på väg in i entrén till Best Western Time Hotel där jag fortfarande bor och ser i ögonvrån två andra gäster som stannat och bara stirrar rakt på mig. Eftersom jag inte reagerar antar jag att jag har vant mig. Men det vore kul nån gång att stanna och bara skratta – för de ser brutalt fåniga ut. Överkroppen lätt framåtlutad, armarna en bit utsträckta, hakan framskjuten till max, öppen mun och stirrande ögon.  

Fast hade jag både stannat och börjat skratta skulle de väl tagit det som ett rop på hjälp. Nu gjorde jag som vanligt - rullade och skrattade ;)

 

 På tal om SVT och hotel – i början utav nästa år sänds ” Hotel Opera” – där jag gör den strålande* insatsen som den rullande hotellgästen, som på väg till hissen får sin nyckel utav receptionisten.

För er som inte sett mig - såhär skräckinjagande ser jag ut när jag rullar fram i stol.

Bilden är ifrån Budapest.

13 Oktober 2008  | Länk | tankar | 0 kommentar
SITSIZE

Fick ett reklammail ifrån http://www.evasunderklader.se/ ang underkläder – " även i plussize". Dvs underkläder i " lite större" storlek. Lite Större än vad? 

 

Sk plussize personer hedras med en egen storlek – plus. Jag som är Mycket Mindre ska då kallas minus? Och vi som sitter... får sy om våra kläder själva. Frida Bards kollektioner i all ära – kläder sydda att bäras sittandes. Men när får vi som sitter vara med i den ” normala” skalan? Och inte hänvisas till en/ den enda designern som syr kläder att bäras sittandes – sitsize ;). http://www.estellefashion.se/

Och de kvinnor med tex nedsatt handfunktion, tänk vad läckert om det kom en snygg korsett som var möjlig att ta på och av - själv. Och tänk vad läckert om man inte behövde leta runt efter någon speciell sjukvårdsrelaterad hjälpmedelsbutik för att sen hitta den.

" En handikappanassad korsett" kanske många skulle säga. Replik: Även Malmö högskola har vissa " handikappanpassade" delar. I dagens Metro, onsdag 1 oktober sid. 3, finns en kort notis om följande: Av hänsyn till en kvinnlig student med svår allergi har man infört jordnötsförbud. Allergi är en funktionsnedsättning. Och genom att förbjuda jordnötter gör man skolan tillgänglig och undviker handikapp - som i detta fall skulle kunna leda till döden.

1 Oktober 2008  | Länk | tankar | 0 kommentar
HEJ IDIOT

Bemötandet utav mig sen jag blev en Idiot ( rullstolsbrukare ) är inte alltid så upplyftande.

 

” Klaaarar hon det?” säger personen mitt emot mig till en annan och syftar till min ( Idiotens ) förmåga att rulla själv ( utav Vänlighet ).

” Nu kommer det en bil akta dig!” säger en person mitt emot mig och syftar till att det kommer en bil på vägen vi står på.

Visst, eftersom jag använder rullstol fattar jag ju inte att det kommer bilar på vägarna eller att man kan bli påkörd om man står i vägen. Och eftersom jag inte har en assistent är det ju osäkert om jag ( Idioten ) klarar av att köra rullstolen själv.

” Kan du inte komma ut i helgen?” Frågan kommer inte för att personen vill umgås utan för att jag ska sitta där i ett hörn och finnas med. För att bevisa att personen tänker på Idioten ( mig ).

 

Eftersom det är så svårt att prata med mig får jag istället själv försöka få igång en konversation. Och då...

1)      frågar jag om någonting relaterat till personen – och blir bemött med attityden att personen nu ska lära mig någonting.

2)      berättar jag om något jag gjort eller gör – och blir bemött med attityden att det måste ju varit svårt för mig. Vem hjälpte mig?

 

Ska jag berätta något om mig?

Rullade ” hem” ifrån mataffären och marinerade mitt ena däck i en spya – hann inte veja och det var mörkt. ” Sånt får man acceptera om man är rullstolsbunden.”

Rullar, och blir tvungen att rulla genom några ( hund- ) bajshögar då trottoaren inte gav utrymme för något annat. ” Sånt får man acceptera om man måste vara rullstolsbunden.”

 

Ringde ett av mina syskon:

( Hej syskon! )  ”... Jaha, vad vill du ( Idioten ) .... Jaha, och du ( Idioten ) går i skolan?”

Känns inte inspirerande alls då jag ringer för att höra hur dom mår och om något nytt har hänt.

Framför allt inte när jag sen, utav en annan, får höra att syskonets son alldeles snart ska få barn. 

”... Jaha, ska dom få barn snart? Jag visste inte ens om att hon var gravid.”

( Nej, varför berätta sånt för Idioten? )
28 September 2008  | Länk | tankar | 0 kommentar
Nog nu...

För de som missat; -97 gick min rygg av i en bilkrasch och min underkropp blev förlamad – utan kontrollerad funktion. Har sen dess sysselsatt mig med olika småjobb, för min egen stolthets skull. Alltså utöver de dagliga sysselsättningar jag deltagit i för att visa att jag fungerar. Detta eftersom samhället pga otillgängliga arbetsplatser klassade mig icke arbetskapabel.
2008 ges jag nu en möjlighet att arbeta och få betalt. Dvs normal- lön och det känns ju schysst.
Återstår att se hur det hela löper vidare.

Var igår på Moderna Muséets jubileum och firade födelsedagsbarnet. Massor utav kända och okända ansikten och utöver dryck så serverades papperstallrikar med lite mat. Och antagligen så satte jag i mig ganska så många. En kille som lite lustigt utsåg sig själv till mitt sällskap sprang ganska så praktiskt fram och hämtade sånt som är knasigt att försöka hålla då man rullar.

” Va jobbigt hon måste ha det..!” ” Ja... det där är jobbigt.” – dialog mellan en främmande man och min väninna. Själv hade jag första parkett då jag satt precis intill dem.
Ska jag låtsas att jag är döv och ignorera? Nej, dom utgår redan ifrån att jag inte hör. Ska jag spela dum och bara krasst fortsätta le? Nej, dom utgår redan ifrån att jag är dum. Ska jag ge replik och låta dem kalla mig en bitch som bryr mig? Nej, dom vet redan att jag är en sådan. Ganska så nyss gnällde jag ju över att två stycken hade varit inne på den enda toaletten tillgänglig för personer i stol – och haft sex. Inget fel med sex. Men eftersom dom ockuperade toaletten så länge fick jag med förlamad underkropp kissa på mig. För det är det som händer när man är förlamad. När jag kommenterade detta för min väninna blev repliken en irriterad blick och munsnörp*.

Robyn körde i alla fall en bra show och när jag sen kom hem tröståt jag lite korv eftersom jag var så hungrig.

Ps; När jag ändå är på ett lite aggressivt humör – fortfarande; Snart kommer jag nog att dra på mig en kjol slash klänning. Och alla ni/ de som känner för att ” kommentera” min spinkiga kropp kan bespara sig ansträngningen. Så mycket som jag väger nu har jag inte gjort sen min rygg gick av. Och jag tycker helt uppriktigt att det är slöseri med tid att orka leta skillnader hos människor – alla är unika. Och skönhet – är unikt. Ds.
31 Maj 2008  | Länk | tankar | 0 kommentar
Shake your booty

…tyckte jag att dom sa under en presentation inför kommande program. Jaha, tänkte jag, det var ju också ett ganska pricksäkert namn på en travhäst. Skaka din rumpa*. Men dom sa förståss Sheik Yerboti och menade hästen som visst är en utav storfavoriterna.

Slog över för att se vilken tid som Man Utd – West Ham skulle sändas. Och ser fram emot den matchen!
Ang min ” match” igår – totalt fiasko! Vi hade ätit middag på ett ställe nere vid Karlaplan och jag fick för mig att köra ett race. ” Ska vi raca hem?” undrade jag och utmanade alltså pappa och hans tjej som åker bil. Eftersom jag kör stol så blir det typ raka spåret upp till mig medan de i bilen behöver åka något runt Karlaplan. Jag kom fram till övergångsstället utanför Fältöversten och fick förståss rött ljus. Samtidigt kommer deras bil till samma rödljus – och får grönt innan vi gångare* får grönt. Otur för mig eftersom jag efter det rödjluset har uppförsbacke hem till mig.
När jag sen kom fram så tröstade dom mig med att vi kunde ju raca igen, men då ned till den restaurangen istället...

Satt på ett annat ställe tidigare i veckan där vi började diskutera situationen för kvinnor med funktionsnedsättning. Och det var andra gången som en kvinna ifrågasätter den ” nya” lagen som klassar det som våldtäkt att tvinga en kvinna med funktionsnedsättning, till sex. ” Hur ska man veta om en sån vill eller inte?” ” Om du är förlamad så gör du ju inget motstånd, alltså är det ingen våldtäkt.”
Tack syster*. De män som jag berättat för, om denna nya lag, har alla blivit riktigt illa berörda. Jag vet inte vad de tänkt men med förskräckta ögon har de frågat ” Har det inte alltid varit ett brott?”
Jag drar inte alla över samma kant och ingen man behöver ta ansvar för vad andra män gör. Precis som jag inte tänker ta ansvar/ följden utav vad ” andra gulingar” gör. Här med syftning till de kvinnor ifrån Thailand och Filippinerna, som kommer hit och säljer sex.

Och nej, angående förslaget att män med funktionsnedsättning ska ha rätt till prostituerade, är jag emot. Kommunen kan ju, om det är viktigt, istället ge bidrag så att de kan köpa lösvaginor. Och bidrag till oss kvinnor, så att vi kan köpa löskukar.
” – En till fråga blir ju huruvida feta alternativt fula människor också borde få köpa sex. De har ju också svårt att finna en partner.” så säger tex Eric Hammarstrand ifrån Motala i Corren.se.
” Eric Hammarstrand är amatörmusiker och hans hiphoplåtar kan laddas ner på nätet. Nästa år finns hans musik med på en skiva med hiphoplåtar från hela världen. Alla artisterna har funktionshinder.” ur samma artikel.
3 Maj 2008  | Länk | tankar | 0 kommentar
Dags för ett nytt politiskt budskap

– inför flera timmar per dygn ;).

Firade min födelsedag hemma hos Charlotte – som bor mitt emot mig och också fyller år samma dag som jag. Dagen efter kom brorsan och hans tjej hem till mig på middag och igår kom pappa, hans tjej och min faster. Och jag fick en helt BRUTAL dammsugare!
Jag gav annars Charlotte en kul tårtspade som ser ut som en damsko. Och blev lite förvirrad när jag själv skulle servera MIN tårta. För jag har ingen tårtspade. Tydligen så ger jag andra tårtspadar istället. Jag borde köpa en tårtspade till mig själv också.
Hade annars matchen på igår medan vi fikade. Jag har inget emot Chelsea, men dom förtjänade inte att vinna. Man Utd var bättre.
Och sir Alex Ferguson säger att detta Man Utd antagligen är det bästa laget sen han tog över.

Idag är lämnad åt brf. Skvadronen där jag bor. Vi har städdag och ska starta snart – med lite korvgrillning på innergården. Då jag är konstant sittandes/ inte så lång, brukar fönsterbläcken på nedre våningen vara min grej att göra. Dvs spola av och tvätta.
Efter det ska jag dricka thé. Brorsan har nyss varit i London och jag fick thé ifrån Harrolds. Och några otroligt gulliga chokladbitar nästan för söta för att äta.

I senaste utskicket ifrån Centrum för rättvisa är titeln " Staten tvingas betala rekordskadestånd till fastighetsmäklare som vägrades rätten att jobba".
Låtsas att staten också skulle ersätta alla oss, som pga otillgängliga arbetsplatser vägras rätten till egen försörjning och/ eller blir hänvisade att utföra arbete där vi faktiskt kan komma in - men utan att få betalt med hänvisning till att det är daglig sysselsättnig.
Staten skulle efter ett tag känna sig lika fattig som vi, dessa vanliga människor gör.
27 April 2008  | Länk | tankar | 0 kommentar
Den populäraste

Enligt tv4 nyheterna imorse var Jan Björklund den populäraste inom Alliansen. Jag tror att Maude låg på andra plats men Fredrik var i alla fall minst populär. Om man nu tycker att sådana undersökningar väger tungt.
Mötte en granne igår som berättade att han var lite besviken över Alliansens, hittintills prestationer. Det, ar något att bry sig om. Och jag ser fram emot att bevisa alla anledningar till att vara motsatsen.

Nu viger jag dagen till kontoret.

Ps Lynne, det går inte så bra för Birmingham… Och senare idag, när ni möter Svennis/ Man City, får ni stryk också =).


29 Mars 2008  | Länk | tankar | 0 kommentar
Zaknar Zlatan

Var på väg till kvällens liberala After Work på Mornington. Sitter i rulltrappan när någon böjer sig framför mig och säger ”Hej..!” Jag ber personen vänta tills jag kommit upp for rulltrappan eftersom jag i trappan behover fortsätta sitta framåtböjd för att inte volta baklänges.
När jag kommer upp visar det sig att rösten tillhör en kvinna, som arbetade på ett sjukhus jag låg inne på 1998. Hon kallar mig vid både för och efternamn och det blev en märklig känsla. Alla de patienter hon träffar… det har gått tio år och ändå minns hon vad jag heter…
Den liberala After Worken var bra. Och på vägen hem mötte jag Charlotte inne på Fältöversten. Och även om jag tackade nej så insisterade hon pa att skjutsa mig hem. Vi bor ju grannar och hon skulle ju ända köra hem…
Men det var bra. Jag kom hem precis lagom for att hinna se träningsmatchen Sverige – Brazilien.

Suck* Ramis ...konstiga miss.
Släpper fokus på matchen litegrann och skriver igenom lite placeringsrådgivning jag tog emot tidigare idag. Jag kan verka lite Hedenhös* men att kunna sitta framför TVn och samtidigt arbeta med datorn i knät känns både praktiskt och tidssparande.
Jag syftar till att jag köpt en bärbar dator och ett trådlost nätverk vilket blev en befrielse då jag tidigare bara hade en stationär dator.
{ Visst, folk svälter… Men kan jag inte ens få möjligheten att använda spegeln på toaletter med rullstolspictogram, då kan jag väl åtmindstonde få uppskatta de få moment utav frihet som blir. }

Gonatt. Och jaja, England fick samma resultat som Sverige...
26 Mars 2008  | Länk | tankar | 0 kommentar
Just så typiskt

att snön skulle komma idag. Ska nämligen senare idag filma utomhus och även om det ( ännu ) inte är så mycket snö, blir det en del komplikationer.
Fast jag är glad att snön inte kom igår. Igår var jag ut till Biltema i Haninge och att komma upp/ ned på bussar vid snö, känns inte precis så säkert. Man får ju inget direkt fäste under hjulen och då man måste gå upp på bakhjulen och rulla fram/ bak för att komma på/ av bussen, blir det inte stabilt.
Jag var ned till Biltema för att plocka upp en del saker plus att jag också hittade lite grejer för att pimpa rullstolen med. De var egentligen grejer menade att användas till motorcyklar men de funkar på rullstolar också. Tex en MC- rengöring ” anpassad för effektiv rengöring och avfettning av motorcyklar, mopeder och motorer.” Sen plockade jag också upp lite strass ” för dekoration av olika bil- och MC- detaljer. Försedda med självhäftande och väderbeständig dubbelhäftande tejp.”
Så snart har jag alltså en rullstol lite pimpad med bergskristall ;).
Men först idag så ska jag på ett säljarmöte. Förhoppningsvis blir det inte mer snö tills jag är klar där…

Och Man Utd leder både Champ. League och Prem. League. Känns bra. Får fokusera på det när jag ikväll sitter inne och jobbar. Och kanske kostar jag på Färdtjänstresor både till och från kontoret? Som en väldigt långsökt hyllning alltså ;).
18 Mars 2008  | Länk | tankar | 0 kommentar
Måste ju bara säga

Sibel Redzep född i Makedonien – Du var överlägsen ikväll. På Din blogg skriver Du bl a att det viktigaste för Dig är att beröra människor med Din musik. Jag blev Berörd. Tack. Och jag köper Din skiva imorgon.
Jag har aldrig varit i den turkiska delen av Makedonien, men när jag jobbade
( natt ) i Thessaloniki åkte vi över till den grekiska delen av Makedonien ibland. Vi brukade äta frukost på Makedonian Palace – om Du känner till det stället.
Och Du har ett födelsemärke på hakan precis som jag, fast på vänster sida. Jag har på höger ;).

http://www.sibel.se/?bfs=1

I pausen började Björn Gustafsson rocka loss till lite 90- tals låtar. Bl a “ This is the way” med E Type. Och jag kom att tänka på min Mamma – som verkligen tyckte om E- Type.
( Har ni tillgång till SVT i himlen gillade Du säkert det inslaget! )

Japp, jag tittade på Melodifestivalen tidigare ikväll.
Mellansnackarn’ ifrån SVT flummade lite om Ladie’ s night och Martin Stenmarck. Jag var på Ladie’ s night för några år sen ( på Karlssons ) . Fast då var Gert Fylking det enda kända namnet på scenen. Martin Stenmarck såg jag däremot live på fd King Creole nån månad senare. ( Jag jobbade på King Creole när jag var 17- 20 och jag har faktiskt ingen koll på vad det stället heter idag. )
På Kalsson’ s ligger i alla fall toaletten med rullstolspictogram en trappa upp – utan hiss. Så där blev det en tur genom köket och ned med personalhissen. Till personalens omklädningsrum - där det fanns en toalett som var tillgänglig.
Måste ju bara säga...

foto: Ericsson och Mercedes Thessaloniki -97, layout: Ericsson 2008
16 Mars 2008  | Länk | tankar | 1 kommentar
Har äntligen gått upp...

...nu hinner jag ned till affären och köpa kaffe. Eftersom veckan som varit, gått under begreppet STRESS, ser jag fram emot denna eftermiddag. Man Utd och Man City spelar båda två och jag ska tillägna min eftermiddag dessa matcher.
- Dvs, sitta stilla och bara vara. Och uppskatta när dom båda krossar Fulham och Wigan.
Är man i England en fotbolls- supporter med funktionsnedsättning kan man gå in på sidan:
http://www.awads.co.uk/
Där finns mycket bra information kring tillgängligheten till div. matcher och events.

