Charity begins at home
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
om mig
Thomas
Wahlberg

15 år och man
Stockholm,
Stockholms län
klockan
nya foton

Domen över död man. Kan lånas eller köpas via www.elib.se
Google sökning
nogg.se   Web  
antal besökare

Numera veteran på flera områden. Är medicinare med specialiteten invärtes medicin. Sysslar ännu med deltidspraktik på Sophiahemmet. Har kvar intresset för klinisk forskning och utveckling. Satsar numera mest på skönlitteratur och har via Melampyrum förlag publicerat åtta böcker. Har utträtt ur Sv. Författarförbund. Aktuella bokomslag kan ses i fotoalbumet och på rullande bilder till vänster. Böckerna kan beställas via thomas.wahlberg@biolink.se. , flera nätbokhandlare, eller www.adlibris.se. Böckerna kan lånas gratis eller köpas i e-boks form via www.elib.se och alla nätbokhandlare och bibliotek.
I bloggen diskuteras litteratur, filosofi, historia, politik, musik och aktuella frågor. Avsnitt ur undertecknads skrifter dyker upp då och. Jag tar gärna emot kommentarer och synpunkter på blogginläggen.
senaste blogginlägget
Tegnér, biskopen som tvivlade

Vad som skiljer ateisten och tvivlaren är att den förstnämnde lever i en värld där den oändliga materiens lagar härskar oinskränkt (se tillexempel den dialektiska materialismens grunder) utan påverkan av en gudomlig kraft och vilja , medan tvivlaren ibland måste brottas med Gud och hans existens. Tvivel kan uppstå när världen tycks styras av onda krafter som har övertaget eller/ock under tvivlarens påverkan av psykiska störningar såsom depression. Tvivel kan också uppstå när den gudomliga kraften är så stor att den knappast är möjlig att tro på. Detta illustreras av aposteln Thomas som behövde sticka fingrarna i Jesu sår, för att övertygas om hans identitet och verkliga uppståndelse. Biskopen i Växjö, Esaias Tegnér, ger ett uttryck för tvivel ända till förtvivlans gräns i dikten Mjältsjukan ur vilken nedanstående strof återges:

…"Dig människosläkte, dig bör jag dock prisa,
Guds avbild du, hur träffande, hur sann!
Två lögner har du likväl till att visa,
En heter kvinna och den andra man.
Om tro och ära finns en gammal visa,
Hon sjunges bäst, när man bedrar varann.
Du himlabarn! hos dig det enda sanna
Är kainsmärket, inbränt på din panna..."
1 September 2019  | Länk | Poesi | 5 kommentarer

12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Thomas Wahlberg                                             Skaffa en gratis hemsida