På www.mudsa.org ( Manchester United Disabled Supporters Association ) finns allt värt att veta för Man Utd- supporters med funktionsnedsättning.
På Fulhams hemsida finns en underrubrik för supporters med funktionsnedsättning – Supporter information, disabled fans.
1 Mars 2008  | Länk | tankar | 0 kommentar
Manchester Utd plockar in

på Arsenal… 1- 5 mot Newcastle idag. ( Inget illa om Newcastle, älskar Owen ;))
Och gillar sir Alex! Han är som en liten ( medel- liten ;)) nallebjörn med händerna uppe och sin leende mun full av tuggummi.
Och varje gång han viftar så där, kommer jag alltid att tänka på Henke Larssons sista match med Man Utd. Då han förgyllde matchen med ett segermål. Yepp, snart ett år sen!! Men det var kvalité.
Och Lynne… om du läser det här – hemma i Birmingham eller hemma i Sverige; jag höll SÅ mycket på ditt Birmingham idag ;). Och blev, för första gången någonsin, väldigt glad att Birmingham krossade ;) ( Birmingham – Arsenal 2- 2 ). Klart imponerad.

Slog efter matchen över till Melodifestivalen och hann se/ höra några bidrag.
Låten ” When you need me” stack ut riktigt bra. Gillar röster med kraft framför den oändliga massan utav ” tuggummipop” ;).

Innan Ainbusk singers framträdande blev det en omgång säckhoppning mot Luuk, och jag kom att tänka på min Mamma. Jag minns en midsommar då de i familjen, som inte hade bruten rygg och var förlamade, hoppade säck runt en midsommarkrans. Och min Mamma var SÅ gullig. Hon gick tyvärr bort för sju år sen och jag saknar henne ibland.
Så blev det dags för Ainbusks framträdande – och deras låt ” Jag saknar dig ibland.”
Och jag fortsatte att tänka på min Mamma. ( ” Det har gått så många år, men jag saknar dig ibland.” )

Varför sitta inne en lördags- kväll? Svar: Det är för kallt. Och tidningsstället jag nyss köpte, kostade utgång både denna och nästa helg ;).
23 Februari 2008  | Länk | tankar | 2 kommentarer
Så jag kunde inte sova

– lite stress inför grejer i morgon kombinerat med en mage full av luft.
Och ljudet utav ett inkommande sms… Så alltså får jag snällt rulla upp och ordna lite grejer.

Och hur anstår det Mig, att rulla upp mitt i natten och blogga – endast för att gnälla? Kanske är det för att jag tagit efter alla De, som så ständigt behöver gnälla över att mitt liv är så jobbigt ( eftersom jag måste använda rullstol ). Eller alla De, som tycker det både är synd och jobbigt att jag måste behöva leva. Beklagligt.
Stunder som denna, rullar jag till ( ingenting ) ” En bättre dag”. Varpå nästa låt tänder lite vilja att sova, och vakna i morgon – ” Släpp in solen”. Eller kanske Kents ” Dom som försvann ( Man blir trött på ditt jävla gnäll )"

Foto: B Edström 2001

Imorgon blir det karibisk radio - Yepp, ljud påverkar mitt humör till max. Gnäll ger mig huvudvärk och kokosrytmer det motsatta ;).
28 Januari 2008  | Länk | tankar | 0 kommentar
Blir GLAD att Erik Sjöström

visar var han står!! Eric Sjöström som nyligen tagit över chefsstolen på Kulturhuset har konkreta planer på saker i queer- väg. PLUS- PLUS- PLUS

” Sju av tio svenskar stödjer homoäktenskap” visar en SIFO- mätning.
Kampanjen "Bevara Äktenskapet” började under helgen i tunnelbanorna i Stockholm. Budskapet lyder ” Äktenskap är till för man, kvinna och barn” och irritationen är stor. Över 1 000 människor har redan samlats i ett upprop om att SL ska ta ner affischeringen.
Läs mer på: www.dagen.se

Måste jag ha barn för att ingå äktenskap? Eller syftar det till att barn kan ingå äktenskap? Nej, det ska vara underförstått att någon KAN ha barn. KAN då inte jag få fortsätta älska och leva med min partner - på äktenskapliga grunder? Även om vi fötts med samma kön.

Personlig åsikt: Bevara äktenskapet – men släpp fokuseringen på människors kön. Låt människor vara fria och låt oss förenas genom kärlek. Och i kyrkan vill jag vara människa, könsneutral och fri att vara.

Jag tror att människan började leva kvinna och man, därför att vi DÅ hade olika uppgifter. Naturligtvis försökte vi hitta någon man som vi tyckte om att leva tillsammans med – det är ju praktiskt att gilla varann då vi ska leva tillsammans.
Senare kom lagar/ rättigheter eftersom dessa är viktiga byggstenar i ett samhälle. Och dessa lagar/ rättigheter byggde förståss på de olika roller vi hade i samhället -"Kvinnorollen" och "Mansrollen". Något som idag inte slår lika hårt eftersom vi försöker vara jämställda i Sverige, oavsett kön.
Förutom då i äktenskap – där ska våra kön vara kvinna och man. Äktenskap ska inte bygga på kärlek utan på olika roller och kön. SUCK

” Homokönade äktenskap splittrar kyrkan”? Jaha… och ska jag då stämma mina biologiska föräldrar om de orsakat att jag fötts med fel kön..?
Jag är inte gay. Men som människa blir jag bara deprimerad av budskap som dessa.
Även om jag sen bilolyckan tillhör gruppen utan kön – ” de handikapapde”.
( Kvinnor, män och handikappade. Damtoalett, herrtoalett och handikapptoalett. )

I övrigt har jag sen igår kväll, något rött hår. Och sänder också en tanke till en gammal kompis ifrån Västerhaninge som jag växt upp med. Som visst nu arbetar i en lägenhet ovanför mig!
21 Januari 2008  | Länk | tankar | 0 kommentar
Briens Caribbean Radio Guide

Just nu vibrerar toner ifrån St Vincent “ Mixx92 - Positive radio for positive people” hemma hos mig. Lite blandat med musik ifrån Barbados. Eller Aruba. Eller Bahamas…
Vid http://www.caribbean-radio.com/ finns en hel del bra radiokanaler att välja mellan.
Gillar annars Jesus Save Radio som finns under United Kingdom. Och även Florida WAVS – The HeartBeat of the Caribbean.
( Får mig att minnas min månad i Miami 1999 - älskar Miami! )

Ps; Att åka iväg till någon sandigt varm karibisk ö ligger inte så högt på önskelistan. Att försöka rulla sig fram med rullstol genom sand, tycker jag inte är nån höjdare. Men kanske kunde jag ta mig fram genom att simma..? Att simma med förlamad underkropp funkar ju bra. Och sen kunde jag kanske binda fast mig i nån vattenliggande palm när jag skulle sova?
Kanske ska jag tänka på saken en gång till? Motivationen har jag ju - vädret i Sthlm just nu, är varken vibrerande eller positivt ;) ds.


Foto: Ericsson – Camilla på Barbados 15 år
18 Januari 2008  | Länk | tankar | 0 kommentar
Bring it on

Nyårsdagen/ eftermiddag:
” Hej! … Nej, det här VISA: t gick inte igenom….Nej, inte det här heller…. Eh, nej – inte det här heller…” säger killen i kassan.
” ...Du kan gå före…” suckar jag till mannen bakom mig i kassakön och tittar på de två paketen cigg, pastasås- konserven och den gula löken – är jag verkligen SÅ hungrig? Är jag verkligen SÅ i behov utav en cigg?
När de andra i kön hade betalat och lämnat affären, sa killen i kassan att jag kunde skriva upp det och komma och betala sen när jag fått pengar.
( Jag är verkligen fattig. ) ” Tack… ” svarade jag och funderade över hur mycket pant jag kunde få för mina tomburkar hemma. Antagligen inte 115 kronor men eventuellt fem spänn i alla fall.

Fick brutalt gulliga SMS och mail både på julafton och under nyårsnatten. TACK!
Ett mail under nyårsnatten var ifrån min kompis i Manchester. Hade jag några tusen på mitt/ mina konton skulle jag lätt flyga över till honom en stund – NU.
På tal om nyår – några nyårslöften..? Själv lovade jag att inte arbeta gratis något mer. Come on, låt mig vara med lite värdighet – bring it on.

Foto: Ericsson – Camilla 3 år
1 Januari 2008  | Länk | tankar | 0 kommentar
Till Er utan hem;

Hoppas vi ses imorgon i Olaus Petri- kyrkan! Som varje jul har vi imorgon öppet speciellt för Er och som varje jul bjuder vi Er på ett smaskigt julbord – Be there!

God jul till samtliga

( Jag sitter som förtroendevald i Oscars församling för FiSK - Folkpartister i Svenska Kyrkan. Inför kyrkovalet satte jag ihop partiets valbroschyr och efter valet kom jag in i Kyrkofullm., och Barn- och Ungdomsutskottet i Oscars.
Och för de koreaner som vill; Ni är speciellt välkomna till Olaus Petri- kyrkan sista söndagen varje månad då Koreanska församlingen håller gudstjänst. )
23 December 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
Hemma hos mig finns

trots juletid inte så mycket julpynt – faktiskt. Bristen på snö dämpade ivern och flera högar julpynt ligger därför övergivna i mitt källarförråd. Det egentligen enda som sitter uppe hemma hos mig är en glittergirlang.

Vad som också nu pryder min lägenhet är en Versace- ikon. Sen min rygg gick av och jag valde att använda rullstol för att ta mig fram, har jag blivit nekad inträde till Versace- butiken på Birger Jarlsgatan. Fram tills i förrgår!! Faktiskt så lät de mig klättra in med min rullstol. Och faktiskt så fick jag även lite service! Totalt lyckorus!! Jag fick med mig en ( HELIG ) halsduk och jag fick även köpa en Versaceikon!
( BRUTALT FATTIG – men lycklig såg jag sen fram emot ett återstående liv i fattigdom ;))

1996- 97 modellade jag ju en del. Min GUD hette Gianni Versace och jag slavade framför kameran för att få råd till ett Versace- armband.
Jag minns en visning i Cannes: ryktet gick att HAN skulle komma dit. Vi (modellerna) sprang över varandra för att få bästa placeringen och möjlighet att träffa HONOM. Självklart så fick ingen utav oss chansen.
Senare -97 låg jag på sjukhus i Sverige efter bilolyckan. Det ofattbara att min väninna och jag nu var förlamade började ta fäste, och jag kom på DET – Gianni Versace hade nyss gått bort/ blivit mördad. Och min värld kraschade igen.
Det är tio år sen i år, Gianni blev skjuten 15 juli 1997. Jag hedrar honom och mitt tidigare liv, med hans ikon placerad i vardagsrummet.

Det sved ju också riktigt hårt att prinsessan Diana omkom några dagar efter ”min” bilolycka. Vi kraschade den 14: e aug och hon/ dom den 31: a. Och även Dianas minnesmynt står placerade på en bänk.

En del tycker jag lägger för stor vikt på vem jag tidigare var – och att jag då var gående. Replik: Det är sant. Och jag är fortfarande den personen – även om min kropp fungerar annorlunda nu.
I övrigt så tycker jag att Magnus Betnér är värd en stjärna!

foto: H Ryberg
21 December 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
Du är

som stjärnor
i min Natt.
Och som skuggan
i min Dag.
Du är som orden
i min dröm.
Och som tanken
i min kraft. ( Tårar. )
Och överallt kontrast.
Du är som Glöden
i min Eld.
Och som Mörkret
i mitt Ljus.
Du är Känslan
i mitt Ord.
Och Du är
mitt Allt.
( Och Tårar.
Över allt.)
Kontrast.

/ Camilla 2000

mobilfoto: C Ericsson
6 December 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
Min Bonus

Vad är en relation man egentligen inte varit med och avsiktligt startat? Vad är en kontakt man tycker om, men som egentligen inte är en kontakt?
Svar; en Bonus. Och häromveckan blev jag ( tyvärr ) av med min ( ytterst plågsamt ).
Miljoner tankar kunde inte ge mig svar på ” varför”. Och åter miljoner tårar kunde inte sluta falla. Någonstans ifrån kom så en känsla; " Det här var väntat." Och huvet kändes tungt, igen.
( Det var som om jag bara satt och väntade på att Du skulle tappa orken och släppa fram allt det som annars haglar över mig; ” Men, hur MÅR du egentligen? Tappar du ofta livsgnistan när du är handikappad? Har du nån att prata med som förstår dig? Din stackare, du känner dig säkert jätte- ensam och folk tycker säkert du är jätteotrevlig när du klagar på samhället hela tiden. Har du några vänner..?” )

Var på väg hem ifrån snabbköpet och ser två komma på trottoaren snett framför mig. Det ser ut att vara Du och jag väljer att inte stanna. Jag väljer att respektera Ditt ( opersonliga ) avslut och fortsätter rulla framåt.
- CAMILLA..!!! ropar Du och jag väljer att sakta in. Du är på toppenhumör och stannar en stund och pratar. Jag nämner Ditt ( opersonliga ) avslut och Du tillägger att det inte varit Ditt val att göra det så. Det är tydligt att Du menar det (och jag ber om ursäkt för mina tidigare tankar).

Om Du ringer för att träffas som Du sa där på trottoaren ska jag försöka att inte avslöja vad jag tidigare tänkte. Ber om ursäkt för att jag sänkte Dig, Du är en på miljonen.
Och inte ens miljoner känslor kan förklara min personliga Apokalyps ;)!

( -Det är vetenskapens uppgift att bestämma graden av felaktighet i ett påstående, Friedrich Wilhelm Nietzsche. )
26 November 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
- Nej jag kan inte följa med

och testa rullstol. Jag ( min fru ) ska snart ha barn.
( Bra för Er! När Ni senare rör Er på stan kommer Ni att se hur brukbarheten är för såna på fyra hjul – barnvagnar, rullstolar, rullatorer. Fast Du som är utan ryggmärgsskada slipper ju kissa på Dig då det inte finns toaletter tillgängliga. )
- Nej…. vilket datum var det..?
( Samma datum som jag mailade ut för några veckor sen. )

Psykiatrin är VIKTIG. Äldreomsorgen är VIKTIG. Tillgänglighet till samhället för personer med funktionsnedsättning..? Vadå, handikappanpassning..?
( Nej, men tillgänglighet till samhället för samtliga medlemmar oavsett funktionsförmåga. Se äldreomsorg, psykiska nedsättningar, mentala nedsättningar, rörelsenedsättningar, synnedsättningar, hörselnedsättningar... kognitiva - det handlar om samma sak. Tillgänglighet till samhället för samtliga medlemmar. )

Pers. krets 3 omfattas inte utav LSS på det sättet att de brukarna har rätt till assistans. Klura ut själva hur man då, med förlamad underkropp ska ta sig fram genom snön och handla mat, vintertid. Klura ut själva hur det känns att få sin existens/ medverkan ifrågasatt, när samhället inte är utformat så att man ska kunna delta.
Samtliga ( tusen ) önskemål kan sammanfattas i en och samma mening; Jag vill ha samma rättigheter att vara, som jag hade innan bilolyckan då min rygg gick av.

Bland många brukare märker jag ett visst politikerförakt. Bland många politiker märker jag ett visst brukarförakt – måste man tänka på alla? Bland många
” civila” jag möter, hör jag båda sidor – i en och samma röst.

Då jag blev Liberal på ” riktigt”, hade jag precis läst en text utav Ullenhag. Där han i syfte för ökad tillgänglighet, beskrev svårigheten att ta sig fram med barnvagn på stan. Senare läste jag en motion utav Ullenhag m fl., som verkligen gav mig illusionen om Liberal politik.

För de som kände mig då, vet att jag när jag var 20 flydde ett korrupt land. För att sedan bli återplacerad här -97, pga bruten rygg efter bilolycka.
Jag var Liberal då också – 1996. Även om jag inte var aktiv i något parti.

Var in till en restaurang och köpte med mig mat. Då det är trappor ned till lokalen kom jag inte ned utan stannade vid entren och väntade på maten. Känner en DUNK i ryggen vart efter någon SKRIKER: SKA JAG HJÄLPA DIG?!! ( Brutal smärta i min brutna rygg!! ) Greppar hysteriskt fast i rullstolen för att inte ramla ur, eftersom jag inte har funktion i underkroppen att hålla emot med. Sen kom nästa, och nästa... tre smällar i ryggen och nån nerv i min brutna nacke som rycker.
Påminner om för några dagar sen. Jag stod utanför Oscarskyrkan och väntade på en partikolleginna... Ut kommer några människor som genast börjar trakassera. Efter div. förolämpningar och smällar i ryggen ( för att hjälpa ) rullade jag hem. Yepp, jag flydde.


Dagens Tanke går till en speciell person jag inte sett på ett tag - men som jag mötte på vägen hem igår. Fokuserar på det, och låter det bli min liberatur just nu - liberatur= liberal fokus/ inriktning.
( foto: H Ryberg - 97, Camilla i Cannes - liberatur -97 = låt tjejer med asiatiskt utseende synas i andra sammanhang än endast porr/ prostitution. )
20 November 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
Upplands främsta kvinnliga förebild

Träffade min fd fostersyster idag. För att lättare hålla koll på hennes ( fem ) barns åldrar brukar jag fråga hur gammal hennes äldsta dotter Camilla är. Camilla har nyss fyllt 18. Och jag fattar att tiden går ruskigt FORT!!!
Foto: C Ericsson - min fd fostersyster

Dagen efter vårt/ (fq)s möte med Handisam känns det väldigt positivt. Min personliga uppfattning är att vi fick väldigt bra respons och att vi väckte både tankar och frågor. Det är därför viktigt att vi inom brukargruppen/ kvinnogruppen
(fq) identifierar våra mål tydligare. För det råder viss oenighet kring vissa frågor – även om vi alla jobbar för kvinnors rättigheter…

Ur senaste utskicket från vår (fq)- kanslist:
” FRÄLSNINGSARMÉNS JULKONSERT För 19:e gången anordnar Frälsningsarméns Råd en julkonsert till förmån för julgrytorna söndag 25 november kl 17.00 i Blå Hallen, Stockholms stadshus. I år kommer flera artister, liksom tidigare år, att medverka.
Konferencier är Alexandra Charles och talare blir riksdagsledamoten Cecilia Wikström.

Följande artister medverkar:
10-årige konsertpianisten Per Högberg,
sopranen Emma Vetter,
sånggruppen Fantastic Four,
illusionisten Julien Dauphin,
sångerskan Monica Ramos,
sångaren Fredrik Kempe,
sångerskan Anna Sahlin,
den världsberömda (utom i Sverige) Sarah Lundbäck,
sångklasserna 8D och 8F från Adolf Frediks musikklasser,
Templets Musikkår

Inträde: 250 kr, pensionär 150 kr, barn t o m 12 år 50:- exkl. serviceavgift.
Biljetter finns att köpa via Biljett Direkt, tfn 077 - 170 70 70”


” Cecilia Wikström blev år 2006 framröstad av UNT:s läsare till "Upplands främsta kvinnliga förebild".
Fakta: De tio populäraste förebilderna i Uppland:
1. Cecilia Wikström, präst och fp-politiker
2. Britta Norgren, skidåkare
3. Elin Blank, kammaråklagare
4. Stina Wollter, konstnär
5. Nahid Persson, filmare
6. Katalin Varga, nöjesprofil
7. Cecila Rydinger Alin, dirigent, Allmänna Sången
8. Cajsa Johansson, ägare till Cajsas kök
9. Elsie Johansson, författare
10. Maria Strömme, professor i nanoteknologi

1 902 röster hade lämnats.

AV: SAMUEL SEHLBERG" Publicerad: 2006-03-07
UR: http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=77-AV_ID=478544,00.html
8 November 2007  | Länk | tankar | 2 kommentarer
Allhelgona i helgen

Det betyder middag hos min Pappa och också hos min Brorsa i hans nya sommarstuga. Och helgen betyder även ett besök hos Mamma. Eller hennes grav i alla fall.
( Ibland, som ikväll, saknar jag Dig oändligt. Jag antar det är själviskt – jag antar jag är självisk. Men helt säker jag är ärlig när jag säger - att jag saknar. Du har snart varit borta i sex år men det känns ändå inte verkligt. Jag har ändå inte riktigt vant mig. Och din grav ser fortfarande splitterny ut.
Om mina tankar vore pengar, skulle jag va miljonär. ( Men vad é pengar? ) Om mina känslor vore stunder, skulle jag ha tid för ” allt det där”. Om alla drömmar vore sanna, och allt jag önskar vore här, var vart var jag då? Och när? Det här är nu, N och U. Bara det. Bara jag. ( Och mina Tankar. )

Och jag engagerar mig för att samtliga kyrkogårdar ska bli tillgängliga och fullt brukbara för personer som brukar stol. Personer som kompenserar nedsatt rörlighet med rullstol ska ha möjligheten att besöka sina nära och kära vid deras gravstenar – utan att behöva rulla över andra gravar!!!

FOTO: HG Ericsson
LAYOUT: C Ericsson
2 November 2007  | Länk | tankar | 2 kommentarer
Friedrich Nietzche sägs

ha utgått ifrån att ” tillvarons väsen är viljan” – något även jag instämmer i.

Så jag kritiseras för att propagera partipolitik i Nollåttan… Det är varken sant eller avsiktligt.
Att jag är liberal tillhör mig som person. Att jag ex. hyllar LSS – Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade, beror på att jag lever med funktionsnedsättning. Och LSS är en lag jag hävdar ökar möjligheterna till huvudrollen i ens eget liv. Det betyder inte att jag hyllar LSS, därför att den drevs igenom utav Folkpartiet.
Jag kan ta kritik – har tagit det hela mitt liv. Men jag tänker aldrig sänka liberal politik för att verka icke partipolitisk.

Jag har ( tyvärr ) mött många politiker som inte sett skymten utav engagemang hos personer med funktionsnedsättning – ” Nej, handikappade bryr sig väl inte om politik. Det är ju svårt.” Och jag har mött brutalt många fler med funktionsnedsättning som menat att politiker inte bryr sig om dom.
Sen mitt premiärnummer som redaktör i Nollåttan har ganska många med funktionsnedsättning kommit fram till mig – med positiv inställning. De vill ju också ha ett samhälle brukbart och tillgängligt för alla. Kanske ska även de visa att de har en åsikt?
Naturligtvis ska de/ ni det. Samhället byggs upp utav politik – och då syftar jag inte till någon specifik PARTIPOLITIK.
( Under ” politik” i Svenska Akademiens Ordbok: AGRAR-, ALLIANS-, BEFOLKNINGS-, DAGS-, FREDS-, FÖRHALNINGS-, HANDELS- IDE-, INRIKES-, JORD-, JÄMVIKTS-, KLASS-, KOM- MUNAL-, KONJUNKTUR-, KONST-, KRIGS-, KULTUR- LÖNE-, MAKT-, MILITÄR-, NEUTRALITETS-, NÅLSTYNGS-, NÄRINGS-, PARTI-, REAL-, REGERINGS-, RIKSDAGS-, SKRÄMSEL-, SOCIAL-, SOCKEN-, SPRÅK-, STOR-, STOR- MAKTS-, STRUTS-, TULL-, VÄRLDS-, ÄVENTYRS- )

Hävda rätten att äga era egna liv. Gillar René Descartes ord ” cogito ergo sum", " Jag tänker, alltså finns jag".
20 Oktober 2007  | Länk | tankar | 2 kommentarer
Var en utav de

i massan som idag besökte Sergels torg – för att hedra ( bl a ) Ricardo Campogiani under en manifestation mot gatuvåld.
Jag tände ett ljus för den massmedialt uppmärksammade, men tillägnade ljuset även alla de av mina vänner som fått ta del utav gatuvåldet. Visserligen för ca 15 år sen, men på den tiden fanns inga manifestationer som uppmärksammade det.
Samtidigt blir jag ledsen och får känslan utav ren falskhet – många blir upprörda och tycker att våld är fel. Samtidigt som de ger de som överlever – med/ trots funktionsnedsättningar, skällsord och medlidande för att de måste leva. Snacka om dubbelmoral.
Det var tex väldigt många som tyckte synd om kompis till mig. Hans närminne blev riktigt kvaddat efter några baseboll- slag. Jag tror inte att alla kränkande stackars- dig- som- måste- leva- orden, gjorde honom glad att han trots allt överlevt.
Någon kallade sviterna efter bilolyckan jag var med i, för misshandel. Eftersom det inte varit jag som kört, utan min grekiske chef. Eftersom han kört i 160 trots att han visste att det inte fanns säkerhetsbälten där bak. Eftersom jag slutade andas och föll i koma, bröt ryggen och nacken – och fick min underkropp förlamad för resten av livet.
Någon annan hävdade att det var mitt eget fel – och nu var det synd att jag behövde leva. För det är ju synd att alla handikappade ( med funktionsnedsättningar ) måste behöva leva.

Forum – Kvinnor och funktionshinder hade besök ifrån Kina igår och Anneli och jag berättade hur vi i Sverige agerat/ agerar för jämlikhet och rättvisa – mellan könen, olika funktionsnedsättningar och rätten till samma rättigheter kvinnor utan funktionsnedsättning kan åtnjuta.
Intressant: i Kina delar de inte upp brukarna i olika grupper utan samtliga tillhör en och samma, oavsett funktionsnedsättning. Avgör själva ifall det är bättre eller sämre att placera exempelvis personer med nedsatt syn i samma fack som personer med nedsatt rörlighet.
Jag svarade att jag kom ifrån Syd Korea när de frågade ifall jag var kines. Och jag fick inte samma glada tillrop som varken koreanerna eller japanerna gett mig vid liknande fråga. Och ”faktiskt” blev jag avbruten de gånger jag talade. Men de visade min ( svenskfinska ) kolleginna mycket respekt.
Själv fick jag lite respekt utav en närboende hemma i snabbköpet, när jag senare kom hem. ” Folkpartist..? Javisst.” lät han säga när han kom in och såg mig. Och faktiskt kändes inte regnet utanför längre lika isigt.

Imorgon lördag är jag ledig – så jag tänkte rulla iväg till Chokladfestivalen. Har lite idéer som jag ska se om jag får gehör på.
För de som inte vet så har jag min bakgrund inom bl a restaurangbranschen. Men när min rygg gick av, och jag var 21, fick jag helt enkelt starta en annan bana. Varken praktiskt eller hygieniskt att ha en förlamad underkropp/ rulla runt en rullstol i ett kök…

Chokladfestivalens öppettider 2007
Fredag 12/10 kl. 10-20, Lördag 13/10 kl. 10-20, Söndag 14/10 kl. 10-18
Biljettpriser Vuxen 100 kr, Barn & ungdomar, 6-18 år, 50 kr, Under 6 år fri entré
Nordiska museets och Skansens Vänner får 20 kr rabatt. Inga frikort, fribiljetter eller andra rabatter gäller.
Biljetter säljs på Ticnet, www.ticnet.se Tfn 0771-70 70 70
nordiska@nordiskamuseet.se, tfn 08-519 547 70.
Tips! Ta med kontanter. Alla utställare tar inte kort. Det är en bit till närmsta uttagsautomat.
12 Oktober 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
veckans ros

Passagen – ” Nordkorea går med på att göra kärnvapenreaktorn Yongbyon obrukbar. Landets ledare Kim Jong-Il avslutar reaktorn till årsskiftet. Planen utarbetades i samtal med bland annat Sydkoreas president Roh Moo-hyun.”
- Att läsa detta var ett härligt sätt att starta morgonen på!! De som har känt mig ett tag, känner till mina åsikter och engagemang kring fredsarbete och nedrustning.

Övriga åsikter; Taxi 020 borde sålla bättre bland sina chaufförer! Åkte igår med en äldre man – som pratade med sig själv, frågade ( sitt ego högt? ) om han lämnat kaffebryggaren på den morgonen. Sen frågade han mig hur han skulle åka till adressen jag ville till. För han hittade inte.

Och hemma hos mig doftar det fortfarande flummigt. Jag köpte en drömfångare igår. Och fick så även denna mystiska odör på köpet. Kanske är det så att tingesten inte endast fångar drömmar utan även skapar drömmar – flummiga sådana alltså.
När jag rullade ut ifrån den butiken stod plötsligt Masse framför mig!! Han arbetar på Rekryteringsgruppen och undrade ifall jag skulle med och åka skridskor senare i vinter. Och naturligtvis ska jag det!
Har man en rörelsenedsättning/ ryggmärgsskada/ förlamad underkropp kan man åka skridskokälke. Dvs man sitter ned på en typ kälke och sen stakar man sig fram på isen med korta stavar. RG brukar ha dessa tillfällen kvällstid vid Östermalms IP. Och de ordnar även skridskodagar på naturis.
” Leva & fungera” heter norra Europas största hjälpmedelsmässa. Och de hade för nåt år sen ett reportage om just möjligheterna för skridskoåkning. De hade läst ett kåseri om kajakpaddling som jag skrivit till RG: s hemsida. Och sen ville de ha mig tillframsidan utav sin mässtidning. Det blev även ett mittuppslag med en intervju med mig.
Alla intervjuer jag ger i dessa sammanhang, handlar naturligtvis om ” möjligheter kontra funktionsnedsättning” - knäck dessa brutalt löjliga fördomar om hinder och oförmågan att….

Ps; De som ringer till min mobil nu kommer inte att komma fram. Jag har bytt operatör och därför är numret avstängt några veckor till. Och ” veckans ros” ges till min favoritvakt vid tingsrätten. Som jag stötte ihop med igår vid en stadsdelsnämnd.
4 Oktober 2007  | Länk | tankar | 2 kommentarer
- Hejdå…

svarade jag på hans avskedsfras. Och de var de sista orden vi någonsin skulle säga till varandra.
Några dagar senare fick jag hem Brevet – det oerhört opersonliga med det brutalt deppiga meddelandet; Han, min kontaktperson på banken som jag har, hade utav personliga orsaker lämnat sin anställning.
( Och kvar blev jag och mitt Ego. Kanske borde jag fattat när han följde med mig till utgången och öppnade dörren åt mig? Kan ju inte vara hälsosamt att bry sig såhär mycket… flyg lilla duva, flyg…
Jag biter ihop och är tacksam för det arbete han lagt ned. För hans engagemang, goda råd, schyssta bemötande och alla koppar cappuccino han/ hans bank bjöd mig på. ;))

Så står jag alltså, för tillfället utan ekonomisk rådgivare. Varför jag blev lite glad för ett mail jag fick igår:
”Chef över min egen livsekonomi – en inspirationskväll om pensioner
Äntligen - en kväll om varför, när och hur kvinnor ska ta och behålla greppet över sin egen pensionsplanering - idag och i framtiden!
Här får du engagerande information, tillfälle att diskutera och ställa dina frågor!
Medverkande är Annika Creutzer, chefredaktör för tidningen Privata Affärer samt
Mats Wester från Länsförsäkringar, pensionsexpert som du känner igen från TV-soffor och paneler.

Tid onsdag 3 oktober 2007 kl 18.00 – 20.30
Plats Volvo Shoowroom, intill restaurang Victoria i Kungsträdgården
Pris Kostnaden för programkvällar ingår i din medlemsavgift. Ta gärna med en intresserad gäst!
Ingen föranmälan. Kerstin Örnberg mobil 0708-560 270 ger mer info.
Välkommen hälsar FBF Stockholmskretsen gm Kerstin Örnberg
Mer om Stockholmskretsens program hittar du på
http://www.fredrikabremer.se//site/page/147?nid=27730
klicka på ”Läs mer ” längst ner på sidan ! ”

Fredrika Bremer kallas " Den svenska kvinnans urmoder" och bidrog med en bok till att svenska kvinnor automatiskt fick bli myndiga vid 21 års ålder. Hon bodde vid Årsta slott i Haninge 1801 - 1865.
Jag gick på Fredrika Bremers gymnasium ( i Haninge ) och är sen några år medlem i Fredrika Bremer förbundet.

Jag har för tillfället/ fortfarande förtidspension, vilket inte är pensionsgrundande. Men det verkar som att jag har möjlighet till en heltidstjänst snart. Vilket är anledningen till att jag, trots funktionsnedsättning, är intresserad av vad som kommer att sägas.
27 September 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
Livet rullar vidare

Rensade bland ännu en hög gamla tidningar. Denna gång beståendes utav tidningen ” PC för alla”. Bland div. under ” Fakta och pengar”, hittade jag en ett länktips till Lars Göran Wadéns novellsamling – " Livet rullar vidare”.
Tycker det är jättepositivt att tidningen uppmärksammar Wadéns novellsamling så. Och det är faktiskt första gången jag överhuvudtaget ser att någon media gjort det!

” Livet rullar vidare” beskriver hur livet kan vara för någon som brukar rullstol. Med syftningen till att man kan leva med en rörelsenedsättning, och samtidigt ha ett fullvärdigt liv.
Syftet är säkert att informera. Men jag tror säkert att Lars Göran vill, precis som alla andra brukare vill, att övriga i samhället ska sluta stänga in rörelsenedsättning i facket ” hjälplöshet och tragik”.
wheels.at/livetrullarvidare

I övrigt så var jag på ett utav mina jobb i torsdags. Då jag kom till personalrummet stod ett gäng andra ( utan funktionsnedsättning ) utanför dörren. Och tillsammans försökte de förgäves öppna dörren med sina kort. Jag var brutalt hungrig och orkade inte vänta. Så jag rullade fram och drog mitt kort och dörren öppnades. Vilket följdes utav häpna blickar och kommentarer som ” Hur fick HON upp dörren?” ” Här står vi… och sen kommer en HANDIKAPPAD och öppnar..!!”
Inne i rummet rullade jag fram till kylen för att ta fram min mat. Men hejdar mig en stund, eftersom frågorna kommer; ” Behöver du HJÄÄÄÄLP?” ” ORKAR du ta fram din mat?” ” Här står micron sen. Du trycker på den här knappen och så startar den...” ” Oj, har du med dig mat som du har lagat sjääälv?”
Jag minns inte alla kommentarer eller frågor, för de var massor. Jag vet inte... kanske försökte de kompensera det faktum att jag klarat av något som de inte gjorde, genom att bemöta mig så?

Klart deprimerad satt jag sen utanför och tog en cigg. Jag försökte fokusera SÅ HÅRT, på att inte tappa fokus och försvinna in i något svart hål, att jag inte uppmärksammade att en utav vakterna gick förbi mig. Jag får ursäkta mig nästa vecka och förklara att jag satt i ett tillfälligt vakuum.
Nope, tror inte att han bryr sig. Men han ska inte heller tro att han kan gå förbi mig obemärkt ;).
8 September 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
Idag, den 31 aug.,

går mina tankar till prinsessan Diana. För idag är det tio år sedan hennes liv tog slut. En hel nation, och stor del utav resten av världen, både grät och förbannade hennes öde.
Själv minns jag att jag låg nyskadad på sjukhus. Jag försökte fatta att min underkropp var förlamad. Jag försökte haja att jag aldrig mera skulle kunna använda min underkropp som vanligt. Jag var 21 år, låg och förbannade Ödet – som inte bara tvingat på mig det här nya livet, utan även gett min väninna Nicole ett liv med förlamad underkropp. Och sen på allt detta, fick jag meddelandet att prinsessan Diana omkommit. I en bilolycka, 17 dagar efter att vi voltat i Grekland. 17 dagar efter att jag börjat andats igen.

Miljoner tårar, kunde inte släcka min ilska. Trillioner ord, kunde inte tysta mina skrik. Min ena storasyster gav mig Elton John’ s hyllnings- cd till Diana. Men trots hans musik, kunde jag inte förstå vad han menade.
Min familj försökte stötta. Min gamla fosterbror, som då satt inne, skrev till mig på sjukhuset att han börjat plugga och satsade på att få halvtid. Min vänner var fina. Och jag kom på ett sätt att hedra prinsessan Diana – genom att Överleva min bilolycka. Och det försökter jag också göra ( fortfarande ).

Hade prinsessan Diana överlevt – med en ryggmärgsskada, hur skulle världen tänkt och känt då? Sverige skulle antagligen tyckt synd om henne. Och tyckt det varit tragiskt att hon överlevt – med en bruten rygg och blivit handikappad och rullstolsbunden. Hur skulle svensk media speglat den händelsen? ” Stackars Diana har överlevt och är nu rullstolsbunden och handikappad”? Jag tror helt ärligt att det skulle stått ungefär så. Eftersom det är så det står, om oss andra som överlever. Eller som föds med rörelsenedsättning.
( Nej, jag tycker inte att det är provocerande att blogga det här. För det är ju det här bemötandet jag får, som rullstolsbrukare i Sverige. )

Och skulle det vara så att Sverige ville förenkla, underlätta och förstå, så skulle tex speglarna på toaletter med rullstolspictogram också vara i höjd för personer i stol.
Jag vet att jag tjatar. Men det är ett så tydligt exempel på hur svenskar ( inte ) tänker.

Men Sverige är bra. Vi producerar världens lättaste manuella rullstol ( Panthera U2 light ).


Bild: Mitt Diana- minnesmynt
31 Augusti 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
Är varken bitter eller sur

Men, 14: e augusti… Dagens datum för mina tankar till Thessaloniki. Ambitionen var att stanna där. Att starta mina ”dagar” på eftermiddagen med baklavà och grekiskt kaffe. Och sluta mina ”dagar” på morgonen. Lagom till soluppgången. Och jag var så van att jobba natt, att jag knappt kände igen mig i staden jag för tillfället befann mig i, på dagen. Modellade ju samtidigt med fotojobb i olika länder i Europa.
Det är 10 år sen nu. Men det känns ändå verkligt. Det är idag TIO år sen mitt liv tog slut. För att sen börja på nytt, i en annan form.

Men, har fortfarande inte vant mig… Har fortfarande inte accepterat, att varje dag behöva hävda mig inför folk och svenska systemet – att jag förstår, klarar, orkar, inte har ont, inte tycker det är jobbigt att behöva leva, att jag vill ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som jag tidigare hade – motiverat med att det enligt svensk lag inte är ett brott att ha en rörelsenedsättning som kompenseras med rullstol.

Fakta: Bakom förväntningarna utav en rullstol, så finns fortfarande en ganska vanlig tjej.

Såg en stund på tv om tsunamikatastrofen. Tycker fortfarande att det är märkligt att folk sörjer, då andra dör. När folk samtidigt, tycker det är synd att folk överlever – trots/ med skador/ funktionsnedsättningar.
Har sagt det förut; Forgiving what I’ ve done…

Foto: H Ryberg 1997 – veckan innan återresa till Grekland

Och jag har precis köpt värsting- golvmoppen!!! 999 kr. ifrån tvins.com – så alla de ( gångare ) som obesvärat traskar in hos mig, utan att ta av sig skorna – med andledning utav att jag sitter i rullstol, ska allihopa få nöjet att använda den. Och städa upp efter sitt ohyfs.
” Ursäkterna” är flera ; ” Du är ju rullstolsbunden, så det gör väl ingenting om jag går in med skorna.” ” Jag har SÅÅÅ ont i ryggen, känner mig SÅÅÅ handikappad… jag tar inte av mig skorna.” ” Du har ju folk som städar åt dig!” ( Vilket jag inte har. Har inte prioriterat att anställa en städare. Köpte ju en golvmopp istället ;)) osv, osv...
( Kram till er alla! Jag gillade inte att städa tidigare. Men nu har jag fått skura golv så mycket, att jag kommit att tycka det både är kul och naturligt en gång om dagen ;))
För de som undrar: Själv torkar jag av mina hjul, innan jag åker in.
15 Augusti 2007  | Länk | tankar | 1 kommentar
Omtanke - Apjobbigt

- Ska vi äta middag på fredag?
- Ja, vi kan väl gå till pizzerian uppe vid gamla posten?
- …Men orkar du det..?

Alltid samma tjafs: ORKAR DU DET..? Replik; varför skulle jag inte orka? Skulle jag inte vara fysiskt kapabel att röra mig i min stol, så skulle jag ha en assistent som gjorde det åt mig. Hur skulle jag annars röra mig?
Folk blir förståss ordentligt förolämpade och provocerade när jag säger så. Men så är det. Och det borde inte vara så svårt att fatta. Manuell rullstol som rullar på hyfsat plan väg/ ej uppförbacke, kommer fram snabbare än två ben som ska bära upp en kropp i kombination med ovana att röra sig snabbt.

Många tycker synd om mig i uppförsbackar – med hänvisning till att det går långsammare än vanligt. Men det beror inte på muskelbrist hos mig. Utan ganska logiskt så beror det på att hjul är cirkelformade och rullar –gärna åt det håll som underlaget lutar åt.
På hyfsat platt väg, kan jag ju bromsa in så att den gående inte kommer efter. Men i uppförsbacke måste jag hålla min egen fart.
Anledningen till att det blir lite kämpigt att rulla brevid de som går på hyfsat platt väg, är för att jag samtidigt som jag rullar framåt måste bromsa för att hålla samma takt som ( den långsamme ) gångaren.

Apjobbigt – citat Shakti S. Apjobbigt att hålla andan och inte spy ut en förklaring till varför det är så Apjobbigt att träffa idioter. Förlåt, folk som inte fattar. Folk som inte kan klura ut att hjul rullar. Folk som utgår ifrån att de bättre än mig, vet hur situationer ser ut i mitt liv. Och hur de ska överkommas.
Jag orkar inte alltid vara så social med folk. För det blir så mycket provokation emot mig ” som måste leva.” Och jag måste ursäkta och övertyga att jag tycker om att leva. Ändå är det ingen som gnäller över hindren som samhället skapar då det inte byggs brukbart för personer med rörelsenedsättning. Ändå blir folk sura då jag kritiserar samhällets ” brukbarhet”.
Apjobbigt – att blogga det här. Och att behöva läsa det också. Punkt för nu.

Ps; Dock – med ” brukbarhet” menar jag inte ” handikapp-anpassning”. ”Handikappanpassning” betyder ju att det sitter ett pictogram med rullstol. Det hör man ju folk säga jämt; " Det är handikappanpassat där. Jag såg att dom hade en sån handikappskylt.” Klisterlappar gör det inte brukbart/ tillgängligt/ användbart för personer med rörelsenedsättning. Sen har vi alla andra funktionsnedsättningar… ds.
25 Juli 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
Reseförsäkring

Läser om två svenska killar, i dagens media. Som blivit misshandlade utav ordningsvakter i Bulgarien. En så vidrigt mycket, att han dog.
” Nu måste hans föräldrar betala SOS International, för att få hem honom.” står att läsa i Aftonbladet.
Tänker på olyckan som jag och Nicole var med om, i Grekland. Året var då – 97. Och Ungern, som Nicole kommer ifrån, var inte med i EU då. Så även om hennes rygg gått av i olyckan, fick hon ingen vård i Grekland. Men hon fick i alla fall en säng och lite mat, på ett lokalt litet sjukhus.
Stor beundran! Trots smärta, trots situationen, var hennes tankar klara – och hon letade fram MITT pass. Och visade ambulanspersonalen som sen kom, att jag var svensk. Och alltså skulle få vård i Grekland. När min brorsa kom ned och var till hennes sjukhus, gav hon honom mitt pass. Som hon fortfarande höll stenhårt i – eftersom de snor pass. Brorsan fick förståss beskedet att jag var död. Men när de frågade honom om de skulle stänga av min respirator som gav mig luft, sa han nej. Vilket ju var tur för mig – som började andas själv igen.
Min pappa i Sverige, hade ju larmat SOS- International ( i Danmark ) som åkt ned för att ev. flyga mig hem till Sverige. Men precis som killarna som artikeln handlar om, hade inte heller jag någon reseförsäkring. Så när ( Gud varit God, och ) jag började andas igen/ leva igen, var frågan vem som skulle betala SOS International. Min pappa var precis på väg ned till banken, då det ringde. Bilens försäkringsbolag Helvetia ( Tyskland ), hade just betalat för min resa. Så nu skulle de flyga hem mig.

Foto: Roger Ericsson
18 Juli 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
Grattis Mamma

Åkte ut till Västerhaninge idag. Och testade för första gången de nya pendeltågen – som var suveräna. Skulle alla tåg vara lika fullt brukbara, så skulle behovet av färdtjänst minska rejält. Eftersom vi i stol, då skulle få samma möjligheter som andra i samhället, att komma på/ av tågen/ röra oss fritt. De tidigare pictogrammen med rullstol, har ersatts utav pictogram med en man med hatt och käpp. Och pictogrammen med stol, sitter där det finns plats för en rullstol. När jag själv föreslog att detta skulle ske, fick jag negativa reaktioner –
” för det var ju inte bara rullstolsbundna som var handikappade. Det var ju äldre också.” Men nu har det alltså skett och jag tycker det är positivt.
När jag kom till Västerhaninge station, passade jag även på att kolla toaletten – som var fullt brukbar och jättefräsch.

Anledningen till att jag åkte till Västerhaninge, är för att min Mamma fyller år idag. Och som alltid, åker jag ut och lägger några rosor vid hennes grav.
( Grattis Mamma. )
Kyrkan Mamma är begravd vid, är samma kyrka som jag döptes och konfirmerades i. Och jag var där några gånger när jag var 4 eftersom jag gick på kyrkans förskola. ( Stackars Mamma. Tydligen så gick jag runt i mataffären och sjöng kristna sånger, ganska högt. )
Lyckligtvis så ligger Mammas grav, ganska nära gången. Så det är inte så bökigt att ta sig dit.
Och faktiskt lyckades jag klämma fast en plastvas med vatten, mellan knäna när jag rullade. Graven som en gammal kompis till mig ligger vid, ligger lite bökigare till. Så för att slippa rulla över andras gravar, sänder jag bara honom en tanke.
( Han gick bort -96, i en bilolycka. Strax innan min kompis Anna begick självmord. Strax innan min fd fosterbror blev dömd till 6 år för dråp. Strax innan jag tappade förtroendet för Livet och ” flydde” på jobb i andra länder. Mitt straff: bruten rygg ;))

På vägen hem kör pendeltåget förbi mitt gamla gymnasium i Haninge – Riksäpplet. Där gick jag tre år, Hotell- och restaurang. Och även om byggnaden är ca 15 år gammal nu, så ser den fortfarande fräsch ut. ( Linjen jag gick, tillhörde Fredrika Bremers gymnasium – Fredrikan, som med ett brev bidrog till att svenska ogifta kvinnor, automatiskt fick bli myndiga vid 21 års ålder. Jag är sen några år också medlem av Fredrika Bremer förbundet http://www.fredrikabremer.se/ )

Och de gånger jag varit till Mammas grav på Mors dag, brukar jag stanna förbi min faster som bor i Haninge. Men idag är ingen sådan dag så jag åker bara hem. För jag åker inte vidare ut till Årsta Havsbad och hälsar på pappa. Eftersom han och hans tjej är bortresta i Sverige, nånstans. Och brorsan har flyttat in till Kungsholmen. Och ( ena ) syrran + barn och barnbarn bor riktigt längre söder ut.
( Min andra syster bor i Ludvika – så henne ser jag nästan aldrig. Ps; både min fd. fostersyster och fd. fostrebror bor ute i Haninge också. Men idag är Mammas dag. Så jag kallar det dag, och tar pendeln in mot city igen, ds. Fick några bra uppslag för artiklar, till tidningen ;)).


Kommunfullmäktige i Haninge:
Marietta de Pourbaix-Lundin (m) Ordförande
John Glas (fp) 1:e vice ordförande
Staffan Holmberg (s) 2:e vice ordförande
14 Juli 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
forgiving

Problem med att marknadsföra Sverige..? Konstigt, för jag hör dagligen folk skryta över det här landet.

Hur marknadsför jag Sverige, till utländska personer jag möter i jobbet? Jag skryter över LSS – Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (fp). Sen säger jag inte så mycket mer… För jag vet inget mer att säga.
Är fullt medveten om att de utan funktionsnedsättning, skryter ännu mer om hur bra Sverige är för handikappade. För här tycker man ju synd om handikappade. Och man tycker det är jättesynd att man måste leva/ vara handikappad. Och ofta uppträder folk som att de både skäms för min funktionsnedsättning, och är oroade för att det smittar.
Vi kan ju vända på det, och istället njuta utav att se såna som mig – och istället tänka: Vad bra att jag slipper se ut sådär! Vad bra att jag kan använda mina ben, så inte mina benmuskler förtvinar – och blir till såna där pinnar! Vad bra att jag inte rör mig lika mycket och inte förbränner lika mycket. Så jag slipper handla så mycket extra mat. Bra att jag slipper det, eftersom jag inte skulle ges möjligheten att försörja mig via arbete.

Förlåt, jag skryter om en sak till. Det faktum att Sverige sen 2005 klassar det som ett straffbart brott att våldta kvinnor med funktionsnedsättning, gör mig väldigt stolt – äntligen.

Innan bilolyckan, där bl a min rygg gick av, arbetade jag ju utomlands. Tyvärr skröt jag inte så mycket då heller. Vilket ju var orsaken till att jag flydde härifrån.

What I ve Done ( Ode till Linkin park – för att ni alltid talar mina känslor. )

In this farewell There s no blood There s no alibi
Cause I ve drawn regret
From the truth
Of a thousand lies

So let mercy come
And wash away...

What I ve done
I ll face myself
To cross out what I ve become
Erase myself
And let go of what I ve done

Put to rest
What you thought of me
While I clean this slate
With the hands
Of uncertanity

So let mercy come
And wash away...

What I ve done
I ll face myself
To cross out what I ve become
Erase myself
And let go of what I ve done

For What I ve done

I ll start again And whatever pain may come
Today this ends I m forgiving what I ve done

I ll face myself
To cross out what I ve become Erase myself
And let go of what I ve done
What I ve done

Forgiving what I ve done
( foto: Ericsson layout: ACE )
5 Juli 2007  | Länk | tankar | 2 kommentarer
Tio min.

i mitt liv: Var över snabbt till en restaurang brevid mig, för att handla lite sen och snabb middag. När servitrisen kommit ut med maten, vänder jag mig om i stolen. För att hänga fast påsen på stolsryggen – en vanlig och praktisk variant jag gör, när jag rullar med kassar.
Som brukligt är, ” slänger” hon sig över mig. Med ropet att, ” Vänta, jag ska hjälpa dig!!” Resultatet blir, som oftast, att jag så tappar taget om kassen då jag rycker till av hennes överfall. Och jag sänder en undran till Livet; om när ska folk låta mig vara..?

Vänlighet..? Visst, hon hoppar säkert på alla gående också. Vore det så att jag inte kunde hantera min stol självständigt, skulle jag naturligtvis ha en assistent som gjorde det åt mig. Hur skulle jag annars kunna finnas framför er?
Vore ambitionen att vara snäll och hjälpsam åt en stackars handikappad, så skulle väl samhället lämna plats åt en rullstol, vid pictogramen för rullstol. Och vi skulle ges samma möjligheter att bruka toaletter, som de utan rörelsenedsättning. Och listan kan ju bli hur lång som helst… Kanske skulle man även bli bemött, som en människa..?
Fakta: Vore samhället byggt för att kunna brukas utav alla, så skulle det inte se så jobbigt ut när vi i stol försöker delta.

Tyvärr hade jag inte råd, att åka utomlands i sommar ( Manchester eller USA ). Så alltså får jag sitta här, och sura en stund till ;).
28 Juni 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
ORKA BRY SIG?!!

En kompis hade fått hem en broschyr om Kolmården. Och undrade ifall jag ville följa med, tillsammans med hennes man och fyra- åriga dotter. Antagligen som en familjedag, då de nästan ser mig som en i familjen. Men även som lite tolk – eftersom familjens svenska inte ännu är helt säker.
Det stod ingenting om hur brukbart/ tillgängligt Kolmården var, i broschyren. Så jag fick alltså söka på tillgänglighet, på nätet istället – noll träffar.
Fakta: Samhällets brukbarhet/ tillgänglighet är ingenting som inkluderas i information som går ut till allmänheten. Istället är jag hänvisad att ringa och söka efter någon som vet.

( Visst, måste man särskilja vissa människor ifrån andra? Skulle vi inte komma ifrån det där med att dela upp människor i grupper – olika varandra? Svar; nej och ja. Vilket är huvudorsaken till att jag hävdar det jag gör. Jag vill fortfarande bli inkluderad i information som riktar sig till/ handlar om ” alla i samhället”. )

Appropå broschyrer– IKEAS ” drömkök åt alla” 2 2007 damp ned i brevinkastet tidigare. Snygga kök. Men begreppet ” alla” innefattar ju inte såna som mig. Som är beroende utav att bänk och skåp är höj- och sänkbara.
” – drömkök för alla smaker” hade varit mer riktigt ( och haft bättre klang ).
( ” Dom handikappade får väl hjälp utav nåt sjukhus, om dom ska ha handikappanpassade kök.” Replik: Sen när hör matlagning till sjukvård, att göra? )

ORKA BRY SIG?!! Anledningen till att jag bloggar det här, är inte för att gnälla. Det är ett sätt att visa på den dolda diskriminering/ icke inkludering som råder. Och ge exempel på ett av samhällets sätt att behålla/ öka klyftan.
Mina problem uppstår inte när jag brukar stol – problemen skapas av att samhället inte har inkluderat personer med funktionsnedsättning som jämlikar. Med samma rättigheter och skyldigheter.
Och folk på stan kan inte så enkelt inkludera personer med funktionsnedsättning, i sitt tankesätt. När vi inte blir inkluderade i vanlig media/ information riktade till samtliga hushåll.
27 Juni 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
Glad midsommar i Årsta havsbad

med farsan, hans tjej, hennes dotter, den senares man och två barn…
Jag berättade att jag mött en nästan- granne till mig i stan, som också har sommarstuga i Årsta havsbad. Och att hon skulle stå och sälja lotter vid majstången. Och att jag hade sagt att jag/ vi skulle komma upp dit. De andra gav mig diffusa svävningar till svar.
Över matbordet gick sen dialogen ” Ska vi gå upp till majstången? Det orkar väl inte Camilla.” ” Nej, Camilla kan inte ta sig bort dit. Det är för jobbigt för henne.”
Jag sitter emellan dessa två röster. Och inser att jag varken är synlig eller antagen kapaciteten att röra mig i min stol.

Familjemiddag – och jag SKA BEHÄRSKA mig ;). Så efter att jag kommenterat att jag ” orkar” ta mig ” ända bort till” majstången, gör jag det ensam eftersom de övrigas intresse inte märktes. Framme där borta, träffar jag min nästan- granne. Förklarar varför de andra inte är med och hon beklagar.
Tillbaka vid huset är de andra nu på G. ” Vi ska gå upp till majstången. Vill du följa med oss?”
Så jag kommer alltså upp, en andra gång. Nu visst accepterad att komma i sällskap med de andra.

Övrigt; farsan och jag knäckte i boule ;). Motstånd; hans tjej och dennes barn- barn.
Och dom muffins jag bakat, smakade visst som vanlig sockerkaka. Men muffins smakar som sockerkaka… Det var i alla fall ingen hit.
” Men smulpajen du gjorde var god.”

Övrigt 2: På nyheterna rapporteras om folk som avlidit under helgen, i div. bilolyckor. Jag hyllar alla de/ oss som överlever bilolyckor – och som med/ ” trots” förvärvade funktionsnedsättningar ( ryggmärgsskador, hjärnskador, brutna ben ) fortsätter.
Fortsätter, trots samhällets inställning att det är synd att vi måste leva. Trots påtryckningar att man efter olycka/ skada, ska må dåligt och ta på sig skulden för att samhället skapar handikapp ( otillgänglighet ).
Visst, synd att jag överlevde och nu måste leva trots funktionsnedsättning.

Hur ska man veta vad någon som jag klarar av eller inte? ” Folk kan inget om sånt där/ Man är inte intresserad. ”
Tips: Man kan fråga. Man kan ta reda på ifall jag/ personen klarar av/ är trött/ har ont/ förstår osv… Och har man inget intresse i ämnet, så kan man vara tyst.
Tips till mig själv: Jag borde kanske rulla in mitt tält – och stanna där. Och bespara omgivningen förvirringen som blir när jag visar mig. Och otrevligheten som blir, när jag svarar div. elaka/ kränkande/ provocerande bemötanden.
Att jag sitter i ting, jobbar som redaktör för Nollåttan, jobbar i styrelsen för FQ i sommar, är det ingen utav dem som vet. Eftersom mina planer för sommaren aldrig berördes med något intresse - "man är inte intesserad av sånt".

Höll föredrag på Alma fhsk tidigare – TACK för det fina kortet jag fick ifrån Er nyss! Ni skriver att Ni ” verkligen uppskattade” mitt föredrag kring " möjligheter kontra funktionsnedsättning", och det känns positivt att höra - Kör hårt!

Foto: Rekryteringsgruppen, Camilla vid tält - Stendörren
24 Juni 2007  | Länk | tankar | 2 kommentarer
Parafasi: ( av para- och grekiska a: icke, och phasis: tal ) Förväxling av ord

Är det så, att det fortfarande saknas väldigt mycket information, om hur vissa livssituationer faktiskt ser ut?
Och att den bristen på information, skapar ett avståndstagande. Som gör ämnet än mer, främmande och skrämmande – suck.
( Snacka om antiklimax: av anti- och grekiska klimax. )

Testa en dag i mitt liv. Och se hur mycket beröm du vill ge samhället. Testa hur kul det är, att behöva kissa på dig. Därför att det inte finns en toalett som är tillgänglig/ brukbar för dig och din rullstol. Eller att den som finns, är ockuperad utav någon som anser sig må dåligt och vara handikappad. Eftersom du har en ryggmärgsskada, är du oförmögen att kontrollera den delen av din kropp. Vilket också är anledningen till att samhället har toaletter, med tillräckligt utrymme för att rymma en rullstol. Och därav pictogram.
Testa hur kul det är, att bli klassad icke arbetskapabel. Därför att samhället inte orkat bygga arbetsplatser tillgängliga. Och samtidigt bli klankad för att sitta hemma och dra bidrag.

( paranoia - grekiska: vansinne )

Jag tycker inte mindre om Grekland, för att det var där vi voltade. Och jag hedrar gärna Thessaloniki. Som var min tillflyktsort, när klimatet i Sverige var jobbigt som adopterad korean/ guling som försökte hävda att hon var svensk.
Att jag överlevde en bilolycka, med funktionsnedsättning som följd, gör mig inte ledsen - tvärtom är jag glad. Ingen behöver tycka synd om mig. Vad driver mig? Jag tycker om att leva. Och jag vill ha mitt liv. I alla former.

Beklaga dig gärna
när din kraft är förlamad.
Men inte för länge.
Fall omkull.
Men res dig upp igen
så snart som möjligt.
Gråt du bara
men glöm inte
att skratta också.!

/ Heinrich Lhotzky

" Jag är kvinna med en ryggmärgsskada. En skrift från RTP. I boken delar 26 kvinnor med sig av kunskaper, erfarenheter och åsikter. Den handlar om möjligheten att känna sig som en kvinna efter en ryggmärgsskada och hur omgivningens bemötande påverkar den möjligheten. Den visar hur stor skillnad det är på att ha sin identitet som ryggmärgsskadad kvinna och att vara en kvinna med ryggmärgsskada!"
- RTP, http://www.rtp.se/
20 Juni 2007  | Länk | tankar | 1 kommentar
Fredrik ringde och undrade

om jag ville komma över till Tessinparken. Och i såna fall, ta med en filt. I parken satt Fredrik plus två andra killar jag inte känner. Och jag satt kvar en stund, och socialiserade för artighetens skull ;). Dom undrade om jag inte skulle hänga med ut, en stund på byn. Men då jag hade andra planer, blev det inte så.

Och filmen ” Född den 4 juli” visades på tv ikväll. Som speglar Ron Kovics öde till följd utav Vietnamkriget. Och jag har SÅ mycket åsikter om den filmen!!
Först; Gillar Oliver Stones spegling utav Kovics liv/ öde. Och gillar Tom Cruise’ s tolkning!

De som sett filmen, vet att Kovic aldrig speglades som ett offer, för att han överlevt ” trots” komplett ryggmärgsskada. Och aldrig betonades det att personen behövde en massa hjälp - Tvärtom var han en vinnare.
( Ron Kovic fick efter skottskada i ryggen, en komplett ryggmärgsskada. )

Ur: http://www.superiorpics.com/ron_kovic/
“ Ron Kovic ( born July 4, 1946 ) was a U.S. Marine who suffered a spinal cord injury in combat during the Vietnam War. He became one of the best known peace activists among the veterans of the war. Kovic was born in Ladysmith, Wisconsin and grew up in Massapequa, New York. His autobiography, Born on the Fourth of July, was adapted as an Academy Award winning film directed by Oliver Stone and starring Tom Cruise as Kovic. Academy Award winning Actress Jane Fonda has stated that Ron Kovics story was the inspiration for her film Coming Home.
In November 2003 he joined the large protests in London against the visit of George W. Bush.”

På tal om krig är jag SÅ emot- sen länge. Skrev mitt specialarbete i 9: an, om fredsarbete och alla negativa följder utav krig. Är sen några år medlem, och utbildad informatör för IKFF – Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet.
( 1915 Haag, 1919 i Sverige )
En följd utav krig i Korea, var att många barn blev utan familj. Så även jag, eventuellt. ( Jag vet ingenting om vem eller varför, någon lämnade mig. Allt jag vet, är att jag hittades i Syd Korea. Och att jag enligt rapporten var undernärd, hade parasiter och var drygt ett år – född den 23: e april 1976 – uppskattningsvis någonstans. )
Stolt över att Ji- Sung Park spelar i Man Utd. Stolt över Uris seger i parlamentsvalet!

Ur: http://www.sr.se/ekot/arkiv.asp?DagensDatum=2004-04-15&Artikel=399944
" 12:36 torsdag 15 april 2004
Liberalt parti segrare i Sydkorea
I Sydkorea verkar det liberala Uri-partiet ha tagit hem en klar seger i parlamentsvalet. Det visar vallokalsundersökningar och de första valresultaten. Det segrande partiets ledare Chung Dong-young sa i sydkoreansk tv, när prognosen presenterades, att väljarna genom att rösta på det liberala partiet har räddat demokratin."

Nästa val i Syd Korea är den 19 dec 2007 (president) april 2008 (nationalförsaml.)

bild från http://www.superiorpics.com/ron_kovic/pictures1.html
17 Juni 2007  | Länk | tankar | 2 kommentarer
Sol på mina tomater!

Idag åkte vi ut till Djurgården med AKF, för en picknick i värmen. Sammanlagt var vi nog 30 st. plus några små barn. Och filten jag fick av Charlotte, var toppenbra att sitta på. ( Och jag var lika smidig som en flodhäst, då jag gled ned på gräset, ifrån min rullstol. )
När alla kände sig mätta och softa under solen, var det dags för att spela brännboll. Men då det går förbaskat TRÖGT att rulla över gräs, så var jag domare.
( AKF – Adopterade Koreaners Förening. Ej att förväxlas med AKF – Arbetsgemenskapen Kyrklig Förnyelse! )

Innan vi sen åkte vidare till Cassi för middag, skjutsade Mille hem mig – så jag kunde åtgärda problemen som uppstått, då toaletten inte varit brukbar på Djurgården. Även om det fanns en toalett med rullstolspictogram, så var den ockuperad utav en mamma med två barn i 10 års- åldern.
( Inte heller toaletten på Cassi är brukbar för personer i stol. Så efter maten, då de andra tog varsin kaffe, tog jag en cigg. Men fick en ”tröstkaka” av Mille. )
Fast jag kunde inte stanna så länge. Vid 20: 00 ringde Anneli ifrån fQ. Och beordrade mig att genast åka hem och signera div. utlägg – synd för henne/ mig att Swedbank har problem med sina inloggningsfunktioner, just idag då!!

Älskar vädret just nu..!! Och i morgon, måste jag göra nån god tomatsallad, utav tomaterna jag odlar på min uteplats/ altan!!
3 Juni 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
( Hellenic living ) Tio minuter i mitt liv

Kort brief; Kom precis in/ hem ifrån mataffären. Vid kassan sträckte jag mig efter cigarettkort. Var efter jag backar stolen för att svänga den åt höger. Och så rulla fram till kassan – då någon är " snäll" och flyttar matkorgarna bakom mig. Alltså vinglar jag till då jag backar in i korgarna. Reflexmässigt släpper jag cigarettkorten för att parera obalansen och hålla fast mig i stolen. Sen får jag alltså böja mig ned för att plocka upp mina kort igen.
- Jag går före dig, säger en röst då.
- Nej, jag är ju klar nu, svarar jag. Och reser mig upp till mina varor som ligger på bandet.

Då jag sen hänger mina matkassar bak på stolen, brukar jag packa allt så att det ska bli rätt vikt i div. kassar. Men den här kassören är ” snäll och hjälpsam”. Och istället för att låta mina varor åka ned på bandet, tar hon sig friheten att börja packa åt mig. Helt utan tanke på vikt eller form. Så jag ber henne sluta. Och packar sen om kassarna eftersom hon inte fattade att hon inte skulle packa. Jag hänger sen mina matkassar bak på stolen, och rullar vidare till cigarettautomaten.
Där framme stannar jag till. För att släppa hjulen med händerna, och ta fram mina cigarettkort. Ska precis till att stoppa in det första kortet, då någons hand viner förbi mitt ansikte. Och jag försöker parera handen. Men missar lite grann, och får en smäll. ( Och jag längtar hem – Hittade ett grekiskt mineralvatten ifrån Hellenic living, som jag bara måste testa!!! )
När den här personen sen tagit sina snus, ser jag mig över axeln för att parera andra ev. armar/ händer som kan komma flygande. Det är ingen i närheten så jag stoppar i mina kort. Tio minuter utav ett liv, är inte så mycket. Och det kan vara värt det, om man bara får lite grekiskt mineralvatten ;).
21 Maj 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
Satt en stund

och tittade på tv4 – där ämnet var nätmobbing för tillfället. ”Fan va äcklig du é.” var tex några utav orden, som offren för mobbingen fått höra. Folk undvek dem. Och tittade snett, när de gick därifrån.
Detta är ju samma bemötande som jag ofta får. Vad kallar vi det bemötandet, jag som rullstolsbrukare får i samhället dagligen? Man har sagt till mig, att detta heter vänlighet.

Folk stirrar och kommenterar hur jag ser ut – ”Den där är smal för att vara handikappad”, ”HÄR FÅR INTE SÅNA SOM DU KOMMA IN!!!”, Kassören i affären ignorerar mig, och sen nästan skriker ”Behöver du hjälp?”, ”Du ska ju vara tacksam för att du inte behöver jobba”,”Stackars dig som måste sitta i rullstol!”
Eftersom jag har en komplett rgm, är stolen det som gör det möjligt för mig, att ha ett liv utanför min säng. Men bemötandet jag ofta får, är som att det stör folk att jag finns. Och att jag är mindre intelligent, bekräftas för många av att jag använder rullstol.
Det här klassas inte som mobbing. Det här är vänlighet. Och folk har sagt till mig, att jag ska vara tacksam att folk tycker synd om oss handikappade.

Sänder en stjärna till ”Korven”. Vi gick på högstadiet. Och jag visste om att en tjej i klassen över dig, och under mig, var på dig konstant. Sprang ut ifrån min mattelektion, en gång. För jag hade hört att hon skulle plocka dig, under den lektionen. Jag hann fram nånstans, mellan slagen och sparkarna. Kastade bort den tjejen, och tog med dig till sjuksyster. Där du fick plåster innan vi blev uppsända till rektorn.
Och sen en dag på sjukhuset, som nyskadad efter bilolyckan, fick jag besök utav dig! Och du tackade mig, för något jag gjort tio år tidigare. Jag slogs utav hur fantastiskt vacker och lycklig du såg ut att vara. Och sen gjorde jag ett porträtt av dig.
Jag vet inte om du bor kvar i Tyskland nu… men jag tänker på dig ofta.
Ps; Såg den där andra tjejen på puben för nåt år sen. Du spelar i en annan liga. Ds
17 Maj 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
Gårdagens nyheter

I gårdagens Expressen citeras Tony Blairs efterträdare Gordon Brown; han vill vara som Palme. Och ord som inspirerat Brown, ska ha varit Palmes ord att ”Jag vill att varje barn ska ha möjlighet att uppnå sitt fulla potential.”
Var det så på Palmes tid? Att även alla barn med funktionsnedsättningar, skulle ha möjlighet att delta som fullvärdiga medlemmar? För i såna fall har ju Sverige tagit ett enormt jättekliv bakåt sen dess… Eller var det så att begreppet ” barn” på Palmes tid, endast befattade barn som kunde delta. Och att de andra barnen, föll inom gruppen ”såna där andra”?
På HSO finns ett anförande utav Palme år -85. Ang ”förbättrandet för de handikappade” http://www.hso.se/fileserver/OlofPalme.kongresstal1985.pdf

Känslan jag får är att jag med funktionsnedsättning tillhör en egen livsform. Varken kvinna eller man. Jämför tex. ”Damtoalett”, ”Herrtoalett” och
”Handikapptoalett”. Och ang. begreppet ”de med särskilda behov” – vad det handlar om, är att fatta att människor är olika. Någon använder glasögon, en annan rullstol, någon har strl 34/ 36 och någon 42/ 44. Den listan kan ju bli brutalt lång… Och det är det, man måste fatta. Vi ÄR olika. Och det är det, som gör oss så lika.

Jag var i övrigt inte så stor på Palmes tid. Men jag minns att jag vaknade mitt i natten för att mamma grät… Och när jag skräckslagen frågade vad det var, berättade hon att Palme blivit skjuten.
I mitt fotoalbum har jag en bild ifrån Kreta. Ifrån en semester då vi också besökte ” Villa Palme”- ett hus som byggts på ön till hans ära.
Men Sossepolitiken nådde aldrig fram till mig. Och fyra år senare gick jag med i MUF - Moderata Ungdomsförbundet ;).
Och Gordon Brown har hur som helst, enligt mig, bra förutsättningar på det där området. Storbritannien är ju redan väldigt brukbart för alla.

Foto: Kerstin Ericsson
13 Maj 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
5 frågor om frihet

Är det frihet att inte kunna röra sig fritt i det vi kallar samhälle?
Är det frihet att hänvisas till bidragsberoende, och samtidigt hänvisas till att arbeta – utan betalning?
Är det frihet att behöva sy om alla kläder du köper, för att slippa trycksår eller tex slippa visa halva häcken eftersom byxor åker ned när man sitter.
Är det frihet att inte komma in i mataffärer?
Är det frihet att behöva demonstrera - för rätten att delta i ett samhälle som många redan hävdar att du tillhör.

Fake reality - Det som inte dödar, härdar.

( Är det frihet att få möjligheten att använda rullstol som kompensation till en underkropp med nedsatt rörlighet?
Och även om läkarna knackat bort benmassa ifrån mina höfter - och stabiliserat min brutna rygg och nacke med det, så har jag nästan höfter. Även om de börjar en bit längre ned än de gjorde ifrån början ;). Är det frihet att inte bry sig? )


foto: T. Engström
layout: ACE
13 Maj 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
Så fick Sverige alltså stryk

utav Canada… ( hockey ) Det har gått 10 år sen jag jobbade i Thessaloniki. Ändå kommer jag att tänka på Mercedes – en tjej jag delade lägenhet med, där och då. Och som kom ifrån Canada, nånstans. Det har varit ganska många som man bott ihop med, under tiden jag jobbade utomlands. Undrar vad dom alla gör idag…
Och får se hur det går för Sverige i Schlager Em ikväll, då… Personligen hoppas jag på vinst för Sverige naturligtvis. Eller Grekland ;).
( Och Joakim, som jag sa, det var inget personligt. Hade jag träffat någon ikväll, så skulle jag träffat dig. )

* Kom precis in ifrån ett ärende såhär på lördags- förmiddagen. På väg in genom porten mötte jag ett par grannar. Som efter div. hälsningsfraser undrade vem jag trodde skulle efterträda Leijonborg. Deras åsikt var att Björklund var den bäste att ta över partiledarposten. – För han står för riktig förändring. Och det vad här samhället behöver, är förändring! var deras åsikt.
Ofta blir ämnet politik då jag möter bekanta på stan. Och även de gånger jag är över till min närmsta mataffär, är ämnet politik. Ägaren är ifrån Kurdistan. Och har många politiska erfarenheter ifrån sitt hemland.

Annars så mötte jag också en kolleginna ifrån kyrkan, när jag var ute. Hon och jag sitter i Barn- och ungdomsutskottet i Oscars. Jag representerar FiSK -Folkpartister i Svenska Kyrkan, och hon POSK - Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan.

* I övrigt förbannar jag allt pollen som envisas med att förorena luften, för tillfället ;). Och tröstar mig med att mitt premiärnummer, som redaktör på tidningen Nollåttan, fått jättebra respoons.
12 Maj 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
AxessTV

Först; Nionde Premiere league- segern till Man Utd! Känns så otroligt bra! Michael, som bor i Manchester, satt och vrååålade i telefonen när slutsignalen gick.
( stackars mitt öra ;))

Jag var 20 år när jag fottade med Thomas Engström första gången. Det var inte för något speciellt, utan bara bilder. Sen bl a bröts ju min rygg -97. Och som relativt nyskadad träffades vi igen, och gjorde några bilder. En utav de bilder jag gjorde med Thomas, använde jag till min fasta sida i tidningen Kick. En sida med kåserier om hur utelivet fungerar/ inte fungerar, som rullstolsbrukare.
( Sidan hette " Rullstolsbunden bitch". När det publicerats första gången, köpte organisatörerna till det Europeiska handikappåret i Sverige, en bild ur den fotoserien. Och promotade året i Sverige med den. )
Och när jag senare berättade att jag tagit liberal ställning politiskt, svarade Thomas att han fottat Leijonborg. Och att han var en trevlig person.
Anledningen till att jag berättar det där, är för att Thomas är fotografen till bilden på Leijonborg, som ligger på Axess televisions hemsida.
http://tv.axess.se/program.aspx?id=293
Finns en annan bra bild på Leijonborg på: http://www.thomasengstrom.com/

I kvällens ” Veckans debatt”, på kanalen AxessTV, ställdes frågor som: Vad gör folkpartiet för fel? Behövs partiet? Ska (fp) läggas ned?
Och Johan Pehrson, (fp): s gruppledare i riksdagen, kritiserades för partiets sätt att föra fram sitt budskap.
( Personlig åsikt: Pehrson var grym. Vek ingenstans. Och jag är fortfarande stolt liberal. )

” Varenda gång (fp) säger de ska bli socialliberala faller de under 4% gränsen.” var en utav åsikterna. En röst i panelen tyckte (fp) blivit marknadsliberalt. Vilket var anledningen till att personen gått ur (fp).
Angående språktestet som kritiserades, gavs svaret att ” det är väl andra sidan som ska förklara, varför man inte ska kunna svenska när man vill bli svensk medborgare?”
Pr- strateger och finansmän var några i panelen. Och någon undrade
” Socialliberalism – vad är det, (fp)?” Vartefter en åsikt var att (m) är mer liberalt, än (fp).
Vem ska ta över efter Leijonborg? Någon tippade Björklund, en annan passade på frågan. För (fp)s bästa, trodde en tredje på Sabuni.

Programmet efter, hade ( jämställdhets- och integrationsminister ) Nyamko Sabuni (fp) i stolen. Som vill skräddarsy för varje individ, sänka trösklarna så fler får jobb och infröra en ” Jobb och aktiveringsgaranti”

” Att kunna tala god svenska har alltid ansetts vara viktigt. Nu säger man i stället att det är häftigt att tala rinkebysvenka. Är det verkligen det?
Är språket i färd att falla sönder? Undersökningar visar att många unga svenskar inte behärskar sitt eget språk, att de har svårt att tala och skriva det. Dessutom uppmuntrar offentligheten och media ungdomar och invandrare att vara stolta över sin egen variant av svenskan i stället för att lära sig korrekt svenska. Är inte det att lura de mest utsatta? Klarar man sig utan ett bra språk?” – ur Kanon- TV
När jag själv gick på högstadiet, var min egen svenska vokalt, stundtals riktigt dålig. Och när jag träffade mina föräldrar, vet jag att jag ibland fick koncentrera mig på att tala "riktig svenska". Jag gick på högstadiet i Västerhaninge. Och hade kompisar både bland "svennar" och "svartskallar". Själv så var/ är jag ju en guling med svenskt namn. Så jag hade "fripass" på båda sidor. ( Och fick ta stryk utav båda sidor, också. )
Men jag fick en fyra i svenska. Min lärare sa att jag kunde fått en femma - om jag bara hade behagat att komma på fler lektioner ;).

Axess TV är en svenskproducerad frikanal i det digitala marknätet. Som varje helg sänder nya program kring samhälle, kultur och vetenskap

foto: Thomas Engström
layout: Camilla Ericsson
6 Maj 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
Packar inför konferensen i Berlin…

Jag åker på tisdag och kommer hem på söndag igen. Tyska organisationen Weibernetz organiserar tillsammans med organisationerna DPI och ITAR en viktig konferens om bildandet av ett Europeiskt nätverk av kvinnor med funktionsnedsättning. Och bl a jag ska dit och representera Sverige.
http://www.weibernetz.de
/english.html
DPI – Disabled People International, ITAR - International Training Advice & Research

" On the occasion of the European Year of Equal Opportunities for All Weibernetz will organize the Conference: A network for women with disabilities in Europe. The conference will be held from May 2nd to 4th 2007 in Berlin, Germany. All women from Europe are invited cordially. It will be a unique opportunity and we hope you will take part in the conference. The conference is funded by the Federal Ministry for Family Affairs, Senior Citizens, Women and Youth. It will be held in German, English and if necessary German Sign Language (DGS).
Weibernetz – Nationwide Network from WomenLesbians and Girls with disabilities – is a non-profit-association and has been established in 1998 by women with different disabilities and most of the Länder-networks and coordination centres of women with disabilities as a nationwide body. Weibernetz is part of the independent-living-movement of disabled peoples.
• From women for women
• Cross-disabilities
• Independent
• Experts on our own concerns
The European Disability Forum (EDF) starts the campaign "1Million4Disability - Sign for Disability Rights", started in January 2007. http://www.1million4disability.eu/ "


Hoppas pollenhalten är lägre i Berlin ;)! Detta pollen var ju en utav anledningarna, till att jag gärna flyttade in till city, när jag flyttade hemifrån. Pollen plus att jag jobbade kvällar och nätter, på krogen i city.
Och jag hade ju riktigt flyt. Fick en etta vid Östra station, vintern sista året på gymnasiet . Sommartid: fönster i soligt läge ;)!
När jag sen efter bilolyckan blev tvungen att flytta, kändes det riktigt kasst. Och mina hyresvärdar sa det blev tomt utan mig, min katt och min cykel. Och lite tyst… för då jag förut jobbade natt, hade jag en annan dygnsrytm. Och min stereo var visst på, när alla andra ville sova ;). ” Cold rock a party” – Mc Lyte, var bl a en låt som vibrerade huset året – 97. Och som även just nu, spelas lite lagom högt i bakgrunden hos mig.

Efter valet 2006, ringde mina tidigare hyresvärdar och sa de hade röstat på mig. Men tyvärr kunde de inte komma när jag fyllde 31. De kände sig visst ” gamla och trötta”.
Vi har fortfarande bra kontakt. Och jag skickar fortfarande kort när jag är ute och reser. Ibland reser dom ned till Paris – och ringer och undrar ifall jag vill ha något, ifrån Paris!
Deras dotters man, driver stans bästa kurdiska restaurang – Eyubi, Döbelnsg. 45.
Och en av hans bröder, som jag tidigare också bodde granne med, träffar jag ofta och gärna.
Förra året försökte jag hjälpa honom med hans svenska medborgarskap. Migrationsverkets åsikt, var att han skulle gå upp till turkiska ambassaden. Och be dom skriva av hans turkiska medborgarskap. Vilket han inte tyckte var logiskt. Eftersom det var Turkiet, han som kurd, ville bli av med.
Han fick till slut svenskt medborgarskap. Vilket gjorde det möjligt för honom, att åka ned till Kurdistan för att besöka sin mammas grav. Som han inte träffat sen han kom till Sverige, för ca 30 år sen.

Så på tal om pollen, kommer jag alltså att tänka på min tid vid Östra. Med två ben som inte var lama. Och med en knappt existerande lön/ restauranglön ;).
Brutalt galen association, men ändå verklig.

foto: Thomas V. – 95. En kille jag förlovade mig med, på valborgsmässoafton
–95. Vilket är anledningen till att jag, sen dess, inte firar valborg ;(.
29 April 2007  | Länk | tankar | 1 kommentar
Satt i solen

på min altan idag. Om jag blundade, kan jag låtsas att barnljuden ifrån närliggande lekplats, var barnljud ifrån en badstrand. Och trafikbruset bakom huset, havsbrus…

Fick hem en broschyr om Danmark idag – och som jag sa för två år sen, jag MÅSTE åka till Danmark! Vad jag dock saknar i all information om matställen, evenemang, boende, bla, bla, bla, är information om hur brukbara div. saker är. Det är väl därför jag ännu inte kommit iväg till Danmark. Att ringa runt till div. resebyråer tar tid och kostar pengar. I utbyte mot noll information – ” Nej, vi vet inte om det är handikappanpassat…” var svaret jag fick utav de två jag ringde förra sommaren. ( Är det brukbart för alla? Är det människoanpassat? ;))

Läste ett sms ifrån min Darling i Manchester - igen. Jag borde flytta dit. Där är det så fullt tillgängligt. Jag skulle till och med kunna arbeta och försörja mig! Likaså få plats vid div. pictogram med rullstol – eftersom det inte är några väggfasta säten där. Eftersom de är platser för personer i stol. Jag skulle slippa få skulden för att vara handikappet i samhället/ handikappad. Vid pictogrammen står tex ” disabled” – oförmögen/ person med funktionsnedsättning.

Ack ljuva fantasi… tur att jag vaknade upp till verkligheten igen. Hade möte med FiSK. Som förövrigt ringde mig i morse.- Djurgårdskyrkan är inte tillgänglig… Så du kan inte vara med på möte 2… sa en FiSK- kolleginna med beklämd röst. Jag svarade att jag redan visste. Och att det är såhär som samhället faktiskt ser ut…
Nu kanske folk fattar, varför de sällan ser några i stol ( med komplett ryggmärgsskada ) i kyrkorna. Vi kommer inte in. Och det är inte kul att behöva kissa på sig heller, då det inte finns toaletter som är brukbara.

- Sverige följer ju EU: s regler, sa en utav FiSK- kollegorna på mötet idag. Med märkbar stolthet i rösten.
- Nej, inte på alla punkter, sa jag. Angående tillgänglighet är Sverige inte alls så bra som många tror. Och…
- Nej inte det nej… Och sen i Spanien bla, bla, bla… fortsatte samme person.
- Hur många följer med till Djurgårdskyrkan? sa en annan.
- … Men Camilla kan ju inte följa med… sa en tredje.
- Nej, det är ju såhär det ser ut för oss… sa jag. Även om någon kan bära upp mig för trapporna, lär det ju inte finnas någon toalett som är tillgänglig. Så alltså skulle det inte funka för mig, ändå.
- Ja, det är en eye- opener… svarade den tredje.

Handelsbanken ringde mig också. Och anmälde mig till en fondkväll. Men de bad mig komma in med en anmälnings- lapp ändå.
FQ borde byta bank, till Handelsbanken. ( Åsikt ifrån föreningens kassör - jag ;)).
24 April 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
Radikal förnyelse nödvändig

Spenderade påsken ute i Årsta Havsbad, hos min pappa. Och både brorsan och syrran kom förbi på en fika. Och påsktårtan jag bakat, blev uppskattad.
( På fotot är jag vid Sorunda kyrka på min systersons dotters dop, för nån månad sen. På bilden syns också min systerdotters kille. Som jag förövrigt gått i parallell- klass med, ända tills vi tog studenten. )

Pappas tjej är egentligen center- kvinna. Och har ett väldigt gott öga till liberal politik - naturligtvis. ” Efter folkhemmet, en agenda för Sveriges förnyelse” (1996) en bok jag fick utav henne i helgen också. Den är skriven utav Mauricio Rojas (fp). Och vars ord jag gärna citerar; Radikal förnyelse nödvändig.
Tillbaka på jobbet idag, fortsatte jag mina politiska inlägg i tidningen, kring ökad tillgänglighet.

” Det är nu fem år sedan riksdagen antog en handlingsplan som innebär att Sverige ska vara tillgängligt 2010. I en artikel publicerad i Svenska Dagbladet den 27 september erkänner socialminister Berit Andnor att arbetet med att göra Sverige tillgängligt för personer med funktionshinder går ganska långsamt. Fredagen den 30 mars undertecknades FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionshinder av äldre- och folkhälsominister Maria Larsson i New York. Vid detta första undertecknandetillfälle skriver ca 70 länder under konventionen, medan ca 40 länder även har skrivit under det fakultativa protokollet, däribland Sverige. Nu väntar ett beredningsarbete innan en proposition innehållande konventionen kan läggas för ratificering av riksdagen.

- Jag välkomnar detta historiska steg, att funktionshindrades rättigheter nu slås fast i en FN-konvention, säger Maria Larsson i en kommentar ( äldre- och folkhälsominister och förste vice ordförande för Kristdemokraterna ).
Den nya handikappkonventionen vilar på en grund som består av 10 lika viktiga principer som alla vilar på fundamentet om de Mänskliga Rättigheterna:
Självbestämmande och samtycke i frågor som rör individen, Ickediskriminering, Full delaktighet och jämlikhet, Respekt för individen och de mänskliga värdena, Lika värde och samma möjligheter med övriga, Tillgänglighet i alla dess former till allt offentligt liv, Full tillgång till utbildning, social service och trygghet på samma grund som andra, Full och likvärdig rättskapacitet med andra vuxna i samhället, Respekt för barnens rättigheter och, Jämställdhet mellan män och kvinnor.
193 länder har arbetat med konventionen i fem års tid. Och Sverige har varit mycket aktivt och drivande i arbetet.

- Det är en stor dag för de 650 miljoner funktionshindrade personer som finns i världen. Det är historiskt jämförbart med när barnkonventionen undertecknades 1990, säger Maria Larsson.
Enligt konventionen ska en övervakningskommitté tillsättas. Och i separat protokoll finns även bestämmelser om individuell klagorätt. Som innebär att personer med funktionshinder kan anmäla diskriminering eller annan kränkning till övervakningskommittén.

Foto: H- G Ericsson
10 April 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
Påsk…

...och jag måste definitivt ha marsipan, till min påsktårta! Eftersom det är trappor ned till konditoriet på Erik Dahlbergsgatan, och jag inte kommer ned, sätter jag mig utanför fönstret. I syfte att vänta tills det inte är så mycket folk. Så jag kan knacka på, för att någon personal ska komma upp, och ut på trottoaren till mig.
Sen kommer en av dem upp till mig, på eget initiativ. Och säger vänligt att jag nästa gång, måste knacka på, på en gång. Sen klappar hon mig på kinden. Och det är inte läge att ifrågasätta hennes ” gullighet”.
Så jag tackar henne för att hon kom upp, och ber om min marsipan…

På vägen hem, rullar jag förbi glasåtervinningen. Där några killar står och tömmer över div. tomt glas. Och jag ser min chans ;). Jag frågar en av dem som jobbar där, ifall de inte kan åtgärda återvinningarna på något sätt. Så att det inte blir en massa glassplitter på trottoaren. Som gör vägen obrukbar för personer i stol – mig. Får svaret att de tagit fram nya återvinningar. Och sen får jag ett nummer till en kille som säkert kan åtgärda återvinningarna, på Erik Dahlbergsgatan.
6 April 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
Lördag kväll...

...och Charlotte vill gå till Karlsson’ s på Kungsgatan. Och vi tar oss dit.
För att komma upp till serveringen ifrån entrén, måste jag be en vakt ” om hjälp”
– alltså knuffa upp mig över kanten. Han fattar ju inte hur en rullstol fungerar. Eller att jag som sitter i stolen, ” kan ha en rörelsenedsättning”. Och jag kämpar för att inte falla ur och bryta nacken, när han LYFTER stolen bakifrån. Istället för att trycka framåt. ” Ofrivilligt” och automatiskt skriker jag till – av rädsla. Och får arga blickar, och kommentaren av min väninna, att ” han skulle ju bara hjälpa!!!”

Där inne är det nivåskillnader överallt… Och möjligheten att röra sig fritt och självständigt, existerar inte. Fysisk otillgänglighet, tar ofta udden utav många situationer. Men istället för att fokusera på att ställen som inte är brukbara för alla
- ” handikappanpassade”, är det som skapar problemen för mig, så ges JAG looserstämpeln. Och fokus hamnar på MIN ” oförmåga”. Och jag hamnar automatiskt och ofrivilligt, i fokus för all ömkan. ” Stackars dig som inte kan komma fram här…” säger dom som säger något. ”För här i Sverige har vi ju kommit så långt med att hjälpa stackars handikappade.” Och då jag inte ens kommer fram till tex dansgolvet, måste jag be vakterna om ” hjälp”. Vilket ju
bekräftar, att alla stackars handikappade måste ha hjälp.

Står på dansgolvet och rockar/ rullar stol ;). Jag – med bakgrund som dansare – sitter och studsar i min stol. Och försöker väja för omkringstudsande rumpor. Ganska många snubblar på mig. Och några springer på mig. Diverse armbågar i huvet, tar sen udden utav mitt rockande. Fast Charlotte verkar också fått tillräckligt av disco, för en stund…

Ibland när jag är ute, kommer det som små obehagliga ilningar genom hela kroppen. För att jag faktiskt saknar att vara gående. Att bara få vara en i mängden. Och slippa böka så otroligt, endast för att tex komma fram till dansgolvet – och slippa att folk plötsligt rycker tag i en. Med ambitionen att
” hjälpa till”. Samtidigt som de saboterar för mig, genom att slita i mig eller nästan knuffa ur mig ur stolen – eller ” hjälpa till och putta mig, eftersom jag inte kan det själv, jag som är rullstolsbunden och handikappad”. Skulle dom, innan de gick på mig, säga att ” Nu knuffar jag dig framlänges och ur din stol”, så skulle jag i alla fall vara beredd…

Behöver en toalett… och får vinka till garderobspersonalen, som vinkar in en vakt. Som tillsammans med en till, plöjer väg åt mig. ” Här kommer du ju inte in..!” säger vakten sen ( förvånat? ). Jag svarar att det finns en toalett som är brukbar för rullstolsburna, en våning ned. Och han kommer på att, ” Ja, just det! Det finns det.” Och jag lägger till att jag varit där, förut…Vilket var orsaken till att jag behövde en vakt - som kunde öppna hissen osv…

Vi rör oss sen vidare fram till några trappsteg. Och när vi kommit upp för dem, fortsätter vi vidare i en liten korridor. Och kommer fram till några andra trappsteg, och två små dörrar. Eftersom min stol inte får plats i toalettutrymmet, måste dörren till toaletten vara öppen. Och killarna får gå därifrån en stund. Sen när jag är klar, rullar jag ut och ropar ” Hallå… Jag är klar…” ( så mycket strul… )

När jag är ute och röker, kommer en kock ifrån Kicki’ s gående. När jag var 18, jobbade jag på Kicki s. Och jag stannar kocken och frågar, om det fortfarande är Robert Kühlan som driver stället. Och kocken svarar att det är hans bröder som gör det nu.
Min väninna är ganska old- school. Och sitter gärna och väntar på att en man ska bjuda upp till dans. Gulligt. Men hade jag funkat så, skulle jag nog aldrig dansat ;). Jorå, några gånger. Men poängen är att jag inte behöver bli uppbjuden för att dansa. Och plötsligt kommer jag att tänka på Sasja – en kille som jobbade som vakt nere på Stureplan på -90 talet. På den tiden jag också jobbade på krogen. Jag saknar honom brutalt! Och jag saknar Milliebar också.

- Vänta..! Vart ska du? ropar sen en röst. Jag vänder på huvet och ser en kille komma fram. ” Vart ska du?” undrar han igen. Och jag svarar att jag ska hem. Efter några misslyckade övertalningsförsök, fattar han att jag menar allvar och ska hem. Och han ger han mig sitt nummer istället. Och ber mig ringa honom så vi kan träffas. ” Den här killen verkar ju riktigt skojig”, tänker jag. Men svarar att jag kanske ringer honom. Charlotte och jag hoppar sen in i vår taxi och åker hem. För några år sen, skrev jag ett kåseri om en annan natt på Karlsson’ s. Till min fasta sida i tidningen Kick. Efter den erfarenheten, borde jag egentligen fattat att det stället inte funkar för personer med rörelsenedsättning… Men vilka ställen gör det? Jag kanske skulle skippa ambitionen att gå ut, överhuvudtaget. Och stanna hemma – som alla stackars handikappade gör..? Eller, kanske inte…

( ” Jag ser många handikappade ute”, säger vissa. Yepp, hur många utav dessa har kompletta ryggmärgskador, har ms, har brutit ett ben, eller kanske fötts med en cp- skada? Även om dessa fyra grupper brukar rullstol, så är situationerna helt olika. Sedan finns en mängd andra olika anledningar till att någon brukar stol, svarar jag.
Är man lite intresserad, kan man ju gå in på tex Passagen debatt. Och söka på tex rullstol - så kan man se vad olika brukare har för olika åsikter och kommentarer kring livet i stol. Och vilka bemötanden som präglar självkänslan. )
1 April 2007  | Länk | tankar | 1 kommentar
Vilka åtgärder behövs

för att samhället ska bli brukbart för alla människor? Så att även personer med funktionsnedsättningar, kan leva självständiga liv. Och tex kunna arbeta och försörja sig. Röra sig fritt, så vi bl a slipper stor del av färdtjänst. Eller ”vilka handikappanpassningar måste vi kosta på, så att vi hjälper handikappade bättre?”
År 2007 är det Europeiska året för lika möjligheter för alla.
Europeiska året 2007 inleds 7 mars med en lansering i Göteborg. Och är ett EU-initiativ som syftar till att motverka diskriminering och främja människors rätt till likabehandling. I kampanjen ingår de diskrimineringsgrunder som anges i EG-fördraget; kön, ras, etniskt ursprung, religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder och sexuell läggning.

Min senaste skrift till tidningen jag jobbar för:
" Pressmeddelande 30 mars 2007 - Historisk FN-konvention om funktionshindrade personers rättigheter. Fredagen den 30 mars undertecknas FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionshinder av äldre- och folkhälsominister Maria Larsson i New York.
- Jag välkomnar detta historiska steg, att funktionshindrades rättigheter nu slås fast i en FN-konvention, säger Maria Larsson i en kommentar.193 länder har arbetat med konventionen i fem års tid. Och Sverige har varit mycket aktivt och drivande i arbetet.
- Det är en stor dag för de 650 miljoner funktionshindrade personer som finns i världen. Det är historiskt jämförbart med när barnkonventionen undertecknades 1990, säger Maria Larsson. ( äldre- och folkhälsominister och förste vice ordförande för Kristdemokraterna )

Vi på FQ har även lämnat in ett förslag över en ny alfabetisk bokstavering – Att alla bokstäver ska stavas som kvinnonamn. För nu har vi haft namnsnamn så det räcker -,)
I övrigt: Ska kolla ifall jag kan åka ned till Italien i sommar. På ett ärende kring ett europeiskt samarbete bland kvinnor med funktionsnedsättning. På konferensen i Barcelona, träffade jag ju Stefania. Och även hon var inne på en starkare organisering ibland oss. För att lättare komma åt samhällets alla delar. ( Jag kanske kan ta pengar till projektet ifrån vår påse ” pengar till kvinnors organisering”. )
Men först måste jag försöka bättra på min ( usla ) tyska. För snart är det dags för en tur till Berlin.

Skriver en hälsning till venezuelas parlament! Som har antagit en lag som garanterar personer med funkhinder sjuk- och hälsovård och bättre tillgång till arbete.
Arbetsgivare ska i framtiden anställa fler personer med funktionshinder. Tidigare har företag med fler än 50 anställda varit tvungna att ha två procent funktionshindrade bland sina anställda. Inom tre år ska nu alla arbetsgivare anställa personer med funktionshinder på minst fem procent av arbetsplatserna.
Krav på tillgänglighet ställs också. Såväl offentligt ägda som privatägda mediebolag ska satsa mer på tillgänglighet i form av tex teckentolkade sändningar . Krav ställs också på åtgärder i kollektivtrafiken.
Tittade för övrigt på en nyhetssändning ifrån Saudi Arabien. Och i ena nedre hörnet, fanns teckentolkning infällt. Kanske blir det så, även en dag i Sverige?

foto: T. Engström
layout: C. Ericsson
30 Mars 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
Om något ska kallas öppet

för allmänheten, så ska det ( även ) vara brukbart för personer med funktionsnedsättning – brukbart för alla.
- Egen sammanfattning utav 1000 (?) förslag om åtgärder för ökad tillgänglighet. Till olika lokaler, myndigheter och situationer...

Årsmöte med DHR. Vad går mötet ut på..? Att gnälla, precis som alla stackars handikappade gör? Naturligtvis. Men i formen utav konstruktiv kritik, till hur samhället kan bli tillgängligt för oss/ också för personer med funktionsnedsättning/ för alla. ” Det står INGENTING i Stockholms verksamhetsplan om tillgänlighet! Ett Stockholm tillgängligt för alla? Javisst. För alla som kan ta sig fram…”
Sthlm ska vara världens bäst tillgängliga land år 2010? Knappast. Skrattretande. Ångestframkallande.
Ta tex de nya, sk tillgängliga stadstoaletterna/ handikappanpassade stadstoaletterna: Hur tänker man, när man placerar spegeln i höljd för gående, på en toalett med rullstolspictogram/ en toalett för de som ( kanske ) inte kan stå/ gå. Tänker man överhuvudtaget? Är spegeln viktig? Om inte, så ta bort den då. På ALLA toaletter. De sitter en halv meter ovanför mitt huvud, och hånler ned emot mig.
Lyckligtvis slipper jag den situationen för det mesta. För 9 av 10 gånger, är den upptagen utav en gående som mår dåligt/ är kissnödig- och är handikappad. Jag borde få bidrag för all tvätt som blir, eftersom jag tvingas kissa på mig. Yepp, så blir det med en komplett ryggmärgsskada - Man har ingen kontrollerad funktion i underkroppen. Och äckligheten lever granne med mitt ego. ( Och gnälligheten gör sig påmind, när jag är trött. Och visst fan blir jag trött!! )
Jag har mött många svenskar, som utgått ifrån att jag är en ” thailändsk flicka”, då jag är asiat. Det kommer aldrig att bli lika kränkande, som när jag får min existens/ kapacitet som människa ifrågasatt. En hora erbjuds ju i alla fall pengar…
Visst är det ett känsligt ämne. Med det är inte så svårt. Om jag inte ber om hjälp, utgå ifrån att jag klarar mig. Kommer jag rullstolsburen, utgå ifrån att jag har en rörelsenedsättning. Ifrågasätt inte om jag förstår. Har jag ingen assistent, utgå ifrån att jag är kapabel att klara mig själv. Så blir det rättvist. För jag utgår inte från att folk har problem, bara för att de är otränade eller lite plufsigt feta. Och behöver erbjudas hjälp med att banta, så de slipper ha det så jobbigt. För det har dom ju. Fett putar ut mellan kläderna. Och dom pustar så fort de måste röra sig snabbt. Eller att folk har nedsatt intelligens, då de inte fattar att en som är rullstolsburen, har en rörelsenedsättning.
Åhhh…. Vilket skitsnack. Släpp människor fria..!!!

På tunnelbanan hem träffade jag en kille. Vi snackade om allt möjligt. Och han var en sån där, man önskar man mötte varje dag. Någon som bara såg en människa. Jag inbillar mig ibland, att min mamma som är död, ibland sänder mig stunder då jag bara behöver vara en vanlig tjej. Jag träffade en kille ifrån Persien, på mötet jag var på också. Vi på forum Kvinnor och funktionshinder har ingen information på persiska. Och jag bad honom om hjälp, med att översätta olika texter till persiska. Vilket han skulle göra. Och han gav mig också en länk till några som översatte till kurdiska.
Så, ” all- in- all” var det en bra kväll. Och i morgon ska farsans tjej, bjuda mig på krogen…!

Foto; Kertin Ericsson
24 Mars 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
Fixarförsöket

Många placerar in områdena tillgänglighet och funktionsnedsättning, i facket sjukvård. Fakta: funktionsnedsättningar kan vara medfödda, förvärvade genom olycka/ misshandel, förvärvade genom sjukdom eller ålder.
Lyssnade på Äldreborgarrådet Ewa Samuelsson (kd), på tv4 nyhetsmorgon i morse. Där hon tog upp ” Fixarförsöket”. Återger här en del personliga kommentarer och text ifrån (kd): s hemsida. Angående ” Fixartjänsten”:
- Många av stadens hemtjänster fungerar väldigt bra och personalen får gott betyg. Det gläder mig. Samtidigt visar undersökningen att många äldre inte får den goda kvalitet på omsorgen som de har rätt till. Säger Eva.
" Fixarförsöket i Stockholm beräknas starta 1 april, och bli permanent. Fixartjänsten ska erbjudas avgiftsfritt i alla stadsdelar för alla över 75 års ålder."

” Biståndsbedömningarna måste bli mer rättsäkra och rättvisa i Stockholms stad. Var i staden den äldre bor ska inte inverka på vilken hjälp hon får. Riktlinjerna måste mer utgå från individens egna önskemål om hjälpens utformning och inte systemets vilja att passa in alla i samma mall."

( Gäller precis samma för oss, med förvärvade eller medfödda funktionsned-sättningar. Min biståndshandläggare här på Östermalm tex, är brutalt snål…Avgiftsfri fixartjänst till alla över 75 års ålder i Stockholms stad? Mycket humant och bra förslag!! Men alla vi under 75, med samma/ värre funktionsnedsättningar än vad ålder medför, behöver samma stöd.)

” Kvaliteten i hemtjänsten måste förbättras!”

( Håller med. Själv har jag fått beviljat att köpa en timmes hjälp i veckan. För att få möjligheten att stå, avlasta sittytan, och så undvika trycksår. Men personalen som utför tjänsten, har noll kompetens i både ryggmärgsskador eller insikten att personer som har en förlamad underkropp inte kan använda sin underkropp.
” Liiite orkar du väl stå, själv..?!!" fräser man till mig, då de släpper taget och jag faller. Men i det här sammanhanget, handlar det naturligtvis om hemtjänst för äldre. Ack, om jag kunde få leva tills jag blir 75..!! Kanske skulle jag då, för första gången i livet, få köpa tjänsten att få byta gardiner… Fast visst, skulle min kropp orka tills dagen jag är 75, skulle jag garanterat ligga på nåt hem, eller sjukhus. Har ingen nytta av att någon byter gardiner hemma hos mig då.
Medellivslängden hos personer med ryggmärgsskada, är inte lika hög som för dem utan. Forskare tror det beror på hög fysisk belastning och hög psykisk stress
-orsakad utav bl a krasst bemötande och otillgänglighet/ handikapp.

” Äldre ska behandlas med värdighet” Yepp. Håller med. Och är man under 75, och lever med samma/ värre funktionsnedsättningar än vad ålder medför..?
Jag bor alltså själv. Med min rullstol och mina ambitioner ;) Skulle något hända, att jag tex ramlade ur min stol och slog mig, och inte kom åt en telefon… då har jag ett trygghetslarm som går direkt till en larmcentral. Detta kostar pengar och det kostar ett beslut ifrån aktuell biståndshandläggare.
- Har du använt larmet någon gång? undrade min LSS- handläggare en gång.
- Nej, svarade jag. Det har lyckligtvis inte behövts.
- Ja, men då behöver du inte larmet. Då kan jag dra in det nu, var hennes replik. )

Jag undrar vad dessa LSS- handläggare, har för kunskaper på området rörelsenedsättning. Nånting måste de ju veta. Eftersom de blir våra handläggare. Undrar bara vad det är, de vet…

( foto: Europeiska handikappåret )
12 Mars 2007  | Länk | tankar | 1 kommentar
Är Werner Vögeli död?

” Tidig” morgon, 8: 30. Precis utanför tingsrätten, inför dagens prestation… Brukar tycka om varje ny dag, så här precis när den ska till att starta… Men i knät har jag dagens Aftonbladet. Med bl a rubriken att Werner Vögeli är död.
Jag minns sista året på gymnasiet. Då jag praktiserade några månader på Operakällaren. Och då jag vid några högtidliga tillfällen, fick Tala med Honom.
- Jaha, hur går det för vår praktikant då? undrade Han en gång. Och de simpla små gurkbitarna jag höll på att skära, kändes plötsligt väldigt viktiga. Och dess form, ännu viktigare.
- Tack, det går bra, svarade jag med vördnad. Och kockarnas Kock log, och sa
- Bra.
Jag var 18 år, när jag praktiserade på Operakällaren bl a under julbordet. En simpel praktik, för ganska länge sen. En superb praktik, under kockarnas Kock.

Efter dagens två fall i rätten, möter jag en kille i korridoren. Av nån okänd anledning hälsar vi. Och inleder ett samtal. Han är ifrån Grekland. Och jag berättar att jag bott och jobbat där, när jag var 21. När han undrar varför jag är rullstolsburen, svarar jag att min rygg gick av i en bilolycka i Grekland. Och sen fortsätter vi att prata om underbara Thessaloniki, där jag då bodde. Och vi bestämmer att höras igen. Och fortsätta alla positiva superlativ om Salonikh.

Den jag brukar luncha med, har bråttom hem idag. Så det blev en sololunch på ett Thai- hak för mig. Efter det rullade jag bort till Tony. En kille jag känner, som har ett skomakeri en bit bort ifrån tingsrätten. Och när jag varit social hos honom en stund, blev det tunnelbana hem. Där jag hamnar i samma vagn, som några kollegor ifrån Liljeholmen.

Nu är jag hemma igen. Och borde egentligen sätta på lite kaffe… ( Jossis utbildade sig till kallskänka precis som jag, på gymnasiet. Men ibland serverade vi lite också. Antagligen för att komma åt dricksen, som service- personalen fick för alla perfekta bitar gurka. ;))
7 Mars 2007  | Länk | tankar | 1 kommentar
Korven

Så Foppa ska lämna Philadelphia för Nashville… hoppsan. Kan nog bli bra...
På tal om Nashville, kom jag att tänka på några tjejer jag träffade förut. På ett internationellt arrangemang för koreaner som blivit adopterade. Adopterade koreaner kom till Stockholm, ifrån hela världen. Och vid en middag, satt jag mellan två ( otroligt kaxiga ) tjejer ifrån just Nashville. I övrigt hyggligt trevliga. Förutom att de trackade ned på min spinkiga kropp. Vad som förundrade mig, var deras storlek. Jag har alltid skyllt min spinkighet, på att asiater är tunnare. Men inte dessa ” Nash-
gals”. Att jag kompenserade rörelsenedsättning med rullstol, var det ingen som la nån vikt vid.
Visst har jag fått/ får jag många spetsiga kommentarer om mitt spinkiga, platta, gula, fula yttre. Men vad som knäckt mig, är bemötandet av mig, med ryggmärgsskada. ” Stackars dig som måste leva”, typ. Många ifrågasätter min kapacitet. ” Hur ska du klara dig?” ” Kan du det själv..?” Självklart påverkar bemötandet min självkänsla.
Inte alls roligt när folk omkommer i olyckor. Men jag överlevde. Och folk tycker synd om mig! Inte många säger, bra att dom dog. Många säger till mig, synd att du måste leva- men i andra ord.

Tidigare träffade jag en kille, som var riktigt öppen och bra. Till yrket var han personlig coach. Och vi kunde umgås som vanliga människor. Att jag inte använde min underkropp, bekom honom inte. ” I mina tankar, går och springer du som vem som helst.” sa han en gång. Och syftade på, att han bara såg en människa.
” Du behöver ingen coach, du coachar dig ju själv!” sa han också en gång. När jag berättat hur jag ( hela tiden ) måste tackla folks kränkande bemötande.

Jag har ” coachat” en person, när jag gick i nian. ” Korven” gick i sjuan då. Och jag vet att jag försökte mitt bästa, att stötta henne, och stärka hennes självkänsla. Då varje dag i skolan var ett helvete för henne.
Igår hörde jag på tv4 nyhetsmorgon, att många lärare vet om mobbningen som pågår. Och att lärare ligger bakom vart 3: e fall utav mobbing. Och 37% av mobbarna, är kvinnor.
Jag satt på min lektion. Och hade hört mobbarna säga, att de skulle dra
” Korven” bakom huset till rökrutan efter tio- rasten. Så precis när min lektion skulle starta efter rasten, sa jag att ” Jag måste till skolsyster..” Och sen sprang jag ut ifrån min lektion, och bakom till rökrutan…

Korven bor i Tyskland, nu. Hon orkade inte stanna kvar i Sverige. Men hon hälsade på mig på sjukhuset, efter bilolyckan. Sötnosen grät. Och hon tackade mig, för min insats i skolan för många år sen.
För en stund, fick hon mig att känna mig väldigt god. Och jag blev så glad, när hon berättade om sitt nya liv i Tyskland.

( På tal om försök till godhet och Camillor, finns det ett stipendium som delas ut i staden Camilla i USA- Miss Camilla Scholarship.
“ The Miss Camilla/ Presidential Pathways Scholarship Pageant Program, in cooperation with the Miss Georgia Organization and the Miss America Organization, has established the following mission statement:
To provide unique opportunities for the young women of Southwest Georgia to win financial assistance in the nature of scholarship awards as a means of achieving their educational goals, and to create and maintain a system of competition which will enable the pursuit of educational excellence, enhance career opportunties, and produce role models representing positive, wholesome American values.” )
Hade “ Korven” bott i Camilla, hade hon fått det stipendiet!!!

http://www.camillageorgia.com/Chamber_of_Commerce/Miss_Camilla_Scholarship_Pagea/About_Us/body
17 Februari 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
* Kaos är granne med Gud

Sitter i en taxi, på väg hem ifrån ett styrelsemöte med FQ. Klockan är sju, jag har setat och gått igenom resultat och siffror sen klockan tolv. Och planerat inför konferensen, jag ska delta på i Tallin om några veckor. Och den i Syd Korea, senare i år. Mitt huvud värker och chauffören SKRIKER i sin telefon. På dålig svenska, något om ett personligt ärende nästa vecka… SUCK*. Barn svälter, människor dör i krig, och många kämpar för sina mänskliga rättigheter. Kan inte hjälpas, för just nu är även jag, en människa i behov utav nåd…
Plockar upp min mobil. Petar i hörlurarna och sätter på radion. Culture Beat..! En gammal klassiker ifrån -90 talet… Jag ser mig själv, tillsammans med Guillermo. Vi é på MO- 1, på Norrlandsgatan. En club vi brukade åka in till, på gymnasiet. Står på ett bord och dansar. Och försöker diskutera Nietzche..! Och jag vet att Guillermo, snart kommer citera Stagnelius. Och jag kommer ropa; NATTEN ÄR DAGENS MOR… KAOS ÄR GRANNE MED GUD..! Och sen kommer diskussionen starta. Vad är kärlek? Är det själviskt att älska? Om man inte ser ned på sig själv, tror man sig då stå över alla andra...? Är det politiskt korrekt…Osv…
Snubben jag är förlovad med, står och häckar i nåt hörn som vanligt. Och jag vet att jag kommer bli tvungen att äta en Chorizo med honom, innan vi åker hem till mig. Till Östra station. Eftersom jag är för trött för att ta nattbussen hem till mina föräldrar i Västerhaninge. Skola dagen efter… och det vore ju bra att hinna sova lite också… Den snubben hade inte ens kul, ens när vi var på Warren G: s konsert på Gino..!
Sista året på gymnasiet. Guillermo och jag skulle leva för alltid. Vi skulle tokrava och sprida vårt galna budskap, om kärlek och frihet åt alla… Och alla skulle ha rättigheten att dansa och vara lyckliga… UTAN att ta droger. Till och med på Docklands ;) Vi var nog ganska knäppa.

” … Tårar gubbens anlet skölja, Ned han dyker i sin bölja, Gigan tystnar . Aldrig näcken, Spelar mer i silverbäcken.” Så berättade Stagnelius. Vår favoritpoet.
- Näckens svar på den lilla pilens kränkande frågor. Guillermo och jag tänkte aldrig tystna. Och han skulle bli jättebesviken, om jag dök under och tystnade nu…
Låten tar slut… och jag bläddrar nedåt bland kanalerna. Får upp toner utav LL Cool J. Och ser mig genast nere vid Abstrakt. Sommaren jag jobbade där som badvakt, på klubben ’ Club Baywatch’. Det var ju också en galen sommar… Och Apollo 440 kom dit en kväll. Sångaren gav mig sitt nummer. Och jag fattade inte vem som var mest groupie – han eller jag. Men jag ringde i alla fall inte.
” Ain’ t talking but dub” var en låt de röjde med då. Och det får avsluta det minnet ;)

Jag var 19 då. Och min Darling Dragan, som jag jobbade med där, har sin restaurang precis brevid FQ. Det är 11 år sen, nu. Men när jag träffar Dragan idag, så känns det som det var förra året.
Ser att vi är framme där jag bor. Stänger av mobilen, och förbereder för att lyfta ur mina förlamade ben, till rullstolen… ” Only love can set you free..!” är några andra -90 tals toner som dyker upp i minnet. Men hur mycket kärlek måste jag besitta, för att bli fri ifrån denna kladdiga snö.. ;)?
27 Januari 2007  | Länk | tankar | 1 kommentar
* ICE ART

Jag och Camilla var iväg till utställningen Ice Art, för några år sen. Först fick jag inte komma in eftersom jag var handikappad. - Hon får inte komma in!! Handikappade kan inte ta sig fram, eftersom det är sågspån på golvet!! sa man till oss. SUCK* - Jag kan ta mig fram över sågspån, svarade jag. Rullstolen har hjul, så jag rullar...
Jag fick till sist komma in. Som testpilot, och gratis. " Naturligtvis" funkar sågspån. Även om rullet inte blir samma, som på tex asfalt. Efteråt när vi åt lunch, kom föreståndaren. Han bad mig om ursäkt för att han inte tänkt på handikappade, och bjöd oss på lunchen. Och jag valde att inte ta upp begreppsförvirringen kring vad som är handikapp, eller personer med rörelsenedsättning...

På kvällen följde jag med ned till Västerhaninge. Som alltid är sig likt... De flesta utav de jag gått i skolan med, bor kvar där. Och de flesta utav dem, hänger på puben på kvällarna.
Min ryggmärgsskada är något som de blivit vana vid. Like it, or not ;)

foton: Camilla Eriksson
14 Januari 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
* aktibus 2 - KICK

Det blev ju ett reportage om mig, i tidningen KICK. Med bilder även på min figur Alex. Texten var bra. Och en utav bilderna vi tog, hamnade på framsidan.
1999, och jag var relativt nyskadad. Det var nästan som om livet gav mig den här grejen. Som belöning för att jag valt att fortsätta leva - och inte bara andas in och ut, dvs.

Efter att det här numret publicerats, hörde en annan tidning av sig. Dom hade sett mina bilder, och nu ville ha min Alex som fast sida. Tidningen heter Reflex, och ges ut utav NHR. Det blev en fast sida, och Alex fick mycket beröm. Min läkare på Spinalis bad mig även undervisa hans 12- årige son i bild, lite privat. Vilket jag gjorde. Och killen bad mig börja undervisa i hans skola. ( Kanske för att vi hade musik, på mina " lektioner"?)
Han var i alla fall jätteduktig. Vi gick igenom div. metoder att skapa en bild. Och avslutningen hade vi sen på Toy s R Us.

Jag kommer alltid att minnas allt det här. Och alltid ta fram det, om någon situation verkar svår. Och det är definitivt, det mest krävande jag varit med om. Relaterat till min brutan rygg.

foto KICK, Rekryteringsgruppen
14 Januari 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
* aktibus 1

Som nyskadad, precis utrullad ifrån rehab och hemflyttad, skulle jag över en väg. Att inte ha en underkropp jag kunde kontrollera, var fortfarande ovant. Att ta sig fram med stol, var fortfarande inte helt enkelt. Sen skulle jag över en väg... vid ett övergångsställe, utan rödlysen... - Bilfritt, jag rullar, tänker jag. Jag ser i ögon vrån att det kommer en bil, ganska långt bort... som kommer närmre... och som inte saktar ned... Även om min kropp är nyskadad, vill jag inte dö. Jag rycker tag i mina hjul för att komma upp på trottoarkanten. Men flyger ur, eftersom stolen stöter rakt in i trottoarkanten. Jag faller ur och försöker ta emot mig - med endast en överkropp som fungerar dvs... SMÄRTA!! Jag ligger på trottaren, och stolen ligger några meter bort. Som tur är, kommer det några som lyfter upp mig i stolen igen. Till orden; Vilken galning..!! SÅG han inte dig..?!!
Dagen efter frågar jag läkaren på dagrehaben, ifall han kan kolla min häck. - Jag föll ur i går. Du kan väl kolla om jag har skadad mig. Jag känner ingenting. Visst, svanskotan var knäckt. Och det blev sjukhus igen för mig. PÅ MAGE i nio månader. På en aktibus - en ful grön madrass på rullstolshjul... För att trösta mig själv, i detta tragiska, tecknade jag ironiska bilder över livet med ryggärgsskada. Om hur man blev bemött, om hur samhället var byggt, osv... Frontfiguren var Alex. En figur jag började teckna när jag var 13...
På bilden är jag hemma hos mina föräldrar på permis. Nyårsafton -98.

foto: Kerstin Ericsson
14 Januari 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
* Vad är tillgänglighet 4

När jag var i Bryssel, bodde jag på ett hotel där receptionen låg en halvtrappa upp. Men brevid trappan, fanns en hiss för rullstolar. OCH nyckeln satt i! Så jag kände mig som en ganska vanlig och självständig individ. Som kunde ta mig in och ur hotellet som jag ville. Dvs slapp hitta och be en personal, att öppna " handikapp-hissen".

Rummet Maria och jag bodde i, var även utrustat med duschstol.


foto: Maria Byström 2006
14 Januari 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
* vad är tillgänglighet 2

Tillgänglighet handlar inte endast om fysisk tillgänglighet, in/ ur/ inuti byggnader. Det handlar även om tillgänglighet till tex olika idrotter. Att åka skridskor, utan funktion i underkropp, funkar inte. Därför har man byggt skridskokälkar. En sittplatta på skridskoskenor med tillhörande korta stavar. Här är jag på Östermalms IP en vinterkväll och åker.

foto: H- G Ericsson
14 Januari 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
* calibur

Farsans tjej hittade en broschyr om badkar - för personer med rörelsenedsättning. Långsidan fäller man upp när man hoppar in/ ur. Och botten är i sitthöjd med rullstol. Eller rullator.
Calibur 107, som karet heter, har jag också utrustat med bubbelfunktion. Den extra lilla kostnaden, kändes minimal då bara karet kostade 30 000:-

Efter bilolyckan fick jag en brutalt bra advokat. Och mitt skadestånd är ju menat att finansiera alla extra kostnader som blir, med ryggmärgsskada. Varför kan jag inte ha ett vanligt badkar? Ja, det är ju svårt att ta sig ur, om man inte kan använda benen ;)


foto Camilla Ericsson
14 Januari 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
* koreaner...

En bild ifrån min 30- års fest. I mitten, min gamla fostersyster Maria. Brevid henne sitter Peter och hans fru - Som jag hjäper med svenska.

Jag var på väg hem ifrån Fältan för några år sen. Och plötsligt ropar någon KOREA!! Så jag stannar... Och en kille med barnvagn kommer SPRINGANDES. " Du är mitt lands flicka!!" säger han. Och jag svarar, att jag kommer ifrån Syd Korea... Killen fortsätter vara lycklig, och ber mig hjälpa hans fru med svenska. Vilket jag sen gör. Hon gick annars på SFI. Men eftersom ingen förklarade för henne, på hennes språk vad saker betydde, eller vad som gällde, förstod hon inte så bra.
Första träffen, var ganska trög. Jag sa att en jätteviktig " regel", var att försöka. Och på våra lektioner, så var det okej att säga fel. Man fick försöka igen. Och igen... Och hon var brutalt duktig!! Grammatiken verkligen satt! Och hon hörde själv när det blev fel. Anteckningar, på koreanska, fylldes på i rapp fart. Sen verkade det släppa för henne. Och hon pratade på.

Tänk om jag själv kunde lära mig ett nytt språk, så snabbt...
14 Januari 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
* handikapp- plats 2

För att undvika handikapp för personer som behöver bredare parkeringsplatser - så att ens rullstol ska få plats brevid bilen när man hoppar in/ ut, finns det speciella platser. Som det krävs tillstånd för. Och på parkeringstillståndet står det att det gäller för rörelsehindrad, klart och tydligt.

Tillståndet är något man ansöker om. Och det ges inte till någon som inte behöver det. Därför är det ju mystiskt att dessa platser, SÅ ofta ockuperas utav dem utan tillstånd. - Ja, men jag är också handikappad! säger vissa. ( Tvärtom, säger jag. Just nu skapar du handikapp. )

Att " känna sig handikappad" verkar blivit en synonym till att må dåligt. Handikapp, beskriver ett möte mellan personer med funktionsnedsättning, och en miljö som inte är tillgänglig. Handikapp= Otillgänglighet.foto: Maria Byström
Mitt parkeringstillstånd har ett foto på mig på baksidan. Som visar att det är personligt.
12 Januari 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
* kajak 3

Tidningen " Utemagasinet" hade tidigare ett reportage om friluftsaktiviteter, för de med begränsad rörelseförmåga. " Ett friluftsliv för alla" som reportaget hette, fick bl a mittuppslaget. Och bilden här, är på mig faktiskt. Med min stol, bakom. ( foto: Mats- Erik Bjerkefors- RG ) Samma foto låg även uppe på Paralympics hemsida, under rubriken Rekryteringsgruppen.

bild utemagasiner
11 Januari 2007  | Länk | tankar | 0 kommentar
* confessions in a wheelchair

- Behöver du hjälp..?! är för många en slags hälsningsfras, när de möter mig. Oavsett ifall jag sitter stilla eller rör mig. Att jag tar mig fram med rullstol, och inte har assistent, betyder för många att jag verkar hjälplös. Och efter förolämpningen, förväntar man sig att jag ska vara tacksam.
Vill ni " hjälpa" mig? Okej, röj undan all snö, på trottoarerna. Så att jag som är rullstolsburen, kan ta mig fram. Och tex handla mat... Bygg toaletter som är tillgängliga för personer som inte kan gå, och använder rullstol. Så att jag slipper kissa på mig. Det finns HUR MYCKET SOM HELST att göra.
Att ta sig fram genom snö, är jobbigt för många. " Och framför allt för äldre". Varför är det så? Svar; de har rörelsenedsättningar - som följt med ålder. Vi med medfödda eller förvärvade rörelsenedsättningar, som använder rullstol, har det faktiskt värre... Våra hjul fastnar i snön. Och sen sitter man antingen fast, eller så får man jobba som en liten idiot för att komma två cm. framåt. Hur många är det utav oss, som tar oss ut vintertid? Inte många.
En del ger mig kommentaren, att " din assistent får väl hjälpa dig". Jag HAR ingen assistent. Brukare får knappast assistans, för att kunna ta sig fram genom snö. Och personkrets 3, som jag tillhör, omfattas inte utav LSS på det sättet.
Jag har varit på väg hem ifrån möten sent på kvällen, två gånger då det varit snö. Och båda gångerna har jag setat fast i denna underbara snö... Bilar har inte vettet att köra om mig, lite försiktigt. Utan de gasar gärna på. Och stryker mig precis. Som om de vill markera att " den handikappade idioten får skylla sig själv som sitter kvar mitt i vägen".

En av mina kompisar kör taxi. Och han var hemma hos mig igår, med lite mat. Eftersom jag inte kan handla nu när jag inte kommer fram. Annars så brukar brorsan eller pappa komma över med sånt som är viktigt.
Är det viktigt att kunna handla mat - även vintertid? Är det viktigt att kunna få slippa glas i händerna, eller punkade däck som gör en orullbar, när man måste rulla förbi en glasåtervinning? Är det viktigt att kunna ta sig in i valstugor? Är det viktigt att kunna få rulla som en fri människa, utan att få sin kapacitet ständigt ifrågasatt eller nedvärderad för att man tar sig fram med rullstol?
Svar; Nej. Inte i Sverige. Vad som är viktigt, är att jag ska visa tacksamhet för kränkningarna. Både de verbala och de fysiska.

illustration: ace
31 December 2006  | Länk | tankar | 0 kommentar
* gillar (kd)

Under Almedalsveckan " lånade jag en politiker". Dvs tog med mig en skål godis, och började grilla min politiker, över ämnet tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning... Han klarade sig riktigt bra! Så bra att jag gissade han var folkpartist! FEL!!! Kristdemokraterna var hans säte... Men jag fick stämpeln godkänt, på mitt lånekort. Och jag var imponerad utav mannen jag just träffat.

På tal (kd), så finns det ett annat gäng som imponerar - Alliansen För Funktionshindrade. " Orsaken till att AFF bildades är, för att se till att samhällets löfte om tillgänglighet infrias. Det är det primära. I andra hand vill vi arbeta för jämlikhet och en minimering av byråkrati rörande funktionshindrade/ handikappade och familjer med funktionshindrade/ handikappade barn, för att främja hälsa och i många fall motverka lagstadgad misshandel. Med lagstadgad misshandel menar vi - att tjänstemän i stor utsträckning har makt, som missbrukas. " - ur AFF: hemsida.

Personligen har jag talat med många med olika funktionsnedsättningar... Och budskapet skallar entonigt; " Politiker bryr sig inte om oss, varför bry sig om dom?"
Det är en grupp i samhället som fortfarande inte känner sig sedda eller hörda. Samtidigt; Inför valet drev jag personvalskampanj. Men kände mig heller inte varken hörd eller sedd utav dessa. Vad göra? Vi får väl se. Ge mig lite tid, så ska jag leverera...
31 December 2006  | Länk | tankar | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Hassina ...                                             Skaffa en gratis hemsida